Procurorii nu intenționează să-l aresteze pe Vladimir Cebotari

Politics, 19 septembrie 2019 15:50

Dumitru Robu a refuzat să explice ce măsuri vor lua acuzatorii de stat dacă deputatul Partidului Șor Petru Jardan nu va veni, vineri, la ședința comisiei juridice, acolo unde urmează să se examineze dacă acesta va fi lipsit de imunitate.Amintim că, joi, 19 septembrie, deputatul fracțiunii PDM Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară. Decizia a fost luată cu votul a 53 de legislatori, la cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 5 minute
16:20
La întrebarea dacă situația din țară s-a schimbat după venirea noii puteri, circa 70% dintre respondenți a declarat că situația fie nu s-a schimbat, fie a degradat. Numai o pătrime din populație consideră că noua guvernare poate îmbunătăți starea de lucruri în țară.Sondaj prezentat de Intellect Group la 14 octombrie arată că majoritatea susținătorilor noii guvernări, care au votat la ultimele alegeri pentru cele trei partide care au format coaliția sunt nemulțumiți de prestația acesteia. La întrebarea căruia dintre partide i-a dăunat mai tare formarea coaliției de guvernare, doar circa 10% din respondenți au spus „nimănui”, astfel calificând pozitiv crearea alianței. Majoritatea respondenților care au răspuns la întrebare consideră că formarea coaliției contradictorii a dăunat partidelor care au decis formarea acesteia. Respondenții s-au împărțit pe tabere, care coincid cu adepții unui partid sau altui.
Acum 2 ore
15:20
Candidatul la funcția de primar general al capitalei a fost observat la intersecția străzilor Mitropolit Varlaam și Mihai Eminescu, lîngă casa în care a locuit Karl Schmidt. Ion Ceban a lăsat un buchet de trandafiri roșii sub placa memorială celui mai longeviv primar al Chișinăului.Karl Schmidt a condus primăria Chișinăului în perioada 1877 – 1903. Karl Schmidt este pe bună dreptate considerat primarul reformator al Chișinăului. La inițiativa și cu participarea lui au fost construite multe clădiri care și astăzi înfrumusețează capitala.  În perioada în care Karl Schmidt era primar a fost construită clădirea Primăriei Chișinău, au fost pavate principalele străzi, construit sistemul de apeduct și canalizare. În Chișinău a apărut curentul electric, telefonul, Gradina Botanică.
14:30
Mai mult, Ion Ceban împreună cu soția sa, Tatiana, l-ar fi felicitat pe maestru cu ocazia sărbătorii, dăruindu-i un buchet de trandafiri. Într-o postare pe facebook, Ion Ceban anunță că fiica sa, Ilinca, a participat astăzi, alături de un colectiv de dans, la festivitățile dedicate Zilei orașului, dansînd pe scena din scuarul Catedralei. Probabil acolo și s-a întîlnit Ion Ceban cu Eugen Doga”Astăzi Ilinca a dansat pe ritmurile muzicii marelui maestru Eugen Doga.Alături de echipa sa de la școala de dans a participat la sărbătorea dedicată Hramului Chișinăului organizată în scuarul Catedralei Mitropolitane. Mîndru de ea!”, a scris Ion Ceban pe facebook.
Acum 4 ore
14:20
Pavel Filip: Actuala putere intimidează candidaţii, primarii şi consilierii noștri locali VIDEO // Ion Ceban: „Datorită Zonelor Verzi Chișinăul a fost numit „Oraș verde”, dar primăria Chișinăului le-a ignorat insistent pe durata ultimilor decenii” Un fost ministru al Apărării, numit consilier la Ministerul de Externe Situația din Moldova, discutată la întrevederea Premierului cu Grupul de raportori ai Consiliului Europei...
