Moldovan Police Chief Fires Six Officers Amid Political Standoff

Europa Libera, 12 iunie 2019 20:30

Moldova's police chief has fired six officers for publicly backing a rival government amid a political standoff that has heightened tensions in one of Europe's poorest countries.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 30 minute
20:30
Secretarul de stat al Statelor Unite, Mike Pompeo, spune că a discutat despre situația tensionată din zona Golfului Persic cu Regele Salman al Arabiei Saudite la întrunirea avută luni la Jeddah. Pompeo a spus că s-a mai discutat despre nevoia de a promova siguranța maritimă în Strâmtoarea Ormuz după atacurile asupra unor petroliere, puse de Washington pe seama Iranului.Reuters a relatat că Pompeo nu a discutat cu monarhul saudit despre uciderea ziaristului Jamam Khashoggi. „Nu s-a vorbit”, a spus un oficial de la Departamentul de Stat, citat de Reuters sub condiția anonimatului. Aceeași sursă n-a putut preciza dacă subiectul a fost abordat la întâlnirea lui Pompeo cu prințul de coroană saudit, despre care unii spun că ar fi ordonat omorul.
20:30
Moderatorul emisiunii, Lina Grâu. Din sumar:În regiunea transnistreană a avut loc balul de absolvire. Unde își văd viitorul sutele de adolescenți care au absolvit școala și ce perspective au pentru viață și carieră? La Chişinău președintele Igor Dodon a calificat drept „prostii” informațiile că ar fi promis Moscovei intrarea Moldovei în Uniunea Eurasiatică sau federalizarea țării. Liderul de la Tiraspol Vadim Krasnoselski la rândul său neagă că ar exista...
Acum o oră
19:50
La nici două săptămâni de activitate, noua şefă a Cabinetului de miniştri de la Chişinău primeşte a doua confirmare privind deblocarea finanțării europene.
Acum 2 ore
19:10
Iniţiativele de a interzice comerţul în regim duty free la intrarea în ţară au fost mereu salutate de experţi care spuneau că aceasta ar fi fost o facilitate oferită lui Ilan Şor.
19:00
Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.
Acum 4 ore
18:40
Noua coaliție de guvernare de la Chișinău a ridicat interdicția pentru oficialii moldoveni de a merge în interes de serviciu în Federația Rusă. Anunțul a fost făcut luni la Chișinău de vicepremierul rus Dmitri Kozak, care s-a întâlnit cu președintele Igor Dodon și cu liderii coaliției de guvernare. Interdicția fusese impusă de guvernul și parlamentul dominate de PD în martie, 2017. Fosta guvernare prezenta interdicția ca pe un răspuns la șicanarea de către autoritățile ruse a oficialilor moldovene, dar niciodată nu s-au dat detalii despre șicanările respective. La întrunirea de luni a lui Kozak cu președintele Dodon s-a discutat de asemenea despre posibila eliminare a unor restricții în relațiile comerciale bilaterale. Rusia a sprijinit, ca și UE și Statele Unite, preluarea puterii la Chișinău de către alianța ACUM-PSRM.
18:40
Ministrul de interne Andrei Năstase a minimalizat importanța demisiei lui Vlad Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat și a promis că el va fi tras la răspundere. „Voi apela la instituțiile internaționale de investigație, inclusiv la FBI pentru suport instituțional”, a spus Năstase, luni, pe Facebook, într-o postare intitulată: „Vinovățiile nu pot fi absolvite de o simplă demisie”. Tot într-un mesaj pe Facebook, Plahotniuc, care se ascunde de zece zile, probabil în străinătate, scrie că, prin această demisie vrea să-și protejeze partidul de atacurile împotriva sa din partea noii majorități PSRM-ACUM. „Vor să se lupte cu mine, dar o fac cu partidul, ceea ce consider că nu este bine atât pentru PDM, cât și pentru partidele pro europene din actuala alianță”, a scris Plahotniuc.
18:30
Este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când alegerile sunt amânate cu peste patru luni de la data expirării mandatelor.
