Jurnalistul lovit la Bălți și comportamentul politicienilor în raport cu presa

Europa Libera, 21 februarie 2019 19:10

Din materialul publicat de BTV se vede cum o mașină ce ar aparține unui candidat PDM îl lovește pe la spate pe cameraman.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 10 minute
21:50
Președintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite trebuie să „recunoască deplin” disputata regiune Înălțimile Golan drept parte a Israelului. „Este timpul ca Statele Unite să recunoască pe deplin suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, care sunt de o importanță strategică și de securitate crucială pentru statul Israel și stabilitatea regională”, a scris Trump pe Twitter. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a răspuns aproape imediat, mulțumindu-i lui Trump, tot pe Twitter. Guvernul Siriei care își revendică regiunea de graniță nu a reacționat imediat. Israelul a ocupat Înălțimile Golan în timpul Războiului de Șase Zile din 1967. În 1981, Israelul și-a extins jurisdicția asupra regiunii, anexând-o de facto, un pas care a fost condamnat prin rezoluția 497 a Națiunilor Unite ca fiind nulă și fără efecte juridice internaționale.
Acum 2 ore
20:10
La Chișinău a avut loc prima ședință a noului parlament, la care nu s-a ales conducerea legislativului, din lipsa unei majorități.
Acum 4 ore
19:50
Invitata emisiunii este Mariana Colun.
19:40
Cel puțin 71 de oameni au murit înecați în râul Tigru din nordul Irakului, când ambarcațiunea lor s-a scufundat. Tragedia de astăzi a avut loc în apropierea oralului Mosul, în timpul festivităților de Norouz, anul nou persan. Șeful protecției civile din provincia Nineveh a spus că printre victime se numără multe femei și copii. Autoritățile spun că nava s-a scufundat din cauză că era supraîncărcată. 55 de oameni au fost salvați din apele râului.
19:40
Liderii Uniunii Europene s-a adunat în această seară la Bruxelles pentru a lua în discuție cererea prim-ministrei britanice de a amâna ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, care urmează să aibă loc pe 29 martie. Theresa May vrea un răgaz de trei luni pentru a-și convinge Parlamentul să aprobe acordul de divorț negociat de ea cu Uniunea Europeană, respins deja de două ori. La sosirea la Bruxelles, cancelara germană Angela Merkel a spus că Uniunea Europeană trebuie să facă „tot posibilul, până în ultimul moment” pentru a obține un Brexit coordonat, dar să se pregătească de faptul că ieșirea Marii Britanii, care va fi după Merkel un eveniment istoric, se va produce fără acord. Președintele francez Emmanuel Macron a spus că liderii europeni pot accepta numai o pauză tehnică, așa încât Parlamentul de la Londra să aprobe acordul, dar nu o pauză îndelungată pentru renegocierea acordului. Principala nemulțumire a Parlamentul britanic este clauza „backstop”, un aranjament din acordul de divorț care ar menține o vreme Marea Britanie în uniunea vamală după Brexit și ar face ca între ea și Irlanda să nu apară o graniță nedorită. 
19:30
„Este ceea ce avem nevoie acum în școală, copiii să fie implicați în proiecte practice și interesante care îi pregătesc de carierele secolului 21”, este de părere Doina Nistor, directoarea Proiectului de Competitivitate.
19:10
Blocul ACUM a convocat joi un protest împotriva condamnării a doi activiști ai Platformei „DA”, protest care a coincis cu prima ședință a noului Parlament.
18:50
Ea e lăudată în regiune în special pentru dezvoltarea infrastructurii sociale, proiecte care au fost realizate cu ajutorul granturilor europene.
18:00
Curtea de Apel din Bălți a condamnat la 15 ani de închisoare un fost medic pentru violarea a 16 paciente ale Internatului psihoneurologic din oraș. Stanislav Florea a fost arestat în sala de judecată la anunțarea sentinței, a anunțat avocata unei victime, Doina Ioana Străisteanu, pe o rețea de socializare. Cazul a devenit cunoscut în februarie 2013, când o pacientă și-a sunat rudele, anunțându-le că a fost violată. Unele violuri descoperite în cadrul anchetei declanșate atunci datau din anii 1988-1993. Avocata lui Florea a spus că fostul medic se declară nevinovat. Prin decizia de astăzi, Curtea de Apel a mărit, însă, pedeapsa de 13 ani de închisoare acordată de prima instanță.
18:00
Presa moldoveană relatează că deputatul democrat Sergiu Sîrbu a fost internat la Spitalul de Urgență, după ce ar fi fost bătut într-o cafenea din apropierea Parlamentului de activistul Pavel Grigorciuc. Ziarul de Gardă o citează pe soția democratului spunând că starea lui Sîrbu ar fi gravă. Dar Grigorciuc spune că i-a tras deputatului numai o palmă, după ce acesta l-a insultat „în nenumărate rânduri”. „De emoție, i-am tras o palmă pe obraz (...). Chiar și după aceea, a continuat să mă insulte”, a scris Grigorciuc pe Facebook. Incidentul a avut loc în cafeneaua PentHouse, la scurt timp după prima ședință a Parlamentului ales pe 24 februarie. Activistul protestase în fața legislativului față de ceea ce consideră capturarea instituțiilor statului și justiției de către Partidul Democrat. În postarea sa de pe Facebook după incident, Grigorciuc mai scrie că alți deputați PD l-au amenințat cu represalii.
