Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că nu este de acord cu varianta remanierii propusă de premierul Viorica Dăncilă

Europa Libera, 13 august 2019 18:50

Preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că nu este de acord cu varianta remanierii, emisă de premierul Viorica Dăncilă, spunând că în prezent Guvernul funcţionează din inerţie şi este nevoie de un gest puternic, de forţă al şefului Executivului. In opina lui Tăriceanu, ar fi nevoie de o „resetare a guvernului” și de trecerea lui din defensivă în ofensivă. „Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă”, a mai spus Tăriceanu.Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, declarase, luni, că PSD nu acceptă un ultimatum din partea ALDE, precizând însă că social-democraţii iau în calcul „o remaniere a miniştrilor care nu au performat şi ajustarea programului de guvernare”, dar nu va merge pe varianta restructurării.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 4 ore
17:30
Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, spune că majorarea tarifului la energia electrică, operată ieri de ANRE, nu ar avea la bază calcule temeinice și justificate, iar decizia de majorare este „o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”.„Dacă anterior ANRE anunţa că examinează scenariul majorării tarifului de furnizare a energiei electrice de Gas Natural Fenosa cu 3,2%, apoi, conform deciziei adoptate, majorarea este aproape dublă faţă de cifra iniţial anunţată. Astfel, devine clar că majorarea respectivă nu are la bază calcule temeinice şi justificate, dar constituie o încercare de a destabiliza situaţia în ţară la comanda politică a fostei guvernări”, spune Igor Dodon. Şeful statului recomandă Guvernului să întreprindă măsurile prevăzute de legislaţie „pentru a suspenda decizia iresponsabilă şi lipsită de argumentare a ANRE”.În afară de contestarea deciziei de ieri a ANRE, Igor Dodon spune că Guvernul urmează să vină cu măsuri concrete de sporire a gradului de protecţie socială a persoanelor cu venituri mici. Președintele Dodon mai spune, citat de TVR Moldova, că „vor continua discuţiile noastre cu conducerea Federaţiei Ruse, pentru a obţine o reducere a preţului de import la gazele naturale”. Acesta spune că va întreprinde pentru asta o vizită la Moscova la începutul lunii septembrie.
17:10
Diaconul Ghenadie Valuța, care a scandalizat opinia publică după ce a fost surprins târând un câine legat de mașină, a depus o plângere la Inspectoratul de Poliție din Anenii Noi împotriva a doi jurnaliști: Natalia Morari și Dorin Scobioală, informează TV8.Valuța s-a plâns că cei doi l-au dăfăimat pe rețelele sociale, scriind postări pe Facebook în care condamnau tratamentul inuman față de câinele legat de mașină. Anchetatoarea a anunțat-o pe Natalia Morari că îi va trimite citația oficială luni, iar spre finele săptămânii viitoare va merge împreună cu Dorin Scobioală la Anenii Noi pentru a fi audiați. Dorin Scobioală a anunțat și el că a fost chemat la Poliție.
17:10
Peste 50 de mii de cărți, cu reduceri chiar și de până la 80% din prețul de copertă, vor fi expuse în cadrul Salonului internațional de carte Bookfest, care se va desfășura în perioada 28 august-1 septembrie la Chișinău. Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, cele mai importante edituri din România și Republica Moldova vor fi prezente la ediția din acest an.„Bookfest Chișinău 2019 coincide și cu deschiderea, în premieră, a unei librării românești în Chișinău, ceea ce demonstrează că în cultură se pot pune bazele unor relații de colaborare mult mai sănătoase decât în multe alte domenii”, a declarat Grigore Arsene, președintele Asociației Editorilor din România. Librăria Cărturești la Chișinău va ocupa o suprafață de circa 400 de metri pătrați, în centrul comercial Malldova, aceasta fiind prima librărie Cărturești din afara României.
