Alergători din Republica Moldova vor participa la cel mai dur ultramaraton din Europa

Evzmd.md, 16 mai 2019 13:15

  Sportivii vor concura la distanțe de la 20 până la peste 75 de kilometri de alergare pe unii dintre cei mai înalți munți din România. "Trei ani în urmă am ieșit la linia de start în trei, iar astăzi alergătorii moldoveni au inundate cele mai dure competiții din România, fapt care demonstrează evoluția în progresie geometrică a sporturilor de amatori din Republica Moldova", a precizat Iulian Bercu, președintele ONG-ului RunMoldova, Potrivit lui Iulian Bercu, aceasta este un rezultat al unui parteneriat eficient al MinisteruluiEducației, Culturii și Cercetării și Ministerului Afacerilor Interne cu multipli parteneri privați, patroni și angajați ai cărora practică și promovează un mod activ de viață. Președintele RunMoldova este de părerea că la creșterea majoră a numărului de persoane care practică diverse sporturi au contribuit și multiplele competiții organizate în Republica Moldova.  Transylvania100k este o competiție de alergare montană, desfășurată în regiunea Castelului Bran. Sportiviilor profesioniști și amatori le sunt propuse probe de alergare la 20, 30, 50, 80 și 100 de kilometri. La ediția din acest an, din cauza zăpezii de peste un metru, distanțele au fost scurtate până la 20-75 de kilometri. Organizația nonguvernamentală RunMoldova este o comunitate de alergători din Republica Moldova, cu circa 1.000 de membri activi, care a organizat în ultimii trei ani peste 15 competiții internaționale și evenimente de alergare în Republica Moldova.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 4 ore
14:30
Pe şantierul autostrăzii A14, care trece prin Cambridgeshire, Marea Britanie, a fost descoperită o monedă emisă de către împăratul-uzurpator Ulpius Cornelius Laelianus, notează The History Blog, citat de Descoperă.  Moneda descoperită de arheologi este făcută din bronz şi pe o parte a acesteia se prezintă efigia împăratului şi pe cealaltă parte este reprezentată o zeitate cu aripi, asociată triumfului. Se ştiu forte puţine lucruri despre împăratul Ulpius Cornelius Laelianus, de fapt cantitatea de informaţii este destul de aproape cu zero. În primul rând, cu greu poate fi numit împărat şi asta din mai multe motive. Pe de o parte din cauza perioadei în care a domnit, aproximativ două luni, în primăvara anului 269. Pe de altă parte mai este şi problema teritoriului pe care l-a administrat în „domnia” sa, o mică porţiune din Germania şi Galia. În al doilea rând, chiar şi ceea ce ştim despre el este fie neclar, fie este un fals promovat de către acesta pentru a-şi îndeplini ambiţiile imperiale. Astfel, ştim că s-a declarat împărat uzurpând poziţia altui uzurpator al demnităţii imperiale: Postumus, care îi era şi comandant. Pretenţia lui Laelianus la tron se spijinea pe apartenenţa la ginta Ulpia, aceeaşi familie în care s-a născut împăratul Traian. Istoricii sunt de părere că această înrudire este total fictivă, fiind doar un pretext politic. Laelianus a domnit, asta într-un sens foarte larg al termenului, pentru doar două luni, declarându-se împărat după ce a respins atacul unor triburi germanice, stabilindu-şi capitala în Mainz. Un aspect este foarte interesant la persoana lui Laelianus este chiar faptul că a emis monedă cu efigia sa, monedele emise de acesta fiind foarte rare şi, deci, căutate de colecţionari. Justin Bowsher, numismat, explică: „Împăraţii romani erau foarte dornici să emită propriile monezi. Laelianus a domnit pentru doar două luni, timp care cu greu ajunge pentru această sarcină. Totuşi, ştim că monezile au fost bătute în Mainz, Germania”. El mai explică că faptul că acestă monedă a ajuns pe teritoriul Marii Britanii reprezintă o dovadă a eficeinţei administraţiei imperiale. De asemene, Bowsher nu exclude posibilitatea ca până în momentul în care moneda a ajuns în Britania, Laelianus să fi fost deja executat.  
13:45
Aversul monedei din aur prezintă imagini ale unor lăcaşuri de cult şi numele localităţilor unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif - „BUCURESTI”, Sanctuarul marian - „SUMULEU CIUC”, Catedrala Sfânta Treime - „BLAJ”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină - „IASI”, care vor fi vizitate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi anul de emisiune „2019”, stema României şi valoarea nominală „500 LEI”. Moneda are o greutate de 31,103 grame şi un diametru de 35 mm, scrie mediafax, citat de Descoperă.  Aversul monedei din alamă pentru colecţionare prezintă imagini ale unor lăcaşuri de cult şi numele localităţilor unde se află acestea, respectiv Catedrala Sfântul Iosif - ,,BUCURESTI”, Sanctuarul marian - ,,SUMULEU CIUC”, Catedrala Sfânta Treime - ,,BLAJ”, Catedrala Sfânta Fecioară Maria, Regină - ,,IASI”, care vor fi vizitate de Sanctitatea Sa Papa Francisc, inscripţiile în arc de cerc „ROMANIA” şi anul de emisiune „2019”, stema României, valoarea nominală „50 BANI” şi litera „N” într-un cerc, ca semn distinctiv al piesei pentru colecţionare. Reversul comun tuturor monedelor prezintă portretul şi blazonul Sanctităţii Sale Papa Francisc şi inscripţiile în arc de cerc „VIZITA APOSTOLICA A SANCTITATII SALE PAPA FRANCISC IN ROMANIA”, perioada vizitei „31 MAI-2 IUNIE”, deviza acesteia „SA MERGEM IMPREUNA!”. Tirajele acestei emisiuni numismatice sunt: 500 de bucăţi pentru moneda din aur; 10.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru colecţionare; 1.000.000 de bucăţi pentru moneda din alamă pentru circulaţie. Preţurile de vânzare sunt: 8.660,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broşura de prezentare; 10,30 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din alamă de 50 bani pentru colecţionare. Monedele din aur, monedele din alamă pentru colecţionare şi monedele de circulaţie, cu tema Vizita Apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur şi a monedelor din alamă pentru colecţionare, cu tema Vizita Apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României. Punerea în circulaţie a monedelor de circulaţie, cu tema Vizita Apostolică a Sanctităţii Sale Papa Francisc în România, se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României, cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.  
Acum 6 ore
12:15
În mediul urban au votat 685.607 de alegători şi în mediul rural - 503.467, relatează Agerpres. Potrivit BEC, în București au votat 6,43% dintre cetăţeni. În sectorul 1 au votat 7,60%, în sectorul 2 - 6,60%, în sectorul 3 - 5,57%, în sectorul 4 - 6,57%, în sectorul 5 - 5,85%, iar în sectorul 6 - 6,96%. Procente mai mari la vot s-au înregistrat în judeţele: Teleorman - 9,28% din totalul alegătorilor înscrişi în liste, Dâmboviţa - 8,63%, Ilfov - 8,43%. Participare mai redusă la urne s-a înregistrat în judeţele: Covasna - 5,06%, Vaslui - 5,13%, Suceava - 5,25%. În străinătate, până la ora 10,00, la europarlamentare au votat peste 30.000 de persoane. În 2009, până la ora 10,00, votaseră 4% dintre alegători, iar în 2014 - 4,61%.  
11:45
Potrivit INCDFP, primul cutremur, de 3,1 grade, a avut loc la ora 8:58:19 (ora României), în judeţul Vrancea, la adâncimea de 151 kilometri. Cele mai apropiate oraşe de epicentru au fost: Nehoiu (35 km), Covasna (45 km), Întorsura Buzăului (56 km), Târgu Secuiesc (57 km) şi Slănic-Moldova (58 km), scrie Agerpres.  Cel de-al doilea seism, de 2,9 grade, s-a înregistrat la ora 3:39:57 (ora României), în judeţul Buzău, la adâncimea de 109 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (37 km), Buzău (46 km), Râmnicu Sărat (51 km), Odobeşti (54 km) şi Covasna (57 km). De la începutul acestei luni, în România s-au produs 23 cutremure cu magnitudini cuprinse între 2,1 şi 4,2 pe Richter. 
