Nistor Grozavu, fostul viceprimar al Capitalei, audiat de procurori

Politics, 20 septembrie 2019 10:30

Soția fostul viceprimar, Maria Grozavu, a comunicat că dimineață în jurul orei 07:15 reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție și ai Procuraturii municipale au venit acasă pentru a-l duce la procuratură pentru audieri.Potrivit ei, fostul viceprimar este acuzat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 2 ore
15:10
„La tribuna evenimentului prin care blocul ACUM a chemat oamenii la vot pentru localele din 20 Octombrie, premierul Maia Sandu a declarat a câta oară că are misiunea de a curăță instituțiile statului.Nu s-a trecut fără pomenirea faptului că dânsa, împreună cu colegii din ACUM au luptat pe viață și pe moarte cu regimul lui Plahotniuc, care era foarte corupt și a adus țara pe marginea prăpastiei.Dar premierul Sandu ignoră cu încăpățânare subiectul discutat intens public despre mașina de 1 milion de lei cumpărată de colegul ei Andrei Năstase - achiziție care acesta a făcut-o după ce de mai mulți ani nu lucrează și nu câștigă niciun leu. Cel puțin oficial”.Între Guvernul condus de Pavel Filip, care închidea ochii când i se cerea, și guvernul Sandu nu este nicio diferenţă.“Guvernul Sandu Închide ochii când vrea. Adică e mai liber”.
14:40
„Democrația înseamnă diversitate. Diversitate de opinii, de opțiuni politice și de vot”, spune Reniță. „Îmi doresc să avem un oraș european în care sunt promovate valorile naționale, valorile românești, deopotrivă cu ale altor etnii. Îmi doresc să trăiesc într-un oraș al libertății noastre”, a mai adăugat Reniță.Deci, președintele partidului, care l-a susținut pe Reniță să ajungă în Parlament, nu poate asigura așteptările lui de la oraș. Interesant care au fost așteptările lui Reniță de la Năstase – ministru de interne și pe cât de mult a reușit Năstase să le satisfacă?Deputatul Reniță într-o formă cețoasă, se simte trecutul diplomatic, dă de pământ cu Năstase, acoperind mișcarea cu formularea “democrația înseamnă diversitate”.
Acum 4 ore
14:20
Să sperăm că Moldova intră într-o nouă etapă, în care schemele de atac asupra afacerilor vor ramâne în trecut și bussines-ul va putea activa liniștit. Țin să menționez că toate publicațiile denigratoare pe parcursul acestor 2 ani în direcția mea au fost parte a unui plan criminal pus la cale de reprezentanții fostului regim oligarhic. Sper că toată echipa PROIMOBIL.MD să se ridice la un alt nivel în calitatea serviciilor sale și să fie un etalon al profesionalismului și a onestităț, a spus el.Conform TV8.md perchezițiile au avut loc la compania „Class Imobil”, care ar fi gestionată de Octavian Orheianu. „Proimobil.md și tot colectivul de peste 300 de agenți atrage atenția presei că în perchezițiile efectuate în această dimineață de procuratură, nu sunt vizați actualii agenți și managementul companiei. Acțiunile organelor privesc persoanele implicate fraudulos în afacere începând cu anul 2017 și până în august 2019.
13:50
«A fost o campanie complicată, dar deschisă și liberă. Mulți candidați au ales să convingă alegătorii exclusiv prin turnarea murdăriei pe alții, și așa și nu au ajuns să facă publică oferta lor - asta a fost alegerea lor. Ne-am axat pe discutarea problemelor prioritare ale Chișinăului și a soluţiilor potrivite pentru ele - așa credem noi că locuitorii Chişinăului asta vor să cunoască de la cei cărora le vor da votul. Am ignorat atacurile și tentativele de a ne atrage în polemici sterile care nu au nimic cu Chișinăul», a declarat Ion Ceban.  Ion Ceban a mulțumit presei pentru criticile obiective și spune că a avut parte de o lecție bună de comunicare publică. «Vă mulțumesc pentru critici - să știți că criticile obiective, dar și cele mai puțin obiective, ne învață mult.
13:30
Conform sursei citate, proiectul mai propune încetarea de drept a mandatelor membrilor Consiliului Concurenței și Consiliului Audiovizualului odată cu intrarea în vigoare a legii, desemnarea de către Parlament a unor membri interimari și organizarea concursurilor pentru numirea a noi membri. Documentul stabileşte şi reducerea numărului de membri ai Curți de Conturi.
