Șoferii se plâng de prelucrarea datelor personale. Specificările CNPF

NewsIn, 11 iulie 2019 23:30

Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) anunță că numărul petițiilor depuse de șoferi privind prelucrarea datelor cu caracter personal este în creștere. Astfel, instituția a publicat mai multe specificații privind procesul de asigurarea obligatorie de răspundere civilă, transmite bizlaw.md.  Astfel, conform Hotărârii Guvernului Republicii Moldova nr. 133 din 27 februarie 2012, CNPF în calitate de posesor al Sistemului informațional automatizat de stat în domeniul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule (Sistem RCA Data), asigură implementarea, funcționarea, dezvoltarea şi administrarea acestuia. Totodată, începând cu februarie 2013, procesarea cererii, contractului şi poliţei/certificatului de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, comunicarea şi transmiterea de către asigurători a informației privind contractele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, precum şi a informației privind dosarele de daună asociate acestora în regim on-line către baza unică de date a CNPF se efectuează prin intermediul Sistemului RCA Data. Prin urmare, CNPF spune că datele cu caracter personal se accesează de către personalul asigurătorilor/intermediarilor în asigurări împuterniciți cu procesarea contractelor de asigurare în nomenclatorul Sistemului RCA Data. Acțiunea se întreprinde pentru a încheia contractele de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto internă (RCA) și externă (Carte Verde), în corespundere cu prevederile Legii privind protecția datelor cu caracter personal. Instituția specifică, însă, că informația dată nu poate fi folosită în alte scopuri sau remisă fără temei legal altor persoane.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de NewsIn

Ieri
12:40
O femeie a decedat după ce a fost lovită de o mașină în timp ce se deplasa pe carosabil. Tragedia s-a întâmplat după miezul nopții, la ora 00:45, pe traseul Chişinău – Leuşeni, în apropiere de satul Suruceni, raionul Ialoveni. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IGP, Mariana Bețivu a declarat că un șofer din comuna Bacioi, în vârstă de 29 de ani care conducea un Volkswagen Şaran cu volanul pe dreapta și având ca pasager pe soția sa de 24 de ani, în apropiere de satul Suruceni a tamponat o femeie cu vârsta aproximativă 40-45 ani, care se afla pe carosabil. În urma tamponării, victima s-a stins pe loc. Medicii veniți la locul accidentului nu au putut decât să constate decesul persoanei. Potrivit poliție, șoferul nu era în stare de ebrietate. Pe acest caz a fost pornit un proces penal, iar oamenii legii urmează să stabilească toate circumstanțele în care s-a produs accidentul, dar și cine este femeia care a murit.         sursa: stiri.md  
12:30
Ilan Șor nu va trebui să se prezinte astăzi, 19 iulie, la ședința de judecată programată la Curtea de Apel Cahul deoarece unul dintre judecători s-ar fi îmbolnăvit, iar ședința a fost amânată. Deși ieri avocatul lui Ilan Șor dădea asigurări că clientul său se va prezenta la ședința de judecată, astăzi însă aflăm că aceasta nu va avea loc. Contactat telefonic, procurorul pe caz, Andrei Băeșu, ne-a comunicat că Procuratura a recepționat încă la 12 iulie o scrisoare din partea Curții de Apel Cahul, prin care a fost informată despre amânarea ședinței, pe motiv că un membru al completului de judecată este în concediu de boală, transmite zdg.md. În cadrul ședinței de astăzi, magistrații ar fi trebuit să se expună asupra solicitării procurorilor de a emite un mandat de arest pe numele lui Șor, pe motiv că acesta nu s-a prezentat la ședința precedentă. Din motivul absenței unui judecător, ședința a fost însă amânată pentru 25 iulie. Contactat de Ziarul de Gardă, avocatul lui Șor a declarat ieri, 18 iulie, că apărarea nu a depus nicio cerere de amânare a ședinței la CA Cahul.  Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară, la 12 iunie, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție. La 15 iunie, ministrul de Interne Andrei Năstase confirma că două avioane private au decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău în seara zilei de 14 iunie: la bordul uneia s-ar fi aflat familia lui Ilan Șor, iar la bordul celei de-a doua nave – „două persoane din anturajul acestui personaj”. Ulterior, la 16 iulie, deputatul Ilan Șor nu s-a prezentat la ședința de judecată programată de Curtea de Apel Cahul, iar acuzatorii de stat au solicitat emiterea unui mandat de arest pe numele lui Ilan Șor și darea lui în căutare internațională. La o lună de când Șor nu a apărut în spațiul public, Procuratura a emis un comunicat de presă în care informează că deputatul a trecut ilegal frontiera. Astfel, pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, Ilan Șor ar putea fi pedepsit cu amendă, 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau închisoare de până la 2 ani.
12:20
Noul șel al Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a fost prezentat echipei manageriale de către viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase. În acest sens, astăzi la sediul instituției a fost convocată o ședință de lucru. Ministrul Năstase a adresat felicitări domnului Rosian Vasiloi, încredințându-l de tot sprijinul necesar în asigurarea și fortificarea frontierei de stat. ”Ne aflăm astăzi aici pentru a marca un nou început în dezvoltarea instituțională a Poliției de Frontieră. În calitate de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne care și-a asumat reclădirea statului de drept, văd în Poliția de Frontieră un pilon esențial pentru eradicarea fenomenului contrabandei care a secătuit bugetul țării noastre de sume colosale, care puteau fi folosite în folosul oamenilor, nu în folosul unor grupări criminale. Noul șef al IGPF este un profesionist cu experiență în sistem, dar a activat și în zona societății civile, îndeplinind toate criteriile meritocratice și de integritate pentru a ocupa o funcție de o asemenea anvergură. Sunt convins că dumnealui va face din combaterea traficului ilicit de orice fel prioritatea nr.1 în fruntea Poliției de Frontieră. Însă cea mai importantă misiune a Poliției de Frontieră este să devină o instituție prietenoasă cu cetățeanul onest!” a declarat domnul Andrei Năstase. La rândul său, noul șef al IGPF Rosian Vasiloi a mulțumit pentru încrederea acordată, odată cu numirea sa în funcție de o mare responsabilitate, și a exprimat convingerea că împreună cu echipa va readuce Poliția de Frontieră în rândul instituțiilor care servesc cetățeanul. Totodată, dumnealui a subliniat unele aspecte din mesajul ministrului al Afacerilor Interne: ”Au fost trasate câteva priorități de dezvoltare instituțională și în cel mai scurt timp aceste priorități vor prinde contur într-un larg spectru de activități, reieșind din acele necesități și așteptări ale societății și ale oamenilor.” Rosian Vasiloi a fost numit din data de 18 iulie curent în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră pe un termen de cinci ani, la propunerea ministrului Afacerilor Interne Andrei Năstase.  
