Demisie la Primăria Chișinău: Un șef a plecat din funcție

Politics, 15 martie 2019 14:00

Atribuțiile de șef al Direcției Transport sunt preluate de Oleg Caraman, șeful adjunct al direcției respective.Caraman va ocupa această funcție până când primarul capitalei va numi un nou șef al Direcției Transport.L-am contactat pe Vitalie Butucel, pentru a ne oferi detalii legate de plecarea sa din funcție. Acesta nu ne-a răspuns însă la telefon.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Politics

Acum 2 ore
18:40
«În timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari, amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel, polițistul a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță», se conține într-un comunicat al Inspectoratului Național de Patrulare.Din imaginile video publicate de postul TV8 se vede că este vorba despre paza de corp a lui Năstase, Ion Caraman. Acesta riscă să fie cercetat penal pentru atac asupra unui polițist aflat în exercitarea funcției.Poliția solicită celor care organizează astfel de proteste „să respecte prevederile legale și să nu mai recurgă la provocări, agresiuni sau încercări de a împiedica activitatea polițiștilor”.
Acum 4 ore
18:00
Potrivit articolului 63 (2) din Constituția Republicii Moldova, Parlamentul se întrunește la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri.Şedinţa de constituire a Parlamentului nou-ales va fi prezidată de cel mai în vârstă deputat. Decanul de vârstă, ca și în legislatura anterioară, este deputatul Eduard Smirnov, care, în acest an, va împlini 80 de ani.La prima ședință Preşedintele Curţii Constituţionale urmează să prezinte raportul privind rezultatele alegerii Parlamentului şi validarea mandatelor deputaţilor aleşi. Totodată, Președintele țării va adresa un mesaj deputaților nou-aleși.Parlamentul se consideră legal constituit din data şedinţei de constituire. După constituirea legală a Parlamentului se alege Preşedintele Parlamentului, vicepreşedinţii şi se formează Biroul permanent al Parlamentului.
17:50
Într-un comunicat al instituției se mai arată că Petic a refuzat să participe la ședințele de judecată, planificate și desfășurate pentru audierea victimei infracțiunii, unica sa declarație referindu-se la nemulţumirea sa faţă de declanşarea anchetei.Mai mult, procurorii afirmă că avocatul inculpatului a făcut declarații mincinoase despre condițiile de detenție ale lui Petic și despre pretinse rele tratamente. ”Procuratura Generală anunță că a luat act și s-a autosesizat urmare a declarațiilor lansate în presă de către avocatul lui Petic, prin care se semnala pretinse fapte de tratament inuman și degradant, admise în raport cu clientul său arestat. Alegațiile expuse public au fost verificate în cadrul unui proces penal, în rezultat stabilindu-se netemeinicia acestora.
17:20
„După pronunțarea sentinței, la ora 12:35, polițiștii din grupul de comunicare a IP Orhei a cerut să fie deblocat accesul către sediul instanței, pentru transportarea lui Gheorghe Petic și au atenționat că, în caz contrar, se va aplica legea, dar nu s-a făcut uz de forță. Polițiștii au cerut repetat protestatarilor să deblocheze porțiunea de drum pe unde urma să treacă transportul, însă aceștia au menținut în mod ilegal blocajul. La 12:43, condamnatul a fost urcat în autospeciala escortei, iar angajații INP au deblocat ieșirea și au format un cordon pentru a permite deplasarea în siguranta autovehiculului.
17:00
Interlocutorii au abordat mai multe subiecte cu privire la relațiile bilaterale, menționînd necesitatea aprofundării, în special, a relațiilor comercial-economice.De asemenea, părțile au discutat despre actuala agendă politică internă din țara noastră, ținînd cont de faptul că în curînd urmează să-și înceapă lucrările Parlamentul nou-ales. În context, oficialii au discutat eventuale scenarii de evoluție a situației.
Acum 6 ore
16:00
Anterior, noul președinte al Kazahstanului, Tokayev, a propus redenumirea capitalei Republicii Astana în Nursultan.„A fost adoptată o decizie istorică”, a declarat Nurlan Nigmatulin, președintele parlamentului kazah, Majilis, cu privire la rezultatele votului.Acum, documentul urmează a fi semnat de noul șef de stat, Kasym-Zhomart Tokayev, care a și venit cu inițiativa de schimbare a numelui.În această dimineață, el a depus jurământul, a promis să mențină cursul actual al țării și a sugerat redenumirea Capitalei Astana în Nursultan. Tokayev consideră, de asemenea, că este necesar să se ridice un monument în cinstea lui Nazarbayev și să fie redenumite străzilor centrale ale orașelor regionale în numele lui.În ajun, Nazarbayev a spus că pleacă din funcția de șef de stat. El și-a transferat atribuțiile până la alegerea unui nou președinte lui Tokayev, care anterior fusese președintele Senatului.
