Partidul Popular European cere fostului guvern al R. Moldova „să acţioneze responsabil şi să permită o tranziţie fără probleme”

Evzmd.md, 12 iunie 2019 12:15

În declaraţia adoptată miercuri de grupul PPE din PE în cadrul unei reuniuni a formaţiunii de la San Sebastian, acesta îşi exprimă „extrema îngrijorare” faţă de ultimele evoluţii din R. Moldova. „Sprijinim pe deplin deciziile luate de Parlamentul R. Moldova, inclusiv formarea unui guvern de coaliţie condus de Maia Sandu cu o agendă pro-europeană pe baza unui angajament reciproc faţă de reforme şi de principiile-cheie prevăzute în Acordul de asociere cu UE”, se menţionează în declaraţia adoptată. „Acest lucru nu este numai legitim şi legal, dar reflectă şi voinţa cetăţenilor R. Moldova şi trebuie respectat”, adaugă textul citat. „Grupul PPE reiterează cu fermitate apelurile sale la calm şi reţinere. În mod special facem apel la fostul guvern şi alte forţe politice să acţioneze responsabil şi să permită o tranziţie fără probleme la guvernare, inclusiv prin asigurarea accesului (...) la toate instituţiile statului”, mai precizează declaraţia grupului PPE adoptată la San Sebastian. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 30 minute
20:15
Apărarea fostului premier a menționat în instanță că cererea de recuzare a fost înaintată pe motiv că cei doi judecători, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari, au participat la examinarea dosarului lui Vlad Filat și la pronunțarea sentinței de condamnare la nouă de închisoare.   „Eu nu cred și nimeni nu o să mă convingă că un judecător care a participat la execuția mea în cadrul aceluiași așa-numit proces Filat este în stare acum să-și revadă propria decizie. Din simplul motiv că aceasta ar însemna redeschiderea dosarului și readministrarea anumitor probe care ar răsturna totalmente tot ce înseamnă așa-numita acuzare”, a declarat Vlad Filat în ședința de judecată. Întrebat cum comentează decizia lui Vlad Plahotniuc de a pleca de la șefia Partidului Democrat, Vlad Filat a răspuns: „Da ce el a fost politician? El nu a fost niciodată politician. El de trei ori a plecat, să nu uitați. Acum trebuie să ne gândim când revine”. Vlad Filat a fost reținut în octombrie 2015, fiind condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. În prezent își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat.
Acum o oră
20:00
Arhitectul Rafael Araujo, din Venezuela, a combinat arta şi ştiinţa păntru a obţine ilustraţiile desenate manual pentru „Golden Ratio”, scrie Bright Feed, citat de Descoperă. Realizarea volumului a durat peste patru decenii, artistul folosind exclusiv instrumentele de bază, de la creion şi compas, la riglă şi raportor. Araujo spune că a adunat cele mai bune desene într-un volum care îşi propune să regacă legătura oamenilor cu magia naturii. Secţiunea de aur, desemnată în mod tradiţional cu litera grecească Phi şi egală cu 1.618, se regăseşte în diferite modele de creştere din natură, de la spirale până la secvenţe şi proporţii. Pentru publicarea volumului, autorul a deschis o campanie de strângere de fonduri pe platforma Kickstarter. A spus că are nevoie de 27.000 de dolari australieni. În câteva luni, peste 8.000 de persoane au donat o sume care au totalizat 483.479 de dolari Australieni (aproape 300.000 de euro). Prima ediţie a volumului a fost publicată în iulie 2016. Tipărite la Verona, în Italia, pe hârtie specială de desen, cele 25 de planşe concepute de Araujo, au fost vândute rapid, în prezent, circulând online exemplare la mâna a doua la preţul de peste 1.300 de dolari.  
Acum 2 ore
19:00
Conform proiectului, titularul funcției de „secretar de stat”, care va deveni o funcție de demnitate publică, va activa în subordinea nemijlocită ministrului și va fi responsabil de domeniul de activitate stabilit de către ministru. Numărul secretarilor de stat va fi stabilit în dependență de domeniile de activitate ale executivului date în competența ministerului. Secretarul general al ministerului va avea în sarcina sa asigurarea elaborării calitative a programelor și planurilor ministerului. De asemenea, va fi responsabil de calitatea actelor normative inițiate de minister și executarea conformă a acestor acte de către structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului. „Urmare a restructurării realizate de către Guvernul Filip în 2017, în ministere au fost create funcțiile de secretari generali de stat și secretari de stat; formal, acestea sunt funcții publice, iar titularii sunt funcționari publici. În realitate însă, marea majoritate a secretarilor generali de stat și a secretarilor de stat sunt exponenți ai Partidului Democrat, oameni afiliați regimului Plahotniuc. Așa numitele concursuri pe care le-a organizat vechiul executiv pentru funcțiile de secretari generali de stat și secretari de stat au fost, în cea mai mare parte, mimate, în sensul în care, urmare acestora, în funcțiile respective au fost numiți persoanele loiale Partidului Democrat”, se arată în nota informativă a proiectului înaintat de deputați din Blocul ACUM. „Chiar dacă între actualii secretari generali de stat și secretari de stat există și persoane oneste și dedicate serviciului public, numărul acestora este unul infim comparativ cu cei care fac parte din prima categorie. Persoanele care s-au manifestat ca buni profesioniști și nu au desfășurat activități militante în favoarea regimului Plahotniuc vor fi bineînțeles păstrați în funcții de către noul Guvern”, se mai spune în nota informativă.
Acum 4 ore
16:45
Gabriela Cuneva, secretar general de stat la Ministerul Finanțelor, a menționat că modificările respective au drept scop ajustarea tratamentului fiscal și vamal aferent mărfurilor introduse și comercializate pe teritoriul Republicii Moldova, implicit în zona de control vamal amplasată la intrarea în țară. Ca urmare a aprobării acestui proiect, cadrul normativ va fi îmbunătățit prin stabilirea unor prevederi legale care vor asigura aplicarea unor reguli de impozitare bazate pe echitate în privința tuturor agenților economici care introduc și comercializează mărfuri pe teritoriul țării, prin excluderea tratamentului fiscal facilitar, a declarat secretar de stat. Avizul aprobat de Guvern urmează să fie prezentat Parlamentului.
16:45
Cele două avioane militare de tip Eurofighter s-au prăbușit luni după-amiază în regiunea Mecklenburg-Pomerania Occidentală, potrivit unui anunț al Ministerului de Interne. Aeronavele s-au ciocnit cu puțin timp înainte de ora locală 14:00, în apropiere de Lacul Mueritz, la aproximativ 120 de kilometri în nordul Berlinului. Forțele aeriene germane au anunțat că piloții celor două avioane s-au catapultat și au supraviețuit.  
Acum 6 ore
15:00
Potrivit datelor publicate de Administraţia vamală chineză, în luna mai a acestui an importurile de banane au atins un nivel record de 227.199 de tone, astfel că importurile totale de fructe şi nuci au ajuns la 720.000 de tone, de opt ori mai mult decât în luna mai a anului trecut. Constrânsă de trenul arabil limitat şi o ciupercă distructivă pentru banane, cunoscută sub denumirea de boala Panama, China a devenit din ce în ce mai dependentă de importurile de banane provenite din Asia de Sud-Est şi America Latină. Cererea de banane beneficiază de pe urma creşterii veniturilor şi a popularităţii crescute a dietelor în China, inclusiv pentru utilizare sub formă de smoothie şi fulgi de banane. Potrivit agenţiei Xinhua, anul trecut China a devansat Japonia devenind cea mai mare piaţă pentru bananele provenite din Filipine. Gigantul asiatic a fost destinaţia pentru mai mult de două treimi din exporturile de banane ale Filipinelor în 2018, şi în paralel şi-a majorat achiziţiile de banane de la alţi producători precum Mexic şi Cambodgia. Datele oficiale arată că în 2018 China a cumpărat 1,54 milioane tone de banane, în creştere cu 50% comparativ cu 2017. Preţurile la fructe au atins maxime istorice în China luna trecută, ceea ce a dat naştere la îngrijorări cu privire la accelerarea inflaţiei. De asemenea importurile de fructe şi nuci au atins un nivel record în luna aprilie, pe fondul creşterii preţurilor interne. Cu toate acestea, Lu Ting, economist la Nomura Holdings Inc. susţine că preţurile ar putea scădea la vară când oferta se va majora. Un centru de reflexie citat de Xinhua susţinea în luna mai că importurile ar urma să devină cel mai important factor care va influenţa direcţia în care vor evolua preţurile interne.
