Ploile torențiale au afectat mai multe localități din țară

Moldova24, 19 iunie 2019 13:00

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în urma ploilor torenţiale înregistrate pe teritoriul ţării în perioada 17-18 iunie, mai multe localităţi au fost afectate.Conform informaţiilor colectate din subdiviziunile teritoriale, precipitaţiile au deteriorat 0,8 km de drum local din oraşul Teleneşti, iar în localitatea Mândrești, ploile au distrus 30 ha de floarea soarelui. Precipitaţiile puternice au distrus alte 7 km de drum local din localitatea Coşcodeni, Sângerei, iar în localitatea Prepeliţa, ploaia a deteriorat 60 de foi de ardezie şi 90 metri pătraţi de ţiglă de pe acoperişul unui depozit şi magazin.De prejudicii au avut parte şi locatarii unui bloc de locuit din oraşul Criuleni, unde în urma vântului şi averselor puternice au fost distruse 120 foi de ardezie şi 7 metri cubi de cherestea.În urma precipitaţiilor de ieri două autovehicule au rămas blocate în apă pe strada Uzinelor din capitală, iar pe mai multe străzi au căzut arbori şi crengi. [caption id="attachment_145208" align="alignleft" width="720"] Facebook / GBM[/caption]Comisiile pentru situaţii excepţionale lucrează în teritoriu pentru estimarea prejudiciilor înregistrate.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Moldova24

Mai mult de 2 zile în urmă
14:00
Parlamentul Republicii Moldova se convoacă în ședință plenară. Astăzi urmează să fie inițiată procedura de demisie a Procurorului General, Eduard Harunjen.
11:30
Briefing susținut de Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, cu tema „Schemele frauduloase din economia națională”.
11:15
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale anunță despre condamnarea prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, a unei persoane de meserie avocat pentru trafic de copii. În 2016, inculpatul a făcut cunoștință cu o minoră în vârstă de 13 ani și a adăpostit-o la domiciliul său din mun. Chișinău, unde a convins-o să întrețină relații sexuale contra plată.Astfel, acesta a exploatat-o sexual până în 2018. Pentru fiecare raport sexual, îi achita între 150-400 lei.Urmare a probatoriului administrat și cercetat în instanța de judecată, în pofida negării învinuirii aduse, inculpatul a fost recunoscut vinovat, de comiterea infracțiunii de trafic de copii, stabilindu-i-se o pedeapsă de 15 ani închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții și exercita activități legate de protejarea drepturilor și intereselor minorilor pe un termen de 5 ani, cu executarea pedepsei în penitencar de tip închis.
8 iulie 2019
15:15
Scafandrierii Detașamentului căutare-salvare numărul 1 din mun. Chisinau au recuperat cadavrul unui tînăr, care s-a înecat în rîul Nistru, în apropierea satului Cioburciu, raionul Ştefan Vodă. Potrivit IGSU, cazul s-a întâmplat în după amiaza zilei de sâmbătă, 06 iulie, în momentul în care bărbatul în vîrsta de 29 de ani a hotărît să salveze o tânără care se îneca în timpul scăldatului. Tînărul a salvat fata, dar nu a reuşit să mai iasă la mal. Oamenii din preajmă au alertat serviciile de urgență. Apelul la serviciul 112 a fost înregistrat la ora 16:25 minute. Corpul neînsufleţit al bărbatului a fost recuperat abia duminică dimineaţa zilei.Circumstanţele cazului urmează a fi stabilite. În acest context, pentru evitarea cazurilor tragice, salvatorii roagă repetat cetăţenii să fie foarte prudenţi în timpul scăldatului. Oamenii sunt rugați să înoate doar în bazine acvatice amenajate cu stații de salvare. Totodată, angajaţii IGSU avertizează persoanele să nu consume băuturi alcoolice atunci cînd merg la scăldat. Maturii sunt atenţionaţi să-şi monitorizeze strict minorii şi să nu le permită scăldatul de unii singuri. În cazul apariţiei unei situaţii de risc persoanele pot apela la serviciul 112.
13:45
Sportivii care au obținut medalii în cadrul ediției a II-a a Jocurilor Europene de la Minsk, precum și antrenorii acestora, au fost decorați astăzi cu înalte distincții de stat.Prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova, pentru merite în domeniul culturii fizice și sportului și performanțe obţinute în cadrul Jocurilor Europene 2019 de la Minsk, i-a fost conferitOrdinul „Gloria Muncii” lui Peaticovschi Iulii, antrenor principal al Lotului Național de Sambo.Medalia „Meritul Civic” le-a fost oferită:Artemciuc Sabina - medaliată cu argint la sambo,Eșanu Paulina - medaliată cu bronz la sambo,Tachii Denis - medaliat cu bronz la sambo,Șahov Serghei - antrenor la Școala Sportivă Specializată de Lupte, municipiul Bender, Cecanova Irina - antrenor principal al Lotului Național la Tir cu Arcul.De asemenea, au primit Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova un grup de sportivi și antrenori.La ediția a II-a a Jocurilor Europene au participat aproximativ 6 mii de sportivi din 50 de țări. Echipa națională olimpică a Republicii Moldova a fost formată din 50 de persoane care au concurat la 10 probe sportive și au obținut 1 medalie de argint și 4 de bronz.