12:10
Partidul Democrat din Moldova a propus de mai multe ori modificarea Constituţiei, astfel încât deputaţii să fie lipsiţi de imunitate parlamentară. Acesta este răspunsul dat de democratul Andrian Candu la întrebarea jurnaliştilor care i-au solicitat o reacţie la declaraţiile şefului statului, Igor Dodon, potrivit cărora unii aleşi ai poporului vor rămâne fără imunitate. "Nu voi comenta declaraţiile şefului statului. Vreau să vă spun că echipa PDM a avut câteva tentative de modificare a Constituţiei, tot ce ţine de renunţarea la imunitatea parlamentară, deoarece noi considerăm că deputaţii, alături de alţi cetăţeni, trebuie să se bucure de aceleaşi drepturi, libertăţi şi obligaţii", a menţionat Andrian Candu. Totodată, Candu a declarat că nimeni nu este mai presus de lege: "Niciun deputat, iată de ce eu cred că fracţiunea PDM, luând în considerare intenţiile şi iniţiativele pe care le-a avut, de fiecare dată va aproba orice ridicare de imunitate, deoarece doar justiţia trebuie să dea nota şi nu aici în plenul Parlamentului, indiferent de cine vorbim". Şeful statului, Igor Dodon, a spus, recent, că Procuratura Generală va cere ridicarea imunităţii parlamentare a unor deputaţi, fără a oferi mai multe detalii. Reprezentanţii Procuraturii, însă, nu au comentat în niciun fel afirmaţiile lui Dodon.    
12:10
Dorin Cimil a fost ales în funcția de președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Decizia a fost luată vineri, 19 iulie, la ședința Comisiei, cu votul a șapte membri din totalul celor nouă. Procedura de vot a fost secretă, transmite MOLDPRES. Candidatura lui Dorin Cimil a fost înaintată de membrul CEC, Vladimir Șarban, care a prezidat ședința de astăzi a Comisiei.  Totodată, vicepreședinte al CEC a fost ales Vladimir Șarban, cu votul a opt membri ai CEC. Funcția de secretar al CEC va fi ocupată de Maxim Lebedinschi, după ce Veaceslav Agrigoroae și-a prezentat astăzi demisia. Noua conducere a fost aleasă după ce fostul președinte al CEC, Alina Russu, și-a prezentat demisia. Ulterior, și vicepreședintele Comisiei, Rodica Ciubotaru și membrul CEC, Iurie Ciocan, au plecat din funcții. În locul acestora, parlamentul a numit săptămâna trecută trei membri noi. Aceștia sunt Pavel Dumitru, avocat propus de Platforma DA, Dorin Cimil, propus de PAS – conferențiar universitar, doctor în drept și Maxim Lebedinschi, propus de PSRM – consilier al președintelui Igor Dodon în domeniul juridic.
12:10
Dumitru Diacov este noul președinte al fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat din Moldova (PDM). Anunțul a fost făcut la începutul ședinței de vineri, 19 iulie, a legislativului de deputatul democrat Sergiu Sârbu, informează MOLDPRES. Potrivit lui Sârbu, decizia a fost luată la ședința fracțiunii după ce fostul lider al acesteia, Pavel Filip, și-a dat demisia. Totodată, democrații au decis că vicepreședinte al fracțiunii va fi Vladimir Cebotari.  Pavel Filip a anunțat în seara zilei de joi, 18 iulie, că a decis să-și depună demisia din funcția de președinte al fracțiunii parlamentare a PDM. Filip și-a argumentat decizia prin faptul că „uneori trebuie să știi să te retragi, să reflectezi asupra stării de lucruri de moment, ca să reușești apoi să iei decizii care ar avantaja echipa din care faci parte”. Fracțiunea parlamentară a PDM este constituită din 30 de deputați.  
12:00
Prețul gazelor naturale livrate în Moldova de gigantul rus Gazprom se menţine la un nivel mai mare de 230 de dolari pentru o mie de metri cubi, se arată într-un răspuns pentru Mold-street.com, dat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE). Astfel dacă în primul trimestru al acestui an, preţul de import a fost de 237,46 dolari, apoi în al doilea trimestru acesta s-a diminuat nesemnificativ cu circa 2,7%, până la 231,04 dolari pentru o mie de metri cubi, transmite mold-street.com. ANRE precizează că preţul pentru trimestrul doi este pentru metan este "la căldura de ardere inferioară de 8.050 kcal/metri cubi". Cât despre volumul efectiv de gaze naturale importate de la gigantul Gazprom ANRE nu are încă date complete pentru prima jumătate a acestui an, ci doar pentru primele cinci luni ale acestui an: în trimestrul I 2019 a constituit 472,8 milioane metri cubi, iar în perioada ianuarie-mai 2019 importurile au fost de 580,9 milioane metri cubi. Potrivit ANRE, Moldovagaz încă nu a oferit informaţia referitoare la prețul de procurare a gazelor naturale în trimestrul III. Aminitim că prețul mediu de import al metanului pe parcursul anului 2018 a fost cu 34% (+55,4 dolari) mai mare decât în 2017, ajungând la 217,46 dolari pentru o mie de metri cubi. În monedă națională însă, prețul mediu de import în 2018 a crescut cu 22%, până la 3.670 lei pentru o mie de metri cubi de gaze. Menţionăm că zilele trecut la Moscova s-a aflat în vizită preşedintele Igor Dodon, care l-a prezentat pe noul preşedinte al Moldovagaz, Vadim Ceban (care urmează a fi confirmat) şi a discutat despre o eventuală reducere a preţului de import, pentru a evita o majorare a tarifelor interne la gaze. Igor Dodon a anunțat că a discutat şi a solicitat de la conducerea Federaţiei Ruse să acorde o reducere a prețului la gaze începând cu 1 septembrie 2019 şi până la 1 ianuarie 2020. Aceasta ar putea permite menţinerea actualelor tarife. Potrivit lui Dodon negocierile sunt duse atât de Vadim Ceban, cât şi de conducerea ţării. În plus el a vorbit și despre faptul că au fost iniţiate negocieri cu partea rusă pentru încheierea unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale și tranzitul acestora după 1 ianuarie 2020.