15:00
Paradoxal este, însă, că, în loc să-și pună în aplicare așa-numitele ”filtre de integritate” și să nu admită penali, șefii PPDA și PAS, care încă mai formează blocul ACUM, caută să îi prezinte ”victime ale regimului”.Iar Petic și Cebotari au găsit paravanul perfect pentru a încerca să scape de pedeapsă. E o metodă veche, testată pe timpul mai multor guvernări și care a funcționat perfect de fiecare dată – îți faci mendrele, iar când simți că ești pe cale să înfunzi pușcăria – te declari mare luptător pentru democrație și aderi la vreun partid de opoziție. Și dacă pun autoritățile mâna pe tine, șefii partidului vor țipa ca din gură de șarpe despre justiție capturată, stat polițienesc, marțieni, etc.Tactica a fost folosită mai ales în cazul Platformei DA, devenită ”cuiubușor de nebunii” pentru mulți indivizi certați cu legea, care se gândeau doar la propriul buzunar.
15:00
Andrian Candu și soția sa, Zuzana Stastna, de origine din Cehia, au trei copii: Daniel, Vera și Adam.
Acum 8 ore
14:10
Cebotari a mințit zeci de oameni din raionul Nisporeni, pe care i-a lăsat fără venituri și nici nu a plătit pe alții, care au muncit pentru el.Într-o investigație realizată de portalul nostru, publicată în 2016, mai mulți localnici din satul Bărboieni, raionul Nisporeni, au fost mințiți de Cebotari, care se prezenta drept fin de cununie al fostului premier Vlad Filat.„Băiatul acesta „foarte bun” ne-a golit de tot în toamna anului 2014. Au fost 60 de ha de sfeclă, a luat peste un milion de lei și i-a pus în buzunar. Moșu Ion a rămas fără chiloți”, declara jurnaliștilor de la emisiunea Comisarul una din victimele lui Cebotari.Prin intermediul firmei Serconlux Cebotari a păgubit în afară de oameni și zeci de companii de milioane de lei. De la unii a luat petrol, servicii, semințe. Pe toata perioada nu a achitat nici un salariu angajaților săi, se arată în investigație.„Are datorii pentru salarii în jur de 300 de mii de lei.
14:00
Dezvăluirea a făcut-o un politician luxemburghez, membru al legislativului comunitar din partea Partidului Popularilor, într-un interviu pentru Ziare.com.„Atenția” oferită pentru un serviciu este parte din cultura românilor. Așa consideră șefa Guvernului de la București, citată de eurodeputatul Frank Engel, șeful Partidului Creștin Social din Luxemburg, membru în Partidul Popular European.Dăncilă, relatează Engel, le-a explicat socialiștilor europeni care îi reproșau corupția din România, că ceea ce Vestul interpretează ca fiind corupție este de fapt „doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulțumi”.O decizie favorabilă cumpărată de la un judecător nu ar înseamna corupere, ci un comportament cultural specific, a comentat eurodeputatul luxemburghez.Nu e singura opinie de acest fel a unui oficial român, comentează Digifm.ro.
13:40
„Este jăraticul răscolit de trolii regimului, care ar dori să dea sentințe definitive, evident coordonate cu marele coordonator”, a declarat Igor Munteanu pentru Europa Liberă.Susținătorul Maiei Sandu a fost deranjat de știrea realizată de PRO TV, din emisiunea la care a participat și în care a declarat, cu subiect și predicat, că blocul ACUM se va diviza.„Este posibilă înființarea a două fracţiuni: una a societăţii civile, oameni care nu sunt membri de partid, eu nu sunt membru de partid, vor decide să se ataşeze uneia dintre aceste fracţiuni, în funcţie de planuri, priorităţi şi apropierea ideologică”, a declarat Igor Munteanu, în cadrul emisiunii În Profunzime.
13:10
 Igor Dodon a precizat că va susține un discurs în fața deputaților noi-aleși.