18:20
Un pilot militar a murit în urma ciocnirii a două avioane de luptă Eurofighter în nord-estul Germaniei, în vreme ce pilotul celui de-al doilea avion implicat în incident s-a parașutat și este în siguranță. Avioanele aflate în misiune de antrenament nu purtau muniție când s-au ciocnit lângă baza militară Laage, din landul est-german Mecklenburg-Pomerania, a informat aviația militară germană. Pilotul altui avion de luptă care lua parte la misiune a informat că a văzut două parașute după ciocnire. Unul din piloții implicați a fost găsit într-un copac, dar al doilea a murit. Aeronavele s-au prăbușit la distanță de 10 km una de cealaltă.
Acum 6 ore
16:40
Invitații emisiunii sunt Vitalie Călugăreanu, corespondent „Deutsche Welle”, editorialistul Nicolae Negru și analistul, comentatorul politic Corneliu Ciurea.
16:20
Mii de rude ale foștilor luptători în organizația Statul Islamic trebuie repatriate, a spus principalul oficial ONU pentru refugiați, adăugând că mai ales copiii au suferit „încălcări grosolane” ale drepturilor lor. „Membrii familiilor trebuie repatriați dacă nu sunt puși sub acuzare pentru delicte în baza legislației internaționale”, a spus Michelle Bachelet în discursul său de deschidere al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, care și-a început sesiunea de vară la Geneva.Ea a mai spus că peste 55.000 de persoane suspectate de a fi fost luptători SI și familiile lor au fost reținute în Irak și Siria. Bachelet a avertizat împotriva revocării cetățeniilor acestor persoane, o „pedeapsă” aplicată deja în unele țări europene. „A face oamenii apatrizi nu este niciodată o opțiune acceptabilă”, a spus oficialul ONU.
16:20
Secretarul de stat american Mike Pompeo a ajuns luni în Arabia Saudită, urmând să viziteze și Emiratele Arabe Unite pentru a discuta crearea unei „coaliții globale” în privința Iranului, după o noua escaladare a tensiunilor dintre Washington şi Teheran. Vorbind presei înainte de a părăsi Washingtonul, duminică, Pompeo a spus că se va opri în cele două țări în drum spre India, unde își începe marți un turneu care va mai include Sri Lanka, Japonia și Coreea de Sud.Criza dintre Iran și Statele Unite a escaladat după ce Iranul a doborât joi o dronă americană. Iranul spune că aparatul de zbor pătrunsese în spațiul său aerian, dar Statele Unite au dat asigurări că drona a fost doborâtă în spațiul aerian internațional, iar președintele Donald Trump a spus că a anulat în ultima clipă decizia inițierii de represalii vineri împotriva unor ținte iraniene.
16:20
Liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, a dat asigurări că formațiunea sa, ajunsă în opoziție, va susține aplicarea Acordului de Asociere între R. Moldova și UE. Potrivit postului TV Publika, Filip a făcut declarația luni la întâlnirea cu o delegație a Parlamentului European, condusă de vicepreședinta legislativului UE, Heidi Hautala.Potrivit aceleiași surse, Filip a reiterat ideea că PD va face în noul parlament de la Chișinău „opoziție constructivă”. El s-a plâns însă oaspeților de la Bruxelles că noua putere, coaliția ACUM-PSRM, ar confunda „depolitizarea” instituțiilor statului, pe care spune că o promovează, cu „subordonarea instituțiilor statului actualei majorități parlamentare".
15:40
Acum 12 ore
12:40
Președintele american Donald Trump va vizita la sfârșitul săptămânii Coreea de Sud, după ce un schimb de scrisori cu liderul nord-coreean Kim Jong Un a trezit speranțe în organizarea de noi convorbiri cu scopul opririi programului nuclear al Phenianului. Trump urmează să sosească în Coreea de Sud pentru o vizită de două zile sâmbătă, după summit-ul G20 din Japonia, a anunțat președinția sud-coreeană. Anunțul urmează declarației făcute duminică de secretarul de stat american Mike Pompeo, care și-a exprimat speranța că o scrisoare trimisă de Trump lui Kim poate duce la reluarea negocierilor nucleare. Ele s-au blocat în februarie, la a doua întâlnire a celor doi lideri, când negociatorii nu au reușit să apropie poziția Statelor Unite care cer denuclearizarea și a Coreii de Nord, care cere relaxarea sancțiunilor.
