Sute de mii manifestează la Barcelona pentru independența Cataloniei

Europa Libera, 11 septembrie 2019 22:00

Sute de mii de suporteri ai independenței Cataloniei au manifestat miercuri la Barcelona cu ocazia celei mai importante sărbători a regiunii. Într-un mesaj pe Twitter, premierul de la Madrid, Pedro Sanchez, a spus că sărbătoarea trebuie să fie a tuturor catalanilor, și a făcut apel la „coexistență armonioasă, respect și înțelegere”. Poliția a estimat numărul manifestanților din capitala catalană la 600.000. Sărbătoarea de la 11 septembrie comemorează căderea Barcelonei în războiul spaniol de succesiune din 1714. Începând din 2012 este un prilej de demonstrații în favoarea independenței provinciei din nord-estul Spaniei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 15 minute
11:50
Rebelii yemeniţi houthi au anunțat vineri seară că intenționează să pună capăt tuturor atacurilor împotriva Arabiei Saudite în cadrul unei inițiative de pace destinată încheierii unui conflict ce durează de 5 ani. Rebelii se angajează să „înceteze toate atacurile împotriva teritoriului saudit prin drone, rachete balistice sau alte arme”.Rebelii houthi au revendicat pe 14 septembrie atacurile cu drone împotriva unor importante instalații petroliere din Arabia Saudită. Atacurile au provocat scăderea la jumătate a producției saudite de petrol, reprezentând aproximativ 6% din aprovizionarea mondială.
11:50
La Tbilisi continuă protestele împotriva Guvernului și a partidului de guvernământ „Visul Georgian”. Mii de persoane s-au adunat din nou vineri seară, pentru a cere demisia controversatului premier Giorgi Gakharia. Fost ministru de interne, Gakharia este acuzat că a ordonat acum trei luni intervenția brutală a poliției împotriva manifestanților de la Tbilisi, care protestau împotriva influenței Rusiei în politica georgiană.De atunci, manifestațiile continuă neîntrerupt, fiind organizate de mișcarea civică „Rușine” și o serie de ONG-uri care luptă pentru mai multă democrație, împotriva corupției, dar și a „oligarhizării” sistemului politic. Pe lângă Guvern, ținta protestelor este liderul partidului „Visul georgian”, miliardarul Bidzina Ivanișvili, fost premier.
11:50
Rusia a respins o rezoluție a Parlamentului European în care se afirmă că Pactul de neagresiune Molotov-Ribbentrop, din 1939, a „deschis calea celui de al Doilea Război Mondial”. Ministerul de Externe de la Moscova a calificat rezoluția drept „revizionistă”, atrăgând atenția că textul nu menționează acordul de la Munchen, din 1938, care a dus la invazia nazistă a Cehoslovaciei. Se împlinesc 80 de ani de la semnarea pactului de neagresiune prin care Germania nazistă și Uniunea Sovietică au împărțit Europa Centrală și de Est, iar rezoluția Parlamentului precizează că Europa a fost „împărțită între două regimuri totalitare”.
Acum 2 ore
10:30
Interviu cu fostul ministru adjunct de externe, directorul Institutului de Inițiative Strategice.
Acum 4 ore
09:10
La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei de la Sângerei, dar și noul președinte al Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil.
Acum 24 ore
22:20
Un interviu cu vicepreședintele legislativului și vicepreședinte al Partidului Platforma DA.
19:40
Invitata emisiunii este Lilia Curchi.
