Ucraina a expulzat un diplomat rus pentru spionaj

Europa Libera, 14 august 2019 09:40

Ucraina a expulzat un diplomat rus pentru spionaj. Serviciul de securitate de la Kiev, SBU, a anunțat că acesta activa la consulatul Rusiei din Lvov. Fără să divulge nume, SBU susține că diplomatul rus primea informații de la un militar pensionar referitoare la politicieni și activiști ucraineni, organe de drept, armată și servicii speciale, precum și despre instructorii militari străini din regiunea de vest a Ucrainei. Cetățeanul rus a fost declarat persona non grata și expulzat din țară, iar cel ucrainean a fost pus sub acuzare pentru înaltă trădare. Moscova nu a comentat deocamdată anunțul Kievului.  

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 5 minute
19:10
În dialog cu vicepremierul, ministrul afacerilor interne, despre sinuciderea lui Iurie Luncaşu, schemele de contrabandă, apropiatele alegeri şi desemnarea președintelui Curții Constituționale.
19:10
Acum o oră
18:30
În seria evenimentelor care marchează 30 de ani de la căderea comunismului în Europa centrală și de est, cancelara germană Angela Merkel a fost luni, 19 august, la Sopron, în Ungaria, pentru o ceremonie reamintind de picnicul paneuropean din 1989, organizat la granița cu Austria, de care au profitat sute de est-germani şi alți est-europeni pentru a „fugi” în Occident.Însoțită de premierul ungar Victor Orban, Angela Merkel (ea însăși din fosta Germanie de est, RDG) a declarat între altele că „picnic-ul s-a transformat în cel mai mare exod al est-germanilor de la ridicarea Zidului de la Berlin în 1961. Și a devenit un eveniment global”.„Sopron ilustrează ce putem face ca europeni, dacă ne ridicăm toți în apărarea valorilor noastre comune”, a mai declarat cancelara. „Să nu uităm că bunăstarea națională depinde mereu de bunăstarea întregii Europe”. În ultimii ani, relațiile dintre Merkel și Orban au fost tensionate de pozițiile lor diametral opuse când vine vorba de acceptarea refugiaților în Uniunea Europeană și mai ales de împărțirea acestora între statele membre. Orban se opune oricărei cote de refugiați impusă de Bruxelles și în general ideii de a permite imigranților să intre în Ungaria, atitudine care a și provocat criza din septembrie 2015, când mii de refugiați blocați la Budapesta și fără nicio perspectivă în Ungaria au pornit în marș spre Germania. Unde li s-a permis să intre. Vorbind luni la Sopron, Orban a declarat că Merkel este foarte admirată pentru eforturile de a unifica Uniunea Europeană, dar că această Europă trebuie „apărată mereu, de la conflict la conflict”.
Acum 4 ore
17:10
Ultimele date statistice din România arată, relatează Hotnews, că numărul locurilor de muncă disponibile a scăzut cu peste 3.000 de joburi, până la circa 55.000. Potrivit Institului Național de Statistică, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (2,48%), respectiv în alte activităţi de servicii (2,39%). Un sfert din totalul joburilor vacante sunt în industria prelucrătoare. În sectorul bugetar avem circa 7.000 de joburi vacante în administraţia publică, 6.500 în sănătate și 1.300 locuri vacante în învăţământ.Potrivit unui studiu a Academiei de Studii Economice de la București, unul dintre motivele pentru care se înregistrează deficite ale pieței muncii constă în necorelarea numărului de șomeri cu numărul de locuri vacante. „Numărul absolvenților cu studii superioare crește foarte mult, în timp ce numărul de locuri de muncă care solicită studii superioare nu prea crește”, este explicația dată de Cătălin Ghinăraru, expert independent în problemele pieții muncii, citat de Hotnews.
17:10
Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă poziţia 701-800 la nivel internaţional, prima din România, în clasamentul Shanghai al universităţilor (Academic Ranking of World Universities) dat recent publicităţii, urmată de Universitatea din Bucureşti (UB) pe poziţia 901-1000, cele două fiind singurele două instituţii de învăţământ superior din România incluse în respectivul top.Clasamenul este condus, pentru al 17-lea an consecutiv, de Universitatea Harvard din Statele Unite, urmată de Stanford și Universitatea Cambridge din Marea Britanie.Din fosta lume comunistă, Univesitatea din Moscova este cel mai bine cotată, pe locul 87, urmată de Universitatea Carolină din Praga, Republica Cehă (101-300). Din fosta Uniune Sovietică, în clasament au ajuns numai universități din Rusia.Cunoscut şi ca Rankingul Shanghai al universităţilor, Academic Ranking of World Universities (ARWU 2019) este unul dintre cele mai prestigioase clasamente internaţionale ale universităţilor prin prisma indicatorilor de excelenţă - de educaţie şi de cercetare - folosiţi în analiză. Clasamentul este realizat şi publicat anual de Academic Ranking of World Universities, începând din anul 2009.
