Procuratura a deschis un dosar penal nou pe numele lui Pavel Grigorciuc

Politics, 12 septembrie 2019 16:00

În cadrul cauzei penale, Procuratura municipiului Chişinău a ridicat probe video, precum şi a audiat martori oculari ale celor întâmplate. Cauza penală a fost pornită în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracţiunii de huliganism.Amintim că în după amiaza zilei de miercuri, 11 septembrie 2019, un procuror a fost agresat fizic de către cetăţeanul Pavel Grigorciuc, în timp ce primul ieşea din Curtea de Apel Chişinău. Acesta i-a aplicat lovituri în diferite regiuni ale corpului, astfel încât victima a fost supusă examinării medico-legale şi internată în spital.Anterior Pavel Grigorciuc a stat câteva luni în Penitenciarul 13 după ce i-ar fi tras o palmă deputatului PDM Sergiu Sîrbu.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum o oră
09:40
Evenimentul cheie este discursul pe care șeful statului îl va rosti de la tribuna Adunării Generale a ONU. Igor Dodon va vorbi despre problemele și realizările Republicii Moldova, despre particularitățile politicii interne și externe, despre perspectivele de soluționare a conflictului transnistrean și multe altele.De asemenea, la New York, președintele țării va avea întrevederi bilaterale cu mai mulți lideri din străinătate și reprezentanți ai conducerii americane, cu influente organizații evreiești și cercuri de afaceri.„Consider această vizită drept una din cele mai importante în anul curent din punct de vedere al promovării politicii externe echilibrate”, a menționat Igor Dodon.
Acum 24 ore
11:40
Ion Ceban a mai declarat că are competențele necesare pentru a administra eficient Capitala. ”Am studiile necesare. Am făcut administrație municipală și de stat la cele mai bune școli europene și din Federația Rusă: la Moscova, la Berlin, la Paris, la Londra. Am experiență managerială foarte bună. Am condus instituții și am creat proiecte. Am realizări, începînd de la centrele pentru tineret și terminînd cu terenurile de joacă și multe alte lucruri, în perspectivă de 10 ani. Am condus colective foarte mari și nu-mi este frică să intervin acolo unde este nevoie și să cedez, la fel, unde este nevoie.”,  a declarat Ion Ceban.   Candidatul Ceban a mai spus că va respecta angajamentele asumate în acordul de cooperare cu blocul ACUM, de a evita atacurile la persoană. «Acordul semnat cu blocul ”Acum” pentru mine este lege. Prietenii mă știu și chiar și copiii mei, Ilinca și Vasile spun ”dacă tata a promis, tata a făcut”.
Ieri
21:10
Articolul 52. Agitația electorală(3) Se interzice concurenților electorali să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetățeni ai Republicii Moldova în acțiunile de agitație electorală.(4) Agitația electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral.(8) Nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituții de stat sau autorități publice, atât din țară cât și de peste hotare, ori organizații internaționale. Se interzice combinarea de culori şi/sau sunete care invocă simboluri naționale ale Republicii Moldova ori ale altui stat, utilizarea materialelor în care apar personalități istorice ale Republicii Moldova sau de peste hotare, simbolistica unor state străine sau organizații internaționale sau imaginea unor persoane oficiale străine.
15:00
Ion Ceban a declarat că, datorită acestui sistem, oamenii și agenții economici nu vor mai sta la coadă pe coridoarele primăriei și vor putea monitoriza în timp real etapele de soluționare a cererilor. "Vreau să trecem la platforma "E-primăria". Asta va însemna că toate serviciile din primărie vor fi electronice, toate achizițiile publice vor fi făcute electronic și vor fi transparente.", a subliniat Ion Ceban. Totodată, Ion Ceban a promis că funcționarii corupți vor fi demiși, iar cei onești își vor continua activitatea. Candidatul Ceban a mai spus că pentru fiecare poziție managerială vor fi elaborați indicatori de performanță personală, managerii vor fi evaluați trimestrial, iar rapoartele vor fi făcute publice.
