Peste 14 mii de cereri împotriva R. Moldova, înregistrate la CEDO în 22 de ani

Evzmd.md, 12 septembrie 2019 13:15

Cele mai frecvente tipuri de violări constatate de CEDO în cauzele moldovenești sunt neexecutarea hotărârilor judecătorești, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor și deceselor. De asemenea, este vorba și despre detenția în condiții proaste, casarea neregulamentară a hotărârilor judecătorești irevocabile, relatează IPN. Potrivit unui comunicat de presă al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, cele 14.200 de cereri au fost înregistrate începând cu anul 1997 și până pe 31 decembrie 2018. Dintre ele, 1 204 încă așteptau să fie examinate. În ceea ce privește numărul cererilor pendinte, Moldova este pe locul 11 din cele 47 de țări membre ale Convenției Europene. Până în prezent, CEDO a pronunțat 420 de hotărâri în cauzele moldovenești, dintre care 33 – în primele nouă luni ale anului 2019. În anii 2011-2016 Curtea a respins peste 8.500 de cereri moldovenești fără o motivare clară. În baza hotărârilor și deciziilor CEDO pronunțate până la 31 decembrie 2018, Republica Moldova a fost obligată să achite compensații de peste 16,6 milioane de euro. Republica Moldova a devenit parte la Convenția Europeană pentru Drepturile Omului pe 12 septembrie 1997. Republica Moldova s-a angajat să respecte drepturile garantate de aceasta și a recunoscut jurisdicția Curții Europene a Drepturilor Omului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 5 minute
12:15
Agenda vizitei include participarea la deschiderea dezbaterilor generale a Adunării Generale ONU, reuniuni de nivel ministerial ale organizațiilor regionale, etc. De asemenea, ministrul Nicu Popescu va avea o serie de întrevederi bilaterale cu omologi și înalți reprezentanți ai organizațiilor regionale.
Acum o oră
11:30
Recent, peste 100 de transportatori auto şi-au adus autobuzele şi microbuzele în Piaţa Marii adunări Naţionale, în semn de protest. Ei sunt nemulţumiţi de faptul că cei din conducerea Ministerului Economiei şi Infrastructurii îi trag pe sfoară şi tărăgănează să ia vreo decizie în privinţa solicitării lor de a majora tariful pentru călătorii per kilometru parcurs până la 92 de bani, de la 48 cât este acum.
Acum 2 ore
11:00
23 – 27 septembrie 2019 -mun. Ungheni, sectorul Dănuțeni – str. Găureni, Petru Zadnipru, Mitropolitul Varlaam, Ciurești, Aurel David, Ion Neculce, Dosoftei, Nicolae Iorga, Ștefan cel Mare nr. 281, Bogdan Petriceicu Hașdeu nr. 11 – 08:00-17:00; -s. Florițoaia Nouă – 08:00-17:00. În legătură cu executarea lucrărilor de mentenanţă în reţelele de distribuţie, se va întrerupe furnizarea energiei electrice: 23 septembrie: -s. Sculeni (parțial) – 13:00-17:00; -s. Pârlița (parțial) – 09:00-17:00. 24 septembrie: -s. Lidovca – 08:00-17:00; -s. Condrătești – 08:00-17:00; -s. Petrești (parțial) – 08:00-17:00; -s. Valea Mare(parțial) – 09:00-11:30; -s. Cetireni (parțial) – 13:00-16:00. 25 septembrie: -s. Todirești – 09:00-17:00; -s. Poiana – 09:00-17:00; -s. Sculeni (parțial) – 09:00-17:00. 26 septembrie: -s. Năpădeni (parțial) – 09:00-16:00. 27 septembrie: -mun. Ungheni – str. Bogdan Petriceicu Hașdeu nr. 13 – 09:00-17:00; -s. Rădenii Vechi – 09:00-17:00; -s. Bulhac – 09:00-17:00; -s. Alexeevca (parțial) – 09:00-17:00. Pentru informaţie suplimentară apelaţi la tel. (0231) 532-06, (0231) 24-201, (0231) 24-019. Conducerea S.A. „RED Nord” îşi cere scuze pentru orice incomodități.
11:00
Șeful statului moldovean a declarat acest lucru într-un interviu acordat ziarului rus Kommersant, transmite Noi.md. Președintele Republicii Moldova a fost întrebat dacă intenționează să se întîlnească cu noul președinte al Ucrainei, Vladimir Zelenski, care va participa la sesiunea Adunării Generale a ONU, ca și Igor Dodon. „Iată, cel mai probabil, la ONU și ne vom întîlni”, a declarat șeful statului moldovean. „Adică există șanse ca primele negocieri dintre președintele moldovean și cel ucrainean să aibă loc la New York în viitorul apropiat?”, a fost întrebat șeful statului moldovean. „Sper că da. Sîntem pregătiți pentru asta”, a răspuns el. „Și partea ucraineană?”. ”Echipele noastre negociază, eu nu cunosc ultimele detalii”, a spus Igor Dodon. „Nu vă este frică că vi se va aminti de declarația precum că Crimeea este a Rusiei?”, a fost întrebat președintele Republicii Moldova. „Trebuie să luăm în considerare poziția conducerii Republicii Moldova, care nu s-a schimbat în ultimii 28 de ani”, a subliniat șeful statului moldovean, explicînd: „Noi susținem suveranitatea Ucrainei și atît. Mergem mai departe”.
