Elveția își deschide porțile pentru români de la 1 iunie

Evzmd.md, 16 mai 2019 11:15

Ministerul Afacerilor Externe a salutat decizia Elveţiei de a modificara Ordonanța privind libera circulație a persoanelor, astfel încăt cetăţenii români şi bulgari să nu mai fie sub clauza de salvgardare care limita libera circulația. „Ministerul Afacerilor Externe salută decizia de astăzi, 15 mai 2019, a Consiliului Federal al Confederației Elvețiene, care acordă libera circulație în Elveția cetățenilor români  începând cu data de 1 iunie 2019. Executivul de la Berna a aprobat modificarea Ordonanței privind libera circulație a persoanelor, precizând că la data de 31 mai 2019 încetează aplicarea clauzei de salvgardare care limita libera circulație pentru cetățenii români și bulgari. Decizia respectă prevederile Acordului privind libera circulație a persoanelor încheiat între Elveția și UE și asigură cetățenilor din România și Bulgaria libertate deplină de circulație în Elveția, în aceleași condiții ca ale cetățenilor celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a putea rămâne în Confederație, cetățenii români vor trebui să găsească un loc de muncă sau să aibă suficiente mijloace de trai dacă sunt inactivi pe piața muncii”, se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 6 ore
18:45
Localitățile care vor fi deconectate de la rețeaua electrică pe 20 mai 1. Chişinău, sectorul Botanica: bd.Dacia 13, 15, 15/1, 17, 19, 21, 21/1, 21/2, 21/6, 38/3, 9003, 9004, bd.Decebal 82, 84, 139 - parțial, în intervalul de timp între 09:00 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric str.Trandafirilor 13/1, 13/4 - în intervalul de timp între 13:00 - 17:00 pentru lucrări de reparaţie a echipamentului electric  2. Chişinău, sectorul Botanica, s.Băcioi: s.Băcioi: str.Aeroport, Ag...
Acum 12 ore
14:30
  "A fost o recomandare foarte bună pentru viaţa mea", a declarat Banderas pentru Reuters, în cadrul unui interviu realizat la Cannes, unde pelicula ''Dolor y gloria'' a lui Almodovar se află în competiţia pentru cel mai important trofeu al festivalului, Palme d'Or. "Nu mai fumez, fac mai multă mişcare ca niciodată. Gândesc mai limpede şi, într-un fel, m-am reinventat". Actorul în vârstă de 58 de ani, cunoscut din filme precum ''The Mask of Zorro'' şi ''Evita'', a fost recent distribuit în rolul pictorului Pablo Picasso în serialul de televiziune ''Genius''. "Mă gândesc foarte mult la cariera mea actoricească. Mă simt foarte proaspăt şi foarte nou", a mai spus acesta. ''Dolor y gloria'', despre un regizor de film frământat care îşi analizează retrospectiv viaţa, îi aduce împreună în distribuţie pe Banderas şi pe Penelope Cruz, o altă colaboratoare mai veche a lui Almodovar. Ambii actori aveau lacrimi în ochi după proiecţie de vineri în cadrul Festivalului de la Cannes, iar Banderas s-a emoţionat în timpul conferinţei de presă de sâmbătă, spunând că lunile petrecute la realizarea filmului au fost cele mai fericite din viaţa sa de actor până la acest moment care cuprinde peste 100 de pelicule. Banderas a spus că problemele sale de sănătate l-au ajutat să se reinventeze în timp ce se pregătea să-l interpreteze pe Salvador, un personaj în privinţa căruia Almodovar a fost foarte pretenţios. "Vrea să fii un altul, proaspăt, diferit, eliberat de toate manierismele", a declarat Banderas pentru Reuters. Actorul a spus că nu a ştiut de la început că Almodovar, care îi este prieten apropiat, va săpa adânc în propria viaţă pentru a extrage acţiunea filmului, pe care regizorul l-a descris ca fiind parţial autobiografie, parţial ficţiune. "(Almodovar) mi-a telefonat şi mi-a spus 'O să-ţi trimit un scenariu în care vei găsi numeroase referinţe la persoane pe care le cunoşti", a mai spus Banderas. "Aşa că mi l-a trimis şi l-am citit şi mi-am spus 'Dumnezeule, e vorba chiar de el'", a continuat actorul.
14:30
  Kurz a solicitat sâmbătă organizarea de alegeri legislative anticipate după destrămarea coaliţiei de guvernare formate din Partidul Popular Austriac (OeVP) şi Partidul Libertăţii (FPOe), în urma demisiei vice-cancelarului lider al extremei-drepte Heinz-Christian Strache, compromis de o înregistrare cu camera ascunsă în care acesta accepta finanţare pentru partidul său din partea unei pretinse nepoate a unui oligarh rus. Scandalul a apărut vineri după-amiază, la scurt timp după ce publicaţiile germane Der Spiegel şi Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video făcută cu camera ascunsă într-o pensiune din Ibiza în iulie 2017. Imaginile îl arată pe Heinz-Christian Strache vorbind cu o femeie care pretinde că este nepoata unui oligarh rus. Politicianul austriac îi promite acesteia contracte publice în schimbul unui ajutor financiar pentru formaţiunea sa înaintea alegerilor legislative ce urmau să se desfăşoare câteva luni mai târziu. Mai mult, Strache îi sugerează interlocutoarei sale achiziţia celui mai influent cotidian austriac şi înlocuirea unor ziarişti cu alţii mai apropiaţi de FPOe. Strache şi-a dat sâmbătă demisia din postul de vice-cancelar şi din cel de preşedinte al FPOe, dar a acuzat ''o campanie de dezinformare'' împotriva sa. Însă el a admis că a căzut cu naivitate în capcana întinsă de nişte ''agenţi provocatori'' care l-au invitat la o întâlnire ''stropită cu alcool'' într-o vilă în care aceştia instalaseră microfoane şi camere ascunse.
