SIS trece sub dublu control: președinte și parlament

Europa Libera, 18 iunie 2019 14:00

Deputații Partidului Șor și o parte din deputații PD nu participă la prima ședință plenară a Parlamentului de la Chișinău de la preluarea puterii de către alianța ACUM-PSRM. Potrivit relatării Interfax, prezența în sală este 88 din 101, iar printre absenți se numără liderul PD Vlad Plahotniuc și fostul speaker din partea PD Andrian Candu. La ședința de marți majoritatea parlamentarilor au votat  în primă lectură un proiect de hotărâre prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este trecut în subordinea președintelui țării, deși va fi controlat mai departe și de parlament. Deputatul PD Alexandru Jizdan, fost ministru de interne, a criticat proiectul, spunând că vrea să transforme SIS „într-o filială a serviciilor secrete străine”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 30 minute
21:00
Parlamentul European a ales-o pe conservatoarea germană Ursula von der Leyen în funcția de președintă a Comisiei Europene, relatează agențiile de știri, citând rezultatele votului secret.Ministră a apărării în Germania, post din care a spus că-și va da demisia săptămâna aceasta, von der Leyen a afirmat la audieri în fața europarlamentarilor că provocarea cea mai stringentă este sănătatea planetei și că va propune, în caz că este confirmată, legi pentru reducerea emisiilor.„Îmi doresc ca Europa să devină primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050”, a spus von der Leyen, candidatura căreia a fost agreată și propusă de liderii Uniunii Europene.Promisiunile legate de combaterea schimbărilor climatice au ajutat-o să-i câștige de partea sa pe liberalii și socialiștii inițial sceptici. Candidatura politicienei proeuropene, care s-a născut la Bruxelles și le-a vorbit azi europarlamentarilor în germană, franceză și engleză, a fost convenită și propusă luna aceasta de Consiliul European.
Acum 2 ore
19:40
Unele instituții de presă, cum ar fi Prime TV, au abuzat în etichetări, altele, în special NTV Moldova şi sputnik.md, au selectat și au inclus disproporționat opiniile actorilor principali.
19:30
Invitata emisiunii este Galina Vasilieva.
19:30
Transformarea Curții Supreme de Justiție într-o curte de casaţie, asigurarea libertății de acțiune a procurorilor și curățarea sistemului judecătoresc de corupți și incompetenți, sunt printre prioritățile noului ministru.
Acum 4 ore
19:10
Parlamentul European supune votului astăzi candidatura Ursulei von der Leyen la funcția de președintă a Comisiei Europene, ea declarând la audieri în fața europarlamentarilor că provocarea cea mai urgentă în fața Uniunii Europene este sănătatea planetei. Ministră a apărării în Germania, funcție din care urmează să-și dea demisia săptămâna aceasta, von der Leyen a afirmat că, dacă este aleasă la șefia Comisiei Europene, va propune în primele 100 de zile de mandat o legislație prin care Europa să devină „primul continent al lumii neutru din punct de vedere al emisiilor la orizontul lui 2050”. Candidatura politicienei germane de centru-dreapta, care s-a născut la Bruxelles și le-a vorbit azi europarlamentarilor în germană, franceză și engleză a fost convenită deja de Consiliul European. Dacă Parlamentul European nu o confirmă, liderii europeni trebuie să se întoarcă la masa negocierilor și să propună o nouă candidatură timp de o lună.
19:10
Majoritatea parlamentară a aprobat în prima lectură un proiect de lege care va reglementa modul cum este numit procurorul general interimar, anume prin decretul șefului statului la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, exact ca în cazul numirii procurorului general. Unul din autorii proiectului, deputatul PAS Sergiu Litvinenco, a explicat că legea procuraturii nu conține actualmente asemenea prevederi. Amendamentul a fost votat în prima lectură la o săptămână după ce parlamentul a constat că procurorul general anterior, Eduard Harunjen, a fost numit cu încălcări, forțându-l să demisioneze. Harunjen a fost criticat pentru faptul că ar fi răspuns comenzilor politici ale fostei guvernări în frunte cu PD, dar a respins criticile. Pentru a intra în vigoare, noile amendamente mai trebuie adoptate în lectura a doua și promulgate de șeful statului.
18:30
Acum 6 ore
17:00
„Dacă nu e în stare să se cureţe din interior, va trebui să inițiem imediat procesul de curățare externă a justiţiei”, a fost un nou avertisment al şefei Guvernului Maia Sandu adresat astăzi instituției de autoreglementare judecătorească.
