Sinteză: 28 de accidente rutiere s-au produs în țară în acest weekend

Democracy.md, 16 septembrie 2019 11:40

Astfel, în acest sfârșit de săptămână, peste 1 100 de încălcări rutiere au fost depistate de inspectorii de patrulare, dintre care:- 540 conduceau cu mult peste limita de viteză admisă;- 27 de conducători auto în stare de ebrietate au fost documentați și înlăturați de la volanul automobilului;- 19 nu dețineau asupra lor permise de conducere;- 69 au încălcat regulile de oprire și neacordare de prioritate pietonilor.În aceste zile au avut loc 28 de accidente rutiere, soldate cu 34 de persoane traumatizate și 4 decedate.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Ieri
11:50
«Am hotărât că voi vota program – am obosit de lupte în Chișinău. Vreau lucruri simple. Vreau oraș curat. Fără mirosuri. Vreau transport modern, circulă după program. Vreau să văd drumuri și trotuare bune. Vreau tinerii să meargă să lucreze în grădinițe, scoli și spitale – să aibă salarii bune acolo. Vreau tinerii să primească loturi de pământ și sa-și construiască case. Și primăria să-i ajute. Vreau parcuri pline de copii»Odințov mai scrie că nu prea există candidați care cunosc problemele Chișinăului și le pot aranja într-un program. Acesta a evidențiat, totuși doi jucători, programele cărora merită a fi luate în seamă. «Până ce avem de ales dintre doi jucători – Ion Ceban și Victor Chironda. Programul lui Victor Chironda e încă plin de goluri, dar tânărul învață. Poate vor învăța de la el și ceilalți competitori mai vârstnici. Vârstnicii din campanie se laudă cu succese și realizări în trecut.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
Mai exact, Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție cercetează modul în care au fost organizate licitațiile privind procurarea ambulanțelor, precum și presupusa favorizare a unor agenți economici. Potrivit materialelor cauzei, factorii de decizie din cadrul CNAMUP ar fi dat prioritate unui agent economic, chiar dacă acesta nu ar fi fost eligibil pentru licitația menționată, iar după semnarea contractului nu și-ar fi onorat pe deplin obligațiunile.CNA a anunțat că anchetatorii examinează implicarea actualului director al CNAMUP și a unuia dintre adjuncții acestuia în returnarea către agentul economic câștigător a unei sume de peste două milioane de lei. Acești bani ar fi constituit penalitățile, aplicate companiei pentru multiplele nereguli, admise în procesul de executare a contractului, dar care nu au mai rămas în conturi pentru că, în urma unei indicații, ar fi fost restituiți.
17:20
Copilul a fost găsit în scurt timp pe o stradă din orașul Orhei. Oamenii legii l-au identificat și pe suspect, un bărbat de 34 de ani care le-a povestit motivul pentru care a răpit minorul. Individul a spus că îl suspecta pe băiat că i-ar fi furat bicicleta, așa că a decis să îl oblige să îi arate unde a ascuns-o, după care l-a lăsat să plece.Poliția urmează să stabilească circumstanțele celor două infracțiuni pentru a lua o decizie legală.Ambele cazuri sunt înregistrate, iar organul de urmărire penală urmează să stabilească toate circumstanțele pentru a lua o decizie legală.
16:40
Ceban a publicat și două fotografii care demontează că instalarea e în proces.De menționat, liftul e instalat la inițiativa PSRM, din iunie anul trecut. Atunci ei menționau că e nevoie de 300 de mii lei, alocate din bugetul pentru reparația Primăriei.