10:45
Regizat de Julian Fellowes, „Downton Abbey” îi are în distribuţie pe Hugh Bonneville, Matthew Goode, Maggie Smith, Imelda Staunton, Elizabeth McGovern, Michelle Dockery şi Laura Carmichael. Filmul a debutat cu încasări de 31 de milioane de dolari, potrivit boxofficemojo.com. În ciuda intensei campanii de promovare susţinută de Fox, „Ad Astra” a debutat pe poziţia secundă în clasamentul nord-american, cu încasări de 19,2 milioane de dolari. Filmul regizat de James Gray, din distribuţia căruia mai fac parte Tommy Lee Jones, Liv Tyler şi Donald Sutherland, a avut premiera mondială în competiţia Festivalului de la Veneţia. Pitt joacă rolul unui inginer aerospaţial care are o uşoară formă de autism. După 20 de ani de la plecarea tatălui său într-o misiune spre Neptun, pentru a descoperi semne ale civilizaţiei extraterestre, el porneşte prin sistemul solar pentru a-l găsi şi pentru a afla de ce a eşuat misiunea. Lungmetrajul de acţiune „Rambo: Last Blood”, regizat de Adrian Grunberg, e centrat pe John Rambo, care ajunge în Mexic şi luptă cu un cartel violent după ce fiica unui prieten este răpită. Din distribuţie mai fac parte Paz Vega, Sergio Peris-Mencheta şi Yvette Monreal. „Rambo V” a generat, în primul weekend, încasări de 19 milioane de dolari. Filmul horror „It: Chapter Two”, cu James McAvoy, Jessica Chastain şi Bill Skarsgård în distribuţie, a coborât trei locuri, până pe patru, cu încasări de 17,2 milioane de dolari în al treilea weekend de la premieră. Lungmetrajul „Hustlers”, cu Jennifer Lopez, Lizzo şi Cardi B în distribuţie, a coborât tot trei locuri în top. Clasat pe poziţia a cincilea, filmul a generat, în al doilea weekend de la premieră, încasări de 17 milioane de dolari.
10:45
Potrivit sursei citate, operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat luni intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în "lichidare imediată", potrivit unui comunicat al grupului. "În pofida eforturilor considerabile, discuţiile dintre diferitele părţi participante la grup şi noile surse de finanţare posibile nu au dus la niciun acord. Consiliul de Administraţie a ajuns prin urmare la concluzia că nu are altă opţiune decât să ia măsurile pentru a intra în lichidare judiciară cu efect imediat", a explicat comunicatul. Compania înfiinţată în anul 1841 se lupta pentru supravieţuire după ce creditorii ameninţaseră că se vor retrage dintr-un acord de salvare care a fost negociat timp de mai multe luni. Afectat de datoriile mari, competiţia online şi incertitudinea geopolitică, Thomas Cook avea nevoie de finanţări suplimentare în valoare de 200 milioane de lire sterline (227 milioane euro), pe lângă pachetul de 900 milioane lire sterline convenit deja, pentru a evita falimentul. Cea mai amplă operaţiune de repatriere din istoria Marii Britanii În prezent, 600.000 de turiști din întreaga lume sunt blocați în vacanţele organizate prin Thomas Cook. Avioanele firmei, folosite pentru curse charter, au fost reținute la sol. Intrarea în faliment a grupului Thomas Cook declanşează cea mai amplă operaţiune de repatriere din istoria Marii Britanii. Ministrul britanic de externe, Dominic Raab, a spus că guvernul de la Londra a elaborat planuri de rezervă, în cazul în care discuţiile dintre Thomas Cook şi creditorii săi vor eşua, astfel încât niciun turist să nu fie lăsat peste hotare. Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulţi ani însă compania era afectată de o concurenţă acerbă între tour-operatori şi un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi deprecierii lirei. Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline şi întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an în 16 ţări. Fondată în 1841, Thomas Cooks operează hoteluri și stațiuni turistice, companii aeriene, nave de croazieră, precum și sute de agenții de turism. Cu aproximativ 21.000 de angajați, compania are activități în 16 țări și deservește 19 milioane de clienți pe an. Falimentul Thomas Cook ar putea afecta piața de turism din Spania, Grecia și Turcia, dar și economiile acestor țări și acționarii și creditorii companiei.
10:30
În legătură cu executarea lucrărilor planificate de către compania “Gas Natural Fenosa”, la data de  24 septembrie, marţi, în intervalul de timp  09:35–16:35, este posibilă deconectarea energiei electrice, proces ce va conduce la sistarea alimentării cu apă din satul Ghidighici”, precizează instituția printr-un comunicat. Compania Apă - Canal își cere scuze pentru aceste incomodități și roagă consumatorii să-și facă rezerve minime de apă pentru consum și uz casnic. Pentru informaţii suplimentare cetățenii pot suna la numerele: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77. CHIȘINĂU, 23 sept - Sputnik.
10:30
Hotărârea Curții de Apel este executorie, însă cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție. Astfel, CSM a fost obligat să convoace în interiorul termenului prevăzut de art. 233alin. (3) din Legea cu privire la organizarea judecătorească a Adunării Generale a Judecătorilor, la inițiativa a cel puțin 50 de judecători în exercițiu cu proiectil agendei ordinii de zi propuse. La fel, CSM a fost obligat să dispună secretariatului CSM ca să organizeze procesul prealabil desfășurării ședinței extraordinare a Adunării Generale și pregătirea materialelor și actelor normative necesare, cum ar fi: -publicarea pe pagina web a hotărârii CSM privind convocarea Adunării Generale extraordinare; -informarea instanțelor de judecată despre data și proiectul ordinii de zi și solicitarea președinților de instanțe să informez contra semnăturii a judecătorilor, cu expedierea listelor respective secretariatului Consiliului; -pregătirea listelor judecătorilor în exercițiu, separat pe instanțe, pentru înregistrare privind prezența la adunare și privind eliberarea buletinelor de vot pentru exercitarea dreptului la vot, separat pentru ridicarea mandatelor și separat pentru exercițiul alegerilor; -pregătirea și realizarea comunicatelor de presă pentru informarea societății și a mass-media despre convocarea Adunării Generale; -multiplicarea și asigurarea ședinței extraordinare cu texte de legi și acte normative relevante (extrase), cu scenariul de desfășurare a Adunării; -asigurarea localului desfășurării ședinței cu echipament tehnic pentru multiplicare buletinelor de vot, cabine de vot și urne de vot, echipament de calcul și alte materiale. Amintim că, CSM a dispus, în data de 19 septembrie, ca examinarea solicitării celor 87 de judecători semnatari să fie amânată, iar Inspecția Judiciară să verifice în ce condiții a fost semnat documentul. Pe parcursul zilelor de 19 și 20 septembrie mai mulți judecători din mai multe instanțe din țară și-au exprimat nemulțumirea față de decizia CSM, catalogând-o drept o intimidare la adresa magistraților.
