Curs valutar: 22.08.2019

Democracy.md, 22 august 2019 10:20

Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 22.08.2019, transmite...

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 4 ore
19:00
Dle Musteață, cum ați început afacerea „Pro Imobil”?Întâmplarea face să cunosc segmentul imobiliarelor de peste 15 ani, începând activitatea de la un simplu agent imobiliar. Dar dacă unele persoane preferă să facă o carieră de succes, eu am preferat să construiesc o companie de succes, care nu este doar o simplă intermediere, ci o filosofie aparte.Sintagma de PRO nu este o alegere aleatorie. Ea semnifică și selectarea personalului, pregătirea permanentă, profesionistă a echipei, formatarea părților din puzzle, precum atenția față de stil, proceduri, marketing și față de absolut fiecare componentă. Așa a fost formulată ideea la începuturi și așa am construit-o de-a lungul anilor. Profesionist față de clienți și parteneri.
18:20
Totodată, în vederea recuperării prejudiciului, cauzat în urma devalizării sistemului financiar-bancar, ARBI a ridicat 11 automobile care aparţin companiilor gestionate de unul din beneficiarii fraudei. Este vorba despre maşini de lux, inclusiv blindate, marca Mercedes (GL, Maybach), Bentley şi Toyota, pe o parte din ele fiind deja aplicat sechestru.Amintim că, de la crearea sa, ARBI a efectuat investigaţii financiare paralele în baza delegaţiilor procurorilor pe un şir de dosare penale care au vizat infracţiuni de corupţie, trafic de persoane, circulaţie ilegală de droguri, evaziune fiscală, delapidări de fonduri etc. În perioada de referinţă, ARBI a indisponibilizat bunuri în valoare de cca 1,5 miliarde de lei.
17:20
Potrivit publicaţiei New York Times, licitaţia se va încheia în 14 noiembrie şi la aceasta vor participa doar cei care au reuşit să achite un avans. Nu se cunoaşte deocamdată de la ce sumă încep negocierile.Mai mult, în caz că preţul ofertat de cumpărători nu va satisface aşteptările actualilor proprietari, aceştia vor renunţa să mai vândă casa, care are 5 dormitoare şi aparţine companiei Trump Birth House.Clădirea în care a copilărit Donald Trump a fost construită de tatăl său, Fred Trump, în 1940.
Acum 6 ore
16:20
Bazele inițierii programului au fost discutate astăzi de către Asociația de Stroke din Moldova, eveniment care întrunește cei mai de vază specialiști din peste 30 de țări, transmite IPN.Președintele Asociației de Stroke, academicianul și profesorul universitar Stanislav Groppa, a declarat că este necesar ca strategiile să fie redirecționate în așa fel încât accidentul vascular cerebral să devină o prioritate nu doar a medicilor, ci și una integrată a societății, a autorităților.Vitalii Dragoi, vicedirectorul Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă UTA Găgăuzia, a declarat că astăzi, dacă echipa se deplasează la un pacient care a suferit un accident vascular cerebral, acesta este transportat la spitalul raional, iar după stabilizare este dus la Spitalul Clinic Republican din capitală.
15:20
Pentru a ridica sumele, beneficiarii urmează să se adreseze către instituția bancară la care a fost deschis contul salarial sau social sau, după caz, la orice oficiu poștal.Plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă se va efectua de către prestatorii de servicii de plată: FinComBank, Energbank, EuroCreditBank, Eximbank, Moldova-Agroindbank, Moldindconbank, Victoriabank, Comerţbank, ÎS „Poşta Moldovei”.Indemnizația pentru primele cinci zile de concediu medical în cazul bolilor obișnuite sau de accidente nelegate de muncă se calculează și se achitată de către angajator, însă nu mai mult de 15 zile cumulative pe parcursul unui an calendaristic.Începând cu a șasea zi de incapacitate temporară de muncă, stabilirea, calcularea și plata indemnizațiilor se efectuează de Casa Națională de Asigurări Sociale din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.