12:40
Georgia trebuie să abolească actualul sistem mixt al alegerilor parlamentare și să organizeze alegerilor din anul 2020 în sistem proporțional, a declarat Bidzina Ivanișvili, liderul partidului de guvernământ Visul Georgian. Politicianul miliardar a făcut declarația astăzi, după patru zile de proteste antiguvernamentale în Tbilisi, la care participanții cer între altele schimbarea sistemului electoral. Ivanișvili a mai spus că trebuie anulat și pragul electoral pentru partide. Mii de georgieni au manifestat și duminică în capitala georgiană pentru a patra zi la rând, cerând demisia guvernului și alegeri anticipate. Protestele izbucnite spontan joi au fost cauzate de un parlamentar rus lăsat să ocupe fotoliul președintelui Parlamentului georgian în timpul unui for ortodox la Tbilisi. Zeci de participanți la protestul anti-rus și zeci de polițiști au fost răniți în ciocnirile de joi, manifestațiile ulterioare purtând un caracter pașnic. Liderii protestelor au spus azi că demonstrațiile vor continua până la îndeplinirea altor condiții, inclusiv demisia ministrului de Interne care ar fi ordonat poliției să aplice forța și eliberarea protestatarilor reținuți.
12:40
Marea majoritate a participanților la un sondaj de opinie proaspăt consideră că Vlad Plahotniuc și Partidul Democrat sunt responsabili de recenta criză politică și consideră drept pozitivă crearea noii majorități PSRM-ACUM, arată rezultatele date publicității astăzi la Chișinău. Sondajul a fost realizat de Asociației Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova. Peste 73% dintre cei intervievați spun că PD și Plahotniuc sunt răspunzători de criza cauzată de refuzul democraților să plece de la putere și rezolvată prin crearea noii majorități PSRM-ACUM, fapt considerat pozitiv de peste 75% dintre participanți. Sondajul mai atestă o cădere masivă a popularității liderilor PD. În Plahotniuc și fostul premier Pavel Filip au încredere sub 1% din cei intervievați, în timp ce în președintele Igor Dodon – peste 24%, în prim-ministra Maia Sandu – aproape 16%, în ministrul de Interne, Andrei Năstase - aproape 14%. Majoritatea PSRM-ACUM a fost formată pe 8 iunie și a preluat puterea pe 14 iunie, când PD a decis să o cedeze, după o confruntare de o săptămână.
12:40
Președintele Igor Dodon îl va primi astăzi la Chișinău pe vicepremierul rus Dmitri Kozak, emisarul Kremlinului pentru R. Moldova. Oficialul rus care a jucat un rol în formarea noii alianței de guvernare PRM – ACUM vine în vizită pentru a doua oară în ultimele trei săptămâni. Kozak ar fi însoțit de ministrul rus al agriculturii, Dmitri Patrușev. Deputatul ACUM, Oazu Nantoi, a sugerat într-un interviu cu Radio Europa Liberă că președintele Igor Dodon ar fi organizat vizita în mod netransparent. „Politica [...] încă nu este reprezentată de un singur plan [...]. Noi vedem continuarea agendei pro-ruse de către președintele Igor Dodon, care se manifestă prin niște acțiuni spontane și neprevizibile”, a spus Nantoi. El a spus însă că alianța PSRM-ACUM trebuie să folosească orice sprijin pentru a curăța administrația de „persoanele corupte” din fosta guvernare. „În calitate de deputat voi face totul pentru ca această vizită a dlui Kozak să fie una transparentă. Nu va exista nicio agendă dublă sau secretă în ceea ce privește comunicarea dlui Kozak cu Guvernul Maiei Sandu”, a spus Nantoi. Partidul Democrat care a pierdut puterea luna aceasta spune că, la formarea noii majorități parlamentare, partidele pro-europene din ACUM puteau face concesii Rusiei și PSRM în ce privește o posibilă federalizare a R. Moldova ca soluție a problemei transnistrene. Liderii ACUM și președintele Igor Dodon au respins categoric aceste acuzații.