Acum 4 ore
10:15
Instituţia precizează că peste 270.000 de semnături din totalul de 309.656 depuse erau, de fapt, fotocopii s-au prezentau elemente de similitudine evidentă. Potrivit deciziei Biroului Electoral Central, s-a constatat că cei patru politicieni îndeplinesc toate condiţiile necesare înscrierii în cursa pentru Cotroceni. Totodată, aceştia au strâns şi minimul de 200.000 de semnături necesare înregistrării. Preledintele Klaus Iohannis a depus vineri, la BEC, împreună cu PNL, peste 2.200.000 de semnături necesare înscrierii în cursa pentru un al doilea mandat la Cotroceni. Şi prezidenţiabilul USR-PLUS Dan Barna şi-a depus, vineri, la Biroul Electoral Central, candidatura pentru alegerile prezidenţiale. Alianţa a strâns aproape 400.000 de semnături. Sâmbătă, la Biroul Electoral Central, şi-a depus candidatura şi prezidenţiabilul ALDE-Pro România, Mircea Diaconu, care a strâns, potrivit acestuia, peste 400.000 de semnături. Tot sâmbătă, preşedintele UDMR Kelemen Hunor şi-a depus candidatura. El a venit la sediul Biroului Electoral Central cu o trotinetă electrică. Liderul UDMR a stâns aproape 270.000 de semnături. Candidatura lui Miron Cozma la prezidenţiale, respinsă de BEC: Peste 270.000 de semnături erau fotocopii Biroul Electoral Central a decis respingerea înregistrării candidaturii lui Miron Cozma la alegerile prezidenţiale. Instituţia precizează că peste 270.000 de semnături din totalul de 309.656 depuse erau, de fapt, fotocopii s-au prezentau elemente de similitudine evidentă. „În urma verificărilot efectuate la depunerea listelor de susţinători, conform procesului verbal încheiat în data de 20 septembrie 2019, a fost identificat un număr de 309.656 de semnături, din care 269.229 erau afectate de diferite lipsuri, după cum urmeaza: Copii xerox. De asemenea, s-a constatat că 846 de semnături, prezentate ca aparţinând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, care înlătură prezumţia simplă de validitate a acestora. În ceea ce priveşte condiţia referitoare la numărul susţinătorilor, în urma verificării listei de susţinători, efectuată de Biroul Electoral Central, cu sprijinul aparatului tehnic auxiliar al acestuia, s-a constatat că 270.075 de semnături din totalul de 309.656 reprezintă, în fapt, fotocopii sau conţin elemente de similitudine evidentă”, se arată în motivarea deciziei. Astfel, numărul de semnături neafectate de vicii de fond şi de formă este mai mic decât numărul de 200.000, prevăzut de lege pentru o susţinere valabilă a candidaturii. Anterior, BEC a respins şi candidatura lui Viorel Cataramă la alegerile prezidenţiale. Termenul limită de depunere a candidaturilor la Biroul Electoral Central a fost ieri, duminică, 22 septembrie, ora 24:00. Pe 12 octombrie va fi dat startul oficial al campaniei electorale. Primul tur al alegerilor prezidenţiale are loc pe 10 noiembrie, iar al doilea tur pe 24 noiembrie. Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.
10:00
Johnson, care a promis că va scoate Marea Britanie din UE la sfârşitul lunii octombrie cu sau fără un acord, urmează să aibă discuţii cu mai mulţi lideri europeni la New York, printre care cancelarul german Angela Merkel şi premierul irlandez Leo Varadkar. El va discuta de asemenea despre progresele în privinţa obţinerii unui acord asupra Brexit-ului cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. "Aş vrea să vă atrag atenţia să nu vă gândiţi că acesta va fi marele moment", le-a spus el jurnaliştilor în avionul spre New York. "Nu aş vrea să exagerez convingerea că va exista un progres la New York", a adăugat premierul britanic. Johnson a spus că, deşi s-au înregistrat progrese semnificative de când a ajuns premier în iulie în contextul în care liderii UE au recunoscut acum că acordul de retragere convenit cu predecesorul său trebuie schimbat, există "cu siguranţă în continuare goluri şi dificultăţi". El vrea eliminarea aşa-numitei 'plase de siguranţă' ('backstop'), o politică de garanţii menită a împiedica o graniţă dură între Irlanda şi Irlanda de Nord prin obligarea Marii Britanii să urmeze regulile privind comerţul ale blocului comunitar, ajutorul de stat şi standardele legate de muncă şi mediul, pentru a nu fi necesare controale. Săptămâna trecută, Marea Britanie a transmis documente tehnice Bruxellesului care menţionează ideile pentru gestionarea chestiunii sensibile a 'backstop-ului', deşi nu e vorba de propunerile legale oficiale pe care le-a solicitat UE. Johnson a spus că îşi doreşte să obţină un acord modificat la Summitul UE de la 17-18 octombrie şi că "un număr mare de jucători importanţi", printre care Marea Britanie, Germania, Franţa şi Irlanda, vor să se ajungă la o înţelegere.
09:15
La ședință se invită conducerea Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Academiei de Științe a Moldovei, reprezentanții Agențiilor de Dezvoltare Regională, autoritățile administrației publice locale, agenții economici din domeniul gestionării deșeurilor, precum și membrii organizațiilor de mediu interesați de subiect. Audierile publice se vor desfășura marți, 24 septembrie 2019, ora 10:00, în incinta clădirii Parlamentului, bir. 114.