Acum 8 ore
14:20
Este vorba de Ion Ceban din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Andrei Donică, Mişcarea Profesioniştilor „Speranţa - Надежда”, Teodor Cârnaț, Partidul Politic „VOINȚA POPORULUI”, Valerii Klimenco, Partidul Politic „Șor” și Valeriu Munteanu, Partidul Politic „Uniunea Salvați Basarabia”. Menționăm că alegerile locale generale vor avea loc pe 20 octombrie, odată cu alegerile parlamentare noi.
13:20
Cât despre colega sa, tot deputată a Partidului ȘOR, Reghina Apostolova, se cunoaște doar că încă este internată în spital.Amintim că deputatele au fost reținute, după ce au fost lipsite de imunitate parlamentară. Ambele sunt bănuite că ar fi creat condiții necesare, pentru ca Ilan Șor să poată devaliza Unibank, în perioada în care erau acționare ale băncii.
Acum 12 ore
12:20
În timp ce consumau băuturi alcoolice la făptaș acasă, între acesta și oaspete s-a iscat un conflict spontan. Ca urmare, gazda l-a agresat în casă cu pumnii și picioarele. Și, deși oaspetele ulterior a părăsit casa, gazda l-a ajuns în stradă și a continuat să-l agreseze, după care i-a aplicat două lovituri în regiunea capului cu o bucată de beton. În rezultat, această vătămare corporală gravă i-a cauzat moartea oaspetelui cu care consumase alcool.Un alt episod din trecutul infracțional al făptașului – parte a pedepsei din sentința obținută de procurori – ține de un alt caz în care acesta a primit în vizită un oaspete. Astfel, în timp ce oaspetele adormise la o oră târzie de noapte, făptașul i-a sustras din buzunar un telefon în valoare de 3000 lei și circa 1500 lei în numerar.
12:10
 Amintim că Guvernul Republicii Moldova a anunțat la data de 31 august că vizita delegației guvernamentale în SUA, în frunte cu Maia Sandu, pentru primele zile din luna septembrie a fost amânată. Motivul indicat de autoritățile de la Chișinău - „au intervenit schimbări în agenda Secretarului de Stat Mike Pompeo”.Ulterior, contactat de reporterul Deschide.MD, consilierul premierului pentru politica externă, Vladislav kulminski, a declarat că în agenda vizitei oficiale a prim-ministrului Maia Sandu în Statele Unite ale Americii, cu certitudine, se va regăsi și întrevederea cu secretarul de stat, Mike Pompeo.
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 17.09.2019, transmite...
09:20
Ieri
18:20
Autocarul cu turişti din Republica Moldova se deplasa regulamentar spre Târgu Neamţ, când a fost lovit frontal de un autovehicul Audi, care mergea pe contrasens spre Durau. Coliziunea a fost una extrem de puternică. La fața locului s-au deplasat polițiștii rutieri și mai multe echipaje de prim ajutor. Șoferul automobilului a decedat, scrie bzi.ro.Potrivit IPJ Neamt, șoferul mașinii a intrat pe contrasens. „Din primele cercetări efectuate de polițiștii Serviciului Rutier Neamț a reieșit că, în timp ce un bărbat, de 39 de ani, din Farcașa, conducea un autoturism pe DN 15 B, din direcția Pipirig – Poiana Teiului, ar fi pătruns pe sensul opus de deplasare, intrând în coliziune cu un autocar, condus de un bărbat, de 39 de ani, din Iași”.Conducătorul autocarului a fost testat de polițiști cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.Traficul rutier în zonă s-a desfășurat cu mare dificultate timp de peste 4 ore.
17:20
Potrivit newsmaker.md, Vladimir Novosadiuc, ar fi o persoană apropiată de cotroversatul politician şi om de afaceri Ilan Şor.În raportul Kroll, privind furtul miliardului, figurează şi numele lui Vladimir Novasadiuş şi al soţiei sale, Rita Ţvik, care s-ar afla şi în spatele Televiziunii Centrale aparent controlate de Ilan Şor. În prezent au loc mai multe acţiuni de urmărire penală efectuate de către Procuratura Anticorupţie, vom veni ulterior cu detalii.
