Bugetarii vor avea parte de o minivacanță de Ziua Independenței

Democracy.md, 23 august 2019 14:20

Astfel, pentru aceștia, astăzi este ultima zi de muncă înainte de vacanță, urmând să revină la serviciu abia miercuri, 28 august.  Pentru a beneficia de patru zile libere, bugetarii au fost nevoiți să muncească în ziua de sâmbătă, 17 august, atunci când au recuperat ziua de luni, 26 august.  Potrivit Codului Muncii, guvernul este în drept să transfere zilele de lucru în alte zile, în scopul utilizării optime de către salariați a zilelor de repaus și de sărbătoare nelucrătoare. Pe parcursul anului, angajații din Republica Moldova beneficiază de 13 zile de sărbătoare nelucrătoare stabilite prin lege.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 6 ore
17:20
Potrivit Procuraturii Anticorupție, care a trimis dosarul în judecată, procurorul a semnat documente din numele învinuitului și avocaților acestuia, după care a remis cauzele penale în instanța de judecată. Acesta și-a recunoscut vinovăția pe deplin și a solicitat examinarea dosarului în procedura specială prevăzută de lege.Judecătoria Edineț, cu sediul în orașul Ocnița, l-a condamnat pe fostul procuror pentru cumul de infracțiuni și i-a stabilit o pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 70 de mii de lei. Acesta a fost lipsit de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de șapte ani.De asemenea, instanța l-a obligat să achite cheltuieli de judecată în sumă de 5 460 lei.
Acum 8 ore
16:20
Ceban își propune alocarea anuală a sumei de 300 de milioane de lei din bugetul municipal, pentru reabilitarea străzilor capitalei. De asemenea, candidatul Ion Ceban a declarat că va atrage şi fonduri externe pentru îndeplinirea acetui obiectiv.„Ne propunem să majorăm de, cel puțin, trei ori alocațiile pentru reparația drumurilor încît să ajungem la aceste 300 de milioane de lei. Suntem siguri că vom reuşi să majorăm de trei ori numărul de străzi reparate anual în capitală. E un obiectiv absolut realist şi ştim cum să-l realizăm. Reparațiile vor fi făcute la timp și calitativ, conform standardelor europene. Vă asigur că în viitorul apropiat străzile Chişinăului vor arăta precum în filmul nostru. Aşa cum trebuie să arate străzile într-o capitală modernă.”,  a precizat candidatul socialist.
16:20
La eveniment vor lua cuvânt membrii fondatori a instituției, cât și va fi făcută o prezentare amplă despre scopurile și planul de activitate de către președinta asociația, Angela Gladei. Potrivit comunicatului, instituția nou lansată vine să creeze noi practici responsabile și transparente în industria financiară.Evenimentul de lansare va avea loc astăzi la Radisson Convention Center, ora 18.00.
15:30
În același timp, potrivit comunicatului emis presei de Procuratura Generală, procurorii PCCOCS efectuează acțiuni de urmărire penală. Dat fiind faptul că reținutul a comis fapte similare în trecut, potrivit legii, el riscă o pedeapsă în formă de amendă în mărime de la 37.500 de lei la 67.500 de lei sau o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani.
15:30
În opinia analistului politic, numărul mare de candidați la șefia capitalei este un lucru pozitiv, pentru că sarcina numărul 1 al fiecăruia dintre ei va fi să ceară locuitorilor Chișinăului să iasă la vot. Pe de altă parte, majoritatea candidaților care se visează în fotoliul de primar al capitalei nu oferă soluții concrete de rezolvare a problemelor cetățenilor.„Ultimile sondaje arată că alegerile generale locale nu vor fi validate, pentru că oamenii au obosit de această politică, să voteze politicieni și să nu vadă rezultate. 90% din cei înscriși în cursă nu oferă oamenilor soluții la problemele care îi macină. Problema candidaților este că ei nu știu cui i se adresează și care sunt neplăcerile reale a electoratului. În condițiile în care ei nu știu aceste lucruri, nu te poți baza pe voturile oamenilor”.