13:30
Guvernul Statelor Unite ale Americii, acționând prin Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), va majora finanțarea pentru guvernare democratică şi creştere economică în Republica Moldova cu 29 de milioane de dolari. Două scrisori de implementare în acest sens au fost semnate astăzi de către Prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, și Brock Bierman, Adjunctul Administratorului Biroului USAID pentru Europa şi Eurasia.Finanțarea preconizată pentru guvernare democratică va facilita crearea unor instituții funcționale şi implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor, va promova eficientizarea și transparența administrațiilor locale, va îmbunătăţi accesul la serviciile municipale și va promova descentralizarea și reformele judiciare. Alte domenii-cheie sunt crearea condițiilor prielnice pentru organizațiile societății civile și din mass-media.Finanțarea menită să contribuie la creșterea economică va promova economia orientată spre export, sporirea competitivităţii, crearea locurilor de muncă și diversificarea surselor de energie. Prim-ministrul Maia Sandu a apreciat sprijinul ferm al Guvernului SUA pentru cetățenii Republicii Moldova şi a menționat că Guvernul se va axa pe crearea unor instituții funcționale și pe lupta împotriva corupției, pentru a îmbunătăți nivelul de viață al cetățenilor Republicii Moldova. „Știm că Dumneavoastră credeți în economia de piață și de asta învățăm de la Dumneavoastră cum trebuie să se construiască o economie de piață veritabilă, competitivă, cu concurență adevărată. Noi, la fel ca și Guvernul SUA, ținem la transparența procesului decizional, la libertatea presei, la participarea societății civile în procesul decizional și la independența autorităților publice locale. Vă asigurăm că vom depune toate eforturile pentru ca acest sprijin să fie utilizat cât mai eficient, transparent, corect și în interesul tuturor cetățenilor țării”, a declarat Premierul în cadrul unei conferințe de presă.La rândul său Adjunctul Administratorului Biroului USAID pentru Europa şi Eurasia, Brock Bierman, a apreciat relațiile bilaterale dintre Republica Moldova și SUA ca fiind puternice și productive. „Semnarea acestor scrisori ridică sprijinul financiar oferit Moldovei la peste 96 milioane de dolari din 2016. Avem o istorie de colaborare lungă și valoroasă și suntem dispuși să lucrăm în continuare cu Dumneavoastră. Așteptăm cu nerăbdare implementarea cu succes a proiectelor și vom fi aici să sprijinim Republica Moldova”, a conchis oficialul.sursa: gov.md
13:00
Fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, a fost numit consilierul președintelui Igor Dodon. Anunțul a fost făcut de șeful statului, cu care a avut astăzi o întrevedere.„Am avut astăzi o întrevedere cu dl Ion Chicu, specialist în domeniul finanțelor publice, ex-ministru al finanțelor.De mai multe ori am apreciat public eforturile dumnealui menite să sporească eficiența sistemului bugetar-fiscal, bazîndu-mă, inclusiv, pe conlucrarea pe care am avut-o în perioada 2005-2009 în echipă cu Dna Greceanîi. Experiența obținută în acea perioadă, dar și activitatea dlui Chicu în cadrul Băncii Mondiale pe parcursul a mai multor ani, au fost raționamentele pentru care am acceptat fără echivoc numirea sa în decembrie 2018 în funcția de ministru. În pofida mai multor provocări pentru domeniul bugetar în această perioadă, Dl Chicu împreună cu echipa de profesioniști din cadrul Ministerului Finanțelor, a reușit să mențină stabilitatea sistemului bugetar-fiscal.Am discutat despre provocările pentru sistem legate de specificul anului 2019, inclusiv necesitatea promovării unor politicii bugetar-fiscale pentru sporirea competitivității economiei noastre, implementarea cu succes a legii salarizării în sectorul public, alte reforme stringente pentru sistemul financiar-bancar al țării.Avînd în vedere experiența pe care o are în aceste domenii, integritatea, dar și necesitatea atragerii specialiștilor notorii în serviciul statului și societății, i-am propus dlui Chicu să accepte funcția de Consilier al Președintelui Republicii Moldova. Lucrurile bune trebuie continuate în țară, iar analiza obiectivă a erorilor și lacunelor trecutului este factorul determinant pentru succes în viitor.Țara are nevoie de profesioniști consacrați, integri și devotați statului Republica Moldova! Mă bucur că dl Chicu a acceptat această propunere”, a scris Dodon pe Facebook.
12:30
Un tren de pe ruta Ungheni- Bălți a luat foc. Incidentul a avut loc duminică, în apropierea de satul Scumpia, raionul Fălești. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 17:48 de minute. La fața locului au intervenit trei echipaje de salvatori și pompieri. Flăcările au cuprins locomotiva trenului, care avea două vagoane în care se aflau pasagerii. Focul a ditrus 80% din locomotivă. Pasagerii trenului nu au avut de suferit, iar mecanicul și asistentul mecanicului au fost preluați de serviciul asistența medicală urgentă pentru investigațiile medicale ulterioare la spitalul raional Ungheni. Aceștia s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmeaza a fi stabilite ulterior.
12:15
Premierul Maia Sandu a depus cererea de demisie din funcția de deputat. Într-o postare pe Facebook, șefa Executivului dă vina pe democrați pentru introducerea sistemului mixt de vot.„Din păcate, din cauza sistemului mixt prost gândit și prost implementat de PD, Parlamentul va avea, pentru o perioadă de câteva luni, mai puțin de 101 deputați așa cum prevede Constituția. Și asta se întâmplă din cauza lipsei totale de responsabilitate a PD-ului, dar și a dorinței bolnave de putere a lui Plahotniuc. Când a impus sistemul mixt, PD s-a gândit la un singur lucru - cum să se mențină la putere împotriva dorinței cetățenilor. Pentru ei nu a contat că în cei 4 ani de mandat al Parlamentului actual vor avea loc permanent alegeri în circumscripții, nu a contat că aceste alegeri vor costa bugetul zeci de milioane de lei (doar pentru circumscripția din diaspora europeană vor trebui alocate câteva milioane de lei), nu a contat că diaspora va fi subreprezentată. Pentru PD nu au contat cetățenii. Însă, în pofida tuturor șiretlicurilor, poporul i-a pedepsit și i-a alungat de la putere”, a scris Maia Sandu.Premierul mai spune că, în curând sistemul mixt va fi anulat și că se va reveni la sistemul proporțional „pe care-l vom îmbunătăți semnificativ, inclusiv prin facilitarea votului în diasporă”.Amintim că schimbarea modului de alegere a parlamentarilor prevede că 50 de deputați ajung în Legislativ pe liste de partid, iar 51 sunt aleși în circumscripții uninominale.
12:15
Pe parcursul acestui week-end, ofițerii INP au depistat 77 de conducători auto în stare de ebrietate, cu un grad de alcoolemie record. De data asta au fost depistate în stare avansată de ebrietate la volan și câteva femei.Precizăm că gradul minim de ebrietate este stabilit de la 0,15 mg/l până la 0,3 mg/l în aerul pur expirat, iar starea avansată de ebrietate este considerată în cazul depăşirii de 0,3 mg/l în aerul pur expirat. În ambele cazuri conducătorii auto rămân fără permis de conducere.