13:15
  Deși importăm circa 300 de mii de tone de lapte anual pentru a acoperi necesarul populației, unele ferme de bovine se confruntă cu probleme grave care afectează funcționarea lor. Statul, în ultimii ani, a redus subvențiile pentru fermieri cu 50 la sută, ceea ce a micşorat cu 70% importul de animale de prăsilă. Astfel, politicile statului sunt îndreptate spre susținerea importatorilor de lapte.  
13:15
  De la începerea deportărilor din Germania în decembrie 2016, în total au fost repatriaţi 565 de bărbaţi afgani, în acest sens fiind organizate 23 de zboruri speciale către Afganistan. Aceste deportări au fost extrem de controversate, criticii susţinând că ţara asiatică răvăşită de război este încă prea periculoasă pentru solicitanţii de azil repatriaţi din Germania. În Afganistan, de multe ori civilii sunt ţinte ale atacurilor comise de talibani şi de gruparea Statul Islamic. Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (IOM) a oprit la 21 aprilie furnizarea de adăposturi pentru migranţii deportaţi din Europa, inclusiv din Germania, a declarat purtătoarea de cuvânt a IOM, Eva Schwoerer. În schimb, IOM plăteşte, la sosirea la Kabul, suma de 167 de dolari fiecărui solicitant de azil afgan repatriat. Procedura a fost adoptată după ce 6% dintre migranţii afgani repatriaţi au solicitat cazare temporară la Kabul, după începerea programului de deportare, în 2016.
13:00
  Deși importăm circa 300 de mii de tone de lapte anual pentru a acoperi necesarul populației, unele ferme de bovine se confruntă cu probleme grave care afectează funcționarea lor. Statul, în ultimii ani, a redus subvențiile pentru fermieri cu 50 la sută, ceea ce a micşorat cu 70% importul de animale de prăsilă. Astfel, politicile statului sunt îndreptate spre susținerea importatorilor de lapte.  
12:30
  Marşul urmează să înceapă la ora 12.00, la intersecția străzilor București cu Ismail, însă dispozitivele de poliție au fost instalate cu mult înainte.  O contramanifestație, cu cântece religioase, are loc la monumentul lui Ștefan cel Mare.
11:15
  După două minute şi 17 scunde, Wilder a expediat un jab de dreapta fulgerător în figura lui Breazeale, care a pus capăt luptei şi i-a adus a 41-a victorie din palmares, dintre care 40 înainte de limită. Wilder, 33 ani, şi-a pus în joc pentru a noua oară titlul WBC cucerit în ianuarie 2015 şi a egalat recordul de apărări cu succes a centurii mondiale ale unor legende din categoria regină a boxului, precum Mohamed Ali, Mike Tyson şi Lennox Lewis. Breazeale a eşuat în a doua sa tentativă de a câştiga un titlu mondial şi a încasat a doua înfrângere faţă de 20 de victorii. Înainte de meci, Wilder a stârnit o polemică care i-a afectat imaginea, după ce a declarat că speră să-şi omoare adversarul cu care avea o dispută din 2017. Americanul se poate concentra acum pe un al doilea meci cu britanicul Tyson Fury, cu care a terminat la egalitate într-un meci disputat în decembrie 2018 la Los Angeles. De asemenea, există negocieri şi cu britanicul Anthony Joshua, campionul mondial WBA şi IBF.
Acum 24 ore
10:45
La eveniment vor fi prezenți mai mulți oficiali din lume, printre care și premierul Republicii Moldova, Pavel Filip.  SUA vor fi reprezentat de secretarul de stat în domeniul energeticii, Rick Perry. Din partea Canadei va fi prezent ministrul Apărării Harjit Sajjan. De asemenea, vor participa ministrul de Interne al Poloniei, Jacek Czaputowicz, vice-președintele Turciei Fuat Oktay, președintele Parlamentului din Azerbaijan, Oktay Asadov. Martori la depunerea jurământului lui Zelenski vor mai fi vicepremierul României, cel al Bulgariei și al Belarusului, președitele Estoniei, cel al Letoniei, cel al Lituaniei, Georgiei și Lituaniei. Franța va fi reprezentată de ministrul pentru Integrare europeană. 
10:30
  -Practicum despre crearea prezentărilor pentru elevi  - 22 Martie - 22 Iunie 2019, School of Business Communications  -Expoziția de Trenulețe - zilnic  -La La Play Voices 2019 - 20 Aprilie - 7 Iulie 2019 Spectacole:  -Genesis - Spectacol Interactiv de Animație pentru copii realizat de Liga Roboților | +3 - 19 Mai 2019, 11:00, Cinematograful Odeon  -Spectacolul "Vrăjitorul din Orașul Emerald" - 19 Mai 2019, 11:00, Teatrul "A.P.Cehov" Parcul de distracţii 3D (Ro) - Patria-Multiplex:13:20, 15:20, Patria-Loteanu:10:40            
10:30
  Partidul Popular (extrema dreaptă) se opune unei restricţionări a regimului armelor semiautomate, însă guvernul federal de la Berna susţine că Elveţia trebuie să respecte normele mai stricte ale Uniunii Europene, în caz contrar riscând să fie exclusă din acordul de cooperare privind securitatea şi migraţia. Oponenţii planului guvernamental sunt de părere că acesta va conduce către o interdicţie totală asupra armelor de foc de către persoane fizice.
