Grupul PPE din PE: „Susţinem pe deplin deciziile luate de Parlamentul R. Moldova, inclusiv formarea coaliţiei guvernamentale

Europa Libera, 12 iunie 2019 16:20

Grupul Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European (PE) face un nou apel către Guvernul Filip să acţioneze responsabil şi să permită o tranziţie fără probleme la guvernare, inclusiv prin asigurarea accesului la toate instituţiile statului, se arată într-un comunicat citat de Ziarul de Gardă.„Susţinem pe deplin deciziile luate de Parlamentul Republicii Moldova, inclusiv formarea coaliţiei guvernamentale, condusă de Maia Sandu, cu o agendă proeuropeană pe baza unui angajament reciproc fata de reforme si a principiilor fundamentale consacrate in UE Acord de asociere. Acest lucru nu este doar legitim şi legal, ci reflectă voinţa cetăţenilor moldoveni care trebuie respectată ”, se spune în comunicatul Partidului Popular Europrean .

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum o oră
10:50
Un interviu acordat de gînditorul de la Oxford Serviciului Belarus de la Radio Europa Liberă.
Acum 4 ore
07:40
O discuție cu deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
Acum 24 ore
17:00
Prim-ministra Maia Sandu a cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia în semn de respect față de Constituție și cetățeni, după ce instanța și-a anulat propriile decizii din perioada 7-9 iunie prin care oferise Partidului Democrat temei pentru a refuza să cedeze puterea. „Le solicit judecătorilor Curții să-și prezinte imediat demisiile, dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituția Republicii Moldova și cetățenii acestei țări”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.Ceva mai devreme Curtea Constituțională a spus că la baza anulării deciziilor anterioare „a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”.„În esență, a comentat Maia Sandu, Curtea, în loc să recunoască faptul că a participat la încercarea disperată a Partidului Democrat de a se menține ilegal la putere, își justifică decizia doar prin faptul că aceasta ar fi situația la momentul de față în Republica Moldova”.Președintele Igor Dodon a salutat la rândul său decizia Curții Constituționale de a-și anula deciziile prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, iar noua majoritate PSRM-ACUM și Guvernul ei se aflau în afara legii. Dodon a scris tot pe Facebook că prin decizia de astăzi a instanței s-a încheiat și criza constituțională, după dezamorsarea vineri a crizei politice prin decizia Partidului Democrat de a ceda puterea și a elibera instituțiile statului.
14:10
Curtea Constituțională se întrunește astăzi pentru a-și revizui ultimele hotărâri, prin care declara săptămâna trecută că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, că noua majoritate PSRM-ACUM se afla în afara legii și în imposibilitate de a forma Guvernul legitim. Instanța s-a răzgândit după ce Partidul Democrat s-a retras vineri de la putere. Timp de o săptămână, PD a refuzat să transfere puterea către noua majoritate, bazându-se tocmai pe deciziile Curții. Șefa Guvernului PSRM-ACUM, Maia Sandu, și președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, au spus că judecătorii Curții Constituționale au fost forțați de PD să ia deciziile controversate și au cerut să fie revizuite. Președintele Dodon a avertizat că, în caz contrar, magistrații pot fi înlocuiți.
13:50
Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a confirmă că familia lui Ilan Șor se afla la bordul a două aeronave private care au zburat ieri de la Chișinău, la scurt timp după retragerea Partidului Democrat de la guvernare și preluarea puterii de către majoritatea PSRM-ACUM. La bordul avioanelor nu se afla însă și Șor, le-a spus Năstase jurnaliștilor, după ședința de astăzi a Guvernului Sandu. Condamnat în prima instanță în legătură cu furtul miliardului, fostul șef al Băncii de Economii Ilan Șor, primar la Orhei și deputat, are interdicție de a părăsi teritoriul R. Moldova. Năstase a mai declarat că a reușit să împiedice vineri seara plecarea din țară a altor două persoane, mergând personal la aeroport. În urma verificărilor, un avion charter și-a anulat comanda pentru care venise. „Asta vă pot spune, dar vă rog să ne înțelegeți că sunt și informații pe care nu le pot face publice în momentul de față”, a mai precizat Năstase la o conferință de presă la Guvern. Vorbind alături de Năstase, prim-ministra Maia Sandu a spus că noile autorități vor face toate verificările și vor cere repatrierea persoanelor care au plecat încălcând legea, dacă vor exista asemenea cazuri.