13:30
”Noi am semnat un acord cu blocul ”ACUM” în care am spus că noi nu ne certăm cu ei, nu ne criticăm. Eu niciodată nu mi-am permis în această campanie să aduc vreo acuzație cuiva din colegii din blocul ”ACUM” și eu cred că este corect. Eu respect și voi respecta până când acest acord va funcționa între noi.”Ion Ceban a argumentat și de ce acuzațiile că ar fi împotriva suburbiilor sunt neîntemeiate.”Nu este adevărat că eu sau echipa mea suntem împotriva suburbiilor. Vă prezint o singură dovadă a faptului. Sunt date foarte concrete extrase din buget. Doar în ultimii patru ani am susținut toate suburbiile – 18 și 35 de localități din componența acestora cu o sumă de 391 de milioane de lei. Ceea ce este o sumă record de până acum și de câteva ori mai mare față de mandatele anterioare care au fost. Pentru diferite proiecte: drumuri, transport, apeduct și canalizare, pentru grădinițe, pentru școală.
Mai mult de 2 zile în urmă
11:40
«Am hotărât că voi vota program – am obosit de lupte în Chișinău. Vreau lucruri simple. Vreau oraș curat. Fără mirosuri. Vreau transport modern, circulă după program. Vreau să văd drumuri și trotuare bune. Vreau tinerii să meargă să lucreze în grădinițe, scoli și spitale – să aibă salarii bune acolo. Vreau tinerii să primească loturi de pământ și sa-și construiască case. Și primăria să-i ajute. Vreau parcuri pline de copii» Odințov mai scrie că nu prea există candidați care cunosc problemele Chișinăului și le pot aranja într-un program. Acesta a evidențiat, totuși doi jucători, programele cărora merită a fi luate în seamă.  «Până ce avem de ales dintre doi jucători – Ion Ceban și Victor Chironda. Programul lui Victor Chironda e încă plin de goluri, dar tânărul învață. Poate vor învăța de la el și ceilalți competitori mai vârstnici. Vârstnicii din campanie se laudă cu succese și realizări în trecut.
11 octombrie 2019
16:40
Ceban a publicat și două fotografii care demontează că instalarea e în proces.De menționat, liftul e instalat la inițiativa PSRM, din iunie anul trecut. Atunci ei menționau că e nevoie de 300 de mii lei, alocate din bugetul pentru reparația Primăriei.
16:00
„Candidaţii noştri, primari şi consilieri, sunt intimidaţi şi hărţuiţi, membrii şi susţinătorii noştri sunt ameninţaţi deschis că vor fi daţi afară dacă se vor implica în campania electorală în susţinerea PD,” a declarat Pavel Filip.Preşedintele PD mai spune că şi deputaţii democraţi sunt marginalizaţi. Din 20 de vizite parlamentare din afara ţării, membrii fracţiunii PD au fost incluşi doar în 2 delegaţii.„Deputaţii PD nu sunt chemaţi să participe la întrevderile oficiale, nu merg în delegaţii peste hotare, nu usnt numiţi în aşa-numitele comisii parlamentare de anchetă, iar propunerile noastre nu sunt incluse măcar în ordinea de zi,” a mai spus Filip.
15:00
El a menţionat că documentul trebuie să fie „reciproc acceptabil, pragmatic şi să permită părţilor să lucreze în beneficiul populaţiei de pe ambele maluri ale Nistrului”.„Preşedinţia slovacă este pregătită să sprijine pe deplin acest proces”, a subliniat diplomatul.Noua rundă de negocieri privind reglementarea transnistreană în formatul „5+2” s-a încheiat în ajun fără semnarea protocolului final.„Negocierile de la Bratislava au fost constructive, pe alocuri dificile. Părţile au analizat situaţia actuală privind realizarea pachetului "Berlin +" şi au discutat noi domenii prioritare de consolidare a încrederii. Părţile au fost foarte aproape de adoptarea protocolului. Negocierile vor continua în zilele următoare pentru a pregăti versiunea finală a Protocolului de la Bratislava”, a declarat şeful misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch, după reuniune.