09:45
Circulația rutieră nu va fi posibilă deoarece vor avea loc lucrări de tăere a unui arbore. Acestea vor începe la 07.00 dimineața și vor dura până la ora 10:00. Pe durata intervenției serviciilor de profil, traficul rutier va fi redirecționat. Conducătorii auto care traversează zona sunt rugaţi să respecte semnalizarea rutieră temporară.   
09:15
  Evenimente 715: Este ales Papa Grigore al II-lea. 1051: Henric I al Franței se căsătorește cu cea de-a doua soție, Anna de Kiev, fiica lui Iaroslav I cel Înțelept. Ei vor fi părinții viitorului rege Filip I al Franței. 1445: Ioan al II-lea al Castiliei îi înfrânge pe Infanții Aragonului în prima bătălie de la Olmedo. 1499: Caterina de Aragon se căsătorește prin procură cu Arthur Tudor, Prinț de Wales. Caterina are 13 ani și Arthur 12. 1535: Exploratorul francez Jacques Cartier se întoarce în America de Nord, în a doua sa călătorie, cu trei nave, 110 bărbați și cei doi fii ai șefului de trib Donnacona (pe care Cartier îi răpise în timpul primei călătorii). 1536: Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată în Turnul Londrei pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George și trădare. 1568: Regina Elisabeta I a Angliei ordonă arestarea Mariei, regina Scoției. 1643: Războiul de Treizeci de Ani: Forțele franceze sub comanda lui Ludovic al II-lea, prinț de Condé, înving decisiv forțele spaniole în bătălia de la Rocroi, marcând sfârșitul simbolic al Spaniei și începutul hegemoniei franceze. Este cea mai grea înfrângere din istoria armatei spaniole. 1802: Legiunea de onoare (Légion d'honneur) este fondată de Napoleon Bonaparte pentru a recompensa talente excelente și mari virtuți. 1845: Exploratorul britanic John Franklin execută cu navele HMS Erebus și HMS Terror ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest. Navele sunt abandonate și întreg echipajul moare de foame, hipotermie, tuberculoză, otrăvire cu plumb și scorbut. 1848: Războiul Mexicano-American: Mexicul ratifică Tratatul de la Guadalupe Hidalgo, încheind astfel războiul și cedând Statelor Unite California, Nevada, Utah și părți din alte patru state pentru suma de 15 milioane de dolari. 1897: Oscar Wilde este eliberat din închisoarea Reading Gaol. 1917: Este fondat clubul norvegian de fotbal Rosenborg BK. 1919: Este înființată organizația neguvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului. 1919: Mustafa Kemal Atatürk aterizează la Samsun pe coasta anatoliană a Mării Negre, inițiind ceea ce mai târziu se va numi Războiul de Independență al Turciei. 1922: Este înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice. 1962: La Madison Square Garden, New York, are loc sărbătorirea zilei de naștere a președintelui american John F. Kennedy. Punctul culminant este atins când Marilyn Monroe cântă "Happy Birthday". 1971: Uniunea Sovietică lansează proba spațială Mars 2. 1991: Croații votează în proporție de 93,24% pentru independența țării într-un referendum. 2007: Are loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate sunt împotriva demiterii președintelui. 2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane. 2012: Disidentul orb Chen Guangcheng a plecat din China spre Statele Unite, punând capăt disputei diplomatice dintre cele două superputeri. 2016: Un avion Airbus A320 operat de EgyptAir se prăbușește în Marea Mediterană, omorând toți cei 56 de pasageri și 10 membri ai echipajului aflați la bord. 2018: La capela St George de la Palatul Windsor are loc căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle. Nașteri 1593: Jacob Jordaens, pictor și gravor flamand (d. 1678) 1744: Charlotte de Mecklenburg-Strelitz, regină consoartă a Marii Britanii și Irlandei, soția regelui George al III-lea (d. 1818) 1762: Johann Gottlieb Fichte, filosof german (d. 1814) 1797: Maria Isabel a Portugaliei, regină consort a Spaniei, soția regelui Ferdinand al VII-lea (d. 1818) 1857: John Jacob Abel, biochimist și farmacolog american (d. 1938) 1881: Mustafa Kemal Atatürk, ofițer militar și revoluționar turc, fondatorul Republicii Turce (d. 1938) 1887: Ion Jalea, sculptor român, membru titular al Academiei Române (d. 1983) 1890: Ho Și Min, revoluționar comunist vietnamez, primul președinte și primul prim-ministru al Republicii Democrate Vietnam (d. 1969) 1893: Horia Bonciu, romancier, poet, jurnalist și traducător român (d. 1950) 1898: Julius Evola, filosof, pictor și ezoterist italian (d. 1974) 1899: Lothar Rădăceanu, jurnalist, lingvist și politician comunist român (d. 1955) 1909: Nicholas Winton, umanitarist britanic (d. 2015) 1914: Max Perutz, biolog britanic, laureatul premiului Nobel pentru chimie (d. 2002) 1918: Abraham Pais, fizician și istoric al științei american (d. 2000) 1925: Pol Pot, revoluționar cambodgian, liderul Khmerilor Roșii (d. 1998) 1925: Malcolm X, predicator musulman și activist pentru drepturile omului american (d. 1965) 1928: Colin Chapman, inginer și inventator englez, fondatorul Lotus Cars (d. 1982) 1931: Bob Anderson, pilot de curse britanic (d. 1967) 1932: Paul Erdman, economist și bancher american (d. 2007) 1938: Herbie