Polonia va sprijini politica de pre-aderare a Republicii Moldova la UE

Politics, 12 iulie 2019 17:00

Cei doi oficiali au reconfirmat angajamentul comun pentru aprofundarea dialogului politic şi a colaborării comercial-economice dintre ţările noastre.De asemenea, în cadrul întrevederii miniştrii de externe Nicu Popescu şi Jacek Czaputowicz au convenit să întreprindă acţiuni comune menite să contribuie la eliminarea tarifelor la roaming şi facilitarea procesului de convertire a permiselor auto pentru cetăţenii moldoveni aflaţi în Republica Polonă şi alte state ale Uniunii Europene. “Vom sprijini acele inițiative care vor fi enunțate de către Chişinău, cum a fost menționat anterior de eliminare a tarifelor de roaming între Moldova și țările Uniunii Europene, la fel și soluționarea problemei permiselor de conducere a cetățenilor moldoveni, aveți în acest sens toată susținerea noastră”, a subliniat ministrul polon.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 12 ore
18:00
„După o lungă perioadă de reflecție, am înțeles că eu nu sunt pentru politică și ea nu este pentru mine. Întotdeauna am știut să-mi gasesc locul și să muncesc acolo unde abilitățile mele au adus utilitate maximă. Sunt de părere că un partid în opoziție are nevoie de cineva cu un alt profil și temperament și cu mai multă experiență în politică. Le sunt foarte recunoscătoare persoanelor care au avut încredere în mine, iar colegilor din parlament le doresc succes în munca deloc ușoară”, a afirmat Otilia Drăguțanu într-un mesaj postat pe Facebook.Otilia Drăguțanu ester soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, și a ajuns deputat candidând pe listele PDM.
Acum 24 ore
16:00
Conform informaţiilor furnizate de preşedintele american, drona iraniană se apropiase la mai puţin de 1.000 metri de nava de atac USS Boxer, care a recurs la "o acţiune defensivă" după ce partea iraniană nu a răspuns mai multor avertizări transmise."Drona a fost distrusă", a precizat liderul de la Casa Albă, care a mai declarat că aceasta a ameninţat siguranţa vasului şi a echipajului acesteia. Trump a îndemnat toate statele să îşi protejeze propriile nave şi să condamne Iranul pentru încercările sale de a împiedica libertatea navigaţiei şi comerţul mondial.La rândul său, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman, a confirmat incidentul într-un comunicat care precizează că acesta s-a produs la ora locală 10:00 (05:30 GMT), în momentul în care nava americană se pregătea să pătrundă în Strâmtoarea Ormuz.
15:10
Elena Bacalu, președintele comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie menționează că decizia a fost luată „în pofida afirmațiilor contrare ale reprezentanților industriei tutunului”.
15:00
„Partidul Democrat a pledat mereu pentru egalitatea deputaților cu toți cetățenii din țară, pentru eliminarea imunității parlamentare. Suntem consecvenți și vom susține în continuare orice propunere de ridicare a imunității, deoarece suntem convinși că toți cetățenii trebuie să fie egali în fața legii, iar justiția să fie făcută în instanța de judecată”, a declarat Candu.
14:30
În conformitate cu procedura standard de schimbare a guvernului, există un proces de evaluare a tuturor ministerelor, inclusiv a programului MCBI. Guvernul a informat biroul de implementare a MCBI că dorește să revizuiască programul și companiile-furnizori de servicii de administrare, pentru a se asigura că acesta aduce beneficii suverane și sociale maxime Republicii Moldova și poporului acesteia.Toate cererile de aplicare, care au fost acceptate oficial în Program până în acest moment vor fi prelucrate complet. Cu toate acestea, deocamdată, nu vor fi acceptate alte solicități, astfel încât guvernul să poată finaliza procesul de evaluare și optimizare.Programul MCBI are avantaje suverane și sociale semnificative pentru Moldova și poporul său:•          Programul va suplini cu lichidități economia Republicii Moldova, capital străin atât de necesar țării și investițiile în proiecte de susținere a socieții civile din Moldova.