11:00
  Evenimente 451: Are loc Bătălia de la Avarayr între rebeli armeni creștini conduși de Vardan Mamikonian și Imperiul Sasanid. Imperiul învinge militarii armeni, dar le garantează libertatea de a practica în mod deschis creștinismul. 946: Regele Edmund I al Angliei este ucis de un hoț în timp ce participa la massa Sfântului Augustin. 1293: Un cutremur lovește Kamakura, Kanagawa, Japonia, omorând în jur de 23.000 de oameni. 1488: Construirea bisericii „Sf. Gheorghe” de la Voroneț, ctitoria lui Ștefan cel Mare. 1679: A început construirea ansamblului arhitectural Mânăstirea Cotroceni, ctitorie a lui Șerban Cantacuzino, domn al Munteniei (1678–1688 ); biserica mânăstirii a fost demolată în 1984, reconstrucția ei începând în 2003 1896: Nicolae al II-lea devine țarul Rusiei. 1896: A fost publicat pentru prima oară indicele bursier Dow Jones Industrial Average. 1918: Republica Democratică Georgia și-a declarat independența. 1920: Constantin Brâncuși a participat, la Paris, la „Festivalul Dada”, împreună cu André Gide, Paul Valéry, F. Léger etc., fiind unul dintre semnatarii manifestului intitulat „Contre Cubisme, contre Dadaisme”. 1940: Al Doilea Război Mondial: Începe Bătălia de la Dunkirk, numele sub care este cunoscută evacuarea forțelor Aliaților care fuseseră separate de principalele trupe ale defensivei franceze de înaintarea rapidă a trupelor germane. 1941: Al Doilea Război Mondial: Distrugătorul polonez Piorun schimbă focuri cu cuirasatul german Bismarck și își semnalizează poziția către flota britanică, care va reuși să distrugă cu succes mândria flotei germane. 1966: Guyana Britanică își câștigă independența și devine Guyana. 1967: The Beatles lansează albumul Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band. 1969: Programul Apollo: Apollo 10 se întoarce pe Pământ, după un test de succes de opt zile a tuturor componentele necesare pentru viitoarea primă aselenizare cu echipaj uman. 1977: Excentricul american, George Willig, a escaladat una dintre clădirile World Trade Center din New York, în trei ore și jumătate, fiind „premiat” de poliție cu o amendă de un dolar și 10 cenți. 1986: Comunitatea Europeană adoptă steagul european. Nașteri 1478: Papa Clement al VII-lea (d. 1534) 1566: Mehmed al III-lea, sultan otoman (d. 1603) 1602: Philippe de Champaigne, pictor francez (d. 1674) 1650: John Churchill, Duce de Marlborough (d. 1722) 1667: Abraham de Moivre, matematician francez (d. 1754) 1822: Augusta de Reuss-Köstritz, Mare Ducesă de Mecklenburg-Schwerin (d. 1862) 1867: Mary de Teck, soția regelui George al V-lea al Regatului Unit (d. 1953) 1896: Aurel Băeșu, pictor român (d. 1928) 1909: Matt Busby, fotbalist și antrenor scoțian de fotbal (d. 1994) 1916: Vintilă Corbul, scriitor român (d. 2008) 1917: Mariana Șora, critic literar și eseist (d. 2011) 1926: Miles Davis, cântăreț american de jazz, compozitor și conducător de orchestră (d. 1991) 1941: Oana Manolescu, politician român de etnie albaneză 1942: Corneliu Ioan Dida, politician român (d. 2008) 1964: Lenny Kravitz, chitarist, cântăreț american 1968: Prințul Frederic, prinț moștenitor al Danemarcei 1975: Lauryn Hill, interpretă de muzică pop Decese 604: Augustin de Canterbury, primul episcop de Canterbury 946: Edmund I al Angliei (n. 921) 1421: Mehmed I, sultan otoman (n. 1389) 1512: Baiazid al II-lea, sultan otoman (n. 1447) 1535: Francesco Berni, poet italian (n. 1498) 1644: Alfonso al III-lea d'Este, Duce de Modena (n. 1591) 1679: Ferdinand Maria, Elector de Bavaria (n. 1636) 1762: Alexander Gottlieb Baumgarten, filosof german (n. 1714) 1883: Abd el-Kader, învățat arab, lider al luptei algeriene de eliberare națională (n. 1808) 1976: Martin Heidegger, filosof german, reprezentant al existențialismului (n. 1889) 1995: Ștefan Bănică, actor român (n. 1933) 1996: Ovidiu Papadima, istoric și critic literar român (n. 1909) 1997: Cezar Baltag, poet român (n. 1939) 2008: Sydney Pollack, regizor, producător, actor american (n. 1934) 2010: Jean Constantin, actor român de teatru și film (n. 1928) 2018: Alan Bean, astronaut american (n. 1932) Sărbători Georgia - Ziua națională Sf. Ap. Carp și Alfeu, din cei 70; Sf. Mc. Averchie și Elena Sf. Filip Neri
11:00
  Berbec Berbecii sunt sfătuiţi de astrologi să petreacă ceva timp de calitate, cu privire la sănătatea ş iaspectul lor fizic. Mai exact, faceţi sport, ieşiţi la alergat, faceţi o schimbare în alimentaţie şi începeţi un nou stil de viaţă. Categoric veţi observa diferenţele şi veţi înţelege că aşa este mult mai bine. Taur Taurii au nevoie de odihnă în această zi, aşa că ieşitul în parc, la un picnic, alături de cineva drag, poate fi o idee grozavă. Există, de asemenea, o mare posibilitate de noroc în afaceri în această zi, deși acest lucru nu ar trebui să vă distragă atenția de la bugetul sau economiile voastre. Gemeni Gemenii au parte de fericire în această zi, din partea persoanei iubite sau a celor dragi (prieteni, rude). Vă aşteaptă o surpriză frumoasă. Nu vă asumaţi riscuri financiare în această zi, indiferent de cât de bine planificate par. Există o mare șansă să apară ceva care să spulbere şansele de succes, aşa că fiţi chibzuiţi mai bine. Rac Racii îşi vor petrece ziua în compania prietenilor sau a familiei. Fie mergeţi la un eveniment, fie ieşiţi pur şi simplu în oraş. Evitaţi să planificaţi totuşi această zi, lăsaţi lucrurile să vină de la sine. Este un moment bun şi pentru a vă reactualiza garderoba de vară. Leu Indiferent de cât de bine te simţi acasă, ar fi cazul să ieşi în oraş şi să te distrezi. Mai ales dacă eşti singur şi în căutarea unui partener cu care să legi o relaţie serioasă. Este o zi ideală pentru a o petrece în aer liber, chit că vorbim de participarea la o competiţie sportivă sau doar de un picnic alături de prieteni. Astrele sunt în favoarea ta, astfel că până la sfârşitul zilei îţi vei face cunoştinţe noi, oameni care te vor ajuta pe viitor. Fecioară Fecioarele au parte de o zi în care partea de creaţie este folosită intens. Imaginează-ţi că vezi lumea prin ochii unui copil şi reuşeşti să te bucuri de multe lucruri mici, pe care în od normal le-ai trece cu vederea. Nimeni nu este prea bătrân pentru a se distra în weekend. Poate chiar vei avea ocazia să practic, din nou, un joc care te fascina în copilărie, precum leapşa sau de-a v-aţi ascunselea. Balanţă Chiar dacă la început multă lume nu te înţelege, trebuie să îi loveşti pe cei de lângă tine cu sinceritatea ta. În cele din urmă, oamenii vor înţelege demersurile tale şi toată lumea încheie ziua cu zâmbetul pe buze. După ce îţi descarci sufletul ar fi bine să te regrupezi cu ajutorul unei şedinţe de shopping sau poate citind o carte pe care ai început-o de mult şi ai cam uitat să o termini. Scorpion Este momentul să iei o decizie radicală. Ai de răspuns la o întrebare care te macină de ceva vreme şi ar cam fi momentul să iei taurul de coarne. Dar fi onest când spui lucrurilor pe nume. Trebuie să înţelegi că prieteniile de lungă durată nu se leagă din prima aşa că evită să expui toate cărţile de joc de la prima mână. Este posibil să oferi un avantaj unei persoane care nu este tocmai interesată de binele tău. Săgetător Săgetătorul face un mare pas spre viitor. Dacă această șansă se prezintă, nu întârzia. Pur și simplu aduna un grup de prieteni, cei mai apropiați și cei mai de încredere, sfătuieşte-te cu ei și cere-le sprijinul în ce vrei sa faci. Acest grup de oameni ar trebui să te facă să simți ca totul este posibil cu ei în spatele tău. Gândeşte-te că sunt rare aceste persoane care te ajută necondiţionat, iar dacă ai ocazia întoarce înzecit serviciul. Capricorn Capricornul ar fi bine să se asigure că îşi controlează emoțiile. Luați în considerare tonul cuvintelor voastre atunci când interacționați cu cei dragi. În acest fel, puteți evita în mod accidental declanșarea unui conflict între membrii familiei din cauza unei înțelegeri greșite. În această seară ar fi un moment minunat să începeți să vă actualizați garderoba pentru vară. Vărsător Vărsătorul astăzi s-ar putea pierde într-o plimbare cu treburi și de îngrijire a familiei, în special a unui bătrân bolnav. Este posibil ca acest lucru să aibă un impact negativ asupra situaţiei tale sentimentale, deoarece nu este într-adevăr momentul să căutați un partener. Cei care se află într-o relație deja ar trebui să se lupte pentru a-și aminti să găsească timp pentru romantism printre haosul ușor, care poate fi uneori viața de familie. Peşti Peştii au un moment în care simt ca sunt pe punctul de a ceda nervos, din cauza unor acumulări de probleme. Asigurați-vă că faceți pasul înapoi și respirați puţin, astfel încât să nu exagerați. Dacă aveți nevoie să faceți o pauză de la stresul zilnic, vă oferiți un timp să faceți o călătorie scurtă, fie singură, fie cu un prieten apropiat, undeva unde nu ați mai fost vreodată.  