Acum 8 ore
14:15
„Noi sperăm ca în Republica Moldova să avem doar partide politice autentice, în care nu își au loc hoții care au comis abuzuri și ilegalități, cu atât mai mult în fruntea acestor partide să nu se regăsească astfel de personaje”, a declarat Maia Sandu. Heidi Hautala, conducătoarea delegației de europarlamentari, a declarat că este decizia lui Vlad Plahotniuc cum își reprezintă partidul, precizând că importante au fost discuțiile pozitive despre măsurile întreprinse de noul guvern pentru  implementarea programului de reforme. Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi, pe Facebook, că își depune mandatul de președinte al partidului. Vlad Plahotniuc le-a propus colegilor din formațiune să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere și a aproba un nou program politic. Vlad Plahotniuc a mai scris că nu va candida la acest congres pentru vreo funcție în partid.  
13:45
Premierul Maia Sandu a declarat că, până la numirea directorului general al CNAS, atribuţiile acestuia urmează să fie executate de către Tatiana Popa, care este vicepreşedinta instituţiei. Valentina Buliga, care este membră a Partidului Democrat, a fost desemnată la şefia CNAS în decembrie 2018. În 2009-2015 Valentina Buliga a fost ministru al muncii, protecţiei sociale şi familiei.  În aceeaşi şedinţă, premierul Maia Sandu i-a solicitat ministrului economiei şi infrastructurii, Vadim Brînzan să iniţieze o procedură de cercetare disciplinară a lui Ghenadie Sajin, şeful Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică, fosta Inspecţie de Stat în Construcţii. „Chiar dacă în prezent el este preşedintele raionului Ialoveni, este în continuare şi şef titular al Agenţiei pentru Supraveghere Tehnică. Toată lumea cunoaşte abuzurile şi încălcările pe care le-a comis acest om în funcţia pe care a deţinut-o. Cred că este cazul să se investigheze şi cerceteze aceste abuzuri şi să veniţi cu o decizie potrivită”, a notat Maia Sandu.  De asemenea, cabinetul de miniştri a aprobat şi cererea de demisie depusă de Vitalie Iurcu din funcţia de secretar de stat al Ministerului Economiei şi Infrastructurii. 
13:00
Potrivit unui sondaj realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor și prezentat, astăzi, într-o conferință de presă, pentru Partidul Democrat și-ar da votul 5,2% din populație și formațiunea nu ar accede în Parlament, scrie IPN. Potrivit sondajului, Partidul Politic Şor ar acumula 3,4% dintre voturi, Partidul Comuniștilor – 2,3%, iar Partidul Politic Partidul Nostru – 1,6%. Procentul indecișilor și celor nu au răspuns este de 22,5%, iar 8,9% nu ar vota pe nimeni. La întrebarea care le este atitudinea față de formarea actualei majorități parlamentare, 75,2% dintre intervievați au spus că este pozitivă, iar 9,1% au apreciat-o ca negativă. Întrebați dacă susțin Guvernul Maiei Sandu, 67,3% au răspuns „Da”, iar 14,9% – „Nu”. Despre așteptările de la noua guvernare, 38,7% au menționat lupta împotriva corupției, 33,1% – programe sociale și economice, 28,3% au menționat coeziunea socială, iar 10,3% – îmbunătățirea sistemului de pensii. Întrebați cine în viziunea lor se face responsabil de criza politică din Republica Moldova, 73,7% dintre respondenți au spus că Partidul Democrat și Vlad Plahotniuc (liderul PDM, care și-a anunțat astăzi demisia). Alții 11,5% consideră că responsabili sunt judecătorii Curții Constituționale. Sondajul arată că personalitatea politică din Moldova în care cetățenii au cea mai mare încredere este șeful statului, Igor Dodon, care se bucură de încrederea a 24,5% dintre cetățeni. Alți 15,8% și-au exprimat încrederea pentru premierul Maia Sandu. Vicepremierul Andrei Năstase se bucură de încrederea a 13,6% din populație, iar președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, acumulează 5,1%. Cât privește partidele politice, 47,1% dintre respondenți au încredere Partidul Socialiștilor, iar 24,4% – în Partidul Acțiune și Solidaritate. Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr a fost menționat de către 19,3% respondenți, Partidul Politic Şor – 13,2%, iar Partidul Democrat – de 12,1%. Sondajul a fost realizat în perioada 11-22 iunie, pe un eșantion de 1191 de persoane, din 87 de localități ale Republicii Moldova.
12:45
O echipă de cercetători de la Universitatea din California a identificat o asociere între infecţiile cutanate şi înotul în oceane, scrie Xinhua, citat de Agerpres. Chiar şi o sesiune de doar zece minute de înot în ocean poate „spăla” bacteriile benefice prezente pe piele şi poate duce la înlocuirea acestora cu cele care trăiesc din apele deschise. „Informaţiile noastre demonstrează pentru prima dată că expunerea la apa oceanului poate modifica diversitatea şi compoziţia microbiomului prezent pe pielea umană”, a declarat Marisa Nielsen, una dintre autorii principali ai studiului prezentat la sesiunea anuală de conferinţe a Societăţii Americane de Microbiologie - ASM Microbe 2019 - organizată în perioada 20-24 iunie în San Francisco. Potrivit uneia dintre concluziile cercetării, bacterii din genul Vibrio au fost descoperite pe pielea umană după sesiuni de înot în ocean, în cantităţi de zece ori mai mari faţă de cele din eşantioanele de apă prelevate şi analizate. Nielsen a precizat că un studiu anterior a subliniat rolul esenţial pe care îl joacă microbiomul de pe pielea umană în funcţionarea sistemului imunitar. Un microbiom sănătos conferă protecţie împotriva infecţiilor provocate de microbii patogeni care se ataşează de piele, a adăugat cercetătoarea. 
Acum 12 ore
11:30
Pentru funcțiile de vicedirector primarul interimar Ruslan Codreanu i-a propus pe Vlad Nicolaescu și Ion Romanenco, însă aceștia urmează să fie numiți în funcție de către directorul Pieței. „Rugămintea mea către colegi a fost ca și către anteriorii directori – comunicare cu toți agenții economici, susținerea producătorilor autohtoni, crearea condițiilor adecvate, modernizarea Pieței Centrale, salubrizarea perimetrului Pieței, transparență și tot ce înseamnă servicii online”, a notat Ruslan Codreanu.  Viorel Braga a spus că decomandată este prematur să facă declarații, mai întâi urmează să se documenteze. Întrebat de jurnaliști în ce domeniu își desfășoară activitatea, noul director a spus că este vorba despre alimentație publică, inițiindu-și afacerea în 2010. Acesta își propune să vină cu schimbări, astfel încât produsele autohtone să fie valorificate, acestea fiind și sigure pentru sănătatea consumatorilor. La sfârșitul săptămânii trecute, Ruslan Codreanu a demis conducerea „Pieței Centrale”, din cauza acuzațiilor de corupție din partea comercianților și agenților economici care activează pe teritoriul pieței.
11:30
Pe durata executării lucrărilor menționate pe str. Dumitru Râșcanu, tronsonul cuprins între str. Tudor Vladimirescu și str. Academician Andrei Saharov, circulația transportului public va fi organizată după cum urmează: Ruta de microbuz nr. 117 Tur - de pe str. Dumitru Râșcanu pe str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, str. Alecu Russo și în continuare pe traseul stabilit; Retur -  de pe str. Nicolae Dimo pe str. Tudor Vladimirescu, str. Dumitru Râșcanu și în continuare pe traseul stabilit. Ruta de microbuz nr. 184 Tur - de pe str. Tudor Vladimirescu, str. Kiev, str. Alecu Russo, str. Bogdan Voievod și în continuare pe traseul stabilit; Retur -  de pe str. Nicolae Dimo pe str. Tudor Vladimirescu și în continuare pe traseul stabilit.
