Alexandru Vakulovski // Oameni pe drum sau nici tractorul nu trece vama

Deschide.md, 12 iulie 2019 17:00

Mă întorceam acum vreo săptămână din Antonești la Chișinău și mi s-a părut curios ce vorbesc oamenii despre schimbările din Moldova văzute din mediul rural. În general, refrenul a cam rămas la fel: ei scuipă în continuare televizoarele când îi văd pe politicieni la știri.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Acum 12 ore
21:20
Nivelul radiaţiilor din Insulele Marshall, situate în Oceanul Pacific, locul în care Statele Unite au testat bombe nucleare în timpul Războiului Rece, este mai ridicat decât în zonele contaminate de la Cernobîl şi Fukushima, arată noi studii, transmite CNN.
21:00
O explozie puternică s-a produs az la o rafinările din China şi a lăsat în urmă distrugeri masive. Până acum, autorităţile au anunţat că există doi morţi, 18 răniți şi 12 dispăruţi.
20:40
Activistul Platformei „Demnitate și Adevăr” a fost eliberat din arest. Decizia a fost luată în urmă cu câteva minute de Curte de Apel Chișinău, iar informația a fost confirmată și de deputata PPDA, Inga Grigoriu. Ședința s-a desfășurat cu ușile închise.
20:30
Compania israeliană suspectată că a produs un soft de spionaj care a vizat WhatsApp le-a transmis clienţilor că dispune de tehnologie care poate accesa datele personale de pe serverele companiilor Apple, Google, Facebook, Amazon şi Microsoft, afirmă surse citate de cotidianul Financial Times, scrie Mediafax.
19:50
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin a declarat că există un precedent de interacțiune dintre cele trei mari puteri - SUA, UE și Rusia - în vederea depășirii crizei politice în Republica Moldova și că acest exemplu poate fi implementat și în alte cazuri, când viziunile celor trei vor coincide.
19:50
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut astăzi o convorbire telefonică cu Președintele Republicii Franceze, domnul Emmanuel Macron.
19:20
Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin a declarat că există un precedent de interacțiune dintre cele trei mari puteri - SUA, UE și Rusia - în vederea depășirii crizei politice în Republica Moldova și că acest exemplu poate fi implementat și în alte cazuri, când viziunile celor trei vor coincide.
19:10
Compania israeliană suspectată că a produs un soft de spionaj care a vizat WhatsApp le-a transmis clienţilor că dispune de tehnologie care poate accesa datele personale de pe serverele companiilor Apple, Google, Facebook, Amazon şi Microsoft, afirmă surse citate de cotidianul Financial Times.
18:30
Declarația a fost făcută de președintele Republicii Moldova la întrevederea cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.
18:10
Premierul Maia Sandu explică de ce a decis să meargă astăzi la încestirea bașacnului Găgăuziei Irina Vlah. Șefa Cabinetului de Miniștri scrie pe pagina sa de facebook că „vrea să fim o societate unită, solidară”.
18:00
Coraportorii Comisiei de monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Egidijus Vareikis și Maryvonne Blondin vor efectua o vizită în Republica Moldova, în perioada 21-24 iulie 2019.
18:00
În luna martie 2018, în Parlament a fost înregistrat un proiect de lege cu privire la profesiunea și activitatea de psiholog care avea menirea să facă ordine în acest domeniu, nereglementat legal și deontologic. Deși urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2019, proiectul nici măcar nu a fost deliberat în prima lectură. Din această cauză, proiectul a fost declarat nul de către actuala majoritate parlamentară, respectându-se regulamentul Parlamentului.
17:30
Moscova a organizat exerciţii cu tiruri cu rachete şi avioane de luptă în largul Crimeii (anexate) în Marea Neagră, cu numai câteva zile înaintea alegerilor legislative anticipate de duminică din Ucraina, susţinând că acestea au fost manevre planificate din timp, potrivit media ruse.
17:10
Deputații din majoritatea parlamentară recomandă Centrului Național Anticorupție (CNA) și Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) să indisponibilizeze bunurile infracționale ale proprietarilor, posesorilor și beneficiarilor acestora, provenite din devalizarea sistemului bancar și să înainteze acțiuni civile în interesul statului, pentru recuperarea prejudiciilor aduse R. Moldova după jaful bancar.
17:00
Deputatul democrat, Otilia Drăguțanu, își depune mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă.
Acum 24 ore
16:40
Premierul Maia Sandu spune că Republica Moldova ar putea achiziționa medicamente împreună cu România. O astfel de propunere va fi înaintată Bucureștiului săptămâna viitoare.