19:40
Milioane de oameni participă vineri, în lumea întreagă, la greva pentru stoparea schimbărilor climaterice, mișcare inițiată și condusă elevi.Radio Europa Liberă a transmis live, pe Facebook, de la demonstrația de la Chișinău.Tinerii din 150 de țări ale lumii manifestează nu numai pentru protejarea mediului dar și împotriva lipsei de măsuri politice eficiente.  La sfârșitul zilei,  ar putea fi cea mai mare manifestație globală din istorie pentru protecția mediului. Demonstrațiile au început în insulele din sudul Pacificului, care riscă să dispară din cauza încălzirii globale, și în Australia. Centrul global al demonstrațiilor din această nouă zi de Vineri pentru Viitor (Fridays for Future) este New Yorkul, unde activista adolescentă suedeză Greta Thunberg va conduce protestele dinaintea unui summit ONU pe tema opririi încălzirii globale, programat pentru 23 septembrie.S-a protestat și în capitala României, la București.  
19:20
La Chişinău şi-a reluat activitatea comisia interguvernamentală moldo-rusă, care nu s-a mai întrunit de trei ani.
18:20
Săptămânalul dreptei progresiste lansează un surprinzător apel în favoarea unei mai mari justiții sociale și economice.
18:20
În Rusia, actorul Pavel Ustinov a fost eliberat condiționat, pe perioada recursului pe care l-a înaintat după ce fusese condamnat la închisoare pentru acte de violență împotriva unui polițist la o manifestație la care Ustinov susține că nu participase. Actorul trebuie sa rămână în Moscova, pînă la judecarea recursului.Condamnarea lui Ustinov a provocat un val de critici și proteste în Rusia și în afară.Ustinov se numără printre sutele de persoane reținute și condamnate la ani de închisoare pentru participarea la protestele neautorizate sau violență împotriva poliției la manifestațiile pentru alegeri libere și corecte care au precedat alegerile locale din 8 septembrie.
18:20
Descendenţii victimelor nazismului, care au fost nevoiţi să fugă din Austria din cauza persecuţiilor Celui de-al Treilea Reich, vor putea în curând să obţină cetăţenia austriacă în virtutea unei legi votate joi seară la Viena. Deputaţii au adoptat cu o largă majoritate această reformă iniţiată de guvernul de coaliţie dreapta/extrema dreaptă al lui Sebastian Kurz. Copiii, nepoţii şi strănepoţii evreilor şi victimele naziştilor care au părăsit Austria din cauza persecuţiilor regimului hitlerist vor putea solicita cetăţenia austriacă. Doar supravieţuitorii Holocaustului aveau până acum această posibilitate.
18:00
Twitter a anunţat vineri că a suspendat mai multe mii de conturi legate de guverne străine şi acuzate de răspândirea de informaţii false pe reţeaua socială. Twitter a precizat că sunt afectate 267 de conturi în Emiratele Arabe Unite (EAU) şi egiptene, 259 de conturi spaniole legate de Partidul Popular, 1.019 conturi ecuadoriene şi şase conturi saudite. Acestea se adaugă celor peste 200.000 de conturi chineze pe care reţeaua socială a anunţat deja că le-a suspendat în august.
18:00
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni pentru prima dată cu omologul său american Donald Trump, săptămâna viitoare, cu prilejul unei călătorii în Statele Unite, a anunţat vineri Kievul. Întâlnirea ar urma să aibă loc în marja Adunării Generale ONU de la New York, la care participă și Zelenski. Fostul consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, s-a deplasat în Ucraina la sfârşitul lui august pentru a da asigurări privind susţinerea SUA în relaţia cu Rusia. Pentagonul a anunţat în iunie că a acordat asistenţă militară în sumă de 250 milioane de dolari Ucrainei, în scopul consolidării capacităţilor sale navale şi terestre.
17:40
Deputatul Mihai Popșoi a declarat că, în calitate de președinte al Comisie parlamentare de anchetă, „acuzaţia cu privire la existența sau lipsa loviturii de stat este una mult prea gravă și urmează să fie constatată de Procuratura Generală”. Popșoi conduce Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor privind tentativa de puci anticonstituțional. Pe de altă parte, el a declarat că în calitate de cetățean al țării, „în situaţia când există două guverne, doi prim-miniștri, un cabinet al domnului prim-ministru Filip, ale cărui atribuții expiraseră, și un cabinet votat legitim de majoritatea parlamentară nou creată, e cumva destul de simplu să răspunzi la această întrebare”.Deputatul  nu a venit cu un răspuns clar când ar putea fi publicat raportul cu privire la circumstanțele de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional, termenul expirând pe 18 octombrie. Potrivit lui Popșoi, termenul de prezentare a raportului ar putea fi extins, dar nu mai târziu de sfârșitul acestui an.
