Premierul Pakistanului l-a felicitat pe omologul său indian în urma victoriei partidului lui Narendra Modi în alegerile din India

Europa Libera, 23 mai 2019 22:00

Premierul Pakistanului, Imran Khan, și-a felicitat omologul indian în urma victoriei convingătoare a partidului lui Narendra Modi în alegerile generale din India, spunând că vrea să coopereze cu acesta pentru „pace, progres și prosperitate în Asia de Sud”. Rezultatele parțiale sugerează că formațiunea naționalistă a lui Modi are un avantaj serios. India și Pakistanul, puteri nucleare, au purtat trei războaie de la obținerea independenței în 1947 iar relațiile dintre ele rămân fragile. În ultimele două zile, ambele țări au anunțat că au testat noi rachete balistice și de croazieră.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
18:00
În Hong Kong, sute de mii de oameni au ieșit din nou în stradă pentru a cere demisia șefei guvernului local, Carrie Lam, chiar și după ce oficiala a suspendat din cauza protestelor proiectul nepopular care prevedea extrădarea suspecților locali pentru a fi judecați în China.Activiștii spun că decizia de suspendare și „regretul profund” exprimat de Lam nu este destul, că ea trebuie să demisioneze și să-și ceară scuze pentru folosirea forței de către poliție, iar proiectul privind extrădarea trebuie retras definitiv. Propunerea autoritățile pro-chineze din Hong Kong ca unii inculpați să poată fi judecați în tribunalele chinezești a provocat ample nemulțumiri populare în fosta colonie britanică returnată Chinei în 1997, care și-a păstrat statutul de regiune administrativă specială.Oponenții au exprimat îngrijorarea că drepturile deținuților pot fi încălcate în penitenciarele chinezești. Potrivit poliției, un protestatar a decedat pe 15 iunie, căzând de pe o schelă unde încerca să agațe un banner.
18:00
Sute de oameni au manifestat astăzi la Moscova în sprijinul libertății presei în cadrul unei demonstrații autorizate de autorități, despre care activiștii opoziției spun că ar fi un „spectacol fals”.Poliția spune că la marșul de pe prospectul Saharov ar fi participat peste 1600 de oameni, dar alte surse spun că numărul participanților a fost mult mai mic. Mitingul prilejuit de cazul reporterului de investigație Ivan Golunov, care a fost arestat pentru trafic de droguri, iar apoi eliberat din lipsă de probe, a fost organizat de jurnaliști apropiați Kremlinului.Săptămâna trecută, autoritățile au arestat câteva sute de oameni la un alt miting al activiștilor pentru libertatea presei cu scopul menținerii presiunii asupra autorităților în cazul Golunov, care a fost maltratat în timpul detenției.
18:00
Președintele moldovean Igor Dodon și-a exprimat convingerea că noul guvern de la Chișinău al majorității PSRM-ACUM va putea îmbunătăți relațiile cu Rusia. „În ultimii doi-trei ani, guvernul Moldovei a blocat practic toate contactele cu Rusia iar relațiile noastre se limitau la nivelul președinților.Sunt convins că, sub noua putere, vom avea relații cât se poate de bune cu Rusia”, a spus Dodon într-un interviu pentru televiziunea „Rossia-1” acordat lui Dmitri Kiseliov, care este considerat un propagandist al Kremlinului. Sâmbătă, Rusia a spus printr-o declarația a ministerului său de Externe că este mulțumită de rezolvarea pașnică a crizei politice din R. Moldova și așteaptă „pași constructivi” din partea noului guvern moldovean pentru „avansarea interacțiunii moldo-ruse în diferite domenii”.Tot sâmbătă, prim-ministra moldoveană Maia Sandu a spus că guvernul său va continua implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și că este deschis discuțiilor cu Rusia pentru îmbunătățirea cooperării economice și comerciale.