16:30
Parlamentul instituie moratoriu asupra proceselor în derulare de privatizare, concesionare și încheiere a parteneriatelor publice-private cu privire la bunurile publice, proprietate de stat. Hotărârea a fost adoptată de Parlament în ședința plenară de astăzi.
16:20
Un alpinist a descoperit un lac în formare în Alpi, la peste 3000 de metri altitudine, într-un loc unde temperaturile ar trebui să fie cu mult sub limita îngheţului, relatează The Independent. Din cauza valului de căldură care a lovit mai ales Europa de Vest săptămânile trecute, zăpada glaciară din vârful Alpilor a început să se topească cu o viteză alarmantă.
16:20
Desfășurarea activităților în baza patentei de întreprinzător se va permite până la data de 31 decembrie 2022. Parlamentul a aprobat în prima lectură, în ședința plenară de astăzi, prelungirea termenului.
16:10
Activitatea magazinelor duty-free pe teritoriul temporar necontrolat de către organele constituţionale ale Republicii Moldova va fi sistată. Parlamentul a aprobat în două lecturi, în ședința plenară de astăzi, abrogarea mai multor articole din Codul vamal.
15:50
Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, a avut o întrevedere cu Vicepreședintele Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Alain Pilloux. Oficialii au discutat subiecte ce vizează consolidarea sectorului bancar, îmbunătățirea securității energetice, susținerea micului business și îmbunătățirea infrastructurii.
15:10
Deputatul Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu, propune procurorilor să solicite ridicarea imunității parlamentare tuturor aleșilor poporului. Potrivit lui, doar astfel deputații vor fi „egali în fața legii”.
15:00
Prezența președintelui rus Vladimir Putin ar fi însă nepotrivită, nelalocul său, a declarat vicepremierul polonez Jacek Sasin, vorbind despre probabilitatea vizitei liderului rus la evenimente. Sasin explică că președintele rus este „liderul unei țări care utilizează agresiuni armate împotriva vecinilor săi”. „Și cred că ar fi nepotrivit să marcăm începerea agresiunii armate împotriva Poloniei cu participarea unui lider care practică aceleași metode împotriva vecinilor săi”, a declarat vicepremi...
14:50
Delegația Chișinăului în Comisia Unificată de Control a încercat să pună în discuție, la ședința Comisiei din 18 iulie, problema din jurul instalării unor posturi „grănicerești” ilegale în Zona de Securitate. Demersul a fost blocat de delegația transnistreană, transmite Biroul de Reintegrare.
14:40
Compania „Henley & Partners”, care implementează Programul de dobândire a cetățeniei R. Moldova prin investiții (MCBI), a luat act de faptul că noua guvernare de la Chișinău a suspendat programul, însă „așteaptă cu nerăbdare să continue angajamentul pozitiv cu noul Guvern al R. Moldova”.
14:20
Președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului și numirea acestuia prin decret prezidențial. Parlamentul a adoptat în lectura a doua, în ședința plenară de astăzi, proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură.
14:00
Fostul președinte al Parlamentului, deputatul democrat Andrian Candu, susține că Partidul Democrat (PD) rămâne consecvent în ceea ce privește renunțarea la imunitatea parlamentară. Declarațiile au fost făcute, după ce președintele Igor Dodon a declarat că așteaptă ca procurorii să meargă cât mai curând în Parlament să ceară ridicarea imunității unor parlamentari care ar fi implicați în frauda bancară, numele lor figurând în raportul Kroll.
13:40
Postul american de televiziune de știri CNN a dat publicității o analiză completă a activităților lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, în Ambasada Ecuadorului din Londra, unde s-a refugiat în 2012 pentru aproape 7 ani ca să fugă de acuzațiile de asalt, viol și alte infracțiuni sexuale în Suedia. Assange era deja urmărit în SUA pentru publicarea materialului clasificat extras de Chelsea Manning, fostul angajat al NSA. Materialul publicat de Wikileaks a dus la distrugerea de cariere politice,...
13:40
Serviciul Vamal susține că în prima jumătate a zilei de astăzi nu au avut loc descinderi în oficiile subdiviziunilor vamale așa cum a informat Procuratura Generală.
13:30
Trei ciclişti din Cahul au pornit în această săptămână într-o cursă de şapte zile, în care şi-au propus să traverseze Transfăgărăşanul, unul dintre cele mai impunătoare trasee turistice din România, transmite MOLDPRES cu referire la presa locală.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.