08:45
  În raioanele de nord, valorile termice vor arăta +5 ...+8 grade la noapte și +21... +24 de grade ziua. În zona centrală și în Capitală se așteaptă la noapte +6... +9 grade, iar ziua +22... +25 de grade. În partea de sud a țării va fi cel mai cald, noaptea temperaturile vor ajunge pînă la +7... +10 grade, iar ziua +23...+26 de grade.
08:45
-17,6228 lei pentru un dolar (-1,68 bani) -19,4600 lei pentru un euro (-6 bani) În perioada 20 - 22 septembrie, rata de schimb a alcătuit 17,6396 lei pentru un dolar şi, respectiv, 19,5200 lei pentru un euro.  -0,7218 lei pentru 1 hrivnă ucraineană -4,1020 lei pentru 1 leu românesc -0,2762 lei pentru 1 rublă rusească.
08:45
Evenimente     490 î.Hr.: Are loc bătălia de la Marathon.     867: Începe domnia împăratului Vasile I, întemeietorul dinastiei Macedonene (Bizanț).     1122: Concordatul de la Worms, între papă și împăratul romano – german.     1338: Bătălia de la Arnemuiden a fost prima luptă navală din Războiul de o Sută de Ani și prima bătălie navală cu ajutorul artileriei de praf de pușcă.     1386: Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Țara Românească (până la 31 ianuarie 1418); în timpul domniei sale se pun bazele principalelor instituții feudale ale statului.     1403: Mircea cel Bătrân reînnoiește alianța cu regele Poloniei Wladyslaw al II-lea Jagiello.     1602: Radu Șerban, domnul Țării Românești, învinge la Teișani, pe valea râului Teleajen, oastea tătarilor condusă de Hanul Gazi Ghirai.     1641: Merchant Royal, o navă comercială engleză, care poartă o comoară de peste 100.000 de lire sterline de aur (astăzi în valoare de peste un miliard de lire sterline), se pierde pe mare în largul Land's End, în comitatul Cornwall.     1846: Descoperirea planetei Neptun de astronomul francez Urbain Le Verrier și astronomul britanic John Couch Adams; descoperirea este confirmată de astronomul german Johann Gottfried Galle.     1905: Norvegia și Suedia semnează „tratatul de la Karlstad”, dizolvând pașnic Uniunea între cele două țări.     1909: A fost publicat în premieră romanul Fantoma de la operă de Gaston Leroux.     1922: În urma refuzului muncitorilor portuari din Orașul Liber Danzig de a descărca armament necesar Poloniei în Războiul Polono-Sovietic, parlamentul acestei țări a autorizat construirea unui nou port la Gdynia.     1923: Reprezentanți ai poliției din 20 de țări s-au reunit la Viena pentru a lansa Organizația de Poliție Criminală Internațională – Interpol.     1963: Arestarea lui Georges Paques, șef adjunct al serviciului de presă al NATO pentru spionaj în favoarea URSS.     1973: Fostul președinte argentinian Juan Perón a revenit la putere.     1991: Sovietul suprem al Armeniei a proclamat Republica Armenia stat independent.     1998: Rezoluția 1199 a ONU cere Belgradului încetarea focului, retragerea forțelor sale și inițierea unui dialog politic cu albanezii din Kosovo și întoarcerea refugiaților.     2002: Belgia: A intrat în vigoare legea care aproba euthanasia, Belgia fiind a doua țară din lume, după Olanda, care a legalizat euthanasia.     2002: A luat naștere browser-ul web Mozilla Firefox: versiunea 0.1. Nașteri     480 î.Hr.: Euripide, dramaturg grec (d. 406 î.Hr.)     63 î.Hr.: Augustus, împărat roman (d. 14)     1215: Kublai Khan al Imperiului Mongol (d. 1294)     1598: Eleonora Gonzaga, soția împăratului Ferdinand al II-lea (d. 1655)     1713: Ferdinand al VI-lea al Spaniei (d. 1759)     1740: Împărăteasa Go-Sakuramachi a Japoniei (d. 1814)     1759: Marie Clothilde a Franței (d. 1802)     1771: Împăratul Kōkaku al Japoniei (d. 1840)     1781: Prințesa Juliane de Saxa-Coburg-Saalfeld (d. 1860)     1856: Karl Krumbacher, istoric și filolog german, membru de onoare din străinătate al Academiei Române (d. 1909)     1865: Suzanne Valadon, pictoriță franceză, prima femeie admisă în Société Nationale des Beaux-Arts și mama pictorului Maurice Utrillo (d. 1938)     1871: František Kupka, pictor, desenator și gravor ceh (d. 1958)     1884: Mihai Costăchescu, istoric și folclorist român, membru corespondent al Academiei Române (d. 1953)     1889: Walter Lippmann, jurnalist american (d. 1974)     1901: Jaroslav Seifert, poet și publicist ceh, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1984 (d. 1986)     1915: Clifford Shull, fizician american, laureat Nobel (d. 2001)     1916: Aldo Moro, politician italian, al 38-lea prim-ministru al Italiei (asasinat) (d. 1978)     1926: John Coltrane, muzician american (d. 1967)     1930: Ray Charles, muzician american (d. 2004)     1941: Sofia Vicoveanca, interpretă română de muzică populară     1943: Julio Iglesias, cântăreț spaniol     1948: George Mihăiță, actor român de teatru și film     1949: Bruce Springsteen, cântăreț american     1950: Șerban Ionescu, actor român de teatru și film (d. 2012)     1951: Marcel Bejgu, pictor român     1959: Jason Alexander, actor american Decese 1386: Dan I, domnul Țării Românești 1666: François Mansart, arhitect francez, considerat inventatorul mansardei (n. 1598) 1780: Ernest Frederic al III-lea, Duce de Saxa-Hildburghausen (n. 1727) 1835: Vicenzo Bellini, compozitor italian (n. 1801) 1870: Prosper Mérimée, scriitor francez (n. 1803     1882: Friedrich Wöhler, chimist german (n. 1800)     1888: François Achille Bazaine, mareșal al Franței (n. 1811)     1889: Wilkie Collins, prozator englez (n. 1824)     1896: Gilbert Duprez, tenor și compozitor francez (n. 1806)     1896: Ivar Andreas Aasen, filolog și poet norvegian (n. 1813)     1939: Sigmund Freud, psihiatru austriac, întemeietorul psihanalizei (n. 1856)     1963: Jules Cazaban, actor român (n. 1903)     1967: Ștefan Nădășan, inginer român, membru al Academiei Române (n. 1901)     1970: André Bourvil, actor francez (n. 1917)     1973: Pablo Neruda, poet chilian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură pe 1971 (n. 1904)     2005: Ada Zevin, artistă plastică basarabeană (n. 1918)     2013: Geo Saizescu, regizor, scenarist și actor român (n. 1932)