16:30
Investigaţiile întreprinse cuprind structurile de nivel teritorial, central al Agenţiei şi Centrul Republican de Diagnostică Veterinară. Informaţia detaliată este pusă la dispoziţia colaboratorilor Corpului de Control al Prim-Ministrului, Poliţiei şi Procuraturii.La încheierea anchetei de serviciu, conducerea ANSA anunţă că va informa presa despre rezultate şi măsurile întreprinse în scop de prevenire a cazurilor de comercializare a peştelui neconform către consumatori.În rezultatul acestor verificări s-a descoperit că în perioada 20 august - 4 octombrie, din 124 de loturi de peşte congelat importat în Republica Moldova, 73 au avut rezultate negative la laborator, în special e vorba de peşte cu paraziţi.
15:20
În aparență ar fi o victorie, în ideea că s-a realizat un act de justiție, că s-a făcut dreptate. În același timp, momentul apariției deciziei Curții de Apel este unul în context electoral și cel puțin niște suspiciuni că aceasta a fost dată ca să-l ajute pe concurentul electoral A. Năstase sunt legitime.Lăsăm de data asta la o parte problema legalității în sine a hotărilor instanțelor judecătorești și a ceea ce ar fi trebuit să însemne respectului cetățenilor pentru ideea de lege. Înțelegerea contextului, a jocului politic și a comportamentului actorilor politici este astăzi mai utilă.Momentul deciziei Curții este indiscutabil marea problemă în această speță. E limpede că s-a premeditat pentru că sunt multe alte dosare la Curtea de Apel Chișinău care au fost puse pe rol mai târziu, dar care au fost examinate mult mai devreme decât cererea lui A. Năstase.
14:30
Totuși, documentul prevede și ce grupe de deținători de animale vor fi scutite de taxe.Și deținătorii de pisici vor fi obligați să achite o taxă lunară, doar dacă nu sunt de rasă, nu sunt sterilizate și sunt într-un număr mai mare de cinci. Și în acest caz, Regulamentul prevede grupe de deținători scutiți de taxe.Din aceste grupe fac parte:*deținătorii care și-au sterilizat animalele sunt scutiți de impozit pe un termen de 3 ani;*deținătorii care și-au sterilizat, vaccinat și microcipat animalele în primul an de la intrarea în vigoare a Regulamentului sunt scutiți taxa pentru animale pe un termen de 5 ani;*deținătorii ai căror animale au succes în competițiile sportive sau o carieră show de succes, dacă au acord cu clubul SGPA;*pensionarii și persoanele cu venituri reduse, pentru primele cinci animale;*curatorii și voluntarii care au semnat un acord cu SGPA privind deținerea responsabilă.
14:30
În opinia lui Lisnevschi, campania lui Andrei Năstase nu impresionează şi, din acest motiv, rezultatele lui stagnează. În schimb, consideră analistul citat, candidatul PUN Octavian Țîcu poate deveni noua stea a votanților unioniști, fapt care pune în pericol viitorul politici al lui Andrei Năstase, dar şi a liderului PL Dorin Chirtoacă.Totodată, consideră Ian Lisnevschi, Ion Ceban demonstrează un comportament rațional în această campanie, și apare mai curând cu un manager civilizat și structurat. Directorul Intellect Group consideră că Ceban este favoritul campaniei și dacă va reuși sa ajungă la un număr mare de votanți din suburbii atunci primarul de Chișinău va fi ales în primul tur.La capitolul partide politice, PSRM și PAS sunt câștigătorii mari ai acestei campanii, susţine Ian Lisnevschi. “Chiar dacă PAS e în bloc cu ACUM măsurătorile arată că PPDA e în cădere periculoasă”, consideră analistul citat.
14:00
Acesta a fost numit în funcție prin ordinul Secretarului de Stat al MAI, Ianuș Erhan. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook al Inspectoratului General de Poliție. Anterior, Victor Manole a fost șef al Direcției Supraveghere Transport și Circulație Rutieră a INP.