14:50
Pentru funcțiile de primari în localitățile din țară blocul ACUM înaintează 700 de candidați, peste 1.100 candidați pentru funcția de consilieri raionali și peste 9.000 de candidați la funcția de consilieri locali.În circumscripțiile uninominale, unde vor avea loc alegeri parlamentare noi candidează: Galina Sajin în circumscripția nr. 50, Vasile Năstase în circumscripția nr. 33, Ion Terguță în circumscripția nr. 17 și Ion Iovcev în circumscripția nr. 48.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:20
Ben Ali a fugit din Tunisia în ianuarie, 2011, în timp ce compatrioții săi s-au ridicat împotriva derivării sale autoritare și a corupției care a lovit întreaga societate. Această revoluție tunisiană a inspirat revolte în alte țări din regiune, subminate de aceleași rele. Astfel, mai mulți lideri autoritari au fost îndepărtați de ceea ce s-a numit „Primăvar Arabă”, inclusiv Hosni Mubarak în Egipt sau liderul libian Muammar Gaddafi.Fostul dictator a fost condamnat în absență, în 201, la 35 de ani de închisoare pentru mai multe plângeri, inclusiv corupție și tortură.
17:40
Corneliu Ciurea spune că reacția liderilor Blocului ACUM a demonstrat că mașinăria de trolli a partidelor PAS și PPDA este destul de veninoasă. Deși Andrei Năstase nu va acționat virulent și nu-l va ataca direct pe Octavian Țîcu, treaba o vor face trolii.„De fapt, așa zișii troli care l-au atacat pe Țîcu n-au găsit de cuviință să tacă, au împroșcat în adresa lui. Astfel au demosntrat că mașinăria partidelor PAS și PPDA este destul de veninoasă și funcționează brici, lucru care l-am remarcat și cu alte ocazii. Partidele acestea nu sunt deloc inofensive și sunt destul bătăioase. Au o sumedenie de funcționărași mărunți care în orele de pauză stau pe Facebook și taxează adversarii politici a lui Nastase și Sandu. Liderul PPDA nu poate să-l atace pe Țîcu de asta apelează la troli. Deși candidatul PUN n-a trântit ușa când a plecat, senzația este că i se va da un șut în fund din Bloc”.
16:40
Potrivit hotărîrii CEC, fiecare buletin de vot va fi divizat în patrulatere, fiecare avînd dimensiunile de 110 mm pe 20 mm, numărul cărora va corespunde numărului de concurenți electorali. Lungimea buletinului va corespunde numărului de patrulatere care se imprimă la o distanță  de 2,5 mm unul față de altul, iar lăţimea – de 140 mm.Buletinele de vot se vor tipări pe hîrtie opacă (mată) și se vor distinge după culoare. Astfel, buletinul de vot pentru alegerea primarului satului (comunei), orașului (municipiului) va fi de culoare roză, pentru alegerea primarului municipiului Bălți și a primarului general al municipiului Chișinău –violet, pentru alegerea consilierilor în consiliile sătești (comunale), orășenești (municipale) –gri afumat, pentru alegerea consilierilor în consiliile raionale (municipale Bălți și Chișinău) –bej.
15:20
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, vineri, că a strâns alături de PNL peste 2.200.000 de semnături necesare înscrierii în cursa pentru un al doilea mandat la Cotroceni. Sute de susţinători l-au aşteptat pe şeful statului în faţa sediului BEC, pentru a da mână şi a face poze cu el."Mi-am depus candidatura pentru încă un mandat. Împreună cu documentele mele, am depus împreună cu PNL peste 2.200.000 de semnături ale românilor care susţin această candidatură. Este un număr imens şi acest lucru mă bucură foarte mult. Sunt foarte bucuros că s-a reuşit această acţiune de strângere de semnături, evident prin şi cu sprijinul PNL şi a celor care au dorit să fie alături de noi. Este un moment important şi cred că este bine să explic bine şi de ce doresc să candidez pentru încă un mandat", a declarat Iohannis, în faţa sediului BEC.
14:10
„Locuitorii Chișinăului au nevoie de primar, nu de politicieni. Voi fi primarul tuturor locuitorilor municipiului indiferent de preferințele lor politice. Problemele care trebuie tratate ne afectează pe toți egal și, ce e mai rău, amenință viitorul Chișinăului.”, a precizat astăzi Ion Ceban.   Candidatul PSRM îşi propune să rezolve trei probleme fundamentale ale Chişinăului: Exodul, Economia primitivă și Dezbinarea socială. „Exodul desangvinizează societatea, pentru că pleacă tot mai mulți tineri și compromite viitoarea creștere a economiei, pentru că tinerii ar trebui să devină viitorii plătitori de taxe și cei care modernizează economia. Economia primitivă nu oferă oportunități de creștere personală pentru grupuri mari de tineri și are un potențial foarte mic de a genera valoare adăugată. Dezbinarea socială complica atmosfera în societate și crește intoleranța reciprocă.