Acum 6 ore
15:20
Fostul primar al orașului Bălți, Renato Usatîi, a fost reținut de poliție în vama Sculeni pe unde încerca să intre în R. Moldova venind din România. Usatîi pe numele căruia există două mandate de arestare și-a anunțat revenirea cu o zi înainte, fiind întâmpinat la Sculeni de zeci de susținători.Lider al formațiunii „Partidul Nostru”, el spus că a decis să revină în R. Moldova după câțiva ani în care s-a ascuns în Rusia și alte țări, datorită alungării de la putere a Partidului Democrat al lui Vlad Plahotniuc de către alianța PSRN-ACUM. Usatîi spune că dosarele penale pe numele său ar fi fost fabricate la cererea lui Plahotniuc, iar acum are șansa să dezmintă acuzațiile care îi sunt aduse. De la frontieră, Usatîi este dus la Chișinău, la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.Autoritățile moldovene l-au anunțat în căutare internațională pe Usatîi în 2016, acuzându-l de implicare în tentativa de a-l asasina pe fostul bancher rus refugiat la Londra, Gherman Gorbunțov, pe care l-ar mai fi deposedat de pachetul majoritar de acțiuni, în valoare de peste 113,5 milioane de lei, la banca Universalbank din Chișinău.
13:40
Prim-ministra României, Viorica Dăncilă, i-a transmis noii prim-ministre moldovene Maia Sandu un mesaj de felicitare pentru preluarea mandatului și o invitație de a efectua prima sa vizită în străinătate, la București, „cât mai curând posibil”.Într-un comunicat al guvernului român, Dăncilă își exprimă încrederea că executivul de la Chișinău va continua parcursul european al R. Moldova. Vineri, o delegație trimisă de România în frunte cu consilierul prezidențial Bogdan Aurescu a participat la discuțiile care au precedat transferul puterii de către Partidul Democrat.Bucureștiul spune că și președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, formațiune pro-rusă care a constituit noua majoritate cu blocul pro-european ACUM al Maia Sandu, le-a spus emisarilor români că va sprijini parteneriatul strategic cu România, parcursului european al R. Moldova, Dodon subliniind și nevoia finalizării cât mai rapidă a proiectelor de interconectare energetică peste Prut.
13:40
Comisarul european pentru politica de vecinătate și negocieri de extindere, Johannes Hahn, a salutat „tranziția pașnică a puterii” la Chișinău, într-o discuție la telefon cu prim-ministra Maia Sandu. Sandu a fost învestită împreună cu guvernul noii majorități PSRM – ACUM pe 8 iunie, dar a așteptat o săptămână ca fostul guvern al Partidului Democrat să accepte cedarea puterii. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, Hahn a sunat-o pe Sandu sâmbătă, felicitând-o „pentru pașii făcuți deja pentru a îndeplini agenda de reforme a guvernului său” și i-a lăudat „intenția de a duce înainte cele mai urgente reforme, inclusiv cele convenite anterior cu Uniunea Europeană”. „Un sprijin substanțial și consiliere din partea Uniunii Europene pot fi mobilizate rapid o dată ce sunt îndeplinite condițiile, iar noul guvern obține rezultate pentru cetățeni, inclusiv în economie, respectul pentru statul de drept, reforma justiției și pluralismul media”, se mai spune în comunicat. Maia Sandu speră că Uniunea Europeană va putea furniza rapid un ajutor macro-financiar de 100 de milioane de euro, suspendat anul trecut, în urma anulării alegerilor de primar în Chișinău, schimbării sistemului electoral, și altor decizii ale fostei guvernări conduse de PD.
Acum 8 ore
13:30
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat sâmbătă portul ucrainean Mariupol de la Marea Azov, pentru a participa la marcarea a cinci ani de la respingerea separatiștilor sprijiniți de Rusia. Orașul este situat la aproximativ 20 de kilometri de linia de demarcație cu teritoriile ocupate de rebeli în Donbas, în 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia. Peste 13 mii de oameni au fost uciși în acest conflict în ultimii peste cinci ani. Participând la un exercițiu militar la Mariupol, Zelenski a spus că Kievul trebuie să acorde mai multă atenție Donbas-ului și să arate oamenilor din teritoriile ocupate că Ucraina se dezvoltă.