11:00
Noua ministră a Justiției, Olesea Stamate, a depus astăzi jurământul în prezența președintelui Igor Dodon și a prim-ministrei, Maia Sandu, care a prezentat-o ulterior la o întâlnire cu angajații ministerului. O dată cu numirea noii ministre, guvernul Sandu devine primul cabinet din istoria R. Moldova din care fac parte mai multe femei decât bărbați. Avocată și președintă a Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă, Stamate a preluat funcția la o zi după demisia de duminică a lui Stanislav Pavlovschi. Ea le-a spus noilor colegi că va conta pe munca în echipă pentru reformele plănuite în justiție. În trecut, noua ministră a mai lucrat la Fundația Soros-Moldova și în proiecte ale altor organizații din sectorul neguvernamental. Pavlovschi care este vicepreședinte al Platformei DA s-a retras din fruntea ministerului Justiției, pe care l-a condus numai două săptămâni, din cauza unor incompatibilități, crezându-se că ar avea rude printre foștii subalterni. 
10:40
10:20
Vlad Plahotniuc a anunțat că demisionează de la șefia Partidului Democrat. Într-un lung mesaj pe Facebook, Plahotniuc, care se ascunde de zece zile, probabil în străinătate, scrie că, prin această demisie, vrea să-și protejeze partidul de atacurile împotriva sa din partea noii majorități PSRM-ACUM. „Vor să se lupte cu mine, dar o fac cu partidul, ceea ce consider că nu este bine atât pentru PDM, cât și pentru partidele pro europene din actuala alianță”, a scris Plahotniuc.El  recomandă partidului său să-și aleagă un nou lider, dar precizează că nu renunță la mandatul de deputat câștigat în alegerile de pe 24 februarie în circumscripția din raionul său, Nisporeni. Fostul lider al democraților, care a condus PDM informal și ca lider timp de zece ani, s-a ascuns pe 14 iunie, când partidul său a pierdut puterea după o confruntare de o săptămână cu noua coaliție PSRM-ACUM.După alegerile din februarie, Plahotniuc spera că democrații se vor putea coaliza cu PSRM-ul apropiat președintelui pro-rus Igor Dodon, dar acesta l-a manipulat pe liderul democraților, socialiștii încheind pe 8 iunie, în ultimul moment, o coaliție temporară cu blocul pro-european ACUM. Noua majoritate acuză PDM și pe Plahotniuc de tentativă de uzurpare a puterii cu ajutorul Curții Constituționale, care declarase noua majoritate în afara legii și ceruse dizolvarea parlamentului.
09:00
„Este momentul să arătăm că suntem luptători pentru valorile europene” (avocatul E. Digore/Ziarul de Gardă).
08:50
Mii de protestatari anti-ruși au manifestat duminică în capitala georgiană, Tbilisi, pentru a patra zi la rând, cerând demisia guvernului și alegeri anticipate. Manifestanții adunați în orele serii în fața Parlamentului purtau bannere cu lozinci împotriva președintelui rus Vladimir Putin și ocupației rusești în republicile secesioniste georgiene. Ei au mai cerut tragerea la răspundere a celor care au ordonat intervenția în forță a poliției joi seara, în prima zi a protestelor, și eliberarea manifestanților reținuți. Protestele au izbucnit spontan joi, când un parlamentar rus, Serghei Gavrilov, participant la un for al Adunării Interparlamentare privind Ortodoxia, s-a așezat pentru a-și ține discursul pe scaunul președintelui parlamentului georgian, având alături drapelul rus.