13:50
Șase membri ai comisiei au votat în această dimineață pentru acceptarea cererii procurorului general interimar în privința ridicării imunității deputatului Petru Jardan. Raportul Comisiei va fi prezentat Biroului Permanent care urmează să ia decizia cu privire la includerea acestei chestiuni în ordinea de zi a ședinței de astăzi a Parlamentului.Menționăm că Petru Jardan nu se află în R. Moldova, dar a promis că se întoarce la începutul săptămânii viitoare.Ieri, Parlamentul l-a lăsat fără imunitate parlamentară și pe deputatul democrat Vladimir Cebotari.Cei doi sunt învinuiți că ar fi stat la baza schemei de preluare în concesiune a Aeroportului Internațional Chișinău, în detrimentelor interesului statului, alături de Ilan Șor și alte persoane.
13:50
Potrivit lui Roman Mihăeș, comportamentul autoritar al fraților Năstase începe să producă efecte negative. Motivele plecării, așa cum reies din declarațiile lui Țîcu, țin atât de natura geopolitică cât și de gestiunea internă a politicii din fracțiunea DA, remarcă comentatorul.„Octavian Țîcu insistă pe teza că de ce s-a semnat pentru continuarea alianței cu PSRM, care nu este benefică pentru Republica Moldova, dar nici pentru componentele din Blocul Acum. Eu cred că această întrebare apare la mai mulți deputați din Bloc, cel puțin doi, care și-au exprimat și ei nemulțumirea vizavi de alianță. Este începutul sfârșitului pentru ei”.Totodată, politologul și-a exprimat opinia vizavi de participarea lui Octavian Țîcu la alegerile generale locale din partea Partidului Unității Naționale.
11:20
Reprezentaţii formaţiunii au postat un mesaj pe pagina lor de Facebook, în care anunţă despre acest lucru.Partidul Democrat s-a aflat iniţial în sediul de pe str. Tighina, nr. 32, după care, acum 2 ani au închiriat sediul în care a activat partidul Comuniştilor.
10:30
Soția fostul viceprimar, Maria Grozavu, a comunicat că dimineață în jurul orei 07:15 reprezentanți ai Centrului Național Anticorupție și ai Procuraturii municipale au venit acasă pentru a-l duce la procuratură pentru audieri.Potrivit ei, fostul viceprimar este acuzat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.
10:20
 Lista celor care candidează:1. Andrei Donică – Partidul Mișcarea Profesioniștilor Speranța-NadejdaActivist civic, a devenit vestit după ce a aruncat în fostul ministru al Finanțelor Octavian Armașu o găleată cu lapte. A candidat și la alegerile din 24 februarie 2019, fiind în subsolul clasamentului.2. Ion Ceban – Partidul SocialiștilorÎn prezent vicepreședinte al Parlamentului, Ion Ceban a atras atenție mare la public în 2012, când la mitingurile PCRM striga de la tribună „Jos Alianța”. Ulterior, Ion Ceban părăsește PCRM și aderă la PSRM, fiind atras de către Igor Dodon – și el unul din cei care părăsise partidul cu un an înainte. Ceban este fruntaș al partidului și a candidat anul trecut pentru Primăria capitalei, fiind înfrânt în turul II de către Andrei Năstase.3. Teodor Cârnaț – Partidul „Voința Poporului”Fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii.4.
19 septembrie 2019
18:00
Ei argumentează că ridicarea imunității celor două deputate s-a produs cu grave încălcări ale Legii privind statutul deputatului și ale Regulamentului Parlamentului. Deputații Partidului Șor mai consideră că Dumitru Robu, care asigură interimatul funcției de procuror general, nu ar avea dreptul să înainteze cererea de ridicare a imunității parlamentare.
