Fă un scurtmetraj de 7 minute într-un weekend și câștigă 5.000 de dolari

Democracy.md, 21 august 2019 18:20

Evenimentul va avea loc la Chișinău pe 27-29 septembrie. Ultima zi de înregistrare este 25 august.„48h Film Challenge. Way UP!” – este un proiect prin care vrem să provocăm cineaștii să-și realizeze visul, dar și să-și verifice limitele. În doar 48 de ore va trebui să produci un film de ficțiune cu durata de până la 7 minute”, au anunțat organizatorii pe pagina de Facebook.Echipa trebuie să fie compusă din maximum 6 persoane care să aibă un scenarist, director de film, operator de cameră și editor video. Directorii de film ar trebui să aibă cel puțin un proiect finalizat în portofoliul lor, iar criteriile de selecție sunt calitatea filmelor anterioare, motivația de a participa și originalitatea scrisorii de motivație. Regulile concursului „48h Film Challenge. Way UP!”, le puteți vedea AICI.Concursul este destinat cetățenilor țărilor din Parteneriatul Estic: Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia sau Ucraina.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 5 minute
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 17.09.2019, transmite...
Acum 2 ore
09:20
Acum 24 ore
19:30
Mai mulți tineri au fost văzuți în blocurile de locuit din Bălți în timp ce repartizau materiale electorale în cutiile poștale ale locuitorilor. Este vorba de ziarul de partid „Socialiștii” care conține doar articole laudative la adresa PSRM și a președintelui Igor Dodon, precum și denumirea și simbolul formațiunii pe fiecare pagină. Împreună cu ziarul, este distribuită și o foaie volantă cu conținut vădit negativ la adresa echipei „Partidului Nostru”, ai căror reprezentanți administrează municipiul după alegerile locale din 2015. Materialul electoral respectiv este însă distribuit cu încălcarea legislației, deoarece nu conține date privind tirajul precum și tipografia la care a fost tipărit, așa cum cer normele legale.O bălțeancă a filmat câțiva tineri în timp ce distribuiau materialele respective. Ei au recunoscut că reprezintă PSRM, dar consideră că nu încalcă legislația.
18:20
Nu au fost raportate victime şi nu se aşteaptă ca intensitatea vântului să scadă până marţi.„Am evacuat aproximativ 300 de locuitori şi turişti din satele Keri şi Agalas ca măsură de precauţie. Focul a ajuns în apropierea caselor”, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al pompierilor, informează Agerpres.Insula Zakynthos se află la aproximativ 300 de kilometri vest de Atena. Peste 100 de pompieri se luptă cu flăcările, cu ajutorul a 28 de maşini. Totodată, 2 elicoptere şi 4 avioane participă la operaţiunile de stingere a incendiului.Un alt incendiu a afectat duminică regiunea Loutraki, aflată la 80 de kilometri de Atena, brigada de pompieri informând că a fost solicitată să stingă peste 70 de focuri în ultimele 24 de ore.
17:20
Solicitată telefonic, Svetlana Talpă, ofițerul de presă al IP Fălești, a declarat petnru Deschide.MD că, victima s-a dovedit a fi un tânăr în vârstă de 30 de ani, care intenționat ar fi dat drumul la gaz în casă.„În rezultatul examinării la fața locului de către angajații Serviciul intervenții gaze a SRL Bălți-Gaz s-a stabilit, priliminar,  că deflagrația s-a produs din cauza unei scurgeri intenționate de gaze în locuință. Acest lucru ar fi fost făcut de către victima în vârstă de 30 de ani, care fiind în stare de ebrietate, ar fi încercat să se suicidă”, susține Talpă.Reprezentantul IP Fălești a mai adăugat că în rezultatul leziunilor primite, tânărul a fost internat în spitalul raional Fălești, cu diagnoză: combustie termică gradul 2 și 3, aproximativ 50 % suprafața corpului. Oamenii legii cercetează cazul pentru a stabili toate circumstanțele, dar și ce l-a făcut pe tânăr să recurgă la acest gest disperat.