16:50
Compania Avia Invest, care în 2013 a concesionat Aeroportul Internațional Chișinău, a fost cumpărată de NR Investments Ltd, o firmă-vehicul de investiții din insula Guernsey. Potrivit Agora.md, NR Ivestments a achiziționat 95% din compania concesionară a Aeroportului Internațional Chișinău. Acordul a fost încheiat astăzi, 19 august.Concesionarea Aeroportului Chișinău către firma controlată de controversatul om de afaceri, deputatul Ilan Șor, este acum anchetată de o comisiei specială a Parlamentului. Totodată, săptămâna trecută, pe 15 august, sediul Avia Invest și birourile Aeroportului Chișinău au fost percheziționate de procurorii din cadrul Procuraturii Chișinău, împreună cu angajații Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) al MAI și Serviciul de Informații și Securitate (SIS), în legătură cu trei anchete penale.
16:50
Premierul Maia Sandu a calificat numirea deputatului socialist Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții Constituționale drept „gravă”. Mai mult, șefa Cabinetului de miniștri a declarat că are motive să presupună că votul a fost fraudat. „Desemnarea unui exponent al Partidului Socialiștilor în fruntea Curții Constituționale este un lucru grav care știrbește și mai mult încrederea în unica instituție de jurisdicție constituțională din țară”, a declarat Maia Sandu, citată de Agora.md. Șefa Executivului a solicitat publicarea numărului de voturi.Vladimir Țurcan a fost ales în fruntea CC de către ceilalți membri luni, prin vot secret. Țurcan, ca și Domnica Manole, au fost numiți judecători la CC din partea Parlamentului. Înnoirea componenței CC a devenit necesară după ce vechea echipă a demisionat, acuzată de noua putere că ar fi făcut jocurile politice ale vechiului regim, mai ales în perioada din luna iunie când la Chișinău funcționau structuri de putere paralele.Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005 a fost ambasadorul R. Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor.
16:50
Comisia Europeană a declarat luni că Uniunea Europeană este pregătită pentru un Brexit fără acord, avertizând totodată că Marea Britanie va avea de suferit cel mai mult în urma unui astfel de scenariu, potrivit Reuters. În cadrul unei conferinţe de presă, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud, a declarat că o ieşire fără acord a Marii Britanii din blocul comunitar nu este în niciun caz scenariul preferat de UE, adăugând că executivul comunitar nu vede nevoia unor pregătiri suplimentare pentru situaţii neprevăzute la această etapă.Partidul Laburist, de opoziţie, a cerut luni la Londra ca Parlamentul să revină din vacanţă pentru a discuta despre măsurile ce ar trebui să fie luate pentru a atenua disfuncţionalităţile ce ar putea să apară ca urmare a Brexitului, după ce documente guvernamentale care au ajuns în presă relevau posibilitatea unor penurii de produse alimentare, carburanţi şi medicamente în cazul ieşirii Regatului Unit din blocul comunitar fără acord.Premierul Borin Johnson insistă că Marea Britanie va ieși din UE pe 31 octombrie, cu sau fără acord, dar și că dorește renegocierea acordului încheiat de fostul guvern al premierului Theresa May cu Bruxelles-ul. Miercuri și joi, înainte de summitul G4 de la Biarritz, Boris Johnson va discuta despre Brexit și posibilitatea renegocierii unui acord cu cancelara germană Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, dar pentru moment nu se întrevede posibilitatea ca UE să fie dispusă să redeschidă tratativele.
16:30
Executivul de la Tiraspol propune majorarea amenzilor pentru arderea frunzelor și gunoaielor – cât de eficientă este această măsură, în viziunea ecologiștilor și a locuitorilor regiunii. Un interviu cu fotograful Nicolae Pojoga, care a lansat un album cu poze realizate în timpul conflictului armat de pe Nistru. Și în regiunea transnistreană au fost semnalate mai multe nereguli la clădirile construite în cadrul unui mega-proiect al Federaţiei Ruse, numit Integrarea...
