Avocații lui Vlad Filat cer redeschiderea ședinței preliminare

Politics, 16 aprilie 2019 10:00

Acuzarea, pe de altă parte, consideră că cererile depuse de avocații lui Vlad Filat au menirea să tergiverseze examinarea cauzei. Instanța de judecată urmează să se pronunțe astăzi, 16 aprilie, cu privire la ridicarea excepției de neconstituționalitate, iar în cazul în care va fi admisă, solicitarea va fi expediată Curții Constituționale.  În cel de-al doilea dosar, Vlad Filat este cercetat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.  Vlad Filat a fost reținut în octombrie 2015, fiind condamnat pe 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. În prezent își ispășește pedeapsa în Penitenciarul nr. 13 din Chișinău.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 30 minute
09:00
„Acest eveniment aici, la Măgdăcești, este despre cele 1000 de gospodării care au acces la infrastructură. Și aceste proiecte vor continua, pentru că aceste proiecte sunt pentru oameni”, a declarat Pavel Filip.Premierul a menționat că infrastructura este fundamentul de dezvoltare a țării, fiind declarată o prioritate a Guvernului. „Pe parcursul a 3 ani de guvernare, în primii doi ani am conectat 106 mii de gospodării la apă potabilă, iar în al treilea an, avem proiectată conectarea pentru 100 de mii de familii. Dacă toţi ar fi lucrat de aceeaşi manieră, în 28 de ani de independenţă, absolut fiecare cetăţean ar fi fost conectat la infrastructura de apă și canalizare”, a spus prim-ministrul. În cadrul proiectului, la Măgdăcești s-au construit 3 km de apeduct, 31 km de rețele de canalizare, o stație de epurare și două stații de pompare.
Acum 24 ore
18:00
De la Bucureşti, preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis un mesaj de felicitare noului preşedinte ucrainean şi şi-a exprimat încrederea că, prin dialog şi demersuri comune, cei doi preşedinţi vor putea să contribuie la consolidarea şi diversificarea relaţiilor dintre cele două ţări.
17:10
Potrivit informațiilor, deputații sunt nemulțimiți de faptul că în data de 23 martie, în Congaz, Irina Vlah și-a permis să întrebe câteva mii de oameni care participau la un miting dacă aceasta ar trebui să semneze legile cu privire la modificarea Codului Electoral al Adunării Populare a Găgăuziei. Astfel, cei prezenți la manifestare ar fi votat în unanimitate ca leghile în cauză să nu fie votate.Deputații găgăuzi afirmă că prin aceste acțiuni, Irina Vlah a încălcat Legea cu privire la statutul juridic special al regiunii.Alegerile bașcanului Găgăuziei au fost transferate de pe 19 mai pentru 30 iunie. O decizie în acest sens a fost luată de către Adunarea Populară. Potrivit presei locale, aceasta este o "decizie scandaloasă fără precedent în istoria regiunii" și a fost luată în cadrul unei ședințe cu ușile închise inițiată de către președintele Adunării Populare, Vladimir Cîsa.
16:10
„Furgoneta a explodat când echipa de deminare a STF (Forţa Specială de Reacţie Rapidă) şi forţele aeriene au încercat să dezamorseze bomba'', a declarat martorul citat.Purtătorul de cuvânt al forţelor de securitate nu a fost imediat disponibil pentru a comenta informaţia.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:00
Șeful Executivului a evidențiat în mod deosebit sprijinul SUA în reglementarea conflictului transnistrean. Totodată, Pavel Filip a accentuat importanța consolidării securității țării în general, dar și a securității energetice, suportul SUA fiind unul valoros în acest sens.   Premierul s-a referit și la cele mai importante reforme implementate de Guvern, care au asigurat stabilizarea sectorului bancar și o creștere economică constantă, în medie de 4% în ultimi 3 ani. Totodată, acțiunile Guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri au contribuit la creșterea fluxului de investiții. Astfel, și un grup de importante companii americane s-a arătat interesat să investească în țara noastră. „Ne dorim o valorificare cât mai intensă a potențialului economic și investițional al relațiilor bilaterale moldo-americane”, a declarat Pavel Filip.
18:00
Potrivit lui Năstase, preşedintele este "principala problemă a electoratului şi a fracţiunii Partidului Socialiştilor din cauza dorinţei de a împiedica participarea deputaţilor PSRM la demontarea regimului lui Vladimir Plahotniuc.El consideră că anume cu acest scop preşedintele iarăşi a început să se numească liderul informal al PSRM, în ciuda promisiunilor anterioare de a menţine o poziţie neutră."Strategia binomului Plahotniuc-Dodon este evidentă. Preşedintele atacă deputaţii blocului ACUM, aşteptând o reacţie agresivă din partea noastră, pentru ca apoi să se prezinte drept victimă şi să se justifice în acest fel în faţa protectorilor săi de ce a refuzat să demonteze democratic regimul lui Plahotniuc", susţine politicianul.