13:20
Potrivit experților, aceste fapte au determinat în mod neîntemeiat refuzul înregistrării unor concurenți electorali, cel mai elocvent în acest sens fiind cazul Ruslan Codreanu. Prevederile Regulamentului CEC în domeniu sunt cu mult mai dure și chiar depășesc prevederile Codului electoral, transmite Politics."Misiunea Promo-LEX nu poate trece cu vederea faptul că nici un potențial concurent electoral nu a contestat prevederile Regulamentului CEC privind listele de subscripție care stabilește condiții mai dure comparativ cu normele Codului electoral.Din cei 3 746 de candidați înregistrați pentru funcția de primar în cadrul celor 896 de CECE I, doar 338 (10%) sunt independenți, iar 3 408 (90%) reprezintă partide/bloc electoral. Numărul refuzurilor de înregistrare este de cel puțin 12, dintre care 10 pentru potențiali candidați independenți.
13:10
Astfel, în ziua alegerilor 4 789 de angajați ai poliției vor asigura ordinea publică, transmite Politics.Dintre care 4 400 sunt polițiști și 389 funcționari cu statut special din cadrul ministerului Afacerilor Interne.La secțiile de votare și consiliile de circumscripție vor fi antrenați 3 867 de angajați care vor asigura ordinea și securitatea publică.285-de polițiști vor fi implicați în procesul de monitorizare.De asemenea, trupele de carabinierii vor fi implicați pentru a asigura paza și rezerva, ne-a spus Veceslav Bălan, șeful adjunct al direcției generale securitate publică a IGP.
13:10
În cadrul aceleiași emisiuni, actualul vicepreședinte al Legislativului, deputatul PPDA Alexandru Slusari, a adoptat o poziție circumspectă față de acest subiect, acuzându-l pe Candu de adoptarea acestei norme legale, cu patru ani în urmă.Poziția ambiguă a lui Alexandru Slusari, care, până a ajunge la putere, a fost adept înflăcărat al abrogării „Legii miliardului” a surprins opinia publică. Cei care au urmărit emisiunea în cauză au tot dreptul să-și pună întrebarea elementară: Am asistat cumva la o polemică între doi minciunoși?De asemenea, s-a creat impresia că acești doi deputați reprezintă două partide minciunoase, care nu au soluții pentru problemele Republicii Moldova, ci doar o mare dorință de a sta în birouri de șefi și de a beneficia de mașini de lux și șoferi la scară. Cu alte cuvinte, nu s-a schimbat nimic, după venirea la putere a celor de la PPDA.
12:40
„Discuție de dimineață dintre tată și fiu: - Tata, tu sigur vii azi la matineul meu ? - Da, Vasea, nu există motiv să nu vin, voi fi mereu alături și nu voi lipsi de la vreun eveniment din viața ta. Familia este cel mai frumos și important lucru pentru un om. Să ne fie copiii sănătoși și să găsim timp pentru ei orice nu s-ar întâmpla! O zi frumoasă de toamnă vă doresc!”, se conţine în postarea lui Ion Ceban.
Acum 6 ore
12:10
„Tare ciudat de ce deocamdată oficial au luat apă în gură. Cine va răspunde dacă se îmbolnăvesc oamenii care mănâncă produse infectate?Alegerile vin și pleacă, dar ... krîșuitul rămâne mereu?” se întreabă bloggerul.
11:10
Replica lui Octavian Țîcu nu s-a lăsat așteptată: Acesta a spus încă mai crede în bunele intenții ale premierului Sandu și o respectă pentru curajul demonstrat în perioada preluării guvernării. În același timp, fostul membru al blocului ACUM a adăugat că puțini înțeleg contextul actual politic românesc și european: „Unii vor înțelege asta ACUM, unii mai târziu, alții niciodată”, a precizat Octavian Țîcu, fără a-și nuanța declarația.Polemica dintre Maia Sandu și Octavian Țîcu developează, în opinia jurnaliștilor portalului Breaking News, o criză de viziune și înțelegere în ambele tabere. Părțile beligerante discută prin fraze neterminate, într-un fel de dialog dintre găină și rață.Breaking News constată că este o mare problemă atunci când cei care se pretind lideri nu sunt în stare să ofere suficiente detalii privind viziunea lor și încearcă să uzeze doar de eufemisme.