Acum 6 ore
14:30
Interviul dimineții cu un nou secretar de stat la Ministerul Agriculturii.
14:30
Un interviu realizat de Iolanda Bădiliță cu europarlamentarul german de stanga, membru al Delegatiei Parlamentului European la Comisia de cooperare cu R.Moldova.
13:40
Petrolierul iranian aflat în centrul unei dispute între Teheran și Occident naviga luni spre portul Kalamata din Grecia după plecarea din Gibraltar. Nava Grace 1, rebotezată acum Adrian Darya 1, fusese deținută în teritoriul britanic sub bănuiala că ar încălca sancțiunile împotriva regimului sirian. Săptămâna trecută, un tribunal din Gibraltar a decis s-o pună în libertate, dar un tribunal federal din Statele Unite a lansat vineri un demers juridic ca s-o împiedice să-și continue drumul. În cele din urmă justiția din Gibraltar a dat întâietate legii UE, organizație care are sancțiuni mult mai blânde față de Siria și Iran decât Statele Unite. Iranul a negat că petrolierul s-ar fi îndreptat vreodată spre Siria și a avertizat Statele Unite să nu încerce blocarea lui. 
13:40
Noul președinte al Curții Constituționale a R. Moldova este judecătorul Vladimir Țurcan, deputat socialist. El a fost ales în fruntea CC de către ceilalți membri luni, prin vot secret. Vladimir Țurcan, ca și Domnica Manole, au fost numiți judecători la CC din partea Parlamentului. Înnoirea componenței CC a devenit necesară după ce vechea echipă a demisionat, acuzată de nouă putere că ar fi făcut jocurile politice ale vechiului regim, mai ales în perioada din luna iunie când la Chișinău funcționau structuri de putere paralele. Numirea lui Țurcan ca judecător la CC, ca și a Domnicăi Manole, a fost criticată de fostul partid principal de guvernământ, PD, care a numit-o „politică”. Potrivit unei schițe biografice publicată de „Adevărul”, Vladimir Ţurcan este fost ministru de Interne (1997 - 2001). În perioada 2002 - 2005 a fost ambasadorul R. Moldova la Moscova. Între 2005-2009 a fost deputat din partea Partidului Comuniştilor, condus de Vladimir Voronin. Din 2014 până în prezent este deputat din partea Partidului Socialiştilor. 
13:20
Un interviu cu o co-fondatoarea a Asociației neguvernamentale KLumea despre Festivalul omonim pe care îl organizează.
13:20
Un mare incendiu de vegetație în zona centrală a insulei spaniole Gran Canaria a făcut necesară evacuarea a cel puțin 8000 de oameni din aproximativ 40 de localități mai mici. Președintele arhipelagului, Angel Victor Torres, a spus că incendiul care s-a extins în zona foarte căutată de turiști Cruz de Tejeda, care oferă vederi panoramice asupra întregii insule, este „extrem de violent” și „instabil”. Incendiul a cuprins până duminică aproximativ 3400 ha de pădure și tufăriș. Nu s-au înregistrat victime, iar stațiunile de pe litoral cu cei mai mulți turiști nu sunt afectate. Peste 600 de pompieri și 14 avioane continuau luni să facă eforturi pentru stingerea incendiului, în ciuda vântului puternic și temperaturilor foarte ridicate. 
13:20
Afganistanul a marcat luni centenarul cuceririi independenței față de britanici într-o atmosferă îndoliată de atacul cu bombă de la sfârșitul săptămânii, din capitală, soldat cu moartea a 63 de participanți la o nuntă, inclusiv copii. Vorbind la palatul Dar-ul Aman, o clădire care încă se repară după ce a fost distrusă în mai multe războaie, președintele Ashraf Ghani a spus că sărbătoarea, având pe agendă și redeschiderea palatului, a fost amânată din respect pentru victimele atacului de sâmbătă seara. Atacul revendicat de Statul Islamic, cel mai sângeros petrecut la Kabul anul acesta, a avut loc pe șoseaua Dar-ul Aman, deja decorată cu lumini multicolore în vederea sărbătoririi independenței. În discursul său de luni, președintele afgan a mai spus că este hotărât să „elimine” toate ascunzătorile Statului Islamic. 
Acum 8 ore
11:40
Volumul vine să confirme vocaţia de cărturar a lui Vitalie Ciobanu, intelectualul de cursă lungă, revenit la prima sa dragoste, proza.
11:20
Interviu cu europarlamentarul german de stanga, membru al Delegatiei Parlamentului European la Comisia de cooperare cu R.Moldova
Acum 12 ore
10:40
Un interviu cu fostul director al ANRE despre majorarea prețului la energia electrică.