17:10
Raportorul special pentru Iran al Națiunilor Unite, Javaid Rehman, a dat ieri publicității un raport în care acuză autoritățile de la Teheran de abuzuri și de încălcarea drepturilor omului, inclusiv pentru numărul crescut de execuții, printre care și cel puțin 7 copii. Cel puțin 80 de persoane au fost condamnate la moarte pentru adulter, homosexualitate, posesie de droguri „blasfemie si insultarea profestului”. În opinia raportorului ONU aceste învinuiri nu sunt considerate infracțiuni serioase potrivit Convenției Internaționale pentru Drepturi Civile și Politice.Printre persoanele executate anul trecut în Iran sunt cel puțin 7 minori - dintre care doi de 17 ani, acuzați de viol și de tâlhărie, și alți doi care și-au mărturisit vina sub tortură. Raportul mai vorbește de îngrădirea drepturilor pentru credincioșii Bahai - cea mai mare minoritate religioasă în Iran. Până acum, regimul de la Teheran nu a comentat cele expuse în raportul emisarului special pentru drepturile omului.
Acum 6 ore
14:50
Protestele pro-democratice din Hong Kong continuă, la care astăzi s-au alăturat și profesorii, informează agenția Associated Press. O mulțime de oameni s-a adunat în piața principală a districtului financiar din fosta colonie britanică purtând lozinci pe care era scris „Protejați noua generație”. Profesorii cer autorităților să pună capăt violențelor împotriva protestatarilor. În ciocnirile de la aeroportul internațional din Hong Kong poliția a folosit masiv gaze lacrimogene, ceea ce a dus la rănirea gravă a unor protestatari. Ei cer demisia liderului Hong Kongului, alegeri democratice și o investigație independenă asupra violențelor poliției. Protestele au intrat în a 10-a săptămână.China comunistă a organizat în regiunea învecinată Shenzhen manevre militare de amploare, ceea ce a întărit temerile comunității internaționale că s-ar pregăti o acțiune masivă în forță împotriva mișcării pro-democratice din Hong Kong. Uniunea Europeană, Statele Unite și Națiunile Unite au făcut apel la calm.
14:50
Actorul american Peter Fonda, fiul lui Henry Fonda și fratele lui Jane Fonda, a decedat la vârsta de 79 de ani din cauza unui cancer la plămân. Peter Fonda a fost nominalizat în 1969 la un premiu Oscar pentru rolul din filmul Easy Rider, peliculă celebră a cinematografiei americane pentru nonconformism.
14:50
Peste 6.300 de tone de alge au fost colectate în acest sezon estival de pe plajele litoralului românesc, cea mai mare cantitate fiind strânsă de pe tronsonul Olimp-Vama Veche, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit reprezentanților Administrației Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL), în urma condițiilor meteorologice din aceste zile fenomenul de formare a algelor a înregistrat valori crescute pe întreg litoralul romanesc.
14:50
În cadrul Zilelor Diasporei, șefa cabinetului de la Chișinău, Maia Sandu, a avut o întrevedere cu participanții. Sandu a menționat că Executivul își propune, în primul rând, crearea unui sistem de justiție funcțional, astfel încât oamenii să dorească să investească și să creeze afaceri fără teama că acestea vor fi preluate ilegal. Un alt obiectiv al guvernului său este să creeze un sistem economic favorabil dezvoltării afacerilor.„Trebuie să creăm condiții pentru întreprinzătorii mici și mijlocii, în special în spațiul rural. Încercăm să venim cu această echitate în societate. Trebuie să creăm strategic locuri de muncă în regiuni. Obiectivul acestui Guvern este să îmbunătățească sistemul investițional”, a spus Maia Sandu, citată de site-urile de știri moldovenești.Un alt subiect discutat a fost descentralizarea proiectelor cu susținere externă, astfel încât autoritățile publice locale să beneficieze de resurse financiare direct din partea donatorilor. Sandu a propus și crearea unui grup de lucru care să funcționeze online, unde reprezentanții diasporei vor putea schimba idei și veni cu propuneri pentru soluționarea problemelor existente. La rândul lor, membrii diasporei au declarat că sunt gata să facă voluntariat pentru a desfășura campanii de informare și implicare în rezolvarea diverselor probleme din Moldova.
