Președintele PSD: Președintele Igor Dodon este un agramat din punct de vedere juridic și un infractor

Politics, 12 iunie 2019 12:20

«Am discutat ieri cu un fost membru al Curții Constitușionale și acesta m-a făcut să înțeleg totul. Dodon este un agramat din punct de vedere juridic și de stat, Dodon este un infractor. Acesta a degradat pânănă la nivelul în care își oferă în arendă partidul pentru suma de 1 milion de dolari pe lună», a scris Șelin.Liderul PSD mai spune că Blocul ACUM, PSRM, PDM, dar și alte artide neparlamentare trebuie să participe la alegerile parlamentare anticipate și să se conformeze judecății poporului.«Noi, social-democrații, vom participa la alegerile parlamentare anticipate și nu vom mai permite ca politicienii corupți să se îmbogățească din contul cetășenilor sau să/și ofere partidele în arendă, pentru un milion de dolari», a scris Șelin.Amintim că la 7 iunie, Curtea Constituțională a statuat că termenul limită de formare a Guvernului a expirat, iar președintele este obligat să dizolve Parlamentul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 4 ore
18:00
Scene de bucurie la Partidul Republican, de opoziţie, unde mii de oameni au venit să-l felicite de Ekrem Imamoglu pentru victoria categorică împotriva rivalului său de la Partidul Justiţiei şi Dezvoltării, al preşedintelui Erdogan.La scrutinul de ieri, el a avut peste 775 de mii de voturi în plus faţă de candidatul partidului de guvernământ, fostul premier Binali Yildîrîm. Imamoglu a câştigat cu 54% din voturi. Prezenţa la vot a fost ca şi în martie, de aproape 85%. La scurt timp după anunţarea rezultatelor, preşedintele Recep Erdogan l-a felicitat pe Twitter pe învingător. Observatorii spun că înfrângerea este o lovitură pentru preşedintele Erdogan, şi el fost primar al Istanbulului, cel mai mare oraş din Turcia.
17:00
Interlocutorii au făcut un schimb de opinii despre situația politică din Republica Moldova, relevând rolul important al opoziției într-un stat democratic.Pavel Filip a menționat că PDM va face opoziție activă și constructivă față de actuala de guvernare. „Am avut un schimb de opinii cu delegația Parlamentului European despre situația politică din Republica Moldova, relevând rolul important al opoziției într-un stat democratic. #PDM va fi în opoziție constructivă, susținând proiectele ce țin de implementarea Acordului de Asociere cu UE, dar și inițiativele care sunt în beneficiul cetățenilor și al țării. Totodată, ne dorim o atitudine echilibrată și corectă din partea guvernării. Depolitizarea nu trebuie să însemne subordonarea instituțiilor statului actualei majorități parlamentare” menționează Pavel Filip.
Acum 6 ore
16:00
În cuvântul de salut, Angela Sax l-a felicitat pe Vadim Brînzan cu învestirea sa în funcția de ministru al Economiei și Infrastructurii, menționând că BERD dorește și în continuare să aibă un impact real în dezvoltarea Republicii Moldova.La rândul său, ministrul Vadim Brînzan și-a exprimat gratitudinea pentru suportul acordat de BERD de-a lungul anilor, declarând că expertiza și sprijinul partenerilor internaționali este extrem de important pentru Moldova.În portofoliu proiectelor susținute de BERD în Republica Moldova, cele mai multe resurse financiare s-au alocat dezvoltării infrastructurii – peste 60% și sectorului energetic – aproximativ 20%.
15:00
Oamenii au cerut demisia premierului Andrej Babis, suspectat de fraudă cu fonduri europene. Protestatarii au purtat bannere pe care scria: „Nu vom renunța la democrație” şi au fluturat steaguri ale Uniunii Europene, relatează Digi 24.Multe familii şi-au adus şi copiii la mitingul care s-a desfăşurat fără incidente. Premierul spune că cetăţenii au dreptul să protesteze, dar refuză să demisioneze.În ciuda uriaşelor demonstraţii de la Praga, din ultima lună, formaţiunea populistă a lui Andrej Babis rămâne pe primul loc în preferinţele cehilor.Un protest de amploare a avut loc şi vineri în capitala Cehiei, când 50.000 de oameni au ieşit în stradă pentru a apăra independenţa sistemului judiciar.Oamenii se tem că noul ministru al Justiţiei, Marie Benesova, va încerca să-l protejeze pe premierul Andrej Babis, suspect într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.