Acum 8 ore
10:00
“Năstase încearcă să ne convingă că el e cel mai mare luptător cu Plahotniuc. Dar de când e ministru de interne nu am văzut nicio descoperire a schemelor lui Plahotniuc – despre Năstase striga când o făcea pe protestatarul. Mă gândesc. Nu cumva Năstase acoperă schemele lui Plahotniuc? Asta ar explica și faptul că oamenii lui Plahotniuc acum sunt lângă Năstase. Lucrurile arată așa de parcă Năstase a moștenit ceea ce critica la Plahotniuc”, a scris Grigore Novac, într-un articol publicat pe blogul său.Deputatul socialist își exprimă îndoiala și față de așa-zisele capacități manageriale a lui Andrei Năstase, demonstrate în perioada în care a deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne.
10:00
«Prețurile la cartofi au săltat și ajuns la 13 lei. Producătorii se plâng că nu au subvenții de la Guvern, dar și pe prețurile joase din anii precedenți. Agricultura este dependentă de condițiile meteo și de accesul la piețe de desfacere. Misiunea de bază a Ministerului Agriculturii este construcția unui echilibru, care să satisfacă necesităților interne ale țării și să susțină profitabilitatea fermierilor. În prezent ministerul Agriculturii e mai curând inexistent dacă e să urmărim politicile și reglementarile elaborate și promovate de ei», scrie Politics. Același portal se referă și la comunicarea proastă a Ministerului Agriculturii cu fermierii și spun că această instituție și-a ratat misiunea. «Comunicarea ministerului e șchioapă și neghioabă, fapt care acutizează starea de spirit a fermierilor - oamenii ni știu ce și de la cine sa aștepte.
Acum 24 ore
18:20
La rândul său, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a transmis pe Twitter că s-a ajuns la un acord. Lira sterlină a crescut cu 1% faţă de dolar, imediat după anunţarea acestui acord.
17:50
Acest sistem reprezintă o măsură suplimentară de securizare și asigurare a transparenței procesului de votare, a operațiunilor electorale din ziua alegerilor, inclusiv împotriva eventualelor fraude electorale. Totodată, sistemul nu va fi utilizat în cadrul votării cu urna mobilă și al votării la locul aflării alegătorului.Comisia reiterează că montarea camerelor video în secțiile de votare nu va compromite secretul votului. Imaginile nu vor fi transmise online, ci stocate pe un dispozitiv aparte, exclusiv în cazul unor eventuale litigii electorale, acestea vor putea fi utilizate în calitate de dovezi pentru examinarea și soluționarea lor.
17:00
În cadrul unei conferințe de presă, Ruslan Codreanu a menționat că se vede cu ochiul liber că oamenii au făcut un blat.„Chișinăul a fost împărțit și sferele de influențe au fost împărțite încă înainte de alegeri: pretorii, vice-pretorii, șefii de direcție fac campanie, care pentru PSRM, care pentru Blocul ACUM. Cei doi ezită cu mare iscusință să se întâlnească în dezbateri împreună. Ce mi s-a întâmplat mie nu este despre Ruslan Codreanu, este despre faptul că unicului candidat independent nu i s-a permis să candideze, folosind jocurile politice și resursele judiciare. Acum că am avut două zile libere, nu am umblat cu pupatul ușilor pe la instanțele de judecată și m-am uitat peste programele candidaților și dincolo de soluții cosmice se vede foarte clar ruptura de realitate și problemele reale ale cetățenilor.
16:30
«În municipiul Chişinău sunt 159 de grădinițe, marea majoritate a cărora trebuiesc de renovate şi modernizate. În anii de independenţă au fost lichidate 83 de grădiniţe, fapt care a determinat agravarea crizei locurilor în grădinițe. Astfel, a fost aplicată încă o lovitură asupra familiilor tinere. În următorii 4 ani vom repara capital 80 de grădinițe. Și vom extinde rețeaua de grădinițe prin construcția unor grădinițe noi», a scris Ion Ceban pe blogul său.Candidatul la funcția de primar își propune și evaluarea eficienței cheltuirii celor 763 milioane lei, care se alocă anual pentru întreţinerea grădiniţelor.«Nu credem suma mare, dimpotrivă. Dar credem că acești bani pot fi cheltuiți mai calitativ pentru beneficiarii finali - adică pentru copii. Ne vom preocupa de calitatea alimentației copiilor. Vom elabora un program de modernizare a grădinițelor, care va porni de la cele mai problematice instituții.
Ieri
15:50
Astfel, de ordine și medalii s-au învrednicit circa 80 de cetățeni ai Republicii Moldova care activează în diverse domenii: profesori, militari, medici, oameni de artă, precum și alte personalități care contribuie la dezvoltarea statului nostru. Distincțiile au fost acordate pentru îndeplinirea ireproșabilă a datoriei de serviciu, merite deosebite față de stat, înalt profesionalism, muncă îndelungată și prodigioasă în diverse domenii.Președintele țării a exprimat tuturor respect și gratitudine pentru munca asiduă şi răbdarea de care dau dovadă zi de zi, activând, în mare parte, în condiții dificile. Totodată, șeful statului le-a dorit succes și performanțe remarcabile în continuare.