Acum 8 ore
13:30
Mai multe organizații non-guvernamentale din Moldova îşi declară „profunda îngrijorare în legătură cu modul netransparent de numire a celor doi judecători la Curtea Constituțională de către Parlament”. Într-o declarație, ONG-urile menționează că „un asemenea mod de numire, fără explicarea motivelor anulării rezultatelor concursului organizat anterior, bazat pe criterii politice, denotă ignorarea importanței acestei instituții și subminează în continuare încrederea publică în independența Înaltei Curți”, informează agenția IPN.În concursul organizat, Nicolae Eșanu și Vladimir Grosu au obținut cel mai mare punctaj. Totuși, la 16 august 2019, Parlamentul a numit în funcția de judecători constituționali alte două persoane, și anume pe Domnica Manole și Vladimir Țurcan, ultimul nefiind nici printre candidații la concurs. Parlamentul nu a explicat motivul ignorării rezultatelor concursului și a deciziei luate.Semnatarii declarației sunt Centrul de Resurse Juridice din Moldova, Asociația Promo-LEX, Asociația pentru Democrație Participativă (ADEPT), Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Fundația Est-Europeană, Institutul de Politici Publice, Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Centrul de Investigații Jurnalistice, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, Institutul pentru Inițiative Strategice, Asociația Presei Independente, IDIS „Viitorul” și Amnesty International Moldova.
13:10
Trei cetățeni ruși sunt printre cei 5 membri ai echipajului vasului care a fost atacat de pirați în coasta Camerunului, a anunțat Ministerul rus de Externe. Compania germană Mc-Schiffarht a declarat că vasul MarMalaita a fost atacat de pirați ieri, pe când era ancorat în portul Douala din Camerun. Compania navală germană a anunțat că face eforturi, la fel ca și Ministerul rus de Externe, pentru eliberarea echipajului. Naționalitatea celorlalți doi membri ai echipajului nu a fost făcută publică.
13:10
Organizația internațională Human Rights Watch a cerut Iranului să le elibereze din detenție pe femeile care s-ar fi îmbrăcat în haine bărbătești pentru a putea asista la meciuri de fotbal. Cele 6 femei au fost arestate pe 12 august, între ele o importantă activistă pentru drepturile omului, Zahra Hoșnavaz, și Faruh Alaei, o fotojurnalistă cu mai multe premii internaționale. Regimul Islamic din Iran consideră că femeile nu trebuie să ia parte la meciuri de fotbal pentru a fi ferite de înjurături din partea suporterilor bărbați.Cele 6 femei arestate au fost trasportate la o închisoare în care condițiile de igienă și de securitate sunt precare. Human Rights Watch cere eliberarea necondiționată și imediată a lor, iar Federația Internațională de Fotbal a avertizat Iranul că trebuie să renunțe la practica de a interzice prezența femeilor pe stadioane. Și președintele Hassan Rohani a criticat această practică, dar extremiști ai regimului, printre care și procurorul general, susțin că măsura trebuie să fie păstrată. 
13:10
8 persoane au murit și alte 10 au fost rănite într-un incendiu care a avut loc într-un hotel din Odesa. Potrivit paginii de Facebook a președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, 4 dintre răniți sunt în stare gravă. Hotelul Tokio Star are 273 de camere, iar incendiul a avut loc imediat după miezul nopții, 150 de oameni fiind evacuați. A fost nevoie de 3 ore pentru stingerea focului. Președintele Zelenski a anunțat declanșarea unei anchete, spunând că decesele se datorează gravei neglijențe și ignorării standardelor de securitate.