14:30
„Rusia își sporește retorica agresivă” în Moldova, o țară, care potrivit autorului, are o poziție strategică importantă, fiind situată la Estul Ucrainei, „securizează Europa de Sud-Est și NATO”.Chișinăul încearcă de ani de zile să scape de influența rusească, dar are nevoie de ajutor.În continuare, Steve Russel amintește că 11% din teritoriul Republicii Moldova este ocupat de trupele ruse. „Kremlinul continuă să ofere sprijin economic și militar grupărilor separatiste, menite să destabilizeze regiunea într-un efort de a împiedica mersul Chișinăului spre valorile și transparența occidentală”.Autorul observă că imixtiunea Moscovei a crescut semnificativ în timpul alegerilor parlamentare din luna februarie.
Acum 8 ore
14:00
Ea a fost înaintată în fucnție la scurt timp după ce ieri ministrul Justiției în Guvernul condus de Maia Sandu, Stanislav Pavlovschi, a depus cerere de demisie din funcție.Președintele Igor Dodon a declarat că are mari așteptări de la noul ministru al Justiției, iar premierul Maia Sandu a declarat va face tot posibilul ca oamenilor să li se facă dreptate.Olesea Stamate a fost până în prezent președinte al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă. Este licențiată în drept, magistru în studii europene avansate la Colegiul Europei și avocat.
13:00
Dmitri Kozak a fost la Chișinău acum două săptămâni, în ultimele zile înainte de formarea noii majorități parlamentare. În aceeași zi la Chișinău au mai venit și comisarul european pentru vecinatate, Johannes Hahn și un înalt funcționar de la Departamentul de Stat american, Bradely A. Freden.
Acum 12 ore
12:00
Avocatul Victor Munteanu a anunțat că la ora 12:00, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, se va examina o nouă cerere de revizuire a cauzei penale în care Vlad Filat.Menționăm că Vlad Filat a fost condamnat în urma acestui dosar la 9 ani de închisoare după autodenunțul liderului Partidului Șor, Ilan Șor, în care afirma că i-ar fi dat mită în valoare de 250 milioane de dolari. Ultima ședință de judecată în acest dosar a fost amânat din cauza că fostul premier are probleme de sănătate.
11:00
Protestele au fost declanşate joi, prin intervenţia unui deputat rus în parlamentul georgian. Mulţi au estimat prezenţa sa şocantă în contextul în care cele două state s-au confruntat într-un război în 2008, în urma unei intervenţii militare ruse în Georgia pentru a susţine regiunea separatistă pro-rusă Osetia de Sud.Protestatarii s-au întâlnit duminică din nou în faţa clădirii legislativului.Anumite bannere ale protestatarilor denunţau influenţa oligarhului Bidzina Ivanichvili, fondatorul partidului aflat la putere, Visul georgian, prezentat deseori drept adevăratul om puternic al ţării.Altele îl vizau pe preşedintele rus Vladimir Putin care, ca răspuns la proteste, a interzis zborurile companiilor ruseşti şi georgiene între cele două ţări.
10:00
Anunțându-și opțiunea pe Facebook, Maia Sandu a scris că Stamate care a condus până acum Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă „are experiență vastă în domeniile justiție, afaceri interne și reforma administrației publice centrale”.
09:40
Plahotniuc a propus colegilor din PDM să organizeze un congres politic, pentru a identifica cât mai curând cea mai bună candidatură pentru funcția de președinte al Partidului Democrat.Totodată, Vlad Plahotniuc a menționat că își păstrează mandatul de deputat, afirmând că „acest mandat vizează în primul rând respectarea votului pe care l-au dat oamenii, fiind mandatul care a acumulat cel mai mare număr de voturi în Moldova, la alegerile din februarie”.