13:40
Consiliul Municipal Chișinău a spus astăzi că nu are încredere în primarul interimar Ruslan Codreanu și viceprimarul Nistor Grozavu, cerându-le să-și dea demisia. Ședința Consiliului a fost convocată la cererea consilierilor Partidului Socialiștilor. „Le cerem să plece benevol din funcție. Să ne permită nouă, Consiliului, să decidem cine trebuie să îndeplinească aceste funcții în continuare”, a declarat Dinari Cojocari, președintele fracțiunii PSRM. Fracțiunea Partidului Liberal, a doua ca mărime în Consiliu, a propus demiterea primarului și viceprimarului prin decizia Consiliului, dar socialiștii au spus că cei doi ar putea contesta o asemenea decizie în justiție. Dezbaterile din Consiliul Municipal Chișinău au loc la o zi după alungarea de la guvernare a Partidului Democrat de către noua majoritate PSRM-ACUM. PD îi sprijinise pe Codreanu și Grozavu, care s-au menținut la conducerea capitalei prin influența pe care o avea PD ca partid de guvernământ. Codreanu a preluat interimatul funcției de primar general în aprilie 2018.
13:00
Prim-ministra Maia Sandu și miniștrii cabinetului său au sosit astăzi la Guvern, unde și-au preluat birourile eliberate în seara precedentă de Guvernul Filip, după o săptămână tensionată, în care Partidul Democrat refuzase să transfere puterea noii majorități parlamentare PSRM-ACUM. PD a decis vineri să cedeze puterea pașnic, în urma unor ședințe de partid și întrevederi cu diplomați străini, inclusiv cu ambasadorul american Dereck J. Hogan și consilierul prezidențial român, Bogdan Aurescu. Prim-ministra Sandu, care reprezintă Blocul ACUM, și președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, au cerut Curții Constituționale să-și anuleze deciziile de săptămâna trecută prin care declarase că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, că noua majoritate PSRM-ACUM este în afara legii și nu poate crea Guvernul.
13:00
Partidul Democrat a confirmat că liderul său, Vlad Plahotniuc, a părăsit R. Moldova, dar spune că acesta a plecat doar „pentru câteva zile din țară, la familia sa”. Într-un comunicat emis noaptea trecută, PD spune că vrea să dezmintă „speculațiile apărute în presă despre așa-zisa dispariție” a lui Plahotniuc. Acesta a plecat din R. Moldova vineri, după ce Partidul Democrat a decis să cedeze puterea după o săptămână de confruntări cu noua majoritate PSRM-ACUM. După retragerea PD, prim-ministra Maia Sandu a declarat vineri că, „în foarte scurt timp, justiția independentă va aplica sancțiunile corespunzătoare pentru cetățeanul Plahotniuc și cei care au încălcat prevederile legale, subordonându-i-se direct”. Sandu și aliații ei consideră că PD a uzurpat puterea între altele prin refuzul de o săptămână să transfere guvernarea către noua majoritate PSRM-ACUM.
13:00
Prim-ministra Maia Sandu a anunțat că „Marșul Poporului” planificat pentru duminică la Chișinău a fost anulat. „Să ne bucurăm în liniște de această victorie”, le-a spus Sandu jurnaliștilor după ședința cabinetului său. „Să le dăm un răgaz polițiștilor și să amânăm „Marșul Poporului” pentru mai târziu. Capii acestui regim mafiot au plecat din țară. Să ne bucurăm în liniște de această victorie”, a declarat Maia Sandu. Decizia de a amâna manifestația vine la scurt timp după ce Partidul Democrat a declarat, vineri seara, că se retrage în opoziție, iar Guvernul Filip a cedat puterea noii majorități PSRM-ACUM. Poliția a rămas în mare parte loială PD până în ultimele ore ale confruntării de o săptămână între PD și noua majoritate.
12:40
Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat pașii pentru ieșirea din criză și tranziția pașnică a puterii la Chișinău, subliniind că evoluțiile de vineri, când Partidul Democrat a acceptat să se retragă de la guvernare, au avut loc în contextul vizitei întreprinse la Chișinău de o delegație română, din care a făcut parte și consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu. „Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova (...). Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre și Președintelui Klaus Iohannis pentru poziția României”, se mai spune în comunicatul despre vizita lui Aurescu, în care se care reiterează și apelurile la „la calm, reținere”, păstrarea stabilității și continuarea cursului pro-european.„În cadrul discuției cu președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorința susținerii și continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, și a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizării cât mai rapide a proiectelor de interconectare energetică cu România”, se mai spune în comunicatul președinției române.