08:30
– Taur: Este o zi interesantă prin faptul că vei reuși să vezi dincolo de propriile supărări și nemulțumiri, cât de mult contează să fii înțelegător cu cei din jur. – Gemeni: Te interesezi mai mult de cei dragi, dar și de pasiunile tale, cele care îți ocupă timpul liber. Poate să apară și un conflict între responsabilități și plăcerile de orice fel. -Rac: A venit momentul să te ocupi mai mult de casă, de familie, de repararea unor probleme din trecut, cele care au lăsat urme care nu au dispărut nici acum.  – Leu: Ești solicitat, căutat, apreciat, dar superficial, de oameni superficiali. Poți alege această pierdere de timp sau ai putea să găsești altceva mai constructiv de făcut. – Fecioară: Te preocupă mai mult partea financiară a unor proiecte la care lucrezi, decât cea umană. Experiența ar trebui să îți spună că nu e corect nici față de tine, nici față de ei. – Balanță: Pentru tine ziua de astăzi este debutul unei perioade mai luminoase, în care vei renunța, de bunăvoie, la îndoieli, temeri și cele mai multe dintre nemulțumirile adunate.  – Scorpion: Se face lumină în anumite situații pe care nu ai reușit să le înțelegi, la un moment dat. Este un avantaj, dar poate deveni o problemă, dacă nu ai acționat corect. – Săgetător: Ar fi bine să dedici mai mult timp prietenilor pentru că beneficiile vor fi de ambele părți. Se poate reactiva relația cu unul dintre protectorii tăi de bază. – Capricorn: Ești pe punctul de a-ți recupera o anumită poziție, mai ales dacă a fost pierdută pe nedrept, din cauza intrigilor unor persoane care au pretins că ți-ar fi prieteni.  – Vărsător: Îți vine inima la loc, poate și pentru că primești semnale pozitive de la cei din anturaj, în legătură cu planurile tale, cele la care ții cel mai mult.  – Pești: Ție începe să îți vină apa la moară, să îți recuperezi unele pierderi sau să ai mai mult spor în tot ce faci, în așa fel încât situația financiară să fie mai bună, mai stabilă.
Acum 24 ore
17:15
"Într-o lume afectată tot mai mult de schimbările climatice cauzate de poluare, protejarea mediului înconjurător devine obligaţia şi responsabilitatea noastră, a tuturor", a postat duminică Iohannis pe Facebook. Scopul imediat al Zilei Mondiale Fără Maşini este descurajarea, pe cât posibil, a circulaţiei cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanţă, a transportului în comun. Pe termen lung, se doreşte crearea comunităţilor în care atât magazinele, cât şi locurile de muncă să se afle în apropierea domiciliilor, la distanţe ce pot fi uşor parcurse în plimbare.
17:00
Cântăreaţa de 29 de ani ar fi trebuit să interpreteze două melodii de pe cel mai recent album al său, ''Lover'', cu ocazia celei mai importante competiţii hipice din Australia, care va avea loc pe 5 noiembrie. Anunţul acestui spectacol a declanşat o avalanşă de critici pe reţelele de socializare, vedeta fiind acuzată că ''susţine maltratarea animalelor'', militanţii pentru drepturile animalelor învinovăţind-o că pune ''banii'' mai presus de ''compasiune''. Peste 6.500 de persoane au semnat o petiţie online prin care îi solicită să renunţe la acest spectacol. Într-un comunicat publicat sâmbătă seară, organizatorul evenimentului, Mushroom Events, a precizat că vedeta a fost nevoită să-şi anuleze spectacolul din motive ce ţin de agenda sa. "Modificări în ceea ce priveşte campania sa de promovare în Asia au făcut ca prezenţa sa aici să fie imposibilă din punct de vedere logistic", potrivit organizatorului. Activiştii implicaţi în campania de protecţie a cailor de curse s-au felicitat pentru această decizie. "Presiunea exercitată asupra lui Taylor Swift pentru a-şi anula concertul a fost importantă", au scris aceştia pe Facebook. "Admiratorii săi nu doreau să o vadă susţinând aceste rele tratamente la care sunt supuse animalelor. Deşi motivul invocat de organizatorul curselor este o problemă de planificare, noi credem că a răspuns apelurilor noastre", au afirmat aceştia. Începând cu 2013, şase dintre caii participanţi la Melbourne Cup au decedat. Anul trecut, The CliffsofMoher, un cal irlandez în vârstă de cinci ani, a fost eutanasiat după ce şi-a fracturat umărul drept în timpul acestei curse, desfăşurate, din 1876, în prima marţi din luna noiembrie. Anularea spectacolului susţinut de Taylor Swift este ''în mod evident dezamăgitoare pentru toată lumea'', a declarat Neil Wilson, director general al Victoria Racing Club.
16:45
Reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Lapte şi Produse Lactate dau vina pe reducerea cantităţii de materie primă. "S-a ridicat în preţ materia primă colectată de la fermieri , de la populaţie. Plus indicile arată că ultima lună, în luna august au avut loc a avut o majorare undeva în mediu de 0,5 procente pentru materia primă. Acestea sunt grăsimile lactice, laptele praf şi laptele în vrac", a precizat Carolina Linte, director executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Lapte şi a Produselor Lactate. Scumpirile se ţin lanţ în ultima perioadă. Luna trecută, tariful pentru energia electrică a fost majorat cu 3 la sută. În context, experții economici au avertizat că această măsură va aduce scumpirea tuturor produselor alimentare.