17:20
Comisia parlamentară de anchetă privind așa-numitul „furt al miliardului” a prezentat lista beneficiarilor finali a creditelor neperformante de la cele trei bănci devalizate (Banca de Economii, Unibank și Banca Socială), așa cum a dedus-o ea din raportul Kroll 2, pus la dispoziția deputaților de Banca Națională.Potrivit analizei făcute de către membrii comisiei, principalul beneficiar al jafului este Vladimir Plahotniuc, inclusiv prin companiile care-i aparțin. „Prime Management, OTIV Prime, Prime TV și Gemenii, sunt câteva dintre companiile care-i aparțin lui Plahotniuc și figurează în raportul Kroll 2”, a declarat Alexandru Slusari, președintele comisiei de anchetă.Al doilea beneficiar este Vladimir Filat, urmat de Ilan Shor și gruparea sa. „Sunt și alte nume cunoscute ca Marina Tauber, Reghina Apostolova, Chiril Lucinschi, Gabriel Stati. În acest document nu am văzut numele soțului Zinaidei Greceanîi”, a mai spus Slusari.Alexandru Slusari a mai spus la o conferința de presă: „Am semnat un acord cu BNM. Sunt două lucruri pe care nu ar trebui să le facem: Să publicăm documentele și să nu pronunțăm niciun nume. Am discutat în comisie și am decis că ne supunem primei condiții, dar referitor la nume, noi unanim am decis că ne asumăm acest risc. Este datoria comisiei. Noi ne asumăm răspunderea politică pentru rostirea acestor nume”.
16:00
Legislativul a lipsit astăzi de imunitate parlamentară al doilea deputat vizat de Procuratură în dosarul penal al concesionării Aeroportului internaţional din Chişinău. Este vorba de deputatul Partidului „Şor”, Petru Jardan, care a lipsit însă de la şedinţa Parlamentului.Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a motivat nevoia de a-i ridica imunitatea acestuia în lipsa sa prin faptul că îl suspectează de eschivare de la urmărirea penală, de tentativă de nimicire a probelor şi înstrăinare a bunurilor ce figurează în dosar. Demersul Procuraturii a fost înaintat Legislativului încă de joi, 19 septembrie, odată cu cel vizându-l pe deputatul PDM Vladimir Cebotari, ex-ministru al justiției, cercetat în acelaşi dosar şi lăsat în aceeaşi zi fără imunitate parlamentară.Deputatul Petru Jardan a fost şi el membru al comisiei de concesionare care a atribuit în 2013, companiei AVIA-Invest, dreptul de a gestiona timp de 49 de ani Aeroportul Internaţional Chişinău, dar ulterior a devenit administrator al acestei companii. Ca şi Cebotari, el este acuzat că „a acționat în interesul unui grup criminal organizat” condus de Ilan Şor, deputatul fugar condamnat în primă instanţă pentru implicare în devalizarea sistemului bancar, lipsit şi el de imunitate parlamentară de actualul Legislativ. Altor două deputate din Partidul „Şor”, Marina Tauber și Reghina Apostolova, li s-a ridicat imunitatea la începutul acestei săptămâni, pentru a fi cercetate în acelaşi dosar ca şi Ilan Şor.