09:00
Delegația formată din patru deputați va fi condusă de președintele Comisiei pentru afaceri externe, David McAllister și se va întâlni cu premierul Maia Sandu, Președintele Igor Dodon, Ministrul Afacerilor Externe, Nicolae Popescu , Ministrul Afacerilor Interne Andrei Năstase, Președintele Parlamentului Republicii Moldova Zinaida Greceanîi, precum și cu Pavel Filip, Președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat.Scopul vizitei este de a evalua situația politică la fața locului, ca urmare a recentei crize politice și de a face bilanțul relațiilor actuale dintre Republica Moldova și UE.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
„Curtea a recunoscut conformitatea decretului preşedintelui cu Constituţia” referitor la această decizie, a anunţat Curtea Constituţională într-un comunicat, potrivit Agepres.Preşedintele Volodimir Zelenski şi-a anunţat intenţia de a dizolva parlamentul, care majoritar îi este ostil, pe 21 mai, în discursul pronunţat cu ocazia învestiturii sale. Decretul a fost semnat la scurt timp după acest moment.Considerată ilegală de către anumiţi experţi, această decizie a exacerbat tensiunile dintre şeful statului şi legislativ, care din acel moment a respins aproape în totalitate proiectele de lege propuse de noul preşedinte.Mai mulţi zeci de deputaţi au sesizat Curtea Constituţională pentru ca aceasta să tranşeze în privinţa legalităţii dizolvării forului legislativ.
17:00
În locul acestuia ar urma să vină un alt reprezentant al partidului de Guvernare.Protestele au început după ce în Parlamentul din Tbilisi, Serghei Gavrilov, un deputat rus care era implicat nemijlocit în războiul din Abhazia, zonă controlată, în prezent, de forțele armate rusești, a fost invitat. .Deputatul din Duma de Stat, Serghei Gavrilov, urma să țină un discurs în legislativ în cadrul Adunării Interparlamentare a Ortodoxiei. Însă, partidul de opoziție „Georgia Europeană” nu i-a permis să iasă la tribună. Oficialul rus ar fi fugit din sală, după care împreună cu alți deputați ar fi fost nevoit să părăsească și țara.
16:00
Dmitri Kozak revine la Chișinău! Are și un însoțitor de data asta Vicepremierul rus, Dmitri Kozak, vine săptămâna viitoare la Chișinău cu o vizită oficială. Acesta va fi însoțit de ministrul rus al Agriculturii, Dmitri Patrușev. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova.       Cristian Hrițuc // Alianța PSRM-ACUM, o înțelegere între Moscova și Berlin? VIDEO // Momentul în care Igor Dodon este telefonat de Maia Sandu. Reacția președinte...
15:00
Trump aprobase atacuri asupra mai multor obiective iraniene, precum radare sau baterii de rachete, au indicat oficiali pentru publicaţia americană.Operaţiunea, preconizată a avea loc înainte de ora locală 19:00, joi, (02:00 GMT, vineri), era deja în curs: avioanele se aflau în aer, iar navele pe poziţie, atunci când acţiunea a fost suspendată înainte de lansarea vreunei rachete, au precizat aceiaşi oficiali.Sursele citate au spus că nu cunosc motivele suspendării operaţiunii - dacă aceasta s-a datorat unei schimbări de opinie a lui Trump sau a avut la bază raţiuni logistice - şi nici nu au putut indica dacă atacurile au fost anulate sau amânate.Trump a mai autorizat două atacuri asemănătoare în 2017 şi 2018 asupra unor obiective militare ale regimului lui Bashar al Assad în Siria.
14:00
Potrivit lui Popescu, delegația din SUA va discuta cu autoritățile de la Chișinău despre domeniile pe care urmează să fie axată cooperarea dintre cele două țări.