11:00
„Este o zi importantă şi asta nu v-o spun numai dumneavoastră, jurnaliştilor, ci tuturor românilor: Haideţi la vot!”, le-a spus Iohannis ziariştilor, înainte de a-şi exercita opţiunea electorală, scrie Agerpres. La ieşirea de la secţia de la Liceul „Jean Monnet” din Bucureşti unde a votat, Iohannis i-a îndemnat din nou pe români să se prezinte la urne. „Veniţi la vot, dragi români! Veniţi la vot că astăzi puterea politică este la voi. Astăzi, decidem împreună cum arată România de mâine. Merită, chiar merită să votaţi! Astăzi, dragi români, decideţi pentru următoarele luni, ani. Suntem la primele alegeri dintr-un ciclu mai lung. Este începutul unei serii de alegeri şi astăzi puteţi să începeţi să schimbaţi România. Am votat. În campania electorală am constatat că am avut mai multe iniţiative de mobilizare la vot decât altădată. Acest lucru mă bucură foarte mult şi ţin aici, în secţia de votare, să mulţumesc tuturor celor care au iniţiat campanii de mobilizare pentru vot şi cetăţeni persoane private şi companii şi ONG-uri. Veniţi, dragi români, la vot! Nu lăsaţi pe alţii să decidă în locul vostru”, a afirmat el. Când a ajuns la secţia de votare, mai multe persoane aşteptau pentru a-şi exprima opţiunea, şeful statului aşezându-se la rând, după ce i-a salutat pe membrii Biroului secţiei. „Îmi face plăcere să stau aici cu dumneavoastră”, le-a spus Iohannis celor aşezaţi la rând. 
Acum 24 ore
20:30
Gateway reprezintă proiectul agenţiei spaţiale nord-americane pentru a duce astronauţi pe Lună până în 2024, scrie Reuters, citat de Descoperă. Administraţia Trump a făcut din întoarcerea pe Lună o prioritate de rang înalt. Chiar Mike Pence, vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii, a anunţat, în cadrul unui eveniment din 26 martie 2019, intenţia NASA de a construi o platformă pe orbita selenară şi de a transporta astronauţi către Polul Sud al satelitului „prin orice mijloace necesare” până în anul 2024. Proiectul Gateway este important nu doar prin faptul că va reprezenta un avanpost care să permită explorarea Lunii. De asemenea, el va putea fi folosit drept punct de plecare pentru viitoare misuni cu echipaj uman care să exploreze Marte. În baza contractului semnat cu NASA, Maxar va primi aproximativ 375 milioane de dolari pentru a proiecta şi construi componenete necesare pentru sistemele de propulsie, comunicare şi alimentare cu energie ale platformei şi ale modulului lunar. De asemnea, anunţul făcut de Jim Bridenstine a condus spre o creştere cu aproximativ 20% a valorii acţiunilor listate la bursă ale acestei companii.
18:15
Statele Unite au anunţat vineri desfăşurarea a 1.500 de soldaţi în Orientul Mijlociu, descrisă ca un efort de a consolida apărarea împotriva Iranului, în timp ce au acuzat Gărzile Revoluţionare ale ţării că sunt direct responsabile pentru atacuri asupra unor petroliere în această lună. „America (...) trimite două nave de război în regiune. Dacă ei comit cea mai mică prostie, vom trimite aceste nave la fundul mării împreună cu echipajul şi avioanele lor folosind două rachete sau două noi arme secrete”, a declarat generalul Morteza Qorbani, consilier în comandamentul militar iranian, pentru Mizan. Acţiunile Statelor Unite sunt ultimele ale administraţiei Trump în timp ce ea subliniază ceea ce consideră a fi ameninţarea unui potenţial atac din partea Iranului şi urmează după deciziile de a accelera desfăşurarea unui portavion, precum şi trimiterea de bombardiere şi rachete suplimentare Patriot în Orientul Mijlociu. Experţi occidentali afirmă că Iranul îşi exagerează adesea capabilităţile pentru arme, deşi există preocupări legate de programul său de rachete, în special cele balistice cu rază lungă de acţiune.
18:15
Până în 2009, europarlamentarii primeau același salariu ca parlamentarii din țara lor de origine, astfel încât, de exemplu, un europarlamentar italian câștiga de patru ori mai mult decât omologul său spaniol și de 14 ori mai mult decât cei din țări precum România, recent intrate în Uniunea Europeană, la acea vreme, scrie DIGI24.  Toți europarlamentarii primesc același salariu, de aproximativ 8.700 de euro, din care se scad apoi taxele plătite către UE și contribuțiile. Astfel, salariul net al unui europarlamentar este de 6.824,85 de euro. Pe lângă asta, majoritatea statelor membre UE își obligă europarlamentarii să plătească taxe și în țară, astfel că salariul pe care îl ia în mână un europarlamentar variază în funcție de legislația privind taxele din țara sa de origine. Salariul unui europarlamentar este calculat ca reprezentând 38,5% din salariul de bază al unui judecător de la Curtea Europeană de Justiție, deci europarlamentarii nu au control asupra sumei pe care o primesc lunar pentru această funcție. Deși toți europarlamentarii au același salariu, există și unele excepții: demnitarii care au avut un mandat în Parlamentul European și înainte de alegerile din 2009 au putut opta pentru a fi plătiți conform sistemului din țara lor, adică pentru a încasa același salariu precum membrii Parlamentului statului respectiv. Un europarlamentar mai primește și alți bani, pe lângă salariu Pe lângă salariu, un europarlamentar mai primește și alte sume de bani pentru activitatea sa. Acestea sunt grupate în: Cheltuieli pentru deplasări Europarlamentarii își pot deconta toate cheltuielile de deplasare la sesiunile plenare din PE, la întâlnirile de comitet sau la reuniunile grupurilor politice, care au loc la Bruxelles sau Strasbourg. Diurna zilnică Un europarlamentar mai primește și o diurnă de 320 de euro pentru acoperirea costurilor cu cazarea, mesele și alte cheltuieli pentru fiecare zi în care se află la Bruxelles sau Strasbourg, cu condiția ca ei să semneze registrul de prezență la evenimentele la care participă. Diurna este redusă la jumate dacă europarlamentarii nu sunt prezenți la mai mult de jumătate din sesiunile plenare unde se votează. Pentru evenimentele și întâlnirile care au loc în afara Uniunii Europene, diurna zilnică este de 160 de euro, însă cheltuielile cu cazarea sunt decontate separat. Costuri de cazare În 2019, un europarlamentar mai poate primi și 4.513 euro pe lună, pentru a acoperi activitatea de europarlamentar, precum costurile cu închirierea biroului, costurile de management, abonamente la companii de telefonie etc. Vârsta la care europarlamentarii se pot pensiona este 63 de ani, iar o pensie de europarlamentar reprezintă echivalentul a 3,5% din salariul pentru un an de mandat în PE, dar nu mai mult de 70% în total.