13:30
Președintele Iranului, Hassan Rohani, spune că țara își va îndeplini din ce în ce mai puține angajamente asumate prin acordul nuclear încheiat cu puterile internaționale în 2015, dacă participanții la acord nu-i dau „semnale pozitive” în legătură cu respectarea acestuia.Vorbind sâmbătă la un summit asiatic în Dushanbe, Rohani a spus că țara sa a luat decizia să renunțe la îndeplinirea unor obligații, fără să le specifice. Iranul a adoptat acest curs după retragerea Statelor Unite din acordul din 2015 prin decizia președintelui Donald Trump și reintroducerea sancțiunilor americane.
13:30
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a acuzat direct Iranul, marele rival regional al țării sale, de implicare în atacurile de săptămâna aceasta asupra celor două tancuri petroliere în Golful Oman. „Regimul iranian nu a respectat prezența premierului japonez la Teheran şi a răspuns eforturilor diplomatice ale acestuia atacând cele două petroliere, dintre care unul era japonez", a declarat prințul saudit unui mare cotidian de limbă arabă, Asharq al-Awsat. El a mai spus că Arabia Saudită nu dorește un război în regiune, dar va reacționa la orice amenințare la adresa sa. Iranul mai este acuzat de Statele Unite şi Marea Britanie ca fiind la originea atacurilor de miercuri asupra a două vase cargo, dar neagă cu vehemență orice implicare.
13:30
Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care a plecat vineri din țară după ce a partidul său a acceptat să cedeze puterea, ar fi zburat cu un avion privat în Turcia, decolând de la Odesa, unde ar fi mers cu mașina prin regiunea transnistreană, relatează postul TV8, citând surse anonime.Informația nu a fost confirmată din alte surse. Vineri noaptea, PD a confirmat că liderul său a părăsit R. Moldova, dar a spus că acesta a plecat doar „pentru câteva zile din țară, la familia sa”. Presa a relatat că Plahotniuc a fugit de teama unor procese în justiție care i-au fost promise de prim-ministra Maia Sandu și ministrul de interne, Andrei Năstase.Năstase a declarat că vicepremierul rus Dmitri Kozak, care a jucat un rol în medierea formării noii majorități parlamentare PSRM – ACUM, l-a informat despre intenția autorităților ruse de a-l anunța în căutare internațională pe Plahotniuc, căruia rușii i-au deschis câteva dosare penale în ultimii ani. 
13:10
În orașul german Goerlitz, landul Saxonia, un candidat de origine română, muzicianul Octavian Ursu, se confruntă astăzi în turul doi de scrutin pentru funcția de primar cu un candidat al extremei drepte, fostul polițist Sebastian Wippel.În primul tur de scrutin, cu trei săptămâni în urmă, Wippel care reprezintă partidul Alternativa pentru Germania a câștigat 36,4% din voturi, în timp ce Ursu, candidatul creștin democraților cancelarei Angela Merkel a câștigat 30,3% din sufragii.Octavian Ursu a plecat din România în 1990. Oricine învinge în orașul cu 56 de mii de locuitori va fi o premieră pentru Germania.
Acum 12 ore
10:50
Un interviu acordat de gînditorul de la Oxford Serviciului Belarus de la Radio Europa Liberă.
07:40
O discuție cu deputatul Igor Munteanu, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.
