Premierul Japoniei are programate întrevederi la Teheran cu președintele Hassan Rohani și auyatolahul Ali Khameney

Europa Libera, 12 iunie 2019 16:20

Premierul Japoniei, Shinzo Abe, a sosit în Iran, într-o încercare diplomatică de a diminua tensiunile dintre Washington și Teheran. Abe se va întilni cu președintele Iranului, Hassan Rohani, și cu liderul spiritual suprem al republicii islamice, ayatolahul Ali Khamenei. Abe a spus că în aceasta vizita va încerca ” să facă tot ce se poate pentru pacea și stabilitatea regiunii”. Japonia este un partener al Americii in Asia, dar are legaturi bune și cu Teheranul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum o oră
12:50
Agenția iraniană pentru energia atomică a anunțat că Iranul va depăși în 10 zile volumul maxim de uraniu permis prin acordul nuclear semnat cu puterile internaționale în 2015. Vorbind astăzi la o conferință de presă, un purtător de cuvânt al agenției, Behrouz Kamalvandi a mai spus că Teheranul va mări „în funcție de nevoile țării” nivelul de îmbogățire a uraniului de care dispune. Anunțul urmează declarațiilor de sâmbătă ale președintelui iranian Hassan Rohani, care a spus că țara își va îndeplini din ce în ce mai puține angajamente asumate prin acordul nuclear din 2015, după ce Statele Unite s-au retras din acord, reimpunând Iranului sancțiuni, iar ceilalți semnatari nu pot asigura îndeplinirea înțelegerii mai departe.
12:50
Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a postat un mesaj pe Facebook în care spune că nu va reveni o vreme în R. Moldova pentru că „nu este o țară sigură”. „Familia mea are nevoie mai mult ca oricând să fiu lângă ea și eu voi sta cât este necesar, pentru ca să treacă cu bine peste aceste momente și să se simtă în siguranță”, mai scrie Plahotniuc, care a fugit din țară vineri, când partidul său a cedat puterea după o săptămână de confruntări cu noua majoritate PSRM – ACUM. Locul aflării sale rămâne necunoscut. Presa a relatat în trecut că soția și copii lui Plahotniuc locuiau de mai mulți ani în Elveția. PDM a spus într-un comunicat vineri noaptea că Plahotniuc a plecat peste hotare pentru „câteva zile” pentru a-și vedea familia, dar a calificat drept „intoxicare” relatările despre „dispariția” liderului său. Citând surse anonime, postul TV8 a relatat că Plahotniuc ar fi fugit vineri cu mașina prin regiunea transnistreană la Odesa, de unde ar fi zburat cu un avion privat în Turcia, de teama unor procese în justiție care i-au fost promise de prim-ministra Maia Sandu și ministrul de interne, Andrei Năstase. Năstase a declarat că vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a jucat un rol în medierea formării noii majorități parlamentare PSRM – ACUM, l-a informat despre intenția autorităților ruse de a-l anunța în căutare internațională pe Plahotniuc, căruia rușii i-au deschis câteva dosare penale în ultimii ani.
Acum 2 ore
11:40
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski vizitează astăzi Parisul pentru convorbiri cu președintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysée, în prima sa vizită în Franța în calitate de șef de stat. Zelenski va merge ulterior în Germania. În vizita sa în cele două capitale europene el urmează să pună în discuție eforturile de reglementare a conflictului cu rebelii din estul Ucrainei sprijiniți de Rusia, Franța și Germania fiind implicate în acest proces. Într-un comunicat al președinției franceze se spune că întâlnirea cu Zelenski îi oferă lui Macron prilejul să abordeze „sprijinul Franței pentru programul de reforme dorit de noul președinte al Ucrainei”, precum și „șansele rezolvării conflictului” din estul țării cu sprijinul Parisului și Berlinului. 
11:40
Noul ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, a anunțat că începe astăzi o vizită de serviciu în Statele Unite. Într-o postare pe Facebook, el spune că, timp de câteva zile, va avea mai multe întrevederi cu oficiali americani și cu reprezentanții diasporei. Vizita survine după decizia sa de a o retrage pe ambasadoarea Cristina Balan, care a refuzat să-i urmeze instrucțiunile săptămâna trecută. Fostă vicepreședintă a Partidului Democrat, Balan a rămas loială până la capăt guvernului Filip, care a decis vineri să abandoneze puterea după o confruntare de o săptămână cu noua majoritate PSRM – ACUM. Într-un ultim gest de sfidare a noului ministru, Balan a scris duminică pe Facebook că a fost o onoare pentru ea să reprezinte la Washington „guvernul Filip” și că, fiind numită pe criterii politice (political appointee), își dă demisia o dată cu plecarea acestuia de la putere.