12:00
Centrul Național Anticorupție prezintă rezumatul investigaţiilor, desfăşurate de către grupul de urmărire penală, în dosarele fraudei bancare (prezenta informaţie a fost expediată anterior conducerii ţării, dar şi misiunilor diplomatice, acreditate în Republica Moldova).În perioada 2007-2014, băncile comerciale: Banca de Economii SA, Banca Socială SA și Unibank SA au fost implicate în diverse scheme de extragere frauduloasă a mijloacelor bănești din posesia acestora, realizate prin: acordarea creditelor neperformante persoanelor juridice, care nu aveau capacitatea de a rambursa ulterior aceste credite și persoanelor juridice, care au fost create intenţionat pentru a fi scoase mijloacele financiare din cele trei bănci prin metoda creditării; acordarea/primirea plasamentelor interbancare (între cele trei bănci), inclusiv bănci din Federația Rusă, care au dus la un circuit al mijloacelor financiare în vederea creării aparenței unor lichidități satisfăcătoare activității bancare.Un reper pentru valorile care sunt urmărite pentru recuperare constituie suma de 13,34 miliarde lei, sumă care reprezintă valoarea hârtiilor de valoare de stat, emise în vederea acoperirii creditelor de urgență, acordate de BNM, în favoarea BEM, BS și UB, în conformitate cu Hotărârile  de Guvern din 13.11.2014 și 30.03.2015.La etapa actuală, numărul cauzelor penale care s-a aflat sau se mai află în gestiunea grupurilor de urmărire penală conduse sau exercitate de către Procuratura Anticorupție (în comun cu alte organe de investigare), este estimat la 197 de cauze penale, inițiate de către procurori şi ofițerii CNA începând cu anul 2009, cauze penale privind faptele infracționale de prejudiciere a „Băncii de Economii", „Băncii Sociale" şi „Unibank".De menționat că, numărul total de cauze penale, pornite sau aflate în gestiune, este în permanentă deviație, pe motiv că  acestea fie sunt conexate într-o singură procedură, în caz că sunt identificate elemente de conexitate, fie sunt disjunse, suspendate sau clasate/încetate.În instanța de judecată, în perioada 2009/prezent, au fost expediate 55 de cauze penale în privința 39 persoane fizice și 5 persoane juridice, fiindu-le incriminată comiterea infracțiunii de dobândire a creditului prin înșelăciune, escrocherie, spălare de bani, acordarea creditului cu încălcarea regulilor de creditare, unde valoarea totală a mijloacelor financiare incriminate beneficiarilor inițiali constituie 8,4 mlrd. lei.La moment, în gestiune sunt 26 de cauze penale, în cadrul cărora se investighează: legalitatea acordării creditelor bancare neperformante care a și constituit modalitate de sustragere a banilor din cele trei bănci comerciale, inclusiv de acordare a plasamentelor interbancare între băncile rezidente sau nerezidente; modalitatea de preluare a băncilor comerciale BEM, BS și UB, de către un grup de persoane ce acționau concertat; Interacțiunea autorităților statului în dependență de competența deținută la preluarea Băncii de Economii SA prin emisia suplimentară de acțiuni fără participarea statului, fiind investigate acțiunile autorităților publice ce au participat la luarea unei asemenea decizii; legalitatea și temeinicia adoptării Hotărârilor de Guvern din 13.11.2014 și 30.03.2015 prin care au fost acordate credite de urgență de către Banca Națională a Moldovei.Aceste fapte vizează persoane din sfera afacerilor, persoane cu funcții de răspundere din sistemul bancar, demnitari de stat, care au fost şi sunt cercetate sub aspectul infracțiunilor de escrocherie, dobândirea creditului prin înșelăciune, încălcarea regulilor de creditare, spălarea banilor şi infracțiuni de corupție, dar și conexe.Scopul Strategiei de recuperare a mijloacelor financiare fraudate este recuperarea, în mărime maximă posibilă, a mijloacelor financiare sustrase din Banca de Economii SA (BEM), Banca Socială SA (BS) și Unibank SA (UB), iar instituția care se ocupă de această recuperare este Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale, ca urmare a primirii delagațiilor de la Procuratura Anticorupție.În scopul identificării traseului mijloacelor bănești, acordate cu titlu de credit, Procuratura Anticorupție a pus la dispoziția Agenției rulajele conturilor bancare pe suport de hârtie, ridicate în cadrul cauzei penale respective.Astfel, în cadrul cooperării internaționale, Agenția a expediat 9 demersuri în cadrul cărora au fost interpelate țările afiliate la Europol (28 state) și Interpol (192 state).Până la moment, au parvenit răspunsuri din 38 jurisdicții, dintre care 17 jurisdicții au informat că persoanele respective nu dispun de bunuri, 11 jurisdicții au solicitat informații suplimentare și conexiunea cazului cu țara lor.În cadrul efectuării analizei financiare în vederea identificării traseului mijloacelor bănești, au fost analizate în mod manual peste 215 880 operațiuni bancare pe 321 rulaje bancare a conturilor în valută națională şi străină ale 37 societăți autohtone deschise în cele 3 bănci (Banca de Economii SA, Banca Socială SA și Unibank SA). De asemenea, au fost identificate 73 de companii nerezidente care au deschis conturi în 11 jurisdicții (Austria, Cipru, Elveția, Federația Rusă, Estonia, Franța, Cehia, Letonia, Lihtenstein, Monaco și Italia), dintre care au fost deja analizate 3908 operaţiuni bancare ale 25 de companii nerezidente care au 50 de conturi bancare deschise într-o bancă comercială din Letonia.Potrivit notelor analitice, prezentate de Serviciul analiză și sisteme informaționale al ARBI, au fost identificate mai multe jurisdicții în care au fost expediate o parte din mijloacele bănești, însă rulajele conturilor respective nu au fost puse la dispoziție pentru continuarea analizei deoarece organul de urmărire penală nu dispune de acestea.