Denunțătorii actelor de corupție, singuri în fața sistemului

Europa Libera, 25 aprilie 2019 19:50

La un an de la adoptatea legii privind avertizorii de integritate, care se referă cei care denunță eventualele ilegalități, aceasta rămâne nefuncţională pentru că Guvernul nu a aprobat cadrul legal conex.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 8 ore
22:20
În dialog cu președinta Partidului Național Liberal din R.Moldova, care a câștigat procesul pentru calomniere împotriva lui Vladimir Voronin. Fostul președinte și lider al partidului comuniștilor va trebuie să-și prezinte scuze, după un proces care a durat mai bine de 12 ani.
22:00
Premierul Pakistanului, Imran Khan, și-a felicitat omologul indian în urma victoriei convingătoare a partidului lui Narendra Modi în alegerile generale din India, spunând că vrea să coopereze cu acesta pentru „pace, progres și prosperitate în Asia de Sud”. Rezultatele parțiale sugerează că formațiunea naționalistă a lui Modi are un avantaj serios. India și Pakistanul, puteri nucleare, au purtat trei războaie de la obținerea independenței în 1947 iar relațiile dintre ele rămân fragile. În ultimele două zile, ambele țări au anunțat că au testat noi rachete balistice și de croazieră.
22:00
Marea Britanie a ajutat 16 țări din NATO să contracareze amenințări cibernetice ale Rusiei în ultimul an și jumătate, a declarat ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, la o conferință la Londra. Vorbind la aceeași conferință, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că asemenea activități suspecte au loc în fiecare zi. Stoltenberg a reamintit că liderii țărilor aliate au căzut de acord că un atac cibernetic asupra uneia poate declanșa invocarea articolului 5 al tratatului NATO privind apărarea colectivă și considerat atac asupra tuturor.
Acum 12 ore
20:20
Cazurile în care pensionarii sunt discriminați de angajatori au devin tot mai frecvente.
20:00
Reportaj de la centrul de îngrijiri paliative din Zubrești, Strășeni.
20:00
Polițiștii, prezenți la faţa locului în număr impunător, au format câte un zid în faţă fiecărei coloane şi au reuşit să ţină cele două tabere la distanţă una de alta.
20:00
Invitata emisiunii este Mariana Colun.
19:00
O petiție pentru demiterea noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski a adunat peste 4 mii de semnături în doar 24 de ore. Petiția electronică a fost înregistrată pe site-ul oficial al președinției de la Kiev miercuri, la doar două zile de la învestirea lui Zelenski. Autorul ei, Vadim Mihalski, scrie că Zelenski a obținut victoria răsunătoare în turul doi de scrutin al prezidențialelor, luna trecută, datorită votului de protest.„În realitate, nu aveți sprijinul a 73% din alegători (...), însă primele declarații și acțiuni i-au dezamăgit pe alegători”, scrie autorul petiției, care aduce ca exemplu numirea în calitate de șef al administrației prezidențiale a lui Andrii Bogdan, avocatul oligarhului Ihor Kolomoiski.Ca petiția să fie examinată de președintele ucrainean, ea trebuie să adune 25 de mii de semnături.Actor de comedie, devenit președinte, Zelenski a dizolvat prin decret parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 21 iulie, în speranța să aducă noul său partid în Rada Supremă unde nu are actualmente aliați. Liderii parlamentului actual au criticat decretul drept neconstituțional și au ignorat cererea lui Zelenski de a amenda legea electorală pentru a se aboli sistemul mixt de vot și a se reveni la alegeri exclusiv pe liste de partid.
19:00
Maia Sandu spune că în spatele contramanifestației de astăzi care a zădărnicit un protest al blocului ACUM față de scumpirile din ultimele săptămâni s-ar afla „guvernarea coruptă” și „ortacii agresivi” trimiși de aceasta. „Neavând soluții politice pentru a ieși din criza în care tot el a dus tara, Plahotniuc încearcă să încingă spiritele în societate, semănând frică”, a scris Sandu pe Facebook la câteva ore după incident. Zeci de tineri, unii mascați, au întrerupt protestul blocului ACUM din apropierea casei Guvernului, scandat lozinci necenzurate la adresa Maiei Sandu și celuilalt lider al opoziției, Andrei Năstase. Un cordon de polițiști a separat cele două tabere, iar șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a respins criticile opoziției despre faptul că poliția ar fi menajat atacatorii. Nu este limpede cine a organizat contramanifestația iar Partidul Democrat care controlează guvernul în exercițiu nu a comentat deocamdată acuzațiile. Incidentul a avut loc la aproape trei luni de impas politic intervenit în urma alegerilor parlamentare neconcludente din 24 februarie. Fracțiunile blocului ACUM au încercat fără succes să convingă deputați socialiști în această perioadă să sprijine un pachet de legi „antioligarhice” cu scopul înlăturării de la putere a Partidului Democrat.
