Fostul ministru al Apărării: Am temeri că în curând ofiţerii ruşi vor fi ca la ei acasă, la Ministerul Apărării Moldova

Democracy.md, 12 iunie 2019 12:20

Ieri, Nicu Popescu, a fost numit de premierul ilegal Maia Sandu în funcția de ministrul de Externe. Fiind întrebat de jurnaliști dacă Moldova va fi federalizată după Planul Kozak, acesta a promis că nu va fi așa ceva. Însă, fostul ministrul al Apărării Marinuța nu are încredere în promisiunea lui Popescu, deoarece noul ministrul al Apărării a fost numit Pavel Voicu, un fan a lui Vladimir Putin. Voicu a intrat în atenția presei ca fiind unul din torționarii tinerilor care au participat la protestele din 7 aprilie 2009, sub conducerea lui Voronin și Grecianîi.Amintim că Dodon, Năstase și Maia Sandu s-au unit după discuțiile secrete avute cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, venit pe 3 iunie într-o vizită la Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 2 ore
13:20
Potrivit serviciului fitosanitar rus „Roselhoznadzor”, 17.68 de tone de căpșuni din Republica Moldova au fost blocate în regiunea Breansk. Fructele urmau să ajungă la un depozit din Moscova și ulterior la piețele din capitala rusă.Specialiștii „Roselhoznadzor” afirmă că au identificat în căpșuni bacteria nocivă „Frankliniella occidentalis Perg”, iar marfa a fost returnată în R. Moldova.
13:20
În subsolul închisorii e mizerie și umed, mai suspină autorul marilor operațiuni de contrabandă Țigareta 1 și 2.Și de ce, mă rog plângi, domnule Filat? Nu matale ai fost șeful peste privatizări și ai vândut crema întreprinderilor de stat? Chiar și ție ți-ai luat una – cea mai scumpă clădire a statului, situată chiar în buricul Chișinăului. Unde s-au dus banii din privatizări, domnule Filat?De ce nu ați dat câțiva lei, poate ajungea de o căldare de var și pentru pușcării. Dar când ați fost ministru de stat, apoi deputat? De ce nu ați pus o vorbă bună, poate reparau un subsol de la închisoarea numărul 13.Ați fost și prim-ministru timp de patru ani, cea mai puternică persoana în stat, șef peste toți banii. Câți ați dat pentru a face condiții mai bune în pușcării? Pentru a repara un closet, ceva? A?Vă înțeleg! Nu vă ardea atunci, erați ocupat de îngrășarea conturilor din bănci străine.
13:10
„Am fost martorii unor probe ce țin de recunoașterea unor sume enorme de bani din străinătate. Aceste activități și declarații se încadrează în elemente ale infracțiunilor penale și nu pot fi neglijate. Trebuie anchetate obiectiv”,  a declarat deputatul PDM, Vladimir Cebotari.Propunerea sa a fost, însă, respinsă de deputații PSRM și ACUM. Amintim că președintele Igor Dodon a confirmat că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreținerea PSRM.Într-o convorbire cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, Dodon spune că primea 700 de mii – 1 milion de dolari pe lună de la ruși, dar că, de la 1 aprilie, finanțarea a fost oprită. Acesta a cerut ca Plahotniuc să-i finanțeze mai departe partidul, demers respins de către liderul democraților.„Sumele sunt mai mari decât cheltuielile pentru întreținerea PDM”, i-a răspuns Vlad Plahotniuc.Potrivit legii, finanțarea externă a partidelor din Republica Moldova este interzisă.
Acum 4 ore
12:20
Astăzi IGSU a beneficiat de cinci autospeciale de intervenţie cu module diferite, cum ar fi la pomparea apei, deblocare, lucrări la înălțime, transportarea persoanelor, dar şi autovehicul de stat major. Alte două autospeciale de stingere a incendiilor au fost oferite autorităţilor publice locale din Sărata Veche a raionului Făleşti şi localitatea Bobeca din Hînceşti, unde sunt posturi voluntare de salvatori.Acţiunile întreprinse vor oferi posibilitatea de reducere a timpului de răspuns în caz de situaţii excepţionale. Potrivit proiectului iniţiat de pompierii voluntari austrieci şi susţinut de autorităţile din ţara noastră, în Republica Moldova au ajuns pe parcursul a şapte ani, 45 unităţi de tehnică.