În această ordine de idei, la 05.11.2018 Agenția a expediat Procuraturii Anticorupție un proces-verbal despre rezultatele măsurilor întreprinse în cadrul investigațiilor financiare paralele în care a fost expusă analiza financiară efectuată până la acel moment privind circuitul financiar al mijloacelor bănești din creditele acordate de „Banca de Economii" SA, fiind identificate 9 jurisdicții și 11 companii în adresa cărora au fost transferate o parte din mijloacele bănești, precum despre necesitatea expedierii în adresa jurisdicțiilor respective a comisiilor rogatorii, ca rezultat de către Procuratura Anticorupție fiind expediate cererile de comisie rogatorie cu solicitarea de informații. Asistența juridică internaționalaØ Cereri de comisii rogatorii, executate total:1. Cererea de comisie rogatorie internațională nr.7371 din 09.12.2015, expediată în Lenonia, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală în forma ridicării rulajelor bancare a 26 companii din cadrul ABLV Bank şi AS Privatbank.2. Cererea de comisie rogatorie, expediată în Federaţia Rusă la 10 iunie 2015, în vederea stabilirii existenței garanțiilor bancare depuse de către ALEEF BANK şi INTERPROMBANK pentru acordarea creditelor bancare de către BC ,,Banca Socială" S.A.3. Cererea de comisie rogatorie internațională nr. 517 din 17.01.2019, expediată către Republica Cehă, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor companiilor cu conturi deschise la "KOMERČNÍ BANKA" AS.4. Cererea de comisie rogatorie internațională nr. 516 din 17.01.2019, expediată către Principatul Liechtenstein, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor companiilor cu conturi deschise la ,,VP Bank Ltd".5. Cererea de comisie rogatorie internațională nr. 515 din 17.01.2019, expediată către Republica Franceză, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor companiilor  cu conturi deschise la ,,Caisse d'Epargne Banque Privee, Cote Dazur, branch 831".Ø Cereri de comisii rogatorii, executate parțial:1. În continuare, pentru a identifica cercul de persoane care au organizat comiterea acestei infracțiuni, a fost expediată o nouă cerere de comisie rogatorie internațională nr.3674 din 02.06.2016 în Federaţia Rusă cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală în formă de audiere şi ridicare de documente.2. Cererea de comisie rogatorie internațională nr.2800 din 11.05.2015 expediată în adresa organelor de drept din Letonia privind ridicarea rulajelor a 65 companii cu conturile deschise la ABVL Bank şi AS Privatbank.3. La 26.06.2015, a fost expediată cererea de comisie rogatorie în Federaţia Rusă privind efectuarea acțiunilor referitor la depozitele la Banca de Economii SA de către băncile ruseşti precum: Aleff-Bank; Interprombank; Metrobank şi Gazprombank.4. Cererea de comisie rogatorie internațională nr.3861 din 09.06.2015, expediată în Lenonia, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală în forma ridicării rulajelor bancare.5. Cererea de comisie rogatorie internațională nr.5610 din 03 august 2016, expediată suplimentar în Federaţia Rusă, privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală.Ø Cereri de comisie rogatorii neexecutate:1. Cererea de comisie rogatorie internațională nr.4051 a fost expediată la 07.06.2015 în adresa Departamentului de Justiţie a SUA prin care s-a informat despre tranzacțiile efectuate în dolari SUA prin banca corespondentă Bank of New York Mellon, cu solicitarea de a fi inițiate investigații.Din discuțiile purtate cu reprezentanții FBI, aceasta era în proces de lucru.2. Cererea de comisie rogatorie internațională nr.512 din 17.01.2019, expediată către Republica Cipru, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor a unor companii cu conturi deschise la Eurobank Cyprus LTD.3. Cererea de comisie rogatorie internațională nr. 520 din 17.01.2019, expediată către Federația Rusă, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor unor companii cu conturi deschise la "Metrobank" Moscova, Rusia.4. Cererea de comisie rogatorie internațională nr. 519 din 17.01.2019, expediată către Estonia, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor unor companii cu conturi deschise la ,,Versobank" AS și ,,Tallinna Äripanga" AS.5. Cererea de comisie rogatorie internațională nr. 518 din 17.01.2019, expediată către Principatul Monaco, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor unor companii  cu conturi deschise la ,,Union Bancaire Privée, UBP SA", Monaco.6. Cererea de comisie rogatorie internațională nr. 514 din 17.01.2019, expediată către Elveția, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor unor companii  cu conturi deschise la "Credit Suisse Ag".7. Cererea de comisie rogatorie internațională nr. 513 din 17.01.2019, expediată către Austria, cu solicitarea efectuării acțiunilor de urmărire penală și anume ridicarea rulajelor bancare și a actelor confirmative tranzacțiilor unor companii cu conturi deschise la "Raiffeisenlandesbank NiederÖsterreich-Wien AG".8. Cererea de comisie rogatorie expediată în adresa Republicii Italiene la 25.11.2018, răspuns de imposibilitate de a fi executată;9. Cererea de comisie rogatorie internațională nr.3608 din 04 august 2016 expediată suplimentar în Federaţia Rusă privind efectuarea acțiunilor de urmărire penală;La moment sunt în proces de perfectare alte 9 cereri de comisie rogatorie pentru Cipru, Letonia, Federaţia Rusă, Ucraina, Germania, Bulgaria, Emiratele Arabe.  Bunurile sechestrate/recuperate:Ø Suma prejudiciului, cauzat pe dosarele fraudei bancare, invocat la moment: 13,34 mlrd. leiØ Valoarea sechestrelor aplicate (valoarea bunurilor este una aproximativă, ținând cont de metoda de evaluare cadastrală, gradul de uzură a bunurilor odată cu trecerea timpului):aproximativ 3 miliarde de leiØ Suma prejudiciului recuperat la data de 15.06.2019: 2 276,6 mln. lei, dintre care active proprii ale băncilor:1 203,4 mln lei, iar pe titluri executorii 1 073,2 mln lei.      Acțiunile ce urmează a fi implementate în continuare:1. Iniţierea, în comun cu EUROJUST, a unei Echipe Comune de Investigații, în vederea obținerii operative a documentelor și a altor probe, în privința persoanelor implicate în frauda bancară, necesare pentru finalizarea anchetei și remiterii dosarului în instanța de judecată, atât pe teritoriul Republicii Moldova cât și pe teritoriul altor state.       2. Continuarea implementării procedurilor necesare în contextul dreptului penal și/sau civil în scopul asigurării recuperării (eventuale confiscări) și repatrierii mijloacelor financiare litigioase  aflate peste hotare(cel puțin în 10 jurisdicții identificate la moment).NOTĂ:În vederea dezminţirii unor informaţii eronate, care au apărut în spaţiul public şi care fac trimitere la unele constatări ale companiei KROL, Procuratura Anticorupţie vine cu următoarea precizare:În urma acţiunilor de urmărire penală, efectuate în cauzele ce vizează frauda bancară, inclusiv în temeiul constatărilor companiei KROL, suma banilor sustraşi din cele 3 bănci comerciale este de aproximativ 600 de milioane de dolari.Cifra de 2,9 miliarde de dolari, menţionată în acelaşi raport, constituie suma fondurilor de împrumut, acordat de cele 3 bănci societăţilor din grupul Şor. Din această sumă, 600 de milioane de dolari sunt banii sustraşi, iar suma restantă din cele 2,9 miliarde a fost rambursată băncilor pentru stingerea împrumuturilor. Modul în care au fost rambursate aceste mijloace este investigat de procurori sub aspectul spălării de bani şi nu prin prisma sustragerii.  Respectiv, afirmaţia precum că din sistemul bancar au fost sustrase 3 miliarde de dolari nu este corectă.
