Un grup de iniţiativă propune crearea Consiliului de Salvare Naţională

Adevarul (Moldova), 22 februarie 2019 09:20

„Situaţia politică, economică şi socială din Moldova a depăşit limita răului. Instituţiile statului nu fac nimic pentru cetăţeni. Omul nu are garanţii pentru minimul de existenţă, nu este asigurat, nici protejat, este fără o perspectivă de viitor”. Sunt teze ale unui memorandum dat citirii de un grup de iniţiativă format din jurişti şi cercetători ştiinţifici, care spun că „sunt toate premisele pentru crearea unui Consiliu de Salvare Naţională”.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Adevarul (Moldova)

Acum 12 ore
22:00
Inspectorii INP din Republica Moldova, care se aflau la fluidizarea traficului rutier pe şoseaua Balcani, au intervenit în ajutorul unei femei însărcinate, care s-a apropiat de ei pentru a o ajuta să ajungă cât mai urgent la maternitate. Din spusele femeiei, procesul de naştere s-a pornit neaşteptat în timp ce conducea automobilul.
Acum 24 ore
17:30
Medicul unui spital din Capitală a fost amendat cu 115 mii de lei pentru trafic de influenţă, anunţă Procuratura Anticorupţie cu referire la decizia Judecătoriei Chişinău, pronunţate pe 11 martie.
16:20
Partidului Socialiştilor anunţă că a analizat subiectul privind invitaţia preşedintelui Igor Dodon şi a decis să participe la consultaţiile iniţiate de către şeful statului.
16:20
Până în luna aprilie 2019, fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să comunice dacă intenţionează să aplice în mod permanent ora de vară. Republica Moldova va adopta aceeaşi poziţie ca şi ţările din Uniunea Europeană. Acest lucru este specificat într-un comunicat de presă al Ministerului Economiei şi Infrastructurii, citat de IPN.
14:50
Partidul Socialiştilor, Partidul Democrat şi Blocul electoral ACUM DA PAS au luat act de invitaţia preşedintelui Igor Dodon la dialog, dar deocamdată nu au un răspuns ferm dacă o vor accepta.
14:50
Mamele care îşi scot copiii la cerşit riscă să fie decăzute din drepturile părinteşti. Atenţionarea a fost făcută de către şefa interimară a Direcţiei municipale pentru protecţia drepturilor copilului, Lucia Caciuc, care a constatat că, odată cu încălzirea vremii, tot mai multe femei cu copii cerşesc în parcuri sau în preajma bisericilor, mai ales în zile de odihnă sau sărbătoare, transmite IPN.
14:30
Un cetăţean român, anunţat de autorităţile Republicii Moldova în căutare internaţională pentru traficarea a patru moldovence, a fost reţinut în Grecia şi extrădat pentru a fi tras la răspundere penală în Moldova. Procuratura municipiului Chişinău a finalizat urmărirea penală şi a trimis dosarul de învinuire a acestuia în judecată.
12:30
O femeie de 36 de ani din satul Tănătari, raionul Căuşeni, şi-a înjunghiat mortal soţul care, fiind în stare de ebrietate, o înjosea. Familia are patru copii, dintre care trei sunt minori.
12:10
Igor Dodon a lansat o invitaţie oficială la dialog către Zinaida Greceanîi, Vlad Plahotniuc, Maia Sandu şi Andrei Năstase, pe care îi aşteaptă la Preşedinţie marţi, 26 martie, separat, pentru a discuta despre poziţia partidelor pe care le reprezintă şi care sunt condiţiile privind formarea unei majorităţi parlamentare.
11:30
Un copil de şapte ani din oraşul Ialoveni a plecat, duminică seara, de acasă şi nu s-a mai întors. Poliţia apelează la ajutorul comunităţii pentru a stabili locul aflării băiatului, pe nume Dan Codreanu, transmite IPN.
11:10
Doi bărbaţi din Vulcăneşti, în vârstă de 35 şi, respectiv, 37 de ani, au fost reţinuţi în flagrant delict pentru şantaj. Aceştia riscă până la 13 ani de închisoare. În cadrul urmăririi penale a fost constatat că, începând cu luna ianuarie 2019, bărbatul a stabilit o legătură virtuală cu victima prin intermediul reţeşelor sociale, iar în urma schimbului de mesaje, bănuitul a obţinut încrederea femeii.
10:50
La 27 de ani dela conflictul armat din Transnistria, Fundaţia Universitară a Mării Negre propuneprimul studiu sociologic realizat de o instituţie românească în aceastăregiune care îşi revendică independenţa faţă de Republica Moldova. Doi dintre artizanii acestei cercetări vin la Adevărul Live, de la ora 13.00, pentru a ne împărtăşi impresiile lor.
10:00
Premierul Pavel Filip a dat asigurări că lipsa unei majorităţi parlamentare nu va afecta activitatea actualului Guvern, „deoarece oricât ar dura negocierile pentru formarea majorităţii parlamentare şi a unui nou Guvern, structurile actuale îşi vor face treaba foarte bine”.
09:20
Cinci membri ai unui grup criminal organizat au fost condamnaţi, în total, la 47 de ani închisoare pentru o tâlhărie comisă la Briceni. Verdictele, cuprinse între 8 şi 10 ani, le-au fost stabilite după ce procurorii le-au demonstrat vinovăţia.
Ieri
09:00
Lucrurile nu sunt catastrofale în sistemul judecătoresc, dar nu merg bine. Despre aceasta ne vorbesc rapoartele internaţionale, încetarea finanţării în domeniul justiţiei din partea Uniunii Europene. Din ceea ce s-a raportat recent, unele momente se confirmă şi trebuie reparate ca să ajungem la nivelul cuvenit în justiţie.
Mai mult de 2 zile în urmă
02:30