12:40
Departamentul de Stat al Statelor Unite a salutat decizia Partidului Democrat de a se retrage de la guvernare în favoarea prim-ministrei Maia Sandu și „a coaliției formate de Parlamentul ales în mod democratic”. „Suntem încurajați de faptul că atât noua coaliție, cât și fostul guvern s-au angajat într-un transfer pașnic de putere, care reflectă voința poporului moldovean”, se spune într-un comunicat al Departamentului de Stat, care mai solicită părților „reținere în această perioadă de tranziție”. „Statele Unite vor continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Moldova și vor rămâne angajate să colaboreze cu toți moldovenii, pe măsură ce construiesc un viitor mai prosper și mai democratic”, se mai spune în comunicat. Pe parcursul confruntării de o săptămână între noua majoritate PSRM-ACUM și Partidul Democrat, ambasadorul american Dereck J. Hogan, a avut multiple întrevederi cu forțele politice rivale.
12:20
Federația Rusă se așteaptă că noul guvern de la Chișinău al alianței PSRM-ACUM va reuși să asaneze situația politică din țară, a declarat jurnaliștilor la Moscova, sâmbătă, vicepremierul rus Dmitri Kozak, emisarul Kremlinului pentru R. Moldova. „Desigur, ne provoacă satisfacție faptul că rațiunea a prevalat asupra acțiunilor nesăbuite ale fostului regim. Sper că nou formatei coaliții și noului guvern al Moldovei le vor ajunge și în continuare înțelepciune și reținere pentru a duce la sfârșit demontarea regimului criminal și a asana situația politică din țară”, a mai spus Kozak. Oficialul rus a vizitat Chișinăul luna aceasta, la trei luni de impas în care se pomeniseră partidele moldovene după alegerile din 24 februarie, fiind creditat cu medierea alianței temporare între Blocul pro-european ACUM și PSRM-ul pro-rus apropiat președintelui Igor Dodon. În declarația sa de astăzi, Kozak repetă că divergențele geopolitice dintre cele două formațiuni pot fi rezolvate în viitor „pe baza exprimării reale a voinței populare” , sugerând că poate fi nevoie de alegeri anticipate care să aibă loc în condițiile unor „instituții democratice transparente, previzibile și demne de încredere”. El a subliniat că, în timpul crizei politice moldovene, „Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite au avut o poziție comună în sprijinul procesului democratic”.
Ieri
11:00
La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei din Chișinău și cu ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal.
14 iunie 2019
22:00
21:30
Fostul premier moldovean stabilit la București, despre cum se poate produce transferul puterii și despre viitorul Partidului Democrat și liderului său, Vlad Plahotniuc.
21:00
Uniunea Europeană a anunțat că a adunat dovezi despre „activitatea continuă și susținută”  de dezinformare din surse din Rusia pentru a influența alegerile europene din luna mai. Raportul Comisiei Europene vorbește despre eforturile Moscovei de a  influența preferințele alegătorilor și participarea la scrutin. Potrivit comisarului european pentru probleme de securitate, Julian King, activitatea de dezinformare venită din surse din Rusia s-a dublat în perioada de dinaintea alegerilor europene, față de cea de cu un an în urmă.Potrivit raportului, dezinformarea s-a canalizat pe delegitimarea democrației instituțiilor europene prin exploatarea unor dezbateri menite sa divizeze electoratul, precum chestiunea migrației. Au fost date exemple de dezinformare legate de incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris, unde mesajele malițioase au vorbit despre cauzele incendului ca fiind „declinul valorilor europene și creștine din Uniunea Europeană” sau informațiile false venite din surse rusești că aderarea la Uniunea Europeană a făcut Polonia mai săracă decât era în perioada comunistă. În raport se mai vorbește despre surse rusești care au lansat pe rețele de socializare teorii precum că Uniunea Europeană ar avea „rădăcini naziste” și că președintele Franței Emanuel Macron vrea să excludă anumite țări din Uniune.Raportul Comisiei Europene avertizează că tehnicile persoanelor care practică dezinformarea evoluează la fel de repede precum sunt luate și măsurile de a le contracara și că este nevoie de eforturi sporite.