11:45
O fabrică clandestină de producere a țigaretelor a fost deconspirată pe teritoriul Bulgariei, în urma unei operațiuni internaționale dintre poliţia moldovenească, bulgară și ucraineană sub egida Europol.Ofițerii Direcției de Combatere a Crimei Organizate a Inspectoratului national de investigații în comun cu procurorii PCCOCS au documentat o grupare infracțională internaţională, formată din moldoveni, ucraineni, polonezi, bulgari care, specializată în producerea ţigaretelor la fabrici clandestine, amplasate în diferite regiuni și ţări europene.Membrii grupului racolau cetăţeni moldoveni şi ucraineni, care erau transportaţi la aceste fabrici clandestine, unde munceau în condiţii inumane.În perioada de documentare în luna noiembrie 2018, în localitatea Gierlachowo, Polonia, a fost identificată o fabrică clandestină de fabricarea ţigaretelor, unde au fost reţinute şi arestate 14 persoane, dintre care cinci moldoveni și nouă ucraineni, care până în prezent se află în arest. În urma operaţiunii demarate, au fost confiscate sute de mii de pachete de ţigări contrafăcute și tone de tutun, precum și utilaj tehnic.Directia de Combaterea Crimei Organizate a INI, a continuat documentarea activitații criminale a membrilor grupării implicate în crearea atelierilor clandestine de producere a țigaretelor pe teritoriul ţărilor Uniunii Europene şi a identificat o nouă locaţie unde membrii grupării instalau o altă linie clandestină pentru fabricarea ţigaretelor contrafăcute, de această dată în Republica Bulgară, în imediata apropiere a satului Trud, regiunea Plovdiv.Informaţiile acumulate şi documenate de către ofiţerii de poliţie a DCCO a INI au fost transmise în luna mai prin Centrul de cooperare poliţienească internaţională, prin canale securizate, către specialiştii de la Europol pentru a organiza cu poliţia bulgară documentarea acţiunilor membrilor grupărilor criminale care se desfăşurau pe teritoriul Bulgariei. Ulterior, în comun cu Direcţia de investigaţie a Departamentului de grăniceri al Ucrainei au fost identificate noi persoane care au fost racolate din Moldova și Ucraina, de către organizatori şi transportate la muncă în Republica Bulgară.Pe parcursul documentării se făcea schimb de informaţii între ofiţerii de poliţie pentru a fi documentate toate circumstanţele stabilite şi apărute.De către echipele comune de investigaţii a Moldovei, Bulgariei şi Ucrainei precum şi a specialiştilor de la Europol s-a primit decizia ca la data de 3 iulie curent, angajații Direcţiei combaterea criminalităţii organizate a Bulgariei, să intervină în forță la fabrica ilegală amplasată în apropierea satului Trud, regiunea Plovdiv.Urmare a operațiunii, au fost reținute 12 persoane, membri ai grupării criminale, dintre care un moldovean, patru bulgari și șapte ucraineni. Este de menţionat că gruparea acționa în conspirație extremă, lucrătorii nu părăseau zona. Accesul la atelier a fost limitat și controlat. Potrivit datelor preliminare, aceasta este cea mai mare fabrică ilegală de producere a țigaretelor deconspirată până acum pe teritoriul Bulgariei. Produsul finit este de aproximativ 2 milioane de leva ( valută bulgară ), iar daunele aduse trezoreriei statului bulgar, se ridică la aproape 20 milioane de euro pe lună. Lunar se produceau câte 6000 cutii de țigări contrafăcute sub mărcile „Mura“ si „Royal“.Investiția în fabrică este de aproximativ 10 milioane de leva. În apropiere a fost deconspirat și un atelier mai mic, deschis în satul Rajevo Konare, unde se efectuau operațiunile de tăiere a tutunului, având și un tunel de evacuare special. În cursul operațiunii a fost reținută și o remorcă încărcată cu țigări în valoare de 1,5 milioane de leva, gata pentru transport. În fabrică au fost găsite țigări de peste 1 milion de leva.La moment se întreprind acțiuni pentru identificarea tuturor membrilor grupului infracțional și atragerea acestora la raspundere penală. Totodată vor fi trimise de către autorităţile de drept, cereri de asistenţe juridice pentru a face schimb de probe.Pentru infracțiunile comise făptuitorii riscă pedepse sub formă de închisoare pe un termen de până la 12 ani.