16:30
Parlamentul a numit astăzi trei membri ai Comisiei Electorale Centrale, Dumitru Pavel, Dorin Cimil și Maxim Lebedinschi. Cei trei îi vor înlocui pe Alina Russu, Rodica Ciubotaru și Iurie Ciocan, care și-au dat demisia în urma criticilor exprimate de noua majoritate PSRM-ACUM. CEC urmează să-și aleagă și o nouă conducere. Maxim Lebedinschi, care a fost până acum consilierul președintelui Igor Dodon, a fost propus drept membri al CEC de către PSRM, avocatul Dumitru Pavel și conferențiarul universitar Dorin Cimil fiind propuși de PPDA și PAS, cele două partide ale blocului ACUM.
16:30
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu, a fost demis din funcție astăzi cu nouă voturi pentru ale membrilor CSM și un vot împotrivă. Este o nouă demisie răsunătoare în instituțiile statului și ale justiției de la preluarea puterii luna trecută de către noua majoritate PSRM – ACUM, în urma unei confruntări cu Partidul Democrat. „Viața nu se sfârșește aici, nu am citit motivele revocării, sper că sunt întemeiate”, a declarat Micu jurnaliștilor la aflarea rezultatelor votului. El a spus că respectă decizia de astăzi și că rămâne membru simplu al CSM. El a fost președinte al acestei instituții de autoadministrare judecătorească din 2018.
16:10
Politicianul rus de opoziție Ilia Iașin a spus că va contesta în justiție decizia Comisiei Electorale a Moscovei de a-i exclude candidatura din alegerile pentru Duma orășenească din 8 septembrie. Iașin a mai scris pe Facebook că va participa la demonstrații zilnice ale candidaților independenți în centrul Moscovei. Autoritățile electorale l-a descalificat pe motiv că multe din cele 4500 de semnături în sprijinul său depuse de Iașin ar fi conținut informații incorecte, dar au ignorat scrisorile semnatarilor, care argumentau contrariul. Pe 14 iulie, poliția a dispersat cu forța un protest spontan al simpatizanților opoziției la aflarea știrii că mai mulți candidați au fost descalificați.
16:10
În Ucraina, a intrat în vigoare noua lege despre limba de stat care a fost promulgată de fostul președinte Petro Poroșenko în ultimele zile ale mandatului său, cu două luni în urma. Noua lege întărește statutul ucrainenei ca „limbă de stat unică” în Ucraina și interzice orice tentativă de a acorda acest statut altor limbi. Legea are scopul să asigure în practică folosirea limbii ucrainene ca limbă de stat, obligând între altele funcționarii publici să dea examene la cunoașterea ei. Mai sunt prevăzute și cote de folosire a limbilor în mass-media iar respectarea legislației va fi verificată de „inspectori lingvistici”. Actualul președinte ucrainean Volodimir Zelenski a criticat legea, spunând că „interdicțiile și pedepsele” pe care le prevede va complica și va mări birocrația, în loc să o reducă.
16:10
Ministrul Justiției din Austria a aprobat extrădarea magnatului ucrainean Dmitro Firtaș în Statele Unite, unde a fost inculpat în legătură cu o schemă de corupție implicând livrări de titan pentru constructorul de avioane Boeing. Decizia de astăzi a ministrului austriac Clemens Jabloner vine la trei săptămâni după ce Curtea Supremă de la Viena și-a dat acordul pentru extrădarea lui Firtaș. În trecut partener de afaceri al lui Paul Manafort, fostul șef de campanie electorală al președintelui american Donald Trump, magnatul ucrainean luptă contra extrădării încă din 2014, când a fost arestat în Austria. El neagă că ar fi comis ilegalități. Manafort ispășește actualmente o pedeapsă de șapte ani și jumătate de închisoare pentru fraude fiscale și altele.
16:10
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și-a exprimat convingerea că la Chișinău există astăzi o guvernare pro-europeană, în interesul oamenilor, dar a spus că această guvernare are mult de muncă pentru realizarea reformelor și combaterea corupției. Merkel a făcut declarația după convorbiri purtate astăzi la Berlin cu prim-ministrul moldovean Maia Sandu.„Comisia Europeana deja a spus clar că va ajuta Moldova pe această cale și vom face același lucru din partea Germaniei, din toată inima!”, a spus Merkel, la o conferință de presă comună cu Sandu.Cancelarul german a lăudat-o pe șefa guvernului moldovean pentru deciziile luate și curajul arătat în timpul recentei tranziții a puterii la Chișinău, când Partidul Democrat a refuzat timp de o săptămână să cedeze guvernarea.Maia Sandu i-a mulțumit Angelei Merkel pentru sprijinirea R. Moldova, spunând că este unul „din cei mai respectați lideri din UE, o femeie care a condus Germania și Europa în timpuri turbulente cu curaj și pricepere”.Agențiile internaționale de știri remarcă faptul că la întâmpinarea Maiei Sandu la Berlin, Merkel a rămas așezată, în timpul intonării imnurilor naționale, pentru a doua oară într-o săptămână, pe fundalul îngrijorărilor privind starea sănătății sale. Cancelarul Germaniei, care va împlini mâine 65 de ani, a avut în ultimele săptămâni câteva episoade în care nu s-a simțit bine la ceremoniile publice.