Ieri
17:00
Prim-ministra Maia Sandu a cerut judecătorilor Curții Constituționale să-și dea demisia în semn de respect față de Constituție și cetățeni, după ce instanța și-a anulat propriile decizii din perioada 7-9 iunie prin care oferise Partidului Democrat temei pentru a refuza să cedeze puterea. „Le solicit judecătorilor Curții să-și prezinte imediat demisiile, dacă mai au un pic de onoare și respect față de Constituția Republicii Moldova și cetățenii acestei țări”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.Ceva mai devreme Curtea Constituțională a spus că la baza anulării deciziilor anterioare „a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”.„În esență, a comentat Maia Sandu, Curtea, în loc să recunoască faptul că a participat la încercarea disperată a Partidului Democrat de a se menține ilegal la putere, își justifică decizia doar prin faptul că aceasta ar fi situația la momentul de față în Republica Moldova”.Președintele Igor Dodon a salutat la rândul său decizia Curții Constituționale de a-și anula deciziile prin care declara că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, iar noua majoritate PSRM-ACUM și Guvernul ei se aflau în afara legii. Dodon a scris tot pe Facebook că prin decizia de astăzi a instanței s-a încheiat și criza constituțională, după dezamorsarea vineri a crizei politice prin decizia Partidului Democrat de a ceda puterea și a elibera instituțiile statului.
14:10
Curtea Constituțională se întrunește astăzi pentru a-și revizui ultimele hotărâri, prin care declara săptămâna trecută că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, că noua majoritate PSRM-ACUM se afla în afara legii și în imposibilitate de a forma Guvernul legitim. Instanța s-a răzgândit după ce Partidul Democrat s-a retras vineri de la putere. Timp de o săptămână, PD a refuzat să transfere puterea către noua majoritate, bazându-se tocmai pe deciziile Curții. Șefa Guvernului PSRM-ACUM, Maia Sandu, și președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, au spus că judecătorii Curții Constituționale au fost forțați de PD să ia deciziile controversate și au cerut să fie revizuite. Președintele Dodon a avertizat că, în caz contrar, magistrații pot fi înlocuiți.
13:50
Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a confirmă că familia lui Ilan Șor se afla la bordul a două aeronave private care au zburat ieri de la Chișinău, la scurt timp după retragerea Partidului Democrat de la guvernare și preluarea puterii de către majoritatea PSRM-ACUM. La bordul avioanelor nu se afla însă și Șor, le-a spus Năstase jurnaliștilor, după ședința de astăzi a Guvernului Sandu. Condamnat în prima instanță în legătură cu furtul miliardului, fostul șef al Băncii de Economii Ilan Șor, primar la Orhei și deputat, are interdicție de a părăsi teritoriul R. Moldova. Năstase a mai declarat că a reușit să împiedice vineri seara plecarea din țară a altor două persoane, mergând personal la aeroport. În urma verificărilor, un avion charter și-a anulat comanda pentru care venise. „Asta vă pot spune, dar vă rog să ne înțelegeți că sunt și informații pe care nu le pot face publice în momentul de față”, a mai precizat Năstase la o conferință de presă la Guvern. Vorbind alături de Năstase, prim-ministra Maia Sandu a spus că noile autorități vor face toate verificările și vor cere repatrierea persoanelor care au plecat încălcând legea, dacă vor exista asemenea cazuri.
13:40
Consiliul Municipal Chișinău a spus astăzi că nu are încredere în primarul interimar Ruslan Codreanu și viceprimarul Nistor Grozavu, cerându-le să-și dea demisia. Ședința Consiliului a fost convocată la cererea consilierilor Partidului Socialiștilor. „Le cerem să plece benevol din funcție. Să ne permită nouă, Consiliului, să decidem cine trebuie să îndeplinească aceste funcții în continuare”, a declarat Dinari Cojocari, președintele fracțiunii PSRM. Fracțiunea Partidului Liberal, a doua ca mărime în Consiliu, a propus demiterea primarului și viceprimarului prin decizia Consiliului, dar socialiștii au spus că cei doi ar putea contesta o asemenea decizie în justiție. Dezbaterile din Consiliul Municipal Chișinău au loc la o zi după alungarea de la guvernare a Partidului Democrat de către noua majoritate PSRM-ACUM. PD îi sprijinise pe Codreanu și Grozavu, care s-au menținut la conducerea capitalei prin influența pe care o avea PD ca partid de guvernământ. Codreanu a preluat interimatul funcției de primar general în aprilie 2018.