11:00
Maia Sandu a remarcat că  Olesea Stamate „este un om care vrea să contribuie și poate să contribuie la schimbarea lucrurilor în domeniul justiției”. Premierul consideră că recuperarea încrederii cetățenilor într-un viitor bun acasă depinde de recuperarea încrederii în justiție. „Avem așteptări foarte mari în raport cu domeniul pe care sunteți responsabilă, dar aveți sprijinul nostru pentru a reuși împreună”, a declarat Maia Sandu. La ceremonia de depunere a jurământului, președintele Igor Dodon i-a urat succes ministrei justiției, spunând că așteptările sunt foarte mari, dar e sigur că va face față, ținând cont de experiența pe care o are. Noua ministră a justiției, Olesea Stamate, a menționat că domeniul justiției este primul care dă un semnal dacă lucrurile în țară merg bine sau nu. Ea a mai spus că un om nu poate schimba singur lucrurile, doar o echipă puternică poate. Și e sigură că la minister este o echipă puternică. Olesea Stamate a fost numită ministru al justiției după demisia anunțată de Stanislav Pavlovschi, care a invocat „incompatibilități de caracter personal”. Olesea Stamate este magistru în studii europene avansate (Colegiul Europei), absolventă a Facultății de Drept a Universității de Stat din Moldova, avocat licențiat. Specializată în domeniul justiție și afaceri interne și reforma administrației publice centrale. A lucrat anterior în cadrul Fundației Soros-Moldova, iar mai târziu, în calitate de expert în diverse proiecte, iar printre beneficiari au fost Cancelaria de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Educației. Posedă experiență de peste zece ani în managementul şi evaluarea proiectelor.
10:00
  Potrivit SA „Apă -Canal Chișinău”, furnizarea apei va fi întreruptă între orele 09.00 și 16.00, timp în care vor fi efectuate lucrări de branșare a apeductului nou-construit din strada Valea Crucii, 8/3. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați, scrie IPN. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.
10:00
  În editorialul de luni, cotidianul german scrie, printre altele: „Alegerea nu reprezintă doar o victorie mare pentru Imamoglu, dar şi un semnal de avertisment pentru liderul ţării: Erdogan nu mai este invincibil”. El şi-a început ascensiunea în 1994, când a devenit primar al Istanbulului. După 25 de ani, aceste alegeri locale ar putea marca începutul sfârşitului său politic. Mai presus de toate, acest scrutin este o victorie a democraţiei oprimate din Turcia. Erdogan a limitat sistematic drepturi, a subminat separarea puterilor şi şi-a intimidat oponenţii politici. „De la încercarea de lovitură de stat de acum trei ani, şi-a urmărit adversarii într-un val de epurări fără precedent. Au fost arestaţi o jumătate de milion de persoane, zeci de mii au fost închişi, dintre care mulţi fără a fi condamnaţi, unii chiar fără acuzaţii. Dar Erdogan nu a putut suprima dorinţa de libertate a poporului”. 
09:45
Vlad Plahotniuc a scris pe Facebook că le-a propus colegilor din formațiune să organizeze cât mai curând congresul partidului pentru a alege o nouă conducere și a aproba un nou program politic. Vlad Plahotniuc a mai scris că nu va candida la acest congres pentru vreo funcție în partid, scrie IPN. Vlad Plahotniuc susține că astfel vrea ca să fie clar faptul că Partidul Democrat nu este dependent de un singur om. „Am luat această decizie și pentru că Partidul Democrat are nevoie de un nou proiect politic în opoziție, un proiect care să fie elaborat după noile realități, de o nouă echipă de conducere”, a scris Vlad Plahotniuc. Totodată, politicianul afirmă că nu renunță la mandatul de deputat. „Nu doresc acest mandat pentru imunitate sau pentru altceva, este însă mandatul dat de oameni și orice decizie pe această temă urmează să fie luată de mine împreună cu ei, este mandatul care aparține cetățenilor din Nisporeni, nu mie sau altcuiva”, a mai scris Vlad Plahotniuc. Politicianul afirmă că PDM este ținut acum sub o presiune uriașă, „din cauza că unii și-au greșit ținta. Vor să se lupte cu el, dar o fac cu partidul”. „Cine vrea să se răfuiască politic să o facă cu mine, îmi asum eu integral rolul de țintă a abuzurilor de orice fel, dar să nu se războiască cu colegii din partid, cu colegii din fracțiunea parlamentară a partidului, care desigur, chiar dacă nu sunt la guvernare, au un rol foarte important în menținerea stabilității, independenței și a vectorului euroatlantic de dezvoltare a țării”, a mai scris politicianul. Vlad Plahotniuc a fost ales președinte al PDM la sfârșitul anului 2016.
09:15
La 21 ianuarie 2013, comunitatea online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu, a înaintat iniţiativa ca iei sau „cămăşii cu altiţă”, parte importantă a costumului tradiţional popular românesc, să îi fie dedicată o zi din an. Prima Zi Universală a Iei a fost organizată în acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, de către comunitatea „La Blouse Roumaine”. Un eveniment notabil a avut loc în 2015, când primarul Washington D.C., Muriel Bowser, a proclamat ziua de 24 iunie drept Ziua Universală a Iei în acest oraş, în urma eforturilor comune ale Ambasadei României la Washington şi ale comunităţii româneşti din capitala americană, scrie Agerpres. Tema de anul acesta a Zilei Universale a Iei este „Sustenabilitate şi Identitate culturală”, potrivit paginii de facebook a comunităţii „La Blouse Roumaine”, care subliniază faptul că „între prezervarea patrimoniului local şi a biodiversităţii există o strânsă legătură. Fiecare comunitate are o comoară transmisă din generaţie în generaţie. Cum o păstrăm şi cum o valorizăm, îmbogăţind moştenirea culturală, este responsabilitatea noastră”. Cunoscută la nivel local şi sub numele de ie, cămeşe, spăcel, ciupag etc., cămaşa, în cadrul portului femeiesc tradiţional românesc, a intrat în conştiinţa publică cu prima denominaţie, devenită generică. Ia a reprezentat întotdeauna piesa principală, care prin ornamentică, prin calitatea materialelor şi a execuţiei, punea în evidenţă statutul social-economic şi personalitatea purtătoarei, potrivit www.muzeul-etnografic.ro. Reginele României, Elisabeta şi Maria, dar şi aristocraţia feminină a timpului, au purtat cu mândrie costumul popular în diferite momente, fiind apreciată fineţea materialelor folosite, armonia cromatică, dar şi croiul pieselor de port românesc, ţesute, croite şi brodate în casă. „Cămaşa cu altiţă” a atras şi atenţia artiştilor români şi străini. Tabloul „La blouse roumaine” (1940) al pictorului francez Henri Matisse este expus, astăzi, la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris. Pictorul Constantin Daniel Rosenthal a înfăţişat-o pe Maria Rosetti, în „România revoluţionară”, purtând atât ie, cât şi năframă. Ia apare şi în alte tablouri semnate de Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Francisc Şirato, Nicolae Tonitza, Dumitru Ghiaţă ş.a. Costumul tradiţional femeiesc este format din ie, poale, fotă, catrinţă sau maramă. Ia este bluza femeiască, confecţionată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic şi care se distinge, în funcţie de regiune, atât prin motive cât şi prin tehnicile de decorare, transmise de la o generaţie la alta, fapt care a conservat tradiţia, bunul gust şi unicitatea de la o generaţie la alta. Croiul iei, simplu, a fost acelaşi din cele mai vechi timpuri, fiind folosit şi astăzi, potrivit volumului ''Cusături româneşti'' de Aurelia Doagă. Culorile folosite la broderie erau în două - trei nuanţe cromatice, de regulă, dar se broda şi cu o singură culoare, de obicei negru. La acestea se adăugau, după specificul zonelor, culori pastelate, fire metalice, flori, fluturi şi mărgele. Iile cusute arătau, totodată, statutul femeii. Astfel, cele căsătorite şi cele în vârstă purtau modele de croială modeste şi culori mai temperate. Cele tinere îşi cuseau iile în culori vii pentru a atrage peţitori. Erau cusute ii pentru ceremonia nunţii sau pentru zilele de sărbătoare, bogat împodobite, altele pentru horă, iar altele, cele mai simple, se regăseau în vestimentaţia zilnică. Motivele erau geometrice sau inspirate de natură. Ia, de-a lungul timpului, a suferit o serie de transformări, dar şi-a păstrat în linii mari forma moştenită, simplă, funcţională. Astfel a dobândit unele particularităţi, mai ales în ornamentaţie, care au dus la stabilirea mai multor tipuri de ii, în funcţie de regiune.