11:45
Au încălcat, au propus bani polițiștilor și au aruncat disperați bancnotele prin echipajele de patrulare.Primul caz a avut loc ieri dimineață, în mun. Bălți, pe strada Kiev, unde inspectorii de patrulare au sancționat șoferul unui automobil de marcă Toyota pentru neacordarea de prioritate pietonilor. Tânărul de 20 de ani, din satul Ciolacu-Nou, raionul Fălești, a încercat să scape de sancțiune oferindu-i ofițerului de patrulare 200 de lei MD. Deși a fost avertizat că este pasibil de răspundere penală, a lăsat bancnotele în sertarul automobilului.6 ore mai târziu, același scenariu a avut loc în sectorul Buiucani al capitalei, unde polițistul de patrulare a observat cum bărbatul de la volanul unui Ford Transit se deplasa cu mai mulți pasageri decât îi permite caracteristica tehnică a autovehiculului. Șoferul de 39 de ani, l-a rugat pe polițist „să se rezolve cazul pe cale amiabilă” propunându-i 150 de lei. Deși polițistul a refuzat să le ia, bărbatul a lăsat bancnotele pe bancheta din spate a echipajului de patrulare.Iar la nici o oră de la acest caz, la intersecția străzilor A. Pușkin și Columna din Chișinău, o tânără de 29 de ani, la volanul unei mașini de marcă Dacia, a ignorat cerințele indicatorului „sens unic de deplasare” și urma să fie sancționată. Doar că pentru a nu primi amenda, aceasta i-a propus inspectorului de patrulare 200 de lei MD și să-și continue drumul. Chiar dacă a fost avertizată despre consecințe, șoferița a pus banii lângă mecanismul de schimbare a vitezei din mașina poliției.La scurt timp, în raionul Orhei, un bărbat de 65 de ani, de la volanul unui Mercedes, depășind limita de viteză, a încercat să corupă inspectorul de patrulare care-i întocmea procesul-verbal - cu 400 de lei. Acesta a ignorat aceeași avertizare despre mită și a lăsat banii pe bancheta din față a echipajului poliției de patrulare.Practic în același timp, în Telenești, pentru depășirea limitei de viteză, un alt bărbat a încercat să scape de amendă și puncte de penalizare. Individul de 30 de ani i-a propus ofițerului de patrulare „să închidă ochii” la încălcarea lui, propunându-i 200 de lei MD. De această dată, banii au fost aruncați în buzunarul ușii din dreapta.Inspectoratul Național de Patrulare atenționează: Nu mai propuneți polițiștilor alternative amenzilor, iar dacă vă ciocniți cu incidente în care vi se propune sau cere mită, apelați la numerele scurte 112 sau 1520 și denunțați actele de corupție.
11:30
Un bărbat de 38 ani, din Chișinău, a fost reținut pentru furt dintr-o grădiniță. Incidentul a avut loc la data de 4 iunie, pe strada Trandafirilor din comumna Stăuceni. Acesta a sustras o geantă de dame în care se aflau actele de identitate și mijloace financiare ce aparțin unei angajate în vârstă de 37 ani.Polițiștii au stabilit că individul a intrat în grădiniță prin acces liber. Totodată polițiștii au stabilit că de pe cardul bancar au fost sustrași banii ce aparțin femeii, fiindu-i cauzat un prejudiciu în sumă de 20 980 lei.În urma măsurilor speciale întreprinse de ofiţeii de investigaţie a Inspectoratului Râșcani, suspectul a fost reţinut şi escortat la inspectorat pentru audieri şi stabilirea circumstanţelor. În cadrul audierilor bărbatul și-a recunoscut vinovăția. Este de menționat că individul anterior a fost judecat pentru un șir de furturi din oficii și grădinițe, pe teritoriul mun. Chișinău.În acest context, a fost inițiată o cauză penală pentru furt, faptă care prevede amendă în mărime de la 32 500 lei la 67 500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore sau închisoare de până la 4 ani.http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2019/07/video-08.07119.mp4
11:30
Parlamentul se va convoca, mâine, în ședință pentru a iniția procedura de demisie a Procurorului General, Eduard Harunjen. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de către șeful statului, Igor Dodon.„De mai bine de o lună, împreună cu toată societatea noastră, cu conducerea Parlamentului și a Guvernului Republicii Moldova, i-am cerut dlui Harunjen să-și depună demisia de onoare.Spre deosebire de alți demnitari de stat de rang înalt, Procurorul General actual, instalat în funcție cu semne mari de întrebare sub aspect de legalitate, așa și nu a avut curajul să plece. Chiar de la momentul numirii sale în funcție am contestat modul în care dl Harunjen a devenit Procuror General.În aceste condiții Parlamentul Republicii Moldova se va convoca mâine în ședință pentru a iniția procedura de demisie a acestei persoane. Conform legislației Republicii Moldova, imediat după efectuarea procedurilor pe dimensiunea legislativă, voi fi gata să semnez decretul de demisie a Procurorului General.Restabilirea și consolidarea statului de drept în Republica Moldova este prioritatea primordială pentru noi și orice încercare de a dinamita acest proces va fi curmată cu toată determinarea”, a scris Dodon pe Facebook.