13:00
Președintele României, Klaus Iohannis, și-a depus vineri candidatura pentru un nou mandat, declarând că este o perioadă complicată pentru România și e nevoie de o muncă imensă pentru a repara tot ce a stricat PSD în trei ani. Candidatura lui Iohannis, în alegerile din 10 noiembrie, este sprijinită de Partidul Național Libera, principalul partid de opoziție. Tot vineri și-a depus candidatura Dan Barna, liderul Uniunii Salvați România, care este susținut de Alianța USR PLUS. Candidata Partidului Social Democrat de guvernământ este actuala șefă a cabinetului de miniștri Viorica Dăncilă.
13:00
În România, cea mai accesată pagină de internet, Dexonline, s-a autosuspendat vineri, 20 septembrie, pentru 24 de ore, în semn de sprijin pentru greva mondială pentru protejarea mediului și lupta cu schimbările climaterice, relatează Mediafax. Dexonline include cele mai cunoscute dicționare de limba română.Administratorii platformei spun că participă la grevă pentru că România este una dintre ţările cele mai refractare din Uniunea Europeană în ce priveşte cauzele, gravitatea şi soluţiile problemei schimbărilor climatice.
13:00
Rezultatele semifinale ale alegerilor generale repetate de marți, din Israel, confirmă impasul politic în care se află principalele două partide, incapabile de a forma majoritatea necesară de 61 de mandate.Partidul Kahol Lavan (Albastru-alb), condus de fostul şef al Statului Major al armatei Benny Gantz, a obţinut 33 de mandate, faţă de cele 31 ale Likud, partidul conservator al premierului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, conform comisiei electorale, care a precizat că rezultatele finale vor fi anunţate miercuri. Ambii au declarat că vor să conducă un guvern de coaliție națională, pentru a evita organizarea de noi alegeri pentru a treia oară în acest an.Se așteaptă ca decizia finală să vină de la președintele țării, Reuven Rivlin, care îl va însărcina pe unul din ei cu formarea noului guvern.
13:00
Activistul rus anticorupție și unul din liderii opoziției Alexei Navalnîi se numără printre candidații din acest an la Premiul Saharov, decernat de Parlamentul European. În total, sunt șapte personalități și organizații, nominalizate.Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost lansat în 1988 și este acordat celor care au o contribuție excepțională în lupta pentru drepturile omului în întreaga lume. Premiul, numit în onoarea fizicianului şi disidentului politic sovietic Andrei Saharov, este decernat anual.
12:10
Făcînd un video live de la protestul susţinătorilor deputatei arestate Marina Tauber, am remarcat iată ce. Foarte mulţi dintre cei care scandau „LI-ber-ta-te-!” şi care proferau blesteme la adresa noii puteri erau oameni vîrstnici, pensionari, unii foarte obosiţi şi îmbrăcaţi modest.  Atitudinea faţă de aceşti oameni vîrstnici, care au venit la CNA, nu e deloc univocă. Şi e nevoie de multă delicateţe şi de o contextualizare largă ca să putem înţelege toate amănuntele existente. Un lucru e evident. Doamnele Tauber şi Apostolova, arestate recent, fac parte din Partidul Şor, adică sunt coechipierile unui poltician condamnat în prima instanţă, care figurează în raportul Kroll şi care a dat bir cu fugiţii. Prin urmare, există suspiciunea că aceste doamne au fost implicate în schemele lui Ilan Şor. Iar de aici pînă la batjocorirea susţinătoarelor celor două deputate e un pas. Netul e plin de luarea în derîdere a pensionarilor care luptă pentru eliberarea celor deputate. Există părerea că aceşti oameni vîrstnici sunt manipulaţi de liderii Partidului Şor, că în schimbul unor ajutoare, vin să strige în faţa CNA. Există părerea că aceşti susţinători vîrstnici sunt naivi şi nu înţeleg că sunt folosiţi de Partidul Şor.Nu vreau acum să acreditez nici o idee, nu vreau să-i critic pe susţinătorii vîrstnici ai doamnelor Tauber şi Apostolova. Să decidă judecătorii sunt sau nu vinovate cele două deputate. Să discute despre susţinătorii deputatelor alţi ziarişti. Eu vreau să spun doar un singur lucru.Există o problemă dincolo de suspiciunea că bătrînii aceştia sunt manipulaţi. Bătrînii în Republica Moldova nu sunt respectaţi, trăiesc greu, fără demnitate, şi au pensii mizerabile. Iar ţara care nu-şi respectă bătrînii nu poate fi o ţară bună. În atari condiţii, de ce ne-am mai mira că cineva ar putea să manipuleze lesne nişte oameni disperaţi? Şi cam de ce ar trebui să facem băşcălie de aceşti oameni sărmani?
