Dodon va promulga astăzi modificările la Legea Procuraturii: Experţii  spun că unele prevederi ar fi anticonstituţionale, dar ne-am că mergem pe acest proiect

Adevarul (Moldova), 20 septembrie 2019 10:10

Preşedintele Igor Dodon anunţă că astăzi va promulga modificările la Legea cu privire la Procuratură, cele care se referă la schimbarea modalităţii de selectare a procurorului general. Anunţul a fost făcut de şeful statului în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum o oră
18:20
Consiliul Europei a emis un comunicat în care menţionează înalta apreciere de către Comisia de la Veneţia a efortului Guvernului de la Chişinău în combaterea corupţiei la nivel înalt prin reforma justiţiei. Dar propunerile trebuie să respecte Constituţia în vigoare, precizează oficialii europeni, transmite IPN.
Acum 6 ore
14:30
Din totalul de 3761 de candidaţi la funcţia de primar, 2742 sunt bărbaţi, ceea ce reprezintă 73%, iar 1019 – femei sau 27%. Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, pentru funcţia de consilier candidează 50 410 persoane, dintre care 27 597 sunt bărbaţi, iar 22 813 – femei, transmite IPN.
14:10
Candidatul PL la funcţia de primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, s-a arătat nemulţimut că organele electorale nu au reacţionat la mai multe încălcări ce ar fi fost comise de contracandidaţii săi la şefia Capitalei, Andrei Năstase (Blocul ACUM) şi Ion Ceban (PSRM).
13:10
Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publică marţi, 15 octombrie, hotărârea pe cauzele Grama 28432/06 şi Dîrul 5665/07, ambele se referă la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană de către Federaţia Rusă.
Acum 8 ore
13:00
Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene informează cetăţenii Republicii Moldova care se află, tranzitează sau doresc să călătorească la Barcelona, despre posibile proteste care pot cauza perturbări ale circulaţiei aeriene, rutiere şi feroviare, atât în zona metropolitană a Barcelonei, cât şi în regiunea din vecinătate.
12:30
Doi bărbaţi din Chişinău au fost reţinuţi şi arestaţi pe un termen de 30 de zile pentru trafic de heroină. Aceştia au fost anterior condamnaţi pentru infracţiuni similare. De asemenea, cei doi nu sunt încadraţi în câmpul muncii.
12:10
Naţionala de fotbal a Moldovei a suferit a cincea înfrângere categorică în preliminariile pentru Euro 2020. Tricolorii au fost învinşi şi de Albania, cu 0-4, la Chişinău, transmite IPN.
12:10
Candidatul „Partidului Nostru” la şefia Capitalei, Ivan Diacov, spune că vine la Primărie să lupte cu crima organizată şi să ofere o viaţă mai bună, onestă şi liniştită chişinăuienilor. Potrivit lui, suntem cu toţii martori că în ultimii ani în Primărie „s-a cuibărit o mafie” care a împărţit pe placul ei bunurile publice. Declaraţiile au fost făcute la dezbaterile publice „Doar unul din mulţi: cine şi de ce?”, organizate de Agenţia de presă IPN.
12:00
Un tânăr de 30 de ani din Chişinău a fost reţinut pentru furt din locuinţă. Acesta se afla în căutare pentru o infracţiune de jaf, comisă anterior. Cazul a avut loc la finele lunii august. Poliţiştii au fost alertaţi de către proprietara locuinţei, în vârstă de 36 de ani, din comuna Dumbrava, care a comunicat că i-au fost sustrase mai multe bunuri materiale.
12:00
Inspectoratul Naţional de Investigaţii (INI) şi Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), a pornit urmărirea penală în două cauze penale, pe faptul delapidării averii străine şi abuzului de serviciu, comise de persoane publice care gestionau SA „Moldtelecom”.
Acum 12 ore
10:00
O fetiţă de 13 ani din Hânceşti a murit, iar altre trei persoane au ajuns la spital în urma unui accident rutier produs în seara zilei de luni, 14 octombrie, în satul Blândeşti, Ungheni.
09:40
Ziarul de Gardă scrie că „Regata Imobiliare” SRL, companie care s-a aflat în litigiu cu Primăria Chişinău, este sponsorul evenimentului organizat de municipalitate cu ocazia Hramului Oraşului, iar logoul companiei a fost imprimat pe părţile laterale ale scenei instalate în Piaţa Marii Adunări Naţionale.
Ieri
18:10
Secretarul executiv al PSRM, deputatul Vlad Bătrîncea, i-a amintit liderului PPDA, Andrei Năstase, că între Blocul ACUM şi Socialişti există „un acord politic cu principii de corectitudine şi neagresiune”, după ce Andrei Năstase a afirmat că mafia s-a dus „de la Plahotniuc, în zona lui Ceban şi Dodon”.
17:50
Candidatul PUN la funcţia de primar de Chişinău, Octavian Ţîcu, îi cere liderului PPDA, Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la şefia Capitalei, să se retragă din cursa electorală pentru alegerile din 20 octombrie. În aşa fel, Octavian Ţîcu vrea să fie lăsat să ducă „până la capăt lupta împotriva lui Dodon”.
16:20
Compania Intellect Group a prezentat un sondaj de opinie luni, 14 octombrie, care arată că, dacă săptămâna viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cinci partide ar accede în Parlament. În premieră, cu funcţii de deputat s-ar alege reprezentanţii Partidului Nostru, condus de către Renato Usatîi.