6 iulie 2019
13:45
Canicula a ajuns până la Alaska unde, joi, s-au înregistrat valori de peste 32 de grade Celsius la Anchorage, cel mai mare oraş din statul american. Acesta este, potrivit meteorologilor, un record istoric de temperatură având în vedere că media maximă înregistrată aici în 4 iulie a fost de 18,3 grade Celsius, informează AFP. ”La ora 17:00, pe Aeroportul internaţional din Anchorage au fost înregistrate oficial 90 de grade Fahrenheit (circa 32,2 grade Celsius) pentru prima dată' în istoria înregistrărilor meteorologice”, a anunţat pe Twitter Serviciul Național de Meteorologie (NWS) american. Recordul precedent a fost măsurat în urmă cu 50 de ani: 85 de grade Fahrenheit (29,4 grade Celsius). Specialiștii pun recordurile termice pe fondul încălzirii globale. Temperaturile extrem de ridicate din sudul Alaskăi sunt provocate de ”o vastă zonă de presiune înaltă care se află chiar deasupra noastră”, a explicat meteorologul Bill Ludwig, din cadrul NWS, conform sursei citate. Trebuie însă reținut și că în interiorul regiunii, de-a lungul timpului au fost înregistrare recorduri termice. Astfel, recordul absolut înregistrat în Alaska a atins 100 grade Farenheit (37,8 grade Celsius) la Fort Yukon pe 27 iunie 1915.Potrivit oamenilor de ştiinţă citați, Alaska se încălzeşte de două ori mai rapid decât media globală: ”în perioada 1901-2016, temperaturile medii în Statele Unite au crescut cu un grad Celsius, în timp ce în Alaska, au crescut cu 2,6 grade”.Sursa: EVZ.ro
13:15
10,298 miliarde de lei au fost colectați de către Serviciul Vamal până la data de 1 iulie 2019. Suma este în creștere cu 635 milioane de lei, față de aceeași perioadă a anului precedent, în timp ce, în 2018, creșterea înregistrată a fost de 270 milioane lei față de 2017 (primele șase luni).În continuare, ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxele vamale.Astfel, se atestă o creștere semnificativă a veniturilor acumulate de Serviciul Vamal, comparativ cu perioadele similare ale anilor 2018 și 2017. Datele relevă o sporire considerabilă a indicatorilor de progres.
11:00
Un membru al Comisiei pentru acordarea cetăţeniei, de pe lângă Preşedintele Republicii Moldova, și un intermediar au fost reținuți, aseară, de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție într-un dosar de trafic de influență. Aceștia sunt bănuiți că l-ar fi ajutat pe un cetățean străin să obțină cetățenia moldovenească fără impedimente.Potrivit materialelor cauzei, bănuiții ar fi acționat în complicitate, iar pentru serviciile lor ar fi cerut 2500 de euro. În cadrul documentării cazului, a fost urmărită transmiterea banilor în două tranșe - de la solicitantul cetățeniei către intermediar și de la intermediar către membrul Comisiei. După ce a fost transmisă toată suma, ofițerii CNA și procurorii i-au reținut în flagrant pe intermediar și pe reprezentantul Comisiei.Pe faptele descrise a fost inițiată o urmărire penală pentru trafic de influență, iar persoanele bănuite au fost plasate în izolatorul CNA pentru 72 de ore.În prezent, grupul de anchetă desfășoară acțiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. Reprezentanții Președinției continuă să acorde suport ofițerilor CNA și procurorilor pentru documentarea obiectivă a cazului și identificarea întregului cerc de suspecți.
5 iulie 2019
14:15
Deputații au aprobat, în ședința de astăzi, încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale pentru trei dintre cei nouă membri ai instituției. Astfel, în baza cererii de demisie a fost încetată calitatea de membru al CEC pentru Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan. Potrivit art.20 alin.(1) lit.b) din Codul electoral, unul din temeiurile încetării calității de membru al CEC îl reprezintă demisia. Tot în ședința de astăzi, Parlamentul a aprobat eliberarea lui Valeriu Doagă din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, în baza cererii de demisie, în legătură cu atingerea plafonului de vârstă. Totodată, deputații l-au revocat pe Anatolie Zagorodnîi din funcția de consilier pentru soluționarea contestațiilor - director general al Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor.
14:00
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI a desfăşurat un exerciţiu complex la o bază petrolieră din mun. Chişinău. Conform scenariului, un depozit petrolier în preajma oraşului a fost cuprins de flăcări. Incendiul s-a produs în jurul orei 10:00, la motorul autocisternei într-o staţie de alimentare. Muncitorii au încercat să stingă flăcările cu stingătoarele, dar arderea s-a extins pe o suprafaţă considerabilă afectînd depozitul. Angajaţii obiectivului au fost evacuaţi de forţele primare de intervenţie din cadrul întreprinderii.La faţa locului au intervenit pompierii IGSU, care au reuşit să localizeze arderea în cel mai scurt timp, astfel evitînd riscul producerii unui incendiu de proporţii. În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit. Astfel de exerciții sunt organizate cu scopul de a verifica capacitățile și gradul de pregătire a organelor de conducere a instituțiilor și agenților economici, iar angajații Inspectoratului evaluează starea de pregătirea și reacționarea a acestora în situații excepționale.
13:15
Primele sisteme ruse de apărare anti-rachetă S-400 achiziţionate de Turcia vor fi încărcate în aeronave cargo duminică şi vor ajunge în Turcia în cursul săptămânii următoare, relatează publicaţia Haberturk, citată de Reuters.Prima livrare va fi făcută cu ajutorul a două aeronave cargo, care vor decola de pe o bază militară aeriană din Rusia. O echipă de tehnicieni ruşi vor supraveghea instalarea sistemelor în Turcia, cel mai probabil luni, a transmis publicaţia turcă.Achiziţionarea sistemelor ruseşti S-400 a dus la tensionarea relaţiilor dintre Turcia şi Statele Unite, motiv pentru care Administraţia de la Washington a anunţat că va impune sancţiuni în momentul în care sistemele vor ajunge în Turcia.De asemenea, Statele Unite au pornit un proces formal privind excluderea Turciei din programul F-35, oprind antrenarea piloţilor turci în Statele Unite, transmite Mediafax.Administraţia de la Washington a încercat să împiedice achiziţia sistemelor S-400, pe care le consideră necompatibile cu structura de apărare a NATO.Sancţionarea Turciei şi excluderea din programul F-35 ar însemna cea mai gravă deteriorare a relaţiilor dintre Statele Unite şi Turcia.
12:30
Continuă ședința Consiliului municipal Chișinău, începută pe 4 iulie.
12:00
Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 5 iulie // LIVE You may also like Viorel Ţopa confirmă zvonurile despre fuzionarea protestelor DA cu cele ale lui Usatâi Andrian Candu: Alegerile locale se vor desfășura în vara acestui an Percheziții Moldsilva // Trei persoane, inclusiv o contabilă, escortate la CNA. Șeful Ocolului Silivic din Selişte, reţinut Sandu și Năstase l-au recunoscut pentru prima dată pe Igor Dodon drept șef al statului, dar n-au dat mâna cu el // VIDEO...