Acum 12 ore
12:00
În cadrul ședinței s-a decis constituirea unei fracțiuni parlamentare a Partidului Socialiștilor formată din 35 de deputați. Zinaida Greceanîi a înmînat legitimația de deputat fiecăruia dintre deputații PSRM, aleși pe 24 februarie 2019, în Parlamentul RM, atît pe lista națională, cît și pe circumscripțiile uninominale.De asemenea, deputații PSRM au ales conducerea fracțiunii parlamentare. Președintele fracțiunii Partidului Socialiștilor din RM a devenit Zinaida Greceanîi, vicepreședintele fracțiunii – Corneliu Furculiță, secretar – Vasile Bolea.Deputații fracțiunii PSRM au declarat că, sunt pregătiți pentru prima ședință a noului Parlament al Republicii Moldova de legislatura a X-a.
11:00
Evenimentul este organizat de Parlamentul Republicii Moldova în contextul aniversării a 80-a de la fondarea Muzeului Național de Arte al Moldovei.10 lucrări ale maestrului Serghei Ganenco vor fi expuse publicului în perioada 19-29 martie.  Încifrate în bronz, sculpturile reprezintă creații ale artistului plastic realizate în perioada 1989 – 2015.  Serghei Ganenco s-a născut la Chișinău, în anul 1962. Este absolvent al Colegiului de Arte Plastice din Chișinău. Din 1991 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. A participat la numeroase expoziții naționale, internaționale, simpozioane și bienale. Realizează sculptură monumentală și de interior. Lucrările sale sunt găzduite de Muzeul Național de Arte al Moldovei și de galeriile private din țară și de peste hotare.
10:10
Raportul va fi prezentat la Comisie. Ulterior acestea vor fi făcute publice, fiind plasate la rubrica “Rapoarte financiare” pe pagina web oficială a instituției www.cec.md.Partidele politice ale căror venituri sau cheltuieli anuale depăşesc un milion de lei sînt obligate să efectueze auditul rapoartelor privind gestiunea financiară cel puţin o dată la 3 ani. Raportul de audit, împreună cu raportul anual privind gestiunea financiară a partidului politic, va fi expediat Comisiei Electorale Centrale, iar în cazul în care partidul politic a beneficiat de alocaţii de la bugetul de stat – şi Curţii de Conturi.În acest context, CEC prezintă lista partidelor politice ale căror venituri anuale, în ultimii 3 ani, au depășit depășesc suma de 1 mln.
09:00
Șeful adjunct al Direcției comunicare a Comisiei Electorale Centrale, Corneliu Pasat, a declarat pentru IPN că data primului tur al scrutinului local se consideră data când expiră mandatele tuturor primarilor. Respectiv, după această dată trebuie să fie organizate alegerile locale generale și prima zi ar fi duminică, 16 iunie, însă este la decizia Parlamentului. O dată limită nu este reglementată. Dacă Parlamentul decide să fie organizate alegeri locale pe 16 iunie, decizia ar trebui să fie luată până pe 17 aprilie, pentru a se respecta termenul de cel puțin 60 de zile înainte de scrutin.După decizia Parlamentului, Comisia Electorală Centrală purcede la organizarea alegerilor, conform unui program calendaristic pe care trebuie să-l aprobe.În urma alegerilor din iunie 2015, au fost aleși 898 de primari, 1 116 consilieri raionali și 10 564 de consilieri sătești/comunali/orășenești.
Ieri
18:00
”Exprimăm sincere condoleanţe familiilor victimelor şi întregului popor olandez, însoţite de gânduri de susţinere pentru o recuperare rapidă a celor răniţi”, se spune în mesajul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.Trei persoane au fost ucise şi altele cinci au fost rănite luni, 18 martie, în urma unui atac într-un tramvai, în oraşul Utrecht. Până acum, trei persoane au fost arestate în Olanda, în legătură cu acest atac.Presa olandeză se concentrează pe afirmaţiile potrivit cărora principalul suspect, Gökmen Tanis, încercase recent să îşi ucidă o rudă. De asemenea, se pare că acesta are un trecut încărcat, fiind acuzat de jaf, tentativă de crimă şi viol. În dimineaţa de marţi drapelurile de pe clădirile instituţiilor publice au fost coborâte în bernă, iar autorităţile vor anunţa identitatea celor ucişi în atac.
17:50
„Dacă în timp ce conduceți întâlniți oricare mașină cu semnalele de avertizare luminoase și sonore în funcțiune, înseamnă că cineva are nevoie de noi urgent.Eliberați calea cu precauție, nu se știe niciodată, mâine fiecare din voi poate avea nevoie de ajutorul nostru” a menționat Pînzari.Șeful Poliției a mai remarcat că „amenda e amendă, dar #viața are cea mai mare prioritate”.
