Circa 17% dintre vieţuitoarele marine vor dispărea până în 2100 în ritmul actual de încălzire globală

Radio Chisinau, 12 iunie 2019 12:20

Circa 17% din populaţia animalelor marine (peşti, nevertebrate, mamifere) ar putea să dispară până în 2100 dacă emisiile de CO2 îşi menţin ritmul actual, avertizează o evaluare internaţională fără precedent, publicată marţi în revista americană Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), citată de AFP.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 30 minute
20:25
O inspecţie surpriză privind pregătirea de luptă a armatei ruse a început luni în Districtul militar Centru al Federaţiei Ruse (din care fac parte structurile militare din 29 de regiuni, din Siberia până la Ural şi Volga), la ordinul preşedintelui Vladimir Putin, comandantul suprem al forţelor armate ruse, potrivit agenţiilor de presă TASS şi Interfax.
Acum o oră
20:15
Consumatorii chinezi au început să cumpere cantităţi record de banane din străinătate pe măsură ce expansiunea clasei mijlocii preocupată de sănătate a dus la creşterea popularităţii acestui fruct, transmite Bloomberg.
19:55
Prim-ministra Maia Sandu a arătat astăzi, 24 iunie, cabinetele în care fosta guvernare demorată era stabilită la etajul cinci al clădirii Guvernului. Potrivit Maiei Sandu, până în anul 2016, din bugetul de stat era alocat circa un milion de lei anual pentru întreținerea clădirii Guvernului. În 2017, însă, această sumă a fost majorată substanțial, ajunând până la 28 de milioane de lei.
Acum 2 ore
19:40
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat luni un decret privind prelungirea, până la 31 decembrie 2020, a embargoului introdus pentru importurile de produse alimentare occidentale, transmite Reuters.
19:25
Cluburile de fotbal AC Milan şi Inter Milano au căzut de acord în privinţa demolării stadionului San Siro şi a construirii unei noi arene, a anunţat luni France Football.
19:10
Prim-ministrul Maia Sandu a discutat subiecte de pe agenda bilaterală moldo-rusă cu vicepremierul Federației Ruse, Dmitri Kozak. Cei doi oficiali au subliniat necesitatea relansării comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică, inclusiv în vederea eliminării tarifelor vamale pentru 14 categorii de produse, introduse în 2014, și a rezolvării problemelor transportatorilor.
Acum 4 ore
18:50
Producţia de ciment este responsabilă pentru 7% din emisiile globale de CO2, mai mult decât toate camioanele din lume, însă chiar şi aşa marii producători mondiali de ciment precum LafargeHolcimdin Elveţia şi Votorantim Cimentos SA din Brazilia spun că clienţii lor nu se grăbesc să adopte o alternativă mai ecologică, transmite Bloomberg.
18:35
La data de 24 iunie 2019, după o pauză îndelungată a avut loc o nouă întrevedere a președinților comisiei interguvernamentale de colaborare economică, comercială, științifică și tehnică, partea moldovenească fiind condusă de către Viceprim-ministrul pentru reintegrare Vasilii Șova, iar partea rusă de către Ministrul agriculturii Dmitrii Patrușev.
18:15
Primăria municipiului Chişinău informează că în perioada 26 iunie – 26 iulie 2019, va fi suspendat traficul rutier pe strada Dumitru Râșcanu, în perimetrul str. Tudor Vladimirescu și str. Academician Andrei Saharov, în legătură cu necesitatea executării de către S.A. „Termoelectrica” a lucrărilor de reabilitare a rețelelor termice.
17:55
Autorităţile din Sydney au declarat stare de urgenţă climatică, alăturându-se sutelor de administraţii locale din întreaga lume care cer adoptarea de măsuri urgente împotriva schimbărilor climatice, relatează dpa.
17:40
Reprezentanţii fracţiunii Partidului Socialiştilor (PSRM) în Consiliului Municipal Chişinău consideră că "trebuie introdus moratoriu la construcţia staţiilor peco pentru o perioadă de un an sau doi", lucru pe îl vor cere Guvernului.
17:25
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege ce prevede schimbarea statutului funcțiilor de „secretar general al Guvernului”, „secretar de stat” și „șef/șef-adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat” din funcții publice în funcții de demnitate publică. Proiectul prevede și instituirea funcției de „secretar general al ministerului”, care va substitui funcția de „secretar general de stat”, transmite IPN.
17:10
Mai multe gospodine din satul Vadul-Raşcov, raionul Şoldăneşti, au participat la un proiect de reconstituire a straielor naţionale, finanţat de Uniunea Europeană. Costumele renovate au fost recent expuse în Casa-muzeu a regretatului poet Dumitru Matcovschi, transmite MOLDPRES.