16:20
Potrivit presei de peste Prut, persoana în cauza are arsuri pe 80 la sută din suprafața corpului. „Arsura a rezultat în urma unei flăcări deschise într-un spaţiu închis”, scrie presa de peste Prut.
15:20
Rosian Vasiloi spune că, în baza noului ecuson moldovenii vor putea stabili identitatea angajatului Poliției de Frontieră, totodată să fie păstrate datele cu strict caracter personal a acestora.„Propunem ca noul ecuson nominal sa ofere posibilitatea cetățenilor să cunoască cu cine vorbesc atunci când au în față nu doar un om cu epoleți, dar și le va proteja colegilor mei datele cu caracter personal. Ecusonul va conține logoul instituției, un număr care ar coincide cu seria legitimației de serviciu a angajatului și nimic mai mult”, a precizat șeful Poliției de Frontieră.Pe pagina sa de Facebook, Rosian Vasiloi a publicat trei modele de ecusoane și s-a adresat atât colegilor, cât și cetățenilor pentru a stabili cel mai optimal ecuson, astfel încât acesta să fie și modern, dar și comod.
14:20
Potrivit CEC, cele mai multe secții de votare se găsesc în circumscripțiile electorale de la Chișinău nr.1, care cuprind sectoarele și suburbiile Capitalei – 307 la număr, la Orhei nr. 25 – 83, la Ungheni nr.35 – 78, iar la Soroca nr.29 – 74 de secții.Cele mai puține vor fi deschise la Dubăsari nr.15 – 14, iar la Basarabeasca nr.5 – 15 secții de votare.În contextul organizării și a alegerilor parlamentare noi în ziua de 20 octombrie curent, 50 de secții de votare din circumscripția electorală uninominală (CEU) nr.17 Nisporeni și 27 de secții de votare din CEU nr.33 Chișinău vor desfășura și operațiuni electorale specifice scrutinului parlamentar.Alte 25 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului , municipiul Bender, în unele localități ale raionului Căușeni (în CEU nr.48), iar peste hotarele Republicii Moldova (în CEU nr.50) vor fi deschise 85 de secții de votare.
13:20
Bănuiții,  prezentându-se ca angajați ai poliției, au intrat în apartamentul victimei sub pretextul că vor percheziționa domiciliul, motivând că acesta ar poseda droguri. Ulterior, suspecții au aplicat violența fizică asupra victimei și au solicitat să le transmită mijloace financiare în suma de 40 mii lei, după care în prezența acestuia au sustras bunuri materiale. Mai mult, indivizii au urcat forțat victima într-un automobil și au transportat-o într-o fâșie forestieră, unde au continuat maltratarea ei, pentru a obține mijloace financiare.Toate acțiunile, suspecții le filmau pe telefoanele mobile, după care utilizau aceste filmări pentru intimidarea victimei, ca să-și ducă la bun sfârșit intențiile sale.În urma măsurilor efectuate, polițiștii cu suportul ofițerilor “Fulger”, au reținut suspecții. Aceștia au fost plasați în arest pentru 30 de zile.
12:20
În lipsa unor boxe speciale unde ar fi colectate deşeurile electrice şi electronice, acestea sunt aruncate împreună cu deşeurile menajere la gunoi, iar contactul lor ulterior cu solul devine extrem de toxic, spun experţii.Campania naţională Hai, Moldova presupune o mobilizare generală pentru colectarea separata şi reciclarea deşeurilor electronice de dimensiuni mici. Astfel urmează să fie adunate în boxe speciale deşeurile electrice şi electronice de dimeniuni mici, precum telefoane, acumulatoare, cabluri, tablete, telecomenzi.