08:45
Într-o postare pe Facebook, Stanislav Pavlovschi menționează că a primit propunerea de a deveni ministru al justiției de la conducerea Blocului ACUM ca pe o mare onoare. Și a considerat că va fi capabil să schimbe în bine multe lucruri în acest domeniu. Însă, în perioada lucrului asupra Planului de Acțiuni în domeniul justiției, a identificat mai multe incompatibilități de caracter personal, care, din păcate, potrivit Constituției, fac imposibilă activitatea sa în calitate de membru al Guvernului. „Fiind un jurist cu experiență de mai mult de 39 de ani, dintre care șase ani și jumătate în calitate de judecător la Curtea Europeană, eu tratez Constituția ca pe un lucru sfânt, care trebuie respectat cu strictețe. Noi, cei care facem parte din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr, din Blocul ACUM am declarat și am probat prin acțiuni concrete, că suntem diferiți de cei care au fost măturați de la putere de voința suverană a poporului Republicii Moldova și că legea pentru noi este mai presus de toate. Anume din aceste considerente, eu nu am căutat diferite chichițe legislative, ca să mă mențin cu orice preț în funcția de ministru și am hotărât să înaintez doamnei prim-ministru Maia Sandu declarația mea de incompatibilitate și încetare a funcției de membru al Guvernului”, susține Stanislav Pavlovschi. La scurt timp, premierul Maia Sandu a anunțat că o propune pe Olesea Stamate să fie numită în funcția de ministru al justiției. „Doamna Stamate a fost până în prezent președinte al Asociației pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă. Este licențiată în drept, magistru în studii europene avansate la Colegiul Europei și avocat. Are experiență vastă în domeniile justiție, afaceri interne și reforma administrației publice centrale. Îi mulțumesc că a acceptat propunerea de a face parte din echipa guvernamentală și îi doresc mult succes în activitate”, menționează Maia Sandu într-o postare pe Facebook. Pentru ziua de luni, 24 iunie, este programată depunerea jurământului de către noul ministru al justiției, Olesea Stamate, iar ulterior va avea loc prezentarea echipei de la Ministerul Justiției.
08:45
Acest post începe întotdeauna în lunea după Duminica Tuturor Sfinților, prima duminică după Pogorârea Sfântului Duh, și durează până în 12 iulie, când sunt sărbătoriți Sfinții Apostoli Petru și Pavel, scrie IPN. Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel nu are o durată fixă, ținând de la 2 la 9 săptămâni, în funcție de data Sfintelor Paști. Acesta este un post ușor. În fiecare sâmbătă și duminică este dezlegare la pește, vin și ulei. Învățătura pentru posturi din Ceaslovul mare arată că luni, miercuri și vineri se mănâncă legume fără ulei, marți și joi legume cu untdelemn și vin. Și în caz de hramul Bisericii, se dă dezlegare la pește. Biserica îndeamnă creștinii să postească și trupește, dar și spiritual. Acest post, ca și celelalte de peste an, e un prilej de înălțare a sufletului. Enoriașii sunt îndemnați să se roage mai mult, să se pocăiască, să se spovedească și să se împărtășească din trupul și sângele lui Hristos spre iertarea păcatelor. Pe întreaga durată a acestui post, ca și în cazul celorlalte posturi de peste an, nu se fac nunți, pentru că perioada de postire nu este compatibilă cu bucuria și petrecerile care însoțesc de regulă nunțile. Dacă praznicul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, care întotdeauna se celebrează pe 12 iulie, cade miercuri sau joi, se face dezlegare la pește, vin și ulei.
08:30
  Evenimente 1441: A fost fondat Colegiul Eton -școală publică pentru băieți, localizată în Anglia 1497: John Cabot declară Canada de Est drept proprietate a Angliei 1509: Henry VIII este încoronat ca Rege al Angliei 1711: Petru I, țarul Rusiei, sosește la Iași, unde se întâlnește cu domnul Moldovei, Dimitrie Cantemir 1812: Armata lui Napoleon invadează Rusia 1901: Prima expoziție de pictură a spaniolului Pablo Picasso, la Paris 1910: Japonia invadează Coreea 1918: A fost inaugurată prima cursă poștală, pe calea aerului, între Montreal și Toronto 1927: Înființarea Legiunii Arhanghelul Mihail, cunoscută și sub denumira de Garda de Fier 1926: Inaugurarea primei linii aeriene naționale civile, pe ruta București-Galați 1941: Al doilea război mondial: 2.000 prizonieri polonezi sunt evacuați din închisoarea Wilejka de către mai multe sute de colaboratori și de NKVD. Prizonierii sunt împușcați și trași în baionetă de către escortele lor și atacați apoi de către avioanele germane. Aproximativ 547 de prizonieri lipsesc cinci zile mai târziu. 1948: Blocada Berlinului; reforma monetară, ce urma să introducă o singură monedă pentru cele trei zone occidentale de ocupație, a provocat blocada totală asupra Berlinului de Vest de către sovietici care au întrerupt complet comunicațiile cu zona occidentală pe uscat și pe apă; de la 26 iunie 1948, pentru aprovizionarea orașului, a început să funcționeze un „pod aerian" american; blocada a fost ridicată la 11 mai 1949 1983: Yasser Arafat este expulzat din Damasc, Siria 1991: Parlamentul României a declarat nul Pactul Ribbentrop-Molotov din 23 august 1939 1995: Alpiniștii Constantin Lăcătușu și Sorin Daciu escaladează culmea Batian (5.199 m) din Kenya, iar la 4 februarie realizează cea de-a doua ascensiune românească pe vârful Kibo (5.895 m) din masivul Kilimanjaro din Africa.  A fost adoptată, la Roma, Convenția privind bunurile culturale furate sau exportate ilegal (a intrat în vigoare la 22 iulie 1998; România a depus instrumentele de ratificare la 21 ianuarie 1998) 1999: Chitara cu care Eric Clapton a înregistrat Layla a fost vândută pentru 497.500 dolari Nașteri 1400: Johann Gutenberg, inventator german al tiparului cu litere mobile din metal (d. 1468) 1700: Inocențiu Micu-Klein, iluminist român, episcop al Bisericii Române Unite cu Roma (greco-catolică) din Transilvania, militant pentru drepturile românilor ardeleni (d. 1768) 1818: Ion Ionescu de la Brad, agronom și economist, întemeietorul școlii românești de agronomie, membru al Academiei Române; a organizat primul serviciu de statistică din Moldova (d. 1891) 1854: Konstantin Jireček, politician, diplomat și istoric ceh 1860: Mercedes d'Orléans, prima soție a regelui Alfonso al XII-lea al Spaniei (d. 1878) 1877: Aleksei Remizov, scriitor rus (d. 1957) 1883: Victor Hess, fizician austriac (d. 1964) 1886: Ion Gigurtu, inginer și politician român (d. 1959) 1902: Ion Basgan, inginer roman, inventatorul forajului rotopercutor (d. 1980) 1911: Ernesto Sabato, scriitor argentinian 1927: Ion Pavalache, dirijor român (d. 2007)  Martin Lewis Perl, fizician american 1930: Claude Chabrol, regizor francez 1939: Sânziana Pop, prozatoare română 1945: Bujor Voinea, poet român 1947: Helena Vondráčková, cîntăreață pop din Cehia 1949: John Illsley, basist britanic (Dire Straits) 1959: Tania Filip, actriță română 1970: Glen Medeiros, solist american 1975: Nouria Nouri, actriță română 1982: Rafał Grzelak, fotbalist polonez 1987: Lionel Messi, fotbalist argentinean 1992: Raven Goodwin, actriță americană Decese 1718: Ludwig Friedrich I, Prinț de Schwarzburg-Rudolstadt (n. 1667) 1768: Maria Leszczyńska, soția regelui Ludovic al XV-lea al Franței (n. 1703) 1915: Matilda Coxe Evans, etnolog american (n. 1849) 1987: Virgil Teodorescu, poet și eseist român, membru corespondent al Academiei Române (n. 1909) 1988: Mihai Beniuc, poet, prozator și psihologromân, membru al Academiei Române (n. 1907) 2002: Pierre Werner, politician luxemburghez (n. 1913) 2009: Matei Călinescu, critic și teoretician literar român, stabilit în Statele Unite al Americii (1973) (n. 1934) 2014: Eli Wallach, actor american (n. 1915) 2014: Ramón José Velásquez, președinte al Venezuelei (n. 1916) 2015: David Rockefeller, mason american (n. 1915) Sărbători Nașterea Sf. Ioan Botezătorul; Sf. Niceta de Remesiana; Aducerea moaștelor Sf. M. Mc. Ioan cel Nou de la Suceava (calendar ortodox) Nașterea Sf. Ioan Botezătorul (calendar romano-catolic) Sânzienele (Drăgaica) – este una dintre cele mai cunoscute serbări câmpenești, Drăgaica fiind o zeiță agrară, protectoare a holdelor semănate și a femeilor măritate (România) Ziua națională a Republicii Malta. Aniversarea Zilei Sf. Ioan Botezătorul, patronul Ordinului Ioanit