13:00
Prim-ministra Maia Sandu și miniștrii cabinetului său au sosit astăzi la Guvern, unde și-au preluat birourile eliberate în seara precedentă de Guvernul Filip, după o săptămână tensionată, în care Partidul Democrat refuzase să transfere puterea noii majorități parlamentare PSRM-ACUM. PD a decis vineri să cedeze puterea pașnic, în urma unor ședințe de partid și întrevederi cu diplomați străini, inclusiv cu ambasadorul american Dereck J. Hogan și consilierul prezidențial român, Bogdan Aurescu. Prim-ministra Sandu, care reprezintă Blocul ACUM, și președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM, au cerut Curții Constituționale să-și anuleze deciziile de săptămâna trecută prin care declarase că termenul Parlamentului ales pe 24 februarie a expirat, că noua majoritate PSRM-ACUM este în afara legii și nu poate crea Guvernul.
13:00
Partidul Democrat a confirmat că liderul său, Vlad Plahotniuc, a părăsit R. Moldova, dar spune că acesta a plecat doar „pentru câteva zile din țară, la familia sa”. Într-un comunicat emis noaptea trecută, PD spune că vrea să dezmintă „speculațiile apărute în presă despre așa-zisa dispariție” a lui Plahotniuc. Acesta a plecat din R. Moldova vineri, după ce Partidul Democrat a decis să cedeze puterea după o săptămână de confruntări cu noua majoritate PSRM-ACUM. După retragerea PD, prim-ministra Maia Sandu a declarat vineri că, „în foarte scurt timp, justiția independentă va aplica sancțiunile corespunzătoare pentru cetățeanul Plahotniuc și cei care au încălcat prevederile legale, subordonându-i-se direct”. Sandu și aliații ei consideră că PD a uzurpat puterea între altele prin refuzul de o săptămână să transfere guvernarea către noua majoritate PSRM-ACUM.
13:00
Prim-ministra Maia Sandu a anunțat că „Marșul Poporului” planificat pentru duminică la Chișinău a fost anulat. „Să ne bucurăm în liniște de această victorie”, le-a spus Sandu jurnaliștilor după ședința cabinetului său. „Să le dăm un răgaz polițiștilor și să amânăm „Marșul Poporului” pentru mai târziu. Capii acestui regim mafiot au plecat din țară. Să ne bucurăm în liniște de această victorie”, a declarat Maia Sandu. Decizia de a amâna manifestația vine la scurt timp după ce Partidul Democrat a declarat, vineri seara, că se retrage în opoziție, iar Guvernul Filip a cedat puterea noii majorități PSRM-ACUM. Poliția a rămas în mare parte loială PD până în ultimele ore ale confruntării de o săptămână între PD și noua majoritate.
12:40
Președintele României, Klaus Iohannis, a salutat pașii pentru ieșirea din criză și tranziția pașnică a puterii la Chișinău, subliniind că evoluțiile de vineri, când Partidul Democrat a acceptat să se retragă de la guvernare, au avut loc în contextul vizitei întreprinse la Chișinău de o delegație română, din care a făcut parte și consilierul prezidențial pentru politică externă Bogdan Aurescu. „Programul a cuprins o reuniune de coordonare cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chișinău, Dereck Hogan, precum și întâlniri cu forțele și actorii politici implicați în criza în curs din Republica Moldova (...). Toți interlocutorii au mulțumit țării noastre și Președintelui Klaus Iohannis pentru poziția României”, se mai spune în comunicatul despre vizita lui Aurescu, în care se care reiterează și apelurile la „la calm, reținere”, păstrarea stabilității și continuarea cursului pro-european.„În cadrul discuției cu președintele Republicii Moldova, domnul Igor Dodon, acesta a exprimat dorința susținerii și continuării Parteneriatului Strategic bilateral cu România, care este principalul partener comercial al Republicii Moldova, și a parcursului european al Republicii Moldova, inclusiv a aplicării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. De asemenea, a subliniat necesitatea finalizării cât mai rapide a proiectelor de interconectare energetică cu România”, se mai spune în comunicatul președinției române.