14:00
În opinia lui Lisnevschi, tendințele acestei campanii sunt ușor de observant şi relevă o stagnare a ratingului liderului PPDA, Andrei Năstase şi o creştere a celorlaţi candidaţi. „Ion Ceban e favoritul clar al acestei campanii municipale. Ceban apare ca un politician de centru-stânga, iar programul lui și prioritățile îl arată mai curând ca pe un manager civilizat și structurat. Probabil educația dlui Ceban în Paris, Moscova și Berlin își spune cuvântul. Faptul că Ceban merge în campanie fără simbolistica PSRM este un pas inteligent și riscant, dar un lucru poate fi spus deja acum - anume PSRM va fi marele câștigător al acestor alegeri locale”, a declarat Lisnevschi pentru portalul Politics. În acelaşi timp, Lisnevschi explică stagnarea parcursă de Andrei Năstase prin incapacitatea de a teremina o creștere a nivelului de încredere față de persoana sa şi față de programul său.
13:30
În aparență ar fi o victorie, în ideea că s-a realizat un act de justiție, că s-a făcut dreptate. În același timp, momentul apariției deciziei Curții de Apel este unul în context electoral și cel puțin niște suspiciuni că aceasta a fost dată ca să-l ajute pe concurentul electoral A. Năstase sunt legitime.Lăsăm de data asta la o parte problema legalității în sine a hotărilor instanțelor judecătorești și a ceea ce ar fi trebuit să însemne respectului cetățenilor pentru ideea de lege. Înțelegerea contextului, a jocului politic și a comportamentului actorilor politici este astăzi mai utilă.Momentul deciziei Curții este indiscutabil marea problemă în această speță. E limpede că s-a premeditat pentru că sunt multe alte dosare la Curtea de Apel Chișinău care au fost puse pe rol mai târziu, dar care au fost examinate mult mai devreme decât cererea lui A. Năstase.
12:20
“Dezvoltarea Capitalei nu e posibilă fără programe, care să încurajeze tinerii să aleagă Chișinăul ca loc de viață pentru familia lor, iar spațiile verzi sunt o parte importantă din viața familiilor tinere”, consideră Ion Ceban.  În opinia sa, datorită Spațiilor Verzi frumoase Chișinăul a fost numit “Oraș verde”, însă primăria Chișinăului le-a ignorat insistent pe durata ultimilor decenii. “Chiar dacă în Chişinău sunt multe parcuri şi grădini publice, oamenii nu pot beneficia de ele. Zonele verzi sunt în mare parte ne-îngrijite. Parcurile din Chișinău vor arăta așa cum arată parcurile din orașele mari bine gospodărite”, mai spune candidatul la funcţia de primar al Capitalei. Suprafaţa totală a zonelor verzi din Chişinău este de 2922 ha. În Chişinău sunt 6 parcuri, mai multe grădini publice, parcuri-păduri, scuaruri și fâşii forestiere.
12:00
Conferința a început la ora 10:00 și a durat 14 ore. Formatul era prestabilit și presupunea ca jurnaliștii, grupați în câte 7-10 persoane, să acorde întrebări președintelui. Fiecare grup urma să fie schimbat de altul la jumătate de oră. Lista jurnaliștilor a fost întocmită în baza acreditărilor.Subiectele principale au fost relația cu Federația Rusă și conflictul pe situația cu președintele american, Donald Trump.
11:00
Viorel Cibotaru a postat pe Facebook o fotografie cu clădirea Ministerului de Externe, însoțită de comentariul: „Prima zi într-o funcție nouă – consilier al ministrului Afacerilor Externe. Într-un ceas bun să fie!”Amintim că, în perioada 18 februarie 2015- 30 iulie 2015, Viorel Cibotaru a ocupat funcția de ministru al Apărării. Din 2006 până în 2015 a fost director al Institutului European de Studii Politice din Moldova. Viorel Cibotaru conduce din 2009 Centrul de Informare și Documentare despre NATO în Moldova.
10:10
Părțile au făcut un schimb de opinii privind situația din țara noastră în mai multe domenii prioritare. Astfel, Maia Sandu a informat oficialii UE despre eforturile Guvernului în combaterea corupției, reformarea justiției, restabilirea încrederii cetățenilor în instituțiile statului, prevenirea spălării banilor, precum și în investigarea furtului bancar.Raportorii Consiliului Europei s-au mai interesat care sunt alte domenii prioritare ale Executivului, la care Premierul a menționat infrastructura, educația și sănătatea. Oficialii UE au apreciat curajul Guvernului Maia Sandu de a iniția schimbări atât de semnificative în țară, în doar câteva luni și au reiterat deschiderea Consiliului Europei pentru a acorda în continuare suportul necesar țării noastre în implementarea reformelor asumate.