15:20
Faptele celor vizaţi au fost documentate câteva luni de ofiţerii CNA, timp în care au fost constatate fapte de corupere pasivă, activă şi trafic de influenţă. Acţiunile pretins ilegale ale inspectorilor ANTA se desfăşurau atât în timpul stopării autovehiculelor pentru verificările de rutină, dar şi în timpul controalelor planificate la agenţii economici. Pentru a nu le aplica sancţiuni pentru neregulile depistate, inspectorii pretindeau şi acceptau recompense care variau între 1000 şi 9000 de lei, se mai spune în comunicat. Pentru a fortifica materialul probator, astăzi, mai multe grupuri de ofiţeri şi procurori anticorupţie au efectuat percheziţii la domiciliile, birourile şi în automobilele bănuiţilor. Ulterior, aceştia au fost escortaţi la sediul CNA pentru audieri pe marginea faptelor imputate. În prezent, 12 persoane sunt reţinute pentru 72 de ore, fiind suspectate de comiterea coruperii pasive, active şi traficului de influenţă.
Acum 12 ore
12:30
În fapt, este vorba despre un şir de tranzacţii fictive, care au condus la privatizarea companiei aeriene vizate. Prin urmare, aplicarea sechestrului pe capitalul statutar al întreprinderii de peste 300 milioane de lei are ca scop evitarea riscurilor de înstrăinare a patrimoniului companiei.Procuratura Anticorupție va reveni cu detalii în măsura disponibilității datelor, potrivit legii.
11:30
Potrivit președintelui Comisiei, Igor Munteanu, ar fi vorba de niște documente ce ar putea influența asupra integrității și profesionalismului celor doi candidați selectați, fapt ce necesită verificare și probare a acestor informații primite.Democratul, Sergiu Sârbu, membru al Comisiei, consideră că, acest lucru ar fi doar un pretext pentru că persoana care „ar fi trebuit să câștige nu a reușit să depună dosarul sau nu a trecut probele anterioare”.Amintim că, pentru funcția de director al Consiliului de Administrație al ANRE au depus dosarele 5 candidați, dintre care au fost selectați doi pentru proba interviului.
10:20
„Legea de modificare a Legii procuraturii a fost publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Asta înseamnă că de azi legea a intrat în vigoare. Asta înseamnă că de azi concursul inițiat de CSP este stopat”, a scris Segiu Litvinenco, referindu-se la concursul anunțat anterior de CSP, conform prevederilor legale vechi, pentru funcția de procuror general, la care s-au înscris mai mulți candidați.Potrivit modificărilor aplicate la lege, numirea procurorului general de către președintele țării se va face la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor din rândul candidaților propuși de către Comisia constituită de Ministerul Justiției.
Acum 24 ore
09:20
Ieri
11:20
Ion Ceban a mai declarat că are competențele necesare pentru a administra eficient Capitala.  ”Am studiile necesare. Am făcut administrație municipală și de stat la cele mai bune școli europene și din Federația Rusă: la Moscova, la Berlin, la Paris, la Londra. Am experiență managerială foarte bună. Am condus instituții și am creat proiecte. Am realizări, începînd de la centrele pentru tineret și terminînd cu terenurile de joacă și multe alte lucruri, în perspectivă de 10 ani. Am condus colective foarte mari și nu-mi este frică să intervin acolo unde este nevoie și să cedez, la fel, unde este nevoie.”,  a declarat Ion Ceban.   Candidatul Ceban a mai spus că va respecta angajamentele asumate în acordul de cooperare cu blocul ACUM, de a evita atacurile la persoană. «Acordul semnat cu blocul ”Acum” pentru mine este lege. Prietenii mă știu și chiar și copiii mei, Ilinca și Vasile spun ”dacă tata a promis, tata a făcut”.