14:00
Declarația a fost facută în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de la postul de televiziune N4, transmite Știri.md.„Foarte mulți dintre cei care sunt în Parlament și în organele de conducere ale partidului trebuie să plece ca să dea o șansă acestei formațiuni. Eu cred că acest partid va avea nevoie de timp ca să recupereze încrederea oamenilor și după, la următoarele alegeri, evident, dacă va exista această reformare, o să discutăm despre o coaliție. Dar după alegeri”.
13:00
Șeful statului a subliniat că Președinția este dispusă să discute și să susțină propunerile menite să impulsioneze creșterea economică și ameliorarea climatului de afaceri în țară.Șeful statului a adus mulțumiri pentru opiniile exprimate și propunerile înaintate de cei prezenți. Igor Dodon a dat asigurări că acestea vor fi analizate și promovate spre adoptare și implementare.Președintele a informat reprezentanții mediului de afaceri despre faptul că a solicitat Guvernului să consulte cu asociațiile de business toate propunerile de modificări ale politicii bugetar-fiscale, înainte de a fi propuse Parlamentului.Șeful statului a dat asigurări că dialogul dintre Președinție și mediul de afaceri va fi unul permanent, iar în rezultatul acestuia vor fi elaborate politici menite să impulsioneze creșterea economică a țării noastre.
12:10
Dorin Cimil a fost delegat în Comisie din partea Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de prim-ministrul Maia Sandu.Totodată, în funcția de vicepreședinte a fost ales Vladimir Șarban, fostul consilier prezidențial al lui Nicolae Timofti, iar în funcția de secretar a fost votat exponentul PSRM, Maxim Lebedinschi, susținut de 7 membri.
12:00
Alexandru Slusari îl înlocuiește pe Andrei Năstase care a renunțat la mandatul de deputat în favoarea funcției de ministru de Interne. Fracțiunea parlamentară a Platformei DA, blocul ACUM, este constituită din 11 deputați.
11:00
Totodată, democrații au decis că vicepreședinte al fracțiunii va fi Vladimir Cebotari. Pavel Filip a anunțat în seara zilei de joi, 18 iulie, că a decis să-și depună demisia din funcția de președinte al fracțiunii parlamentare a PDM.
10:10
Noul președinte al parlamentului, David Sassoli, va trimite în această seară o înștiințare oficială Consiliului UE, transmite Europa Liberă.De asemenea, în urmă cu două zile, Dacian Cioloș, liderul grupului parlamentarilor europeni Renew Europe, a anunțat că Franța o va susține pe Laura Codruța Kovesi pentru acest post, în locul lui Jean-François Bohnert, care va conduce parchetul anticorupție francez.Confirmarea Parlamentului European este importantă și vine în contextul informațiilor că ar trebui să se constituie noi echipe de negociere între PE si Consiliul UE pentru ocuparea acestei funcții.
09:10
„Uneori trebuie să știi să te retragi, să reflectezi asupra stării de lucruri de moment, ca să reușești apoi să iei decizii care ar avantaja echipa din care faci parte. Cred, în continuare, că Partidul Democrat are oameni buni și profesioniști, cu care putem transforma formațiunea într-o construcție politică autentică", a menționat Pavel Filip.
Ieri
17:20
Proiectul de lege inițiat de deputații blocului ACUM prevede majorarea accizelor la produsele de tutun utilizate cu sistemele GLO și IQOS șa nivelul țigărilor obișnuite. De asemenea, deputații vor să restricționeze locurile unde sunt utilizate, dar și toată comunicarea despre acestea. Autorii proiectul și-au argumentat inițiativa prin faptul ca noile produse sunt la fel de nocive ca și țigările.“Emisiile generate de acest tip de produse de tutun conțin aceleași substanțe chimice ca și fumul de țigară. Deși aceste substanțe se găsesc în cantități mai mici în acest stick-uri de tutun încălzit, așa cum relevă și datele Organizației Mondiale ale Sănătății, aceasta nu înseamnă că efectele pentru sănătate sunt mai mici”, a declarat Radu Marian.