17:00
„În primul rând, Blocul ACUM, spre deosebire de PSRM, nu a informat cetățenii de ce au ales să facă alianță cu socialiștii, nu au argumentat semnarea acestui acord și nici care sunt beneficiile ei. Și, țin să menționez, nu vorbesc doar de electorat aici, dar și de o comunicare eficientă cu deputații din ACUM. În al doilea rând, și ACUM și PSRM se temeau de PDM. Blocul aștepta că socialiștii vor face o coaliție cu Partidul Democrat, iar PSRM aștepta aceeași mișcare. Și în ultimul rând, Partidul Socialiștilor a mers pe o strategie argumentată, pragmatică care oferă soluții concrete. Cei din PAS-PPDA au făcut însă strategii bazate pe populism, învinuiri și victimizare”.Politologul este convins că ACUM și PSRM nu se suportă, însă nu au o soluție mai bună la momentul de față, mai ales în preajma alegerilor locale generale.
17:00
În acest context, ei vor prezenta organului electoral care i-a înregistrat în calitate de concurenți electorali documentele (ordinul, dispoziția, hotărârea etc.) care probează faptul suspendării acestora din funcția deținută pe perioada campaniei electorale, într-un termen de cel mult 3 zile de la data adoptării hotărârii de înregistrare a acestora.Din momentul înregistrării lor în calitate de concurenţi electorali, îşi suspendă activitatea persoanele care, în virtutea funcţiei pe care o deţin, nu au dreptul să fie membri ai partidelor sau ai altor organizaţii social-politice, precum şi persoanele cu înaltă funcţie de răspundere:a) viceprim-miniştrii, miniştrii şi viceminiştrii, membrii din oficiu ai Guvernului;b) conducătorii autorităţilor publice centrale;c) preşedinţii şi vicepreşedinţii raioanelor;d) primarii şi viceprimarii;e) pretorii şi vicepretorii.
15:50
Dumitru Robu a refuzat să explice ce măsuri vor lua acuzatorii de stat dacă deputatul Partidului Șor Petru Jardan nu va veni, vineri, la ședința comisiei juridice, acolo unde urmează să se examineze dacă acesta va fi lipsit de imunitate.Amintim că, joi, 19 septembrie, deputatul fracțiunii PDM Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară. Decizia a fost luată cu votul a 53 de legislatori, la cererea procurorului general interimar, Dumitru Robu.
15:00
Urmează și un vot în Consiliul European, dar acesta este o formalitate, umirea lui Kovesi în funcție este deja o certitudine. Votul a fost covârșitor în favoarea Laurei Codruța Kovesi, cu 17 pentru dintr-un total de 22.
14:00
„Astăzi am aflat că Procuratura a solicitat ridicarea imunității mele în Parlamentul Republicii Moldova. Pentru a preveni orice insinuări în adresa persoanei mele, vreau să precizez că la moment mă aflu în România, dar revin în țară luni sau marți. Nu am de gând să mă ascund sau să plec, pentru că nu am absolut motive să fac acest lucru! Imediat ce voi afla și eu mai multe detalii vizavi de solicitările Procuraturii voi veni cu declarații pentru opinia publică”, a scris el.Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi Parlamentului ridicarea imunității parlamentare a deputaților Vladimir Cebotari și Petru Jardan.
13:00
Partidul Politic „Partidul Nostru” (PPPN) a depus documentele necesare pentru înregistrarea candidatului pentru funcția de Primar General al Capitalei, dar și candidații pentru funcțiile de consilier. Liderul PN, Renato Usatîi, a menționat că este sigur de candidaturile partidului, având experiența necesară pentru gestionarea orașului.Și candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, Vladimir Cebotari, a depus actele pentru a fi înregistrat în cursa electorală. În declarațiile pe care le-a făcut pentru presă, el a spus că oamenii nu ar trebui să aleagă din punct de vedere politic, ci pentru faptele pe care le pot face candidații la funcția de primar.Totodată, liderul Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, dar și lista consilierilor municipali.
12:10
Consiliul electoral de circumscripție va decide în cel mult 7 zile dacă solicitările acestora vor fi aprobate sau nu. Totodată, astăzi este și ultima zi în care pot fi depuse actele pentru pretendenţii la fotoliul de deputat în cele patru circumscripții electorale uninominale unde vor avea loc alegeri parlamentare noi.