18:40
Autoritățile din Serbia spun că doi imigranți au murit, iar alți doi se află în stare gravă, după ce au fost descoperiți într-un camion cisternă, în apropierea graniței cu Ungaria. Imigranții clandestini care s-ar fi ascuns în cisternă au fost găsiți de șofer pe 21 mai. Medici de la Novi Sad au spus serviciului balcanic al Europei Libere că victimele s-au îmbolnăvit de căldură și lipsă de aer. Un bărbat a murit pe 22 mai, iar altul în noaptea următoare. Cei doi supraviețuitori se află în secția de reanimare. Ministerul de interne sârb spune că cel puțin doi imigranți sunt originari din Afganistan. Mii de oameni care fug din țările lor din cauza războiului sau sărăciei încearcă să ajungă prin Balcani pe rute balcanice în Europa occidentală. Aproximativ patru mii se mai află într-o tabără de refugiați în Serbia din 2016, când Uniunea Europeană a închis așa numita rută balcanică.
17:30
16:40
Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, a apărat acțiunile poliției în timpul incidentelor de astăzi din apropierea Casei Guvernului, unde zeci de tineri, unii mascați, au zădărnici un protest al blocului ACUM. Cavcaliuc este citat de portalul jurnal.md spunând că poliția a acționat „excelent”, formând un cordon între protestatari și contramanifestanți.Simpatizanții ACUM, care s-au adunat la guvern pentru a protesta împotriva recentelor scumpiri, reproșează poliției că nu le-a asigurat desfășurarea neperturbată a protestului. Demonstrația lor a fost întreruptă de contramanifestanți, care au scandat lozinci necenzurate la adresa liderilor ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, purtând placate cu imagini obscene. Sandu a fost de față la protest, încercând să-i fotografieze pe tinerii care o insultau. Nu este limpede cine sunt organizatorii contramanifestației.Incidentul are loc la aproape trei luni de impas politic după alegerile parlamentare neconcludente din 24 februarie, timp în care fracțiunile blocului ACUM au încercat fără succes să convingă deputați socialiști să sprijine un pachet de legi „antioligarhice” cu scopul înlăturării de la putere a Partidului Democrat. PD care a încheiat alegerile pe locul doi, după socialiști, dar înaintea blocului ACUM, mai controlează guvernul în exercițiu, inclusiv ministerul de Interne.
16:20
Un tribunal din orașul rus Oriol a decis să lase în vigoare sentința de șase ani de închisoare la care a fost condamnat un adept danez al Martorilor lui Iehova, organizație religioasă interzisă în Rusia. Amnesty International a spus că decizia de astăzi a tribunalului constituie o „sfidare a drepturilor la libertatea de asociere și confesiune”. Dennis Christensen a fost reținut în mai 2017 în orașul rus situat la aproximativ 320 de kilometri sud de Moscova, după ce Rusia a declarat Martorii lui Iehova drept „organizație extremistă”, fiind condamnat de prima instanță în luna februarie. Purtătorul de cuvânt al organizației, Jarrod Lopes, a spus într-o declarație că aproape 200 de membrii ai acesteia au fost inculpați penal în Rusia, 28 de persoane aflându-se în arest preventiv, iar altele 24 în arest la domiciliu.
16:10
Acum 24 ore
15:20
14:50
Simpatizanții blocului ACUM au încercat să protesteze în apropierea Casei Guvernului față de recenta scumpire a carburanților cu aproximativ 5%, dar demonstrația lor a fost întreruptă de zeci de antiprotestatari care purtau placate cu imagini obscene și scandau lozinci insultătoare la adresa liderilor ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. Potrivit relatărilor presei, zeci de polițiști au format un cordon între cele două tabere. Nu este limpede cine sunt organizatorii contramanifestației. Incidentul are loc la aproape trei luni de impas politic după alegerile parlamentare neconcludente din 24 februarie.Fracțiunile blocului ACUM au încercat fără succes să convingă deputați socialiști să sprijine un pachet de legi „antioligarhice” cu scopul înlăturării de la putere a Partidului Democrat, care mai controlează guvernul în exercițiu. Negocierile de coalizare între principalele formațiuni câștigătoare ale alegerilor nu au produs niciun rezultat iar președintele Igor Dodon, liderul informal al socialiștilor, a întrebat miercuri Curtea Constituțională când poate dizolva parlamentul și convoca alegeri anticipate. 