17:00
Următoarea ședință de judecată în dosarul lui Dorin Chirtoacă a fost programată pentru data de 26 martie.
16:00
„Scenele de crimă de la două moschei din Noua Zeelandă îi vor trezi pe jihadiştii în adormire şi îi vor motiva pe susţinătorii califatului să se răzbune", a transmis un purtător de cuvânt al grupării teroriste într-o înregistrare audio de 44 de minute postată pe platforma media Nashir News.Purtătorul de cuvânt, identificat ca Abul Hassan al-Muhajir, a spus de asemenea despre victoria declarată de către SUA asupra militanţilor Statului Islamic în Siria că este „falsă şi lipsită de fundament" şi a promis răzbunare pentru cei care au fost asediaţi şi apoi evacuaţi din satul Baghuz, ultima porţiune de teritoriu controlată de grupare în estul Siriei.„Credeţi că scenele cu evacuarea celor săraci care au părăsit asediul morţii la Baghuz vor afecta moralul armatei şi susţinătorilor califatului? Nu, dar aşteptaţi-vă la o mare de sânge", a mai spus el.
15:00
Despre această inițiativă Președintele a anunțat în cadrul vizitei sale la grădinița de copii „Izvoraș” din Soroca care, grație Fundației, a beneficiat de un teren de joacă pentru copii.„Am promis conducerii grădiniței că le voi acorda tot sprijinul necesar și în continuare. În context, am reamintit celor prezenți că susținerea familiilor și a copiilor rămîne una din prioritățile Fundației și ale Administrației Președintelui”, a specificat șeful statului.
14:30
Procuratura Generală anunţă, într-un comunicat de presă, că monitorizează şi orientează procurorii să trateze cu mare atenţie aceste cazuri, asigurând respectarea dreptului persoanelor la viaţă şi libertate, mai ales din perspectiva activităţilor specifice şi a condiţiilor speciale pe care le comportă cauzele din categoria dată. În acelaşi comunicat se mai spune că şi Curtea Europeană indică asupra faptului că statele au obligaţia de a adopta dispoziţii de drept penal care să sancţioneze eficient şi real abuzul sexual şi să le aplice în practică prin intermediul unei anchete penale urmate de trimiterea în judecată, care să aibă caracter efectiv.De asemenea, în fiecare caz de viol, procurorii pledează pentru privarea agresorilor de libertate, solicitând, în instanţă, condamnarea acestora la pedepse maxime, prevăzute de legislaţia naţională şi în acord cu doctrinele CtEDO.
14:00
Potrivit sursei citate, 34% din ucrainenii declarați deciși sunt gata să-l voteze pe Zelenski, arată datele unui sondaj realizat în luna martie de organizația „Peredovi Pravovi Inițiatyvy”.În același timp, potrivit sociologilor, rating-urile ex-premierului Iulia Timoșenko și actualului șef al statului Petro Poroșenko sunt în scădere. Actualul președinte al Ucrainei este susținut de 14.22%, iar Timoșenko – de 12.9%. Iurie Boiko este susținut de 11,1 la sută din respondenți.În plus, 70% din alegători sunt gata să voteze pentru Vladimir Zelenski în al doilea tur, indiferent de cine va fi rivalul său.În același timp, aproape 82% dintre respondenți au declarat că vor merge să voteze.Sondajul a fost efectuat în perioada 16-17 martie. Marja de eroarea este de 1,5%.
13:00
„Este foarte posibil înființarea a două fracţiuni: societatea civilă, oameni care nu sunt membri de partid, eu nu sunt membru de partid, vor decide să se ataşeze uneia dintre aceste fracţiuni, în funcţie de planuri, priorităţi şi apropierea ideologică”, a spus deputatul blocului „ACUM”, Igor Munteanu.Igor Munteanu a mai menţionat că blocul ACUM va încerca să convingă deputaţii din celelalte fracţiuni să le susţină iniţiativele. Anterior, aceştia au anunţat că vor veni cu un pachet de legi, printre care anularea sistemului mixt de vot, dar şi demiterea conducerii de la mai multe instituţii de stat.Propunerile au fost criticate de constituţionalişti care susţin că aceste decizii nu pot fi aprobate, atât timp cât structurile Parlamentului sunt nefuncţionale. Totodată, analiştii mai spun că divizarea blocului „ACUM” este inevitabilă.„Nu este secret că între cele două partide există un conflict, pentru că ei sunt concurenţi.