16:45
Cererile pot fi depuse pînă la data de 6 octombrie. Scopul Programului de Granturi Mici este dezvoltarea capacității comunităților locale pentru a face față provocărilor din domeniul mediului. PGM va susține inițiativele și acțiunile locale menite să soluționeze problemele de mediu cu care se confruntă comunitățile, fapt care, pe termen lung, va îmbunătăți nivelul de trai al populației. Aplicanții trebuie să fie organizații neguvernamentale înregistrate în Republica Moldova, active în domeniul protecției mediului și dezvoltării comunitare durabile, care activează în ariile geografice din bazinul hidrografic al rîului Lăpușna (50%), zona Ramsar „Nistrul de Jos" (30%), municipiul Chișinău (20%). În funcție de experiența în implementarea proiectelor de mediu, organizația poate solicita una din următoarele sume de finanțare: nivel începător - pînă la două sute de mii de lei, nivel intermediar - pînă la patru sute de mii de lei şi nivel avansat - pînă la şase sute de mii de lei. Pentru potenţialii beneficiari de susţinere financiară vor fi organizate sesiuni de informare, în cadrul cărora experții vor veni cu informații ce ţin de activitățile eligibile și criteriile de selecție ce urmează. Pe data de 24 septembrie o asemenea sesiune va fi organizată la Chişinău, pe 25 septembrie – la Ştefan Vodă şi pe 26 septembrie – la Hînceşti.
14:15
Însoţit de rafale de vânt care ar putea ajunge la 162 de kilometri pe oră, ciclonul tropical ar trebui să ajungă în prefectura Nagasaki în noaptea de duminică spre luni, potrivit Agenţiei meteorologice nipone. Potrivit prognozelor, furtuna urmează să traverseze Strâmtoarea Coreei, care separă Japonia de peninsula coreeană, iar luni să se îndrepte spre nordul Japoniei, unde va scădea în intensitate, potrivit Agenţiei. Ciclonul a determinat anularea a peste 400 de zboruri interne, potrivit postului public NHK. "Rămâneţi prudenţi din cauza riscurilor vânturilor violente, valurilor mari şi alunecărilor de teren", a declarat într-un comunicat Agenţia japoneză pentru gestionarea incendiilor şi catastrofelor naturale. Taifunul a provocat deja rănirea uşoară a 21 de persoane, cele mai multe în prefectura insulară Okinawa (sud). Această nouă furtună tropicală ameninţă Japonia la două săptămâni după trecerea puternicului taifun Faxai, care a afectat Tokyo şi a provocat decesul a două persoane şi zeci de răniţi, cauzând totodată întreruperi în alimentarea cu energie electrică şi grave perturbări în transporturi.
14:15
 Primăria municipiului Ungheni a mobilizat sute de cetățeni pentru colectarea deșeurilor din spațiile verzi și locurile publice din tot orașul „pentru a preveni efectele negative ale poluării resurselor de apă, aerului atmosferic și solului cu diverse deșeuri”. Acțiunile de salubrizare și strângere a gunoiului au fost organizate în zonele de locuit și în spațiile publice: curțile blocurilor de locuințe; spațiile adiacente instituțiilor publice și private; spațiile verzi din cele şapte cartiere ale orașului; Parcul Central; Parcul din preajma Palatului de Cultură; Scuarul „Grigore Vieru”; malurile Lacului Delia etc. În capitală, în contextul Zilei Mondiale a Curăţeniei, voluntarii campaniei “Hai, Moldova” au participat la o acțiune de salubrizare a albiei râului Durlești. Tinerii s-au implicat în curățarea acestei zone, considerată de autorităţi „una din cele mai problematice din sectorul Buiucani”. Conform unor date, în Republica Moldova sunt circa 2.500 de locuri neautorizate în care sunt aruncate deșeurile. Specialiștii susțin că numărul acestora este mult mai mare. Pentru a soluționa problema deșeurilor, autoritățile de resort au întreprins mai multe măsuri importante, cum este în curs de implementare Strategia de gestionare a deșeurilor în  Republica Moldova 2013-2027, aprobată prin Hotărâre de Guvern. Strategia are drept obiectiv dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor necesare pentru a proteja în mod adecvat mediul şi sănătatea populaţiei, elaborarea cadrului legal şi instituţional necesar pentru a sprijini alinierea treptată a practicilor autohtone de gestionare a deşeurilor la cele ale Uniunii Europene. Aceasta se face  prin intermediul unor parteneriate la nivel internaţional, naţional şi local, cu atragerea investiţiilor necesare pentru dezvoltarea durabilă a sectorului, în conformitate cu necesităţile prioritare, şi într-un ritm accesibil pentru societate. Strategia preconizează stabilirea până în anul 2025 a unui management integrat al deşeurilor, în scopul prevenirii poluării mediului şi utilizării durabile a resurselor naturale. La 23 septembrie, în întreaga lume se sărbătorește ”Ziua Mondială a Curățeniei”. Această zi a fost stabilită în 1993 de către Organizația Națiunilor Unite, în parteneriat cu organizația Clean Up the World. Sărbătoarea are scopul de a inspira și de a îndemna comunitățile să curețe, să îmbunătățească și să protejeze mediul, prin realizarea acțiunilor care pot varia de la igienizarea unor zone, plantarea de arbori și arbuști, curățarea spațiilor verzi și a albiei râurilor la proiecte și campanii care vor contribui la conservarea resurselor naturale.