11:50
În cadrul ședinței, deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat că, în 2016, Parlamentul a redus atribuțiile șefului statului în domeniul apărării și securității, iar Igor Dodon nu a mai putut coordona activitatea SIS.Tot astăzi, Parlamentul a reexaminat proiectul care prevede trecerea Serviciului de Protecție și Pază de Stat în subordinea președintelui.Mai mult, liderul de facto al socialiștilor a insistat ca trecerea acestor instituții în sobordinea sa să fie făcută la data adoptării și nu în decurs de 30 de zile, cum e normal în astfel de cazuri.Dodon a recunoscut, la o emisiune de la TV8, că este agent al serviciilor speciale rusești și a fost implicat într-o operațiune a acestora împotriva liderului PDM, Vlad Plahotniuc. La fel, în 3 ani de mandat, Dodon a mers de zeci de ori la Moscova, după instrucțiuni.
11:50
Fracţiunea PDM a propus, astăzi, în cadrul şedinţei Legislativului ca pe ordinea de zi să fie incluse mai multe proiecte de legi, printre care şi cel privind indemnizaţia lunară pentru copiii de până la 18 ani. Iniţiativa însă a fost respinsă până la avizul guvernului şi examinarea în Comisia parlamentară de profil.ELENA BACALU, deputat PDM: Propunem să fie inclus pe ordinea de zi. A fost înregistrat şi votat la 7 februarie 2019, în prima lectură şi propunem pentru lectura a doua.LILIAN CARP, deputat PAS: Discutăm mâine, în Comisia Educaţie şi Cultură.ZINAIDA GRECEANÎI, preşedintele Parlamentului: Nu pot să o includ pe ordinea de zi, doar după avizul Comisiei şi a Guvernului.Documentul a fost aprobat în prima lectură în februarie 2019, iar pentru a intra în vigoare, proiectul de lege urmează a fi votat de Parlament și în lectura a doua.
11:20
Examenele au loc în 92 de centre create în liceele teoretice din țară.Potrivit datelor Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, din totalul celor 14846 de candidați prezenți astăzi la examen, 9304 vor susține geografia, 2938 – chimia, 1006 – istoria românilor și universală, 411 – informatica, 611 – biologia, 407 – matematica și 169 – fizica.Pentru marea majoritate a candidaților la Bac proba de astăzi este ultima din sesiunea curentă de examene. Sesiunea se va încheia vineri, 21 iunie, atunci când 470 de elevii de etnie bulgară, găgăuză și ucraineană vor susține proba la limba maternă. Testele de examen vor fi verificate în perioada 4-25 iunie, iar rezultatele vor fi afișate în Centrele de Bacalaureat la data de 26 iunie. Candidații vor avea la dispoziție 48 de ore pentru depunerea contestațiilor – în zilele de 26-27 iunie. Rezultatele finale, după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe data de 4 iulie.
Acum 6 ore
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 18.06.2019, transmite...
09:20
Acum 24 ore
18:20
Meteorologii spun că şi astăzi se aşteaptă temperaturi înalte: Pe arii extinse temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33°C.Codul Galben va intra în vigoare astăzi la ora 12:00 şi va fi valabil până la miezul nopţii.
17:20
Printre lucrările care urmează a fi efectuate se numără asfaltarea căilor de acces către curțile de bloc, reparația trotuarelor și instalarea bordurilor. Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a afirmat că estimativ lucrările ar urma să se desfășoare în circa 60 de curți. Muncitorii vor interveni în curțile de bloc în următoarele trei luni.