08:30
  Berbec Berbecii sunt încurajaţi astăzi să poarte acea conversaţie lungă, obositoare, dar necesară pentrua clarifica anumite neînţelegeri cu persoana iubită sau cu cineva apropiat. Aveţi grijă la detalii, la cuvinte şi încercaţi să aveţi răbdare. Plictiseala nu îşi are rostul, spre seară aţi putea ieşi în oraş sau la o cină romantică. Taur Taurii ar trebui să se bazeze pe propria lor intuiţie. Este o zi bună în afaceri, fructuoasă dacă vreţi să porniţi proiecte noi, să semnaţi documente importante sau să vă schimbaţi jobul. Nu faceți însă confesiuni în dragoste și nu începeți nici un fel de parteneriat. Sunt posibile îngrijorările privind economiile și siguranța portofelului, dar toate se vor rezolva de la sine. Gemeni Gemenii, în această zi, pot atrage un interes sporit. Poate că motivul pentru acest lucru va fi un proiect de serviciu de succes sau o anumită persoană cu adevărat interesantă pentru voi. Cei care caută dragostea însă sunt sfătuiţi să fie cu băgare de seamă. Nu oricine este potrivit, iar gesturile egoiste vor fi nelipsite din partea unor persoane, chiar apropiate. Rac Rac, există un risc de erori în chestiuni profesionale. Nu uitați de această previziune și faceți totul pentru a vă proteja de colegii care vor să vă șapte „groapa”. Demonstraţi şefilor că puteţi, că vreţi să creaţi lucruri senzaţionale şi veţi vedea că succesul nu e imposibil de dobândit. Există șansa de a face pace cu prietenii, de a găsi aliați ai ideilor voaste creative sau de a atrage un interes deosebit între posibilele interese ale dragostei. Nu combinați cariera și viața personală, precum și cheltuielile mari. Leu Începi săptămâna precum un campion la locul de muncă. Obţii rezultate pozitive pe mai multe planuri şi vei fi lăudat pentru modul în care acţionezi. Cine ştie, poate se lasă şi cu o remunerare consistentă pentru efortul depus. Nu este cazul să te mulţumeşti cu puţin. Luptă să ajungi în vârf şi să obţii un profit maxim de pe urma acţiunilor tale. Chiar dacă asta înseamnă că apropiaţii încep să te invidieze pentru succesul obţinut. Fecioară Sunt momente în care dai dovadă de gelozie, deşi nu este cazul. Păstrează-ţi calmul şi acţionează ca un om matur. Nu culca urechea la vorba târgului. Trebuie să ai încredere în apropiaţi, dar şi curajul de a discuta cu ei cu cărţile pe faţă. Spre finalul zilei, răbdarea ta este pusă în dificultate de o serie de probleme casnice. Ajungi ca cel mai mult să-ţi baţi capul cu un aparat electric care nu mai funcţionează cum îţi place ţie. Şi te gândeşti serios dacă să-l repari sau să-l schimbi. Balanţă Ai grijă la bugetul familiei. Nu este ziua potrivită pentru a te arunca la cheltuieli inutile. Rămâi la strictul necesar, dacă nu vrei să ai parte de surprize neplăcute. Astrele nu îţi surâd astăzi şi există pericolul ca spre sfârşitul zilei să fi implicat într-o discuţie aprinsă. Chiar dacă ai dreptate, poţi fi omul mai mare şi poţi ceda iniţiativa. Important este ca lucrurile să nu degenereze. Scorpion Lipsa de încredere în forţele proprii şi faptul că eşti neatent te transformă într-un adevărat outsider al zilei. Dar nu uita că cine râde la urmă, râde mai bine. Iar revenirea ta s-ar putea să-i uimească atât de mult pe colegi încât să te propună pentru o funcţie importantă. Ai grijă de tine. Mergi la doctor dacă simţi dureri pentru că urmează o perioadă în care vei avea mare nevoie să poţi să performezi la 100% din potenţial. Săgetător Astăzi, Săgetătorii îşi fac noi prieteni, sunt deschişi relaţiilor şi îşi pot întâlni, chiar, jumătatea. Există șanse ca pe parcursul zilei lista voastră de contacte să fie completată cu persoane care vă vor ajuta în viitor, în cariera profesională. Astrele nu vă recomandă să amestecaţi viaţa personal cu munca. Pot apărea unele probleme minore, conflicte cu vecinii sau membrii familiei.  Capricorn Capricornii îşi fac astăzi tot felul de probleme. Sunt îngrijoraţi, iar starea lor este extrem de agitată. Un apel telefonic va face ca lucrurile să se înrăutăţească, astfel că trebuie să rămâneţi calmi şi să încercaţi să priviţi partea plină a paharului. Foarte important, nu transferaţi problemele altora în familia voastră. În iubire, lucrurile se complică, însă nu lăsaţi ca distanţa să fie un obstacol în calea iubirii și a romantismului. Vărsător Pentru Vărsători, bucuriile şi fericirea vin la pachet cu grijile. Cel mai probabil, motivul triumfului va fi realizările profesionale. Veţi scăpa de problemele financiare pe care le-ţi avut în ultima perioadă. Mai mult, ideile geniale vin pe bandă rulantă, astfel că viitorul vostru financiar sună foarte bine. Toate problemele din această zi sunt în plan personal. În familiile Vărsătorilor pot apărea tot felul de dezacorduri, care se rezolvă doar prin comunicare. Pești Peştii pot avea probleme la locul de munca. Nu este exclus ca anumite semnale de alarmă să fie primite de la un coleg. Vreţi ca totul să tindă spre perfecțiune, ceea ce vă va agita foart tare şi vă va aduce foarte multe nemulţumiri. Nu cumpăraţi obiecte inutile, de care nu aveţi nevoie. Lăsaţi achiziţiile pentru zile mai bune din punct de vedere financiar. Dacă aveţi de făcut confesiuni persoanei iubite, luni este ziua perfectă pentru asta.  
08:30
  Sectorul BUIUCANI: str. Ion Creangă direcția sens giratoriu: Calea Ieșilor – Ștefan cel Mare. Sectorul CENTRU: bd. Ștefan cel Mare intersecție cu str. Ismail; str. București intersecție cu str. Ciuflea direcția str. Ismail. Sectorul CIOCANA: str. Vadul lui Vodă, direcția de deplasare sens giratoriu TUTUN CTC. Sectorul RÎȘCANI: sensul giratoriu: Calea Orheiului - bd.Renașterii Naționale.   Pentru cei care doresc să se deplaseze din sectorul Buiucani spre sect. Rîșcani sau Ciocana, pot să circule pe șos. Balcani, ulterior deplasându-se pe str. Petricani sau str. Doina și respectiv viceversa. Cei care se deplasează de la sensul giratoriu CRICOVA (km 11), pentru a ocoli intersecția străzilor C. Orheiului – Studenților: spre sect. Ciocana pot să circule pe str. Bucovinei/N. Milescu Spătaru; spre sect. Rîșcani (Poșta Veche) pot să circule pe șos. Balcani, str. Doina. Echipajele mobile ale INP, dotate cu dispozitive pentru măsurarea vitezei de deplasare de tip „RADAR”, astăzi, vor activa pe drumurile publice naționale și republicane: M 5: Chișinău – Bălți – Criva, km km 194 - 214 – 253; R 1: Chișinău – Ungheni, km km 9 – 40 - 70 - 103; R 16: Sculeni – Ungheni, km 53 – 81; R 2: Chișinău – Bender; R 30: Anenii Noi – Căușeni, km 55 – 101; R 3: Chișinău – Hîncești, km 26 - 42; M1/ M3: Ialoveni / Hîncești; R 6: Chișinău – Orhei – Bălți, km km 23 – 42 – 60 - 88; R 20: Orhei – Rezina; R 9: R 14 – Șoldănești – R 20; R 25: Bucovăț – Nisporeni, km 17 – 43.  