14:00
La finalul evenimentului, logoul a fost aprins pe sediul studiourile de producţie ale Warner Bros în California. "Relaxează-te, vechi prieten - o meriţi din plin!'', au postat organizatorii evenimentului pe pagina oficială de Twitter a supereroului. DC Comics a precizat, într-un comunicat publicat pe pagina de internet a companiei, că a colaborat cu mii de comercianţi de benzi desenate, librării, şcoli şi biblioteci din lume pentru a organiza evenimentele aniversare. De la prima sa apariţie în seria ''Detective Comics'' în 1939, Batman a devenit unul dintre cei mai cunoscuţi supereroi de benzi desenate. Personajul a inspirat realizarea a numeroase filme începând cu anii '60 până în zilele noastre, Adam West, George Clooney şi Christian Bale numărându-se printre actorii care l-au întruchipat de-a lungul timpului.
14:00
Şeful executivului european, al cărui mandat se va încheia exact la 31 octombrie, a spus că Brexit-ul "este împotriva sensului istoriei şi a spiritului (fostului om de stat britanic Winston) Churchill, care în perioada sa pleda pentru Statele Unite ale Europei". "Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord" cu Londra, a afirmat totuşi Juncker, calificând drept "constructivă şi parţial pozitivă" întâlnirea pe care a avut-o luni în Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson. "Nu împărtăşesc ideea celor care consideră că Johnson se joacă cu noi şi cu el însuşi. Cred că el încearcă să caute un acord acceptabil atât pentru Parlamentul britanic, cât şi pentru Parlamentul European", a spus el. În acest interviu, Juncker şi-a exprimat regretul că executivul european "a decis să nu intervină" în 2016, când Marea Britanie organiza referendumul asupra apartenenţei sale la UE şi când aproape 52% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri. Juncker a spus că a existat "o campanie de minciuni şi ştiri false" înainte de acest referendum. "La Comisie, am decis să nu intervenim, la cererea lui David Cameron (premier al Regatului Unite din 2010 până în 2016 - n.r.), iar acest lucru a fost o mare eroare", a explicat el. Într-un alt interviu, difuzat de Sky News duminică, Juncker s-a declarat convins că Brexit-ul va avea loc, reiterând că dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci va exista o nouă graniţă între Irlanda de Nord şi Irlanda. Întrebat în interviul din El Pais despre "criza din Catalonia", Juncker a refuzat să "comenteze proceduri judiciare în desfăşurare în Spania", unde Curtea Supremă urmează să îşi anunţe sentinţa la capătul procesului liderilor separatişti judecaţi pentru rolul lor în tentativa de secesiune din 2017. Însă liderul european a adăugat fără ambiguitate că nu este "în favoarea unui naţionalism stupid, deoarece acesta nu duce nicăieri". "Nu este un comentariu împotriva Cataloniei, pe care o respect aşa cum este ea astăzi", a mai spus el despre această regiune de 7,6 milioane de locuitori din nord-estul Spaniei, condusă de separatişti, de stânga şi de dreapta. "Europa este un continent mic pe cale de a-şi pierde importanţa economică şi demografică. Prin urmare, nu este momentul pentru regrupări naţionaliste, ci mai degrabă pentru unirea populaţiilor", a declarat Juncker.
Ieri
12:00
„Cu 24 de ani în urmă, în semn de considerație și recunoștință pentru importanța domeniului și profesiei, în Republica Moldova a fost instituită sărbătoarea „Ziua lucrătorului din silvicultură”. Iubind, ocrotind și păzind Pădurea, silvicultorul prin munca sa asiduă, depusă zi de zi, contribuie la perpetuarea nobilei profesii și transmiterea generațiilor viitoare a dragostei față de această bogăție”, a menţionat într-un mesaj de felicitare, directorul Agenţiei „Moldsilva”, Valeriu Caisîn. Contactat de MOLDPRES, oficialul a subliniat că sectorul forestier se confruntă în prezent cu mai multe provocări, inclusiv de ordin natural, însă „strategiile şi politicile în domeniu, elaborate la nivel de stat, vor fi în stare să redreseze situaţia”. Directorul Agenției ”Moldsilva” a reiterat faptul că pădurilor le revine rolul esențial la îmbunătățirea condițiilor de mediu. ”Obiectivul general de activitate al autorității silvice centrale se axează pe asigurarea unei dezvoltări durabile, gestionarea pe principii ecologice, în baza amenajamentelor silvice, a fondurilor forestier și cinegetic, precum și pe conservarea biodiversității ecosistemelor forestiere”, a relevat Valeriu Caisîn. Îndemnul directorului Agenției ”Moldsilva” la implementarea reformelor și metodelor noi de activitate a fost argumentat de „rezultatele excelente obținute de mai multe entităţi silvice din ţară, cum ar fi Rezervația Naturală ”Plaiul Fagului”, Întreprinderea silvo-cinegetică Strășeni, Întreprinderile pentru silvicultură Șoldănești și Iargara”. Acestea s-au învrednicit în acest an de mențiuni speciale pentru regenerarea pădurii, cultivarea materialului forestier de reproducere și organizarea activităților de conservare și dezvoltare a biodiversității în cadrul ariilor naturale protejate de stat. În prezent, fondul forestier al R. Moldova ocupă o suprafaţă de circa 448 mii de hectare (13,2% din teritoriul ţării). Astfel, gradul de împădurire constituie 11,4% sau 0,086 ha de pădure pe cap de locuitor. Mare parte din terenurile fondului forestier (81%) se află în proprietatea statului, 18,4% sunt deţinute de administraţia locală şi 0,6% sunt proprietate privată. Fondul forestier naţional este gestionat de Agenţia “Moldsilva” din cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului şi care include 25 de unităţi silvice şi peste patru mii de angajaţi.  Ziua lucrătorului din silvicultură a fost instituită prin Hotărâre de Guvern în anul 1995 şi se sărbătoreşte în a treia duminică a lunii septembrie.