Acum 8 ore
13:30
Președintele Igor Dodon  a discutat marți cu ministrul Economiei, Vadim Brînzan și cu candidatul la funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz”, Vadim Ceban despre posibila majorare a prețului la gaze pentru consumatorul final, cerută de întreprinderile energetice la ANERE, pe fundalul majorării prețului pe piața internațională. Dodo a anunțat că miercuri va fi la Moscova pentru discuții cu autoritățile ruse și cu Gazprom despre o posibilă reducere a prețului pentru gazele livrate R.Moldova. Totodată, a reamintit că trebuie demarate cât mai repede negocierile cu partea rusă privind un nou contract pentru livrarea de gaze naturale și tranzitul acestora după 1 ianuarie 2020. „Experiența anilor trecuți denotă, că o tergiversare a acestui proces poate pune în pericol securitatea energetică a țării, în special în perioada rece a anului” a scris președintele pe pagina sa de facebook.Totodată, președintele  Igor Dodon, a decis să convoace pe data de 18 iulie ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS). Anunțul a fost făcut de șeful statului în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o cu directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Esaulenco.   
Acum 12 ore
11:31
Reprezentanții mediatorilor și observatorilor în reglementarea transnistreană, așa-numitul format 3+2, a îndemnat vineri Chişinăul și Tiraspolul să reia negocierile și discuțiile în grupurile de lucru pentru consolidarea măsurilor de încredere dintre cele două maluri ale Nistrului. Aceștia promit că noi negocieri și discuții dintre Chişinău și Tiraspol vor avea loc în toamnă. Premierul moldovean Maia Sandu și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au discutat...
11:31
Interviul zilei cu directoarea centrului de instruire a Uniunii avocaţilor din R. Moldova.
11:31
11:31
Concluzii din Raportul Consiliului pentru Prevenirea Torturii pentru anul 2018
11:31
Un judecător primea în 2017 o pensie de peste 15 mii de lei, echivalentul a 750 de euro sau mai mult de zece pensii medii.
11:31
11:31
Grație progreselor înregistrate de noua guvernare de la Chișinău, UE se gândește cum să accelereze reluarea asistenței financiare pentru R. Moldova, după blocarea ei din cauza unor lipsuri ale guvernării anterioare, a declarat  la Bruxelles comisarul european pentru bună-vecinătate și negocieri de extindere Johannes Hahn, după convorbiri cu ministrul moldovean de externe Nicu Popescu.Hahn a anunțat că „în următoarele zile” Chișinăul va primi o primă tranșă de 14,5 milioane de euro ca „sprijin bugetar”, urmată de a doua tranșă, încă neprecizată, tot relativ curând; pe de altă parte, asistența macro-financiară, mai substanțială, pentru R. Moldova, ar putea fi reluată „la începutul toamnei”, când s-ar putea acorda o primă tranșă de aproape 50 de milioane de euro, a doua, cam la fel de mare, fiind posibilă la iarnă, a precizat comisarul european.   Asistența macrofinanciară pentru R. Moldova din partea UE, în sumă de 100 de milioane de euro, a fost blocată în vara anului 2018, după mai multe evenimente politice care au stârnit îngrijorare la Bruxelles, inclusiv anularea victoriei lui Andrei Năstase la alegerile pentru postul de primar al Chișinăului.Referindu-se la o ședința de luni a miniștrilor de externe din UE, la care Popescu a fost invitat de onoare, Hahn a spus că foarte mulți șefi de diplomații din UE s-au arătat încurajați de ultimele evoluții politice din R. Moldova, existând un „curent puternic” în favoarea sprijinirii, inclusiv pe plan financiar, a reformelor inițiate de noua guvernare.Răspunzând întrebărilor Europei Libere pe tema reluării asistenței macrofinanciare UE pentru R. Moldova, Johannes Hahn a spus că deblocarea ei oficială mai depinde de concluziile recentei vizite în R. Moldova a unei delegații FMI, dar s-a declarat optimist că deznodământul va fi favorabil pentru Chișinău, judecând după ecourile acelei vizite.Suntem hotărâți să aducem Moldova chiar și mai aproape de Europa...Ministrul de externe Nicu Popescu a mulțumit UE pentru rolul jucat în tranziția puterii luna trecută, la Chișinău. „Suntem hotărâți să aducem Moldova chiar și mai aproape de Europa”, a spus Nicu Popescu, notând că țara sa a fost „izolată”  în ultimul an, după suspendarea asistenței financiare din partea UE și a Statelor Unite. „Singura noastră orientare de politică externă este spre UE și vom continua să implementăm Acordul de Asociere la UE”, a asigurat Popescu.