08:30
  1. Chişinău, sectorul Botanica: bd.Decebal 72, Nicolai Zelinski 28/5, 28/6, 30/4, 30/4B - în intervalul de timp între 13:00 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric str.Bacu 19-21, 29-33, Boteaza 1-9, 2-12, Cetatea Alba 93, 102-120, 999, Hanul Morii 92, Istra 1-3, 2-4, Înălțării 1-11, 2-12, Învierii 1-25, 2-20, Plaiului 111, Tomis 1-15, 2-10 - în intervalul de timp între 09:30 - 17:00 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor str.Muncești 801A - în intervalul de timp între 09:00 - 18:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric str.Nicolai Zelinski 33/1 - în intervalul de timp între 09:00 - 13:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   2. Chişinău, sectorul Buiucani: str.Barbu Lăutaru 26A, 28, 28/1, 32, Cornului 11/1, Ghioceilor 999, Ștefan Neaga 16-38, 17-37 - în intervalul de timp între 09:20 - 19:00 pentru lucrări de reconstrucţie a liniei electrice aeriene   3. Chişinău, sectorul Centru: str.Calea Basarabiei 4, 10, 10/2, Cărbunari 25-33, 32-38, Scoreni 8A, Tăbăcăria Veche 18-40, 19-25 - în intervalul de timp între 09:15 - 18:00 pentru lucrări de schimbare sau montare a pilonilor str.Columna 135-143, 140-154, 151-161, Mitr.Dosoftei 128-134, Mitr.P.Movilă 39-41, 9001, Sfatul Țării 61, 61A, 61/1A - în intervalul de timp între 09:00 - 19:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA str.Vlaicu Pîrcălab 38, 38/1 - în intervalul de timp între 10:00 - 14:00 pentru admiterea persoanelor terțe în instalațiile electrice   4. Chişinău, sectorul Ciocana, s.Budeşti: s.Budești: str.Aluniş, Bucuria, Budeşti, Bujorilor, Chişinăului, Ciocîrliei, Crizantemelor, Ion Creangă, Speranţei, Şcolii, Tamara Ciobanu, Tineretului, Veronica Micle - parțial, în intervalul de timp între 09:10 - 14:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   5. Chişinău, sectorul Ciocana, s.Tohatin: s.Tohatin: str.Ana Barbu, Budeşti, Chişinăului, Mihai Eminescu, Mihai Eminescu str-la, Mihail Sadoveanu, Păcii, Şcolilor, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Tohatin, Vadul lui Vodă - parțial, în intervalul de timp între 09:10 - 17:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor   6. Chişinău, sectorul Rîşcani, s.Grătieşti: s.Grătiești: str.Albişoara, Alecu Russo, Alexandru cel Bun, Alexandru Donici, Alexandru Plămădeală, Alexei Mateevici, Andrei Doga, Boris Glavan, Carmanov, Cişmelelor, Constantin Stere, Doina şi Ion Aldea-Teodorovici, Dragoş Vodă, Drumul Petricanilor, Dumbravii, Fîntînilor, Florilor, Fructelor, Gratii Stefan, Grătie?ti, Gribov, Ioan Vodă, Ion Soltîs, Izvoarelor, Livezilor, Mioriţa, Miron Costin, Mitropolit Petru Movilă, Nicolae Milescu Spătaru, Petricani, Petricani str-la, Prieteniei, Primaverii, Rediului, Salcîmilor, Sf.Treime, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Vasile Alecsandri, Veronica Micle, Vladimir Maiacovski, Vladimir Maiacovski str-la - parțial, în intervalul de timp între 09:00 - 19:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA   7. Anenii Noi: or.Anenii Noi: str.Mihail Frunze - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 12:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Beriozchi - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 17:30 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Delacău - parțial, în intervalul de timp între 12:40 - 14:40 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Maximovca - parțial, în intervalul de timp între 13:20 - 14:40 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Mereni: str.Independenței, Albișoara - parțial, în intervalul de timp între 11:40 - 13:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Nicolaevca - parțial, în intervalul de timp între 09:45 - 17:45 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Todirești - parțial, în intervalul de timp între 09:20 - 11:20 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului   8. Cahul: s.Alexandrfield: str.Sadovaea, Parcovaea - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 16:50 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Pelinei - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 18:30 pentru lucrări de modernizare a echipamentelor electrice s.Slobozia Mare: str-la Lenin, Petru Rareş, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Uliţa Mare - parțial, în intervalul de timp între 10:10 - 17:20 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   9. Cantemir: s.Enichioi - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 16.30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   10. Comrat (UTA Găgăuzia): or.Vulcanesti: str. 25 Siezda, Cahul, Cahul str-la, Mihail Frunze str-la, Ostrovscogo, Serghei Lazo, Serghei Lazo str-la - parțial, în intervalul de timp între 09:40 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   11. Căuşeni: or.Căinari: str.Căinari, Gării, Leonidov, Padurilor, Păcii 1 str-la, Ştefan Vodă, Vasile Lupu - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 17:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric or.Căinari: str.Trandafirilor, Vasile Alecsandri - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 12:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Căinari gara: str.Căinari gara, Ştefan Vodă, Vasile Lupu - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 17:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Chircăiești - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 12:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Cîrnăţenii Noi: str.Cîrnăţenii Noi, Emil Loteanu, Ştefan cel Mare şi Sfînt - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 17:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Hagimus - parțial, în intervalul de timp între 13:00 - 15:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Zaim - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 20:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA s.Zolotievca - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 18:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   12. Cimişlia: s.Batîr - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   13. Criuleni: s.Izbește - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   14. Hînceşti: or.Hîncești: str-la Bucovina, Gradinilor, Ion Creangă, Mănăstirea Căpriana, Mihai Eminescu, Mitropolit Petru Movilă, Nicolai Gogol, Vasile Alecsandri - parțial, în intervalul de timp între 08:30 - 21:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA s.Caracui, s.Drăgușeni - parțial, în intervalul de timp între 08:15 - 21:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA s.Cărpineni: str.Calinina, Cocoarelor, Colhoznaea, Cuza-Vodă, Davîdova, Independenţei, Leovscaea, Mihail Lomonosov, Pobeda, Ştefan Neaga, Ştefan Vodă, Tcacenco - parțial, în intervalul de timp între 09:40 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Cărpineni: str.Sîntul Gheorghe - parțial, în intervalul de timp între 15:00 - 19:00 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Cărpineni: str.Stepnaea, Ștefan Vodă, Grigore Cotovschi, Zorile - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Nemțeni - parțial, în intervalul de timp între 08:30 - 21:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA   15. Ialoveni: s.Alexandrovca, s.Gangura - parțial, în intervalul de timp între 09:40 - 19:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA s.Cigîrleni - parțial, în intervalul de timp între 08:55 - 11:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Costești - parțial, în intervalul de timp între 09:35 - 17:50 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Dănceni - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 17:50 pentru lucrări de defrișare şi tăiere a crengilor s.Răzeni - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 19:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Vasieni - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 19:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA   16. Leova: s.Filipeni - parțial, în intervalul de timp între 09:15 - 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Sărățica Veche - parțial, în intervalul de timp între 09.30 - 18.30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   17. Nisporeni: or.Nisporeni: str.Alexandru cel Bun, Ioan Vodă, Livezilor, Păcii, Toma Ciorbă - parțial, în intervalul de timp între 10:30 - 19:30 pentru lucrări de reconstrucţie LEA s.Boldurești - parțial, în intervalul de timp între 09:45 - 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Vînători - parțial, în intervalul de timp între 10:30 - 20:00 pentru lucrări de reconstrucţie LEA   18. Orhei: or.Orhei: str.Ioan Pelivan, Prieteniei, Stere Constantin, Stere Constantin str-la, Unirii, Unirii str-la - parțial, în intervalul de timp între 09:00 - 19:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Budăi: str.Livezilor, Budăi - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Stepi-Socii - parțial, în intervalul de timp între 10:00 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   19. Străşeni: s.Bucovăț: str. 31 August 1989, Alecu Russo, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Ștefan cel Mare, Vasile Alecsandri, Novaea - parțial, în intervalul de timp între 09:45 - 20:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Căpriana, s.Ciobanca, s.Pănășești, s.Vorniceni - parțial, în intervalul de timp între 09:45 - 20:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Țigănești - parțial, în intervalul de timp între 09:00 - 20:30 pentru lucrări de reconstrucţie LEA   20. Ştefan Vodă: or.