08:40
Premierul Ungariei, Viktor Orban, o va primi astăzi pe cancelara germană Angela Merkel în orașul Sopron, din vestul Ungariei, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la un moment crucial al căderii Cortinei de Fier. Orban și Merkel vor marca împreună, în ciuda unor divergențe ideologice, „picnicul pan-european”, o manifestare ținută în august 1989 la granița ungaro-austriacă, în timpul căreia cel puțin 600 de est-germani au profitat de deschiderea temporară a frontierei pentru a fugi în Germania occidentală. În lunile care au urmat au avut loc alte câteva exoduri de acest fel. De câțiva ani, Orban este un critic vehement al deciziei lui Merkel de a deschide granițele Germaniei în 2015 pentru sute de mii de refugiați din Orientul Mijlociu, mai ales din Siria măcinată de război. 
08:40
Procurorii spun că principala ipoteză în cazul omului de afaceri Iurii Luncașu, găsit împușcat în cap în seara zilei de 17 august, este sinuciderea. Declarația aparține procurorului șef al Oficiului Buiucani al Procuraturii Municipiului Chișinău, Eduard Mașnic, care a anunțat, potrivit „Ziarului de Gardă”, că a fost deschis dosar penal. Procurorul a mai spus că șoferul lui Luncașu, cel care alertase poliția, a fost audiat și eliberat. Potrivit presei de la Chișinău, Luncașu era un om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor, fiind reprezentantul companiei care deține „Casa Albă”, impunătoarea clădire din Parcul Morilor. În Registrul de stat al armelor, Luncașu figura ca posesorul a cel puțin șase arme. 
08:30
Președintele francez Emmanuel Macron va încerca să-l convingă pe omologul său rus Vladimir Putin să accepte deschiderea spre dialog a noii conduceri a Ucrainei, notează AFP. Macron, care l-a primit pe Putin cu mare fast la Versailles în 2017, îl va găzdui luni la reședința sa oficială de vară de la Bregançon, în sudul Franței, înaintea unui summit G7. Un oficial francez, citat de AFP sub condiția anonimatului, a spus că noul președinte de la Kiev, Volodimir Zelenski, a făcut Moscovei „oferte” la care Parisul și-ar dori ca Putin să răspundă pozitiv. Franța se numără printre democrațiile occidentale care s-au implicat cel mai mult în efortul de soluționare a conflictului armat din estul Ucrainei, unde separatiștii pro-ruși se confruntă cu forțele guvernamentale ucrainene.
08:30
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, îl va primi mâine, marți, în vizită la Washington pe președintele României, Klaus Iohannis. Vizita liderului român în Statele Unite începe astăzi și este a doua pe care o face Iohannis la Casa Albă de când locatarul ei este Trump. În iunie 2017, Iohannis a devenit primul șef de stat din estul Europei care a fost primit oficial de Trump. Biroul de presă al Casei Albe a spus că noua vizită a lui Iohannis, din 19-20 august, are loc în contextul împlinirii a 30 de ani de la prăbușirea regimurilor comuniste din Europa centrală și de răsărit și a 15 ani de când România este membră în NATO. În timpul discuțiilor de la Casa Albă, Trump și Iohannis vor vorbi despre consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, pe dimensiunea lui de securitate și cea economică. 
08:20
O navă umanitară blocată de italieni în largul coastelor Siciliei, cu 107 migranți africani culeși din mare, a refuzat oferta de a merge într-un port spaniol, invocând „starea de urgență umanitară” de la bord. Purtătoarea de cuvânt a organizației care folosește ambarcațiunea Open Arms a spus că este „absolut nerealist” ca nava să mai facă o călătorie de cinci zile până la Algeciras, portul spaniol de lângă Gibraltar oferit de spanioli, întrucât la bord crește tensiunea și epuizarea, după 17 zile de așteptare la Lampedusa, în sudul Italiei. Ministrul de interne de extremă-dreapta al Italiei, Matteo Salvini, a refuzat primirea navei ca parte din politica sa anti-migrație. Șase țări din UE, inclusiv România, s-au oferit să primească migranți de pe nava Open Arms. 