11:40
Astfel, în acest sfârșit de săptămână, peste 1 100 de încălcări rutiere au fost depistate de inspectorii de patrulare, dintre care:- 540 conduceau cu mult peste limita de viteză admisă;- 27 de conducători auto în stare de ebrietate au fost documentați și înlăturați de la volanul automobilului;- 19 nu dețineau asupra lor permise de conducere;- 69 au încălcat regulile de oprire și neacordare de prioritate pietonilor.În aceste zile au avut loc 28 de accidente rutiere, soldate cu 34 de persoane traumatizate și 4 decedate.
10:40
De exemplu pentru carnea de porc din UE cota de import constituie 4.000 de tone pe an, care se epuizează la mijlocul anului, spun antreprenorii. Încă 4.000 de tone pentru Moldova constituie cota de carne de găină importată din UE, notează mold-street.com.În consecinţă în ficare an pe piaţă se atestă un deficit a materiei prime de calitate înaltă, ceea ce duce la creşterea preţurilor la carne şi produsele din carneOamenii de afaceri susţin că statul trebuie să revadă atât strategia de dezvoltare a sectorului agroindustrial, cât şi să prevadă o nouă modalitate de distribuire a cotei anuale de import la carne din UE.Or de exemplu principalii beneficiari ai acestei cote sunt companii intermediare, care arareori se ocupă de procesarea cărnii şi care încă din anul 2007 au monopolizat domeniul, dar şi companii din regiunea transnistreană.
Ieri
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 16.09.2019, transmite...
09:20
Mai mult de 2 zile în urmă
18:20
„Pregătim acum alte liste şi ne aşteptăm la un nou schimb. Vom discuta despre acest lucru la Minsk şi în formatul Normandia”, a spus el. La discuţiile în formatul Normandia participă liderii Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei.Zelenski a adăugat că discuţiile în formatul Normandia ar urma să aibă loc la finalul lunii septembrie. „Sunt sigur că discuţiile vor avea loc. Această situaţie nu mai poate continua”, a spus liderul de la Kiev.Pe 7 septembrie Ucraina şi Rusia au făcut un schimb de câte 35 de prizonieri fiecare, decizie pe care preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a caracterizat-o ca fiind un pas înspre îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două state.Administraţiile de la Moscova şi Kiev sunt în conflict, de la anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia şi începutul conflictului din estul Ucrainei în 2014.Conflictul dintre Armata ucraineană şi forţele susţinute de Rusia a dus la moartea a aproximativ 13.
17:20
În cazul retragerii directorului din funcție înainte de termen, concursul va fi anunțat în cel mult 30 zile.Candidații la concurs își vor confirma documentar nu doar profesionalismul, dar și integritatea. Fiecare va prezenta o declarație pe proprie răspundere că nu are antecedente penale nestinse și nu a fost tras la răspundere penală pentru infracţiuni economice, infracţiuni contra securităţii publice şi ordinii publice sau alte infracţiuni.O altă declaraţie pe proprie răspundere va fi cea privind rudele şi afinii, până de gradul IV inclusiv, angajaţi în instituţia medico-sanitară publică pentru care a fost anunţat concurs.Reputația profesionistă va fi confirmată prin referinţa de la ultimul loc de muncă.Durata de aflare în funcție nu poate depăși termenul de 5 ani.
16:20
Potrivit unei reglementări care intră vineri în vigoare, fumatul va fi interzis în 52 de parcuri şi grădini publice, echivalentul a 10% din suprafaţa totală a spaţiilor verzi din oraş, potrivit autorităţilor municipale.Primăria spune că această iniţiativă va transforma Parisul într-o „capitală mai primitoare, cu un aer mai respirabil”. Cei care încalcă prevederile noii reglementări sunt pasibili de o amendă de 38 de euro.Interdicţia nu se va aplica în cele mai mari parcuri din Paris, populare în rândul celor care doresc să organizeze picnicuri sau să petreacă pe perioada verii.Potrivit statisticilor Uniunii Europene, în 2014, în Franţa, procentul persoanelor care fumau în fiecare zi era cu puţin peste media UE şi cu mult peste alte ţări occidentale.