17:00
Marinarii au fost ridicaţi de pe trei nave, împotriva cărora marina militară rusă a deschis focul, în timp ce treceau prin strâmtoarea care leagă Marea Neagră de Marea Azov. Instanţa din Hamburg a cerut Rusiei să elibereze imediat navele şi marinarii şi a afirmat că atât Moscova, cât şi Kievul trebuie să se abţină de la orice acţiuni care ar putea agrava diferendul bilateral. „Tribunalul notează că orice acţiune care afectează imunitatea navelor militare poate provoca daune grave demnităţii şi suveranităţii unui stat şi îi poate submina securitatea naţională”, a declarat preşedintele instanţei, Jin Hyun Paik. Ucraina a cerut deja eliberarea marinarilor şi returnarea navelor confiscate, dar Rusia nu a dat curs nici acestei solicitări, nici celei similare formulate de Uniunea Europeană. Sâmbătă, ministerul de externe al Rusiei a comunicat că nu a participat la audieri şi că intenţionează să îşi susţină punctul de vedere conform căruia arbitrajul nu are jurisdicţie asupra incidentului din Strâmtoarea Kerci. Tribunalul Internaţional pentru Dreptul Mării a fost înfiinţat prin Convenţia ONU din 1982 privind dreptul mării, semnată atât de Rusia, cât şi de Ucraina, însă nu dispune de mijloace prin care să îşi impună deciziile. Un tratat bilateral stabileşte că atât Rusia, cât şi Ucraina au dreptul de a folosi Marea Azov, dar tensiunile în regiune au crescut după ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014. Ulterior, Rusia a construit un pod rutier peste Strâmtoarea Kerci. Ambele ţări au reclamat întârzieri ale transportului maritim şi hărţuiri. În privinţa incidentului din 2018, Moscova susţine că a fost vorba de o provocare din partea Kievului şi că navele ucrainene - două vase cu artilerie, blindate, şi un remorcher - au intrat ilegal în apele teritoriale ruse, obligând serviciul rus de securitate FSB să intervină. Ministrul adjunct de externe al Ucrainei, Olena Zerkal, a apreciat că „ordinul tribunalului este un semnal clar pentru Rusia că nu poate încălca nepedepsită legislaţia internaţională” şi a adăugat că se aşteaptă ca Moscova să se conformeze rapid deciziei instanţei. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat că eliberarea navelor şi a marinarilor ar fi primul indiciu privind intenţia conducerii de la Moscova de a pune capăt conflictului cu Ucraina.
Ieri
16:15
Aceștia au propus polițiștilor sume și de până zece mii de lei pentru că a scăpa nepedepsiți pentru că șofau în stare de ebrietate sau pentru că au condus cu viteză, scrie IPN. Serviciul protecție internă și anticorupție al MAI, menționează într-un comunicat de presă că șapte din cele 21 de cazuri de corupere activă înregistrate au avut loc  în municipiul Chișinău. Conducătorii auto le-au propus polițiștilor sume cuprinse între o sută și zece mii de lei, pentru a nu le fi întocmite procese-verbale cu privire la contravenție. Astfel, șoferii au încercat să scape de pedepse pentru conducerea mijlocului de transport în stare avansată de ebrietate, încălcarea limitei de viteze și lipsa permisului de conducere. De asemenea, pentru exploatarea vehiculelor cu parbrizul şi geamurile portierelor din față umbrite, pentru parcare neregulamentară, precum și conducerea automobilului cu permis de conducere fals. Cei 21 de conducători auto riscă pedeapsă cu închisoare de până la șase ani, cu amendă în mărime de la 100.000 la 200.000 de lei. Potrivit datelor Inspectoratului Național de Patrulare, peste 90% din accidente se produc din vina șoferilor, iar principalele cauze sunt excesul de viteză și neadaptarea acesteia în timpul deplasării pe anumite porțiuni de drum sau în anumite condiții meteo. Printre cauze se mai numără neacordarea priorității în intersecții sau la traversarea pasajelor pietonale, precum și șofarea sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise.
16:15
Teodor Meleşcanu a participat, vineri la New York, la o reuniune în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, pe tema Impactul operaţiunilor de menţinere a păcii asupra consolidării şi permanentizării păcii, organizată de Indonezia şi Costa de Fildeş, anunţă Ministerul Afacerilor de Externe, relatează mediafax.  Sursa citată mai precizează că ministrul de Externe a avut întâlniri cu o serie de Reprezentanţi Permanenţi la ONU a unor state membre a grupului Uniunii Africane - Ghana, Tanzania, Coasta de Fildeş, Benin, Tunisia, Etiopia şi Maroc, precum şi cu prim-ministrul din Saint Vincent şi Grenadine, Ralph Gonsalves şi cu Reprezentantul Permanent la ONU al Indiei, în cadrul cărora a promovat candidatura României pentru un loc de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU (2020-2021). În intervenţia sa din cadrul reuniunii Consiliului de Securitate al ONU Teodor Meleşcanu a subliniat contribuţia constantă a României în procesele de menţinere şi de consolidare a păcii, prin deţinerea funcţiei de Preşedinte a Comisiei pentru Consolidarea Păcii (Peacebuilding Commission - PBC) în 2018 şi exercitarea mandatului de vicepreşedinte PBC în 2019. De asemenea, ministrul de Externe a menţionat că, din 1991, România a contribuit cu peste 12.500 de militari, poliţişti, jandarmi şi ofiţeri de pază şi protecţie, care au servit sub drapelul ONU în 25 de misiuni de menţinere a păcii din întreaga lume, mai spune sursa menţionată. Nu în ultimul rând, Meleşcanu a afirmat că România susţine iniţiativa Secretarului General ONU intitulată „Acţiunea pentru menţinerea păcii”.
15:00
Paralizia somnului este o tulburare a somnului care afectează aproximativ 7,6% din populaţia lumii cel puţin o dată în viaţă. Cele mai predispuse categorii includ studenţii, persoanele care suferă de sindromul stresului post-traumatic sau persoanele care suferă atacuri de panică, potrivit unui studiu, scrie Live Science, citat de Descoperă.  De-a lungul istoriei, paralizia din timpul somnului a fost consemnată sub diferite nume. Pornind de la poveşti de groază sau legende din folclorul diferitelor culturi, toate relatările erau conectate de incapacitatea de mişcare a celor care sufereau de aşa ceva. Uneori, relatările legate de această paralizie cuprind detalii şocante, legate de modul în care a fost resimţită, unii pacienţi povestind că se simţeau sufocaţi sau ţinuţi la pâmânt. Cea mai veche relatare clinică a acestui fenomen îi aparţine unui medic olandez din anul 1664. Folosind tehnologiile moderne, cercetătorii din domeniul medical au obţinut o mai bună înţelegere a acestei afecţiuni, clasificând-o drept tulburare neuronală, în contrast cu folclorul care o ascocia cu paranormalul. Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că paralizia din timpul somnului îşi are originea în întreruperea somnului REM, faza somnului caracterizată cu producerea viselor şi cu mişcarea rapidă a ochilor. „În timpul acestei paralizii, două dintre aspectele somnului REM persistă şi atunci când te-ai trezit. Ai cele mai mari şanse de a visa în timpul somnului REM, atunci când corpul devine paralizat pentru a preveni orice acţiune a corpului pe baza viselor”, explică Brian Sharpless, expert în psihologie clinică şi autor al cărţii „Paralizia din timpul somnului: perspective psihologice şi medicale”, apărută la Oxford University Press în 2015. În timpul unui episod de paralizie, o persoană nu se poate mişca pentru câteva minute sau chiar secunde înainte de a se trezi sau a adormi, iar în timp ce rămân nemişcaţi, unii pacienţi experimentează halucinaţii. Acestea se află la baza folclorului care leagă paralizia din timpul somnului cu activităţile şi entităţile paranormale. Un studiu efectuat pe 185 de voluntari cu privire la această tulburare de somn a ajuns la concluzia că aproximativ 58% dintre cei diagnosticaţi cu paralizie în timpul somnului au raportat faptul că au simţit o prezenţă malefică alături de ei, adesea non-umană. Cauzele acestui tip de paralizie ocupă o plajă largă de posibilităţi, pornind de la factori genetici, trecut traumatic, probleme anterioare cu sănătatea sau chiar somn de proastă calitate. Din această cauzăa, această tulburare a somnului nu se manifestă în mod regulat, dar unii specialişti sunt de părere că: „Episoadele de paralizie coincid adesea cu perioadele de stres”, explică dr. Daniel Denis, psihiatru. Pentru evitarea unor astfel de episoade, medicii sugerează să ne asigurăm că avem parte de somn odihnitor pe cât posibil, să urmăm un program de somn regulat, să evităm consumul de alcool, droguri sau tutun pe parcursul nopţii cu cel puţin 3 ore înainte de a ne pune la somn. „Dacă aceste sfaturi nu ajută şi continuaţi să aveţi astfel de episoade care devin mai frecvente, este cazul să vă adresaţi unui specialist”, ne sfătuieşte Shelby Harris, directorul Centrului de Medicină a Somnului din Bronx, New York.