17:00
În cadrul unei alocuțiuni televizate Petro Poroșenco și-a făcut o autocritică pentru incapacitatea de a pune capăt conflictului cu separatiştii proruşi, soldat cu aproape 13.000 de morţi din 2014 în estul Ucrainei, şi de a lupta împotriva corupţieiVolodimir Zelenski a promis să mențină orientarea prooccidentală asumată în 2014, însă politica pe care ar duce-o acesta, rămâne o mare necunoscută, mai notează AFP.Astăzi, cei doi candidați urmează să se întâlnească într-o dezbatere în fața a circa 70.000 de spectatori pe Stadionul olimpic din Kiev.
16:00
După acceptarea demisiei lui Tudor Golub, consilierii urmează să-și aleagă un nou președinte.De precizat că Tudor Golub a candidat la alegerile parlamentare din 24 februarie pe listele PDM pe circumscripția nr.19 (Ivancea). El a obținut doar 6 393 de voturi, pierzând în fața vicepreședintelui Partidului „ȘOR”, Marina Tauber care a fost susținută de peste 12 mii de alegători.Amintim că în urma alegerilor parlamentare mai mulți președinți de raion care au reprezentat PDM, și nu au reușit să învingă, au plecat din funcții. Printre aceștia se numără Iraida Bînzari (Fălești), Veaceslav Burlac (Criuleni), Nicolae Molozea (Ștefan-Vodă).
15:30
În discursul său anual privind starea naţiunii, Lukaşenko a menţionat, de asemenea, că scrutinul parlamentar din Belarus se va desfăşura în cursul acestui an.La discursul rostit în Biroul Oval din sediul guvernului sunt prezenţi membrii executivului belarus, şefi ai unor agenţii de stat, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Minsk, ai mediului academic şi ai patronatului, foşti parlamentari, jurnalişti.Discursul privind starea naţiunii prezentat de Aleksandr Lukaşenko abordează principalele aspecte ale evoluţiilor economice şi sociale din Belarus şi ţine cont de analiza petiţiilor primite de şeful statului belarus până la data de 1 martie a acestui an.
15:20
Contactat de Vocea Basarabiei, fostul președinte al Curții Constituționale, a menționat că această regulă este aplicată și de Comisia de la Veneția: „Orice sistem electoral poate fi modificat, cu atât mai mult că în RM, nu este prevăzut de Constituție, dar este reglementat prin lege organică. Problema este în ce perioade de timp. Există Codul Bunelor Practici ale Comisiei de la Veneția în materie electorală, care constrânge Guvernele ca să nu opereze modifiări în legislația electorală cu cel puțin un an înainte de scrutin.”Expertul în drept constituțional a mai precizat că actorii politici trebuie să aibă suficient timp la dispoziție pentru a se pregăti de campania electorală și pentru a însuși reglementările noului sistem. Tănase mai menționează că orice lege care are un impact asupra bugetului de stat, trebuie în mod obligatoriu să fie aprobată de executiv.
15:10
„Alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat, dar alegerile anticipate nu pot fi făcute în niciun caz după un sistem electoral nou. Legea, Codul Electoral trebuie modificate în Parlament”, a spus fostul judecător al Curții Constituționale, Nicolae Osmochscu, pentru Ziarul Național.Amintim că deputații independenți Ion Groza, Alexandru Oleinic și Viorel Melnic au depus astăzi o sesizare la Curtea Constituțională, căreia îi solicită să se expună asupra faptului dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.
15:00
„Împotriva oricui. Oamenii să fie de acord și să dorească acest lucru. Oricine ar candida la ora actuală, nu știu dacă s-ar descurca mai bine decât mine în ceea ce privește problemele Chișinăului”, a declarat Dorin Chirtoacă.În cadrul aceleiași emisiuni, liderul PL a readus în discuție și implicarea lui Andrei Năstase în falimentarea companiei de stat Air Moldova.„În eea ce privește chestiunea cu Năstase, nu am de gând să îi sar în cap. Nici nu i-am sărit în cap. Eu am spus un adevăr care nu se dorește a fi auzit și înțeles. Dacă o companie din Germania a câștigat la CEDO, de ce banii se găsesc la Țopa?! De ce banii se găsesc la niște moldoveni, unde Năstase a și lucrat din 2012 până în 2014?! La CEDO nu s-a investigat cine sunt fondatorii. Asta trebuiau să o facă autoritățile R. Moldova”, a precizat Dorin Chirtoacă.