10:00
Declaraţiile la cald ale liderilor politici arată că urmează negocieri intense şi pe muchie de cuţit, iar un consens va fi greu de găsit.Preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi liderul Pro România, Victor Ponta, au anunţat că vor să îşi asume guvernarea.Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că doreşte instalarea unui Executiv cu un mandat foarte clar, până la urmatoarele alegeri parlamentare, indiferent daca acestea vor avea loc la termen sau anticipat: "Cea mai bună soluţie pentru redarea legitimităţii Parlamentului este, evident, întoarcerea cât mai rapidă la votul cetăţenilor, adică alegeri anticipate. Aceasta însă nu se poate face decât dacă există un consens al formaţiunilor parlamentare actuale."Doar USR se declara deja în favoarea acestei variante. Dan Barna susţine că votul dat pentru adoptarea moţiunii de cenzură nu a fost unul "împotriva lui Dăncilă ca să vină Ponta la putere", ci a fost unul pentru "rezolvarea crizei".
09:40
„Mereu am spus: Legea este una pentru toți! Noi ne vom conforma deciziei instanței. Colegii mei deja au început acțiunile de eliminare a materialelor care conțin elemente neadmise de legislația electorală. Credem ca toți trebuie sa respecte legea, iar noi suntem corecți”, a scris Ceban pe pagina lui de Facebook.Acum câteva zile și în privința lui Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la șefia capitalei, Judecătoria Chișinău a emis o decizie prin care l-a obligat pe Năstase să retragă din campania sa pliantele electorale pe care sunt imprimate monumentul lui Ștefan Cel Mare și Primăriei Chișinău. Instanța a decis că ministrul de Interne degrevat a încălcat legislația electorală atunci când a distribuit aceste pliante. Năstase nu s-a conformat însă și a contestat la Curtea de Apel decizia.
10 octombrie 2019
21:10
Jurnaliștii acestuia au realizat un reportaj amplu despre campania desfășurată de Ceban și modul în care acesta își dozează energia în cursa pentru primărie.“Nici Trump, nici Putin nu sunt de vină pentru starea dezastruoasă în care a fost adus Chișinăul. Nu putem da vina pe nimeni, decât pe noi înșine”, a declarat Ion Ceban, în cadrul, unei  întruniri electorale.În cadrul unei alte reuniuni, dintr-o suburbie a Capitalei, candidatul a explicat de ce a evitat să utilizeze steaua roșie, simbolul PSRM, în această campanie electorală.“Mulți mă întreabă unde este steluța PSRM. Eu vreau să fiu primarul tuturor. Există multe probleme care ne dezbină și nu contează opțiunile geopolitice în acest caz. Toată lumea este sufocată de putoarea din oraș și circulă pe drumuri proaste. Aceste probleme trebuie rezolvate”, a mai spus Ion Ceban. Acesta s-a referit și la exodul tinerilor din Capitală, problemă prioritară pe agenda sa.
17:00
Potrivit legislației electorale, nu mai târziu decât cu șapte zile înainte de ziua alegerilor, concurentul electoral, care a înregistrat lista de candidați pentru funcția de consilier al consiliului local, poate solicita efectuarea modificărilor în listele respective doar în limita numărului de candidați înregistrați cu 30 de zile până la data alegerilor, și anume:- înlocuirea unui candidat din lista înregistrată, prin retragerea acestuia și desemnarea unui alt candidat;- schimbarea locului de ordine sau excluderea candidatului din lista înregistrată;- retragerea listei de candidați.După expirarea termenului menţionat, înregistrarea concurentului electoral poate fi anulată doar de organul electoral care l-a înregistrat, în baza deciziei instanţei de judecată.