16:20
Ca rezultat al investigaţiilor, poliţiştii  au  reţinut doi bărbaţi cu vârsta de 31 şi 54 de ani, unul din ei fiind medic în cadrul unui Centru al medicilor de familie din  mun. Chişinău. Aceştia au pus la cale o schemă prin care realizau consumatorilor de droguri stupefiante, produse medicamentoase cu efect psihotrop.Astfel, medicul elibera reţete pe numele unor persoane terţe şi procura personal din farmacii stupefiante pe care le transmitea complicelui său pentru realizare.În procesul de documentare a activităţii infracţionale  ofiţerii de investigaţie au efectuat achiziţii de control, fiind procurate pastile Alprazolam şi fiole de Tramadol. În urma percheziţiilor efectuate de la suspecţi poliţiştii au depistat şi ridicat 83 de pastile Alprazolam, 29 de fiole de Tramadol, precum şi mai multe reţete pe care erau menţionate denumiri de medicamente cu efect psihotrop.
16:10
Creșterea numărului indecișilor, este influențat parțial de noua Guvernare la care așteptările cetățenilor au fost prea mari.Nu a reușit să obțină rezultate în promisiuni simple ce ține de cumătrism, transparența concursurilor.Andrei Năstase probabil înțelege acest lucru și cât de complicată va fi campania electorală în momentul când ești asociat cu guvernarea care la moment nu are succese, ești în alianță cu oponentul tău.Locuitorii mun. Chișinău mai degrabă vor prefera pe candidatul Socialiștilor care pe lângă că este mai experimentat, cunoaște problemele orașului, are soluții potrivite și după vizitele liderului neoficial Igor Dodon la Bruxelles și SUA este văzut pozitiv chiar de electoratul centru-dreapta.O altă problemă care îl așteptă pe candidatul din partea blocului ACUM este candidatul Partidului Nostru, unde la alegerile precedente diferența între cei doi candidați au fost doar de 13 mii de voturi.
15:20
Explozia s-a produs în timpul unor lucrări de reparaţie la Centrul de cercetare de Virologie şi Biotehnologie, situat în Koltsovo, în regiunea Novosibirsk din Siberia, a declarat, luni, conducerea centrului, relatează The Guardian. Instituţia a deţinut studii despre arme biologice în timpul erai sovietice, iar acum este unul dintre principalele centre de cercetare a bolilor din Rusia. Un angajat a suferit arsuri de gradul trei, iar geamurile clădirii au fost sparte în urma exploziei. Incendiul care s-a întins pe 30 de metri pătraţi a fost în cele din urmă stins. Autorităţile din Rusia insistă că în încăperea în care a avut loc explozia nu se aflau substanţe cu risc biologic şi că explozia nu a produs pagube structurale. Primarul oraşului Koltsovo a asigurat locuitorii că nu au există niciun risc biologic în zonă. Totuşi, cauza exploziei este încă necunoscută, iar o investigaţie a fost declanşată, scrie Ruptly.
14:20
Apelul la Serviciul 112 a fost înregistrat la ora 02:01 de minute. Potrivit IGSU arderea s-a produs într-un apartament cu 5 camere de la etajul unu.La faţa locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au stabilit că flăcările au cuprins două camere, bucătăria apartamentului, dar şi gunoiul din exteriorul blocului. Pompierii au reuşit evacuarea promptă a persoanelor din apartamentele vecine, dar şi localizarea arderii către ora 02:38 de minute.În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit, iar focul a distrus gunoiul, dar şi bunurile materiale învechite din interiorul apartamentului. Mai mult, flăcările au afectat fereastra apartamentului vecin de la etajul doi. Circumstanţele şi cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite ulterior.
