Circa 15 mii de candidați la Bac susțin proba la disciplina la alegere

Democracy.md, 18 iunie 2019 11:20

Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară.Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, din totalul celor 14846 de candidați prezenți astăzi la examen, 9304 vor susține geografia, 2938 – chimia, 1006 – istoria românilor și universală, 411 – informatica, 611 – biologia, 407 – matematica și 169 – fizica.Pentru marea majoritate a candidaților la Bac proba de astăzi este ultima din sesiunea curentă de examene. Sesiunea se va încheia vineri, 21 iunie, atunci când 470 de elevii de etnie bulgară, găgăuză și ucraineană vor susține proba la limba maternă. Testele de examen vor fi verificate în perioada 4-25 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat la data de 26 iunie. Candidații vor avea la dispoziție 48 de ore pentru depunerea contestațiilor – în zilele de 26-27 iunie. Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe data de 4 iulie.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 12 ore
18:20
Potrivit reprezentanţilor IGSU, flăcările au izbucnit, ieri, în jurul orei 16:00. Focul a cuprins acoperișul bisericii, bunurile materiale din interior, iar unele încăperi au fost inundate cu fum.La fața locului au intervenit cinci autospeciale ale pompierilor, astfel au fost salvate mai multe bunuri materiale, icoane și alte obiecte de cult.În urma incendiului nimeni nu a avut de suferit, iar flăcările au distrus 80% din acoperișul lăcașului sfânt. Circumstanțele și cauza producerii incendiului urmează a fi stabilite.
Acum 24 ore
15:20
Este pentru prima dată când o dramă ajunge la un asemenea număr de nominalizări într-un singur an. Printre cei nominalizaţi se numără actorii care i-au jucat pe Jon Snow, Daenerys Targaryen, Cersei Lannister şi surorile Stark.De asemenea, este pentru prima dată când patru actriţe din acelaşi serial sunt nominalizate la aceeaşi categorie: cea mai bună actriţă în rol secundar pentru serial dramă.Până acum, serialul a câştigat 47 de trofee Emmy şi, cu tot cu menţionările din acest an, a adunat nu mai puţin de 161 de nominalizări. Printre serialele cu cele mai multe nominalizări se regăsesc şi „Marvelous Mrs. Maisel” şi „Chernobyl”.
14:20
Ala Nemerenco a declarat pentru AGORA că a elaborat ordinul în baza hotărârii de Guvern, pentru că actul din urmă „e frumos uitat”. Potrivit şefei de la Sănătate, în curând ar putea fi întocmite şi amenzi pentru cei care nu distrug ambrozia.Astfel, responsabilii de implementarea măsurilor stabilite de Guvern ar fi fost obligaţi să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii, în cazul prezenţei acesteia pe terenurile aflate în paragină până la 30 mai.Ambrozia este o plantă cu origini nord-americane, care cauzează alergii severe. Planta este prezentă pe terenurile abandonate, pe marginea drumurilor, pe câmpuri sau pe maluri, fiind cunoscută şi ca iarba pârloagelor. Ambrozia are un potenţial enorm de răspândire, producând peste 3000 de seminţe anual.
12:30
Dodon a declarat că reprezentanții blocului ACUM trebuie să aprecieze faptul că socialiștii nu-i critică.„Dacă cineva crede că noi i-am dat toate ministerele și ei sunt așa mari guvernanți și fac diferite declarații, vreau să le amintesc că au doar 26 de mandate, nu 51 și nici 35, cât au socialiștii. Putem merge înainte doar dacă suntem împreună. Să nu se gândească ca partidele lor au nevoie de una sau alta. Socialiștii tot trebuie să rezolve problemele alegătorilor săi... dacă colegii noștri de coaliție vor înțelege asta, atunci vom merge mai departe. Ce perioadă de obicei se oferă Guvernului pentru «luna de miere»? 90-100 de zile? Iată, la începutul lunii septembrie... am multe întrebări către multe ministere. Sincer vă spun”, a declarat șeful statului.Potrivit lui, PSRM încearcă să ofere un ajutor membrilor Executivului.„Înțeleg că sunt oameni noi, nu văd toate procesele, dar încercăm să-i ajutăm.
11:30
Ședința Comisiei economie, buget și finanțe din 17 iulie 2019. Raportul anual al Băncii Naționale a Moldovei pentru anul 2018 și Raportul Consiliului de Supraveghere al BNM privind activitatea de supraveghere desfășurată în anul 2018...