14:00
În cadrul şedinţelor, părţile analizează cooperarea regională şi militară dintre instituțiile de apărare ale celor două state, precum şi perspectivele de intensificare a acesteia.Subiectele principale vizează, în special, reforma sectorului de apărare şi realizările pentru 2018, cooperarea în domeniul planificării apărării şi logistic, învățământul militar, participarea la exerciții militare şi medicina operațională.La Chişinău, grupul de experţi români a avut o întrevedere cu Secretarul General de Stat, Radu Burduja, în cadrul căreia s-a discutat despre sprijinul acordat de Guvernul României în modernizarea Armatei Naţionale.
13:10
„Socialiștii își pun întrebarea, și cei care au votat socialiștii. 440 de mii de oameni au votat pentru socialiști, pentru programul lor. Și așteaptă ca el puțin o parte din program, dacă nu 100%, să fie implementat. Cum pot socialiștii să voteze pentru propunerile blocului ACUM, să le ofere speakerul, să le ofere guvern minoritar și să meargă înainte”, spune Dodon.Acesta a explicat și de ce PSRM este reticent față de propunerile Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase, care își doresc cele mai importante funcții în stat.”Cum votanții socialiștilor o să se uite la Partidul Socialiștilor, dacă le va da toate ministerele, fără a avea niște instrumente de minimizare a riscurilor. Să le dai tot la cei care sunt pentru unirea cu România, celor care vorbesc că vor în NATO, celor care se judecă că mitropolitul Moldovei, de exemplu.
13:00
Aceleași date arată că, în luna februarie 2019, producția industrială, serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, s-a majorat cu 2,5% față de luna februarie a anului precedent, ca efect al creșterii producției industriale în industria extractivă (+9,5%) și în industria prelucrătoare (+0,9%). În ianuarie-februarie 2019, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent, producția industrială (serie brută) a fost mai mare cu 2,1%, ca urmare a creșterii în industria extractivă (+29,3%), în industria prelucrătoare (+0,5%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+6,1%).
13:00
Bărbatul, în vârstă de 31 de ani, s-a aflat pe teritoriul regiunii Luhansk între anii 2014-2015, fiind înrolat în așa-numita formaţiune „Волчья стая”, unde a activat cu indicativul „Zahar”. Acesta era responsabil de aprovizionarea cu echipament militar, inclusiv mitraliere, a unităţilor militare din regiunea separatistă din Ucraina. La fel, identifica diversionişti  şi verifica fizic mijloacele de transport. De menționat, că în timpul audierilor, persoana reţinută şi-a recunoscut integral vina.Totodată, a fost stabilit că, bărbatul  a plecat din Republica Moldova în 2012, iar începând cu 2014 până în 2015 s-a  înrolat benevol în calitate de mercenar, din considerente ideologice. După părăsirea zonei separatiste, acesta s-a aflat pe teritoriul Federaţiei Ruse.Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore, pe numele acestuia a fost iniţiată cauză penală în baza articolului 141 CP al RM.
12:50
”La Gala Edelweiss din decembrie i-am promis Ionelei Rusu o bibliotecă generoasă, cu multe cărți, care să ȋncurajeze pasiunea pentru lectură, atât ei, cât și surorilor sale. A durat ceva timp să alegem cele mai potrivite 200 de titluri, iar în aceste zile fetele au primit cadoul promis și alte lucruri de care aveau nevoie ȋn gospodărie. Ȋmi doresc ca primele lor sărbători de Paști ȋn noua locuință să fie speciale, iar Andreea, Ionela și Elena să fie fericite și să nu ducă lipsă de nimic”,  a scris Vlad Plahotniuc, pe Facebook.Acum fetița are biblioteca sa proprie, astfel cum i-a promis fondatorul Edelweiss.“Sunt şocată pentru că eu nu am mai văzut atâtea cărţi. Doar la bibliotecă, dar nu mi-am imaginat că o să am acasă atâtea cărţi. Îmi place mult să citesc poveşti. Ele sunt mai interesante şi cu mai multe personaje”, a spus beneficiară a Campaniei de Paști „Edelweiss”, Ionela Rusu.