12:40
Departamentul de Stat al Statelor Unite a salutat decizia Partidului Democrat de a se retrage de la guvernare în favoarea prim-ministrei Maia Sandu și „a coaliției formate de Parlamentul ales în mod democratic”. „Suntem încurajați de faptul că atât noua coaliție, cât și fostul guvern s-au angajat într-un transfer pașnic de putere, care reflectă voința poporului moldovean”, se spune într-un comunicat al Departamentului de Stat, care mai solicită părților „reținere în această perioadă de tranziție”. „Statele Unite vor continua să monitorizeze îndeaproape evoluțiile din Moldova și vor rămâne angajate să colaboreze cu toți moldovenii, pe măsură ce construiesc un viitor mai prosper și mai democratic”, se mai spune în comunicat. Pe parcursul confruntării de o săptămână între noua majoritate PSRM-ACUM și Partidul Democrat, ambasadorul american Dereck J. Hogan, a avut multiple întrevederi cu forțele politice rivale.
12:20
Federația Rusă se așteaptă că noul guvern de la Chișinău al alianței PSRM-ACUM va reuși să asaneze situația politică din țară, a declarat jurnaliștilor la Moscova, sâmbătă, vicepremierul rus Dmitri Kozak, emisarul Kremlinului pentru R. Moldova. „Desigur, ne provoacă satisfacție faptul că rațiunea a prevalat asupra acțiunilor nesăbuite ale fostului regim. Sper că nou formatei coaliții și noului guvern al Moldovei le vor ajunge și în continuare înțelepciune și reținere pentru a duce la sfârșit demontarea regimului criminal și a asana situația politică din țară”, a mai spus Kozak. Oficialul rus a vizitat Chișinăul luna aceasta, la trei luni de impas în care se pomeniseră partidele moldovene după alegerile din 24 februarie, fiind creditat cu medierea alianței temporare între Blocul pro-european ACUM și PSRM-ul pro-rus apropiat președintelui Igor Dodon. În declarația sa de astăzi, Kozak repetă că divergențele geopolitice dintre cele două formațiuni pot fi rezolvate în viitor „pe baza exprimării reale a voinței populare” , sugerând că poate fi nevoie de alegeri anticipate care să aibă loc în condițiile unor „instituții democratice transparente, previzibile și demne de încredere”. El a subliniat că, în timpul crizei politice moldovene, „Rusia, Uniunea Europeană și Statele Unite au avut o poziție comună în sprijinul procesului democratic”.
11:00
La sfîrșit de săptămînă cu Europa Liberă, Valentina Ursu și interlocutorii ei din Chișinău și cu ex-primarul capitalei Dorin Chirtoacă, liderul Partidului Liberal.
14 iunie 2019
22:00
21:30
Fostul premier moldovean stabilit la București, despre cum se poate produce transferul puterii și despre viitorul Partidului Democrat și liderului său, Vlad Plahotniuc.