14:45
Potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în raport cu luna precedentă, oferta netă de valută de la persoanele fizice a crescut cu 70,1 milioane de dolari (+50,6%), iar cererea netă de valută din partea agenților economici – cu 52,5 milioane de dolari (+45,6%). În aceste condiții, BNM a intervenit prin cumpărări nete de valută în sumă de 57,5 milioane de dolari. În structura ofertei nete de valută de la persoanele fizice, ponderea majoritară i-a revenit în continuare monedei unice europene (73,1%). În aprilie, leul moldovenesc s-a depreciat în valori medii cu 2,9% în raport cu dolarul SUA, până la 17,6777 USD/MDL, comparativ cu 17,1859 USD/MDL în luna martie.
14:00
Grupul, care include lanţul italian Jamie, Barbecoa şi Fifteen, a fost redus de la 25 de restaurante la trei, relatează BBC, citat de mediafax. Dispariţia restaurantelor face parte dintr-o tendinţă mai largă, potrivit statisticilor firmei de date CGA. Lanţurile au înregistrat o scădere cu 1,1% a numărului de restaurante în anul încheiat în martie, o scădere mai accentuată decât scăderea de 0,1% înregistrată din decembrie până în decembrie, care a fost prima scădere într-un deceniu. Kate Nicholls, directorul executiv al organismului comercial UKHospitality, spune că se închid 15 restaurante pe săptămână, pe fondul politicilor politice şi economice „tulburi” care afectează cheltuielile de consum. După un deceniu în care sectorul restaurantelor a tot crescut, numărul de restaurante s-a contractat pentru prima dată anul trecut, deoarece lanţurile suferă implicaţiile a 10 ani de expansiune rapidă. În această perioadă, multe lanţuri licitau pentru aceleaşi proprietăţi, ridicând chiriile şi generând plăţi suplimentare pentru companii, potrivit expertului în domeniul ospitalităţii la EY, Christian Mole. Marjele de profit sunt, de asemenea, ameninţate de creşterea costurilor cu alimentele. Incertitudinea Brexit a afectat valoarea lirei, dăunând importatorilor, a spus Mole. Între timp, restaurantele - care depind adesea de lucrătorii din străinătate - şi-ar putea creşte costurile salariale, dacă Brexit le va împiedica să angajeze personal străin. Pe de altă parte, a apărut şi o schimbare în comportamentul consumatorilor. Mole spune că „tinerii bogaţi dar grăbiţi” au preferat opţiunile „grab and go” de la Itsu, Wagamama şi Leon. Dar oamenii încă mai mănâncă, spune Karl Chessell, director diviziei pentru produse alimentare şi de vânzări cu amănuntul la CGA. "Diferenţa este această creştere uriaşă a ofertei de pe piaţă." Mai există încă 5.785 de restaurante care sunt parte dintr-un lanţ sau altul în Marea Britanie. În cazul lui Jamie Oliver, experţii spun că piaţa s-a schimbat şi compania nu a reuşit să răspundă destul de repede la aceste schimbări. Mai mulţi clienţi doresc alimente sănătoase, şi adesea caută ceva nou, iar răpspunsul lanţurilor este lent. În plus, celebritatea l-a ajutat pe chef pe termen scurt, dar nu a rezistat ca strategie în timp. Oliver, celebru pentru emisiunile sale de televiziune şi cărţile de reţetele culinare, a declarat că „este profund întristat de acest rezultat şi doreşte să le mulţumească angajaţilor şi furnizorilor care s-au implicat cu inima şi sufletul în această afacere de peste zece ani”. În februarie anul trecut, presa britanică a scris că Jamie Oliver acumulase datorii de 71,5 milioane de lire sterline (80,7 milioane de euro), din care 2,2 milioane de lire sterline erau salarii restante pentru angajaţii din restaurantele sale. Jamie Oliver şi soţia sa, Jools, au o avere estimată la 150 de milioane de lire sterline. Potrivit unor documente depuse în instanţă anul trecut, bunurile personale ale lui Oliver nu sunt în pericol, chiar dacă reţeaua de restaurante intră în faliment. În 2017, starul TV a închis şase restaurante, dând vina pe Brexit, care urma să scumpească produsele importate şi să conducă la scăderea numărului de clienţi.  
13:30
Cele două jurnale aparţin lui Simon Forman, un astrolog  şi vindecător nu prea de încredere, despre care se crede că ar fi trăit între 1552 şi 1611. Acesta îşi defăşura activitatea în Anglia, alături de protejatul să, Richard Napier. În acea perioadă, ocupaţia de astrolog implica şi oferirea de îngrijiri medicale celor care aveau nevoie de aşa ceva. Cercetătorii au aflat despre Simon Forman că s-a născut în Wiltshire şi că a studiat la Oxford. El a supravieţuit izbucnirii ciumei, din 1592, fapt care i-a consolidat reputaţia de vindecător, notează Live Science, citat de Descoperă.  A păstrat jurnale de-a lungul anilor, dar cercetătorii au recuperat şi digitalizat notiţele dintre anii 1596 şi 1603, acestea însumând 80.000 de cazuri. Acestea pot fi consultatea după dată, simptomele pacienţilor sau alţi factori. Între aceşti alţi factori, cercetătorii sunt nevoiţi să creeze o categorie individuală pentru tendinţele indiscrete ale astrologului de a-şi spiona pacienţii. Forman este descris ca un narcisist care încerca adesea să îşi seducă clienţii şi a cărui muncă nu s-ar putea ridica la standardele etice care sunt impuse practicanţilor medicinei din ziua de azi. În ciuda modului a pus pe hârtie modul în care interacţiona cu pacienţii, jurnalele lui Forman reprezintă un izvor de informaţii cu privire la preocupările medicale şi personale ale celor care trăiau sub domnia reginei Elisabeta I. Pentru a-şi trata pacineţii, Forman şi Napier apelau la cadranele astrologice, pe care le consultau pentru a descoperi sursele problemelor pe care aceştia le raportau. Nici tratamentele pe care le prescriau nu se apropiau de standardul medicinei moderne cu care suntem obişnuiţi. De fapt, astrologii şi alţi vindecători ai perioadei puteau recomanda o multitudine de remedii, care variau de la neobişnuite, precum atingerea mâinii unei personane decedate, până la folosirea carcaselor de porumbei pe post de încălţări. Deşi astfel de tratamente ar putea părea în cel mai bun caz amuzante, în acea perioadă erau recomandate şi unele tratamente extrem de periculoase, aici numărându-se doctorii pe bază de mercur.
13:00
Muntele Agung a aruncat lavă şi pietre pe o distanţă de circa 3 kilometri, iar cenuşa provenită de la acesta a acoperit zeci de sate, au indicat responsabilii, precizând că pe moment nu a fost înregistrate victime, scrie Reuters, citat de Agerpres. Sâmbătă, zborurile companiilor Qantas Airways, JetStar şi Virgin Airlines operau normal. Autorităţile aveau pregătite 50.000 de măşti, însă nivelul de alertă pentru vulcan a rămas neschimbat şi nu au existat evacuări. La sfârşitul anului 2017, autorităţile au ridicat nivelul de alertă pentru Agung după o intensificare a activităţii sale, care a condus la evacuări şi la perturbarea traficului aerian. De atunci, nivelul de alertă a fost redus, însă vulcanul, situat în estul insulei Bali, a continuat să erupă intermitent, perturbând mai multe curse aeriene. În 1963, o erupţie majoră a Muntelui Agung s-a soldat cu moartea a peste 1.000 de persoane şi distrugerea mai multor sate. Insula Bali, renumită pentru plajele şi templele sale, atrage anual circa 5 milioane de vizitatori.
12:15
Sud-americanul s-a impus cu 6-3, 6-4 într-o partidă ce a durat o oră şi 18 minute. Pentru prestaţia sa de la Geneva, Radu și-a asigurat un cec în valoare de circa 27 de mii de euro, dar şi 90 de puncte ATP, cu care va urca în clasamentul ATP în top 40 mondial. Pentru Radu Albot urmează turneul de Mare Șlem de la Roland Garros.
12:00
Potrivit unei dispoziții semnate de viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, traficul rutier va fi suspendat pentru executarea lucrărilor de reparație capitală a rețelelor termice în zonă. Potrivit altor dispoziții, în legătură cu reparația traseelor termice, în perioada 3 iunie și 28 iunie, traficul rutier va fi suspendat pe strada A. Cosmescu din capitală, tronsonul cuprins între străzile M. Lomonosov și I. Nistor. În aceeași perioadă, traficul va fi suspendat parțial pe strada G. Cașu, în perimetrul străzilor Malina Mică și I. Nistor. În perioada 3 și 30 iunie, circulația va fi restricționată pe strada Valea Dicescu din capitală, tronsonul cuprins între străzile Mitropolit G. Grosu și V. Dokuceaev. Între 3 iunie și 1 iulie, traficul va fi suspendat pe strada M. Lomonosov, tronsonul cuprins între străzile M. Lomonosov, 30/1 și Vl. Korolenco”. Conducătorii auto care traversează zona sunt rugați să respecte semnalizarea rutieră temporară. 