12:20
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ședințe de lucru cu așa-zisul premier al regiunii, scrie presa locală. „Termenul de „Transnistria”, folosit în Occident, este inacceptabil pentru Pridnestrovie: a apărut în timpul ocupației fasciste-române pentru a desemna guvernarea românească”, a declarat Vadim Krasnoselski. Liderul nerecunoscut a mai spus că a recomandat mai multor diplomați să se folosească noua denumire a regiunii. „Străinii trebuie să se obișnuiască să utilizeze adevărata denumire”, a menționat el.
12:10
Cei trei deputați au depus, astăzi, o sesizare la Curtea Constituțională și solicită examinarea acesteia în regim de urgență.Parlamentarii consideră că ”modificarea sistemului electoral pentru a organiza alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept, a modului liber și democratic de desfășurare a alegerilor, a recomandărilor instituțiilor internaționale”.”Ne exprimăm dezaprobarea fermă în legătură cu încercările unor partide politice parlamentare de a provoca alegeri anticipate, din cauza incapacității lor de a dialoga și a respecta voința electoratului, care i-au trimis în Parlament să muncească, nu să blocheze activitatea legislativului.
11:40
”Sondajele demonstrează că cetățenii consideră că cele mai bune alianțe în actualul Parlament sunt cu participarea socialiștilor, ori cu ACUM, ori cu PDM, dar nu o alianță de dreapta”, a declarat Igor Dodon.Amintim că, în data de 2 aprilie, la președinție au avut loc consultări dintre liderii grupurilor parlamentare ale PSRM și PDM. La discuții au fost invitați și cei din ACUM, care au refuzat, însă, invitația. ”Am transmis șefului statului că PDM este deschis dialogului cu toate partidele care doresc să evite criza politică, economică și socială care ar putea fi urmare a blocajului politic”, a declarat președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, după discuțiile de la Reședința de Stat.Atât socialiștii, cât și democrații au anunțat că deși există divergențe cu privire la viziunile politice dintre cele două formațiuni, la nivel social, în programe sunt multe lucruri comune.
11:10
Ultimul sondaj de opinie, dat publicității joi, îl plasează pe Zelenski mult în fața președintelui în exercițiu. Zelenski este creditat cu 57,9% din preferințele electoratului, iar Poroșenko cu 21,7%. Într-un sondaj anterior, din 5 aprilie, Zelenski avea 61%, iar Poroșenko 24%.Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a declarat că se așteaptă ca la dezbaterea de vineri, de pe stadion, să participe în jur de 60 de mii de persoane.
11:00
”Eu în genere le-aș recomanda acum să se mai ducă la biserică, să se mai mărturisească, să mai boiască câte un ou roșu, să ciocnească câte unul de Paște și după Paștele Blajinilor să se mai gândească și să mai vedem unde ajungem. Ceea ce ține de credibilitate și de încredere, eu cred că socialiștii au cu mult mai multe motive să nu aibă încredere în liderii blocului ACUM. Îmi amintesc că când eram deputat în Parlament, câte moțiuni de cenzură au fost înaintate de socialiști contra Ministrului de Educație, M. Sandu care a închis zeci și sute de școli în R. Moldova. Sunt ferm convins că credibilitatea față de liderii blocului ACUM ca politicieni este nu că zero, este minus 200, pentru că noi știm ce promovează ei”, a spus Dodon. Șeful statului și-a exprimat speranța că politicienii ar putea deveni mai responsabili după sărbătorile pascale, mai ales că este în creștere riscul de dizolvare a parlamentului.
10:10
În context, premierul a menționat că implementarea proiectelor agreate de Guvernele de la Chișinău și București și incluse în Foaia de Parcurs va dinamiza și mai mult dialogul bilateral.Totodată, Pavel Filip a spus că Republica Moldova mizează în continuare pe susținerea României, inclusiv pe perioada deținerii Președinției la Consiliul Uniunii Europene.Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că România va susține în continuare drumul  european al Republicii Moldova, care este un partener strategic și un prieten de nădejde.
09:20
Persoanele care s-au învrednicit de ordine și medalii, sunt cetățeni ai Republicii Moldova care activează în diverse domenii iar pe parcursul anilor s-au remarcat prin muncă îndelungată și prodigioasă, merite deosebite față de stat și executare ireproșabilă a atribuțiilor profesionale.În context, șeful statului a menționat că va susține și încuraja în continuare oamenii care prin profesionalism și dedicație contribuie la dezvoltarea și prosperarea statului nostru.De asemenea, Igor Dodon a reiterat faptul că la baza deciziilor privind persoanele care vor fi decorate, mereu va sta meritul profesional și civic, dar niciodată criteriul politic.În final, Președintele a adresat celor prezenți sincere felicitări cu prilejul Sfintelor Sărbători de Paște.