12:00
Ce veți putea vedea în cadrul expoziției? Mai multe mașini noi disponibile acum pe piaţa mondială, câteva retro, clasice, sport, premium, automobile exclusive sau cele mai tari exemplare din campionatele sportive autohtone. La fel, ne bucurăm că am reuşit să strângem la un loc reprezentanţi din diferite industrii auto: italiană, americană, germană, franceză, britanică, etc. Una din câteva „cireşe de pe tort” este un Ford Mustang Mach 1 produs doar în perioada anilor 1969-1970, o maşină pe care neapărat trebuie să o vedeţi. Programul evenimentului va include descrieri ale mașinilor expuse, istorii ale proprietarilor, un master class în arta aerografiei, concursuri, etc! Maşinile frumoase sunt deja în aşteptarea aparatelor dvs de fotografiat, iar noi suntem gata să vă întâmpinăm cu voie bună, dar şi cu cea mai bună cafea și snack-uri care vor fi pregătite chiar la fața locului! Ne vedem astăzi de la ora 12:00 în Piața Marii Adunări Naționale! Vă așteptăm cu drag! Intrare liberă!
11:45
"Hong Kong a devenit un stat poliţienesc în care guvernul se ascunde în spatele forţelor de poliţie pentru a refuza să ofere soluţii la actuala criză", a subliniat Denise Ho, vedetă a muzicii pop devenită simbol mobilizării în fostul teritoriu britanic. Noi altercaţii au opus sâmbătă poliţia manifestanţi prodemocraţie în nord-vestul Hong Kongului. Forţele de ordine au recurs la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă contra unor mici grupuri radicale care au ridicat baricade şi aruncat cu bolovani şi cocteiluri Molotov. Într-un raport prezentat vineri, organizaţia de apărare a drepturilor omului Amnesty International a acuzat poliţia din Hong Kong de folosire excesivă a forţei în arestarea de protestatari la demonstraţii antiguvernamentale, denunţând tactici "ilegale" şi mergând până la a vorbi despre cazuri de "tortură". "Există numeroase informaţii numeroase despre astfel de acte de brutalitate şi cel mai grav este că poliţiştii îşi ascund sistematic identitatea, nu îşi arată faţa, ceea ce face imposibilă să se stabilească responsabilitatea lor", a declarat Brian Leung, un manifestant care a devenit celebru pentru că, în iunie, şi-a dat jos masca în faţa clădirii parlamentului din Hong Kong. "Serviciile noastre de poliţie au fost corupte pentru a deveni un instrument personal care să îi permită şefei executivului local, Carrie Lam, să rămână la putere şi să abuzeze de prerogative pentru a tortura populaţia", a adăugat el. "Dintr-un oraş internaţional modern, Hong Kong s-a transformat într-un stat poliţienesc pradă violenţelor poliţiei", a acuzat la rândul său Joshua Wong, devenit cel mai important simbol al mişcării prodemocraţie. Fosta colonie britanică, revenită în 1997 sub jurisdicţia Chinei, este de zeci de ani scena unor turbulenţe politice masive, pe fondul îngrijorării generate de amestecul tot mai mare al Beijingului în afacerile sale interne.
11:00
Pentru primăvara și vara viitoare, designerul italian mizează pe ținute în culori vii și croieli îndrăznețe. Vedeta defilării a fost artista Jennifer Lopez. În vârstă de 50 de ani, starul pop a venit pe catwalk cu spectaculoasa rochie verde semnată Donattela Versace, pe care a purtat-o și în urmă cu 20 de ani pe covorul roșu la premiile Grammy. Jennifer a demonstrat încă o dată cât de bine arată la ai săi 50 de ani. Chiar dacă au trecut 20 de ani de când a purtat pentru prima dată această rochie, JLO pare că ar fi fost ocolită de timp.
10:45
„Voi vorbi despre problemele și realizările Republicii Moldova, despre particularitățile politicii interne și externe, despre perspectivele de soluționare a conflictului transnistrean și multe altele. De asemenea, la New York, voi avea întrevederi bilaterale cu mai mulți lideri din străinătate și reprezentanți ai conducerii americane, cu influente organizații evreiești și cercuri de afaceri”, a comunicat oficialul. Președintele consideră această vizită drept una din cele mai importante în anul curent din punct de vedere al promovării politicii externe echilibrate.
10:30
Albana Qajaj a mai spus că rănile sunt uşoare şi au fost provocate de căderea unor obiecte sau bucăţi de ziduri, fie au fost persoane care au avut atacuri de panică, scrie Agerpres. „Există case şi clădiri deteriorate, dar care nu s-au prăbuşit”, a adăugat Albana Qajaj. Potrivit Serviciului de prospectare geologică al SUA (USGS), seismul a avut magnitudinea de 5,6, cu epicentrul localizat la o adâncime de 10 kilometri în zona Durres. Mişcarea seismică a fost resimţită pe o rază de 250 de kilometri. Conform Ministerului Apărării, acest şoc este cel mai puternic din ultimii 20-30 de ani din Albania. Balcanii sunt o zonă cu activitate seismică puternică, iar cutremurele sunt frecvente, adaugă AFP. Localnicii au declarat că la Tirana cutremurul s-a simţit foarte puternic, fiind văzuţi oameni care alergau panicaţi pe străzi pentru a se adăposti. Electricitatea şi liniile telefonice au fost întrerupte în mai multe zone, făcând comunicaţiile dificile.
10:30
23 septembrie: or. Soroca, s. Căinarii Vehi, Sobari, Livezi, Racovăț, Tătărăuca Veche (parțial) – 08:30-17:00. 24 septembrie: s. Rublenița, Țepilova, Oclana (parțial) – 08:00-17:00. 25 septembrie: s. Cosăuți, Țepilova, Oclana (parțial) – 08:30-17:00. 26 septembrie: or. Soroca, s. Hristici, Iarova (parțial) – 09:00-17:00. 27 septembrie: or. Soroca, s. Alexandru cel Bun, Racovăț (parțial) – 09:00-17:00. Pentru informaţie suplimentară apelaţi la tel. (0231) 532-06, (0231) 24-201, (0231) 24-019 Conducerea S.A. „RED Nord” îşi cere scuze pentru orice incomodități.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.