11:50
Doi cetățeni ai Turciei, însoțiți de doi cetățeni moldoveni, au fost reținuți pe malul râului Prut. Inițial, în jurul orei 18:00, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Leușeni - 1 a observat bărbații cum înaintau dinspre localitatea Pogănești spre Prut. Ajunși pe malul râului, polițiștii de frontieră au intervenit și conform competențelor ce le revin au efectuat mai multe verificări. Deși persoanele declarau că sunt în zonă cu scop de a pescui, având cu ei și unelte pescărești, după cercetarea actelor prezentate de către aceștia, au apărut suspiciuni vizavi de motivul aflării în zona de frontieră. Ba mai mult, unul din cetățenii Turciei a recunoscut că de fapt intenționau să ajungă în Polonia, prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat. Pentru a-i direcționa către frontiera cu România, cei doi bărbați turci de 36 și 60 de ani au apelat la ajutorul a doi locuitori ai satului Ustea, raionul Dubăsari, cu vârste de 57 și respectiv 34 de ani. Din spusele moldovenilor aceștia ar fi tată și fiu. În continuare, polițiștii de frontieră din Direcția regională VEST investighează cazul sub toate aspectele legale. Actele prezentate au fost transmise către expertiză pentru a fi stabilită autenticitatea acestora, cetățenii turci deferiți Biroului Migrație și Azil al MAI, iar ”călăuzele” cercetate în stare de libertate.
11:50
Dispoziția cu privire la Comisia de concurs pentru selectarea candidaților la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea guvernului a fost publicată vineri, 19 iulie, în Monitorul Oficial, informează MOLDPRES. Potrivit documentului, din comisia de concurs vor face parte premierul Maia Sandu, ministrul Justiției, Olesea Stamate, secretarul general adjunct al guvernului, Roman Cazan, avocatul poporului, Mihail Cotorobai, expertul în drept public Nicolae Osmochescu, doctorul în drept Octavian Cazac, președintele Centrului de Resurse juridice, Vladislav Gribincea, și directorul executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), Iulian Groza. După demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale de la sfârșitul lunii iunie curent, premierul Maia Sandu a anunțat că guvernul va desemna prin concurs cei doi judecători la Înalta Curte.  La concurs și-au depus dosarele 24 de persoane. Curtea Constituțională este constituită din șase judecători, numiți pentru un mandat de șase ani. Doi judecători sunt desemnați de parlament, doi de guvern și doi de Consiliul Superior al Magistraturii.
11:30
Afacerea ilegală cu milioane de lei a unui grup infracţional a fost destructurată de oamenii legii. Potrivit poliţiei, liderul grupării a creat în apartamentul său o rețea de comercializare a drogurilor de tip sintetic prin intermediul aplicației Telegram. Astfel, consumatorii de droguri erau ademeniți cu oferte de prețuri și droguri de o înaltă calitate. Zilnic, din comercializarea drogurilor, prin această aplicație erau obținute venituri de circa 10.000 de lei. De asemenea, organizatorul magazinului online, racola persoane în calitate de "curieri" pentru plasarea drogurilor în ascunzișuri, (în apropierea școlilor, grădinițelor) aceștia fiind remunerați online. În urma percheziţiilor, la domiciliul liderului grupării, polițiștii au ridicat un telefon mobil prin intermediul căruia a fost creat și administrat magazinul online de vindere a drogurilor, cartele SIM, pe ele fiind create conturi Qiwi (portofele electronice) pe care se transferau bani pentru droguri de către consumatori, carduri bancare, peste 200 de pliculețe cu droguri de tip PVP (aproximativ 500 grame), un cântar electronic, circa 500 pachețele Zip-lock, un notebook, 8.650 de lei, 2.000 de euro, dar şi 4.000 de dolari, bani proveniți în urma comercializării drogurilor. Totodată, au fost ridicate mai multe pliculețe cu droguri care erau amplasate în ascunzișuri special amenajate pe teritoriul municipiului Chișinău. Prețul de pe piața tenebră a drogurilor ridicate constituie circa 400.000 de lei. Oamenii legii au stabilit că suspectul, timp de 2 ani, a obținut venituri de circa 1,5 milioane lei. Liderul gruprii, un bărbat de 25 de ani, din Chișinău, a fost reținut în flagrant în timp ce scotea dintr-un bancomat bani proveniți ilegal, fiind deghizat în femeie, purtând o perucă pe cap. Bănuitul a fost arestat pentru 30 de zile. De asemenea, în privința altor patru persoane, membri ai grupării, se efectuează măsuri de identificare a locului aflării lor. Suspecţii riscă de la 7 până la 15 ani de închisoare.    
11:30
În cadrul deschiderii ședinței Parlamentului de astăzi, 19 iulie, deputatul Dinu Plîngău a declarat că fracțiuna Platfoma DA va avea loc un nou președinte. Funcția va fi ocupată de către deputatul Alexandru Slusari, care este și vicepreședinte al Parlamentului. Numirea lui Alexandru Slusari la șefia fracțiunii are loc după ce fostul președinte al fracțiunii Platfoma DA, Andrei Năstase, a demisionat din funcția de deputat, în favoarea celei de viceministru și ministru al Afacerilor Interne în Guvernul Sandu. Tot astăzi, Partidul Democrat a anunțat despre faptul că președintele fracțiunii, Pavel Filip, a demisionat, iar în locul acestuia a fost numit deputatul Dumitru Diacov.     sursa: zdg.md
11:00
Cel puţin patru persoane au fost ucise şi multe altele rănite în urma unei explozii cu bombă produsă lângă poarta de intrare a Universităţii de Stat din Kabul vineri dimineaţă, potrivit oficialilor locali, citaţi de AFP şi dpa, conform agerpres. ‘Patru persoane au fost ucise şi alte 16 rănite în urma unei explozii azi (vineri) la Kabul’, a indicat pe Twitter un purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Sănătăţii, Wahidullah Mayar, adăugând că toate persoanele rănite au fost internate în spital. Bilanţul de patru morţi a fost confirmat de un responsabil al Ministerului afgan de Interne, precizând că a explodat o bombă magnetică, o armă frecvent utilizată de criminali şi insurgenţi în capitala afgană, care o ascund sub vehiculul persoanei vizate. Forţele de securitate au dezamorsat o altă bombă descoperită în zonă, a declarat Ferdous Faramarz, purtător de cuvânt al şefului poliţiei din Kabul. Nicio grupare insurgentă nu şi-a asumat deocamdată responsabilitatea pentru atac.  
11:00
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale supune dezbaterilor publice proiectul care prevede introducerea vaccinului contra Papilomavirus uman în Calendarul național de imunizări din 2019. Acesta va fi promovat în calitate de vaccin obligatoriu, transmite IPN. În Moldova cancerul de col uterin este una din formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer în rândul femeilor. Maladia ocupă locul trei printre cancerele la femei. Practic în țară zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză. Peste 90% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de tipurile oncogene a Papilomavirusului uman (HPV). Autoritățile din sănătate au anunțat anterior despre procurarea a 40 de mii de doze de vaccin, cu 4,5 dolari doza, pentru a continua în 2019 campania de vaccinare a fetelor împotriva virusului papiloma uman. Vaccinul tetravalent Gardasil este produs de compania Merck din SUA. Grupul țintă în 2019 vor fi fetele care au împlinit vârsta de 10 ani, născute în anul 2009. Vaccinarea va fi gratuită. Cursul de vaccinare constă din administrarea a două doze de vaccin, a doua doză fiind administrată la nu mai puțin de 6 luni de la prima doză. Vaccinul previne infecția cu tulpinile HPV înalt oncogene 16 și 18, care determină 70-90%  din cazurile de cancer de col uterin și tulpinile 6 și 11, care provoacă 90% din verucile genitale.  Adițional, vaccinul dat generează o imunitate încrucișată, pentru cancerele provocate tulpinile HPV 31, 33 și 45, ce reprezintă alte 13% din cancere și oferă protecție și pentru bărbați.  