16:50
„Cei care până ieri criticau cumătrismul din instituții și promiteau numiri transparente în funcții și pe criterii de profesionalism, își încalcă din primele zile acest angajament și dovedesc că în realitate ei sunt cei care promovează cumătrismul în instituțiile statului”, se spune în comunicatul PDM.Democraţii cer demiterea sau demisia imediată a lui Gheorghe Balan din funcția de șef al IGP, care are un grad de rudenie cu noul ministru de Interne, Andrei Năstase, ceea ce reprezintă un evident conflict de interese.„De asemenea, atragem atenția societății și misiunilor diplomatice asupra unui amplu proces demarat de regimul PSRM-PAS-PPDA de forțare a unor funcționari publici să demisioneze. Funcționarii sunt amenințați cu dosare penale privind activitatea lor anterioară, daca nu demisionează.
16:20
“Vom fi o opoziţie activă şi constructivă, ştim domeniile şi le vom monitoriza. Venim în opoziţie din Guvern şi îi vom sancţiona pe noii miniştri, atunci când aceştia vor deraia. Să se apuce de muncă, nu mai sunt în opoziţie: Aţi promis că veţi fi mai buni ca noi, nu vă încălcaţi promisunile”, a declarat Pavel Filip.Acesta a taxat dur şi faptul că noua guvernare deja a început epurările pe criterii politice, în instituţiile publice.“Au promis că vor face evaluări la toate instituţiile, dar azi au fost invitaţi funcţionari cărora li s-a spus să scrie cereri de demisie, deşi au fost angajaţi prin concurs şi nu sunt membri de partid. Le cer guvernanţilor să nu se lanseze în răfuielili, să demonstreze că sunt mai buni ca noi”, a spus şeful fracţiunii PDM în Parlament.De asemenea, Pavel Filip a precizat că democraţii vor insista ca proiectele sociale demarate de Guvernul Filip să fie implementate în continuare.
16:20
Victimele sunt originare din regiunea Magadh, afectată de o secetă gravă şi unde temperaturile au depăşit timp de mai multe zile 45 de grade Celsius.Potrivit lui Vijay Kumar, responsabil al sănătăţii publice, 49 de persoane au murit în trei districte din această regiune. Alte 40 de persoane au fost spitalizate.Majoritatea victimelor aveau vârste de peste 50 de ani. Acestea au fost spitalizate în stare de semi-conştienţă, prezentând febră mare, diaree şi greţuri.
15:20
Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a postat un mesaj pentru susținătorii săi și ai democraților, prin care îi anunță că PD va face o opoziție activă și nu va permite trădarea țării, informează  Democracy.MD....
Ieri
14:20
Totodată, Pavel Filip a declarat că după ultima hotărâre a Curții Constituționale, fracțiunea PDM își reia activitatea în Legislativ unde va fi în opoziție.El a precizat că fracțiunea PDM va cere actualei guvernări să continue programele precum Prima Casă și Drumuri bune, precizând că Guvernul pe care l-a condus până acum a lăsat o situație financiară stabilă, în conformitate cu prevederile Legii bugetului.„Ați promis că veți fi mai bun ca noi, nu vă încălcați promisiunea. Cer actualelor partide de la guvernare să nu se lase în răfuieli și să nu creeze haos în țară. Demonstrați că sunteți mai buni ca noi”, a spus Pavel Filip.Pavel Filip a criticat totodată noile autorități că ar fi început demiterea funcționarilor incomozi și că asupra unor deputați s-ar face presiuni.
14:20
Nașterea a avut loc în cadrul Spitalului Municipal Nr.1, și chiar în aceiași zi mama împreună cu bebe au plecat acasă. Pe rețelele de socializare proaspeții părinți au fost felicitați de sute de persoane. Cuplul mai au un băiețel de 8 ani, Petrică.