17:00
 „Programul cetățenia prin investiții este suspendat la ziua de astăzi. Au fost depuse 34 de cereri pentru a obține cetățenia R. Moldova. Nu vor fi primite alte cereri. Mâine Parlamentul va lua decizia de suspendare a acestui program”, a spus președintele.Amintim că modificările operate de Parlament în 2016, le permitea străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova în schimbul unor investiții, dacă  contribuiau cu cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro, în domenii de dezvoltare strategică.Până în prezent, R. Moldova a oferit cetățenia prin investiție unui singur străin.
16:00
În cadrul unui interviu acordat postului BBC, Jens Stoltenberg a precizat că organizaţia are câteva soluţii distincte pentru această problemă.„Trebuie să fim clari că nu vom proceda la fel ca Rusia, însă, bineînţeles, trebuie să reacţionăm. Avem opţiuni diferite: convenţionale, sisteme aeriene de apărare, noi iniţiative în privinţa controlului lansărilor, exerciţii, disponibilitatea forţelor noastre. Analizăm aceste opţiuni şi, ulterior, vom lua deciziile finale după 2 august şi vom începe procesul de implementare. Unele lucruri pe care le vom aplica vor necesita timp, altele se vor derula mai rapid, însă vom răspunde într-o manieră calculată şi defensivă”.
15:00
În cadrul întrevederii, premierul  a mulțumit pentru susținerea acordată și a dat asigurări reprezentanților misiunilor diplomatice acreditate la Chișinău că agenda de reforme va continua să fie implementată într-un ritm sporit, menționând prioritățile actualei guvernări pe termen scurt. „Ne-am propus să combatem corupția, să restabilim credibilitatea în instituțiile statului, să rectificăm bugetul, să întreprindem acțiuni cu caracter social, menite sa sporească nivelul de protecție socială și alte domenii importante”, a declarat Maia Sandu. Miniștrii Guvernului Sandu s-au expus asupra provocărilor cu care se confruntă astăzi. Printre acestea se numără lipsa specialiștilor în diverse domenii, precum educație și sănătate, în special din cauza emigrării acestora peste hotarele țării.
14:00
Astfel, primul subiect de pe ordinea de zi a ședinței se referă la alegerea președintelui și vicepreședintelui Comisiei Electorale Centrale. Amintim că Parlamentul a desemnat trei membri ai Comisiei Electorale Centrale, în locul celor trei membri ai autorității electorale care au demisionat. Este vorba de Dumitru Pavel din partea PPDA, cunoscut și ca avocat al președintelui formațiunii Andrei Năstase, juristul Dorin Cimil din partea PAS și consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, din partea PSRM.
13:00
Într-o postare pe pagina sa de Facebook Cebotari a scris că fracțiunea PDM din Parlamentul RM nu se dezbină și este integră”.
12:00
„Enunțăm situația gravă creată ca urmare a evadării inculpatului Petic Gheorghe din sala de judecată în timpul ședinței de judecată. Și mai grav, acesta a fost ajutat de către susținătorii acestuia, cărora instanța de judecată le-a permis să asiste în ședința de judecată întru respectarea caracterului public și transparent al ședinței” se arată în scrisoarea Curții de Apel.De asemenea, reprezentanții instituției susțin că sunt îngrijorați de faptul că Inspectoratul General de Poliție intenționat sau neintenționat nu a asigurat în măsură cuvenită ordinea și securitatea în cadrul examinării unui dosar atât de mediatizat.
11:00
Anul trecut, în cadrul programului „Drumuri bune 1”, în satul Zberoaia, raionul Nisporeni, au fost asfaltate mai multe porţiuni de drum, care duc spre biserică şi spre Centrul Medicilor de Familie. Anul acesta, administraţia voia să reabiliteze drumul spre şcoală, cu o lungime de peste 1,6 kilometri.„Pentru noi este foarte important în primul rând pentru că în jurul la 60 de procente, copii, elevii care se duc la şcoală circulă pe acest drum. În al doilea rând, această stradă mai bine de 80 de procente este în curs de gazificare. După cum vedeţi, ea este toată săpată”, a spus primarul satului Zberoaia, Dinu Guţu.Sătenii şi-au pierdut speranţa că în localitate vor avea parte de mai multe drumuri bune. „Aşteptăm dar cred că nu avem speranţă, dar nu ştiu de ce”, a spus o femeie. „Dacă ei nu hotărăsc, degeaba stau la putere înseamnă că”, a adăugat altă femeie.