12:30
“Dezvoltarea Capitalei nu e posibilă fără programe, care să încurajeze tinerii să aleagă Chișinăul ca loc de viață pentru familia lor, iar spațiile verzi sunt o parte importantă din viața familiilor tinere”, consideră Ion Ceban. În opinia sa, datorită Spațiilor Verzi frumoase Chișinăul a fost numit “Oraș verde”, însă primăria Chișinăului le-a ignorat insistent pe durata ultimilor decenii.“Chiar dacă în Chişinău sunt multe parcuri şi grădini publice, oamenii nu pot beneficia de ele. Zonele verzi sunt în mare parte ne-îngrijite. Parcurile din Chișinău vor arăta așa cum arată parcurile din orașele mari bine gospodărite”, mai spune candidatul la funcţia de primar al Capitalei.Suprafaţa totală a zonelor verzi din Chişinău este de 2922 ha. În Chişinău sunt 6 parcuri, mai multe grădini publice, parcuri-păduri, scuaruri și fâşii forestiere.
11:20
Potrivit reprezentanților IP Fălești este vorba despre doi soți în vârstă de doi soți în vârstă de 62 și respectiv 64 de ani care au alertat noaptea trecută poliția, după ce au fost jefuiți de o persoană mascată care a dat buzna în casa acestora.Oamenii legii au stabilit că făptașul a intrat în casa celor doi, cu cagulă pe cap și înarmat cu un cuțit și un pistol, i-a amenințat și jefuit de bani în sumă de 1900 de lei.Ulterior, pe urme fierbinți, polițiștii au reținut un suspect în acest caz. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr în vârstă de 29 de ani pe numele căruia a fost pornit un dosar penal.
10:20
Potrivit secretarului de stat, se vor înăspri pedepsele pentru depăşirea limitei de viteză, dar şi pentru şofatul în stare de ebrietate. „Au fost făcute propuneri de confiscare a mijloacelor de transport folosite de către persoanele care urcă în stare de ebrietate la volan. Măsura urmează a fi discutată cu societatea”, a declarat secretarul de stat.Ianuş Erhan susţine că MAI va continua operaţiunile „Nopţile Albe”, „Viteza”, „Semaforul” sau „Pietonul”. De asemenea, vor fi verificate întreprinderile care prestează servicii de testare tehnică. O propunere discutată este ca lista conducătorilor auto care sistematic încalcă legislaţia rutieră să fie făcută publică.Secretarul de stat al MAI a venit cu un mesaj către cetăţeni: atunci când văd că cineva din prieteni sau din rude urcă în stare de ebrietate la volan, să anunţe poliţia.
10:10
Pe scenă vor evolua: Orchestra municipală de muzică populară condusă de fraţii Vasile şi Vitalie Advahov, cu participarea interpreţilor: Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Nicolae Glib, Maria Iliuţ, Adriana Ochişanu, Vali Boghean, Doina Sulac, Igor Cuciuc, Cristina Ceauş, Lucia Bejenari, Tatiana Martin, Olesea Olteanu, Olivia Cheptea, Iulian Corochi, Cristi Tractor, Ansamblul etnofolcloric „PLĂIEŞII". Invitaţii speciali ai sărbătorii sunt: ANDRA, FUEGO şi fanfara „CIOCÂRLIA".Concertul va fi încununat de un spectacol de artificii „Te salut, Chişinău", la ora 23:00.Scena principală a sărbătorii Hramul Chişinăului va fi gazda a mai multor spectacole de muzică, de diverse genuri şi pentru diferite categorii de spectatori, începând de la ora 14:30, când vor evolua colective folclorice din ţară în tabloul folcloric „Ca la HRAM".
09:50
 „Mereu am spus: Legea este una pentru toți! Noi ne vom conforma deciziei instanței. Colegii mei deja au început acțiunile de eliminare a materialelor care conțin elemente neadmise de legislația electorală. Credem ca toți trebuie sa respecte legea, iar noi suntem corecți”, a scris Ceban pe pagina lui de Facebook. Acum câteva zile și în privința lui Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la șefia capitalei, Judecătoria Chișinău a emis o decizie prin care l-a obligat pe Năstase să retragă din campania sa pliantele electorale pe care sunt imprimate monumentul lui Ștefan Cel Mare și Primăriei Chișinău. Instanța a decis că ministrul de Interne degrevat a încălcat legislația electorală atunci când a distribuit aceste pliante. Năstase nu s-a conformat însă și a contestat la Curtea de Apel decizia.