08:20
Hong Kong-ul va fi scena unor noi proteste săptămâna aceasta, după ce duminică sute de mii de demonstranți anti-guvernamentali au înfruntat ploaia protestând pașnic, fără violențele care au marcat unele din demonstrațiile din ultimele 11 săptămâni. Potrivit organizatorilor protestului de duminică, la el ar fi participat 1,7 milioane de oameni. AP notează că asta arată că mișcarea pentru salvgardarea libertăților democratice se bucură în continuare de sprijin popular, în ciuda scenelor haotice din zilele când a fost blocat aeroportul internațional – o manifestare pentru care unii activiști și-au cerut scuze. În săptămânile care urmează sunt plănuite noi proteste, inclusiv o grevă în mai multe districte ale fostei colonii britanice.
Acum 24 ore
02:10
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Ieri
17:20
Reactorul nr.4 al centralei nucleare din Beloiarsk, în munţii Ural, s-a oprit duminică în urma unui răspuns „fals” al sistemului de securitate, a declarat o subsidiară a corporaţiei nucleare de stat Rosatom. Unitatea nr.4 de la Beloiarsk, cu un reactor unicat pe bază de neutroni rapizi BN-800, s-a oprit din cauza unui semnal al sistemului de securitate că ar exista defecţiuni, potrivit RIA Novosti, citată de Reuters.Subsidiara rusă Rosenergoatom a indicat că unitatea s-a oprit la ora locală 09:15 (04:15 GMT). „Oprirea s-a produs în baza unui algoritm de rutină”, a relevat agenţia într-un comunicat, susţinând că fondul de radiaţii în perimetrul centralei şi în zonele înconjurătoare este în conformitate cu nivelurile obişnuite. În prezent, sunt clarificate şi eliminate cauzele care au dus la oprirea generatorului, a mai indicat Rosenergoatom, adăugând că după aceasta unitatea îşi va relua activitatea. Această centrală din zona munţilor Ural a fost dată în exploatare în 1964.
14:30
Președintele României, Klaus Iohannis, va pleca mâine în vizită în SUA, unde se va întâlni cu președintele Donald Trump, pe 20 august. Vor fi discutate chestiuni care țin de securitatea energetică, de colaborarea militară, iar Iohannis va încerca să avanseze subiectul eliminării vizelor pentru români, informează site-urile de știri românești. „Este o întâlnire pe care am dorit-o şi eu şi preşedintele Trump de ceva timp.”
14:30
711 victime ale violenţei în familie au fost înregistrate în primele şase luni ale anului curent. Cele mai multe sunt femei – 663. Printre victime sunt şi 27 de copii. Potrivit Poliţiei, citată de TVR Moldova, în cele 6 luni au fost emise peste 300 de ordonanţe de protecţie şi peste 2 mii de ordine de restricţie de urgenţă, precum și aproximativ 4 mii de agresori familiali au fost înregistraţi la evidenţă.Oamenii legii îndeamnă victimele violenţei în familie să denunţe aceste cazuri şi să se adreseze la medicul legist pentru a proba leziunile corporale cauzate. Asistenţa juridică şi psihologică pote fi obţinută la un centru pentru plasarea victimelor violenţei în familie.
13:40
Omul de afaceri Iurie Luncașu, cunoscut și pentru faptul că făcea parte din anturajul fostului lider democrat Vladimir Plahotniuc, s-ar fi împușcat în cap sâmbătă seara cu un pistol de model Astra pe care îl deținea legal, scrie site-ul anticoruptie.md. Potrivit sursei citate, înainte de a se sinucide, Luncașu i-ar fi cerut șoferului său să oprescă mașina în care se afla și să scrie pe o foaie următorul mesaj: „Căsuță albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor.”Iurie Luncașu era președinte al Clubului Oamenilor de Afaceri „Interdependența” și deținea acțiuni în mai multe firme de construcții, import de mobilă, producerea și exportul vinului și a produselor de tutungerie. Centrul de Investigații Jurnalistice a realizat anterior o anchetă despre cum o firmă atribuită lui Luncașu a câștigat licitații de milioane pentru salubrizarea instituțiilor statului.Numele lui Luncașu a figurat și în tranzacția de peste 154 de milioane de lei prin care o firmă cipriotă a procurat clădirile din perimetrul străzilor Timiș și Bujorilor din Chișinău, imobile atribuite lui Plahotniuc. Despre Luncașu s-a scris că era prieten cu Plahotniuc și Serghei Iaralov, cu ultimul fiind vecin. Potrivit sursei citate, persoane care l-au cunoscut pe Luncașu s-au arătat nedumerițe de gestul său, menționând că acesta iubea mult viața și că anterior a avut probleme mari în afaceri, dar reușise să le depășească.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.