11:20
După ceremonia oficială, Maia Sandu şi Angela Merkel au susţinut o conferinţă de presă comună. Discursurile lor s-au axat pe consolidarea relaţiilor moldo-germane şi pe continuarea parcursului european al ţării noastre. De la numirea în funcţia de prim-ministru, Maia Sandu a avut întrevederi oficiale cu preşedintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, cu liderul de la Cotroceni, Klaus Iohannis şi cu oficiali de la Bruxelles.
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 17.07.2019, transmite...
09:20
Ieri
18:20
Şeful IGSU, general - maiorul Mihail Harabagiu, a vorbit despre importanţa staţiilor voluntare în localităţile Republicii Moldova, întrucât acestea oferă siguranţă, dar şi forţa primară de intervenţie până la venirea echipajelor profesioniste.Potrivit autorităţilor în urma activităţii noului post de pompieri peste 1480 de gospodării în care trăiesc 5000 de oameni se pot bucura de securitate şi siguranţă. Pompierii vor interveni la lichidarea incendiilor, dar şi prevenirea altor situaţii excepţionale.Noii salvatori civili, aleşi din rândul localnicilor au fost deja instruiţi de pompierii profesionişti şi începând de astăzi pot interveni în situaţii de risc. Tototdată, IGSU a oferit o autospecială de intervenţie la incendii, dar şi echipament specializat.
17:20
Tragedia a avut loc în această dimineaţă, în jurul orei 10:00. Cadavrul bărbatului a fost găsit în propria locuinţă.Ofiţerul de presă al IP Drochia, Ina Moscaliuc, a declarat că bărbatul se afla singur la domiciuliu, iar din motive necunoscute, acesta a introdus intenţionat în priză un cablu electric provocând un scurt circuit în urma căruia s-a electrocutat, potrivit jurnal.md.La moment se petrec măsuri de investigaţii pentru stabilirea tuturor circumstanţelor.
16:20
Cea mai bună jucătoare de tenis a României va încasa un milion de dolari de la Nike după adjudecarea celui de-al doilea turneu de Mare Şlem din carieră, potrivit Prosport.Pentru trimful de la Wimbledon Simona Halep a primit deja un cec în valoare de 2,9 milioane de dolari de la oraganizatorii turneului, cel mai mare premiu în bani pe care l-a încasat până acum. Simona Halep a ajuns de-a lungul carierei la premii în valoare totală de 33.228.806 de dolari şi se află pe locul 5 în topul all time al tenisului feminin.Lider în ierarhia feminină este Serena Williams cu 90.382.096 de dolari.
15:20
„În legătură cu demisionarea dlui Serghei Nastas, începând cu data de 12 iulie 2019, conform ordinului nr.26-P din 08.07.2019 al Agenției Proprietății Publice, dl Ruslan Chitoroagă, vicedirector al ÎS ”Poșta Moldovei”, va exercita atribuțiile directorului general al întreprinderii, până la numirea, în ordinea stabilită, a noului director”, se arată într-un comunicat emis de către „Posta Moldovei”.Anterior, Serghei Nastas a declarat că se încearcă să se facă presiuni pentru a scrie cerere de demisie, iar premierul Maia Sandu a cerut responsabililor de la Agenția Proprietății Publice (APP) să fie inițiată o anchetă pe numele conducătorilor întreprinderii Poșta Moldovei pe motiv că întreprinderea nu livra ziarele celor care erau abonați la Ziarului de Gardă.
14:40
 Natalia Stati, ofițera de presă a Poliției Capitalei, a declarat că în jurul orei 10:50, la numărul unic 112, IP Botanica a fost alertat, precum că un bărbat încearcă să sară în gol de pe un bloc cu multe etaje. La fața locului, s-a deplasat un echipaj medical, salvatorii IGSU, oamenii legii, dar și un psiholog. Bărbatul a fost convins să coboare. Ulterior, polițiștii au stabilit că protagonistul are 23 de ani, este originar din capitală și era în stare avansată de ebrietate. Acesta a primit consiliere psihologică și medicală, urmând să se stabilească și ce anume l-a determinat să recurgă la un asemenea gest.
14:30
„A existat o vibrație la motorul drept, după care căpitanul aeronavei a decis să ne întoarcem la aeroportul de plecare, a oprit motorul și a aterizat doar cu un motor în funcțiune", transmite point.md cuvintele sursei, cu referire la ria.ru.Serviciul de presă al „Domodedovo” a anunțat că avionul a aterizat în siguranță la ora 06.32.„Căpitanul aeronavei a decis să întrerupă zborul și să se întoarcă la aeroport. Serviciile operative din cadrul Domodedovo au efectuat măsurile necesare pentru a asigura aterizarea”, a menționat el.Potrivit acestuia, aeroportul funcționează în regim normal.