13:00
Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a spus că liderii UE se vor întruni la un nou summit pe 30 iunie pentru a continua negocierile privind posturile cheie ale blocului european şi a precizat că în summit-ul de joi de la Bruxelles au fost discutate o varietate de subiecte precum bugetul pe termen lung al UE, adoptarea Agendei Strategice şi confirmarea prelungirii sancţiunilor aplicate Rusiei.Potrivit Mediafax, cei trei candidaţi principali pentru funcţia de preşedinte al Comisiei Europene nu au reuşit să primească suficientă susţinere în rândul liderilor europeni.
12:00
Nicolae Popescu a menţionat în faţa colectivului de la MAEIE că îşi doreşte un minister apolitic, iar “succesul politicii externe depinde de contextul politicilor interne”.„Acordul de Asociere RM-UE este cartea mea de căpătâi, acesta va fi ghidul nostru zilnic. Doar prin implementarea acestui document vom avea o politică externă ce îi va ajuta pe cetăţenii noştri să trăiască mai bine”, a conchis şeful diplomaţiei de la Chişinău.
11:00
Comisia de la Veneția urmează să-și prezinte poziția vizavi de hotărârile Curții Constituționale Comisia de la Veneția urmează să-și prezinte astăzi avizul pe marginea hotărârilor Curții Constituționale de la Chișinău, prin care între 7 și 9 iunie au fost luate decizii, inclusiv de dizolvare a Parlamentului, de nerecunoaștere a majorității parlamentare formată din blocul ACUM și Partidul Socialiștilor.       Duma de Stat a votat retragerea Rusiei din Tratatul Nuclear cu SUA Un deputat din Ucrain...
10:00
În cursul întrevederii cei doi președinți au discutat despre perspectivele de dezvoltare a relațiilor comerciale. Igor Dodon a specificat că Republica Belarus, în continuare rămîne printre cei mai mari parteneri comerciali ai țării noastre. Șeful statului a subliniat interesul părții moldovenești privind aprofundarea cooperării în domeniul industriei și al investițiilor precum și majorarea exporturilor de produse agroindustriale din țara noastră.De asemenea, Președintele Republicii Moldova i-a relatat liderului belarus despre schimbările semnificative din viața social-politică din țara noastră, în special, despre obținerea unui larg consens național dintre cele două forțe politice importante. „Consensul intern și susținerea internațională oferă Moldovei o posibilitate extraordinară pentru dezvoltarea economică și stabilirea unei politici externe echilibrate în baza intereselor naționale ale țării”, a concluzionat Igor Dodon.
09:00
Parlamentarul rus Sergei Gavrilov a susţinut un discurs din fotoliul preşedintelui Parlamentului georgian în faţa unei adunări formate din mai mulţi parlamentari din ţări creştin ortodoxe. Aproximativ 10.000 de persoane s-au adunat în faţa Parlamentului pentru a protesta faţă de prezenţa acestuia în plenul Legislativului, pe fondul disputei dintre Georgia şi Rusia în legătură cu regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud, pe care Moscova le recunoaşte ca fiind state independente.În urma protestelor, 39 de poliţişti şi 30 de manifestanţi au avut nevoie de îngrijiri medicale, potrivit unui consilier al premierului Mamuka Bakhtadze.Sergei Gavrilov a participat la o reuniune a Adunării Interparlamentare Ortodoxe, o organizaţie înfiinţată de Parlamentul grec în 1993 pentru a întări legăturile dintre parlamentarii din ţările ortodoxe.
20 iunie 2019
18:00
Potrivit surselor portalului Deschide.MD,  după ce s-a aflat despre relația de rudenie a celor doi, Gheorghe Bălan ar intenționa să-și dea demisia din funcție.  Întrebat ieri de reporterul Deschide.MD dacă, după scandalul iscat în societate privind relația sa cu Năstase, ar intenționa să-și dea demisia, Balan a declarat: „Nu știu despre ce scandal vorbiți. Nu sunt în nicio incompatibilitate de a-mi da demisia din funcția pe care o dețin. Acum, mă scuzați, sunt foarte ocupat. O zi bună”Anterior, Andrei Năstase, ministrul MAI, le-a declarat jurnaliștilor că: „afinitatea pe care o are cu domnul Balan nu a avut nimic în comun cu numirea acestuia în funcția de șef interimar al IGP”.Totodată, este de menționat că, la rândul său, premierul Maia Sandu, întrebată de jurnaliști despre numirea în funcția de șef IGP a cumătrului lui Năstase, a declarat că acesta ar putea fi demis.