13:20
Vă redăm mai jos scrisoarea deschisă integral:„Angajaţii Serviciului Hidrometeorologic de Stat expediază această scrisoare către instituţiile abilitate a statului de a face lumină şi a pune legea în aplicare, pentru a demonstra, că se vrea schimbare în Republica Moldova, dar nu mimare, noi sperăm că noua guvernare va fi altfel.Acest caz a fost investigat de către Centrul Anticorupţie, dar cu părere de rău, noi angajaţi am aşteptat şi aşteptăm, ca Centrul Anticorupţie să finiseze ancheta şi să ia o hotărâre, dar cu regret Violeta Bălan, directorul adjunct al Serviciului Hidrometeorologic de Stat şi până astăzi gestionează banii publici alocaţi Serviciului, fără nici o transparenţă. Cazul ţine de acţiunile de corupţie a directorului adjunct al Serviciului Hidrometeorologic de Stat Violeta Bălan, care de mai mult de 2 ani, prin metode ilegale însuşeşte abuziv banii publici, deoarece Doamna V.
12:20
Restabilirea în funcție a avut loc ca urmare a tranzacției de împăcare amiabilă, în rezultatul acțiunii în contencios administrativ. Prin urmare, de astăzi interimatul funcției de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, exercitat de către domnul Eduard Varzar, încetează de drept.
11:30
În timpul ședinței a fost discutată funcționalitatea Agenției Naționale pentru Integritate, dar și alte subiecte de importanță majoră.Consiliul Anticorupție este o platformă pentru examinarea problemelor sistemice și de politici în domeniul prevenirii și combaterii corupției și reforma justiției și pentru coordonarea eforturilor între autoritățile publice competente în vederea implementării cu succes a politicilor adoptate.
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 17.09.2019, transmite...
09:20
Mai mult de 2 zile în urmă
19:30
Mai mulți tineri au fost văzuți în blocurile de locuit din Bălți în timp ce repartizau materiale electorale în cutiile poștale ale locuitorilor. Este vorba de ziarul de partid „Socialiștii” care conține doar articole laudative la adresa PSRM și a președintelui Igor Dodon, precum și denumirea și simbolul formațiunii pe fiecare pagină. Împreună cu ziarul, este distribuită și o foaie volantă cu conținut vădit negativ la adresa echipei „Partidului Nostru”, ai căror reprezentanți administrează municipiul după alegerile locale din 2015. Materialul electoral respectiv este însă distribuit cu încălcarea legislației, deoarece nu conține date privind tirajul precum și tipografia la care a fost tipărit, așa cum cer normele legale.O bălțeancă a filmat câțiva tineri în timp ce distribuiau materialele respective. Ei au recunoscut că reprezintă PSRM, dar consideră că nu încalcă legislația.
18:20
Nu au fost raportate victime şi nu se aşteaptă ca intensitatea vântului să scadă până marţi.„Am evacuat aproximativ 300 de locuitori şi turişti din satele Keri şi Agalas ca măsură de precauţie. Focul a ajuns în apropierea caselor”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al pompierilor, informează Agerpres.Insula Zakynthos se află la aproximativ 300 de kilometri vest de Atena. Peste 100 de pompieri se luptă cu flăcările, cu ajutorul a 28 de maşini. Totodată, 2 elicoptere şi 4 avioane participă la operaţiunile de stingere a incendiului.Un alt incendiu a afectat duminică regiunea Loutraki, aflată la 80 de kilometri de Atena, brigada de pompieri informând că a fost solicitată să stingă peste 70 de focuri în ultimele 24 de ore.
17:20
Solicitată telefonic, Svetlana Talpă, ofițerul de presă al IP Fălești, a declarat petnru Deschide.MD că, victima s-a dovedit a fi un tânăr în vârstă de 30 de ani, care intenționat ar fi dat drumul la gaz în casă.„În rezultatul examinării la fața locului de către angajații Serviciul intervenții gaze a SRL Bălți-Gaz s-a stabilit, priliminar,  că deflagrația s-a produs din cauza unei scurgeri intenționate de gaze în locuință. Acest lucru ar fi fost făcut de către victima în vârstă de 30 de ani, care fiind în stare de ebrietate, ar fi încercat să se suicidă”, susține Talpă.Reprezentantul IP Fălești a mai adăugat că în rezultatul leziunilor primite, tânărul a fost internat în spitalul raional Fălești, cu diagnoză: combustie termică gradul 2 și 3, aproximativ 50 % suprafața corpului. Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele, dar și ce l-a făcut pe tânăr să recurgă la acest gest disperat.