Ștefan Vodă: str.N.Testimițeanu, Victoriei - parțial în intervalul de timp între 15:00 – 17:00, pentru conectarea noului consumator s.Feștelița: str. 1 Mai, 28 Iunie, 31 August 1989, Alba Iulia, Alexandr Puşkin, Alexei Moga, Bîcovscogo, Carl Marx, Ciapaeva, Costituţiei, Dostoevscogo, Dumitru Postolachi, Enghelisa, Grecico, Ion Creangă, Lenin, Liliacului, Mihai Eminescu, Mihail Frunze, Mira, Molodejnaea, Pobeda, Sadovaea, Slava, Ştefan cel Mare şi Sfînt, Valentina Tereşcova - parțial, în intervalul de timp între 09:40 - 17:25 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric s.Olănești: str.Basarabiei, Olăneşti, 31 August 1989 - parțial, în intervalul de timp între 09:00 - 11:00 pentru lucrări de deconectare/conectare/schimbare a branșamentului s.Popeasca: str. 27 August, 31 August 1989, Cazacu Ion, Comsomoliscaea, Florilor, Grigore Cotovschi, Ion Creangă, Ion Soltîs, Iurie Gagarin, Lenin, Mihail Frunze, Mihail Frunze str-la, Mira, Molodejnaea, Popeasca, Sovetscaea, Ștefan cel Mare - parțial, în intervalul de timp între 09:20 - 19:20 pentru lucrări de reconstrucţie LEA   21. Taraclia: or.Taraclia: str.Iurie Gagarin, Karl Marx, Matrosov, Nicolai Gogol, Panov, 28 Iunie - parțial, în intervalul de timp între 09:30 - 16:30 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   22. Teleneşti: s.Budăi - parțial, în intervalul de timp între 10:10 - 17:10 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric   Pentru informații suplimentare contactați Serviciul Suport Clienți al companiei la telefonul 022-43-11-11.
Ieri
16:15
Arborând drapele în culorile curcubeului sau purtând ţinute extravagante, peste 8.000 de persoane, potrivit organizatorilor, au defilat pe marile artere din centrul capitalei ucrainene. Parada a fost flancată de un important cordon de poliţişti şi zeci de vehicule ale forţelor de ordine au fost desfăşurate la faţa locului, precum şi jandarmi călare, scrie AFP, citată de Agerpres. În paralel, aproape o mie de militanţi ai extremei drepte şi organizaţiilor ortodoxe au încercat să perturbe manifestaţia, scandând sloganuri agresive. Ei au fost ţinuţi la distanţă de poliţie, care a anunţat că a întreprins şi câteva arestări. Homofobia este încă larg răspândită în Ucraina, însă autorităţile proeuropene, la putere din 2014, sunt hotărâte să-şi arate toleranţa, permiţând inclusiv organizarea de parade ale comunităţii LGBT, spre deosebire de Rusia vecină. Aceasta este prima paradă LGBT în Ucraina după alegerea, în mai, a fostului actor de comedie Volodimir Zelenski în funcţia de preşedinte al ţării. În iunie anul trecut, evenimentul a reunit la Kiev aproape 5.000 de persoane. La acea dată, poliţia a arestat peste 50 de manifestanţi ai extremei drepte care încercau să împiedice prin forţă începerea paradei. 
16:00
„Acesta (atacul de tip ransomware - n. r.) a fost văzut ca inamicul numărul unu, din cauza unor atacuri extrem de mediatizate, cum ar fi WannaCry şi NotPetya, care au provocat daune la nivelul miliardelor de dolari, apărând în articole din întreaga lume. Astfel, chiar şi o persoană care nu a experimentat o infecţie cu ransomware a perceput-o ca pe o ameninţare gravă”, a subliniat Michal Jankech, principalul manager de produs la Eset, relatează Agerpres. Specialistul a adăugat că, în timpul interviurilor cu clienţii, companiile au confirmat că au văzut posibilităţi de asistenţă suplimentară din partea Eset în legătură cu această ameninţare de securitate. Potrivit blogului de specialitate, în timp ce infecţia cu ransomware începe deseori cu un click pe un link suspect sau pe o factură fictivă, s-a constatat faptul că e-mail-ul rămâne cel mai des folosit mediu pentru distribuirea acestui tip de atac, într-un proces format din două etape, în care prima constă în trimiterea unui fişier de download, urmat de ransomware ca o infecţie secundară. „Ca răspuns la nevoile şi preocupările clienţilor, Eset integrează Ransomware Shield (un modul comportamental specific, cu capacitatea de a detecta ransomware-ul pe baza comportamentului şi activităţii sale) în cadrul soluţiilor lor de securitate (...). Cu toate acestea, dacă ceva va trece neobservat peste celelalte 11 straturi de securitate, Ransomware Shield va fi activat automat. Pentru a combate aceste scenarii, folosiţi Eset Dynamic Threat Defense (EDTD). Acesta oferă un alt strat de securitate pentru produsele Eset, cum ar fi produsele Mail Security şi Endpoint. Totodată, utilizează tehnologia de sandboxing bazată pe cloud şi mai multe modele de Machine Learning pentru a detecta cele mai noi tipuri de ameninţări. La final, ca rezultat, ataşamentele care au fost clasificate ca fiind rău intenţionate sunt eliminate şi destinatarul primeşte informaţii despre detecţie”, recomandă specialiştii. În acelaşi context al prevenirii atacurilor cibernetice, se aduce în discuţie ideea ca firmele să se concentreze asupra instruirii angajaţilor cu privire la posibilele ameninţări. De asemenea, nu trebuie uitat rolul personalului IT responsabil pentru starea generală a sistemului. „Ce a cauzat răspândirea lui WannaCry? Sisteme de operare fără patch-uri de securitate. Atacatorii au exploatat o vulnerabilitate cunoscută, astfel încât singura acţiune pe care trebuiau să o ia companiile în termeni de prevenire era 'să se vaccineze' împotriva infecţiei, adică să instaleze patch-urile de securitate disponibile. Companiile care nu au făcut acest lucru au suferit consecinţele (...)”, a precizat Michal Jankech. În data de 19 iunie 2019, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) anunţa pe pagina sa de Internet că un nou val de aplicaţii maliţioase de tip ransomware afectează din ce în ce mai multe instituţii din domeniul sănătăţii care activează în România. La scurt după acest anunţ, reprezentanţii Serviciului Român de Informaţii (SRI) au precizat că patru unităţi medicale au afectate de ransomware-ul BadRabbit 4, respectiv: „Victor Babeş” din Capitală, precum şi din Huşi, Dorohoi şi Alba. Iniţial, fusese anunţată ca fiind ţintă a unui atac cibernetic şi Spitalul din Cărbuneşti, dar SRI a revenit asupra informaţiei. Vineri, 21 iunie, specialiştii în securitate cibernetică din cadrul Bitdefender, Cyberint al SRI şi CERT-RO au constatat, în urma investigaţiei derulate, că ameninţările responsabile de atacurile cibernetice recente asupra unor spitale din România sunt Maoloa - care se răspândeşte prin e-mailuri cu fişiere ataşate infectate, precum şi prin accesarea de către hackeri a instanţelor neprotejate de Remote Desktop Protocol (un serviciu de asistenţă de la distanţă), şi Phobos - care se remarcă cu precădere prin infecţii manuale pe care hackerii le iniţiază după pătrunderea în organizaţie prin instanţe expuse ale Remote Desktop Protocol. Experţii Eset notează că ransomware-ul este un cod rău intenţionat care blochează sau criptează conţinutul unui dispozitiv şi solicită o răscumpărare pentru a restabili accesul la date. Prin dispozitive ne referim nu numai la telefoane mobile şi computere, ci şi la servere şi device-uri Internet of Things (IoT). „Prin urmare, dacă are loc o infecţie ransomware şi nu există vreun back-up al datelor, compania poate pierde, de exemplu, accesul la facturi, clienţi şi proprietate intelectuală. De asemenea, infecţia poate duce la stagnarea nivelului de muncă al companiei sau la oprirea integrală a producţiei. În funcţie de specializarea companiei sau a organizaţiei, pot avea de suferit şi clienţii acestora, ceea ce poate duce în final la pierderea acestora în favoarea unui concurent”, explică specialiştii Eset. Compania Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutului malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări. 