11:40
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a explicat că a decis să anuleze mandatul de arest pe numele lui Renato Usatîi, punându-l în libertate duminică pe liderul „Partidului Nostru”, pentru că acesta s-a predat benevol autorităților, iar starea sănătății sale „este gravă”. Într-un comunicat al Procuraturii se spune că Usatîi este obligat să se prezinte la audieri, iar ancheta în dosarul său continuă. El a fost duminică în vama Sculeni, când revenea în R. Moldova după o absență de peste doi ani și jumătate, fiind ulterior inculpat pentru mai multe crime. În comunicatul Procuraturii nu se precizează pentru ce crime a fost inculpat Usatîi. Acesta a fugit în Rusia în 2016, când autoritățile moldovene l-au anunțat în căutare internațională pentru presupusa implicare în tentativa de a-l asasina pe fostul bancher rus refugiat la Londra, Gherman Gorbunțov, pe care l-ar mai fi deposedat de pachetul majoritar de acțiuni la banca moldoveană Universalbank. Usatîi respinge acuzațiile și spune că dosarele i-au fost intentate la comanda fostei guvernări conduse de liderul PD, Vlad Plahotniuc.
Acum 4 ore
11:20
Acum 6 ore
09:10
„Lupta de eliberare a Republicii Moldova şi lozincile patriotarde româneşti” (Mihai Văcariu/Adevărul).
09:00
Statele Unite și aliata lor, Arabia Saudită, spun că nu vor să înceapă un război cu Iranul, dar au insistat că sunt gata să ia toate măsurile necesare contra oricărei amenințări iraniene. Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat duminică televiziunii Fox News că Iranul este responsabil de atacurile de săptămâna trecută asupra a două tancuri petroliere în Golful Oman și a spus că Statele Unite vor recurge la orice mijloace, „diplomatice sau altele”, pentru a garanta libertatea de navigare prin Strâmtoarea Hormuz, o rută majoră de transport a petrolului. Și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a acuzat la weekend Iranul de recentele atacuri. Teheranul dar neagă cu vehemență orice implicare.
09:00
Prim-ministră, Maia Sandu, a declarat că decizia procurorilor de a-l pune în libertate pe Renato Usatîi „ridică mari semne de întrebare”. Arestat duminică în vama Sculeni, când revenea în R. Moldova după o absență de peste doi ani și jumătate, liderul „Partidului Nostru” a fost eliberat la scurt timp de procurori la Chișinău. Procuratura fie a răspuns comenzilor politice când a cerut mandatele de arestare pe numele lui Usatîi, fie le-a anulat nelegitim acum, a comentat Sandu pe Facebook. Cercetat în câteva dosare penale, Renato Usatîi a fugit în Rusia în 2016, când autoritățile moldovene l-au anunțat în căutare internațională, acuzându-l de implicare în tentativa de a-l asasina pe fostul bancher rus refugiat la Londra, Gherman Gorbunțov, pe care l-ar mai fi deposedat de pachetul majoritar de acțiuni la banca Universalbank din Chișinău. El respinge acuzațiile și spune că dosarele i-au fost intentate la comanda fostei guvernări conduse de liderul PD, Vlad Plahotniuc, alungată de la putere săptămâna trecută.
09:00
Situația din R. Moldova va fi discutată astăzi de miniștrii europeni de externe la reuniunea lor de la Luxembourg între alte chestiuni, a anunțat ministerul de externe al României, țară care exercită președinția rotativă a Uniunii Europene. România și Uniunea Europeană au salutat tranziția pașnică a puterii la Chișinău care a avut loc vineri, când Partidul Democrat a cedat guvernarea după o săptămână de confruntări cu noua majoritate formată de Partidul Socialiștilor cu viziuni pro-ruse și blocul pro-european ACUM.Prim-ministra Maia Sandu a fost felicitată într-o discuție telefonică de comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, care i-a spus că Bruxelles-ul poate mobiliza rapid un sprijin substanțial pentru reformele pro-europene. Sandu a declarat că guvernul său este hotărât să continue implementarea Acordului de Asociere cu UE și că este gata să discute cu Rusia despre îmbunătățirea relațiilor economice și comerciale.