15:20
Decizia de a instala panoul „I love Chișinău” a fost luată de Consiliul Municipal Chișinău mai demult, dar a fost amenajat în scuarul teatrului abia acum. Șeful Secției amenajare și salubrizare din cadrul Direcției locativ-comunale a Primăriei Chișinău, Vasile Efros, a declarat pentru TV8 că s-au cheltuit aproximativ 88 de mii de lei pentru construcția și instalarea panoului.Întrebat de ce au întârziat cu amenajarea, funcționarul a spus că CMC nu a alocat inițial bani pentru acest proiect și abia acum au fost identificate resursele financiare necesare.„S-au înregistrat economii pentru primele opt luni ale anului și panoul s-a făcut din aceste economii”, a precizat Efros.
14:20
Cifrele au fost publicate de Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești, care a pregătit un raport statistic pentru prima jumătate a anului curent despre autorizarea acțiunilor de urmărire penală, măsurilor operative de investigații și aplicarea măsurilor de constrângere. Potrivit raportului, oamenii legii au înaintat judecătorilor 5424 de solicitări pentru efectuarea interceptărilor. Dintre acestea, doar 305 au fost respinse, iar 5122 – admise.Judecătorii au autorizat și 3080 de percheziții în prima jumătate a anului curent și au admis 302 solicitări de punere a bunurilor sub sechestru.
13:20
Firma a livrat de aceşti bani 413.850 de cartuşe şi 13.350 de stilouri injectoare (Pen-uri) Strim 100 UI/ml 3 ml, soluţie injectabilă, scrie sanatateinfo.md.Pacienţilor le-au fost distribuite însă doar 61.200 de cartuşe, potrivit Centrului de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). Restul medicamentelor stau în depozite.Ministerul Sănătăţii Muncii şi Protecţiei Sociale spune că nu este o problemă că pacienţilor cu diabet nu li se mai prescrie STRIM, pentru că „pe piaţă există alternative” şi autorităţile s-au îngrijit ca bolnavii să primească insulina de care au nevoie până la sfârşitul anului, fără să li se afecteze sănătatea. Problema este însă că statul a cheltuit peste 174 de mii de euro, bani publici fără rost, iar pentru acesta nu se ştie cine va răspunde.Mai mult, biosimilarul a fost retras de pe piaţă şi ulterior din nomenclatorul de medicamente, pe motiv că au fost înregistrate reacţii adverse.
12:20
Actualul manager are o carieră de peste 20 de ani în sectorul financiar-bancar, alăturându-se echipei „Air Moldova” în 2018, în calitate de director financiar al companiei. Noile modificări în structura organizaţiei vin în contextul implementării planului de modernizare a companiei „Air Moldova”.Anterior directorul companiei „Air Moldova” a fost Iulian Scorpan.
11:40
La moment, aceştia iau în considerare atât versiunea unei intoxicaţii alimentare, cât şi îmbolnăvirea virală. Potrivit procurorilor, rezultatele preliminare ale expertizei alimentelor vor deveni disponibile în perioada imediat următoare.
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 13.09.2019, transmite...
09:20
12 septembrie 2019
18:20
Potrivit Procuraturii Anticorupție (PA), subalternul a pretins banii de la antreprenor, susținând că poate influența asupra șefului său ca acesta să nu transmită materialele avute la examinare organului de urmărire penală pentru pornirea procesului penal pe faptul comiterii evaziunii fiscale de către agentul economic. După primirea mijloacelor băneşti, ultimul nu a fost tras la răspundere penală.Perchezițiile de azi-dimineață au fost făcute în biroul de serviciu al șefului de direcție, la domiciliul și în autoturismele celor doi ofițeri.Acțiunile procesuale au fost desfășurate în cadrul urmăririi penale inițiate pentru comiterea infracțiunilor de trafic de influență și corupere pasivă, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Cei doi angajați ai INI au fost reținuți și plasați în izolatorul CNA pentru 72 de ore.