14:50
Focuri de armă în Chişinău. Un individ a împuşcat dintr-o armă pneumatică în geamul unui troleibuz de pe ruta numărul 22. În vehicul erau mai mult de 30 de persoane, scrie Publika.md.
14:10
Dacă mâine ar avea loc alegeri pentru primarul general de Chişinău, 26,5% dintre chişinăuieni ar vota pentru candidatul PSRM, Ion Ceban, iar alţi 21,4% îl vor susţine pe Andrei Năstase, candidatul Blocului Electoral ACUM. Candidatul PL, Dorin Chirtoacă, fost primar, ar acumula 5,2% din voturile locuitorilor municipiului, transmite IPN.
12:40
Candidatul Blocului ACUM la funcţia de primar de Chişinău, Andrei Năstase, a lansat un nou atac la adresa lui Ion Ceban, candidatul socialiştilor pentru Primăria Capitalei. Liderul PPDA i-a îndemnat pe alegători să nu voteze cu socialiştii, pentru că în spatele acestora ar sta „mafia” care s-a dus de la fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc.
10:50
Andrei Donică, candidatul Mişcării Profesioniştilor „Speranţa Nadejda”, nu se va regăsi pe buletinul de vot pentru alegerea primarului municipiului Chişinău. Consiliul electoral al circumscripţiei electorale municipale Chişinău a luat act de retragerea sa din cursa electorală în data de 8 octombrie, transmite IPN.
10:00
Programul acţiunilor şi manifestărilor cultural-artistice organizate de către Primăria municipiului Chişinău dedicate sărbătorii „Hramul oraşului Chişinău” au debutat la ora 08.00, cu depuneri de flori la Monumentul Domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din centrul capitalei. La Catedrala Mitropolitană „Naşterea Domnului” a fost organizată o liturghie, transmite IPN.
10:00
Igor Dodon ţine pasul cu tehnologia, iar acest lucru îl face să scoată bani grei din buzunar. Preţedintele şi-ar fi achiziţionat un Apple iPhone 11 PRO MAX, preţul căruia este de 38.000 de lei. Asta în situaţia când salariul şefului statului este de circa 16.000 de lei pe lună, scrie Ziarul Naţional.
Mai mult de 2 zile în urmă
14:40
Ruslan Codreanu solicit demisia conducerii Comisiei Electorale Centrale şi a conducerii Comisiei electorale de circumscripţie electorală Chişinău. Într-o conferinţă de presă susţinută pe 12 octombrie, Ruslan Codreanu a spus că cele două instituţii sunt politizate, având la conducere reprezentanţi ai blocului ACUM şi ai PSRM.
12:40
Şoseaua de ocolire a oraşului Comrat şi singura şcoală cu predare în limba română din Găgăuzia au fost printre obiectivele vizitei pe care premierul Maia Sandu a efectuat-o în Găgăuzia pe 11 octombrie, transmite IPN.
12:10
Ultimii doi dintre cei şapte profesori turci de la Liceul „Orizont”, expulzaţi la începutul lunii septembrie 2018 din Moldova, au fost condamnaţi la închisoare în Turcia. Este vorba despre directorul general adjunct al liceului şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, transmite IPN.
12:10
Un proiect lege pentru modificarea Constituţiei este propus pentru consultări publice. Acesta urmăreşte atingerea obiectivului în ceea ce priveşte termenul iniţial de numire a judecătorilor şi selectarea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, precum şi concretizarea rolului Consiliului Superior al Magistraturii în procesul de autoadministrare a sistemului judecătoresc, componenţei şi competenţelor acestuia, transmite IPN.
12:10
Curtea Supremă de Justiţie a casat decizia Curţii de Apel şi l-a exclus vineri, 11 octombrie 2019, pe candidatul independent Ruslan Codreanu din cursa electorală pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. Informaţia a fost oferită pentru IPN de Ruslan Codreanu, care a precizat că mai mulţi colegi îl îndeamnă să organizeze proteste împotriva deciziei de a fi exclus.
11 octombrie 2019
15:40
Deputatul independent Octavian Ţîcu, care este şi candidat la funcţia de primar de Chişinău, a cerut Parlamentului să sprijine iniţiativa sa privind crearea unei comisii parlamentare de anchetă, menită să investigheze „acţiunile de trădare de patrie comise de preşedinte Igor Dodon”. Ţîcu i-a îndemnat pe deputaţii din fracţiunea PAS şi PPDA să sprijine această iniţiativă.
14:40
Persoane publice, dar şi reprezentanţi ai unor agenţi economici au fost audiaţi, zilele acestea, la Centrul Naţional Anticorupţie în cadrul unei cauze, pornite pe faptul abuzului de serviciu, comis de factori de decizie de la Centrul Naţional de Asistenţă Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).
11:30
Liderul PDM, Pavel Filip, spune că acuzaţiile care i se aduc că ar fi fost implicat în exportul de nuci prin favorizarea unor companii şi intimidarea altora, în perioada când deţinea funcţia de prim-ministru, sunt „o minciună grosolană”.
09:40
Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PAS Mihai Popşoi, consideră că nu este nimic surprinzător în faptul că procurorii au intentat abia acum un dosar pe numele fostului lider PDM Vlad Plahotniuc. Potrivit lui, acest lucru nu se putea întâmpla atât timp cât Plahotniuc a fost la putere, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.