Flowers, muzician englez 1939: Dick Scobee, astronaut american (d. 1986) 1941: Nora Ephron, jurnalistă, scriitoare și regizoare americană (d. 2012) 1942: Robert Kilroy-Silk, academician, politician și crainic englez 1945: Pete Townshend, muzician, cântăreț, compozitor și instrumentist englez, chitaristul trupei The Who 1945: Wera Sæther, psiholoagă, poetă, romancieră și eseistă norvegiană 1946: Michele Placido, actor și regizor italian 1946: André the Giant, wrestler și actor francez (d. 1993) 1952: Bert van Marwijk, manager de fotbal olandez 1953: Florin Marin, fotbalist și manager de fotbal român 1955: James Gosling, programator canadian, fondatorul limbajului de programare Java 1961: Vadim Cojocaru, politician moldovean 1966: Jodi Picoult, scriitoare americanaă 1973: Dario Franchitti, pilot de curse britanic 1976: Kevin Garnett, baschetbalist american 1977: Manuel Almunia, fotbalist spaniol 1977: Natalia Oreiro, cântăreață, actriță și designer de modă uruguayană 1979: Andrea Pirlo, fotbalist italian 1979: Diego Forlán, fotbalist uruguayan 1985: Aleister Black, wrestler olandez 1992: Sam Smith, cantautor englez Decese 804: Alcuin, cărturar, cleric, poet și învățător englez (n. 735) 1102: Ștefan al II-lea, conte de Blois și conte de Chartres (n. 1045) 1125: Vladimir al II-lea Monomahul, mare cneaz de Kiev (n. 1053) 1218: Otto al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman (n. 1175) 1296: Papa Celestin al V-lea (n. 1215) 1389: Dmitri Donskoi, mare principe de Moscova (n. 1350) 1531: Jan Łaski, nobil polonez, Mare Cancelar al Coroanei, diplomat și secretar al regelui Cazimir al IV-lea (n. 1456) 1536: Anne Boleyn, regină consoartă a Angliei, soția regelui Henric al VIII-lea (n. 1501) 1825: Henri de Saint-Simon, teoretician politic și economic și om de afaceri francez (n. 1760) 1864: Nathaniel Hawthorne, romancier și scriitor de povestiri scurte american (n. 1804) 1895: José Martí, poet, eseist, jurnalist, traducator, profesor și publicist cubanez (n. 1853) 1898: William Ewart Gladstone, prim-ministru al Marii Britanii (n. 1809) 1912: Bolesław Prus, romancier, jurnalist și scriitor de povestiri scurte polonez (n. 1847) 1935: T. E. Lawrence, arheolog, ofițer militar, diplomat și scriitor britanic (n. 1888) 1950: Daniel Ciugureanu, chirurg moldovean, prim-ministru al Moldovei (n. 1885) 1958: Archie Scott Brown, pilot de curse britanic (n. 1927) 1958: Ronald Colman, actor englez (n. 1891) 1978: Albert Kivikas, scriitor și jurnalist eston (n. 1898) 1983: Jean Rey, politician belgian, al doilea președinte al Comisiei Europene (n. 1902) 1984: John Betjeman, poet, scriitor și crainic englez (n. 1906) 1987: James Tiptree, Jr., autoare de science fiction americană (n. 1915) 1994: Jacques Ellul, filosof, sociolog, teolog și profesor francez (n. 1912) 1994: Jacqueline Kennedy Onassis, Prima Doamnă a Statelor Unite, soția președintelui John F. Kennedy (n. 1929) 2009: Robert F. Furchgott, biochimist american, laureat premiului Nobel pentru fiziologie sau medicină (n. 1916) 2012: Ian Burgess, pilot de curse britanic (n. 1930) 2014: Jack Brabham, pilot de curse australian (n. 1926)
09:15
  Într-un articol apărut în Sunday Times, Theresa May afirmă că urmează să prezinte aleşilor britanici la începutul lunii următoare noua sa propunere, căreia i-a adus modificări în speranţa obţinerii unui vot favorabil. "Continui să cred că este posibilă obţinerea unei majorităţi în parlament pentru o ieşire (din UE) cu acord", a scris Theresa May în articol. Şefa executivului britanic a asigurat că textul care va fi supus parlamentarilor este o "ofertă nouă şi îndrăzneaţă", cu un "pachet îmbunătăţit de măsuri, capabil să obţină sprijinul" deputaţilor. Ziarul scrie că May îşi va consulta colegii de cabinet în privinţa schimbărilor propuse, care vizează obţinerea sprijinului din partea celor două mari partide de pe scena politică britanică reprezentate în parlament: Partidul Conservator şi cel Laburist. Totodată, articolul menţionează intenţia executivului de a lua în considerare organizarea unei serii de voturi indicative care să stabilească ce propuneri ar putea obţine majoritatea voturilor. Opoziţia laburistă a întrerupt vineri discuţiile cu premierul britanic destinate găsirii unei soluţii pentru aplicarea Brexitului, invocând "slăbiciunea" Theresei May, pe care propriul partid o somează să îşi pregătească demisia. La începutul lunii iunie, deputaţii vor fi chemaţi să se pronunţe asupra unui proiect de lege privind Brexitul care va fixa modalităţile legislative ale ieşirii Marii Britanii din UE, şi nu asupra acordului însuşi. Sâmbătă, purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist Keir Starmer a declarat că guvernul ar trebui să promită că va organiza un vot public pe tema proiectului de lege privind acordul de retragere al Marii Britanii din UE, pentru a putea depăşi actualul impas. Parlamentul Regatului Unit a respins de trei ori acordul privind Brexitul negociat cu UE de premierul Theresa May. Astfel, data ieşirii a fost amânată de la 29 martie la 12 aprilie, într-o primă fază, şi ulterior la 31 octombrie.