12:20
Cazul a avut loc pe 14 iulie, în jurul orei 11:30, când poliţiştii de frontieră l-au reținut pe moldovean în dreptul podului de peste râul Prut, pe teritoriul României. Bărbatul nu-şi justifica prezenţa în zonă.Acesta avea hainele ude, emana o puternică halenă alcoolică şi nu avea documente de identitate asupra sa. Din această cauză a fost condus la sediul Punctului de Trecere a Frontierei Galaţi – rutier.În urma cercetărilor efectuate, poliţiştii de frontieră au stabilit că acesta este cetăţean din R. Moldova, se numeşte B.I. şi are 43 de ani.Bărbatul le-a declarat polițiștilor de frontieră că a vrut să vadă dacă poate înota de pe un mal pe altul al râului Prut.În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de intrarea în ţară prin trecerea frauduloasă a frontierei de stat.
11:30
Prima probă este cea la Limba și literatura română pentru alolingvi. Aceasta este susținută astăzi de 170 de candidați. Proba la Limba de instruire se va desfășura marți, pe 16 iulie, la aceasta fiind admiși 488 de candidați. Pe 17 iulie va avea loc proba la Limba străină, care va fi susținută de 1081 de candidați. Cei mai mulți candidați – 2267 la număr – s-au înscris la proba la disciplina la profil, care va fi organizată pe 18 iulie. Ultima probă – la disciplina la solicitare - va fi susținută pe 19 iulie de 301 candidați. La sesiunea suplimentară de Bac participă candidații care au obținut note insuficiente la sesiunea de bază și cei care din diferite motive au absentat de la anumite probe.Rezultatele sesiunii suplimentare vor fi afișate în centrele de bacalaureat pe data de 24 iulie 2019. Candidații care nu vor fi de acord cu notele obținute vor putea depune contestații în decurs de 48 ore de la afișarea rezultatelor.
11:30
Copiii, având asupra lor undiţe şi bani, ar fi plecat sâmbătă cu o maşină de teren aparţinând unuia dintre taţii lor, într-o călătorie minuţios plănuită pentru a fugi de acasă, din oraşul Rockhampton, situat în centrul statului Queensland.Poliţia i-a interceptat, duminică seară, pe cei patru copii - o fetiţă de 10 ani, un băiat de 14 ani şi alte două fete de 13 ani - în localitatea Grafton din statul vecin, Noul Wales de Sud, la peste 1.000 km sud de locul de plecare.„Este un drum lung... astfel încât nu-mi imaginez că o singură persoană a condus pe toată durata lui”, a declarat luni inspectorul Darren Williams în faţa reporterilor, în Coffs Harbour din Noul Wales de Sud.Vârsta minimă la care o persoană poate solicita permis de conducere în Queensland este de 17 ani.Potrivit poliţiei, unul dintre copii lăsase în urmă un bilet de rămas bun adresat familiei sale.
11:30
Potrivit IGSU, la faţa locului sunt implicate 26 de persoane cu 10 unităţi de tehnică. Mai mult, în continuare este aplicat senzorul de stabilitate cu laser. Această procedură permite verificare stabilităţii construcţiilor, dar şi a oscilaţiilor din zonă.Acţiunile întreprinse de salvatori sunt necesare pentru prevenirea riscurilor, dar şi asigurarea securităţii muncitorilor aflaţi pe terenul de lucru.Amintim că în data de 19 iunie, o scară cu 12 apartamente dintr-un bloc de locuit din Otaci s-a prăbuşit, iar salvatorii au evacuat în mod de urgenţă 46 de oameni, reuşind să prevină o tragedie.
11:30
Adrian Talmaci susţine că serviciile Primăriei se vor întruni fără public şi fără presă. Şedinţele vor fi făcute publice mai târziu, a declarat acesta pentru Ziarul de Gardă.Şedinţele publice ale serviciilor Primăriei municipiului Chişinău aveau loc în fiecare zi de luni, de la ora 08:30. De când la conducerea instituţiei se află un nou edil, acestea nu au mai fost organizate.Secretarul interimar al Consiliului municipal Chişinău (CMC), Adrian Talmaci, a devenit primar general interimar de pe 8 iulie. Ex-primarul interimar, Ruslan Codreanu, a fost demis de CMC pe 4 iulie.
11:30
Potrivit presei de peste Prut, șoferului microbuzului de model Mercedes Benz ieșea dintr-un sens giratoriu când a derapat de pe șosea și s-a oprit într-un cap de pod.În urma impactului, o pasageră aflată în microbuz a suferit răni uşoare şi a primit îngrijiri de la medicii de pe ambulanțele de la faţa locului, iar restul pasagerilor nu au suferit careva leziuni.Pasagerii au aşteptat un alt microbuz care i-a preluat şi transportat la destinaţia finală.
