Alexei Tulbure: Suntem o ţară în care schimbarea puterii nu a adus schimbare

Adevarul (Moldova), 24 august 2019 11:40

Moldova are atributele unui stat independent: teritoriu, populaţie, hotare recunoscute internaţional, vamă, constituţie, nume, imn, stemă, limbă de stat, monedă, armată etc. Moldova are un sfert de veac de istorie a independenţei şi multe probleme, care par astăzi irezolvabile. Este opinia comentatorului politic Alexei Tulbure, solicitat de IPN să se expună asupra situaţiei de astăzi din R. Moldova, la 28 de ani de la proclamarea independenţei.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 4 ore
16:00
Partidul Democrat susţine că, la o sută de zile de când a venit la guvernare PSRM şi Blocul ACUM, „oamenii se simt de parcă au cumpărat un produs la care au văzut multă publicitate la TV, iar acum, după perioada de probă, au înţeles că totul era doar reclamă”. Liderul PDM, Pavel Filip, a dat luni, 23 septembrie, citirii unui raport de activitate alternativ, transmite IPN.
15:40
Poliţia de Frontieră a anunţat că „în timpul investigaţiilor ample de la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroportul Internaţional Chişinău s-a constatat că un lot de 400 de uniforme pentru angajaţii Poliţiei de Frontieră au fost cusute de un agent economic din Tiraspol”.
15:10
Poliţiştii au deconspirat activitatea ilegală a unui grup de persoane care cumpărau automobile „second hand”, având drept scop dezmembrarea şi comercializarea pieselor auto, fără contabilizarea sumelor băneşti percepute.
15:00
Douăsprezece persoane, printre care inspectori ai Agenţiei Naţionale Transport Auto şi reprezentanţii unor companii specializate în transportul de pasageri, au fost reţinute luni, 12 septembrie, de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Potrivit materialelor cauzei, aceştia sunt bănuiţi de corupere pasivă şi activă, dar şi de trafic de influenţă.
14:30
Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizat şi Cauze Speciale (PCCOCS) anunţă că l-a reţinut luni, 23 septembrie pe activistul Grigorciuc Pavel, pentru „comiterea unui act de huliganism împotriva unui procuror”.
Acum 6 ore
13:10
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău, 35,3% dintre chişinăuieni ar vota pentru candidatul Partidului Socialiştilor, Ion Ceban, iar alţii 30,1% – pentru Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM, trasnmite IPN.
12:50
Procuratura Anticorupţie a refuzat să pornească urmărirea penală pentru faptul presupusei finanţări ilegale a Partidului Socialiştilor, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini video, în care Igor Dodon, într-o discuţie privată cu Vlad Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, i se lăuda acestuia că primeşte din Federaţia Rusă, lunar, câte 700 mii de euro pentru întreţinerea partidului.
Acum 8 ore
11:40
Igor Dodon susţine că investitorii din Federaţia Rusă sunt foarte interesanţi pentru Republica Moldova. În acest sens, şeful statului a dat de înţeles că Aeroportul Internaţional Chişinău, dar şi Portul de la Giurgiuleşti ar putea avea în curând investitori ruşi.
10:30
Preşedintele de onoare al PL, Mihai Ghimpu, consideră că deputatul Octavian Ţîcu nu are şanse să-l învingă în alegerile din Chişinău pe socialistul Ion Ceban, pentru că „face parte din Alianţa Kozak, care i-a dat de facto toată puterea lui Dodon”.
Acum 12 ore
09:50
Republica Moldova poate accesa suma totală de 46,1 milioane dolari SUA, bani puşi la dispoziţie de Fondul Monetar Internaţional prin Mecanismul extins de creditare (ECF) şi Mecanismul de Finanţare Extinsă (EFF) al instituţiei financiare, transmite IPN.
09:50
LARICS continuă seria de analize a laboratoarelor ruseşti, în care este elaborată direcţia de propagandă externă a Federaţiei Ruse. În primul material am vorbit despre Institutul Rus de Studii Strategice (RISS), subordonat preşedinţiei ruse. De data aceasta, analizăm Consiliul Rus pentru Afaceri Internaţionale, aflat în slujba Ministerului de Externe.
09:30
UE foloseşte tactica deschiderii generale faţă de reforme, oferind credit politic de încredere substanţial şi asistenţă financiară, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru Agenţia IPN.
09:30
Concursul pentru ocuparea postului de procuror general iniţiat de Consiliul Superior al Procurorilor a fost stopat odată cu intrarea în vigoare, pe 21 septembrie, a Legii Procuraturii. Anunţul a fost făcut pe pagina personală de Facebook de Sergiu Litvinenco, preşedintele Comisiei juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului, transmite IPN.
09:30
Nu am concurenţă în aceste alegeri, singurul concurent al meu fiind percepţia formată asupra activităţii mele. Declaraţia aparţine preşedintelui Partidului Liberal Dorin Chirtoacă şi a fost făcută la lansarea în campania electorală pentru funcţia de primar al capitalei, transmite IPN.
09:10
După o întrevedere avută cu ambasadorul american Dereck J. Hogan, în care a fost discutată agenda dialogului strategic dintre cele două ţări, preşedintele Igor Dodon a anunţat că pleacă într-o vizită de lucru în SUA, transmite IPN.