12:00
Circa 300 de articole vestimentare pentru femei și copii, cu marcajele unui renumit brand european, au fost descoperite de către echipele mobile ale Serviciului Vamal, ca rezultat al activității de patrulare pe traseele din țară.Reținerea a avut loc la ieșire din localitatea Corlăteni (raionul Rîșcani), după ce echipele mobile au oprit în trafic, pentru verificări, un autoturism despre care aveau suspiciuni că ar fi folosit la transportul ilicit de mărfuri. Ca rezultat, în portbagajul automobilului au fost depistate haine noi în valoare de zeci de mii de lei, fără acte de confirmare a provenienței.În alte două cazuri, semnalate într-un interval de doar o oră, funcționarii vamali de la Cahul, alertați de câinii antitabac ai Vămii, au descoperit circa 6.000 de țigarete, ascunse în bagaje personale și colete. Cercetările continuă în vederea elucidării tuturor circumstanțelor și tragerii la răspundere conform prevederilor legale.
11:45
Ofițerii de investigație ai Direcției pentru combaterea criminalității organizate a Inspectoratului Național de Investigații și polițiștii Direcției generale urmărire penală în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale au deconspirat activitatea ilegală a unui grup criminal din Ucraina, care își desfășura activitatea criminală pe teritoriul Republicii Moldova.Grupul era format din cinci persoane cu vârsta cuprinsă între 38 și 41 ani, originare din Ucraina, regiunea Donbas și Odessa. Aceștia urmărind scopul de însușire a valorilor materiale, prin abuz de încredere și înșelăciune a cetățenilor Republicii Moldova, se prezentau în calitate de specialiști în medicină cu abilitați în domeniul tratării persoanelor dependente de droguri și alcool.Pe durata tratamentului de 28 zile, victimile erau plasate într-o casă amplasată în raionul Orhei, fiind private de libertate. Iar sub pretextul vindecării viciilor, membrii grupării administrau ilegal persoanelor deținute, diverse medicamente fabricate în Ucraina, destinate tratamentului persoanelor bolnave de schizofrenie, fără careva prescripții medicale, provocându-le somnolență pentru o perioadă îndelungată, iar ulterior, dereglări de sănătate.Astfel, în schimbul acestor servicii prestate ilegal, membrii grupului criminal însușeau de la cetățenii Republicii Moldova sume bănești impunătoare, și anume până la 15 000 lei. Ulterior, durata tratamentului ilegal era prelungit pe un termen nedeterminat, iar sumele bănești erau achitate de către rudele victimelor la solicitarea membrilor grupului criminal.Actualmente au fost identificați șapte cetățeni ai Republicii Moldova în calitate de părți vătămate, care au avut de suferit daune morale și materiale în urma activității ilegale a acestui grup criminal prin înșelăciune și abuz de încredere. Victimele au fost supuse expertizei medicale, pentru stabilirea gravidității prejudiciului adus stării de sănătate.Menționăm că, membrii grupării anterior au fost judecați pentru comiterea altor genuri de infracțiuni pe teritoriul Ucrainei, precum: comercializarea ilegală a drogurilor, răpiri de persoane, tîlhării, jafuri, furturi.Bănuiților li se încriminează comiterea infracțiunilor de privaţiunea ilegală de libertate și escrocherie, iar dacă vinovăția aceastora va fi demonstrată, aceștia riscă privațiune de libertate pe un termen de la 3 pînă la 7 ani.Poliția efectuează în continuare acțiuni de urmărire penală și măsuri speciale de investigații în vederea stabilirii tuturor circumstanțelor și persoanelor implicate.
11:30
Un locuitor al capitalei, în vârstă de 33 de ani, a fost reținut fiind bănuit de comiterea unui șir de furturi din oficii pe teritoriul mun. Chișinău. Anterior acesta a fost judecat pentru infracțiuni similare.Polițiștii sect. Râșcani au fost alertați pe parcursul lunii mai cu privire la comiterea a două furturi. Individul, prin acces liber, a pătruns în vestiarul unui garaj și atelier de mobilă și sustrăgea banii angajaților. Prejudiciul cauzat a fost estimat la suma de 78 200 lei. Totodată în cadrul acțiunilor de investigație polițiștii au stabilit că individul a mai comis cel puțin 10 furturi din oficii pe teritoriul mun. Chișinău și se afla în căutare.În cadrul audierilor bărbatul și-a recunoscut vinovăția. El a declarat că pătrundea în oficii și fura din gențile și portmoneele care erau lăsate fără supraveghere, ulterior dispărea în direcţii necunoscute.Este de menționat că suspectul în luna aprilie 2019, a fost eliberat din locurile de detenție, pentru infracțiuni similare.Actualmente bănuitul se află în custodia Direcţiei de Poliţie a mun. Chişinău şi este cercetat penal pentru furturi. Conform legislaţiei penale în vigoare, el riscă o pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 2 la 6 ani.http://politiacapitalei.md/wp-content/uploads/2019/07/video-05.mp4
4 iulie 2019
17:00
Primarul General interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, viceprimar responsabil pe domeniul social, și-a prezentat astăzi demisia din funcție.În cadrul unui briefing de presă, Ruslan Codreanu a declarat că în perioada aflării sale la cârma orașului, atât în calitate de Primar General interimar, cât și de consilier municipal, a lucrat pentru binele orașului și în interesul cetățenilor. „Cele 300 de șantiere aflate în desfășurare în oraș, demonstrează că se pot face lucruri frumoase, cu bani doar din surse bugetare", a subliniat Primarul.Ruslan Codreanu și-a îndemnat colegii să-și continue activitatea în soluționarea problemelor cetățenilor și a urat succese noii administrații a Capitalei.
15:00
Primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu, susține un briefing de presă. Menționăm că, astăzi, în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău, Ruslan Codreanu a fost demis din funcție.
14:00
Raportul Kroll 2 a fost publicat, decizia fiind luată de către Comisia specială de anchetă privind frauda bancară. Documentul este în limba engleză. Unele date din raport rămân secretizate și nu conține lista finală a beneficiarilor miliardului furat din sistemul bancar al R. Moldova. Raport Kroll II by on Scribd
14:00
Conferință de presă organizată de Procuratura Generală.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.