08:40
Creștin-democratul german, Octavian Ursu, originar din România, a câștigat duminică alegerile pentru funcția de primar al orașului Görlitz, landul Saxonia. Imigrantul Ursu, de profesie muzician, l-a învins în turul doi de scrutin pe fostul polițist Sebastian Wippel, care candida din partea formațiunii de extremă dreapta, Alternativa pentru Germania. Ursu a obținut peste 55% din voturi, iar Wippel – aproape 45%. Candidat al Uniunii Creștin-Democrate, partidul cancelarei germane Angela Merkel, pentru Ursu s-au pronunțata și numeroși artiști și intelectuali, care au chemat alegătorii să împiedice ascensiunea dreptei radicale în Germania.
08:40
Președintele american Donald Trump își începe săptămâna aceasta campania pentru obținerea unui al doilea mandat prezidențial în alegerile din 2020. În vârstă de 73 de ani, Trump urmează să facă oficial anunțul marți, la Centrul Amway din Orlando, Florida, un stat pe care l-a câștigat la mică diferență împotriva lui Hillary Clinton, în 2016. Cel mai recent sondaj de opinie dat publicității duminică de televiziunea Fox News sugerează însă că Trump s-ar afla pe locul șase, în urma a cinci democrați, în intenția de vot a americanilor la alegerile din 2020. În fruntea clasamentului s-ar situa fostul vicepreședinte american, Joe Biden. În vârstă de 76 de ani, Biden ar avea în acest moment și cele mai multe șanse să obțină nominalizarea Partidului Democrat pentru a candida la prezidențiale.
08:40
08:20
Un interviu cu noul ministru al Sănătății, dna Ala Nemerenco.
Acum 12 ore
04:40
Ceea ce avem azi e şi opera foştilor preşedinţi. Iar opera asta cam lasă de dorit.
02:40
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 24 ore
20:50
Renato Usatîi, ieșit din sediul Procuraturii, a promis susținătorilor care l-au aclamat că nimeni nu va mai folosi partidul pe care îl conduce pentru a atinge scopuri politice. Vom acționa doar în interesul Republicii Moldova, a spus Usatîi, subliniind că a sprijinit necondiționat noua guvernare, dar va avea propuneri pentru accelerarea proceselor inițiate de majoritatea parlamentară.Renato Usatîi nu a precizat ce se va întâmpla cu dosarul în care este cercetat. În după amiaza acestei zile, fostul primar al orașului Bălți a fost reținut de poliție în vama Sculeni pe unde a intrat în R. Moldova venind din România.Autoritățile moldovene l-au anunțat în căutare internațională pe Usatîi în 2016, acuzându-l de implicare în tentativa de a-l asasina pe fostul bancher rus refugiat la Londra, Gherman Gorbunțov, pe care l-ar mai fi deposedat de pachetul majoritar de acțiuni, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank din Chișinău.
18:00
În Hong Kong, sute de mii de oameni au ieșit din nou în stradă pentru a cere demisia șefei guvernului local, Carrie Lam, chiar și după ce oficiala a suspendat din cauza protestelor proiectul nepopular care prevedea extrădarea suspecților locali pentru a fi judecați în China.Activiștii spun că decizia de suspendare și „regretul profund” exprimat de Lam nu este destul, că ea trebuie să demisioneze și să-și ceară scuze pentru folosirea forței de către poliție, iar proiectul privind extrădarea trebuie retras definitiv. Propunerea autoritățile pro-chineze din Hong Kong ca unii inculpați să poată fi judecați în tribunalele chinezești a provocat ample nemulțumiri populare în fosta colonie britanică returnată Chinei în 1997, care și-a păstrat statutul de regiune administrativă specială.Oponenții au exprimat îngrijorarea că drepturile deținuților pot fi încălcate în penitenciarele chinezești. Potrivit poliției, un protestatar a decedat pe 15 iunie, căzând de pe o schelă unde încerca să agațe un banner.