10:00
Pe lângă pedeapsa de închisoare pe viaţă, instanţa l-a condamnat la încă 30 de ani de închisoare.În luna februarie, Guzmán, în vârstă de 62 de ani, a fost găsit vinovat de participarea la activităţi infracţionale în formă organizată, conspiraţie pentru spălare de bani proveniţi din trafic de droguri, trafic internaţional de cocaină, heroină, marijuana şi alte droguri, precum şi folosirea armelor de foc. De asemenea, instanţa a decis că acesta va trebui să plătească 12,6 miliarde de dolari.În timpul audierilor de miercuri, el a declarat că în timpul detenţiei a fost supus „torturii psihologice, emoţionale şi mentale 24 de ore pe zi”. „Statele Unite nu sunt superioare altor ţări corupte”, a mai spus acesta. După aflarea sentinţei, Joaquin "El Chapo" Guzman a declarat că „nu s-a făcut dreptate” în cazul său.
09:00
Oficialii au fost unanimi în opinia că pe agenda bilaterală s-au acumulat multe probleme care necesită soluționare imediată, cu participarea plenară a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.Referindu-se la problematica transnistreană, părțile au făcut un schimb de opinii vizavi de rezultatele întrevederii cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului "5+2": Rusia, Ucraina, OSCE, SUA și UE.”Am subliniat faptul că prioritățile stabilite în procesul reglementării transnistrene pentru perioada următoare au drept scop intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. În context, mi-am exprimat speranța că eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor vor deschide noi perspective pentru organizarea unei reuniuni în formatul de negocieri "5+2", preconizată preventiv pentru prima jumătate a lunii octombrie curent”, a menționat Igor Dodon.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
„Problema R. Moldova este că nu știe care îi este viitorul. UE refuză să-i dea perspectiva intrării în Uniunea Europeană, mai devreme sau mai târziu, atunci când va fi pregătită. R. Moldova este o țară care se află în zona gri și niciun politician din R. Moldova nu poate spune românilor din R. Moldova – doamna Mogherini, R. Moldova e locuită de români – niciun politician nu poate spune care e viitorul acestei țări, aflată între Ucraina, Transnistria controlată de Moscova și frontiera UE”, a declarat Băsescu, în cadrul dezbaterilor privind situația din R. Moldova. „Concluzie: dați perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne așa cum este o lungă perioadă de timp”, a conchis sursa citată.
17:00
Potrivit Acordului de finanţare, banii vor fi folosiţi pentru extinderea staţiei din Vulcăneşti, modernizarea staţiei din Chişinău şi construcţia liniei electrice aeriene LEA 400 Kv Vulcăneşti-Chişinău, se spune într-un comunicat al Ministerului Economiei.Reprezentanţii Băncii Mondiale au reiterat disponibilitatea continuării dezvoltării proiectelor, în special celor din sectorul energetic, astfel ca cetăţenii ţării noastre să dispună de servicii moderne, calitative, şi desigur, ieftine.
16:00
Potrivit unui comunicat de presă, în viitorul apropiat, în toate organizațiile teritoriale a partidului, vor avea loc ședințe la care va participa președintele partidului, Renato Usatîi.Totodată, membrii Consiliului Național au decis unanim să susțină inițiativa lui Renato Usatîi privind demisia tuturor vicepreședinților partidului până la desfășurarea congresului extraordinar al partidului care va avea loc după alegerile locale.
15:00
Dodon a declarat că reprezentanții blocului ACUM trebuie să aprecieze faptul că socialiștii nu-i critică.„Dacă cineva crede că noi i-am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți și fac diferite declarații, vreau să le amintesc că au doar 26 de mandate, nu 51 și nici 35, cât au socialiștii. Putem merge înainte doar dacă suntem împreună. Să nu se gândească ca partidele lor au nevoie de una sau alta. Socialiștii tot trebuie să rezolve problemele alegătorilor săi... dacă colegii noștri de coaliție vor înțelege asta, atunci vom merge mai departe. Ce perioadă de obicei se oferă Guvernului pentru «luna de miere»? 90-100 de zile? Iată, la începutul lunii septembrie... am multe întrebări către multe ministere. Sincer vă spun”, a declarat șeful statului.Potrivit lui, PSRM încearcă să ofere un ajutor membrilor Executivului.„Înțeleg că sunt oameni noi, nu văd toate procesele, dar încercăm să-i ajutăm.