13:00
Casa Albă a anunțat că președintele Donald Trump a avut convorbiri care „s-au desfășurat foarte bine” cu echipa sa de consilieri de securitate, în legatură cu convorbirile de pace legate de Afganistan, menite să ducă la retragerea forțelor americane din această țară și la un posibil acord de pace după peste 18 ani de conflict armat. Potrivit comunicatului Casei Albe, „Statele Unite sunt hotărâte să se ajungă la un acord cuprinzător de pace, care să implice reducerea violențelor și ajungerea la un acord de încetare a focului, care să dea garanții că teritoriul Afganistanului nu va mai fi folosit niciodată pentru a amenința Statele Unite sau pe aliații lor și să îi aducă pe afgani împreună, să colaboreze pentru pace”, se spune în comunicat.Emisarul special american pentru Afganistan, Zalmay Halilzad, a organizat 8 runde de convorbiri de pace pentru Afganistan, dar până acum Talibanii au respins dialogul direct cu reprezentanții autorităților de la Kabul. Președintele afgan Ashraf Ghani a declarat pe 11 august, din nou, că soarta Afganistanului nu poate fi decisă „din afară”. Președintele american ar dori să se ajungă la un acord de pace până la 1 septembrie, ceea ce ar putea duce la anularea alegerilor prezidențiale anunțate pentru 28 septembrie, pentru a se forma un eventual guvern interimar la care este posibil să participe și talibanii.Posibila retrage a militarilor americani din Afganistan a trezit anumite îngrijorări printre politicienii americani care consideră că în orice acord de pace Statele Unite ar trebui să își păstreze o anume prezență militară în această țară pentru a se evita noi atacuri împotriva Statelor Unite și aliaților lor. Violențele au continuat în Afganistan chiar în timpul negocierilor de pace cu Talbanii și peste 3800 de civili afgani au fost omorâți sau răniți în urma atacurilor. 
12:40
Comitetul Politic al Uniunii Salvați România a votat ca Mihai Goțiu, Claudiu Năsui, Andrei Caramitru, Cristian Prună și Elena Tudose să fie membri ai Comisiei de Politici Publice care va elabora programul de guvernare al Alianței USR-PLUS, au transmis reprezentanții partidului într-un comunicat de presă remis sâmbătă agenției MEDIAFAX.Sursa citată mai spune că, potrivit protocolului de formare a Alianței politice USR-PLUS, Comisia de Politici Publice va avea ca obiectiv elaborarea unor politici publice comune în următoarele domenii: reforma constituțională, asigurarea justiției independente și a statului de drept, educația și cultura, sănătatea și mediul, infrastructura, strategia de dezvoltare competitivă antreprenorială și industrială, eradicarea sărăciei și dezvoltarea rurală, politică externă și de apărare.Candidații USR au fost aleși prin vot direct de către toți membrii Comitetului Politic, iar în alegerea lor USR a folosit același program electronic prin care au fost desemnați candidații USR la alegerile europarlamentare.
Acum 12 ore
08:00
07:40
07:20
La sfârșit de săptămână cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii săi, locuitori din Orhei, dar și primarul din Cahul, Nicolae Dandiş.
Acum 24 ore
21:20
Rashida Tlaib, politiciana democrată care reprezintă statul Michigan în Congresul american, a declarat că nu va merge să își viziteze familia în Cisiordania, așa cu plănuise, deși autoritățile israeliene au revenit asupra poziției lor inițiale și i-au permis politicianei, din rațiuni umanitare, să intre în Israel.În mai multe declarații făcute pe Twitter, politiciana democrată cu opinii pro-palestiniene a spus că a întreprinde acum aceasta vizită, după întreaga controversă iscată, ar însemna să își încalce principiile în care crede, și anume „lupta împotriva rasismului, a opresiunii și a nedreptății”.
21:00
Retrospectiva săptămânii în dialog cu politologii Ernest Vardanean și Mihai Cernenco, despre încheierea unui nou acord de coaliție asupra căruia insistă mai ales președintele Igor Dodon.
20:50
Ministra Finanțelor, Natalia Gavriliţa, consideră că „diaspora joacă un rol vital pentru întreaga ţară” şi poate contribui esențial la procesul de implementare a reformelor din Moldova, a declarat ea la deschiderea Zilelor Diasporei 2019. Natalia Gavriliţa a încurajat diaspora să revină acasă pentru a crea speranța unui viitor prosper pentru următoarele generații.La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Nicu Popescu, și el un fost membru al diasporei, a accentuat necesitatea sprijinului constant din partea cetățenilor şi importanța asistenței externe pentru obținerea unor beneficii comune. „Moldova are nevoie de o diplomație economică activă, de investiții pentru a crea locuri de muncă în ţara noastră, cu salarii bune, ca cetățenii să beneficieze de educație şi servicii medicale de calitate”, a precizat Nicu Popescu.