10:50
Mai multe persoane au fost rănite în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaze într-o locuinţă din oraşul Christchurch din Noua Zeelandă, au anunţat vineri autorităţile locale, citate de agenţia de presă Reuters. Autorităţile din Noua Zeelandă au transmis vineri că s-a produs un incident „grav” în oraşul Christchurch din South Island, Noua Zeelandă, în urma căruia o casă a fost cuprinsă de flăcări şi mai multe persoane au fost evacuate. Din primele informaţii, mai multe persoane au fost rănite în urma incidentului, care a avut loc vineri la ora locală 10.20 (01.20, ora României), în suburbia Northwood din Christchurch. O casă a fost cuprinsă de flăcări, iar zona a fost evacuată în urma „incidentului grav”, au anunţat autorităţile. Mai multe persoane au anunţat că au auzit o explozie puternică. Incidentul de vineri vine la patru luni de la atacul asupra a două moschei din oraşul Christchurch, în urma căruia 51 de persoane au murit şi alte zeci au fost rănite. Autorităţile încearcă să identifice cauza şi natura incidentului. Mai multe persoane au fost rănite, în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaze într-o locuinţă din Christchurch. „Pompierii au fost chemaţi în jurul orei 10.05, în urma unei explozii provocate de o scurgere de gaze”, a transmis un purtător de cuvânt al Departamentului de Pompieri din Noua Zeelandă. Autorităţile au transmis că nu există dovezi potrivit cărora incidentul de vineri are implicaţii de securitate. Conform informaţiilor apărute în presa locală, şase persoane au fost rănite şi transportate la spital.
10:30
Ungaria consideră relaţiile transatlantice drept prioritate şi salută îmbunătăţirea acestora, a declarat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto în cadrul unei conferinţe asupra relaţiilor SUA-Europa Centrală şi a securităţii energetice a regiunii, desfăşurată miercuri la Washington DC, informează agenţia MTI, potrivit agerpres. Referitor la relaţiile dintre Statele Unite şi ţările din Europa Centrală, Szijjarto a spus că „în urmă cu nişte ani, am înţeles că regiunea noastră nu se află în atenţia politicii externe americane”. „Suntem bucuroşi că Europa Centrală este considerată (acum) o zonă strategică”, a spus el. În ceea ce priveşte securitatea energetică a regiunii, Szijjarto a declarat că actualele realităţi ce ţin de infrastructură obligă Ungaria să cumpere gaz doar de la Rusia. Depinde de SUA şi de aliaţii lor europeni sa facă posibil ca Ungaria să importe gaz provenit dintr-o zonă gazieră offshore a României, în condiţiile în care Ungaria a făcut toate demersurile de infrastructură necesare pentru astfel de transporturi, a subliniat şeful diplomaţiei ungare. Întrebat despre statul de drept din Ungaria, Szijjarto a subliniat că executivul ungar nu ar fi fost reales de trei ori dacă ar fi încălcat normele democratice. În legătură cu recentele alegeri europarlamentare, Szijjarto a declarat că regiunea Europei Centrale a jucat un rol semnificativ în alegerea Ursulei von der Leyen drept preşedintă a Comisiei Europene. Puterea economică tot mai mare a regiunii şi cooperarea sa internă au făcut din Europa Centrală un factor de decizie în Uniunea Europeană, a mai afirmat el. La rândul său, Philip T.Reeker, subsecretarul american pentru Europa şi Eurasia, a declarat că SUA şi Europa Centrală sunt conectate printr-un set de valori de bază împărtăşite. Administraţiile care s-au aflat de curând la putere în SUA au neglijat aceste relaţii, însă acum SUA se întorc în regiune, a dat el asigurări. Conferinţa de două zile a fost organizată de think-tank-ul Atlantic Council şi Globsec, un institut de cercetări pentru dezvoltare sustenabilă şi apărare cu sediul la Bratislava, alături de ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz şi adjunctul ministrului de externe al Cehiei, Ales Chmelai.
10:20
Procuratura Generală informează despre desfășurarea, în aceste clipe, a descinderilor la sediile ÎS „Poșta Moldovei” și Serviciul Vamal, în cazul presupuselor scheme de contrabandă cu anabolizante, chihlimbar, tutungerie și alcool etilic, dezvăluite anterior de fostul șef al Companiei de Stat „MoldATSA”, Sorin Stati. Descinderile sunt efectuaet pentru a ridica actele confirmative şi documentele de însoţire a coletelor şi mărfurilor (anabolizante şi cihlibar), expediate prin scheme de contrabandă peste hotarele ţării, precum și a suporturilor tehnice pe care sunt stocate informaţii electronice şi date. Dosarul a fos inițiat de procurori pe 27 iunie 2019, în baza declaraţiilor făcute de fostul şef al Companiei de Stat „MoldATSA”, Sorin Stati, în cadrul unei emisiuni televizate.  Știrea se actualizează.           sursa: zdg.md
10:20
Marina americană a anunţat joi că a lansat operaţiuni de căutăre după dispariţia unui puşcaş marin de pe portavionul USS Abraham Lincoln, despre care se bănuieşte că ar fi sărit peste bord în Golf. Marinarul american, a cărui identitate nu a fost dată publicităţii, a fost dat dispărut miercuri, se precizează într-un comunicat al Flotei a 5-a, cu baza în Bahrein.  În afară de USS Abraham Lincoln, la operaţiunile de căutare mai participă crucişătorul USS Leyte Gulf, fregata spaniolă Mendez Nunez şi nava pakistaneză PSN Aslat, a precizat Flota a 5-a americană.  Acest incident intervine în timp ce Iranul a anunţat joi că deţine un 'petrolier străin' şi echipajul său, suspectaţi de 'contrabandă' cu carburant în Golf, după o succesiune de incidente implicând petroliere în această regiune unde tensiunile au escaladat de mai multe luni.  În timp ce Washingtonul încearcă să creeze o coaliţie internaţională pentru a escorta navele comerciale în Golf, şeful Comandamentului Central al SUA, Kenneth McKenzie, s-a angajat joi să acţioneze 'energic' pentru a asigura securitatea transportului maritim în Golf, în timpul unei vizite la o bază aeriană din Arabia Saudită, ţara rivală Iranului în regiune.