21:00
Maia Sandu, șefa cabinetului de la Chișinău, a mulțumit României pentru „sprijinul constant” dat Moldovei, precum și președintelui Klaus Iohannis pentru apelul către liderii UE pentru rezolvarea urgentă a blocajului politic de la Chișinău. „Vreau să mulțumesc României și domnului Președinte Klaus Iohannis pentru sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova. În mod special, salutăm apelul președintelui Iohannis către liderii Uniunii Europene cu privire la soluționarea, în regim de urgență, a situației politice actuale din țara noastră”, a scris Maia Sandu vineri pe Facebook. Vineri, consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, s-a aflat la Chișinău.
20:40
Liderul liberalilor români, Ludovic Orban, a transmis printr-un comunicat de presă, citat de G4Media, că PNL susține alianța condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase în Republica Moldova și că retragerea democraților de la guvernare înseamnă că „democrația a învins în Republica Moldova”.„Demisia Guvernului Filip, deși a venit cu întârziere, reprezintă un gest de normalitate deoarece își pierduse orice urmă de legitimitate și cramponarea de putere nu ar fi făcut altceva decât să arunce Republica Molova în haos și conflict”, a declarat Ludovic Orban.Liderul PNL anunță că rămâne consecvent în sprijinul alianței dintre socialiști și pro-europeni și „intrarea efectivă în funcțiune a Guvernului” reprezintă primul pas spre normalizarea situației din Republica Moldova.
20:20
Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la guvernare, iar guvernul Filip își dă demisia și eliberează clădirile instituțiilor de stat. Anunțul PD, făcut după o ședință de partid și întâlniri cu diplomații marilor puteri, dezamorsează criza de o săptămână în care PD a refuzat să cedeze puterea revendicată de noul guvern al PSRM-ACUM. Dar vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, care le-a vorbit jurnaliștilor, a avertizat că alianța formată sâmbăta trecută de rivalii democraților, PSRM-ul pro-rus și blocul pro-european ACUM, este fragilă, că legalitatea noului guvern Sandu rămâne nesigură din cauza deciziilor Curții Constituționale privind expirarea parlamentului, și că alegerile anticipate sunt o evoluție foarte probabilă, de care PD se va pregăti serios. Vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, care a făcut anunţul, a confirmat două lucruri: retragerea democraţilor de la guvernare şi demisia guvernului Pavel Filip. „PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia guvernului. Astfel, prim-ministrul şi toţi miniştrii urmează să demisioneze începând cu ziua de azi.” Ce nu a confirmat democratul e că PDM ar recunoaşte, prin această decizie, legalitatea noii majorităţi parlamentare PSRM-ACUM, create la sfârşitul săptămânii trecute în parlament, şi a noului guvern al Maiei Sandu, care nu a fost lăsat până acum să intre în clădirea executivului ocupat de guvernul democraţilor: „Indiferent ce soluţii se vor găsi, câtă vreme avem deciziile Curţii Constituţionale în vigoare, guvernul care se va instala va funcţiona ilegal”.Într-o primă reacţie, preşedintele Igor Dodon, partidul socialist al căruia a decis pe neaşteptate sâmbăta trecută să creeze o coaliţie nefirească cu blocul a două partide pro-europene PAS şi DA intrate în Parlament, a spus că victoria nu este finală şi a cerut totodată judecătorilor Curţii Constituţionale să-şi revizuiască ultimele decizii:„Mă adresez judecătorilor Curţii Constituţionale – revedeţi-vă hotărârile nelegitime din 7, 8 şi 9 iunie. Revizuirea lor este calea cea mai simplă şi cea mai rapidă. În caz contrar, o să rog Guvernul şi Parlamentul să se convoace şi să numească alţi magistraţi la Curtea Constituţională. Şefii de la Procuratură şi CNA – la fel daţi-vă demisia de onoare. Aceste 7 zile v-au trebuit să scoateţi banii din ţară şi să ascundeți materialele compromiţătoare.”Prima reacţie a prim-ministrului Maia Sandu a fost şi mai prudentă. La fel ca Igor Dodon, ea le-a cerut magistraţilor Curţii Constituţionale să-şi revizuiască ultimele decizii:Sperăm că decizia PD este asumată și sinceră, și nu reprezintă o capcană...