08:45
La Briceni și Soroca se vor înregistra 22 de grade, la Bălți 23 de grade, iar la Orhei cu un grad mai mult. La Tiraspol şi Leova maxima va ajunge la 26 de grade Celsius. La Comrat şi la Cahul termometrele vor indica 27 de grade Celsius. În Capitală, astăzi sunt prognozate 26 de grade Celsius. În următoarele zile, vremea se va menține caldă. Meteorologii au anunțat cer variabil, izolat ploi cu descărcări electrice. Ziua temperaturile vor oscila între 21 și 27 de grade, iar pe timp de noapte vor varia între 11 şi 15 grade Celsius. Astăzi, în cea mai mare parte a Europei vor cădea precipitaţii însoţite de descărcări electrice. La Madrid şi Paris termometrele vor indica 21 grade Celsius. La Londra şi Roma se vor înregistra 18 grade, la Berlin 26 de grade Celsius. La Viena, Praga şi Varşovia sunt prognozate 22 de grade, iar la Budapesta sunt anunţate 23 de grade Celsius. La Belgrad se aşteaptă până la 24 de grade. La Bucureşti vor fi valori de 28 de grade Celsius. La Atena şi Kiev termometrele vor indica 24 de grade, iar cerul va fi variabil în ambele capitale. La Ankara cerul va fi noros, temperaturile vor ajunge la 22 de grade Celsius, iar în capitala Rusiei nu va fi mai cald de 19 grade.    
08:30
  -TAUR Cineva de care sunteţi şi voi interesaţi vă caută, vrea să fiţi împreună şi o să puneţi în comun ce-are fiecare de oferit într-o relaţie. Aveţi chef de plimbare, să vă duceţi în vizită, poate e vreo nuntă la care vreţi să ajungeţi oricum, agenda pare încărcată şi disponibilitate aveţi pentru toată lumea. -GEMENI E cineva cu care vreţi să reînnodaţi o poveste de dragoste şi e posibil să găsiţi deschis drumul către inima partenerului şi să formaţi un cuplu. Întrevedere cu cineva care vine cu o idee de afaceri şi s-ar putea să vă nimerească, tot aveţi nevoie de bani şi nu pare să fie ceva greu, care să vă displacă. -RAC Se poate să-ntâlniţi o persoană cu un aer misterios la un party şi să vă doriţi să aflaţi ce e cu ea, cine e, dacă e căsătorită sau nu persoana. O să faceţi tot posibilul să vă-ntâlniţi cu nişte prieteni, chiar dacă mai aveţi şi altă vizită de făcut, poate-o să puneţi la cale o preocupare de timp liber cu grupul respectiv. -LEU O să vă bucuraţi de prezenţa cuiva care-o să v-aducă veşti bune, poate se lăsă şi cu declaraţii de dragoste dacă e coaptă relaţia. Se poate să treacă pe la voi cineva care vrea să petreceţi un weekend împreună sau vacanţă şi o să găsiţi varianta optimă când puteţi şi voi să vă puneţi de acord în acest sens. -FECIOARĂ O să le faceţi o vizită unor rude care v-aşteaptă la un grătar sau să puneţi la cale un eveniment de familie, o nuntă, un botez. O să răspundeţi unei invitaţii la masă ori la o plimbare şi o să vă faceţi o idee şi mai clară despre ce vă leagă şi ce vă desparte, dacă se pune problema unei relaţii de cuplu. -BALANŢĂ O să aveţi prilejul să revedeţi pe cineva care nu v-a uitat şi face eforturi să vă recucerească pentru că e tot ce-şi doreşte. E rândul vostru să-i scoateţi, poate, pe prieteni la plimbare, în parcul de distracţii, pentru sporturi extreme sau să faceţi tot ce vă place, să aveţi un timp de calitate comun, să vă simţiţi bine împreună. -SCORPION O să faceţi cunoştinţă cu cineva care se va asorta cu stilul vostru şi poate ieşi o relaţie care să vă completeze frumos. Poate daţi o fugă la malul mării să faceţi măcar plajă dacă nu şi baie, sau poate vă repeziţi până la munte să vă bucuraţi de peisaje. -SĂGETĂTOR Puteţi da o raită pe la prietenii care vă cheamă la un picnic, la un grătar şi o să reactualizaţi relaţiile, vă puneţi în temă cu ce e nou. O să vă oferiţi mici recompense, ca să aveţi un moral şi mai bun şi veţi da dovadă de generozitate şi cu cei din jur pentru că e o nevoie interioară. -CAPRICORN O ieşire în doi ar aduce un plus de lumină şi armonie în relaţia de cuplu c-aţi fost prea ocupaţi amândoi, în ultima vreme. Poate vă daţi întâlnire cu un posibil partener de afaceri să discutaţi o chestiune contractuală, ca să nu fiţi presaţi de nimic, să luaţi decizii în linişte. -VĂRSĂTOR Cineva de la drum lung va duce dorul şi dacă nu reuşiţi să vă vedeţi până diseară, poate lăsaţi pentru weekendul viitor că poate-o s-aveţi mai mult timp la dispoziţie. O să vă bucure prezența cuiva, poate aflaţi împreună ce n-a mers în relaţie şi o să evitaţi acele lucruri, o să ţină fiecare cont de celălalt. -PEŞTI E rost de o petrecere, poate se căsătoresc nişte prieteni şi o să fiţi alături de ei, o să fie o atmosferă de nota zece. E o răscolire în plan sufletesc şi poate-o să puneţi punctul pe i să vă puneţi la unison în relaţie, că poate aveţi de gând să vă căsătoriţi. -BERBEC O invitaţie pe la mondenităţi şi o să mai strângeţi relaţiile, o să vă conectaţi la spiritul de grup şi veţi avea activităţi comune. O invitaţie în alt oraş, la pădure, la malul mării, poate e un tete-a-tete de nerefuzat şi o să prindă viaţă relaţia voastră care va duce, curând, la şi la căsătorie.