16:50
"Sporirea capacităților tehnice ale instituției Procuraturii va avea loc grație proiectului comun al Uniunii Europene și al Consiliului Europei „Combaterea corupției prin aplicarea legii și prevenire”. Conducerea Procuraturii Generale le-a mulțumit reprezentanților Proiectului pentru sprijinul tehnic acordat și și-a exprimat încrederea că acesta va contribui la claritatea și calitatea procesului de înfăptuire a justiției de către instituția Procuraturii", menționează Procuratura.
16:00
Victorie pentru partidele de opoziție din Parlament României! Moțiunea de cenzură a fost adoptată în plenul celor două Camere ale Parlamentului, iar Guvernul Dăncilă va fi demis.La moțiunea de cenzură a votat și deputatul PSD Sorin Bota, care, după ce a introdus bilele în urnă, s-a dus și a salutat-o pe Viorica Dăncilă. Trebuie precizat faptul că parlamentarii PSD au fost prezenți în plenul Parlamentului, dar nu au votat, ca să fie siguri că nu vor exista trădări, scrie Mediafax.ro.De asemenea, a votat și fostul deputat PSD Corina Bogaciu, în prezent la Pro România, care nu semnase moțiunea de cenzură.Votul este secret cu bile.
15:00
CEC precizează într-un comunicat de presă, citat de IPN, că alegerile parlamentare noi se desfășoară în conformitate cu reglementările legislației în vigoare până la adoptarea modificărilor operate la Codul Electoral, unde CEC nu avea obligația să publice listele electorale în formatul indicat la articolul 45, aliniatul 1. Din acest motiv, CEC a decis să nu publice liste separate pentru alegerile locale generale și cele parlamentare noi, ci doar pentru scrutinul local general.Legislația electorală permite cetățenilor cu drept de vot din circumscripțiile electorale uninominale numărul 48 și 50 să participe la alegeri în oricare dintre secțiile de votare deschise în aceste circumscripții. Astfel, acești alegători sunt incluși în listele electorale suplimentare.
14:00
„Am continuat să ne face dreptate în prima instanță, unde pentru judecători nu a contat Codul Electoral și regulamentele organelor electorale, unde fără măcar să ni se verifice listele ni s-a dat refuz de cauză. Am fost nevoiți să mergem la Curtea de Apel, unde judecătorii au cerut listele de subscripție și am demonstrat fiecare semnătură din cele 797 semnături din suburbii, că sunt oameni reali.”Într-o conferință de presă, Ruslan Codreanu, a spus că reprezentanții Consiliului Electoral de Circumscripție și Comisia Electorală Centrală au depus recurs la Curtea Supremă de Justiție, deși până acum reprezentanții CEC-ului nu au venit la ședințele de judecată.Curtea de Apel a anulat hotărârea Consiliului Electoral de Circumscripție de neînregistrare în cursă a lui Ruslan Codreanu.
13:50
Un alt candidat la funcția de primar al capitalei se retrage din cursa electorală Directorul Liceului „Gheorghe Asachi” și candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, Boris Volosatîi, s-a retras din cursa electorală. Anunțul a fost făcut chiar de candidat într-o conferință de presă.       Novac: „Trecutul lui Năstase e plin de ceață și glod. De ani de zile nu muncește, dar își cumpără mașină de 1 milion de lei” După ce rezultatele alegerilor locale câștigate de Năstase au fos...
12:50
„Din păcate, la ora actuală, mulți pensionari nu au posibilitate să cumpăre medicamente de care au mare nevoie, iar, de regulă, în sate nu există farmacii unde să achiziționeze medicamente. Oamenii sunt nevoiți să se deplaseze mulți kilometri pentru a găsi medicamentul necesar”, a declarat Ilan Șor într-un mesaj video postat pe pagina sa oficială pe o rețea de socializare. Liderul Partidului „ȘOR” a anunțat, în context, că fracțiunea parlamentară a elaborat încă un proiect de lege social care ar conduce semnificativ la îmbunătățirea situației privind accesul oamenilor la asistență medicală. Inițiativa legislativă a fracțiunii Partidului „ȘOR” se referă la o serie de inovații revoluționare: garantarea cu medicamente gratuite pentru toți pensionarii și persoanele cu dizabilități și deschiderea în fiecare localitate rurală a cel puțin câte o farmacie.„Esența proiectului este simplă.