17:20
Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Mihail Gofman susține că actualele autorități ar fi pierdut intenționat procesul împotriva companiei „Energoalians”, afiliată lui Veaceslav Platon, în urma căruia ar trebui să plătească despăgubiri de circa 50 de milioane de dolari. Acesta spune că această datorie nu există, doar că „cineva, în doar câteva luni și doar în baza unui „client”, a devenit mai bogat cu multe milioane de dolari”.MIHAIL GOFMAN, fost şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA: „Acesta se pare că e primul PAS spre o dragoste deloc platonică între noua guvernare și supranumitul raider nr. 1 în CSI.
16:20
Summitul caută moduri de a întări încrederea publică în vaccinuri şi de a creşte accesul la acestea. Liderul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a descris vaccinurile ca „una dintre cele mai puternice inovaţii din istoria medicală”, care permit eradicarea unor boli ca variola.
15:20
Politologul Ian Lisnevschi consideră că deși Igor Dodon spune că la urmatoarele negocieri cu FMI va găsi mai multe argumente pentru revenirea la taxele vechi și chiar se angajeaza să participe și el la aceste discuții, îi va fi destul de greu să-i convingă.„Fondul Monetar Internațional nu este jucătorul cu care poți juca oricum. Nu cred că această părere poate fi schimbată în 2-3 luni. Ca să fie posibil trebuie sa demontrezi o stabilitate politică internă, or de stabilitate nu poate fi vorba când este formată o guvernare din partide care niciunul nu poate guverna de sine stătător. Atunci când mergi la FMI trebuie să demonstrezi că ai un stat stabil și poți justifica întoarcerea banilor pe care i-ai primit” a declarat analistul în cadrul emisiunii Publika Report.Dezavantajele însă sunt evidente, spune Lisnevschi, investitorii străini așteaptă o stabilitate, iar cei din țară se gândesc să plece.
14:20
„La Kiev am avut mai multe discuții cu omologul meu Vadim Pristaico, precum și cu alți oficiali ucraineni. Prioritar am discutat despre facilitarea procedurilor de control la frontiera moldo-ucraineană. Am discutat despre securizarea acestei frontiere, inclusiv pe partea regiunii transnistrene.Ministrul de Externe a mai adăugat că această necesitate reiese din faptul că foarte mulți moldoveni preferă în weekend să meargă să se odihnească în Ucraina, iar introducerea călătoriei doar cu buletinul de identitate ar ușura cu mult acest proces de deplasare.Amintim că, la începutul acestei săptămâni, ministrul de Externe și Integrare Europeană a Republicii Moldova a efectuat o vizită de lucru în Ucraina, unde s-a întâlnit cu omologul său ucrainean, Vadim Pristaico și alți demnitari de stat.
13:20
Antreprenorul susține că decizia de majorare a fost luată fără consultarea agenților economici din domeniu.„Sigur că suntem dezamăgiți. Obligația statului este de a crea conditiții de muncă. Ajustarea TVA la 5% cum îi în România de exemplu, este un model de cum statul are grija de business. Noi vom continua să scriem scrisori, să elaborăm petiții”În același timp, Cebotarescu afirmă că taxa de 10 la sută pentru industria HoReCa stabilită în octombrie 2018 le-a permis să aibă venituri mai mari. Numai în luna mai câștigurile s-au majorat cu 40 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut. „Daca în primăvară antreprenorii își permiteau să ia credite pentru a-și dezvolta afacerile din contul reducerilor de TVA, iată că în toamnă cei din HoReCa strâng banii pentru a se asigura. Important este ca Guvernarea să nu uite de promisiunea ca oamenii să trăiască mai bine, să avem condiții să lucrăm în țară.
Mai multe ştiri
©2004—2019 News.yam.md. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.