08:30
  Ordinea de intrare în finală a fost: Malta - Michela, cu "Chameleon", Albania - Jonida Maliqi, cu "Ktheju tokes", Republica Cehă - Lake Malawi, cu "Friend of a Friend", Germania - S!sters, cu "Sister", Rusia - Sergey Lazarev, cu "Scream", Danemarca - Leonora, cu "Love Is Forever", San Marino - Serhat, cu "Say Na Na Na", Macedonia de Nord - Tamara Todevska, cu "Proud", Suedia - John Lundvik, cu "Too Late for Love", Slovenia - Zala Kralj & Gašper Santl, cu "Sebi", Cipru - Tamta, cu "Replay", Olanda - Duncan Laurence, cu "Arcade", Grecia - Katerine Duska, cu "Better Love", Israel - Kobi Marimi, cu "Home", Norvegia - KEiiNO, cu "Spirit in The Sky", Marea Britanie - Michael Rice, cu "Bigger Than Us", Islanda - Hatari, cu "Hatrio mun sigra", Estonia - Victor Crone, cu "Storm", Belarus - ZENA, cu "Like It", Azerbaidjan - Chingiz, cu "Truth", Franţa - Bilal Hassani, cu "Roi", Italia - Mahmood, cu "Soldi", Serbia - Nevena Bozovic, cu "Kruna", Elveţia - Luca Hanni, cu "She Got Me", Australia - Kate Miller-Heidke, cu "Zero Gravity", Spania - Miki, cu "La Venda". Câştigătorul a fost ales în urma voturilor juriilor de specialitate şi fanilor din ţările participante, aceştia din urmă exprimându-şi opţiunea prin SMS sau prin intermediul aplicaţiei mobile dedicate Eurovision. Cea care a deschis show-ul finalei de la Tel Aviv a fost Netta Barzilai, câştigătoarea de anul trecut a concursului cântecului european. De altfel, spectacolul de la Tel Aviv a reunit foşti câştigători sau vedete Eurovision precum Dana International, Conchita, Mans Zelmerlow, Eleni Foureira, Verka Serduchka şi Gali Atari. Madonna a fost invitatul special al finalei Eurovision şi a cântat sâmbătă, pe scena de la Tel Aviv, hitul "Like a Prayer" şi noul său single, "Future", acesta din urmă alături de rapperul Quavo. "Sunteţi toţi câştigători", le-a spus Madonna artiştilor de la Eurovision, înainte de a urca pe scena concursului. "Să nu subestimaţi niciodată puterea muzicii!", a exclamat ea. Desfăşurat sub sloganul "Dare to Dream", concursul Eurovision de la Tel Aviv a fost prezentat de Bar Rafaeli, Erez Tal, Assi Azar şi Lucy Ayoub.
Ieri
19:45
  Potrivit unui sondaj realizat Workforce Institute, 4,9 milioane de americani nu ar merge la serviciu luni și ar rămâne acasă, iar 5,8 milioane de angajați care lucrează de obicei duminică noaptea plănuiesc să își ia o zi liberă astfel încât să nu piardă marea finală a serialului „Game of Thrones”. Totodată, sondajul spune că alte 2,9 milioane de angajați vor ajunge mai târziu luni la serviciu, iar 3,4 milioane vor încerca să lucreze de acasă. Specialiștii mai estimează că ziua de luni ar fi i una mai puțin productivă, deoarece angajații vor fi discuta despre film. De la debutul sezonului 8, serialul a afectat productivitatea a circa 20,4 milioane de angajați, iar cel puțin 4,4 milioane de oameni au ratat deja o zi de lucru în ultimele săptămâni pentru a revedea episoade mai vechi din Game of Thrones. Penultimul episod din Game of Thrones a fost urmărit de 18,4 milioane de oameni.
18:30
  Pe lângă statele calificate din semifinale, în marea finală participă reprezentanţii celor cinci ţări fondatoare ale concursului, dar şi ţara gazdă: Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, Franţa şi Israel. În această seară vor urca pe scena de la Tel Aviv: -Malta: Michela - Chameleon -Albania: Jonida Maliqi - Ktheju tokës -Republica Cehă: Lake Malawi - Friend of a Friend -Germania:  S!sters - Sister -Rusia: Sergey Lazarev - Scream -Danemarca: Leonora - Love Is Forever -San Marino: Serhat - Say Na Na Na -Macedonia de Nord: Tamara Todevska - Proud -Suedia: John Lundvik - Too Late For Love -Slovenia: Zala Kralj & Gašper Šantl - Sebi -Cipru: Tamta - Replay -Olanda: Duncan Laurence - Arcade -Grecia: Katerine Duska - Better Love -Israel: Kobi Marimi - Home -Norvegia: KEiiNO - Spirit In The Sky -Regatul Unit: Michael Rice - Bigger Than Us -Islanda: Hatari - Hatrið mun sigra -Estonia - Victor Crone - Storm -Belarus: ZENA - Like It -Azerbaidjan: Chingiz - Truth -Franţa: Bilal Hassani - Roi -Italia: Mahmood - Soldi -Serbia: Nevena Božović - Kruna -Elveţia: Luca Hänni - She Got Me -Australia: Kate Miller-Heidke - Zero Gravity -Spania: Miki - La Venda Precizăm că în an acest an Republica Molodva nu a reuşit să se califice în finala Eurovision 2019. Reprezentanta Republicii Moldova, Anna Odobescu, cu piesa „Stay”, a evoluat în cea de-a doua semifinală. Interpreta nu a obţinut voturile necesare din partea juriului, dar şi a publicului pentru a se clasa în finală. Marea finală a concursului european de cântec „Eurovision Song Contest 2019” va putea fi urmărită în această seară, începând cu ora 22:00, la postul public de televiziune Moldova 1, Radio Moldova şi on-line pe TRM.MD.