12:30
El i-a delegat atribuțiile sale lui Adrian Talmaci, care va fi primar interimar. Andrei Năstase a avut astăzi o întâlnire cu angajații primării în sala de ședințe. El i-a îndemnat pe funcționarii Primăriei să-și facă munca și le-a spus să nu le fie frică de „epurări” de cadre.Curtea de Apel Chișinău a validat marți alegerile noi pentru funcția de primar din iunie anul trecut câștigate de liderului Platformei DA și invalidate de instanțele de judecată.Andrei Năstase a declarat că decizia Curți de Apel ”se datorează unei comunicări venite de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”.
11:20
«Nimeni nu observă că Năstase a mai spus o minciună pentru că Năstase vorbește numai minciuni. Cel mai plin de ceață, pe alocuri de glod, e trecutul lui Năstase. De mai mulți ani de zile, Năstase nu muncește. Nu a fost legal angajat undeva pînă în martie anul ăsta. Nu a cîștigat salariu și nu a plătit taxe. Dar el trăiește bine în Chișinău, își cumpără mașină de lux – de aproape in milion de lei!», scrie Grigore Novac. În același articol, deputatul se întreabă care sunt sursele reale de venit ale lui Andrei Năstase   “Ce face Năstase în Chișinău, ce îi aduce atâția bani? Îmi amintește de termenul “zarabotkă” - când oamenii pleacă undeva după câștig mai bun decât îl au acasă. Se vede că dl Năstase în Moldova câștigă mai bine decât în Germania”, scrie autorul citat.
11:20
Șefii diplomațiilor Republicii Moldova și României au discutat cu oficialii companiei responsabile de construcția gazoductului despre detaliile tehnice ale acestui proces, precum și despre termenii preconizați de finalizare a construcției.Ministrul Nicu Popescu a subliniat necesitatea finalizării cât mai rapide a acestui gazoduct. „Cu cât mai curând vom avea funcțională această rută alternativă, cu atât mai devreme autoritățile de la Chișinău vor putea avansa semnificativ în ceea ce ține de îmbunătățirea nu doar a securității energetice, dar și a securității naționale a Republicii Moldova”, a declarat șeful diplomației moldovenești.Angajamentul pentru finalizarea gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău a fost de asemenea inclus și în Foaia de parcurs, semnată astăzi la Chișinău de cei doi miniștri, și care vizează cooperarea în mai multe domenii de interes comun.
10:30
La depunerea moțiunii de către Partidul Național Liberal de opoziție se părea că moțiunea se bucură de sprijinul unui număr suficient de parlamentari pentru a trece, dar negocieri de ultima oră par să fi ridicat șansele guvernului de a supraviețui votului din Parlament. Dacă însă moțiunea trece, va fi a treia oară când un guvern cade prin această procedură, dar prima dacă când este vorba de un guvern al Partidului Social Democrat, cel mai mare partid în acest moment din România, cu aproape un milion de membri.
10:30
„Orașul este înconjurat de gropi de gunoi semi-autrorizate la Pruncul, Bubuieci și Țînțăreni, al căror efect se răsfrânge grav asupra oamenilor. Până în Primărie se decid culorile politice, Republica Moldova și municipiul Chișinău au de suferit”, a spus Țîra.Avem cu ce, dar nu avem cu cine: 152 de milioane de lei, aruncate la groapa de gunoi.Știți câte deșeuri se acumulează în țară timp de un an? Aproximativ patru milioane de tone. Știți câte sunt reciclate? Doar în jur de 15%. Știți ce se întâmplă cu celelalte 85 la sută? Ajung în gropile de gunoi. Se transformă într-un pericol pentru sănătatea oamenilor.„Tradiția gropilor de gunoi s-a păstrat în Moldova încă din perioada sovietică. Din păcate, de atunci și până astăzi, timp de 28 de ani, lucrurile nu au evoluat deloc. Gropile de gunoi autorizate sau neautorizate sunt o sursă de poluare și infecții pentru oameni.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.