13:50
„Eu îmi doresc ca Primăria să fie alături de oameni. Noi trebuie să lucrăm, în primul rînd, pentru oameni. Orașul este pentru oameni. Asta trebuie să facem și asta vom face, astfel încît toate deciziile să nu fie luate în cabinet, ci în strînsă colaborare cu asociațiile de profil și organizațiile neguvernamentale, pornind de la nevoile și necesitățile oamenilor și nu invers.”, a declarat Ion Ceban. În încheiere el i-a îndemnat pe locuitorii municipiului Chișinău să participe la alegerile din 20 octombrie și să aleagă primarul din primul tur, inclusiv pentru a fi economisite cele 8 milioane de lei care ar urma să fie cheltuite pentru turul doi, dacă acesta va avea loc.” Cu 8 milioane putem construi 8 stadioane, putem amenaja un parc, de exemplu scuarul Catedralei sau Grădina Publică Ștefan cel Mare, putem aloca acești bani pentru multe alte proiecte importante.
13:10
Șefa cabinetului de miniștri a explicat că acest buget va avea mai multe programe sociale prin care va ținti persoanele cu venituri mici. „În contextul programului de ajutor pentru perioada rece a anului, noi propunem în bugetul pentru anul 2020 să majorăm această indemnizație de la 350 de lei pe lună la 500 de lei. Mai mult, noi propunem să majorăm numărul beneficiarilor de această indemnizație”, a afirmat Maia Sandu.De asemenea, „bugetul al solidarității” va presupune un program nou care presupune că persoanele care au venituri mici, în special, pensionarii care au venit mai mic de 1500 de lei pe lună ar putea primi o alocație pentru consumul de curent electric. „Și aici ne propunem să acoperim un număr de 400 de mii de pensionari pentru că, din păcate, atâția oameni au pensia mai mică decât acest prag”, a declarat prim-ministra.
12:20
LIVE // Conferință de presă susținută de Nicolae Balaur, CI la funcția de primar al com. Stăuceni: Guvernarea împlicată în proces de fraudare a rezultatelor alegerilor fără precedent Conferință de presă susținută de Nicolae Balaur, candidat independent la funcția de primar al comunei Stăuceni, cu tema „Pregătirea unui proces de fraudare a rezultatelor alegerilor fără precedent, cu ajutorul unei noi tehnologii”.       Ion Ceban: „Sunt optimist dar cred că nu avem timp de pierdut” CEC face preciză...
12:10
Dacian Cioloş, preşedintele PLUS şi al grupului Renew Europe şi unul dintre susţinătorii lui Kovesi, a participat miercuri, 16 octombrie, la Conferinţa Preşedinţilor din Parlamentul European, afirmă că „este un moment important şi simbolic pentru România”.Siegfried Mureşan a confirmat la rândul său pe pagina personală de Facebook numirea Laurei Codruţei Kovesi în funcţia de procuror şef european: „Parlamentul European tocmai a confirmat-o oficial pe Laura-Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Decizia a fost luată în Conferinţa preşedinţilor grupurilor politice din Parlament. A fost ultima ştampilă de care doamna Kovesi a avut nevoie şi a obţinut-o”, scrie Siegfried Mureşan.Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii Europene, responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.
11:10
Moţiunea a fost prezentată în plen de deputatul Adrian Candu. "În aceste patru luni, Guvernul Sandu nu a avut nicio inițiativă de îmbunătățire a condițiilor pentru mediul de afaceri. Totodată, au fost anulate un șir de proiecte sociale, inițiate de Guvernul Filip, iar altele noi nu au fost lansate", a spus Candu.El a enumerat realizările fostului guvern şi a cerut sprijinul deputaţilor pentru a retrage votul de încredere acordat Cabinetului de miniștri condus de Maia Sandu.ConforM regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi şi este supusă dezbăterilor în prima zi de şedinţă plenară a săptămânii următoare datei depunerii.
11:10
Primul tur de scrutin va avea loc în zilele de votare 8, 9, 10 noiembrie, iar al doilea - 22, 23 şi 24 noiembrie.Cetățenii români care se află în Republica Moldova, indiferent de motivul prezenței acestora pe teritoriul țării (domiciliu, reședință, turism etc.) pot vota la orice secție de votare organizată în R. Moldova, prin înregistrarea în listele electorale suplimentare.În Republica Moldova, votarea va avea loc timp de trei zile:vineri – votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00;• sâmbătă - votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00;• duminică - votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00.