11:31
Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.
11:31
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
11:31
11:31
Lipsa de transparență în concursul pentru șefia CNA (Cristina Țărnă/Ziarul de Gardă).
11:31
Procurorul francez Jean-François Bohnert, contracanditatul Laurei Codruța Kövesi (fosța șefă a Direcției Naționale Anticorupție din România) la șefia noului Parchet European a declarat că nu s-a gândit nici un moment să se retragă din cursă. Vineri se relata că Bohnert a fost desemnat pe 11 iulie candidat pentru șefia Parchetului financiar francez, motiv pentru care Kövesi ar fi acum „aproape singură în cursa” pentru a deveni șefa Parchetului European. Încă de la sfîrșitul săptămânii trecute, Bohnert a negat că s-ar fi retras din cursa iar ulterior, într-un interviu cu Politico.eu, s-a declarat chiar „întristat” de aceste relatări din presă ca și de apelurile care i se adresează, să se retragă „ca un gest de onoare”. Pe Internet a fost lansată și o petiție, semnată până acum de peste opt mii de persoane, în care i se cere lui Bohnert să „o sprijine” pe Kövesi „pentru binele Europei”.Procesul de selecție a primului procuror șef al Parchetului European, care va ancheta „delicte împotriva bugetului UE”, inclusiv, dar nu numai fraude și acte de corupție, s-a blocat înainte de alegerile europarlamentare și va fi reluat la toamnă. Bohnert este candidatul preferat al Consiliului European, iar Kövesi, candidata Parlamentului. Cele două structuri trebuie să ajungă acum la un consens prin negociere sau să reia procesul de selectare de la zero. 
11:31
Miniștrii europeni de externe se întâlnesc astăzi la Bruxelles pentru a căuta soluții de aplanare a tensiunilor dintre Iran și Statele Unite și a convinge Iranul să respecte acordul nuclear din 2015 chiar dacă Statele Unite l-au denunțat, reimpunând Iranului sancțiuni economice dureroase. La sosirea la Bruxelles, ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a declarat că este încă timp pentru salvarea acordului nuclear din 2015. Duminică, președintele iranian Hassan Rouhani a spus că țara sa este gata să poarte negocieri cu Washingtonul dacă Statele Unite renunță la sancțiuni. Statele Unite s-au retras din acordul cu Iranul anul trecut. În luna mai, Iranul a decis la rândul său să neglijeze limitele prevăzute pentru rezervele sale de uraniu îmbogățit. 
11:31
În România, ministra de Interne, Carmen Dan, a anunțat că a demisionat din această funcție, în urma unei discuții cu prim-ministra Viorica Dăncilă. „Înțeleg în subsidiar că este vorba despre o decizie politică, iar eu, bineînțeles, că respect decizia”, a declarat Dan în urma discuției, sugerând că demisia i-a fost cerută în urma unei „presiuni a străzii”. În august anul trecut, ministra de interne a fost criticată aspru de către oponenți pentru intervenția violente a jandarmilor împotriva protestatarilor antiguvernamentali, care au organizat o amplă demonstrație anticorupție. „Acum un an nu ne-a deranjat, ne deranjează acum”, a mai declarat ministra demisionară. Ea a mai fost criticată de președintele Klaus Iohannis pentru organizarea defectuoasă a alegerilor europarlamentare și referendumului anticorupție din luna mai, când mulți alegători au așteptat mai multe ore pentru a putea vota la unele secții de vot din România. Demisia lui Carmen Dan survine în cadrul unei remanieri guvernamentale anunțate de prim-ministra Dăncilă, care poate viza în total opt ministere.
11:31
 Ursula von de Leyen, ministrul german al apărării, a promis să sprijine întărirea rolului Parlamentului European în procesul decizional al Comisiei Europene, dacă va ajunge la conducerea acesteia. Marți, Parlamentul urmează să voteze asupra candidaturii lui von der Leyen, propusă de șefii de țări și guverne din Uniunea Europeană ca soluție de compromis, după ce nu au putut ajunge la un consens cu privire la cei doi candidați-cap-de-listă ai principalelor familii politice: Partidul Popular European și Social Democrații.Potrivit publicației Der Speigel, von der Leyen promite între altele (într-o scrisoare de răspus, adresată grpului liberal Renew, condus de Dacian Cioloș) să sprijine „dreptul de inițiativă legislativă” a Parlamentului European, deci dreptul acestuia ca în anumite condiții să ceară Comisiei (executivul UE) să formuleze anumite proiecte de legi, pe care deputații le consideră importante; să sprijine revenirea la sistemul candidatului-cap-de listă, care a fost abandonat tocmai prin alegerea ei drept candidată la președinția Comisiei Europene, și să sprijine introducerea listelor transnaționale de candidați pentru alegerile europene.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.