14:30
Americanul John Walker Lindh, care a fost capturat în Afganistan în timp ce lupta de partea talibanilor, în noiembrie 2001, urmează să fie eliberat astăzi dintr-o închisoare din statul Indiana, Statele Unite. Supranumit talibanul american, Lindh care are 38 de ani este eliberat cu trei ani înainte de termen pentru bună purtare. Capturat de trupele americane care au invadat Afganistanul după atacurile teroriste din Statele Unite de pe 11 septembrie 2001, Lindh fusese condamnat la 20 de ani de detenție. Eliberarea sa subliniază faptul că, la aproape două decenii de atunci, războiul Americii contra talibanilor continuă.
14:30
Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili i-a cerut noului președinte ucrainean Volodimir Zelenski să-i restabilească cetățenia Ucrainei. Avocatul lui Saakașvili, Ruslan Ciornoluțski, a anunțat pe Facebook că o scrisoare conținând cererea oficială a fost depusă la administrația prezidențială de la Kiev. Saakașvili care a reformat din temelii Georgia, relansându-i economia și reducând corupția, a primit cetățenia Ucrainei de la fostul ei președinte, Petro Poroșenko, fiind numit, în 2015, guvernator al regiunii Odesa. Dar fostul președinte georgian și-a pierdut cetățenia ucraineană în 2017, după ce a trecut în opoziție față de Poroșenko, acuzându-l că nu face destul pentru lupta cu corupții. La acel moment, Saakașvili nu mai avea nici cetățenia georgiană, care i-a fost retrasă de către autoritățile de la Tbilisi pe motiv că Georgia nu permite dubla cetățenie. În scrisoarea către Zelenski dată publicității de avocat, Saakașvili scrie că a fost lipsit de cetățenia ucraineană în mod „nelegitim”, pentru că decizia lui Poroșenko de a-l lăsa fără nicio cetățenie încalcă constituția ucraineană și legislația internațională. În discursul său inaugural, Zelenski a spus, luni, că va acorda cetățenia ucraineană oricui este gata să lucreze pentru viitorul Ucrainei.
12:10
În India, primele rezultate parțiale ale alegerilor generale, care au durat șase săptămâni, indică un avans al premierului Narendra Modi și al partidului său. În cursul mandatului, strategia economică a lui Modi a dat rezultate amestecate dar premierul rămâne popular (după cum indică și rezultatele parțiale), drept politicianul care a reușit să depășească barierele de castă, într-o societate extrem de stratificată.Principalul partid de opoziție, Congresul Național Indian, conduce în numai 50 de circumscripții, partidul lui Modi, în 294. În total sunt de împărțit 542 de mandate.  
12:10
În Ucraina a intrat în vigoare decretul prezidențial privind dizolvarea Parlamentului, prin publicarea în Monitorul oficial. Noul președinte Volodimir Zelenski a semnat decretul marți, 22 mai , la o zi după inaugurare dar o parte din deputați, în frunte cu președintele Radei Supreme, consideră decretul ilegal.Miercuri a avut loc prima ședință a parlamentului după inaugurarea președintelui, la care deputații au refuzat să discute și voteze amendamentele la legea electorală, propuse de Zelenski. În primul rând, revenirea la sistemul alegerilor pe liste, în locul actualului sistem mixt, care, în opinia președintelui, încurajează corupția.Se vorbește deja despre o confruntare între Zelenski și parlamentul perceput drept un reprezentant al „vechiului regim”. Dar ultimele sondaje de opinia arată că partidul lui Zelenski, care nu este încă închegat, ar câștiga peste 40% din voturi, la viitoarele alegeri generale.
10:10
Interviul dimineții cu vicedirectoarea pentru cercetare științifică a Institutului Național de Cercetări Economice.
08:10
08:10
Alegerile pentru Parlamentul European încep joi 23 mai, cu voturile din Marea Britanie și Olanda. În Marea Britanie nu se așteaptă nici un exit poll, dar în Olanda va fi difuzat unul la ora locală 21:00 (19:00 GMT). Rezultatele oficiale vor fi anunţate doar în seara zilei de duminică, 26 mai.Vineri 24 mai, se va vota în Irlanda, iar sâmbătă 25 mai, în  Slovacia, Letonia şi Malta. În Republica Cehă votul se va desfăşura timp de două zile, vineri şi sâmbătă. În restul de 21 de țări din Uniunea Europeană, inclusiv România, votul are loc duminică 26 mai. Duminică seară, de la ora 21:00 sunt așteptate și rezultatele. În România va avea loc concomitent și un referendum privind reformele din justiție, convocat de președintele țării, Klaus Iohannis.