Ieri
11:30
În dialog cu autoarea romanului „Eroi pătraţi”, un roman despre comunitatea aromână, despre Balcani şi Imperiul Otoman.
10:50
Tema duhorii care sufocă Chișinăul îi preocupă pe toți (Lidia Cebam / Noi.md)
10:30
Astăzi începe campania electorală pentru alegerile locale din 20 octombrie. Despre pregătiri și despre miza acestor alegeri, Valentina Ursu a stat de vorbă cu Viorel Furdui, directorul Congresului Autorităților Locale:Europa Liberă: Care sunt așteptările, care e miza acestor alegeri locale generale?Există o tendință foarte mare de a avea mai mulți candidați neafiliați, independenți...Viorel Furdui: „Republica Moldova a trecut printr-o perioadă complicată, mai dificilă, să spunem așa, pentru că știm foarte bine că votul alegerilor din 2015 al alegerilor locale, dar și al celor parlamentare din 2014 în mare parte a fost distorsionat. Pe parcursul ultimilor ani s-a creat o confuzie foarte mare cu toate mutările acestea, schimbările, trecerile masive ale deputaților, ale aleșilor locali de la un partid la altul și, în special, către cel de guvernare. Și în genere în Republica Moldova s-a creat o situație destul de confuză referitor la realitățile care există în teritoriu, predispozițiile, preferințele cetățenilor în privința unor sau altor opțiuni, inclusiv politice. Deci, aceste alegeri sunt foarte interesante, deoarece există o tendință foarte mare de a avea mai mulți candidați neafiliați, independenți, deoarece, știm foarte bine, pe de o parte, componentele alianței s-au declarat într-un anumit sens mai reticente față de candidații de la partidul de la fosta guvernare, pe de altă parte, aceasta îi impune pe mulți să fie nevoiți să aleagă niște opțiuni poate mai puțin firești. Deci, sunt foarte interesante cred că aceste alegeri și plus la toate acestea, orice alegeri locale sunt un anumit test în genere pentru societate, pentru a vedea totuși care este perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, prezidențiale.”Europa Liberă: Opt sute nouăzeci și opt de primari urmează să fie aleși în Republica Moldova în data de 20 octombrie. Mulți din cei care au avut mandatul de primar au zis că nu-și mai doresc un mandat, pentru că lucrurile sunt destul de întortocheate. Ce poate administrația locală să facă astăzi în baza legislației existente, dacă comunitățile duc lipsă de infrastructură, de bani, de cadre, satele, mai ales, rămân pustii? Ce poate astăzi să facă administrația locală? Viorel Furdui: „Cred că aveți dreptate atunci când ați menționat că o parte foarte bună de primari – buni conducători ai administrației publice locale – două luni, trei luni în urmă, înainte de schimbarea puterii, mulți dintre ei erau deciși să nu mai candideze și să nu se mai implice în activitatea politică la nivel local, însă vreau să vă spun că situația s-a schimbat destul de esențial. Și acum, practic, majoritatea celor care ziceau că n-au să mai participe chiar știu că și-au înaintat candidaturile, ceea ce este un semnal foarte bun că situația și atmosfera în genere în societate s-au mai schimbat. Au scăzut acele presiuni asupra autorităților locale și ei s-au simțit mult mai liberi, dar vor fi aleși nu numai 898 de primari, vor fi aleși și peste 12 mii de consilieri locali. Și în mare parte sistemul încă este destul de învechit în domeniul administrației publice locale, multe bariere, mâinile primarilor, autorităților locale sunt încă legate pe diferite dimensiuni, deoarece nu putem să spunem că în câteva luni s-au produs niște schimbări cardinale în acest sens, dar sunt și niște lucruri, și niște semnale destul de pozitive în societate, inclusiv din partea autorităților. E drept că