21:00
Uniunea Europeană a anunțat că a adunat dovezi despre „activitatea continuă și susținută”  de dezinformare din surse din Rusia pentru a influența alegerile europene din luna mai. Raportul Comisiei Europene vorbește despre eforturile Moscovei de a  influența preferințele alegătorilor și participarea la scrutin. Potrivit comisarului european pentru probleme de securitate, Julian King, activitatea de dezinformare venită din surse din Rusia s-a dublat în perioada de dinaintea alegerilor europene, față de cea de cu un an în urmă.Potrivit raportului, dezinformarea s-a canalizat pe delegitimarea democrației instituțiilor europene prin exploatarea unor dezbateri menite sa divizeze electoratul, precum chestiunea migrației. Au fost date exemple de dezinformare legate de incendiul de la Catedrala Notre-Dame din Paris, unde mesajele malițioase au vorbit despre cauzele incendului ca fiind „declinul valorilor europene și creștine din Uniunea Europeană” sau informațiile false venite din surse rusești că aderarea la Uniunea Europeană a făcut Polonia mai săracă decât era în perioada comunistă. În raport se mai vorbește despre surse rusești care au lansat pe rețele de socializare teorii precum că Uniunea Europeană ar avea „rădăcini naziste” și că președintele Franței Emanuel Macron vrea să excludă anumite țări din Uniune.Raportul Comisiei Europene avertizează că tehnicile persoanelor care practică dezinformarea evoluează la fel de repede precum sunt luate și măsurile de a le contracara și că este nevoie de eforturi sporite.
21:00
Maia Sandu, șefa cabinetului de la Chișinău, a mulțumit României pentru „sprijinul constant” dat Moldovei, precum și președintelui Klaus Iohannis pentru apelul către liderii UE pentru rezolvarea urgentă a blocajului politic de la Chișinău. „Vreau să mulțumesc României și domnului Președinte Klaus Iohannis pentru sprijinul constant pe care România îl acordă Republicii Moldova. În mod special, salutăm apelul președintelui Iohannis către liderii Uniunii Europene cu privire la soluționarea, în regim de urgență, a situației politice actuale din țara noastră”, a scris Maia Sandu vineri pe Facebook. Vineri, consilierul prezidențial pentru politică externă, Bogdan Aurescu, s-a aflat la Chișinău.
20:40
Liderul liberalilor români, Ludovic Orban, a transmis printr-un comunicat de presă, citat de G4Media, că PNL susține alianța condusă de Maia Sandu și Andrei Năstase în Republica Moldova și că retragerea democraților de la guvernare înseamnă că „democrația a învins în Republica Moldova”.„Demisia Guvernului Filip, deși a venit cu întârziere, reprezintă un gest de normalitate deoarece își pierduse orice urmă de legitimitate și cramponarea de putere nu ar fi făcut altceva decât să arunce Republica Molova în haos și conflict”, a declarat Ludovic Orban.Liderul PNL anunță că rămâne consecvent în sprijinul alianței dintre socialiști și pro-europeni și „intrarea efectivă în funcțiune a Guvernului” reprezintă primul pas spre normalizarea situației din Republica Moldova.
20:20
Partidul Democrat a anunțat că se retrage de la guvernare, iar guvernul Filip își dă demisia și eliberează clădirile instituțiilor de stat. Anunțul PD, făcut după o ședință de partid și întâlniri cu diplomații marilor puteri, dezamorsează criza de o săptămână în care PD a refuzat să cedeze puterea revendicată de noul guvern al PSRM-ACUM. Dar vicepreședintele PD, Vladimir Cebotari, care le-a vorbit jurnaliștilor, a avertizat că alianța formată sâmbăta trecută de rivalii democraților, PSRM-ul pro-rus și blocul pro-european ACUM, este fragilă, că legalitatea noului guvern Sandu rămâne nesigură din cauza deciziilor Curții Constituționale privind expirarea parlamentului, și că alegerile anticipate sunt o evoluție foarte probabilă, de care PD se va pregăti serios. Vicepreşedintele PDM, Vladimir Cebotari, care