10 octombrie 2019
21:10
Jurnaliștii acestuia au realizat un reportaj amplu despre campania desfășurată de Ceban și modul în care acesta își dozează energia în cursa pentru primărie.“Nici Trump, nici Putin nu sunt de vină pentru starea dezastruoasă în care a fost adus Chișinăul. Nu putem da vina pe nimeni, decât pe noi înșine”, a declarat Ion Ceban, în cadrul, unei  întruniri electorale.În cadrul unei alte reuniuni, dintr-o suburbie a Capitalei, candidatul a explicat de ce a evitat să utilizeze steaua roșie, simbolul PSRM, în această campanie electorală.“Mulți mă întreabă unde este steluța PSRM. Eu vreau să fiu primarul tuturor. Există multe probleme care ne dezbină și nu contează opțiunile geopolitice în acest caz. Toată lumea este sufocată de putoarea din oraș și circulă pe drumuri proaste. Aceste probleme trebuie rezolvate”, a mai spus Ion Ceban.Acesta s-a referit și la exodul tinerilor din Capitală, problemă prioritară pe agenda sa.
17:20
Astfel, 50 de acte de constatare s-au referit la încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese, 17 – al incompatibilităților, 6 – al averilor și intereselor personale și 1 – al restricțiilor.Urmare a rămânerii definitive a actelor de constatare, în privința a 61 de persoane verificate, s-a solicitat sau se va solicita încetarea mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu, fiind decăzuți din dreptul de a mai exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică pe un termen de trei ani.
16:20
Astfel, agentul termic a început sa fie livrat la Spitalul municipal „Sfântul Arhanghel Mihail”, la un liceu privat, în 14 blocuri de locuit şi la patru companii.Potrivit Termoelectrica, primii beneficiari au fost conectaţi în urma cererilor depuse.Amintim că pentru a primi căldură, la fel ca și-n anii trecuți, doritorii de a avea căldură trebuie să depună o cerere, iar în trei ore vor fi conectați la agentul termic.În 2018, sezonul de încălzire a început pe 15 octombrie.
15:20
În unele clipuri tinerii demonstrează că pot șofa prin centrul Capitalei cu o viteză ce depășește 200 de km/h, în alte filmulețe protagoniștii consumă alcool sau împușcă dintr-o armă pe ritmul unei melodii tematice care răsună la volum maxim.Solicitat de Publika.md Mariana Beţivu, ofiţerul de presă al IGP, a declarat că poliţia s-a autosesizat, imaginile au fost înregistrate şi cazul este investigat. Potrivit Agora.md, unul dintre protagoniștii filmulețelor apare în mai multe fotografii alături de șeful statului, Igor Dodon. Acesta este etichetat în imagini cu numele Nichita Dodon.
14:00
Cei doi soți au profitat de situația financiară precară a victimei și au pus la cale un set de acțiuni ilegale. Astfel, aceștia au acționat prin înșelăciune și, sub pretextul angajării în domeniul construcției în Rusia, cu un salariu lunar avantajos, au recrutat și exploatat victima în cerșetorie.Sentința pronunțată este cu drept de atac, la Curtea de Apel. Procurorii PCCOCS vor reveni cu detalii privind acțiunile de înfăptuire a justiției.
13:50
Instituția a realizat un transfer în sumă de 19,6 milioane lei pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă persoanelor care s-au aflat în concediul medical în luna septembrie. Din acești bani, vor fi achitate și datoriile pentru lunile iulie-august 2019.Plata indemnizaţiilor se va efectua la instituțiile bancare și la filialele „Poşta Moldovei”.Potrivit ultimelor modificări legislative, indemnizaţia pentru primele 5 zile de concediu medical în cazul bolilor obişnuite sau accidente nelegate de muncă se calculează şi se achitată de către angajator, iar următoarele, dar nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic, sunt plătite de CNAS.Certificatele medicale sunt eliberate, începând cu luna iulie, în format electronic.