Mai mult de 2 zile în urmă
15:20
Circa 70 la sută din suma totală a depozitelor în lei o reprezintă banii depuși la băncile comerciale în luna august, pe un termen de până la 12 luni, transmite Democracy.md cu referire la Moldpres.Persoanele juridice au făcut economii în monedă națională în sumă de peste 300 milioane de lei, în timp ce persoanele fizice au depus în bănci de peste trei ori mai mulți bani, 1,13 miliarde.Deși dobânzile la depozitele pe termen ale agenților economici sunt într-o ușoară scădere și au coborât la o medie de 3,21 la sută, în luna august, rata medie ponderată a dobânzii la depozitele noi ale populației s-au majorat nesemnificativ, până la 4,89 la sută, cel mai înalt nivel din acest an. Rata dobânzii s-a diminuat odată cu scăderea ratei anuale a inflației, însă în luna august rata anuală a inflației anunțată de Biroul Național de Statistică de 5,5 la sută, a fost peste nivelul ratelor dobânzilor oferite de bănci.
15:10
Ion Ceban a declarat că, datorită acestui sistem, oamenii și agenții economici nu vor mai sta la coadă pe coridoarele primăriei și vor putea monitoriza în timp real etapele de soluționare a cererilor. "Vreau să trecem la platforma "E-primăria". Asta va însemna că toate serviciile din primărie vor fi electronice, toate achizițiile publice vor fi făcute electronic și vor fi transparente.", a subliniat Ion Ceban. Totodată, Ion Ceban a promis că funcționarii corupți vor fi demiși, iar cei onești își vor continua activitatea. Candidatul Ceban a mai spus că pentru fiecare poziție managerială vor fi elaborați indicatori de performanță personală, managerii vor fi evaluați trimestrial, iar rapoartele vor fi făcute publice.
14:10
Poți încarca Moldova cu aifoane și BMW -uri, dar noi credem că uneori 2+2 poate fi 5.Or putem sa nu facem nimic dar să avem totul. Chiar dacă moldoveanul a trăit câțiva ani in Germania, cand vine în Moldova el deodată re-devine moldovean.Așa a pățit și ministrul Năstase.Ajuns în fruntea MAI a început să creadă singur, și să insiste și alții să creadă, în ritualuri și minuni.După vreo 90 de zile de chinuri și căutări șamanul afacerilor interne a găsit soluția pentru problemele MAI.Și iată că, încă n-au trecut 100 de zile iar ministrul a pus Cruce pe toate problemele MAI. A pus-o la propriu - chiar în sediul ministerului!A făcut un ritual întreg, a invitat mitropolitul, și a încărcat Facebook-ul cu imagini - așa ca noi să credem că s-a produs Marea Schimbare.(Nu întrebați care.) Nimeni și nimic nu l-a putut opri pe ministrul șaman.Toți s-au opus. Polițiștii s-au opus. Carabinierii s-au opus.
00:50
Iniţiativa aparţine unui grup de deputați PSRM şi vine să racordeze legislația R. Moldova la tratatele internaționale.Potrivit legislației actuale, doar copiii din învățământul primar sunt asiguraţi cu manuale gratuite, cei din clasele V-XII primesc manuale conform schemei de închiriere aprobată de Ministerul Educaţiei.Potrivit datelor statistice, în anii 2015-2016 din cei 160 600 de elevi cuprinși în ciclul gimnazial, doar 1674 de elevi au primit manuale gratuite iar alţi 3178 elevi au beneficiat de scutiri la închirierea cărţilor.Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie aprobat în lectură finală de către parlament.
20 septembrie 2019
17:20
La această etapă, nu au fost reţinuţi angajaţi ai firmei. Însă, au fost ridicate mijloace tehnice care vor fi supuse expertizei, astfel încât să devină cunoscut faptul dacă acestea au fost folosite la falsificarea procesului verbal care a stat la baza numirii în funcţie a fostului director.Dacă vor fi găsite vinovate, persoanele implicate în  confecţionarea şi folosirea documentelor oficiale, precum şi în acordarea declaraţiilor false riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 6 ani.Procuratura municipiului Chişinău, Oficiul Centru, va reveni cu detalii în lumina garanţiilor procedurale ale părţilor.