08:50
Aproximativ 250 de mii de oameni au manifestat duminică, la Praga, pentru a cere demisia premierului Cehiei, Andrej Babiš, estimându-se că a fost cea mai mare demonstrație de la căderea regimului comunist din fosta Cehoslovacie, în 1989. Organizate de gruparea civică fondată de studenți, „Milioane de Momente pentru Democrație”, protestele împotriva lui Babiš au loc de mai multe săptămâni în contextul anchetelor privind presupusele fraude cu fonduri europene și conflicte de interese în care este implicat premierul miliardar. Demonstrațiile au fost amplificate de numirea unui nou ministru al Justiției într-o aparentă încercare a premierului de a influența procedurile judiciare, după ce poliția a cerut în aprilie inculparea lui Babiš.
08:50
La Chișinău, este așteptată astăzi o delegație a Parlamentului European pentru a evalua situația politică și a face un schimb de opinii cu noul guvern. Delegația formată din patru europarlamentari va fi condusă de către președintele Comisiei pentru afaceri externe, David McAllister, și va avea întrevederi cu prim-ministra Maia Sandu, președintele Igor Dodon, precum și cu fostul premier Pavel Filip, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat.
08:50
Prim-ministra, Maia Sandu, a propus-o în calitate de ministră a Justiției pe jurista Olesea Stamate în locul lui Stanislav Pavlovschi, care și-a dat demisia duminică, la numai două săptămâni în funcție, din cauza unor incompatibilități, crezându-se că avea rude ca subalterni. Anunțându-și opțiunea pe Facebook, Maia Sandu a scris că Stamate care a condus până acum Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă „are experiență vastă în domeniile justiție, afaceri interne și reforma administrației publice centrale”. În trecut, ea a mai lucrat la Fundația Soros-Moldova și în proiecte ale altor organizații din sectorul neguvernamental. Dacă Stamate va fi confirmată în funcție de președintele Igor Dodon, guvernul Sandu va fi primul din istoria R. Moldova care va avea ca membri mai multe femei decât bărbați.
08:30
Secretarul de stat american Mike Pompeo a anunțat că se va deplasa în Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite pentru a discuta crearea unei „coaliții globale” în privința Iranului, după o noua escaladare a tensiunilor dintre Washington şi Teheran. Vorbind presei înainte de a părăsi Washingtonul, duminică, Pompeo a spus că se va opri în cele două țări în drum spre India, unde își începe marți un turneu care va mai include Sri Lanka, Japonia și Coreea de Sud. Criza dintre Iran și Statele Unite a escaladat după ce Iranul a doborât joi o dronă americană. Iranul spune că aparatul de zbor pătrunsese în spațiul său aerian, dar Statele Unite au dat asigurări că drona a fost doborâtă în spațiul aerian internațional, iar președintele Donald Trump a spus că a anulat în ultima clipă decizia inițierii de represalii vineri împotriva unor ținte iraniene.
Acum 24 ore
04:50
Suntem acum în punctul în care eram în 1991, ba chiar într-o situaţie şi mai proastă.
02:10
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
23 iunie 2019
21:30
Alegerile repetate pentru funcția de primar al Istanmbulului au fost câștgate de candidatul opoziției. Ekrem Imamoglu, cu 53,6%, față de 45,4% fostul premier  Binali Yildirim, un apropiat al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.Rezultatele preliminare au fost publicate după numărarea a 94,5% din voturi, relatează Reuters.La scurt timp după anunţ, Yildirim şi-a recunoscut înfrângerea. Alegerile pentru primăria metropolei turce s-au repetat după ce partidul de guvernământ, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a contestat victoria lui Imamoglu la scrutinul din 31 martie, care a fost în cele din urmă anulat de autoritatea electorală.În martie, Imamoglu câştigase cu un avans mult mai mic. Votul de duminică este văzut drept un vot asupra întregului regim Erdogan, mai ales că președintele însuși și-a început ascensiunea politică câștigând primăria din Istanbul. Partidul lui Erdogan a controlat Istanbulul timp de 25 de ani. 
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.