17:15
  Investiţia în construcţia şi montarea noului sistem se cifrează la 29 milioane de lei, bani alocaţi prin intermediul Proiectului Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova, în cadrul unui amplu proiect implementat de către Agenţia de Dezvoltare Regională Nord. Lucrările de construcţie-montaj a sistemului de apeduct în satele Zăluceni, Vertiujeni şi Târgul-Vertiujeni au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viaţă în Regiunea de Nord: raioanele Floreşti şi Soroca”.
16:30
  Manifestaţia la care participă personalităţi precum Charlotte Gainsbourg, Julie Gayet, Rossi de Palma, Zabou Breitmann, Claire Denis şi Eric Caravaca, activiste ale organizaţiilor de planning familial, ale Fundaţiei Femeilor şi alte persoane urmează să aibă loc la Palatul Festivalurilor de la Cannes în jurul orei 16:30. Ele vor purta o eşarfă verde, emblema luptei pentru legalizarea avortului din 2018 din Argentina. Iniţiativa are loc în plină ofensivă a statelor conservatoare din SUA împotriva avortului. Alabama a interzis avortul chiar şi în caz de viol sau incest, adoptând cea mai strictă lege împotriva avortului din Statele Unite. La rândul său, Senatul statului Missouri a aprobat o lege prin care aproape toate cazurile de întrerupere de sarcină devin ilegale. Dacă noua legea intră în vigoare, avorturile în cazurile sarcinilor care depăşesc 8 săptămâni ar deveni interzise în cele mai multe cazuri. Pentru filmul său "Que sea ley", argentinianul Juan Solanas a călătorit timp de opt luni în Argentina, pentru a strânge mărturii ale femeilor din cele mai îndepărtate provincii din ţară. Mobilizările femeilor pe străzile din Buenos Aires au luat o amploare fără precedent în 2017 şi 2018. Cea mai importantă a fost cea din faţa Parlamentului, în timpul examinării proiectului de lege privind legalizarea avortului de către cele două camere. În cele din urmă, legea a fost adoptată de Camera Deputaţilor, însă a fost respinsă de Senat.
15:30
  Ceva mai devreme, cancelarul Sebastian Kurz, care conduce Partidul Popular, a exclus continuarea cooperării cu Strache, fără să fie limpede deocamdată dacă scandalul de corupție va duce și la ruperea coaliției de guvernământ a celor două partide. Scandalul a izbucnit vineri seara, când revista Der Spiegel şi ziarul Süddeutsche Zeitung au difuzat o înregistrare video în care Strache pare să ofere, în schimbul susținerii financiare, contracte în infrastructură unei femei care a pretins că este o potențială donatoare bogată din Rusia. Filmarea cu camera ascunsă a avut loc într-o vilă de pe insula spaniolă Ibiza, în iulie 2017, cu câteva luni înaintea alegerilor parlamentare austriece din acel an, care l-au adus pe Strache la guvernare. Scandalul de acum a izbucnit cu zece zile înainte de alegerile europarlamentare. Opoziția social-democrată și liberală de la Viena au spus că este cel mai mare scandal din ultima jumătate de secol și au estimat că noi alegeri legislative în Austria sunt „inevitabile”.
15:30
  Toți doritorii sunt așteptați sâmbătă în Piața Independenței din Cahul. Deschiderea oficială a evenimentului a avut loc la ora 14. Ambasadele țărilor europene vor oferi informații interesante despre cultura lor și vor delecta publicul cu gustări tradiționale. De asemenea, vizitatorii vor face cunoștință cu programele europene de asistență pentru Republica Moldova. Seara, va avea loc un concert al interpreților locali, urmat de finala concursului de muzică Eurovision. Iar duminică, în Piața Horelor din același oraș, se va desfășura Festivalul de Film și Cultură Europeană. În cadrul acestuia, vor putea fi urmărite câteva producții cinematografice de calitate și un recital al interpretei de muzică populară Ioana Căpraru. Ediția curentă a Orășelului European marchează 10 ani ai Parteneriatului Estic.  
14:45
  Într-un comunicat de presă al Mitropoliei Moldovei, prin care a chemat enoriașii să participe la acțiune, se spune că  „familia tradițională oglindește învățătura de credință ortodoxă, contribuind astfel la zidirea unei societăți bine ancorate în valorile cu adevărat importante, ce asigură continuitatea unui neam”.La fel, se spune că „astăzi, ca niciodată, este nevoie să se demonstreze că suntem uniți în jurul unei idei edificatoare, că ne pasă de prezentul și de viitorul nostru și că nu am uitat de trecut”. Adresându-se celor prezenți în fața Catedralei, șeful statului a menționat că „în pofida tuturor încercărilor de a ne infiltra valori străine, peste 90 la sută dintre cetățeni se declară promotori și susținători ai familiei tradiționale”. „Nu vom permite să distrugă ceea ce stă la baza societății noastre”, a spus Igor Dodon. Prin decret prezidențial, anul 2019 a fost declarat Anul Familiei în Republica Moldova.