13:20
În total în ţară de salvatori sunt amenajate 12 corturi: în municipiile Chişinău, Cahul, Bălţi, Căuşeni, Hînceşti, Ungheni şi Comrat.  Pe parcursul zilelor cu temperaturi înalte, în intervalul orelor 11.00 – 18.00, oamenii care se vor adresa la punctele de reabilitare pot beneficia de apă şi de ajutor calificat în cazul în care se simt rău.Salvatorii oferă posibilitatea cetăţenilor să se odihnească, pentru a nu se expune soarelui în orele de vârf. Mai mult, pompierii recomandă în aceste zile cu temperaturi ridicate, prudenţă maximă şi respectarea normelor antiincendiare pentru a evita izbucnirea incendiilor de vegetaţie.În caz de situaţii de urgenţă, oamenii sînt rugaţi să apeleze Serviciul 112.
12:20
Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor(ANSA), bucatele au fost preparate de un agent economic din or. Drochia și livrate la domiciliu.Specialiștii au prelevat probe pentru a găsi sursa infecției și au sistat activitatea agentului economic până la stabilirea tuturor circumstanțelor.La masa de pomenire au participat aproximativ 60-70 persoane, inclusiv 10 copii.ANSA recomandă în mod repetat respectarea regimului termic la păstrarea și consumul alimentelor în perioada caldă a anului.
11:20
Amintim că pasagerii au fost evacuaţi din Aeroport şi mai multe curse s-au reţinut. Unii pasageri au stat în aeronave minute în şir chiar dacă avioanele aterizaseră pe aeroport.Potrivit unor surse ale TV8, în spatele acestei alerte cu bombă ar fi stat altă „operaţiune”. La mijloc ar fi vorba despre o schemă de contrabandă cu ţigări, anabolizante şi chihlimbar.
10:20
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 17.06.2019, transmite...
09:30
Mai mult de 2 zile în urmă
19:50
„V-am invitat astăzi aici în primul rând ca să vă mulțumesc pentru tot ceea ce am reușit să facem împreună. Pentru că ați avut încredere că putem schimba lucrurile în Republica Moldova și pentru că am schimbat o parte din ele.Am venit la Guvern într-o perioadă deloc ușoară, cu o imensă gaură la buget, lăsată de criza politică și problemele din sistemul bancar. Au fost situații de criză, am muncit zi și noapte pentru a stabiliza sectorul bancar, am obținut un acord cu FMI și am asigurat o creștere economică constantă. Am fost în situație să luptăm cu intemperiile, ninsorile din aprilie 2017 ne-au arătat că putem gestiona eficient o situație de criză și ne putem proteja cetățenii. Am reușit să promovăm reforme complicate, cum sunt reforma Guvernului, reforma pensiilor, reforma fiscală sau reforma salarizării.
18:40
Rugat să comenteze această declarație, Năstase a reacționat bolnăvicios, acuzându-l pe Munteanu, care i-a fost coleg de facultate la Iași, că nu ar fi făcut nimic în viața lui, dar se dă cu părerea.„Dacă aș fi fost la Fundația „Soros”, atunci îl dădeam afară pentru asemenea afirmații. El nu știe ce spune. Îl invit pe acest domn, pe care se pare că îl cunosc, este omul cu care am învățat la Iași, să meargă pe la ministere, Primărie, Guvern și să vadă că sunt burdușite cu oameni în uniforme, oameni de la „Fulger”, structurile paramilitare ale lui Plahotniuc. Dacă ar fi mers, ar fi văzut ce se întâmplă acolo și nu ar mai fi făcut asemenea afirmații. Acest domn nu știe că în R. Moldova are loc un puci, că există o juntă că nu se vrea dusă de la putere. Este un puci susținut de Pânzari, Jizdan, Cavcaliuc, Iachimov, Ivas… Acești oameni vor fi trași la răspundere.
18:20
Astfel, va fi suplimentat numărul inspectorilor de verificare, iar, în caz de necesitate, vor fi deschise toate pistele de control. Pe banda corpului diplomatic vor fi direcționate și familiile cu copii, precum și persoanele cu necesități speciale. În acelaşi timp, au fost create mai multe grupe, responsabile de înlăturarea unor eventuale defecţiuni tehnice ale echipamentelor de control și ale sistemelor informatice.Vara trecută, în punctele de trecere ale frontierei de stat au fost înregistrate aproape şapte milioane de traversări.