20:50
Ministrul Economiei Vadim Brînzan, la deschiderea oficială a Zilelor diasporei 2019, a trecut în revistă prioritățile ministerului său, printre care, dezvoltare economică, atragerea investițiilor, dezvoltarea forţei de muncă. El a spus și că echipa sa va munci asupra legilor, astfel încât să aducă la normalitate situația economică a ţării și a promis că în mandatul său va caută sa transforme economia Moldovei într-una funcțională. „Știu că drumurile sunt sub orice nivel de decență; ştiu că suntem buni în IT, dar nici acest domeniu nu e valorificat la justa lui valoare. Avem potențial economic, dar, totodată, avem nevoie de sprijinul extern. Cunosc că mulți se confruntă cu bariere administrative, respectiv, avem nevoie de legi funcționale. Sunt lucruri cunoscute, dar nu şi imposibil de schimbat. Şi asta voi face în mandatul meu”, a afirmat Vadim Brînzan.
20:20
De vorbă cu mai mulți moldoveni stabiliți peste hotare care au participat astăzi la deschiderea Zilelor diasporei.
Ieri
19:20
Așa cum arată astăzi lista judecătorilor la Curtea Constituțională, cel puțin trei din cei șase magistrați au în spate o vizibilă afiliere politică.
19:20
Invitatul din această seară este redactorul-şef Victor Cobăsneanu.
17:40
Peste 50% din moldoveni consideră că actuala coaliție de guvernare dintre Blocul ACUM și PSRM trebuie să guverneze pe întreaga perioada a celor 4 ani de mandat. Un sfert din populație consideră însă că trebuie să se meargă la alegeri anticipate, 25 la sută dintre cei intervievați au spus că nu știu sau nu pot răspunde, potrivit unui sondaj CBS Axa realizat de IDIS Viitorul și citat de site-urile de știri moldoveneștiCercetarea lansată de IDIS Viitorul „People Watch” măsoară teme de interes public sporit și este al treilea an de când a fost lansată. Chestionarul a fost făcut pe un eșantion de 1 106 persoane în perioada 2 august - 14 august curent cu o marjă de eroare de plus, minus 2,8%. În cazul în care duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare anticipate, PSRM ar obține 41,9%, PAS – 27,3%, PPDA – 8,7%, iar PDM – 6,7%. În urma repartizării mandatelor, socialiștii ar obține 50 de mandate, PAS – 33 de mandate, PPDA – 10 de mandate și PDM – 8 mandate.Igor Dodon este personalitatea politică care se bucură de cea mai mare încredere în rândul cetățenilor Republicii Moldova, fiind creditat de 9,4% dintre respondenți.Dodon este urmat de Maia Sandu, susținută de 8,4% din cei intervievați. Pentru Andrei Năstase au votat 2,3%, iar pentru Ilan Shor – 1,9%.Pe locul cinci s-a plasat fostul premierul Pavel Filip, susținut de 1,6% dintre cei chestionați.59% dintre moldovenii care au participat la acest sondaj au declarat că nu au încredere în nimeni, iar 13% au refuzat să răspundă.