până la fapte reale și acțiuni concrete încă mai așteptăm, dar le dăm un anumit credit de încredere, deoarece aici vreau să menționez aceleași program guvernamental, planuri de acțiuni, iarăși această înțelegere în cadrul acestei alianțe, ele majoritatea conțin acțiuni și obiective destul de interesante pentru administrația publică locală. Aceasta iarăși, a câta oară, ne insuflă o anumită speranță că lucrurile o să înceapă să se miște în această direcție. În afară de aceasta, există încă câteva inițiative legislative care ar trebui să schimbe situația în domeniul finanțelor publice locale, totodată sunt o serie de propuneri care au fost, în principiu, agreate de către Ministerul Finanțelor în discuția și negocierile purtate cu Congresul Autorităților Locale, care ar trebui să lărgească posibilitățile autorităților locale. Dar măcar că au existat toate aceste probleme, totuși autoritățile locale în majoritatea cazurilor au acționat în pofida greutăților și au reușit să facă multe lucruri bune. Foarte multe lucruri în satele și orașele noastre s-au schimbat anume datorită acestui entuziasm și acestei dăruiri de sine din partea primarilor, a autorităților locale care au existat. De fapt, la noi primarii întotdeauna au fost gata să facă multe lucruri, inclusiv să pășească peste demnitatea lor, numai ca să realizeze niște promisiuni date comunităților locale.”Până la fapte reale și acțiuni concrete încă mai așteptăm, dar le dăm un anumit credit de încredere...Europa Liberă: Dvs. de când sunteți la cârma Congresului Autorităților Locale interacționați cu foarte mulți reprezentanți ai administrației publice locale. Cine merită să fie primar? Faceți-i portretul-robot al celui care trebuie să câștige mandatul. Viorel Furdui: „Eu am avut onoarea să lucrez poate cu cei mai buni, pentru că  ultima perioadă de timp a făcut așa că a permis să-i selectăm și să-i vedem pe toți acei care cu adevărat merită acest titlu de Primar cu literă mare.” Europa Liberă: Ușurați-i opțiunea alegătorului și spuneți-i cum ar trebui să fie o persoană care să ajungă în fruntea autorităților locale.Viorel Furdui: „Fiecare își stabilește anumite criterii, dar principalul sunt faptele. Sigur că există calitățile personale ale unui primar, despre care la nivel local se cunoaște foarte bine ce reprezintă omul și, respectiv, familia sa, ca gospodar, eu mă refer. În afară de aceasta, dacă e să ne referim la primarii actuali care sunt în funcție, noi putem să menționăm ce au realizat acești oameni, ce au făcut pentru comunitățile lor. Asta înseamnă drumuri, apeducte, canalizare, reparația grădinițelor, școlilor, organizarea diferitelor activități, care au păstrat această lumină și speranță prin satele noastre care au fost prea des uitate.”Europa Liberă: Integritatea morală, cumsecădenia... Încă ce calități?Viorel Furdui: „Aceste calități personale valorează foarte mult la nivel local. Mie mi se pare câteodată că anume aceasta politicienii de la centru nu prea realizează și înțeleg. Și aici este, de fapt, marea deosebire între alegerile locale și cele parlamentare, de alt nivel alegeri, pentru că la nivel local joacă rol anume aceea ce ați menționat Dvs. - în primul rând, calitățile personale ale omului, în al doilea rând, realizările foarte și foarte concrete. Aici oamenii au contact direct cu autoritățile locale; primarii, consilierii au contact direct și în fiecare zi oamenii întreabă: „Ce-i de făcut, dle primar?”, îi anunță despre problemele care există. Deci, asta-i marea diferență care, din păcate, noi observăm, sunt unele semnale că clasa politică nu întotdeauna le realizează și iarăși face, mie mi se pare, unele greșeli.” 