11:00
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în localitatea Unțești din raionul Ungheni au fost smulse foi de ardezii de pe acoperișul mai multor case, iar în satul Rădenii Vechi precipitațiile au distrus o porțiune din drumul local. La Cahul ploaia a compromis suprafețe de culturi agricole în localitățile Giurgiulești și Câșlița Prut, iar în Slobozia Mare au fost inundate porțiuni de drum local. În localitățile Cotovscoie, Etulia și Cișmichioi din Găgăuzia precipitațiile au deteriorat drumuri locale și au afectate culturi agricole.  În satul Cișmichioi, au avut de suferit circa 24 de hectare de vii și 23 de hectare de livezi de cireș și prun. Presa locală din sudul țării scrie că străzile au fost acoperite de bucăți de gheață, iar mai multe curți au fost inundate. Potrivit sătenilor, vremea rea le-a adus pagube semnificative. Angajații IGSU continuă și astăzi lucrările de fortificare a digurilor de protecție în preajma râului Nistru. Pe parcursul zilei de vineri au fost efectuate lucrări de defrișare a arbuștilor și arborilor pe un sector cu o lungime de aproximativ patru kilometri din apropierea satului Crocmaz spre direcția satului Tudora, pentru a permite unităților de tehnică întreprinderea lucrărilor de consolidare a digului. Salvatorii și carabinierii au efectuat lucrări de consolidare a digului cu saci cu nisip în regiunea stadionului satului Crocmaz. În urma ridicării nivelului apei în râurile Nistru și Prut, la IGSU a fost activată Celula de criză cu implicarea experților din cadrul mai multor srtucturi de stat.
11:00
Capul sculptat în marmură albă are dimensiuni uşor mai mari decât cele normale şi datează din timpul Imperiului Roman, care cuprinde perioada cuprinsă între secolul I î.Hr. şi secolul al III-lea - al IV-lea d.Hr., scrie dpa, citată de Agerpres. Se estimează că obiectul înfăţişează chipul unei zeiţe, conform unui comunicat emis de consiliul local. Capul a fost descoperit pe Via Alessandrina, care se întinde aproape paralel cu Via dei Fori Imperiali, cel mai mare drum ce duce către Colosseum. Primarul Romei, Virginia Raggi, a publicat pe Facebook un mesaj în care a calificat descoperirea drept „uimitoare”. 
10:00
  Expertul „WatchDog” Valeriu Pașa consideră că vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. Mai mult, expertul este de părere că acest scrutin anticipat chiar este necesar pentru că ceea ce s-a întâmplat pe 24 februarie nu pot fi numite alegeri. „Noi avem nevoie de alegeri normale și acest lucru este cel mai important. Nu este important cine va câștiga, nu este important cine va fi la putere, dar este important ca acest Parlament să fie reprezentarea voinței poporului la alegeri libere, democratice și desfășurate în baza unor canoane elementare”, a declarat Valeriu Pașa. În opinia lui, socialiștii și blocul ACUM trebuie să se înțeleagă referitor la o colaborare de scurtă durată pentru a asigura condiții bune pentru scrutin. Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că nu este absolut sigur că vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Despre faptul că reprezentanții Partidul Democrat practic nu ies în spațiul public ca să se expună pe marginea situației postelectorale create, comentatorul spune că PDM va ieși în spațiul public atunci când va avea ce spune. „Se pare că nu există o decizie, ea încă nu a fost luată în formă finală. Sper că, totuși, va exista o alianță pentru că alegerile anticipate nu vor duce la vreun rezultat. Din moment ce această decizie nu este definitivată, nu se pronunță pentru că nu au ce spune”, a declarat Corneliu Ciurea în cadrul emisiunii „Piatnița s Anatoliem Golea” de la RTR Moldova. Juristul PSRM, Fadei Nagacevschi, spune că niciodată o coaliție „situativă” nu a oferit calitate pe teritoriul Republicii Moldova. Acesta întotdeauna este un factor de destabilizare pentru că în cazul unei coaliții „situative” fiecare proiect trebuie discutat aparte și niciodată nu aduce vreun beneficiu. „Lumea experților și juriștilor spune că dacă pe 9 iunie nu va fi investit noul Guvern, atunci vor avea loc alegeri anticipate. Acum nu avem despre ce discuta, există o hotărâre a Curții Constituționale”, a menționat Fadei Nagacevschi.
09:45
Pentru cele 441 de secţii de votare înfiinţate pentru alegătorii români din străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a trimis 4.000.500 de buletine de vot, atât pentru alegerile europarlamentare, cât şi pentru referendumul naţional. Au fost distribuite câte 1.333.500 de buletine de vot pentru alegerea candidaţilor României în Parlamentul European, pentru întrebarea nr. 1 de la referendumul naţional, respectiv pentru întrebarea nr. 2 de la referendumul naţional. De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe a expediat 1.301.230 de timbre autocolante şi 2.147 de ştampile cu menţiunea „VOTAT”, relatează Agerpres.  Cele mai multe secţii de votare pentru europarlamentare sunt în Italia - 76, dintre care 5 la Roma. În Spania vor fi deschise 50 de secţii de votare, în timp ce în Germania vor fi 25. În Israel, românii din străinătate au la dispoziţie patru secţii de votare: două la Tel Aviv, una la Ierusalim şi una în Haifa. În Republica Moldova, potrivit ordinului de ministru, sunt deschise 36 de secţii de votare, dintre care 12 la Chişinău. În Irak, românii din străinătate pot vota la ambasadă, în Bagdad, sau la secţia consulară din Erbil. Spaţiile în care vor fi organizate secţiile de votare pentru europarlamentarele din 26 mai sunt ambasade sau secţii consulare ale României, dar şi clădiri cu alte utilităţi. Lista tuturor secţiilor de votare, precum şi alte informaţii utile referitoare la desfăşurarea scrutinului în străinătate sunt disponibile pe site-ul MAE. Alegerile europarlamentare şi referendumul naţional se vor desfăşura în aceleaşi secţii de votare.  La secţiile de votare organizate în străinătate pot vota cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinatate. De asemenea, pot vota cetăţenii cu drept de vot din alte state membre ale Uniunii Europene care s-au înscris în listele speciale pentru a vota membrii din România în Parlamentul European. În străinătate se poate vota cu paşaportul diplomatic; paşaportul diplomatic electronic; paşaportul de serviciu; paşaportul de serviciu electronic; paşaportul simplu; paşaportul simplu electronic; paşaportul simplu temporar; cartea de identitate; cartea de identitate provizorie; cartea electronică de identitate; buletinul de identitate. Nu se poate vota pe baza titlului de călătorie şi nu se utilizează cărţile de alegător. Alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare, în acelaşi interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea „VOTAT”, pe buletine de vot separate. Prezenţa la vot va fi consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin. Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine. Pentru ambele scrutine votarea începe la ora 7,00 (ora locală) şi se desfăşoară până la ora 21,00 (ora locală), când secţia de votare se închide. Alegătorii care la ora 21,00 (ora locală) se află în sala în care se votează pot să îşi exercite dreptul de vot. La secţiile de votare din străinătate nu se vor utiliza urne mobile. Cetăţenii români care sunt înscrişi în listele electorale ale altor state membre UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European numai după ce aceştia dau o declaraţie potrivit căreia nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru membrii în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale sunt înscrişi. Cetăţenii români care au vârsta de 18 ani, împliniţi până în ziua alegerilor inclusiv, pot vota atât la alegerile pentru Parlamentul European, cât şi la referendumul naţional. Cetăţenii altor state membre ale Uniunii Europene care au domiciliul sau reşedinţa în România (cetăţenii comunitari) şi care s-au înscris în lista electorală specială pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European pot vota doar la alegerile europarlamentare. La referendum, cetăţenii sunt chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la următoarele întrebări: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”. 