16:20
Potrivit presei de peste Prut, persoana în cauza are arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului. „Arsura a rezultat în urma unei flăcări deschise într-un spaţiu închis”, scrie presa de peste Prut.
15:20
Rosian Vasiloi spune că, în baza noului ecuson moldovenii vor putea stabili identitatea angajatului Poliției de Frontieră, totodată să fie păstrate datele cu strict caracter personal a acestora.„Propunem ca noul ecuson nominal sa ofere posibilitatea cetățenilor să cunoască cu cine vorbesc atunci când au în față nu doar un om cu epoleți, dar și le va proteja colegilor mei datele cu caracter personal. Ecusonul va conține logoul instituției, un număr care ar coincide cu seria legitimației de serviciu a angajatului și nimic mai mult”, a precizat șeful Poliției de Frontieră.Pe pagina sa de Facebook, Rosian Vasiloi a publicat trei modele de ecusoane și s-a adresat atât colegilor, cât și cetățenilor pentru a stabili cel mai optimal ecuson, astfel încât acesta să fie și modern, dar și comod.
14:20
Potrivit CEC, cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale de la Chișinău nr.1, care cuprind sectoarele și suburbiile Capitalei – 307 la număr, la Orhei nr. 25 – 83, la Ungheni nr.35 – 78, iar la Soroca nr.29 – 74 de secții.Cele mai puține vor fi deschise la Dubăsari nr.15 – 14, iar la Basarabeasca nr.5 – 15 secții de votare.În contextul organizării și a alegerilor parlamentare noi în ziua de 20 octombrie curent, 50 de secții de votare din circumscripția electorală uninominală (CEU) nr.17 Nisporeni și 27 de secții de votare din CEU nr.33 Chișinău vor desfășura și operațiuni electorale specifice scrutinului parlamentar.Alte 25 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului , municipiul Bender, în unele localități ale raionului Căușeni (în CEU nr.48), iar peste hotarele Republicii Moldova (în CEU nr.50) vor fi deschise 85 de secții de votare.
13:20
Bănuiții,  prezentându-se ca angajați ai poliției, au intrat în apartamentul victimei sub pretextul că vor percheziționa domiciliul, motivând că acesta ar poseda droguri. Ulterior, suspecții au aplicat violența fizică asupra victimei și au solicitat să le transmită mijloace financiare în suma de 40 mii lei, după care în prezența acestuia au sustras bunuri materiale. Mai mult, indivizii au urcat forțat victima într-un automobil și au transportat-o într-o fâșie forestieră, unde au continuat maltratarea ei, pentru a obține mijloace financiare.Toate acțiunile, suspecții le filmau pe telefoanele mobile, după care utilizau aceste filmări pentru intimidarea victimei, ca să-și ducă la bun sfârșit intențiile sale.În urma măsurilor efectuate, polițiștii cu suportul ofițerilor “Fulger”, au reținut suspecții. Aceștia au fost plasați în arest pentru 30 de zile.
12:20
În lipsa unor boxe speciale unde ar fi colectate deşeurile electrice şi electronice, acestea sunt aruncate împreună cu deşeurile menajere la gunoi, iar contactul lor ulterior cu solul devine extrem de toxic, spun experţii.Campania naţională Hai, Moldova presupune o mobilizare generală pentru colectarea separata şi reciclarea deşeurilor electronice de dimensiuni mici. Astfel urmează să fie adunate în boxe speciale deşeurile electrice şi electronice de dimeniuni mici, precum telefoane, acumulatoare, cabluri, tablete, telecomenzi.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.