09:10
Deputatul democrat Vladimir Cebotari, căruia zilele trecute i-a fost ridicată imunitatea parlamentară, susţine că acest lucru a fost făcut din considerente pur politice. În opinia lui, primele 100 de zile, de când se află la guvernare actuala coaliţie politică, înseamnă un eşec total şi pentru că nu are ce oferi cetăţenilor de facto, le oferă show politic.
Mai mult de 2 zile în urmă
16:00
Candidatul Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia la funcţia de primar de Chişinău, Valeriu Munteanu, a sesizat CEC şi CECEM Chişinău cu privire la faptul că liderul PPDA, Andrei Năstase, ar fi desfăşurat agitaţie electorală ilegală.
16:00
Valeriu Munteanu, candidatul Uniunii Salvaţi Basarabia (USB) la funcţia de primar al municipiului Chişinău, împreună candidaţii la Consiliul municipal Chişinău, s-au lansat astăzi, 21 septembrie, în campania electorală, transmite IPN.
16:00
Vă îndemn să alegeţi munca şi respectul, să nu mai acceptaţi jumătăţi de măsură şi să nu mai acceptaţi furtul din banul public. Adresarea a fost făcută de Andrei Năstase, candidat pentru funcţia de primar al Capitalei, în faţa susţinătorilor prezenţi la lansarea în campania electorală a pentru alegerile locale a Blocului ACUM.
12:40
Candidaţii Partidului Liberal Democrat s-au lansat sâmbătă, 21 septembrie, în campania electorală pentru alegerile generale locale din 20 octombrie. Conducerea formaţiunii menţionează că anume candidaţii săi posedă soluţii pentru problemele din fiecare localitate, aceştia fiind şcoliţi în administraţia publică locală şi testaţi la capitolul integritate morală, transmite IPN.
12:10
Deputatul neafiliat Octavian Ţîcu i-a îndemnat pe foştii săi colegi din Blocul ACUM să înceteze atacurile la adresa sa, pentru că va fi necesar ca, la un moment dat, împreună să lupte contra preşedintelui Igor Dodon, care „este un trădător de ţară care necesită o investigare la fel ca şi Plahotniuc, cu care împreună l-am înlăturat de la conducere”.
11:20
Un bărbat de 53 de ani a ars de viu după ce locuinţa în care se afla a fost cuprinsă de flăcări. Proprietarul casei s-a ales cu intoxicaţie provocată de fum şi a fost transportat la spital. Incendiul s-a produs noaptea trecută în localitatea Cotelea din raionul Briceni, trasnmite IPN.
11:10
Premierul Maia Sandu a declarat că anunţul lui Octavian Ţîcu de a părăsi fracţiunea PPDA „este decizia dânsului şi îl priveşte”. Referitor la intenţia lui Octavian Ţîcu de a candida la funcţia de primar de Chişinău, prim-ministra a spus că acesta „face un deserviciu alegătorilor proeuropeni din Chişinău”. Declaraţiile au fost făcute sâmbătă. 21 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă despre rezultatele vizitei delegaţiei R. Moldova în SUA.
11:10
Statele Unite ale Americii au dat asigurări că vor analiza cererea Republicii Moldova de a investiga dosarul fraudei bancare şi că vor sprijini autorităţile de la Chişinău în aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi. Declaraţia a fost făcută de premierul Maia Sandu într-o conferinţă de presă susţinută pe 21 septembrie, transmite IPN.
11:00
„În prezent are loc relansarea totală a relaţiilor dintre Moldova şi Rusia, este restabilit dialogul la nivel de Guvern şi Parlament”. Declaraţia aparţine preşedintelui Igor Dodon şi a fostă făcută la Forumul economic moldo-rus, care se desfăşoară zilele acestea la Chişinău, transmite IPN.
11:00
Dacă socialiştii şi-ar fi dorit, ar fi creat singuri majoritatea parlamentară timp de o săptămână după modelul care a existat în Parlamentul precedent, dar Partidul Socialiştilor nu-şi doreşte acest lucru. Declaraţia aparţine preşedintelui Igor Dodon, lider informal al PSRM, în cadrul emisiunii „Piatniţa s Anatoliem Golea” de la postul RTR Moldova. Potrivit lui, socialiştii nu vor face acest lucru pentru că sunt „altfel”, transmite IPN.
20 septembrie 2019
17:10
Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, a anunţat câteva nume care s-ar afla în lista beneficiarilor finali ai furtului miliardului, după ce a primit un nou document de la Banca Naţională, realizat de compania de investigaţii Kroll.
16:30
Avocatul Ion Dron a anunţat că va candida în calitate de candidat independent la funcţia de deputat, în alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, organizate în circumscripţia 50, la Vest de Republica Moldova. Ion Dron a menţionat că este nevoie în Parlament de o voce „care ar vorbi în apărarea celor plecaţi, dar şi a celor pe care i-aţi lăsat acasă”.
16:30
Preşedintele Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept privind tentativa de puci anticonstituţional întreprinsă de Partidul Democrat, deputatul Mihai Popşoi, spune că ex-procurorul general Eduard Harunjen neagă că pe numele deputaţilor care au votat Guvernul Sandu au fost deschise dosare penale. Precizările au fost făcute după audierile în comisie, transmite IPN.
15:50
Procuratura Generală a comunicat că vineri, 20 septembrie, au fost documentate mai multe persoane bănuite de escrocherie, falsificarea probelor, precum şi exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu. Acestea sunt persoane angajate în întreprinderi municipale, în Primăria municipiului Chişinău, printre care şi fostul viceprimar Nistor Grozavu.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.