11:00
Modificările operate de Parlament la articolul 52 al Codului contravențional vin să aducă în concordanță legislaţia cu prevederile Codului electoral, care interzice agitația electorală atât în ziua alegerilor, cât și în cea precedentă alegerilor.Potrivit articolului 52 din Codul contravenţional, agitaţia electorală în ziua imediat anterioară zilei votării ori în ziua votării se sancţionează cu amendă de la 10 la 20 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice și cu amendă de la 40 la 50 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţie de răspundere sau candidatului electoral.
10:40
Într-un briefing de presă, transmis pe Facebook, Chirtoacă a declarat că Năstase ar fi estorcat, de fapt, 7 milioane de euro din Bugetul Capitalei, împreună cu nașul său,Victor Țopa, prin implicarea în frauda de la compania AIR Moldova.«În 2008-2009, atunci când eu reformam primăria Capitalei, dlui cu se se ocupa? Estorca șapte milioane de euro din bugetu orașului, prin frauda de la AIR Moldova. De ce atunci când eu reformam orașul, dumnealui fura aceste șapte milioane de euro, împreună cu Țopa, dintre care primul milion de euro este de la Banca de Economii», a declarat Dorin Chirtoacă.
09:20
„Sursele noastre ne-au comunicat că la baza problemei mirosului urât stau mai mulți factori, însă unul din factori este cel mai grav și ar avea chiar iz penal, fiindcă ar fi fost provocat cu bună știință. Mai exact, troica – Herța, Munteanu și Chirtoacă ar fi facilitat cumpărarea a două centrifugi pentru Stația de Epurare, conștienți că acestea nu vor putea fi folosite. Perioada în care Apă-Canal a hotărât să cumpere două centrifugi a coincis cu aflarea la conducerea instituțiilor vizate de achiziționare a oamenilor din Partidul Liberal: Veronica Herța – șefă la Apă-Canal, Dorin Chirtoacă – primar general al Chișinăului și Valeriu Munteanu – ministru al Mediului. În plus, majoritatea în consiliul Apă-Canal o dețineau liberalii», scrie Deschide.md.
16 octombrie 2019
18:30
„Pentru fiecare categorie de oameni avem deja unele programe lansate. Este vorba despre compensarea a 40 la sută din cheltuielile pentru încălzire în perioada rece a anului. La fel vom insista să fie abrogată legea 303, care jecmănește cetățeanul, obligând-ul să plătească pentru apa pe care nu o consumă”, a declarat Ion Ceban. „Vom încerca să îmbunătățim procedurile și să eliminăm birocrația, care impune oamenii să umble pe la toate instituțiile cu setul de acte, mai ales cei nevoiași. Soluția mea este una foarte simplă: vom face o bază de date care va integra toate serviciile – cel de asistență socială, cel al fondului locativ și primăria, astfel într-un an de zile vom exclude toată birocrația”, a precizat candidatul la funcția de primar al Capitalei. De asemenea, persoanele de vârsta a treia vor beneficia în continuare de programele de protezare dentară și oculară gratuită, care vor fi extinse.
17:00
„Aceste declarații ale lui Țîcu precum că am fi fost amenințați sunt un fals grosolan, nici nu s-a discutat acest subiect la fracțiune. Tot ce poate Țîcu este să-și înjure proprii colegi, să pun gaz pe foc, pentru că dacă ar fi vrut să rezolve cu adevarat probleme, ar fi avut proiecte și inițiative în Parlament. Nu-mi aduc aminte despre niciuna, mai ales că dânsul este membru al comisiei mass-media, iar noi nici până astazi nu avem un Consiliul al Audiovizualului funcțional. Ce sugerez lui Țîcu este să se apuce de treabă”, a declarat deputatul ACUM, Radu Marian, pentru Unimedia, transmite Politics.Amintim că Țîcu a menționat că până la momentul actual au fost depuse trei semnături pentru crearea unei Comisii ce va investiga cauzele „de trădare de patrie din partea președintelui Igor Dodon”. Este vorba despre Octavian Țîcu, Lilian Carp și Iurie Reniță.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:00
Într-un spot video pe Facebook, el spune că dacă va deveni primar va spori capacitatea de tranzit pentru transportul auto prin lărgirea sau extinderea unor străzi, construirea de noi segmente de drum și relansarea construcției centurii orașului.Potrivit democratului, aceste măsuri vor contribui la descongestionarea traficului în centrul Capitalei.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.