18 aprilie 2019
23:50
”Toate acestea s-au început după ce au fost pedepsiți verișorii Țopa și a început lupta între Țopi și Plahotniuc. Asta toată lumea știe și a apărut partidul (Platforma DA – n.r.). Dacă Năstase nu ar fi fost sprijinit de Țopa, nu am fi avut astăzi acest partid atât de influent. Tot câștigul se datorează Jurnal TV. Eu am spus că la mine a fost în audiență bancherul Viorel Țopa. Așa a fost la mine și dl Țurcanu, președintele Victoriabank și vicepreședintele, dna Proidisvet, și mi-au spus cum s-a întâmplat când le-au luat acțiunile”, a declarat Ghimpu.  Președintele de onoare al PL, care a fost șef interimar al statului în 2010, a dejucat şi tentativele obsesive ale moderatoarei emisiunii, Natalia Morari, de a inocula ideea că nu Ţopa a comis atacul raider de la Victoriabank: “Natalia Morari: A fost atac raider din partea lui Plahotniuc? Mihai Ghimpu: A lui Țopa și cu Năstase.
18:00
Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, va merge în Rusia, în a doua jumătate a lunii aprilie, pentru a se întâlni cu preşedintele Vladimir Putin, a anunţat, joi, Kremlinul.În comunicatul publicat pe website-ul Kremlinului, nu sunt oferite detalii suplimentare.
17:00
Perioada de doliu decretată de joi ''exprimă durerea şi solidaritatea întregii populaţii a ţării faţă de victime şi familiile lor în urma tragicului accident de autocar produs în regiunea autonomă Madeira'', a anunţat executivul socialist la încheierea unei reuniuni a Consiliului de miniştri la Lisabona.Ultimul bilanţ transmis joi de spitalul Nelio Mendonca din Funchal a indicat 29 de decese - 17 bărbaţi şi 12 femei cu vârste cuprinse între 40 şi 60 de ani.Accidentul s-a petrecut în localitatea Santa Cruz, la ora locală 18:30 (17:30 GMT). Autocarul la bordul căruia se aflau aproximativ 50 de persoane a părăsit carosabilul şi s-a răsturnat, oprindu-se într-o casă construită în pantă. Şoferul autobuzului, care se pare că a pierdut controlul asupra vehiculului din motive ce urmează să fie investigate, precum şi ghidul care însoţea grupul de turişti, au fost răniţi, dar au scăpat cu viaţă.
16:00
Şedinţa de judecată a început cu demersul întocmit de avocatul Victor Munteanu, privind suspendarea procesului, pînă cînd instanţa de apel se va expune pe marginea solicitării apărării de a sesiza Curtea Constituţională. Atît Filat, cît şi avocaţii săi spun că aceste demersuri nu reprezintă tentative de tergiversare a procesului.Potrivit Procuraturii Anticorupţie, Vladimir Filat este învinuit de săvîrşirea infracţiunii de spălare de bani în proporţii deosebit de mari.
15:00
Potrivit agenţiei de sondaje Rating, 51,8% dintre ucrainenii chestionaţi intenţionează să-l voteze pe Volodimir Zelenski, în timp ce actualul preşedinte, Petro Poroşenko, ar urma să fie votat de 19%. Sondajul a fost efectuat în perioada 12-16 aprilie, pe un eşantion de 3.000 de persoane din toate regiunile Ucrainei, cu excepţia teritoriilor aflate sub ocupaţie rusă.Amintim că, în primul tur al alegerilor prezidenţiale ucrainene, Volodimir Zelenski a obţinut 30,24% din voturi (5.713.825 de alegători), iar preşedintele în exerciţiu, Petro Poroşenko - 15,95% (3.14.523 de voturi). Turul doi al alegerilor prezidenţiale din Ucraina va avea loc pe 21 aprilie 2019, ucrainenii urmând să aleagă între Volodimir Zelenski şi Petro Poroşenko.
14:00
Astăzi, în cadrul unei ceremonii oficiale, Igor Dodon a transmis sincere felicitări tuturor diplomaților cu prilejul acreditării în calitate de ambasadori în Republica Moldova și oportunitatea de a contribui la dinamizarea relațiilor bilaterale dintre statele noastre pe multiple planuri.„Am exprimat interesul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei colaborări constructive şi pragmatice, cu toate statele reprezentate, în special în domeniul comercial-economic. Totodată, am reiterat faptul că instituția prezidențială promovează o politică externă echilibrată, bazată pe relații de colaborare reciproc avantajoase atît cu Vestul, cît și cu Estul, în baza intereselor naționale” spune președintele țării.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.