10:10
10:10
Organizatorii US Open au anunţat o nouă creştere a premiilor la al patrulea grand slam al anului, de 8 la sută, până la 57 de milioane de dolari (50,8 milioane de euro) în total. Astfel, US Open devine turneul de tenis cu cele mai mari premii din istorie. Câştigătorii la simplu feminin şi masculin vor primi câte 3,85 de milioane de dolari (3,43 miloane de euro). În comparaţie, la ultimul grand slam, cel de la Wimbledon, Simona Halep şi Novak Djokovici au fost premiaţi cu câte  2,35 de milioane de lire sterline (aproape trei milioane de dolari). La Flushing Meadows, jucătorii care pierd în primul tur vor primi câte 58.000 de dolari (51.500 de euro), iar cei eliminaţi în turul al doilea, 100.000 de dolari (89.000 de euro). La dublu, echipele câştigătoare vo fi premiate cu câte 740.000 de dolari (660.000 de euro). Premiile la simplu sunt următoarele: Câştigător: 3.850.000 de dolari; Finalist: 1.900.000; Semifinalist: 960,000; Sfertfinalist: 500.000; Optimi: 280000; Turul III: 163.000; Turul II: 100.000; Turul I: 58.000. Turneul de la New York va avea loc între 26 august şi 8 septembrie.
10:00
Datele statistice privind numărul revizuit al populației, prezentate de Biroul Național de Statistică, denotă, de fapt, falimentul politicilor sociale, economice și demografice promovate de autorități de la obținerea independenței Republicii Moldova. În același timp, statisticile arată tabloul real al celor care locuiesc în Republica Moldova sau celor care  migrează peste hotare, transmite stiri.md. Ultimele date arată că reședință obișnuită la 1 ianuarie 2018 aveau 2,680 mil peroane sau cu 198 mii mai puțin față de 2014. Reducerea populației este explicată prin migrația masivă, scăderea natalități și îmbătrânirea populației, constată în carul emisiunii ”15 minute de realism economic”, jurnalistul Vlad Bercu. Și tendința de creștere a migrației, scăderii a numărului de nașteri va crește. Dacă în 2014 au emigrat 24 mii persoane în 2018 cifra s-a dublat. Plecarea a avut loc tocmai în perioada în care vechiul Guvern lansa programul Prima Casă, drumuri bune și da mai mulți bani  la naștere. Cifrele publicate de BNS confirmă datele vehiculate anterior în presă că zilnic din țară pleacă peste 100 de persoane, că putem vorbi nu numai despre migrația de muncă, dar și reunirea familiei. Dacă ne referim la 2018 ester vorba de 130 de moldoveni zilnic emigrați în străinătate. În patru au plecat un număr de persoane comparabilă cu populația a șapte orașe, comparabile la număr cu Orheiul. Au plecat, în fond,  tinerii, de vârstă reproductivă. ”În același timp, a fost în continuă scădere natalitatea. Deși după gradul de fertilitate – 1,8 indicatorul arătăm bine în Europa, însă cifra este sub nivelul reproducerii populației. Pe de altă parte, dacă în 2014 o sută de persoane plătitoare de impozit întrețineau 54 de vârstnici sau copii, în 2018 numărul lor a crescut la 63. În aceste condiții autoritățile ar trebui să revadă întreg sistemul de asigurări sociale, care în cel mai scurt timp nu va mai putea face față cheltuielilor”, susține Vlad Bercu. Îmbătrânirea populației este caracteristic tuturor țărilor din Europa însă în Republica Moldova ritmul este cu mult mai rapid. Potrivit lui Vlad Bercu, care citează FMI, îmbătrânirea și reducerea rapidă a populației va afecta economia din Europa Centrală și de Est, inclusiv Moldova. Îmbătrânirea va duce și la creșterea deficitului de cadre, pe care angajatorii din Republica Moldova deja îl resimt.  Ce ar trebuie să urmeze după publicarea datelor revizuite? Vor trebui „corectate” toate programele și strategiile elaborate. Sute și mii de indicatori statistici vor fi revizuiți. O spune chiar directorul BNS Vitalie Valcov. De exemplu PIB-ul pe cap de locuitor, care ne va plasa în altă categorie pe plan regional și mondial. Republica Moldova va arăta mai bine. „Însă cifra nu va crește nivelul de trai și nici salariile nu vor fi mai mari. Comparativ cu alte țări, Republica Moldova va rămâne în continuare cea mai săracă țară din Europa”, susține Vlad Bercu. Revizuirea numărului populației cu reședință obișnuită va duce și la revizuirea numărului de alegători de către CEC? Excludem din sistemul electoral moldovenii care lucrează peste hotare, cum a propus un lider de partid. Ar fi o prostie. Majoritatea țărilor acceptă participarea propriilor cetățeni la procesul electoral chiar dacă se află într-o țară străină. În concluzie, Vlad Bercu a spus că cetățenii pleacă pentru că nu consideră Republica Moldova un stat în care pot să locuiască. Calitatea vieții nu înseamnă doar pensii și salarii, ci și calitatea serviciilor, drumurilor, sănătății și învățământului, alte lucruri care vizează cetățeanul. În Polonia se observă un fenomen interesant. Au început să revină acasă din Marea Britanie polonezii în vârstă de până la 30 de ani din ani. Mai mulți tineri spun că nu Brexitul i-a determinat să revină acasă, ci faptul că Polonia este într-o ”perioadă de aur”. Or, perioada de aur pentru Republica Moldova este încă departe. Emisiunea este realizată de către IDIS „Viitorul” în parteneriat cu Radio Europa Liberă.           sursa: stiri.md  
09:50
Vineri, 19 iulie, s-au împlinit 100 de ani de la nașterea artistului plastic Glebus Sainciuc, portretist, cunoscut și prin colecția sa de măști din papier maché (carton presat), laureat al Premiului de Stat, Artist Plastic al Poporului, deținător al Ordinului Republicii, informează MOLDPRES. Cu această ocazie, la Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost inaugurată recent expoziția comemorativă „Glebus Sainciuc - 100 de ani de la naștere”. Expoziţia prezintă 100 de măști din papier-maché din colecția privată a familiei artistului, cât și lucrări de pictură și grafică din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă al Moldovei. Regretatul actor și regizor Ion Ungureanu, ex-ministru al Culturii, afirma într-un interviu că Glebus Sainciuc este un om ieșit din comun. ”Maestrul, alături de consoarta sa, Valentina Rusu-Ciobanu, au debutat în 1965 la Teatrul „Luceafărul” în spectacolul „Cortina rămâne deschisă”, unde au pregătit măștile și decorul. Dinastia Sainciuc este unică de felul său în Basarabia culturală”, a remarcat Ion Ungureanu.  