09:40
Prim-ministra Maia Sandu a dat asigurări la Washington, unde s-a întâlnit cu Ivanka Trump, fiica și consiliera președintelui american, că Guvernul de la Chișinău este „determinat fără echivoc în restabilirea proceselor democratice” în R. Moldova și combaterea corupției. „Moldova este o țară care luptă pentru un început nou, democratic și facem eforturi ca să restabilim încrederea cetățenilor în stat și în viitorul lor acasă”, i-a spus Sandu lui Ivanka Trump, potrivit unui comunicat guvernamental, primind în schimb asigurări de sprijin și noi îndemnuri la combaterea corupției.
09:20
La Chișinău are loc în 20-21 septembrie al doilea Forum Economic Moldo-Rus, pe fondul destinderii relațiilor bilaterale după schimbarea puterii în R. Moldova în luna iunie. În ajun, în capitală a avut loc şedinţa Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare comercial-economică, prima de acest fel din 2016. Ministrul agriculturii din Rusia, Dmitri Patrușev, a declarat cu această ocazie, potrivit TVR Moldova, că pentru Federaţia Rusă, Moldova este un parter strategic important”. Întâlnirile moldo-ruse din aceste zile sunt dominate potrivit declarațiilor participanților de chestiunile economice – în primul rând de regimul exporturilor moldovenești în Federația Rusă.
09:20
Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a respins acuzațiile de persecuție politică aduse joi de deputatul democrat Vladimir Cebotari, căruia Parlamentul i-a ridicat imunitatea pentru a fi cercetat penal în legătură cu rolul jucat în concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău. Cebotari a spus că cererea de ridicare a imunității ar fi fost adresată Parlamentului de Procuratura Generală la indicația lui Năstase, care l-ar dori înlăturat din competiția pentru funcția de primar al Chișinăului. Într-o declarație făcută jurnaliștilor la Consiliul electoral Chișinău, unde a depus cerere de înregistrare a propriei candidaturi, Năstase a spus că Cebotari ar trebui să aducă și probe în sprijinul acuzațiilor și i-a dat asigurări că toate drepturile îi vor fi respectate.
09:00
Un denunț împotriva președintelui american Donald Trump făcut de un fost oficial de securitate se referă la Ucraina, scriu Washington Post și alte organizații de medie din Statele Unite. Ziarul a relatat pe 19 septembrie că denunțul adresat inspectorului general al serviciilor de securitate americane se referă la o promisiune „alarmantă” făcută de Trump într-o convorbire telefonică unui lider străin. Fără să facă vreo precizare despre acuzație, Trump a spus joi că el ar face numai ceea ce este bine pentru Statele Unite. New York Times a scris apoi că cel puțin o parte din acuzațiile din denunț se referă la Ucraina. Washington Post a scris că președintele Trump a vorbit cu omologul său nou-ales din Ucraina cu două săptămâni și jumătate înaintea denunțului.
09:00
Tinerii din 150 de țări ale lumii participă astăzi la o grevă globală școlară pentru a protesta împotriva lipsei de măsuri politice pentru stoparea schimbărilor climaterice, în ceea ce ar putea fi cea mai mare manifestație globală din istorie pentru protecția mediului. Demonstrațiile au loc deja în insulele din sudul Pacificului, care riscă să dispară din cauza încălzirii globale, și în Australia. Centrul global al demonstrațiilor din această nouă zi de Vineri pentru Viitor (Fridays for Future) este New Yorkul, unde activista adolescentă suedeză Greta Thunberg va conduce protestele dinaintea unui summit ONU pe tema opririi încălzirii globale, programat pentru 23 septembrie.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.