18:20
«Din punct de vedere geopolitic, în Moldova se desfășoară evenimente similare cu cele care au precedat escaladarea crizei din Ucraina. Dacă fiecare din partidele de la Chișinău va trage plapuma pe el, criza poate degenera într-un război civil. În apropierea frontierelor noastre ar putea apărea un nou punct fierbinte», se conține în analiza citată.Autorii articolului mai spun că Minskul nu este interesat de escaladarea crizei din Moldova, deoarece țara noastră este partener economic important pentru Belarus.«În ultimii ani, relații moldo-belaruse sunt pe un trend ascendent. În Moldova se se asamblează tehnică produsă în belarus, iar această țară poate deveni o punte pentru mărfurile belaruse în spațiul UE. Pentru aceasta este nevoe ca în țara partenerilor noștri molodveni să fie pace și armonie socială», conchid autorii analizei.
18:10
"S-a luat act de efortul celorlalte partide de a iniția dialogul pentru evitarea crizei politice. PDM a fost pregătit în aceste discuții să ofere soluții juridice pentru ca partidele să poată prelua în mod legal conducerea guvernului. Să iasă din ilegalitatea în care se află acum. În aceste condiții, având în vedere lipsa deschiderii spre dialog a partidelor de a debloca criza în care se află ţara, PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia guvernului. Este singura modalitate legală. Astfel, premierul și toți miniștrii urmează să demisioneze începând cu ziua de astăzi.Decizia noastră are efect politic. Va rezolva parțial blocajul în care ne aflăm și va fi semnal clar că PDM nu se ţine de putere. Decizia noastră nu va soluționa în nici un fel problema blocajului politic și instituţional în care se află ţara.
17:20
Polițiștii sect. Râșcani fiind alertați în dimineața zilei de 8 iunie, de către paznicul unei baze tehnice, din com. Stăuceni, care a comunicat că de la autocamioane au fost sustrase acumulatoarele. Imediat la fața locului s-a deplasat grupa operativă pentru stabilirea tuturor circumstanțelor. La fața locului polițiștii au stabilit că indivizii au pătruns pe teritoriul bazei prin acces liber de unde au sustras opt acumulatoare, după care cu un automobil de model Opel s-au deplasat într-o direcție necunoscută. Astfel a fost cauzat un prejudiciu în sumă de 40 000 lei.Ulterior în urma măsurilor speciale de investigații întreprinse de polițiști, indivizii au fost identificați și reținuți, fiind escortați la Inspectoratul de Poliție pentru audieri. În cadrul acțiunilor procesual penale tinerii și-au recunoscut vinovăția.Tinerii au fost plasați în arest pe un termen de 30 de zile.
16:50
Plahotniuc: În ce condiții este posibil o coaliție, așteptările PSRM și așteptările Federațiiei Ruse au niște condiții speciale, condiționează?Dodon: Noi trebuie într-o lună jumate - două să semnăm un acord cu Federația Rusă.Plahotniuc: De cine să fie semnat?Dodon: Eu și cu dumneavoastră, care să fie la ambasadă, la ambasada Federației Ruse.Plahotniuc: Ok.Dodon: Prezența să fie.Plahotniuc: Acestea sunt condițiile lor?Dodon: Ideal.Plahotniuc: semnarea unui acord, în prezența lui să fie să vadă el, semnarea unui acord în prezența unui ambasador.Dodon: asta eu și dumneavoastră.Plahotniuc: îi clar, dar eu cu președinte sau cu Grecianîi trebuie să semnez?Dodon: eu cu Dvs, asta ce include inclusiv care le-am putea pune împreună în acordul de schimb.Plahotniuc: eu pun astea primele, ce așteptări au ei, PSRM-ul, eu pun asta Federației Ruse.
16:30
Precizăm că informația venită de la ruși a fost imediat preluată de către presa care lustruiește imaginea alianței Kozak. Anterior, Jizdan a declarat că respectă Constituția și decizia Curții Constituționale și își continuă activitatea în Guvernul condus de Pavel Filip.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.