„Sperăm că decizia PD este asumată și sinceră, și nu reprezintă o capcană ca să aibă timp pentru acțiuni subversive. Le solicităm: conducătorii PD-ului să retragă forțele paramilitare din jurul instituțiilor publice, să renunțe la manifestații publice pentru a evita conflicte, să nu mai dea indicații ilegale. Judecătorii CC să-și revizuiască actele neconstituționale din 7-9 iunie și să-și dea demisia. Eduard Harunjen să-și dea demisia.”Anunţul de astăzi al democraţilor vine în ziua în care se încheie exact o săptămână de la declanşarea unor tensiunile politice ridicate la Chişinău, legate de existenţa a două puteri rivale, care riscau să aducă şi la tensiuni de stradă, în condiţiile în care ambele tabere anunţaseră proteste stradale în această duminică la Chişinău.Nici democraţii, nici Igor Dodon sau blocul ACUM nu au anunţat explicit anularea manifestaţiilor. La briefingul din seara zilei de astăzi, Cebotari a spus doar: „Ştim că sunt supăraţi pe ce văd şi pe ce se întâmplă, că au vrut să vină să protesteze cu noi, dar noi credem că acum calmul şi reţinerea sunt importante”.Pe parcursul zilei de astăzi, liderii ambelor tabere politice au avut mai multe contacte cu comunitatea de diplomaţi occidentali acreditaţi la Chişinău, într-un aparent efort de transfer paşnic al puterii spre noile autorităţi şi de detensionare a situaţiei înainte de demonstraţiile de duminică.Ambasadorul Statelor Unite ale Americii s-a întâlnit cu liderii democraţi, dar și cu preşedintele Igor Dodon, iar prim-ministrul Maia Sandu și vicepremierul Andrei Năstase au avut o întrevedere cu mai mulți ambasadori ai Uniunii Europene.Aproape imediat după anunţul democraţilor, televiziunile de la Chişinău au surprins imagini cu poliţişti care se retrăgeau din clădirea Executivului, blocată de la începutul tensiunilor politice de forţele de ordine, şi suporteri ai democraţilor dezasamblând corturile pe care le instalaseră în faţa instituţiilor de stat pentru a nu admite accesul noilor autorităţi.​
19:10
Fostul procuror general al Republicii Moldova, despre ultimele evoluții pe arena politică de la Chișinău.
18:40
Țara care respinge opiniile Comisiei de la Veneția se izolează de celelalte democrații europene.
18:30
Invitata emisiunii este jurnalista Silvia Rotaru.
18:00
Partidul Democrat a anunţat, după Consiliul Politic al formaţiunii, că a decis să se retragă de la guvernare, „pentru a debloca situaţia politică din ţară şi pentru a evita escaladarea situaţiei şi ajungerea la violenţe”, a declarat vicepreşedintele PD Vladimir Cebotari.Decizia PD nu va rezolva blocajul juridic şi constituţional, a mai spus Cebotari, câtă vreme hotărârile Curţii Constituţionale rămân în vigoare, „Guvernul PSRM-ACUM funcţionând ilegal”. Vladimir Cebotari s-a arătat convins că până la urmă se va ajunge la alegeri anticipate.
18:00
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că Ankara va riposta dacă Statele Unite vor impune sancțiuni Turciei pentru înțelegerea cu Rusia de a cumpăra de la ea sisteme defensive S400. În declarațiile făcute astăzi agenției de stat Anadolu, Cavusoglu a spus că Ankara aăre dreptul să cumpere arme de unde dorește deoarece este „o țară independentă și liberă”.Turcia este membră a Alianței Nord-Atlantice, iar sistemele rusești nu sunt compatibile cu cele ale NATO. Washingtonul a anunțat că dacă Turcia va cumpăra sistemele rusești, va fi exclusă din programul de construcție și de folosire a avioanelor de război americane F-35.