11:40
Deputatul Partidului Democrat Vladimir Cebotari afirmă că se cere ridicarea imunității sale pentru a fi cercetat în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, pentru că el a făcut parte din Comisia juridică care a pregătit contractul de concesiune.„Este așa cum ne-am așteptat. Am fost membrul al unei Comisii Juridice care nu a avut dreptul de a decide de a da sau nu a da în concesiune aeroportul, dar comisia trebuia să execute mai multe hotărâri ale Guvernului…Dacă eu am executat o decizie luată de Guvern, cu mâna doamnei Sandu, care spre deosebire de comisie a avut libertatea de a vota pentru sau împotriva concesionării, dacă eu sunt vinovat, ce este cu Maia Sandu?”, a întrebat retoric Cebotari.Acesta a învinuit guvernarea că vrea „să facă rău la Partidul Democrat” și să nu le permită să participe la alegerile din 20 octombrie.Vladimir Cebotari dă asigurări că nu va pleca din R. Moldova, dacă va fi cercetat penal.
11:00
Anunțul a fost făcut de președinta Parlamentului Zinaida Greceanîi. Urmează ca membrii Comisiei juridice numiri și imunități să se întrunească într-o ședință de urgență pentru a examina cererea procurorului.Deputații din fracțiunea PDM au cerut să fie și ei prezenți la ședința Comisiei juridice numiri și imunități.
10:30
Rezoluţia Parlamentului European privind 80 de ani de la începerea celui de-al Doilea Război Mondial şi importanţa amintirii europene pentru viitorul Europei va fi votată, joi, în plenul Parlamentului European.În documentul obţinut de MEDIAFAX sunt invitate toate statele membre ale UE „să analizeze clar crimele şi agresiunile săvârşite de regimurile comuniste totalitare, precum şi crimele şi agresiunile regimurilor naziste”.De asemenea, statele membre ale UE sunt invitate să comemoreze 23 august drept Ziua europeană a amintirii pentru victimele regimurilor totalitare atât la nivelul UE, cât şi la nivel guvernamental, precum şi să sensibilizeze generaţia tânără, adăugând istoria şi analiza consecinţelor. a regimurilor totalitare în programele şcolare şi manualele tuturor şcolilor europene.
09:00
Majoritatea parlamentară a votat luni ridicarea imunității parlamentare a deputatelor Partidului Șor Marina Tauber și Reghina Apostolova. La scurt timp, deputatele au fost reținute.
18 septembrie 2019
18:00
În cadrul dialogului au fost examinate mai multe subiecte cu privire la procesul intern de consolidare a democrației, reglementarea problemei transnistrene, precum și asistența OSCE în procesul de retragere și distrugere a munițiilor ruse din Transnistria.Igor Dodon a salutat prezența înaltului oficial în țara noastră, subliniind că OSCE, în calitate de mediator, este un partener-cheie al Republicii Moldova în soluționarea diferendului transnistrean, precum și în oferirea asistenței și expertizei necesare în domenii legate de drepturile omului, statul de drept și societatea civilă.Șeful statului a relatat despre politica „pașilor mici” și progresele realizate pe 6 probleme din pachetul celor 8 puncte, propuse de instituția prezidențială în anul 2017 și Protocolul de la Berlin, semnat în 2016.
17:10
„Mișcarea de rezistență ACUM a avut un spirit și am crezut că-l vom putem transfera și spre blocul ACUM, dar nu am reușit. Blocul ACUM a fost o construcție politică neordinară. M-am expus critic cu privire la numirile din bloc, la înțelegerile cu PSRM, cel care a fost împotrivă acestei alianței, dar am susținut în totalitate guvernului Maiei Sandu. Consider că am epuizat toate capacitățile de a schimba lucrurile”.Octavian Țâcu și-a anunțat intenția de a candida la funcția de primar al municipiului Chișinău la alegerile locale. Octavian Țâcu Face apel către Andrei Năstase să rămână la Ministerul Afacerilor Interne și să-i ofere împreună cu PPDA șansa de a candida la funcția de primar al Capitalei.
16:00
Regulamentul se aplică în cazul finanțării campaniilor electorale ale concurenții electorali în alegerile parlamentare, prezidențiale sau locale, precum și participanților la referendum de orice nivel. Acesta reglementează, exhaustiv, raporturile juridice privind condițiile, modul, restricțiile, precum și raportarea finanțării campaniilor electorale.Textul integral al Regulamentului poate fi accesat pe pagina web oficială a Comisiei sau pe: http://bit.ly/2kRTIqz  Totodată, atragem atenția că pentru alegerile parlamentare noi, pînă la expirarea mandatului Parlamentului de legislatura a X-a, inclusiv cele din 20 octombrie curent, se vor aplica prevederile Regulamentului privind finanțarea campaniilor electorale, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 3352 din 4 mai 2015.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.