11:20
«Nimeni nu observă că Năstase a mai spus o minciună pentru că Năstase vorbește numai minciuni. Cel mai plin de ceață, pe alocuri de glod, e trecutul lui Năstase. De mai mulți ani de zile, Năstase nu muncește. Nu a fost legal angajat undeva pînă în martie anul ăsta. Nu a cîștigat salariu și nu a plătit taxe. Dar el trăiește bine în Chișinău, își cumpără mașină de lux – de aproape in milion de lei!», scrie Grigore Novac.În același articol, deputatul se întreabă care sunt sursele reale de venit ale lui Andrei Năstase  “Ce face Năstase în Chișinău, ce îi aduce atâția bani? Îmi amintește de termenul “zarabotkă” - când oamenii pleacă undeva după câștig mai bun decât îl au acasă. Se vede că dl Năstase în Moldova câștigă mai bine decât în Germania”, scrie autorul citat.
11:00
Potrivit sursei citate, în 2018, din sursele de alimentare cu apă din ţară au fost preluate şi examinate peste 12 mii de probe. „Rezultatele supravegherii calităţii apei potabile din fântâni, pe parcursul ultimilor trei ani, denotă nivele înalte de neconformitate atât la parametrii chimici, cât şi la cei microbiologici. Această situaţie este caracteristică apelor din pânza freatică şi este determinată, în primul rând, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităţilor, amplasarea latrinelor, WC-urilor şi gunoiştilor în imediata apropiere a fântânilor. În mare parte, nereguli au fost depistate la sondele arteziene, apa din aceste surse depăşind limitele de fluor şi bor. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Râşcani, Hânceşti şi Orhei”, a spus Carp.
10:40
Mai mult, profesoarele vizate în ancheta CNA discută despre modul în care se vor răzbuna pe elevi, scrie ministru. Acest subiect a fost discutat în cadrul unei şedinţe de lucru cu angajaţi din Ministerul Educaţiei, membrii Consiliului de administraţie şi membrii Comisiei de anchetă care examinează cazul.„Dragi elevi ai Colegiului de Ecologie, considerăm ferm că instituţia de învăţământ trebuie să fie pentru dumneavoastră un mediu sigur, bazat pe corectitudine şi profesionalism. În continuare, vom monitoriza atent cazul descris pentru a ne asigura că vor fi aplicate sanţiuni proporţionale faptelor şi vom întreprinde acţiuni în vederea asigurării unui proces educaţional desfăşurat într-un climat emoţional favorabil.
10:40
- șase persoane au încălcat regimul zonei de frontieră și cel al punctelor de trecere;- un caz de trafic ilicit de bunuri;- trei tentative de trecere a frontierei cu documente falsificate;– 10 cetățeni străini au depășit termenul de ședere pe teritoriul Republicii Moldova;– șapte conducători auto au ignorat regulile de transportare și de folosire a vinietelor;– trei persoane în conflict cu legea au fost reținute, ca urmare a schimbului de date și informații cu autoritățile de drept naționale.Totodată, în punctele de trecere fluxul de persoane a constituit 46.319 traversări, dintre care un număr mai mare de treceri – 24.010 a fost înregistrat pe sensul de ieșire din țară.La fel, din totalul de traversări persoane un număr mai mare a fost consemnat al trecerilor cetățenilor moldoveni – 25.907 traversări.
10:30
„Am și eu o întrebare: mă mir de ce nu au protestat până acum, și au ieșit în stradă acum când oamenii mai puțini avuți au reușit să contribuie la debarcarea regimului oligarhic. Suntem o țară săracă, oamenii au venituri mici, iar aprobarea majorării tarifelor nu se face așa cum își imaginează ei”, a spus Maia Sandu.