În context, publicistul Vlad Pohilă sublinia că ”dacă ar fi să întocmim o listă a intelectualilor de marcă basarabeni care s-au aflat mereu în centrul atenției publice, respectiv, la temperatura maximă a prețuirii și dragostei generale, în capul acestui top imaginar ar trebui pus maestrul Glebus Sainciuc”. Glebus Sainciuc s-a născut la 19 iulie 1919 la Chişinău. În anii 1942-1944 studiază la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din București. În 1947 a absolvit Școala de Arte Plastice din Chișinău. Artistul s-a manifestat plenar ca portretist. A creat portretele unor oameni iluștri, personalități ale artei, literaturii și culturii: soprana Maria Bieșu, scriitorul Ion Creangă, plasticianul Igor Vieru,  poetul Iulian Filip ș.a. A pictat portretul cântăreței de operă Maria Cebotari în perioada când numele ei era practic interzis la noi. Este apreciat și pentru impresionanta sa colecție de măști din papier maché, circa 300 de unități. A realizat măștile pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu, interpretului de muzică populară Nicolae Sulac, scriitorului Ion Druță, poeților Grigore Vieru, Aureliu Busuioc, Leonida Lari, Serafim Saka, Andrei Burac, a cântăreței Anastasia Lazariuc etc. Autor al mai multor lucrări de pictură și grafică, acestea au fost apreciate înalt de critici datorită originalității stilului și a talentului de a reda esența caracterelor.                         Expozițiile personale de la Chişinău, Baku, Moscova, Odesa, Lvov, Iași, Tașkent, Cluj-Napoca, Piatra Neamț, în Franța și Belgia au fascinat atât publicul larg, cât și criticii de artă. Operele maestrului au fost prezente în expoziții de grup la Moscova (Federația Rusă), Sofia (Bulgaria), Montreal (Canada) și Paris (Franța). Valoarea artistică a creației sale a fost apreciată prin înalte distincții de stat și diplome de excelență: Maestru Emerit al Artei (1976), titlul onorific de Artist al Poporului din Republica Moldova (1991), Cavaler al Ordinului Republicii (1999), doctor honoris causa al Academiei de Știinţe a Moldovei (2009). Operele lui Glebus Sainciuc se găsesc în colecții muzeale din Republica Moldova, România, Federația Rusă și colecții particulare din Franța, SUA, Germania, Noua Zeelandă și Suedia. Întrebat în cadrul unui interviu despre secretul longevității sale, Glebus Sainciuc a răspuns următoarele: ”Înainte de toate, trebuie să spun că în familia noastră au fost mai mulți longevivi. Vărul meu, Dorimedont,  care a construit școli la Dolna și Vărzărești, refugiat la Brașov, a trăit 98 de ani. Tata, originar din Bălcăuți,  nu de parte de Mămăliga – 96 de ani, iar mama, din Olănești – 92. Am ajuns la vârsta mamei. Era foarte milostivă. Ea m-a învățat a ierta. Ca să trăiești mult, trebuie să fii milostiv și să poți ierta, așa cum scrie în Sfânta Scriptură”. Glebus Sainciuc s-a stins din viață la 16 octombrie 2012, la Chișinău, la vârsta de 93 de ani. El a fost înmormântat la Cimitirul Central Ortodox de pe strada Armenească din capitală.  
09:50
Pavel Filip a demisionat din funcția de președinte al fracțiunii Partidului Democrat din Parlament. Despre aceasta politicianul a anunțat pe o rețea de socializare. „Uneori trebuie să știi să te retragi, să reflectezi asupra stării de lucruri de moment, ca să reușești apoi să iei decizii care ar avantaja echipa din care faci parte”, a scris deputatul. Pavel Filip și-a exprimat credința că în Partidul Democrat sunt „oameni buni și profesioniști”, cu care se poate de transformat partidul într-o construcție politică autentică. Pavel Filip a fost ales președinte al fracțiunii PDM la ședința de constituire a fracțiunii, din 21 martie.
09:20
″În săbii să ne tăiem, la trântă să ne luăm ori în flotări să ne întrecem?” Această variaţiune a formulei clasice din basme se potriveşte mănuşă provocării lansate de Joe Biden preşedintelui Donald Trump. Democratul, care speră să revină la Casa Albă ca preşedinte, s-a gândit că rezistenţa la flotări ar fi cea mai bună metodă de a-şi dovedi forma fizică pentru doi candidaţi la preşedinţie trecuţi binişor de 70 de ani. Joe Biden, înscris în cursa pentru nominalizarea democrată pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, l-a provocat pe preşedintele Trump la o probă de flotări. Asta în condiţiile în care Biden are 76 de ani, cu 3 ani mai mult decât actualul preşedinte. Fostul vicepreşedinte în mandatele lui Barack Obama a fost întrebat cum ar reacţiona dacă, în cursul unei dezbateri, Trump l-ar ataca pe tema vârstei. “I-aș zice: “Hai, Donald! Hai, omule! Câte flotări zici că faci?” Preşedintele n-a ridicat mănuşa. Invitată la emisiunea realizată de Ellen de Generes, fostă primă doamnă Michelle Obama n-a stat pe gânduri. Au început amândouă în forţă. Dacă lui Ellen i-a pierit elanul pe la a 18-a, Michelle Obama a dat înainte până la 25. Şi soţul ei a pierdut un astfel de pariu cu baschetabalistii de la Harlem Globtrotters. Recent aleasa în Congres, democrata Alexandra Ocasio-Cortez a făcut şi ea flotări în sala unei Comisii senatoriale, ca să-şi limpezească puţin capul. Iar premierul canadian s-a autoparodiat fără ezitare pentru a lansa o provocare opoziţiei. E greu să ni-l imaginăm, totuşi, pe Donald Trump acceptând orice fel de întrecere sportivă. În schimb, Joe Biden şi-a asumat fără mofturi porecla primită de la Trump: „Joe somnorosul”. Probabil că, într-o eventuală competiţie directă, cei doi şi-ar limita duelul la atacuri verbale.
09:20
Actorul Tom Cruise a fost invitat surpriză la Comic Con din San Diego, unde a lansat joi primele imagini din „Top Gun: Maverick”, scrie Variety. În faţa publicului, el a spus: „Am simţit că este responsabilitatea mea să livrez asta”. Actorul a apărut la finalul panelului dedicat „Terminator: Dark Fate”, un alt lungmetraj al Paramount şi Skydance. „Pentru mine, «Top Gun» este despre competiţie”, a mai afirmat Cruise, al cărui personaj este acum instructor de zbor. Stabilit iniţial să fie lansat anul acesta, Paramount a amânat filmul pentru 2020. Lungmetrajul este regizat de Joe Kosinski după un scenariu scris de Peter Craig, Justin Marks şi Eric Warren Singer. Jerry Bruckheimer, care a fost producător al primului film, a revenit în acest rol alături de Cruise şi David Ellison, CEO Skydance. Din distribuţie fac parte Jennifer Connelly, Miles Teller, care joacă rolul fiului lui Goose şi este protejatul lui Maverick, şi Val Kilmer, care revine în rolul Tom „Iceman”. „Top Gun”, lansat în 1986, a fost un real succes de casă. Cu un buget de producţie de 15 milioane de dolari, filmul a generat încasări de peste 350 de milioane de dolari la nivel global.  