Tenismanul moldovean Radu Albot (29 de ani) a confirmat forma extraordinară în care se află şi l-a învins în primul set, la turneul ATP Masters 1000 Miami, pe Roger Federer (37 de ani). Elveţianul însă a revenit spectaculos şi a câştigat celelalte două seturi.
23 martie 2019
14:00
O autocisternă încărcată cusodă caustică s-a răsturnat, vineri seara, la ieşirea din municipiul Huşi,judeţul Vaslui. Autocisterna, înmatriculată în Republica Moldova, era condusăde un cetăţean moldovean în vârstă de 49 de ani, care a fost transportat laspital, transmite IPN.
13:30
Cetăţenii sunt îndemnaţi săpaticipe la o acţiune de salubrizare în preajma lacului din strada Albişoaradin Chişinău, duminică, 23 martie, începând cu ora 10.00. Acţiunea esteorganizată de Asociaţia Obştească Comunitatea Tinerilor Ambiţioşi, în parteneriatcu mai multe organizaţii non-guvernamentale şi companii, transmite IPN.
13:30
În luna februarie a anuluicurent, gradul de acoperire a cererii nete de valută din partea agenţiloreconomici prin oferta netă de valută de la persoanele fizice a constituit 47%,comparativ cu 61,2% în luna ianuarie 2019, transmite IPN cu referire la dateleBăncii Naţionale a Moldovei.
09:20
Şeful Delegaţiei UniuniiEuropene la Chişinău, Peter Michalko, este de părere că alegerile din 24februarie 2019 au avut loc în atmosferă scăzută a cetăţenilor în instituţiilestatului. Potrivit lui, neregulile înregistrate în procesul electoral trebuieinvestigate de instituţiile statului, iar dacă nu se va întâmpla acest lucru,va fi afectată foarte mult încrederea în instituţii, transmite IPN.
09:20
În interiorul bloculuiACUM, care este format din Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Partidul PoliticPlatforma Demnitate şi Adevăr, nu există unitate. Unul dintre cei doi liderivrea să aibă o înţelegere cu Partidul Socialiştilor în Parlament pentru aîncepe procedura de deoligarhizare, iar celălalt lider nu vrea să meargă peaceastă cale. De această părere este politologul Ernest Vardanean, transmiteIPN.
09:20
Pentru a forma o majoritateîn Parlamentul nou-ales, nu este exclusă varianta cooptării deputaţilor dinalte partide care au acces în legislativ, după scenariul din anul 2016: parlamentarii independenţi ar putea veni cu o asemenea propunere şi arputea concentra în jurul lor politicieni care nu-şi doresc anticipate. De această părere este decanul Facultăţii de RelaţiiInternaţionale şi Ştiinţe Politice de la USM, Alexandru Solcan, transmite IPN.
02:20
Naţionala de fotbal a Moldovei a jucat vineri, 22 martie, la Chişinău, împotriva campioanei mondiale, Franţa, primul meci din grupa H a preliminarilor pentru Campionatul European 2020.
22 martie 2019
17:10
Directorul financiar al reţelei de licee „Orizont”, expulzat la începutul lunii septembrie a anului trecut din Moldova, a fost condamnat în Turcia la nouă ani de închisoare. Aceasta este a treia condamnare în rândul celor şapte cetăţeni turci expulzaţi, după ce, săptămâna trecută, doi profesori din acest liceu au fost condamnaţi la şase şi, respectiv, nouă ani de închisoare.
15:40
Inspectorii de patrulare constată, ca urmare a unei analize video, că şoferii de maxi-taxi din Chişinău înregistrează la fiecare minut câte o încălcare rutieră gravă. Printre acestea se numără neacordarea priorităţii pietonilor, dar şi îmbarcarea, debarcarea pasagerilor înafara staţiilor sau chiar de pe carosabil. De asemenea, şoferii de microbuze efectuează manevre de pe o bandă pe alta fără porni semnalizarea cuvenită, transmite IPN.
12:40
O echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional, condusă de către Ruben Atoyan, va efectua o vizită de lucru în Republica Moldova în perioada 25-29 martie. Despre vizită anunţă, într-un comunicat de presă, Volodymyr Tulin, reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova, transmite IPN.
09:50
Inspectoratul General de Poliţie anunţă că vineri, 22 martie, ora 7.40, în timpul verificării Izolatorului de Detenţie Provizorie a IP Taraclia, a fost depistat cadavrul unui tânăr de 31 de ani, care s-ar fi strangulat de gratiile celulei cu o funie improvizată din saltea.
21 martie 2019
16:20
Liderul fracţiunii PDM, Pavel Filip, a declarat joi, 21 martie, într-o conferinţă de presă, că următoarea şedinţă a Parlamentului se va desfăşura atunci când va exista o majoritate parlamentară, pentru că nu ar mai avea sens să fie organizată o şedinţă în cadrul căreia nu pot fi constituie organele de conducere ale Legislativului şi de a vota anumite proiecte de legi.
14:40
Igor Dodon a ţinut un discurs în faţa deputaţilor noi-aleşi joi, 21 martie, în şedinţa de constituire a noului Parlament. Preşedintele a chemat toate fracţiunile la negocieri în vederea formării unei majorităţi parlamentare.
14:40
Şeful responsabil de gestionarea bazelor de date la Serviciul Vamal şi doi inspectori ai Postului Vamal Sculeni vor sta în arest la domiciliu timp de 30 de zile, iar alţi doi intermediari, toţi reţinuţi în dosarul „Vama”, vor sta în arest în izolatorul CNA şi respectiv, penitenciarul Bălţi, timp de 20 de zile. Instanţa de judecată a admis, astăzi, demersurile procurorilor pe acest caz, transmite IPN.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.