09:20
Acest lucru s-a întâmplat  întâmplă după ce candidatul Partidului Mișcarea profesioniștilor „Speranța-Nadejda”, Andrei Donică, s-a retras din cursă. Consiliul electoral de circumscripție Chișinău a anunțat că a adoptat deja o decizie cu privire la excluderea lui Andrei Donică din alegeri. Totuşi, reprezentanții CEC spun că procedura electorală încă nu a început.
9 octombrie 2019
19:30
Ceban şi-a exprimat regretul că oponenții se axează doar pe atacuri împotriva sa şi nu-s preocupați de problemele Chişinăului.„Năstase este jurist, iar dacă are dovezi, atunci să se adreseze autorităților competente.Vorba fără dovezi e minciună.”, a declarat candidatul la funcţia de primar.În contextul deciziei de ieri a Curţii de Apel privind recunoașterea legalităţii victoriei lui Andrei Năstase la alegerile locale anticipate din 2018, Ion Ceban a mai spus că vrea să creadă că toate deciziile instanțelor de judecată sunt luate în mod transparent.Justiția trebuie reformată și cred că țara noastră poate obține un sistem de justiție independent și funcțional, a mai spus Ceban.„Legea este una pentru toți. Cred că Moldova va putea obţine crearea unui sistem de justiție cu adevărat independent și funcționarea corectă a acestuia”, a spus Ion Ceban.
17:30
Patru membri ai echipajului au fost transportați la spital  pentru control și îngrijiri medicale,iar toți cei 165 de pasageri au fost evacuați nevătămați din avion.Ulterior, compania aeronautică a trimis un alt avion pentru a transporta pasagerii la destinație.Un purtător de cuvânt al aeroportului Basle-Mulhouse a declarat: „Avionul a efectuat o aterizare de urgență după ce pilonul a semnalat existența fumului la bord”.„Serviciile de urgență au intervenit și patru membri ai echipajului au fost transportați la spital, pentru îngrijiri medicale”.
16:20
Astfel, începând cu 13 octombrie, ora 22.00, până pe 15 octombrie, ora 06.00, circulaţia transportului public care traversează bulevardul central al orașului va fi redirecţionată pe străzile adiacente, după cum urmează.*Troleibuze-Troleibuzele de pe rutele nr. 1, nr. 5, nr. 8 și nr. 22:În direcţia Gării – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe străzile A. Șciusev, Bucureşti, Ciuflea şi în continuare pe traseele stabilite;În direcţia Pieţei Dimitrie Cantemir – de pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt pe străzile Ciuflea, Bucureşti, A. Șciusev, Mihai Viteazul, Columna, H. Coandă, Piaţa Dimitrie Cantemir şi în continuare pe traseele stabilite.-Troleibuzele de pe ruta nr. 4:În direcţia Gării – de pe strada A. Șciusev pe străzile Bucureşti, Ciuflea, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, bd. Constantin Negruzzi şi în continuare pe traseul stabilit;În direcţia Buiucani – de pe bd.
15:20
Toate cheltuielile dvs. de călătorie, mâncare și cazare vor fi acoperite pe durata călătoriei și veți ajunge să vă alăturați cercetătoarei Kirstie Jones-Williams, om de știință, pentru o misiune științifică în Antarctica, scrie mirror.co.uk.În cadrul proiectului, supranumit „Sabatul Antarctic”, veți ajunge să explorați cel mai îndepărtat continent al pământului și să ajutați la colectarea probelor de zăpadă pentru a studia măsura în care particulele de plastic au pătruns în interiorul Antarcticii.Până la urmă, misiunea călătoriei este de a sensibiliza despre impactul oamenilor asupra climei într-unul dintre ecosistemele cel mai puțin înțelese și cele mai izolate din lume.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.