07:30
Pentagonul a primit o cerere să trimită suplimentar 5 mii de militari în Orientul Mijlociu, au declarat miercuri, doi oficiali americani sub protecţia anonimatului, citați de Reuters.Oficialii au precizat  că solicitarea suplimentării cu trupe a fost adresată de Comandamentul central al Statelor Unite, dar că nu este clar dacă Pentagonul o va aproba. Ministerul apărării primește regulat astfel de solicităridin partea comandamentelor combatante americane din întreaga lume. Multe sunt respinse.  Unul din oficiali a precizat că natura trupelor solicitate acum este defensivă.Tensiunile între Statele Unite și Iran au crescut mult în ultimul timp, după ce administrația Trump a retras America din acordul nuclear internațional cu Iranul și a reimpus sancțiuni. Speculațiile despre o posibilă confruntare militară s-au intensificat după ce Statele Unite și-au întărit și prezența militară în Orientul Mijlociu și Golful Persic, unde au trimis un portavion.Marții, după audieri în Congres, secretarul de stat american Mike Pompeo și ministrul în exercițiu al apărării Patrick Shanahna au declarat că toate acțiunile întreprinse în ultimul timp împotriva Iranului au ca scop protejarea intereselor americane și descurajarea unei agresiuni din partea Teheranului. „Vorbim despre descurajare, nu despre război”, a declarat ministrul apărării.
07:30
La Londra are loc joi o conferință NATO, cu participarea secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg, despre securitatea ciberetică. Ministrul britanic de externe Jeremy Hunt va cere joi membrilor NATO să facă mai mult pentru a combate încercările de atacuri cibernetice din partea Rusiei şi va anunţa că Marea Britanie a sprijinit 16 state membre să facă faţă unor ameninţări de acest tip. Potrivit fragmentelor din prezentarea ministrului, distribuite presei în avans, Hunt precizează că „în cursul ultimelor 18 luni, Centrul naţional al securităţii cibernetice a transmis informaţii  unui număr de  16 aliaţi NATO, dar şi altor state din afara Alianţei, despre activităţile cibernetice ale Rusiei în ţările lor".Menţionând încercările Moscovei de a se amesteca în alegerile din Ucraina şi Statele Unite,  ministrul britanic de externe explică că orice încercare de acest gen „încalcă dreptul internaţional şi justifică un răspuns proporţional".La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg va spune la conferință că atacurile cibernetice „ne pot submina economiile, democrațiile și capacitățile militare”. „Nu ne vom limita numai la contramăsuri de natură cibernetică” va mai avertiza Stoltenberg.
04:40
În ţara asta s-au făcut atîtea bazaconii, încît toţi aceşti conducători şi cinovnici ar trebui verificaţi.
Ieri
02:20
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
22 mai 2019
21:20
Președinta Camerei Reprezentanților din Statele Unite, Nancy Pelosi, l-a acuzat pe președintele Donald Trump că ar „mușamaliza” investigațiile în legatură cu amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016 și cu afacerile sale și situatia sa financiară. Nancy Pelosi a spus că preşedintele blochează mai multe investigaţii ale Congresului, ignorând citaţiile, refuzând să permită actualilor şi foştilor consilieri să depună mărturie şi interizicându-le să predea documente.„Nimeni nu este mai presus de lege, inclusiv presedintele Statelor Unite. Şi credem că preşedintele Statelor Unite este angajat într-o muşamalizare”, a declarat Pelosi după o întâlnire a democraţilor din Camera Reprezentanţilor. In replica, președintele american Donald Trump a respins acuzatiile asuora acestor „false investigatii” și a spus că nu va discuta cu democratii sau cu doamna Pelosi despre un potenţial plan de dezvoltare a infrastructurii, scurtînd întilnirea care a avut loc astazi pe aceasta temă. Mai multe comitete ale Camerei Reprezentanților investigheaza afacerile presedintelui Trump, evolutiile sale financiare și aspecte ale raportului procurorului special Robert Mueller.
21:20
Tenismanul moldovean Radu Albot s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ATP de la Geneva (Elveția), transmite IPN.După victoria în fața italianului Lorenzo Sonego, Albot l-a învins astăzi și pe argentinianul Juan Ignacio Londero, locul 78 mondial, scor 6-1, 6-7, 6-4. În runda următoare, Albot (numărul 45 ATP) va juca cu învingătorul partidei dintre elvețianul Stan Wawrinka (27 ATP) și bosniacul Damir Dzumhur (57 ATP).
20:10
În acest an s-au înscris aproape 18 mii de candidați, dintre care 2478 sunt restanțieri din sesiunile anterioare.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.