18:00
Sute de oameni au manifestat astăzi la Moscova în sprijinul libertății presei în cadrul unei demonstrații autorizate de autorități, despre care activiștii opoziției spun că ar fi un „spectacol fals”.Poliția spune că la marșul de pe prospectul Saharov ar fi participat peste 1600 de oameni, dar alte surse spun că numărul participanților a fost mult mai mic. Mitingul prilejuit de cazul reporterului de investigație Ivan Golunov, care a fost arestat pentru trafic de droguri, iar apoi eliberat din lipsă de probe, a fost organizat de jurnaliști apropiați Kremlinului.Săptămâna trecută, autoritățile au arestat câteva sute de oameni la un alt miting al activiștilor pentru libertatea presei cu scopul menținerii presiunii asupra autorităților în cazul Golunov, care a fost maltratat în timpul detenției.
18:00
Președintele moldovean Igor Dodon și-a exprimat convingerea că noul guvern de la Chișinău al majorității PSRM-ACUM va putea îmbunătăți relațiile cu Rusia. „În ultimii doi-trei ani, guvernul Moldovei a blocat practic toate contactele cu Rusia iar relațiile noastre se limitau la nivelul președinților.Sunt convins că, sub noua putere, vom avea relații cât se poate de bune cu Rusia”, a spus Dodon într-un interviu pentru televiziunea „Rossia-1” acordat lui Dmitri Kiseliov, care este considerat un propagandist al Kremlinului. Sâmbătă, Rusia a spus printr-o declarația a ministerului său de Externe că este mulțumită de rezolvarea pașnică a crizei politice din R. Moldova și așteaptă „pași constructivi” din partea noului guvern moldovean pentru „avansarea interacțiunii moldo-ruse în diferite domenii”.Tot sâmbătă, prim-ministra moldoveană Maia Sandu a spus că guvernul său va continua implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și că este deschis discuțiilor cu Rusia pentru îmbunătățirea cooperării economice și comerciale.
15:20
Fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, a fost reținut de poliție în vama Sculeni pe unde încerca să intre în R. Moldova venind din România. Usatîi pe numele căruia există două mandate de arestare și-a anunțat revenirea cu o zi înainte, fiind întâmpinat la Sculeni de zeci de susținători.Lider al formațiunii „Partidul Nostru”, el spus că a decis să revină în R. Moldova după câțiva ani în care s-a ascuns în Rusia și alte țări, datorită alungării de la putere a Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc de către alianța PSRN-ACUM. Usatîi spune că dosarele penale pe numele său ar fi fost fabricate la cererea lui Plahotniuc, iar acum are șansa să dezmintă acuzațiile care îi sunt aduse. De la frontieră, Usatîi este dus la Chișinău, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.Autoritățile moldovene l-au anunțat în căutare internațională pe Usatîi în 2016, acuzându-l de implicare în tentativa de a-l asasina pe fostul bancher rus refugiat la Londra, Gherman Gorbunțov, pe care l-ar mai fi deposedat de pachetul majoritar de acțiuni, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank din Chișinău.
13:40
Prim-ministra României, Viorica Dăncilă, i-a transmis noii prim-ministre moldovene Maia Sandu un mesaj de felicitare pentru preluarea mandatului și o invitație de a efectua prima sa vizită în străinătate, la București, „cât mai curând posibil”.Într-un comunicat al guvernului român, Dăncilă își exprimă încrederea că executivul de la Chișinău va continua parcursul european al R. Moldova. Vineri, o delegație trimisă de România în frunte cu consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a participat la discuțiile care au precedat transferul puterii de către Partidul Democrat.Bucureștiul spune că și președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, formațiune pro-rusă care a constituit noua majoritate cu blocul pro-european ACUM al Maia Sandu, le-a spus emisarilor români că va sprijini parteneriatul strategic cu România, parcursului european al R. Moldova, Dodon subliniind și nevoia finalizării cât mai rapidă a proiectelor de interconectare energetică peste Prut.
13:40
Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a salutat „tranziția pașnică a puterii” la Chișinău, într-o discuție la telefon cu prim-ministra Maia Sandu. Sandu a fost învestită împreună cu guvernul noii majorități PSRM – ACUM pe 8 iunie, dar a așteptat o săptămână ca fostul guvern al Partidului Democrat să accepte cedarea puterii. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Hahn a sunat-o pe Sandu sâmbătă, felicitând-o „pentru pașii făcuți deja pentru a îndeplini agenda de reforme a guvernului său” și i-a lăudat „intenția de a duce înainte cele mai urgente reforme, inclusiv cele convenite anterior cu Uniunea Europeană”. „Un sprijin substanțial și consiliere din partea Uniunii Europene pot fi mobilizate rapid o dată ce sunt îndeplinite condițiile, iar noul guvern obține rezultate pentru cetățeni, inclusiv în economie, respectul pentru statul de drept, reforma justiției și pluralismul media”, se mai spune în comunicat. Maia Sandu speră că Uniunea Europeană va putea furniza rapid un ajutor macro-financiar de 100 de milioane de euro, suspendat anul trecut, în urma anulării alegerilor de primar în Chișinău, schimbării sistemului electoral, și altor decizii ale fostei guvernări conduse de PD.