16:55
Moldindconbank se află în top 100 al celor mai rentabile bănci din Europa de Sud-Est, fiind plasată în anul 2019 pe locul 74, după ce a urcat nouă poziţii comparativ cu anul trecut. Topul a fost elaborat de agenţia financiară internaţională SeeNews.
Acum 6 ore
16:35
Fracţiunea Partidului Socialiştilor (PSRM) în Consiliului Municipal Chişinău cere anularea hotărârii privind transmiterea teritoriului fostului stadion republican din centrul capitalei pentru construirea noului sediu al Ambasadei SUA în RM.
16:25
Două avioane multirol de tip Eurofighter Typhoon s-au ciocnit în timpul zborului în cursul unui incident petrecut luni în nord-estul Germaniei, informează cotidianul Haaretz, citând agenţia Dpa și mediafax.ro.
16:25
Copreședintele Blocului ACUM, Andrei Năstase a comentat demisia lui Vlad Plahotniuc din funcția de președinte al PDM, menționând că „vinovățiile nu pot fi absolvite de o simplă demisie”, iar motivele aceste decizii „îl privesc și nu mai interesează pe nimeni”.
16:20
Marea Britanie nu consideră că Statele Unite sau Iranul îşi doresc un război, însă Londra este preocupată de posibilitatea declanşării unui conflict accidental, a declarat Jeremy Hunt, ministrul britanic de Externe, potrivit cotidianului The New York Times, citat de Mediafax.
16:15
Președintele Igor Dodon i-a solicitat astăzi reprezentantului special al președintelui Federației Ruse pentru relațiile cu R.Moldova, vicepremierul rus, Dmitri Kozak prelungirea termenului acordului prin care câteva categorii de produse moldovenești precum fructe, vin și conserve sunt exportate în Federația Rusă fără taxe.
16:05
Zona pietonală a unui cartier din centrul istoric al Chișinăului va fi reabilitată. Lucrările au început luni, 24 iunie și vor costa municipalitatea 3 mln de lei, informează MOLDPRES.
16:00
Autorităţile etiopiene au anunţat că şase oameni au murit după tentativa eşuată de puci desfăşurată sâmbătă în regiunea Amhara, informează BBC, citat de rador.
15:50
Deputatul PPDA, Alexandru slusari, cere Procuraturii să inițieze o urmărire penală pe numele viceprimarului Capitalei, Nistor Grozavu, deoarece ar fi comis încălcări grave ale legislației în permiterea construcției blocurilor de pe strada Bogdan Voievod.
15:40
Soarele, canicula şi alimentele perisabile reprezintă una dintre cele mai periculoase combinaţii în sezonul cald. Băuturile şi mâncarea alterate, alături de fructele şi legumele insuficient spălate pot provoca toxiinfecţii alimentare ale căror simptome se fac simţite la câteva ore de la consum.
15:35
Comisia de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare a înaintat două demersuri adresate Băncii Naționale, prin care solicită copiile contractelor cu compania Kroll, precum și lista tuturor șefilor de departamente din cadrul BNM, în perioada 2012-2014.
15:25
Criza rachetelor cubaneze s-ar putea repeta din cauza instalării de către Statele Unite a sistemelor balistice în Europa de Est, a avertizat, luni, Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, potrivit Mediafax.
15:20
Autorităţile din Kazahstan au ordonat evacuarea tuturor celor 44.000 de locuitori ai unui oraş din sudul ţării, ca urmare a producerii mai multor explozii la un depozit de muniţie din apropiere.
15:10
La moment, în Republica Moldova nu există ferme ecologice în sectorul zootehnic, iar insuficiența produselor eco de origine animalieră pe piață este acoperită din import. Totuși, mai mulți producători, care deja au afaceri eco în agricultură, își doresc să deschidă ferme sau să intre în conversia eco cu cele deja existente.
Acum 8 ore
14:45
Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis un nou Cod Galben. De data aceasta este vorba de instabilitate atmosferică.
14:35
SUA vor impune noi sancţiuni economice Iranului şi, în acest sens, secretarul american de stat Mike Pompeo se află în regiunea Golfului, unde va discuta despre această chestiune cu reprezentanţii Arabiei Saudite şi ai Emiratelor Arabe Unite, transmite BBC, citat de rador.
14:35
Este real ca prima tranșă din acordul de asistență macrofinanciară pentru Republica Moldova din partea Uniunii Europene să ajungă la Chișinău în luna septembrie, așa cum anterior susținea comisarul european pentru politica de vecinătate și extindere, Johannes Hahn, a declarat astăzi la Chișinău șefa unei delegații a Parlamentului European Heidi Hautala.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.