14:00
„Aceasta nu înseamnă că devii mai tânăr. Dar poate mai experimentat", a declarat Merkel săptămâna trecută când a fost întrebată despre ziua ei de naştere, transmite Ștri.md cu referire la Agerpres.Merkel este cancelar din noiembrie 2005.Ea se bucură de un grad ridicat de aprobare pentru activitatea sa în calitate de cancelar în timp ce formaţiunea ei conservatoare, Uniunea Creştin Democrată (CDU), este în cădere în sondajele de opinie, care indică de asemenea că popularitatea Verzilor atinge un record.Trei recente crize de tremurat la evenimente publice i-au făcut pe comentatori să speculeze despre starea sănătăţii sale.Marţi, cancelarul a stat jos în timp ce saluta un demnitar străin, pentru a doua oară pe fondul acestor crize.Merkel şi premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, nu s-au ridicat în timp ce erau intonate imnurile naţionale la Cancelaria Federală din Berlin.
13:00
Şefa diplomaţiei de la Bruxelles, Federica Mogherini a spus că se pregătesc măsuri concrete pentru a susţine R. Moldova. Ea s-a referit inclusiv la deblocarea asistenţei macro-financiare.„Problema Republicii Moldova este că nu ştie care îi este viitorul. UE refuză să-i dea perspectiva intrării în UE mai devreme sau mai târziu, atunci când va fi pregătită. Moldova e o ţară aflată în zona gri şi niciun politician din R. Moldova nu poate spune românilor din R. Moldova care e viitorul acestei ţări, aflată între Ucraina, transnistria controlată de Rusia şi frontiera Uniunii Europene. Concluzie: Daţi perspectivă europeană R. Moldova, altfel va rămâne aşa cum este o lungă perioadă de timp”, a declarat Traian Băsescu.Eurodeputatul francez Thiery Mariani a sugerat că UE ar trebui să continue şi chiar să sporească ajutorul acordat Republicii Moldova, inclusiv ajutorul financiar:„Trebuie să dăm un orizont european Republicii Moldova.
12:00
Compania a menționat că dispozitivul IQOS de tip “heat-not-burn” nu produce ardere în timpul funcționării. Acest lucru este confirmat de autoritățile de reglementare din Uniunea Europeană și din alte state vecine, cum ar fi Ucraina. Este demonstrat, potrivit lor, că aerosolul generat de IQOS are niveluri de compuși dăunători cu 90% mai scăzute decât fumul de la o țigară. Utilizarea IQOS într-un spațiu închis nu are impact negativ asupra calității aerului, fapt demonstrat de evaluările toxicologice. “PMI a prezentat rezultatele studiilor sale autorităților de reglementare și comunității științifice internaționale. Compania a obținut deja 3400 de brevete, iar alte 5000 se află în proces de examinare. În baza studiilor au fost publicate peste 2000 de lucrări științifice și 260 de publicații recenzate.
11:00
Ursula von der Leyen, propusă pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene de către Consiliul European, a primit 383 de voturi favorabile, 327 de voturi împotrivă, iar 23 de eurodeputaţi s-au abţinut de la vot, a anunţat Parlamentul European, transmite mediafax„Mă simt foarte onorată, sunt copleşită, vă mulţumesc pentru încrederea pe care mi-aţi acordat-o”, a declarat Ursula von der Leyen, citată de site-ul Politico.eu.„Încrederea pe care mi-aţi acordat-o este încrederea pe care o acordaţi Europei. (...) Pentru mine, este o responsabilitate mare, iar munca începe acum. Mesajul este că vom colabora cu toţii în mod constructiv, deoarece efortul este pentru o Europă unită şi puternică”, a precizat Ursula von der Leyen.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.