17:30
Știrea a apărut prima dată pe Komersant.ru, un portal rusesc apropiat de Kremlin.Această știre vine după ce zilele trecute, Renato Usatâi, fostul primar din Bălți, un personaj toxic folosit de FSB, care fusese judecat și condamnat pentru tentativă de crimă și fraudă a fost eliberat, iar mandatul său de arestare anulat.Aceste lucruri nu sunt simple evenimente și nici nu putem spune că în urma unor cercetări, în urma descoperiri sau unor probe noi, justiția a făcut dreptate. Timpul prea scurt, modul în care au fost făcute, par mai degrabă ordine executate de judecători. Așa cum Curtea Constituționala a Moldovei a anulat deciziile sale privind constituirea Parlamentului, suspendarea lui Dodon, emise cu câteva zile înainte, justificând totul cu un pretext hilar, în realitate fiind doar adaptare a Curții la noile realități, supunându-se noului stăpân, așa pare că avem și aici în aceste cazuri.
17:00
„A venit bOSS-ul la Guvernul Republicii MoldovaAcuș le dă indicații ce au de făcut”, a scris LuchianiucGuvernul nu a emis nici un comunicat de presă în acest sens, iar pe pagina de Facebook a premierului Maia Sandu nu a fost găsită nici o informație.
17:00
În timp ce presa îi adresa întrebări, șeful statului i-a rugat pe jurnaliști să aștepte: „O secundă, să vorbesc cu doamna prim-ministru”.
16:00
Partidele de opoziţie boicotează participarea la activităţile parlamentului de la mijlocul lunii februarie şi refuză să participe la alegerile locale anunţate de premierul Edi Rama, pe care îl acuză de cumpărarea voturilor. Obiectivul opoziţiei vizează demiterea guvernului şi organizarea de alegeri generale anticipate.Partidul socialist al prim-ministrului albanez îşi continuă însă nestingherit campania electorală, ignorând un decret al preşedintelui Ilir Meta ce anulează organizarea scrutinului local, invocând aspecte de securitate.În mai multe orașe, primarii și polițiștii și-au declarat susținerea față de opoziție, însă guvernarea a anunțat deja că va demite o parte a administrației de poliție.
15:00
Secretarul general al Guvernului, Lilia Palii, pleacă din funcție, după ce Guvernul i-a aprobat astăzi cererea de demisie. Interimatul va fi asigurat de Roman Cazan.De asemenea, Guvernul l-a demis pe directorul Agenției Proprietății Publice, Vladimir Baldovici, miniștrii dispunând și o anchetă de serviciu la această instituție. În aceeași ședință, a fost demis șeful Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Sula, și au fost aprobate cererile de demisie ale Ambasadoarei R. Moldova în SUA, Cristina Balan, și secretarului general din Ministerul Afacerilor Interne, Simion Carp.Executivul l-a împuternicit pe Iurie Osoianu să dețină interimatul de șef al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, după ce Tamara Andrușca a fost îndepărtată de la conducerea acestei instituții.
14:00
„Data alegerilor locale să fie dată stabilită prin lege și să se desfășoare indiferent de mofturile unor politicieni”, a declarat Maia Sandu.Amintim că alegerile locale au fost amânate în acest an cu aproximativ 4 luni din cauza blocării activității Parlamentului.
13:30
Reprezentantul permanent al FMI în Republica Moldova, Volodymyr Tulin, precizează că „pe parcursul vizitei, misiunea va purta discuții cu autoritățile în contextul evaluării Programului susținut de FMI prin mecanismele de finanțare ECF (Mecanismul extins de creditare) și EFF (Mecanismul de finanţare extinsă). Misiunea va analiza evoluțiile recente din economie și progresul atins în implementarea programului, va actualiza prognoza macroeconomică și va discuta cu autoritățile despre politicile macroeconomice pe viitor”.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.