16:40
„Dragi prieteni, am decis să demisionez. Orice început are şi un sfârşit şi nimeni nu trebuie să fie veşnic în funcţiile publice. Am preluat conducerea CFM într-o perioada dificilă, cu datorii la salarii, angajaţi nemultumiţi, şi, mai ales, nemotivaţi. Tot ce a depins de mine am facut şi singurul scop a fost adaptarea CFM la noile condiţii economice naţionale şi internaţionale”, a menţionat Topală.Fostul şef al Căilor Ferate a trecut în revistă şi realizările pe care le-a avut în activitatea sa.„Astăzi, cei care vor succede mandatul meu vor găsi, desigur, un şir de probleme. Dar vor găsi şi soluţiile deja puse în aplicare.
14:10
„Locuitorii Chișinăului au nevoie de primar, nu de politicieni. Voi fi primarul tuturor locuitorilor municipiului indiferent de preferințele lor politice. Problemele care trebuie tratate ne afectează pe toți egal și, ce e mai rău, amenință viitorul Chișinăului.”, a precizat astăzi Ion Ceban.   Candidatul PSRM îşi propune să rezolve trei probleme fundamentale ale Chişinăului: Exodul, Economia primitivă și Dezbinarea socială. „Exodul desangvinizează societatea, pentru că pleacă tot mai mulți tineri și compromite viitoarea creștere a economiei, pentru că tinerii ar trebui să devină viitorii plătitori de taxe și cei care modernizează economia. Economia primitivă nu oferă oportunități de creștere personală pentru grupuri mari de tineri și are un potențial foarte mic de a genera valoare adăugată. Dezbinarea socială complica atmosfera în societate și crește intoleranța reciprocă.
14:00
Totodată, au fost constatate unele neconformități din domeniul alimentar ce țin de lipsa marcajului pe produsele alimentare, nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău. La fel, s-a stabilit, că din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.Administrația liceului Orizont, filiala Ciocana, a informat DTSA Chișinău că pe data de 13 septembrie a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice și obținerea rezultatelor de laborator, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor. De asemenea, au fost efectuate lucrările de dezinfecție, deratizare și dezinsecție.
13:50
Lista tuturor candidaţilor:1. Andrei Donică – Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa – Надежда”2. Ion Ceban – Partidul Socialiştilor3. Teodor Cîrnaţ – Voinţa Poporului (PVP)4. Valerii Klimenco –  Partidul Politic „Şor”5. Valeriu Munteanu – Partidul Politic „Uniunea Salvaţi Basarabia”6. Victor Chironda – Mişcarea social-politică „Forţa Nouă”7. Vitalie Voznoi – Partidul Stânga Europeană (PSE)8. Serghei Scripnic – Partidul Patrioţii Moldovei (PPM)9. Dumitru Ţîra – Partidul Popular European din Moldova (PPEM)10. Vitalie Marinuţa – Partidul Verde Ecologist (PVE)11. Ruslan Codreanu – candidat independent12. Andrei Năstase – Blocul Politic ACUM, PAS şi PPDA (ACUM)13. Lilia Ranogaeţ – Partidul Naţional Liberal (PNL)14.  Alexandru Fetescu – Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM)15. Dorin Chirtoacă – Partidul Liberal (PL)16. Ivan Diacov – Partidul Nostru (PN)17.
11:30
Într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se precizează că, în dimineața zilei de astăzi, au fost alertate mai multe echipaje de pompieri pentru a interveni la lichidarea unui incendiu, care s-a produs într-un bloc locativ cu 5 nivele de pe strada Miron Costin 19/4, municipiul Chişinău. Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 05:46 de minute.Potrivit IGSU arderea s-a produs într-un apartament cu trei camere de la etajul cinci. La faţa locului au intervenit cinci echipaje de pompieri, care au stabilit că flăcările au cuprins bunuri materiale învechite şi gunoi în interiorul apartamentului, se mai menționează în comunicat. Incendiul a fost localizată către ora 07:19 de minute. Nimeni nu a avut de suferit, iar focul a distrus gunoiul, dar şi bunurile materiale învechite din interiorul apartamentului.Circumstanţele şi cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 20.09.2019, transmite...