09:10
Asociația Investitorilor Străini (FIA) este gata să contribuie la perfecţionarea legislaţiei pentru atragerea investiţiilor străine şi îndeamnă autoritățile Moldovei să continue dialogul constructiv cu mediul de afaceri. Într-un interviu acordat ziarului Logos-press, Alexander Koss, președintele FIA și spicherul Comitetului de Conducere al companiei Sudzucker Moldova, a declarat că, în prezent, Asociația finalizează pregătirea celei de-a șasea ediții a „Cărții Albe”, o compilație de propuneri de reglementare a cadrului legislativ, elaborată și publicată sistematic, pe parcursul mai multor ani, de către experți înalt calificați ai celor mai mari companii cu investiții străine, transmite mold-street.com. Investitorii susţin procesul de „deoligarhizare a țării” Preşedintele FIA susţine că Asociaţia așteaptă ca „potențialul intelectual al celor mai buni experți din țară să fie apreciat și folosit”, iar dialogul constructiv dintre noul guvern și FIA „să continue în beneficiul cetățenilor”. Potrivit lui, FIA alături de toate întreprinderile moldovenești susține procesul de „deoligarhizare a țării”, dar, în același timp, consideră că noile autorități nu trebuie să cadă pradă tentației „de a implica în acest proces toate instituțiile guvernamentale”. „Au fost deja operate concedieri nerezonabile ale persoanelor care s-au manifestat prin competență. Între timp, este important ca operațiile complexe și subtile, de care depinde viața și sănătatea organismului, respectiv a statului, să fie efectuate de către profesioniști”, a menţionat Koss. În locul vechilor centre de influenţa pot apărea altele noi Președintele FIA consideră că în Moldova se mențin riscurile menţinerii vechilor scheme de influență coruptă asupra instituțiilor statului, precum și riscul concentrării patologice a puterii și apariția unor noi “centre decizionale”. "Sunt convins că principalele riscuri nu sunt legate de alegerile viitoare și de probabilitatea revanşei vechillor elite politice. Cei care au plecat nu se vor întoarce.  Dar riscul de a păstra vechile modele de influență coruptă asupra instituțiilor statului, riscul unei concentrări patologice a puterii și apariția unor noi "centre decizionale", specifice, informale, rămâne, din păcate", afirmă managerul. În acest context, în opinia lui Alexander Koss, „este necesară o impunere constantă, consistentă, dar rigidă a legalității, inviolabilitatea principiului separării puterilor legislative, executive și judiciare”, precum şi „asistență de specialitate pentru actuala clasă politică, în sensul de a evita deciziile pripite și neargumentate”. "De exemplu, merită să ne gândim de două ori înainte de majorarea ratelor de impozitare, mai ales că o astfel de creștere nu a dus niciodată la o creștere proporțională a veniturilor bugetare", adaugă el. Un alt caz este extinderea valabilității patentelor de comerț. „În acest sens, aș vrea să punctez că ar fi foarte important ca și Consiliul Economic pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova, care include reprezentanți ai asociațiilor de afaceri, să își continue activitatea.  Acest organ consultativ a fost finanțat de partenerii de dezvoltare și s-a dovedit a fi foarte eficient”, consideră președintele FIA.
09:00
Fostul premier Iurie Leancă, în timpul șefiei căruia la Guvern s-a decis acordarea garanțiilor de stat pentru ca Banca Națională să acopere gaura financiară din cele trei bănci devalizate, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, spune că a luat această hotărâre pentru că nu exista o altă soluție. Politicianul face trimitere și la un raport elaborat în comun cu experți ai Fondului Monetar Internațional care, la fel, spunea că altă soluție, decât acordarea garanțiilor, nu ar fi existat. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la postul Jurnal TV, transmite IPN. Potrivit lui, ideea de a fi acordate garanțiile de stat pentru acoperirea găurii care s-a format în cele trei bănci fraudate a venit din partea Băncii Naționale, dar și din partea FMI prin acel raport. Iurie Leancă spune că documentul a fost adoptat printr-o angajare de răspundere a Guvernului, dar nu a fost trecut prin Parlament, pentru că în vara anului 2014 existau discuții că în legislativ se încerca tentativa de a se cumpăra deputați care să nu voteze Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb pentru că se știa interesul Rusiei de a nu permite Moldovei să avanseze pe calea europeană. „Noi nu eram într-un vid, nu eram într-un spațiu pe planeta Moldova unde nu existau alte țări interesate să ne deraieze de pe cursul respectiv. La tot ce s-a întâmplat pe sistemul bancar a fost o conexiune puternică pe dimensiunea cu Federația Rusă, cu plasamente bancare. Motivul pentru care am decis angajarea răspunderii a fost fiindcă nu vedeam altă soluție”, a declarat fostul premier. Potrivit lui, dacă se mergea pe formula clasică de aprobare în Parlament și nu treceau aceste proiecte privind acordarea garanțiilor de stat, atunci acestea puteau să nu fie oferite și putea să cadă întregul sistem bancar. Întrebat de ce discuta, în calitatea sa de prim-ministru, cu Vladimir Plahotniuc despre situația din sistemul bancar, Iurie Leancă a menționat că acesta era de pe atunci liderul de facto al Partidului Democrat și că nu putea să ia decizii importante în stat fără să se consulte cu liderii partidelor politice, pe lângă discuțiile cu instituțiile statului. „În momentul în care mă ocupam de gazoduct, de atunci nu s-a mai construit niciun centimetru, de Zona de Liber Schimb, de proiecte sociale, în spatele meu se întâmpla ce se întâmpla”, a declarat fostul premier. Iurie Leancă spune că relațiile lui cu Ilan Șor au fost instituționale. „Am comunicat cu el, asta nu înseamnă că am făcut business cu el, nu înseamnă că am luat de la el bani. În 2015, când am plecat din PLDM, au fost verificări dacă mi-a fost făcute cadouri, dacă i-am dat pașaport diplomatic, au verificat, n-au găsit nimic, dar folclorul în continuare insistă pe această dimensiune”, a declarat Iurie Leancă. Iurie Leancă a fost în fruntea Guvernului atunci când executivul a aprobat prin asumare de răspundere una dintre cele două garanții de stat oferite Băncii Naționale pentru acoperirea găurii financiare în cele trei bănci implicate în frauda bancară. A doua garanție de stat a fost oferită pe timpul premierului Chiril Gaburici.