09:15
  Berbec Berbecii au parte de un weekend plin de aventură. Fie plecaţi în scop profesional, în interes de muncă, fie vă faceţi bagajele şi fugiţi în lume alături de persoana iubită. Vă veţi distra de minune orice ar fi, veţi cunoaşte oameni noi şi veţi vedea locuri interesante. Bucuraţi-vă din plin de această ocazie. Taur Taurii îşi fac planuri pentru creşterea bugetului. Mai exact aveţi idei pentru o nouă afacere şi ar fi cazul să le puneţi în aplicare. Aveţi curaj, cereţi sfatul apropiaţilor şi asociaţi-vă cu persoane de încredere. În această după-amiază încercaţi să petreceţi ceva timp în natură, deoarece vă va aduce un plus de relaxare şi vă va limpezi mintea. Gemeni Gemenii au nevoie de curaj. Încercaţi lucruri noi, ieşiţi din zona voastră de confort, mergeţi la evenimente alături de preiteni şi aveţi şansa de a cunoaşte pe cineva special. Se anunţă o nouă poveste de dragoste. În această după-amiază, vă recomandăm să vă încercați să faceți o yoga, să vă plimbați sau să vă odihniți mai mult ca de obicei. Rac Racii sunt sfătuiți să evite discuțiile despre adevărata stare a relației de dragoste. Sunt lucruri nelămurite și ar fi bine să rămână așa, până când va fi momentul propice pentru a lua decizii definitive. Dacă ai parte de un conflict emoțional sau ai probleme la serviciu, nu ezita să le împărtășești cu persoana iubită. Va înțelege de ce anumite probleme trebuie amânate. Spre seara atmosfera va fi mai relaxată și nu sunt excluse vești bune de la un prieten din copilărie. Leu Leii care se plictisesc și s-au săturat de ritmul vieții de zi cu zi sunt sfătuiți să treacă la acțiune. Marile aventuri nu vor pica din cer, trebuie plănuite pas cu pas. Contează să rezolvi câte o mică problemă, zilnic, iar într-un timp mai scurt decât îți imaginezi îți vei putea lua zborul. Nu îți neglija instinctul. Poate că dorința de a evada ascunde alte probleme, mai profunde. Fecioară Fecioarele întâlnesc o persoană care le dă lumea peste cap. Total diferită de ceea ce-și imaginau sau doreau, această apariție este deopotrivă misterioasă și familiară. De altfel, nu puțini nativi vor avea impresia că o cunosc de undeva. Profită de ocazie și mergi direct la țintă, chiar dacă va trebui să-ți aduni tot curajul. Spune cu sinceritatea care te caracterizează tot ce simți și nu ezita niciun moment. Poate că e momentul care îți va schimba viața. Balanţă Balanţa trebuie să fie foarte atentă la starea de azi. Dacă vă simțiți agitat, poate că ar fi o idee bună să mergeți la sala de gimnastică pentru a mai da drumul la nervi. De asemenea, o plimbare dimineață vă ajută. În caz contrar, ați putea sfârși să spuneți ceva ce nu vă doriţi și să începeți o ceartă între unii membri ai familiei. Scorpion Scorpionului se pare că alinierea actuală a stelelor vă aduce câteva emoţii mixte. Dacă te angajezi într-o formă de creativitate, ar fi o modalitate excelentă de a canaliza aceste emoţii. În caz contrar, vă puteţi manifesta aceste ieşiri în cadrul pasiunii dumneavoastră, sau poate e chiar bine să petreceţi puțin timp singură, înainte de a interacționa cu orice persoană iubită. Săgetător Săgetătorul trebuie să se asigure astăzi că nu acţionează superificial. Asigurați-vă că petreceți timpul potrivit în întâlniri cu oameni importaşi, deoarece ați putea pierde interesul unei persoane care ar putea să vă avanseze serios cariera. De asemenea, lipsa de atenţie ar putea să vă facă să pierdeţi o ocazie importantă în dragoste. Un romantism fierbinte se întrevede înainte de căderea nopții. Capricorn Capricornii trebuie să fie mai puţin negativişti, pentru că asta ar putea duce la ostilitate și la conflicte, fără ca cineva să ştie sigur de la ce a pornit scandalul. În schimb, încercați să vă petreceți timp cu membrii apropiați ai familiei, eventual la un picnic sau o ieşire la terasă. Cei care se află într-o relație trebuie să le spună mai des partenerilor lor ce simt despre ei. Vărsător Astăzi, Vărsătorii vor avea o surpriză extrem de plăcută. Ar putea fi vorba despre o veste bună, un dar de preţ sau cineva îşi va mărturisi dragostea pentru tine. Nu lăsa nimic să te întristeze astăzi. Această seară va fi cel mai bun moment pentru conversații profunde și întâlniri de neuitat. Peşti Peştii ar putea să se gândească la un nou hobby, să meargă într-o excursie sau să-şi viziteze familia sau prieteni pe care nu i-au mai văzut de foarte multă vreme. Seara, aţi putea merge la un concert sau la un film. Nu este deloc greșit atâta timp cât asta vă aduce bucurie. Fiţi mai atenţi cu partenerii de viaţă.
09:00
  Evenimente 1085: Alfonso al VI-lea al Leonului și Castiliei cucerește de la mauri orașul Toledo. 1420: Prințul portughez Henric Navigatorul este numit cu o bulă papală emisă de Papa Martin al V-lea, guvernatorul Ordinului lui Hristos. 1521: Dieta de la Worms a interzis scrierile reformatorului protestant Martin Luther și a cerut arestarea acestuia, după ce l-a găsit vinovat de erezie. 1555: Antoine de Navara își începe domnia ca rege al Navarei, după moartea socrului său, Henric al II-lea. 1728: Un decret regal emis de Ludovic al XV-lea permite francezilor să transporte vinuri nu numai în butoaie, ci și în sticle. Acest decret stă la baza înfloririi șampaniei Ruinart în Reims. 1846: Louis Napoléon Bonaparte evadează din închisoarea Ham (Somme), deghizat în muncitor. 1895: Dramaturgul, poetul și scriitorul Oscar Wilde este acuzat de „comiterea de acte indecente grave cu alte persoane de sex masculin” și condamnat la doi ani de inchisoare. 1920: Are loc inaugurarea Operei Naționale din Cluj, cu opera Aida, de Verdi, interpretată în limba română. 1925: Procesul Maimuțelor: Profesorul John T. Scopes este pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluției a lui Charles Darwin. 1946: Parlamentul din Transiordania îl alege Emir pe Abdullah I al Iordaniei. 1953: Teste nucleare: La locul de testare Nevada, Statele Unite se efectuează primul și singurul lor test de artilerie nucleară. 1955: Prima ascensiune a Kangchenjunga (8.586 m.), al treilea vârf ca înălțime din lume, de către o expediție britanică condusă de Joe Brown și George Band. 1961: Președintele John F. Kennedy a anunțat în fața Congresului susținerea Programului Apollo, care își propunea ca până la sfârșitul acelui deceniu să ducă un om pe Lună și să-l aducă înapoi în siguranță. 1973: Filmul „La grande bouffe” („Marea crăpelniță”) de Marco Ferreri a provocat un scandal la Festivalul de Film de la Cannes. Filmul a fost considerat ca având un umor vulgar și reprezentări de benzi desenate de sex și de supra-alimentare. 1977: A avut loc premiera filmului Războiul stelelor, în regia lui George Lucas, unul dintre cele mai de succes din istorie. 1979: Un avion McDonnell Douglas DC-10 pierde un motor și se prăbușește în timpul decolării de la Aeroportul Internațional O'Hare din Chicago, Illinois. Toți cei 258 de pasageri și 13 membri ai echipajului sunt uciși impreună cu alți doi oameni la sol. Cu un total de 273 de vieți omenești pierdute, accidentul American Airlines Flight 191 este cel mai grav accident aviatic din Statele Unite. 1981: La Riyadh, se creează Consiliul de Cooperare al Golfului între Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. 1985: Republica Bangladesh a fost lovită de un ciclon tropical, în urma căruia au murit aproximativ 10.000 de oameni. 1990: Mircea Druc este ales prim-ministru al RSS Moldova de către Sovietul Suprem al RSSM. 2008: Phoenix Mars Lander amerizează în regiunea Valea Verde pe Marte pentru a căuta medii adecvate pentru apă și viață microbiană. 2009: Coreea de Nord testează al doilea dispozitiv nuclear, în urma căruia s-au creat tensiuni în comunitatea internațională. 