09:20
19 septembrie 2019
18:20
Potrivit CNA, poliţistul i-ar fi promis că are o anume influență asupra organelor de urmăriere penală care se ocupă de caz şi că i-ar putea determina să claseze dosarul pornit în privinţa acestuia pe huliganism, dar şi să-i convingă să-i scoată interdicţia de nepărăsire a ţării.Pentru aceste servicii, poliţistul ar fi pretins şi primit 700 de euro. Ulterior însă, acesta ar mai fi pretins 2000 de euro pentru a mitui şi alte persoane, dar a fost denunţat la CNA.Pe acest caz a fost iniţiată o cauză penală pentru trafic de influenţă, iar omul legii riscă până la șase ani de puşcărie.
17:20
„Modificarea propusă este una de urgență, care vine să rezolve problema imediată care s-a creat în instituțiile noastre de învățământ – directorii adjuncți renunță la funcții și optează să revină la activitatea didactică deplină. Totodată, inițiativa vine la solicitarea expresă a sindicatelor de ramură, care au sesizat în mod repetat toate instituțiile responsabile”, se menționează în nota informativă a proiectului.În prezent, potrivit prevederilor legale, directorii și directorii adjuncți pot desfășura activitate didactică în limita la 0,25 din norma didactică. Respectiva normă e prevăzută în Legea privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, aprobată de Parlament în 2018.
16:20
Potrivit unui comunicat de presă, în urma unei investigații, care a durat 1 an și 10 luni, Consiliul Concurenței a calificat acțiunea întreprinderii municipale drept abuz de poziție dominantă și a constatat că „Apă-Canal Chișinău” SA a acționat ilegal.„Apă-Canal Chișinău” SA a aplicat diferențiat și arbitrar coeficienții la stabilirea tarifelor diferențiate sau plăților suplimentare. În același timp, de la o mare parte din agenții economici din mun. Chișinău – 95,47% din cca 23 000 de întreprinderi din mun. Chișinău – „Apă – Canal Chișinău” SA nu a perceput tarife diferențiate sau plăți suplimentare pentru deversarea apelor uzate supraîncărcate.
15:20
Pentru ridicarea imunității lui Cebotari au votat 53 de deputați.Procurorul general a cerut ridicarea imunității și a deputatului Petru Jardan, din fracțiunea Partidului ȘOR, însă discuția subiectul a fost amânată, din motiv că parlamentarul nu a fost prezent la audierile Comisiei juridice.
14:20
Potrivit denunţătoarei, bănuiţii susţineau că ar avea influenţă asupra unor persoane publice din cadrul Instituţiilor de stat şi că le-ar putea determina să adopte o decizie favorabilă în privinţa deţinutului. În cadrul audierilor, aceştia şi-au recunoscut vina, iar acum unul este reţinut pentru 72 de ore, iar altul este cercetat în stare de libertate şi colaborează cu organul de urmărire penală.Pentru comiterea traficului de influență, banuiţii riscă până la 6 ani de închisoare.
13:20
Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, joi și vineri temperaturile vor oscila între +13 și +19 grade Celsius pe parcursul zilei. Noapte valorile termice vor fi de +3 ...+7 grade Celsius.La începutul săptămânii viitoare, vremea se va încălzi până +24 de grade Celsius pe parcursul zilei. Noaptea temperaturile vor oscila între +3 și +8 grade Celsius.
12:20
Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat că a primit mai multe informații de la judecători din teritoriu care au afirmat că au fost duși în eroare, că au semnat de fapt pentru convocarea Asociației Judecătorilor sau pentru convocarea Adunării Generale a Judecătorilor, dar pentru a discuta probleme din sistem, dar nu pentru a cere demisia membrilor CSM. Alții au declarat că au semnat pe foi albe.Ținând cont de aceste informații,  s-a propus ca Inspecția Judiciară să verifice cum au fost colectate semnăturile de la cei 87 de judecători, cine a convocat adunările în judecătorii, dacă acestea au avut loc în timpul orelor de muncă și dacă nu au fost intimidați magistrații să semneze cererea.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.