11:30
Astfel, muncitorii desfășoară lucrări de amenajare și organizare pe șantierele de lucru, de distribuire și nivelare a primului strat de piatră spartă, de terasare a subfundațiilor și a zidurilor de sprijin. Totodată, la clădirea administrativă au fost compactate golurile între grinzi și fundații și au loc lucrări de armare a plăcii de sol amplasată pe geo textil.„România face ceea ce spune în Republica Moldova”, a scris Ambasadorul Daniel Ioniță pe pagina sa oficială de pe o rețea de socializare. Gazoductul Ungheni-Chișinău reprezintă cea de-a doua etapă a proiectului de interconectare Iași-Ungheni-Chișinău. Acesta va avea o lungime de 120 km și o capacitate de a transporta anual circa 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale din România în Republica Moldova. Construcția conductei a fost lansată la începutul anului curent.
11:30
În timp ce se afla pe str. V. Pârcălab din capitală, bărbatul a lăsat fără supraveghere pentru câteva clipe portmoneul în care se aflau bani, actele de identitate și cardul bancar. Victimei i-a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 26.900 lei.În acest context a fost dispusă inițierea unei cauze penale pentru furt, care conform legislației penale se pedepsește cu amendă în mărime de la 32.500 lei la 67.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 120 la 240 de ore sau cu închisoare de până la 4 ani.
11:30
„Ne exprimăm dezacordul față de astfel de declarații, venite din partea unui demnitar public. Faptul că o persoană a avut dosar penal nu poate constitui argument de a fi oprit de la o conferință de presă. Potrivit Codului de procedură penală, o persoană acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.Condamnăm asemenea declarații și reamintim ministrului Afacerilor Interne că jurnaliștii au dreptul să obţină şi să difuzeze informaţii, să filmeze, să facă imprimări audiovizuale și să fotografieze. Totodată, Legea privind libertatea de exprimare prevede, în articolul 6 alin. (1), că orice persoană are libertatea de a primi informaţii de interes public prin intermediul mass-mediei.
11:30
11:30
Astfel, cei zece candidați sunt:1.Cristina Țărnă, fost director adjunct al CNA2.Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA3.Ruslan Flocea, secretar general al Aparatului Președintelui R. Moldova4.Vitalie Moisei, fost șef al Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupție al Ministerului de Interne5.Ilie Rotaru, avocat, a candidat anterior inclusiv pentru funcţia de preşedinte, cea de procuror general și de director al CNA6.Dorin Gorea, fost șef al Direcției municipale Chișinău a Serviciului de Informații și Securitate7.Oleg Crîșmaru, procuror în Procuratura raionului Basarabeasca8.Sava Maimescu, fost vicedirector al Departamentului Vamal, doctor în drept, conferenţiar universitar, a candidat anterior la șefia CNA9.Veaceslav Guțan, fost candidat la șefia CNA, conferențiar universitar în cadrul Academiei de Poliție „Ștefan cel Mare”10.
10:30
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 16.07.2019, transmite...
Mai mult de 2 zile în urmă
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 15.07.2019, transmite...
13 iulie 2019
13:30
Etapa de ciclism începe din strada Grigore Alexandrescu, până la intersecția cu strada Vasile Lupu, apoi cicliștii își vor continua drumul pe strada Vissarion Belinski, până la strada Ion Creangă. Ajunși la strada Ion Creangă, se vor întoarce pe strada Vissarion Belinski, până la intersecția cu strada Vasile Lupu.Modificări de traseu sunt anunțate pentru liniile de troleibuz nr. 4 și nr. 35, dar și rutele de microbuz nr. 29 și nr. 185.
12:40
Astfel, expertiza CNA constată un șir de factori de risc, precum și încălcarea normelor legale în procedura de elaborare a proiectului, considerând că nota informativă a acestuia este una sumară și nu elucidează viziunea autorului asupra modelului activității unităților duty-free.CNA constată că inițiativa prezintă riscuri de corupție deoarece poate încuraja sau facilita actele de trafic de influență, conflict de interese și legaliza acte de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu.În plus, prin anularea scutirii doar pentru anumite categorii de unități duty-free se crează o abordare duală și se atentează la unitatea conceptului de duty-free. Deoarece, se explică în Raportul de expertiză anticorupție, conceptul de „duty free” anume aceasta și presupune – eliberarea de impozite.„Astfel, abordarea duală a acestui concept este contrară principiului coerenței normei juridice.
12:30
Sistările sunt operate în legătură cu efectuarea unor lucrări planificate de schimbare a dispozitivului de închidere la conducta de gaze naturale de presiune medie cu diametrul d - 500 mm.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.