14:45
  Aprobarea pentru desfăşurarea de trupe are la bază acordurile bilaterale între SUA şi ţările din Golf, a scris ziarul saudit, care nu a numit statele în cauză şi a insistat că SUA nu intenţionează să pornească un război cu Iranul. "Principalul motiv al desfăşurării de trupe americane în ţările din Golf este realizarea de acţiuni comune pentru a descuraja Iranul de la orice fel de încercare de a escalada militar situaţia şi de a ataca statele din Golf sau interesele americane în regiune şi nu pentru a se angaja într-un conflict împotriva" Iranului, a scris ziarul menţionat, citând ceea ce a numit "surse bine informate din regiune". Arabia Saudită şi alte ţări din Golf sunt aliate tradiţionale ale SUA, iar Iranul este rivalul regional al Arabiei Saudite, notează dpa. Iranul şi Arabia Saudită sprijină tabere opuse în războaiele din Siria şi Yemen, mai adaugă agenţia de presă germană. 
14:30
Dacă eşti student la Jurnalism sau scrisul este pentru tine un hobby pe care vrei să-l transformi în profesie, site-ul evzmd.md iţi oferă ocazia să-ţi împlineşti visul! Trimite materialele tale pe adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. şi, dacă textele îndeplinesc condiţile de publicare le vei regăsi pe site-ul nostru. Succes!!...
14:30
  Într-un comunicat de presă al Mitropoliei Moldovei, prin care a chemat enoriașii să participe la acțiune, se spune că  „familia tradițională oglindește învățătura de credință ortodoxă, contribuind astfel la zidirea unei societăți bine ancorate în valorile cu adevărat importante, ce asigură continuitatea unui neam”.La fel, se spune că „astăzi, ca niciodată, este nevoie să se demonstreze că suntem uniți în jurul unei idei edificatoare, că ne pasă de prezentul și de viitorul nostru și că nu am uitat de trecut”. Adresându-se celor prezenți în fața Catedralei, șeful statului a menționat că „în pofida tuturor încercărilor de a ne infiltra valori străine, peste 90 la sută dintre cetățeni se declară promotori și susținători ai familiei tradiționale”. „Nu vom permite să distrugă ceea ce stă la baza societății noastre”, a spus Igor Dodon. Prin decret prezidențial, anul 2019 a fost declarat Anul Familiei în Republica Moldova.
13:00
  La dispoziția călătorilor vor fi puse legitimațiile de călătorie pentru rutele internaţionale europene, precum şi pentru trenul nr.105/106 Chişinău-Bucureşti. Pentru adoptarea sistemului și desfășurarea corectă a vânzărilor, casierii de bilete din gara Chişinău au trecut un curs de pregătire a operatorilor de ghişeu în domeniul programului „RoTicket”, organizate la București (România) de către CFR „Călători”. Doritorii vor putea procura legitimațiile internaționale de călătorie de la gara feroviară din Chişinău. Totodată, călătorii au posibilitatea de a procura bilete de  tip low-cost pentru cursa Chişinău-Bucureşti, conform tarifelor SMART-„Prietenia” la un preţ de 19 euro. Costul legitimaţiilor pentru cursele internaţionale europene se va achita în lei moldoveneşti. Pentru detalii despre curse, orarul circulației trenurilor, costul biletelor și alte detalii utile, contactați Biroul de informații al CFM la numărul (022)833333 sau accesând pagina web http://cfm.md/.  
12:15
Grupul american ExxonMobil, care a concesionat rezervele, nu s-a decis încă dacă să investească în proiect. Companiile ExxonMobil şi OMV Petrom explorează împreună aşa-numitul "bloc Neptun" încă de acum 5 ani, în baza unei concesiuni prelungite de guvernul român  pe o perioadă de 15 ani. Primele estimări arată că în apele teritoriale româneşti ar exista un zăcământ de până la 84 de miliarde metri cubi de gaz. Ungaria depinde 85% de gazul rusesc, şi aşa cum declara premierul Orban la Washington, gazul românesc ar fi singura alternativă. Viktor Orban, premierul Ungariei: "Diversificarea ar fi posibilă dacă începe rapid cooperarea dintre România şi SUA. L-am rugat pe preşedintele american să ajute să se întâmple asta". Purtătorul de cuvânt al grupului american le-a explicat jurnaliştilor de la agenţia Reuters de ce nu a luat încă o decizie privind această investiţie. Julie King, purtător de cuvânt ExxonMobil: "O decizie finală necesită condiţii fiscale competitive şi stabile, o piaţă a gazelor liberalizată în România, care permite comerţul liber şi o interconectivitate suficientă cu pieţele vecine pe durata contractului de concesionare". Şi grupul austriac OMV încă discută cu guvernul României privind proiectul Neptun. Gazul din Marea Neagră ar urma să ajunga în Europa centrală printr-o conductă în cadrul proiectului numit BRUA – iniţialele ţărilor pe care le străbate (Bulgaria, România, Ungaria, Austria).
12:00
  Prin urmare, Regia Transport Electric Chişinău informează că circulaţia troleibuzelor de pe rutele nr. 1, 4, 5, 8, 22, 34 va fi redirecţionată pe strada Bucureşti, iar în perioada desfăşurării Cursei Olimpice, între orele 16:00-17:00, traficul rutier pe traseul cursei va fi stopat.      
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.