a făcut anunţul, a confirmat două lucruri: retragerea democraţilor de la guvernare şi demisia guvernului Pavel Filip. „PDM a decis retragerea de la guvernare prin demisia guvernului. Astfel, prim-ministrul şi toţi miniştrii urmează să demisioneze începând cu ziua de azi.” Ce nu a confirmat democratul e că PDM ar recunoaşte, prin această decizie, legalitatea noii majorităţi parlamentare PSRM-ACUM, create la sfârşitul săptămânii trecute în parlament, şi a noului guvern al Maiei Sandu, care nu a fost lăsat până acum să intre în clădirea executivului ocupat de guvernul democraţilor: „Indiferent ce soluţii se vor găsi, câtă vreme avem deciziile Curţii Constituţionale în vigoare, guvernul care se va instala va funcţiona ilegal”.Într-o primă reacţie, preşedintele Igor Dodon, partidul socialist al căruia a decis pe neaşteptate sâmbăta trecută să creeze o coaliţie nefirească cu blocul a două partide pro-europene PAS şi DA intrate în Parlament, a spus că victoria nu este finală şi a cerut totodată judecătorilor Curţii Constituţionale să-şi revizuiască ultimele decizii:„Mă adresez judecătorilor Curţii Constituţionale – revedeţi-vă hotărârile nelegitime din 7, 8 şi 9 iunie. Revizuirea lor este calea cea mai simplă şi cea mai rapidă. În caz contrar, o să rog Guvernul şi Parlamentul să se convoace şi să numească alţi magistraţi la Curtea Constituţională. Şefii de la Procuratură şi CNA – la fel daţi-vă demisia de onoare. Aceste 7 zile v-au trebuit să scoateţi banii din ţară şi să ascundeți materialele compromiţătoare.”Prima reacţie a prim-ministrului Maia Sandu a fost şi mai prudentă. La fel ca Igor Dodon, ea le-a cerut magistraţilor Curţii Constituţionale să-şi revizuiască ultimele decizii:Sperăm că decizia PD este asumată și sinceră, și nu reprezintă o capcană...„Sperăm că decizia PD este asumată și sinceră, și nu reprezintă o capcană ca să aibă timp pentru acțiuni subversive. Le solicităm: conducătorii PD-ului să retragă forțele paramilitare din jurul instituțiilor publice, să renunțe la manifestații publice pentru a evita conflicte, să nu mai dea indicații ilegale. Judecătorii CC să-și revizuiască actele neconstituționale din 7-9 iunie și să-și dea demisia. Eduard Harunjen să-și dea demisia.”Anunţul de astăzi al democraţilor vine în ziua în care se încheie exact o săptămână de la declanşarea unor tensiunile politice ridicate la Chişinău, legate de existenţa a două puteri rivale, care riscau să aducă şi la tensiuni de stradă, în condiţiile în care ambele tabere anunţaseră proteste stradale în această duminică la Chişinău.Nici democraţii, nici Igor Dodon sau blocul ACUM nu au anunţat explicit anularea manifestaţiilor. La briefingul din seara zilei de astăzi, Cebotari a spus doar: „Ştim că sunt supăraţi pe ce văd şi pe ce se întâmplă, că au vrut să vină să protesteze cu noi, dar noi credem că acum calmul şi reţinerea sunt importante”.Pe parcursul zilei de astăzi, liderii ambelor tabere politice au avut mai multe contacte cu comunitatea de diplomaţi occidentali acreditaţi la Chişinău, într-un aparent efort de transfer paşnic al puterii spre noile autorităţi şi de detensionare a situaţiei înainte de demonstraţiile de duminică.Ambasadorul Statelor Unite ale Americii s-a întâlnit cu liderii democraţi, dar și cu preşedintele Igor Dodon, iar prim-ministrul Maia Sandu și vicepremierul Andrei Năstase au avut o întrevedere cu mai mulți ambasadori ai Uniunii Europene.Aproape imediat după anunţul democraţilor, televiziunile de la Chişinău au surprins imagini cu poliţişti care se retrăgeau din clădirea Executivului, blocată de la începutul tensiunilor politice de forţele de ordine, şi suporteri ai democraţilor dezasamblând corturile pe care le instalaseră în faţa instituţiilor de stat pentru a nu admite accesul noilor autorităţi.​
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.