13:00
Igor Dodon a fost bucuros să-i salute la eveniment pe doi veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Șeful statului a adresat recunoștință tuturor eroilor războiului care sînt în viață și i-a comemorat pe ostașii căzuți pe cîmpul de luptă.Totodată, Președintele țării a semnat Decretul cu privire la înmînarea celei mai înalte distinții de stat „Ordinul Republicii" pentru doi veterani.„Consider că faptele de vitejie ale strămoșilor noștri, care au eliberat pămîntul moldovenesc de fascism, constituie cel mai bun exemplu pentru educația patriotică a tinerilor și pentru consolidarea statalității moldovenești”, a remarcat șeful statului.Amintim că la 16 martie, a fost dat start unui amplu program de acțiuni dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de cotropitorii fasciști. Președintele RM preconizează să vizitezе toate orașele țării, care marchează eliberarea.
12:10
Astăzi, prima şedinţă se desfăşoară la postul vamal Cahul, iar mâine va continua la Comrat. Joi, 21 martie, ofiţerii CNA vor susţine lecţii pentru angajaţii aparatului central al Serviciului vamal, iar pe 22 martie se vor deplasa la Ungheni.Instruirile anticorupţie fac parte dintr-o amplă campanie de educare şi informare a funcţionarilor din sistemul public, menită să încurajeze integritatea, cinstea şi creşterea gradului de responsabilitate a agenţilor publici.Amintim că, tot în această săptămână, Direcţia educaţie anticorupţie a CNA va desfăşura 10 activităţi de instruire pentru lucrătorii medicali din cadrul Centrului de Educaţie Continuă a Personalului Medical şi Farmaceutic, pentru angajaţii Penitenciarului Nr.10, precum şi ai Centrului de instruire al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.
11:10
Alături de primari din șase țări (Serbia, Georgia, Tadjikistan, Croația, Somalia și Liban), Ruslan Codreanu va semna o declarație internațională, prin care autoritățile publice locale din cele șapte state se angajează să propună o viziune comună de încurajare a inițiativelor cetățenești referitor la promovarea proiectelor de energie solară. Prin acest Program se dorește dezvoltarea conceptului de orașe verzi, prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
10:10
De asemenea, deputații au operat modificări la Codul electoral al Găgăuziei. Astfel, aleșii locali au decis că alegerile din Găgăuzia să aibă loc în baza listelor întocmite pentru alegerile parlamentare și nu în baza listelor locale. De asemenea, deputații au majorat pragul de participare la primul tur de la 30% la 50% la sută, scrie gagauzinfo.md.  Prezentă la ședință, bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a menționat că este dispusă să promulge doar amendamentele cu privire la ridicarea pragului de prezență la vot și a refuzat să semneze modificările ce vizează listele electorale.”Înțeleg situația și dețin informații că este o amânare intenționată a alegerilor. Prin urmare, nimeni nu vrea să-și exprime poziția", a subliniat Irina Vlah.
09:00
Potrivit calendarului propus în acest moment și consultat de corespondentul Europei Libere la Bruxelles, ar putea avea loc trei sau patru runde de discuții, ultima programată miercuri 10 aprilie.  Echipa de negociatori a Parlamentului European pentru desemnarea procurorului-șef european a transmis o scrisoare ambasadoarei Finlandei, Marja Rislakki, negociator din partea Consiliului UE, în care solicită ca la discuțiile care încep la 20 martie să fie invitat și președintele Comisiei de experți care a desemnat-o pe Laura Codruța Kovesi favorită pentru acest post. Ambasadoarea Finlandei, care reprezintă Consiliul Uniunii Europene, a respins solicitarea europarlamentarilor.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:20
Reprezentanţii partidelor care au intrat în legislativ trebuie să se aşeze la masa de discuţii, să renunţe la orgolii şi să participe la negocierile privind formarea unei majorităţi parlamentare care să creeze un nou Guvern. De această părere sunt alegătorii, care sunt îngrijoraţi de situaţia incertă de după scrutin.    Locuitorii satului Paşcani, raionul Criuleni, susţin că aşteaptă continuarea proiectelor sociale menite să le asigure un trai mai bun:  "Nu văd sensul alegerilor anticipate, cheltuială de bani". "Eu am votat o dată, gata, ajunge. Lasă să facă, că văd că nu fac nimic. Vlad Plahotniuc face. Face şi drumuri, face grădiniţe, punctul nostru medical l-au făcut, drumuri face".  Altă localitate, aceeaşi opinie.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.