2012: Masacrul de la Hula - un atac care a avut loc în mijlocul Revoltei Siriene, în două sate controlate de opoziție din regiunea Hula din Siria. Nașteri 1713: John Stuart, Conte de Bute, nobil și politician scoțian, prim-ministru al Regatului Unit (d. 1792) 1803: Ralph Waldo Emerson, scriitor și filosof american, fondatorul transcendentalismului (d. 1882) 1818: Jacob Burckhardt, scriitor și istoric elvețian (d. 1897) 1841: Eugène Samuel Grasset, artist plastic elvețian (d. 1917) 1846: Prințesa Elena a Regatului Unit, fiică a reginei Victoria a Regatului Unit (d. 1923) 1848: Jan Urban Jarník, filolog ceh, membru de onoare al Academiei Române (d. 1923) 1865: Frederic August al III-lea al Saxoniei (d. 1932) 1865: Pieter Zeeman, fizician olandez, laureat al Premiului Nobel (d. 1943) 1865: John Mott, evanghelic american, laureat al Premiului Nobel (d. 1955) 1889: Xavier, Duce de Parma, șeful Casei de Bourbon-Parma (d. 1977) 1899: Alexandru S. Sanielevici, fizician român (d. 1969) 1908: Costin Kirițescu, economist român, membru al Academiei Române (d. 2002) 1921: Jack Steinberger, fizician american, laureat Nobel 1933: Eugen Simion, critic literar, membru al Academiei Române 1934: David Burke, actor englez 1939: Ian McKellen, actor englez 1941: Vladimir Voronin, președinte al Republicii Moldova între anii 2001-2009 1950: Dan Radu Rușanu, politician român 1963: Ludovic Orban, politician român 1968: Alexander Liebreich, dirijor german 1977: Gabriel Boștină, fotbalist român 1976: Cillian Murphy, actor irlandez 1980: Eugen Baciu, fotbalist român 1982: Victor Crivoi, jucător român de tenis Decese 615 : Papa Bonifaciu al IV-lea (n. 550) 992: Mieszko I al Poloniei (n. 935) 1085: Papa Grigore al VII-lea (n. 1020) 1261: Papa Alexandru al IV-lea (n. 1185) 1555: Henric al II-lea de Navara (n. 1503) 1693: Madame de La Fayette, scriitoare franceză (n. 1634) 1786: Pedro al III-lea al Portugaliei (n. 1717) 1789: Anders Dahl, botanist suedez (n. 1751) 1805: William Paley, filosof englez (n. 1743) 1934: Gustav Holst, compozitor englez (n. 1874) 1935: Sir Frank Watson Dyson, astronom englez (n. 1868) 1940: Joe De Grasse, regizor de film american (n. 1873) 1970: Sándor Asztalos (cel tânăr), scriitor, poet, muzicolog și critic muzical maghiar (n.1919) 1984: Henriette Yvonne Stahl, romancieră română (n. 1900) 1988: Ernst Ruska, fizician german, laureat al Premiului Nobel (n. 1906) 1993: Horia Sima , lider al Mișcării legionare 2001: Alberto Korda, fotograf cubanez (n. 1928) 2002: Ștefan Augustin Doinaș, poet român (n. 1922) 2014: Wojciech Jaruzelski, ultimul președinte comunist al Poloniei (n. 1923) Sărbători Argentina: Ziua națională (1810) Iordania: Ziua națională; Independența față de Regatul Unit (1946) Africa: Ziua Africii Ziua Internațională a Copiilor Dispăruți (din 1983) Towel Day A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul
24 mai 2019
19:45
Actriţa a fost distribuită în rolul Sansa Stark din seria GOT la vârsta de 13 ani şi şi-a petrecut următorii 10 ani din viaţă filmând la serialul de mare succes, fiind tot timpul în atenţia publicului. Turner a declarat pentru Graham Norton Show că doreşte să fi avut "experienţa din timpul studenţiei", întrebată dacă a simţit că a pierdut ceva în aceşti ani. "Mi-aş fi dorit să fi ieşit şi să beau mult şi să vomit în mijlocul unui club fără să fi fost fotografiată! Însă sunt fericită cu experienţa pe care am trăit-o în Game Of Thrones. Nu cred că am pierdut prea mult", a declarat Sophie Turner. Turner a declarat că actorii care au jucat alături de ea în serial au fost "foarte protectori" în perioada când era foarte tânără. "A fost un moment înainte de o scenă în care Peter (Dinklage) şi Conleth (Hill) vorbeau între ei şi înjurau, iar Peter a spus 'nu înjura în faţa lui Sophie. Are 14 ani, nu poţi jura' ", a declarat actriţa. "Şi apoi au strigat 'acţiune' şi primele cuvinte ale scenei au fost un şir de obscenităţi şi cuvinte explicite! Era foarte ciudat", şi-a amintit actriţa acum în vârstă de 23 de ani.
18:15
În calitate de lider al partidului Liga, Matteo Salvini a făcut demersuri pentru a crea o nouă alianţă paneuropeană de dreapta, populistă, pentru a schimba status-quo-ul politic din Uniunea Europeană. ''Dacă este necesar, voi rezona chiar şi cu (cancelarul german Angela) Merkel şi (preşedintele francez Emmanuel) Macron'', a declarat Salvini într-un interviu pentru RTL. ''Nu pot spune 'Pot lucra cu aceştia şi nu cu aceia'. Lucrez cu toată lumea. Evident, Europa pe care vreau să o schimb este Europa lui Merkel şi Macron'', a adăugat el. Matteo Salvini a făcut aceste comentarii în ultima zi a campaniei pentru alegerile europarlamentare, ce au loc duminică în Italia. Planul de reformă a UE promovat de politicianul italian presupune reducerea substanţială a puterilor Bruxellesului în domenii precum disciplina bugetară, comerţul, agricultura şi reglementarea serviciilor bancare. Într-un interviu separat acordat cotidianului La Stampa, liderul Ligii a spus că va avea aliaţi populişti din Marea Britanie, Olanda, Franţa, Germania şi altele. ''Avem o viziune comună cu ungurii şi polonezii, chiar dacă aparţinem unor familii (politice) diferite. Putem cu adevărat să revoluţionăm Europa'', a afirmat el. Conform sondajelor de opinie, Liga ar urma să câştige alegerile europene din Italia. Totuşi, alianţa populistă a lui Salvini nu ar urma să aibă o majoritate la nivelul UE.
18:00
Liliana Puşcaşu, ofiţerul de presă al IGSU, a declarat pentru Radio Moldova Actualităţi că în localitatea Slobozia Mare, Cahul, din cauza unei ploi torenţiale, înregistrată în această după-amiază şi care a durat aproape o oră, au fost inundate mai multe drumuri, iar „un TIR şi un microbuz au fost luate de apă de pe carosabil. Din fericire, în urma incidentului nu au fost înregistrate victime”, ne-a spus Liliana Puşcaşu. A plouat puternic şi în nordul ţării. În satul Lalova, din raionul Rezina, mai multe gospodării au fost inundate. Salvatorii au intervenit să ajute oamenii să scoată apa de prin beciuri şi curţi. Potrivit martorilor, la Şoldăneşti a plouat cu grindină. Meteorologii au emis Cod Galben de instabilitate atmosferică, valabil astăzi, până la ora 22:00.
17:45
Sectorul BUIUCANI: • intersecția cu sens giratoriu: str.Calea Ieșilor - I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare; • str.M.Viteazul, segmentul străzilor: Ștefan cel Mare – Albișoara. Pentru cei care se deplasează din sect. Buiucani, spre sect.Rîșcani sau Ciocana, pot să circule pe șos Balcani ulterior deplasîndu-se pe str.Petricani sau str.Doina;Cei care se deplasează din sect. Ciocana sau Rîșcani, spre sect.Buiucani, pot să circule pe str.Petricani – șos.Balcani (M 1). Sectorul CENTRU: • bd.Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor:Tighina - Ciuflea; • str.Ciuflea, în ambele direcții; • str.V.Alecsandri, segmentul străzilor: Ștefan cel Mare – București; • str.Ismail, segmentul străzilor: D.Cantemir direcția bd.Ștefan cel Mare - București; • bd.Iu.Gagarin direcția sens giratoriu str:C.Negruzzi – Iu.Gagarin – Albișoara; Sectorul CIOCANA: • sensul giratoriu TUTUN CTC. Sectorul RÎȘCANI: • str.Calea Orheiului intersecție cu str.Socoleni, direcția intrare în capitală; • str.Studenților direcția str.C.Orheiului; • str.Calea Orheiului intersecție cu sens giratoriu Renașterii Naționale; • intersecția cu sens giratoriu: bd.Moscova – str.A.Russo – Kiev. Cei care se deplasează de la Rîșcani (Poșta Veche) direcția intersecția cu sens giratoriu CRICOVA (km 11), pentru a ocoli intersecția străzilor C.Orheiului – Studenților, pot să circule pe str.Doina - șos.Balcani. Iar cei care se deplasează de la sect.Ciocana direcția intersecția cu sens giratoriu CRICOVA (km 11), pentru a ocoli intersecția străzilor.C.Orheiului – Studenților, pot să circule pe str. N.Milescu Spătarul – Bucovinei.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.