Ieri
13:30
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat sâmbătă portul ucrainean Mariupol de la Marea Azov, pentru a participa la marcarea a cinci ani de la respingerea separatiștilor sprijiniți de Rusia. Orașul este situat la aproximativ 20 de kilometri de linia de demarcație cu teritoriile ocupate de rebeli în Donbas, în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia. Peste 13 mii de oameni au fost uciși în acest conflict în ultimii peste cinci ani. Participând la un exercițiu militar la Mariupol, Zelenski a spus că Kievul trebuie să acorde mai multă atenție Donbas-ului și să arate oamenilor din teritoriile ocupate că Ucraina se dezvoltă.
13:30
Președintele Iranului, Hassan Rohani, spune că țara își va îndeplini din ce în ce mai puține angajamente asumate prin acordul nuclear încheiat cu puterile internaționale în 2015, dacă participanții la acord nu-i dau „semnale pozitive” în legătură cu respectarea acestuia.Vorbind sâmbătă la un summit asiatic în Dushanbe, Rohani a spus că țara sa a luat decizia să renunțe la îndeplinirea unor obligații, fără să le specifice. Iranul a adoptat acest curs după retragerea Statelor Unite din acordul din 2015 prin decizia președintelui Donald Trump și reintroducerea sancțiunilor americane.
13:30
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a acuzat direct Iranul, marele rival regional al țării sale, de implicare în atacurile de săptămâna aceasta asupra celor două tancuri petroliere în Golful Oman. „Regimul iranian nu a respectat prezența premierului japonez la Teheran şi a răspuns eforturilor diplomatice ale acestuia atacând cele două petroliere, dintre care unul era japonez", a declarat prințul saudit unui mare cotidian de limbă arabă, Asharq al-Awsat. El a mai spus că Arabia Saudită nu dorește un război în regiune, dar va reacționa la orice amenințare la adresa sa. Iranul mai este acuzat de Statele Unite şi Marea Britanie ca fiind la originea atacurilor de miercuri asupra a două vase cargo, dar neagă cu vehemență orice implicare.
13:30
Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a plecat vineri din țară după ce a partidul său a acceptat să cedeze puterea, ar fi zburat cu un avion privat în Turcia, decolând de la Odesa, unde ar fi mers cu mașina prin regiunea transnistreană, relatează postul TV8, citând surse anonime.Informația nu a fost confirmată din alte surse. Vineri noaptea, PD a confirmat că liderul său a părăsit R. Moldova, dar a spus că acesta a plecat doar „pentru câteva zile din țară, la familia sa”. Presa a relatat că Plahotniuc a fugit de teama unor procese în justiție care i-au fost promise de prim-ministra Maia Sandu și ministrul de interne, Andrei Năstase.Năstase a declarat că vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a jucat un rol în medierea formării noii majorități parlamentare PSRM – ACUM, l-a informat despre intenția autorităților ruse de a-l anunța în căutare internațională pe Plahotniuc, căruia rușii i-au deschis câteva dosare penale în ultimii ani. 
13:10
În orașul german Goerlitz, landul Saxonia, un candidat de origine română, muzicianul Octavian Ursu, se confruntă astăzi în turul doi de scrutin pentru funcția de primar cu un candidat al extremei drepte, fostul polițist Sebastian Wippel.În primul tur de scrutin, cu trei săptămâni în urmă, Wippel care reprezintă partidul Alternativa pentru Germania a câștigat 36,4% din voturi, în timp ce Ursu, candidatul creștin democraților cancelarei Angela Merkel a câștigat 30,3% din sufragii.Octavian Ursu a plecat din România în 1990. Oricine învinge în orașul cu 56 de mii de locuitori va fi o premieră pentru Germania.
10:50
Un interviu acordat de gînditorul de la Oxford Serviciului Belarus de la Radio Europa Liberă.
07:40
O discuție cu deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.