09:00
Preşedintele Igor Dodon a anunţat după ședința Consiliului Suprem de Securitate, că licenţa pentru activitatea magazinelor duty-free de pe teritoriul regiunii transnistrene a fost suspendată. Datele de la Agenţia Servicii Publice nu confirmă aceste informaţii. Potrivit lui Dodon licența pentru activitatea magazinelor duty-free din regiunea transnistreană, ar fi fost sistată deja de câteva zile, scrie mold-street.com. Totodată el a menţionat că există prevederi legale introduse în 2015 (de către guvernul Gaburici) care permit activitatea acestor magazine. Președintele a precizat că în plenul Parlamentului va fi modificată legislația pentru a anula decizia de activitate a acestor magazine Firma care deţinea licenţă eliberată de autorităţile de la Chişinău pentru activitatea acestor magazine este Altai SRL. din regiunea separatistă. Datele din Registrul de stat al actelor permisive arată că firma deţine în continuare "Licență pentru activitatea magazinelor duty-free (inclusiv pentru deservirea corpului diplomatic), a barurilor și restaurantelor duty-free".  Mai mult! valabilitatea acesteia a fost prelungită pe 11 iunie 2019 şi este valabilă din 20 iunie şi până pe 20 decembrie 2019. În acelaşi timp, compania Dufremol SRL, ce deţinea cea mai mare reţea de magazine duty-free controlată de afaceristul Ilan Şor, a rămas fără licenţă. Motivul este unul banal. A expirat teremenul de valabilitatea a licenţei vechi şi alta nu a fost obţinută. Anterior, prim-ministra Maia Sandu a desecretizat o notă informativă pe care a primit-o de la organele de anchetă privind activitatea magazinelor duty-free. Oamenii legii anunță că 75% dintre mărfurile vândute în aceste magazine au fost introduse ilegal pe teritoriul Republicii Moldova. Tot acolo se menţionează despre scheme organizate în regiunea transnistreană cu ţigări cumpărate din magazinele duty-free, care ajungeau prin contrabandă în UE, precum şi despre prejudiciile aduse statului din cauza impozitelor prea mici plătite.
08:50
În momentul în care în fruntea Procuraturii Generale va veni un procuror general interimar responsabil, acesta va putea face interpelări de extrădare către statele unde se bănuiește că s-ar putea afla Vladimir Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat. Declarația aparține prim-ministrului Maia Sandu. Declarația a fost făcută în platoul postului de televiziune n4. Potrivit ei, aceasta după ce se va iniția un proces pe numele democratului, transmite IPN. „Primul lucru - trebuie să fie învinuit în baza probelor care eu sunt sigură că există curaj la Procuratură astăzi ca să se inițieze aceste procese. Trebuie să fie documentate ilegalitățile comise de acesta și următorul pas ar fi să se ceară extrădarea, inclusiv în Statele Unite ale Americii, dar poate și în alte țări unde se bănuiește că ar putea să se ascundă”, a declarat prim-ministrul. Potrivit ei, un grup de procurori serioși vor putea prezenta probe. Maia Sandu spune că ar fi posibilă o colaborare cu PDM, dar acest lucru s-ar putea întâmpla dacă Partidul Democrat va trece printr-un proces profund de curățare. „Foarte mulți dintre cei care sunt în Parlament și în organele de conducere ale partidului trebuie să plece ca să dea o șansă acestei formațiuni. Eu cred că acest partid va avea nevoie de timp ca să recupereze încrederea oamenilor și după, la următoarele alegeri, evident, dacă va exista această reformate, o să discutăm despre o coaliție. Dar după alegeri”, a menționat șefa cabinetului de miniștri. Totodată, Maia Sandu menționează că dacă nu se va reuși reforma instituțională pe care noua guvernare și-a propus-o și anume să fie aduși oameni independenți în instituțiile-cheie: Procuratură, Curtea Constituțională, etc., atunci aceasta va fi o linie roșie peste care nu vor putea trece cele două formațiuni, blocul ACUM și PSRM. „Pentru că noi am venit în politică pentru ca să eliberăm statul de sub controlul unor personaje, ca să construim instituții independente, care să respecte legea, care să vegheze respectarea legii, care să lucreze în interesul cetățeanului. Pentru noi asta este linia roșie. În momentul în care se va vedea că interesele partenerilor noștri sunt altele, dacă se va ajunge acolo, evident că această majoritate nu va putea continua”, a declarat Maia Sandu.
Mai mult de 2 zile în urmă
17:20
Eugeniu Moraru a fost numit în funcția de șef al Agenției Proprietăți Publice, de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan. În iunie curent, Vladimir Baldovici a depus cererea de demisie din funcția de șef al Agenției Proprietăți Publice, după ce Maia Sandu a scris că acesta urmează să fie demis, transmite stiri.md cu referire la unimedia.info.
17:10
Cabinetul de miniștri a numit astăzi un nou șef al Poliției de Frontieră. Este vorba de Rosian Vasiloi. Propunerea a fost făcută de ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, transmite stiri.md cu referire la agora.md. „Noi avem așteptări mari, la fel și cetățenii, în special acolo unde vorbim de combaterea schemelor de contrabandă”, a adăugat la rândul său șefa Cabinetului de miniștri, Maia Sandu.  „Am acceptat această funcție pentru că, așa cum spuneam în PMAN pe 1 iulie 2018, structura responsabilă de sistemul de control al frontierei de stat a lăsat o gaură neagră la gotarele țării”, a scris Vasiloi pe pagina sa de Facebook. Născut la 18 martie 1973 în satul Văratic, raionul Rîşcani.  În 1994 a absolvit Institutul Serviciului de Grăniceri din or. Moscova (Federaţia Rusă), specialitatea ofiţer al serviciului grăniceri. Colegiul European, Natolin Campus, Varşovia, Curs "Gestionarea Intergrată a frontierelor UE şi politici migraţionale" (2016). Şcoala Naţională de Administrare Publică, Polonica, Curs SENSE (2011). Experinţă în domeniul managementului de frontieră - 23 de ani, în diferite funcţii.  După pensionare a activat timp de trei ani în The Nonproliferation & Security Sector Strategic Business Unit of URS Federal Services International Inc. (URSFSII) şi AECOM (Arhitecture, Engineering, Construction, Operation and Management), o companie globală de proiectare și consultanță în proiecte, inclusiv şi din domeniul securităţii.  În 2015-2016 a activat în cadrul Centrului OSCE din Bişkek, Kyrgyzstan.  Face parte din echipa IDIS "Viitorul" ca expert în politici de securitate.  
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.