17:40
Parlamentul de la Chișinău a aprobat modificări în politica bugetar-fiscală şi vamală. Deputații au votat, în ședința plenară de astăzi, modificări ale Codului fiscal, Legii cu privire la tariful vamal, Legii privind plata pentru poluarea mediului, Legii privind sistemul public de asigurări sociale, Legii cu privire la tichetele de masă şi Legii privind declararea voluntară şi stimularea fiscală.În vederea simplificării administrării fiscale, în cazul persoanelor fizice, se va reţine 12% impozitul pe venit la sursa de plată. Totodată, va fi modificată cota redusă a TVA de 10% prin aplicarea cotei standard a TVA de 20% pentru livrările efectuate de către agenții economici ce desfășoară activitate de întreprinzător în domeniul HoReCa (hotele, restaurante şi cafenele).Proiectul de lege conţine prevederi prin care este revizuit tratamentul fiscal a tranzacțiilor comerciale prin intermediul trimiterilor poştale internaționale.Un compartiment separat din proiect se referă la modificarea Legii privind plata pentru poluarea mediului prin care se propune majorarea cu 20% a plății aplicate asupra mărfurilor ce poluează mediul înconjurător.Proiectul de lege mai conține modificări referitoare la tichetele de masă. Va fi modificat tratamentul fiscal prin aplicarea contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii la tichetele de masă şi menținerea în continuare a scutirii acestora de impozitul pe venit şi primele de asigurări sociale.Parlamentul este în sesiune extraordinară între 12-16 august.
17:20
Experiențele și simulările au arătat că cel puțin într-un prim timp scăderea TVA nu duce nici la avantaje pentru client și nici nu reduce munca la negru. Scad, în schimb, câștigurile statului.
16:40
Tribunalul orășenesc din Moscova a respins apelul înaintat de politicianul opoziției Ilia Iașin împotriva deciziei instanței inferioare de a-l împiedica și pe el, și pe alți candidați ai opoziției să participe în alegerile municipale din 8 septembrie. Iașin a adus cazul în instanța superioară din închisoare, unde ispășește o pedeapsă de 10 zile pentru că a participat la un miting neautorizat. Iașin consideră respingerea candidaturii sale drept motivată politic. Mai multe comisii electorale au respins candidatura sa și a altor lideri ai opoziției pentru alegerile locale din Moscova, argumentând că semnăturile adunate nu ar fi valabile sau suficiente, o acuzație respinsă de candidații opoziției. Împiedicarea candidaților opoziției să participe la alegerile de la Moscova a provocat proteste masive, cel mai important protest fiind cel din 10 august, soldat cu reținerea a peste 250 de participanți. La 10 august au avut loc proteste „de solidaritate” cu cel de la Moscova și la St. Petersburg și la Ekaterinburg.
16:40
Emisarul american special pentru Ucraina, Kurt Volker, a declarat într-un interviu cu serviciul ucrainian al postului nostru de radio că propaganda rusească reprezintă o provocare pentru soluționarea conflictului legat de Crimeea, anexata de Rusia în 2014. În opinia sa, Moscova caută să creeze confuzie și faptul că își neagă responsabilitatea în luptele dintre separatiștii din estul Ucrainei și forțele guvernamentale îngreunează șansele ajungerii la soluționarea acestui conflict. În jur de 13 000 de oameni au fost omorâți și peste 1 milion și jumătate s-au refugiat în urma anexării Crimeii și a războiului din estul Ucrainei.Volker a făcut declarațiile cu ocazia aniversării de către serviciul ucrainian al Europei Libere a 65 de ani de existență.
16:20
Presa reprezintă mâna dreaptă a ombudsmanului în îndeplinirea atribuțiilor acestuia, a declarat astăzi avocatului poporului, Mihai Cotorobai, într-o întâlnire cu jurnaliștii spunând și că de multe situații de încălcare a drepturilor omului a aflat din presă, informează agenția  IPN.Avocatul poporului s-a arătat convins că este nevoie ca în Republica Moldova să existe o echipă de jurnaliști specializați în drepturile omului. Mihai Cotorobai a precizat că are nevoie de această echipă de jurnaliști cu care să se întâlnească periodic și a propus ca pe lângă tradiționala întâlnire cu jurnaliștii de Anul Nou, să existe alte 2-3 întâlniri anuale, unde să fie discutate noutățile și deciziile luate în domeniul apărării drepturilor omului.Mihai Cotorobai a fost numit avocat al poporului în luna aprilie 2015, iar mandatul său are o durată de 7 ani.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.