13:30
Exercițiul Scorpions Fury a simulat un atac al armatei inamice. Potrivit scenariului, armata invadatoare a încercat să pună stăpânire și, în final, să distrugă podul de pontoane de pe Dunăre. Un punct foarte important, care asigura transportul trupelor și tehnicii armatelor aliate. În replică au intrat în acțiune militarii NATO, avioanele de luptă Mig 21 și Eurofighter Typhoon, dar și elicoptere Puma și Black Hawk, scrie TVR. Pe brațul Borcea vin unul după altul bacuri care transportă militarii NATO și tehnica necesare refacerii podului distrus. La exercițiul Saber Gardian care a durat o lună au participat 14.000 de militari. Lt. General Christopher Cavoli, comandant al US Army Europe: "A fost mult mai complex decât demonstrația de astăzi - care a fost o demonstrație excelență. A implicat operațiuni pe o suprafață de sute de kilometri și parașutări și s-a desfășurat pe mai multe niveluri". Saber Guardian 2019 s-a desfășurat pe teritoriul României în poligoanele de instruire și zonele Cincu, Babadag, Smârdan, Capu Midia, Boboc și Bordușani.
13:00
Diana Pasulka, profesoară de studii religioase la Universitatea Carolina de Nord, a ajuns la concluzia că credinţa în extratereştrii urmează aceeaşi dezvoltare precum religiile tradiţionale. În noua sa carte, „American Cosmic”, ea îşi construieşte argumentul pornind de la simpla constatare că numărul americanilor care cred în divinitate, aşa cum este înţeleasă ea în mod tradiţional, este asemănător cu cel al americanilor care cred în existenţa vieţii extraterestre inteligente. Trebuie făcută precizarea că cele două categorii nu se exclud reciproc. Dr. Pasulka teoretizează că relaţia pe care unii indivizi o au cu ideea vieţii extratereste este asemănătoare cu cea în care se naşte un nou sistem religios. Astfel, ceva care transcende condiţia umană, de origine extraterestră sau divină, intră în contact cu un individ sau un grup. Aceştia împărtăşesc detaliile respectivei interacţiuni şi se pun bazele unei naraţiuni religioase, notează Futurism, citat de Descoperă.  Există un fundament pe care dr. Pasulka îşi construieşte teoria. Astfel, ea consideră că sunt implicaţi doi factori importanţi. Primul este legat de avansurile tehnologice care par să ne aducă mai aproape de alte forme de viaţă, unele care ar putea să ne fie superioare. În timp ce factorul secund este legat de starea lumii în care trăim, perioadele de criză sau premergătoare unor crize dau naştere unor nevoi puternice de siguranţă, adesea ele se coagulează în forma unor credinţe religioase sau reemergenţa unora deja existente. Puse împreună, cele două cauze dau naşterea unei naraţiuni în care problemele omenirii pot fi rezvolvate prin tehnologia superioară pe care unii indivizi speră că extratereştrii o posedă. Pe scurt, mântuirea nu va mai veni sub forma unor experienţe fizice, ci sub forma unor OZN-uri.  
11:45
Dacă este să analizăm cazul speciei noastre, atunci Homo Sapiens prezintă un număr de 22 de oase atunci când ajungem la maturitate, din care 14 reprezintă doar oasele faciale. Fruntea, pe care o percepe odată cu creşterea în vârstă ca o singură masă, drept un singur os, porneşte din stagiul de nou-născut ca fiind două oase separate, care ajuns să se sudeze. În ceea ce priveşte mamiferele, în general, fetuşii acestor specii prezintă 43 de oase distincte, numărul acestora schimbându-se de-a lungul îmbătrânirii organismului în funcţie de grupul de mammifere din care face parte. Evoluţia structurii osoase a craniului este considerată foarte importantă pentru înţelegerea modului de viaţă al unui animal, oferind informaţii despre mobilitatea animalului şi despre ceea ce putea reprezenta hrana pentru acesta. În cazul peştilor, se poate observa o mare mobilitate a craniului. Aceasta este posibilă deoarece craniul lor are mai multe oase în componenţă şi mai puţine zone în care acestea se sudează, în comparaţie cu vertebratele. Un aspect neobişnuit poate fi observat la unele spcii de peşte care dezvoltă un set secund de fălci. „Pentru a menţine mişcarea din interiorul craniului, un fenomen  numit mişcare craniană, ai nevoie de o multitudine de oase”, explică dr. Larry Witmer, profesor al departamentului de Ştiinţe Biomedicale al Universităţii Ohio pentru Live Science, scrie Descoperă.  „Craniul prezintă mai multe variaţii în cazul peştilor în comparaţie cu cel al vertebratelor, deloc surpinzător atunci când te gândeşti că toate celelalte vertebrate derivă dintr-o singură specie comună de peşti”, explcă dr. Larry Witmer. De-a lungul milioanelor de ani şi de-a lungul diferitelor specii, oasele craniene au trebuit să se adapteze pentru a oferi cea mai bună protecţie pentru creier şi, în acelaşi timp, să asigure mobilitate capului pentru hrănire şi situaţiile de conflict.
10:30
Birourile de votare s-au deschis la orele 05:00 GMT. Circa 10,5 milioane de alegători înregistraţi la Istanbul se vor putea prezenta la urne până la orele 14:00 GMT. Acest nou scrutin are loc la aproape trei luni după alegerile municipale din 31 martie, câştigate la Istanbul de o personalitate importantă a opoziţiei, Ekrem Imamoglu. Acesta l-a învins cu o diferenţă mică de voturi pe un apropiat al lui Erdogan, fostul premier Binali Yildirim. Rezultatul a fost anulat după ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (islamo-conservator) al preşedintelui Erdogan a înaintat mai multe recursuri. Respingând aceste acuzaţii, opoziţia denunţă „un puci împotriva urnelor” şi vede în acest nou scrutin „o bătălie pentru democraţie”. Fiind mult mai important decât un scrutin municipal, votul din Istanbul are valoare de test pentru popularitatea lui Erdogan şi a partidului său, pe fondul unor mari dificultăţi economice cu care se confruntă Turcia. „Cine câştigă Istanbulul, câştigă Turcia”, are obiceiul să spună preşedintele Erdogan. Pentru Erdogan, este vorba de a păstra un oraş de peste 15 milioane de locuitori, capitala economică şi culturală a Turciei, controlată de tabăra sa vreme de 25 de ani. Pentru opoziţie - de a-i aplica lui Erdogan prima înfrângere majoră din 2003 până în prezent. Însă, potrivit analiştilor, indiferent care va fi rezultatul scrutinului de duminică, preşedintele Erdogan va ieşi slăbit: fie el va suferi o nouă înfrângere umilitoare, fie el va înregistra o victorie umbrită de anularea alegerilor în martie. 
10:15
Potrivit unui comunicat de presă al PE, delegația va fi condusă de către președintele comisiei pentru afaceri externe, David McAllister și se va întâlni luni cu noua conducere politică din Republica Moldova. Întrevederi sunt planificate cu premierul Maia Sandu, președintele Igor Dodon, ministrul de externe, Nicolae Popescu, ministrul de interne, Andrei Năstase, și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Totodată, membrii delegației vor avea o întrevedere cu Pavel Filip, președintele fracțiunii parlamentare a Partidului Democrat. „Scopul vizitei este de a evalua situația politică la fața locului, ca urmare a recentei crize politice și de a face bilanțul relațiilor actuale dintre Republica Moldova și UE”, se spune în comunicat. Alături de McAllister, delegația Parlamentului European include alți trei deputați. Este vorba de Siegfried Mureșan, Claire Moody și Heidi Hautala.  
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.