18:00
Un grup de senatori republicani americani au introdus un proiect de rezoluție pentru a-i sancționa pe cei care participă la proiectul energetic rusesc Nord Stream 2. Coridorul energetic Nord Stream 2, construit de Gazprom, este estimat la 11 miliarde de dolari și va transporta către Germania 55 de miliarde de metri cubi de gaze anual, evitând astfel transportul gazelor rusești prin Ucraina.Taxele de tranzit ale gazului rusesc sunt una dintre principalele surse financiare ale guvernului de la Kiev. Proiectul de rezoluție a fost avansat de senatorul de Wyoming John Barrasso și vine după ce, în această săptămână, președintele Donald Trump a criticat Germania pentru acest proiect energetic, spunând că el va face Europa mai dependentă de Rusia și că îi va aduce Rusiei „miliarde și miliarde de dolari”.
18:00
Partidul ucrainean al fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, și-a prezentat candidații pentru alegerile parlamentare din Ucraina, anunțate pentru 21 iulie. Saakașvili se află în fruntea listei Mișcării pentru Forțe Noi și a anunțat că cei de pe liste sunt oameni cu experiență în lupta „împotriva nedreptăților și corupției”.Saakașvili a fost guvernator al Odesei între 2015-2016 și președinte al Georgiei între 2004-2013. Saakașvili are cetățenie ucraineană care i-a fost reîntoarsă de noul președinte Volodimir Zelenski după ce îi fusese ridicată de fostul președinte Petro Poroșenko, iar cetățenia georgiană i-a fost ridicată odată ce a obținut-o pe cea ucraineană, deoarece Georgia nu permite dubla cetățenie.
18:00
Ambasadoarea Moldovei în SUA, Cristina Balan, a ignorat ordinul ministrului Afacerilor Externe din guvernul Sandu de a reveni la Chișinău, a scris Nicu Popescu pe pagina sa de Facebook, citat de ProTv Chișinău.„Din prima mea zi de la numirea la conducerea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene am făcut un apel către toți diplomații noștri de a nu uita că sunt în aceste funcții pentru a servi doar intereselor țării noastre și nu ale unui partid sau altul. În acest context am constatat astăzi cu neplăcere că doamna ambasador Cristina Balan a ignorat fără niciun fel de explicații ordinul ministrului, prin care i-a fost solicitat să se prezinte până cel târziu astăzi, 14 iunie 2019, ora 15.00, pentru consultări în Capitală, confirmându-mi faptul că doamna Balan a ales să facă diplomație de partid și nu diplomație de stat”, se arată în postarea lui Nicu Popescu pe Facebook.
17:40
Compania americană Twitter a anunțat că a șters 4800 de conturi despre care bănuiește că ar fi „în legatură sau susținute direct de guvernul iranian” și le-a arhivat în sistemul public de baze de date. Potrivit companiei, prin aceste conturi se promovau interesele guvernului iranian și se răspândeau informații false sau trucate, menite să manipuleze dezbaterea online.Unul dintre aceste conturi era angajat exclusiv în răspândirea de informații false despre statul Israel. Printre conturile închise se află și unele despre care Twitter crede că erau afiliate Agenției Ruse pentru Cercetarea Internetului, de la Sankt Petersburg, faimoasa „fermă a trolilor”, așa cum e cunoscută în presă. Potrivit Twitter, măsura a fost luată în urma colaborării cu alte companii online și instituții care apără respectarea legilor.130 de conturi dintre cele închise erau legate de mișcările de independență catalane, iar alte 33 erau din Venezuela și erau folosite ca „platforme de manipulare” a informațiilor.
17:40
Despre încălcarea drepturilor omului la rubrica Retrospectiva săptămânii politice, cu jurnalista Cornelia Cozonac şi juristul Iurie Stoica.
17:20
Maia Sandu cere demisia procurorului general Eduard Harunjen, în urma unei investigații publicată de jurnaliștii de la RISE Moldova. „În locul lui, prin concurs, va fi angajat un procuror independent care se va ocupa de aplicarea legii față de toți corupții și călăii acestui regim”, a anunțat premierul Maia Sandu, acuzându-l pe Harunjen că ar fi încălcat Constituţia. „Investigația jurnaliștilor de la RISE Moldova ne arată o mică parte a fărădelegilor cu care s-au ocupat procurorii lui Plahotniuc din 2016 încoace - interceptări telefonice ilegale, camere video băgate în casele colegilor mei, interceptarea discuțiilor cu membrii familiei”, a mai spus Sandu.„Procurorul general nu comentează declarații politice, va veni timpul şi Procuratura va veni cu precizările de rigoare”, a declarat E. Harunjen pentru site-ul Unimedia.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.