Acum 6 ore
17:40
Autoritățile din Polonia au refuzat să invite o delegație rusă la ceremoniile de comemorare a 80 de ani de la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Consilierul prezidențial polonez Krzysztof Szczerski a spus că Rusia nu a fost invitată la comemorările din septembrie la Varșovia din cauza acțiunilor sale agresive împotriva Ucrainei. Într-o reacție, Ministerul rus de Externe a spus că este „uluit” de decizia Poloniei și a acuzat guvernul polonez de rescrierea istoriei.
17:40
Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, dacă parlamentarii britanici vor respinge din nou acordul de divorț săptămâna viitoare. Macron a făcut declarația la sosirea la Bruxelles, unde liderii europeni se adună astăzi pentru a examina cererea prim-ministrei britanice Theresa May de a amâna Brexit-ul, care urmează să aibă loc pe 29 martie. May cere o prelungire de trei luni pentru a convinge Parlamentul de la Londra să aprobe acordul negociat de ea cu UE. Exprimând și opinia altor lideri europeni, Macron a spus că este acceptabilă numai o scurtă amânare „tehnică”. Principala nemulțumire a Parlamentul britanic este clauza „backstop”, un aranjament din acordul de divorț care ar menține o vreme Marea Britanie în uniunea vamală după Brexit și ar face ca între ea și Irlanda să nu apară o graniță nedorită.
17:30
Prim-ministra Noii Zeelande a anunțat că o nouă lege adoptată în urma recentului atac terorist din moschei va interzice deținerea de către civili a armelor de atac militare și semi-automat. Jacinda Ardern a făcut anunțul astăzi, la șase zile de la masacrul din două moschei din orașul Christchurch, în care un suspect australian cu presupuse convingeri neonaziste a ucis 50 de oameni. Șefa Guvernului a spus că interdicția urmează să intre în vigoare pe 11 aprilie, iar executrivul va organiza cumpărarea armelor interzise deținute actualmente de populație. Masacrul de pe 15 martie a fost cel mai grav din istoria Noii Zeelande. Potrivit primei-ministre Arden, suspectul în vârstă de 28 de ani, care se află în arest, a cumpărat legal armele folosite în atac și le-a mărit capacitatea folosind magazii de 30 de cartușe achiziționate cu ușurință online. Pe 22 martie, în Christchurch sunt programate ample ceremonii în memoria victimelor.
17:30
Procurorii olandezi îl vor inculpa pentru terorism pe bărbatul de origine turcă reținut în legătură cu incidentul armat de luni, 18 martie, în orașul Utrecht, unde au fost împușcați mortal trei oameni și răniți alți cinci într-un tramvai. Gokmen Tanis, în vârstă de 37 de ani, va compare pentru prima dată vineri în fața unui judecător din Utrecht pentru a fi pus sub acuzare. Tanis a fost capturat de poliție după o urmărire de opt ore. Potrivit unui comunicat, procurorii mai investighează dacă terorismul a fost singurul motiv al suspectului sau dacă a amestecat problemele personale cu o ideologie radicalizată.
17:30
Serviciul de securitate al Ucrainei a anunțat o captură de droguri provenind din America de Sud în valoare de aproximativ 51 milioane de dolari. Drogurile, peste un sfert de tonă de cocaină, au fost descoperite într-un container cu banane pe o navă sud-americană în portul Odesa, a spus SBU într-un comunicat, fără să precizeze originea navei. Drogurile ar fi avut ca destinație Uniunea Europeană. Autoritățile ucrainene încearcă să identifice posibili suspecți.
16:30
16:10
Blocul ACUM a propus deputaților noului Parlament să adopte o declarație împotriva liderului PD, Vlad Plahotniuc, prin care s-ar denunța capturarea instituțiilor statului de către acesta. Declarația prezentată presei după prima ședință a Parlamentului ales pe 24 februarie mai cere să fie înlocuiți șefii mai multor instituții, de la Procuratura Generală la Comisia Electorală Centrală, și să se anuleze sistemul electoral mixt. ACUM spune că va înregistra vineri la biroul permanent această declarație împreună cu alte opt inițiative legislative.
16:10
Premierul democrat Pavel Filip a declarat că negocierile de formare a unei noi majorități parlamentare vor începe săptămâna viitoare „între alte fracțiuni”, după refuzul blocului ACUM de a participa la asemenea negocieri cu PD și PSRM. Ales astăzi șef de fracțiune parlamentară a PD, Filip a spus că cei care nu vor să discute despre constituirea majorității „își bat joc de cetățeni”. „E mai ușor să fii în opoziție și să protestezi decât să guvernezi”, a spus Filip la o conferință de presă, după prima ședință a noului Parlament. PD mai poate negocia cu PSRM și Partidul Șor. Filip a refuzat să comenteze speculațiile că partidul său poate miza pe sprijinul unor eventual transfugi. Rămas și premier interimar, Filip a dat asigurări că PD nu vrea să tergiverseze formarea unei noi majorități, chiar dacă „din precauție” a cerut Curții Constituționale să dea o interpretare care i-ar permite să extindă interimatul guvernului până la 18 luni. El a mai declarat că PD nu vrea anticipate.
Acum 8 ore
14:30
Parlamentul ales pe 24 februarie și-a ținut astăzi prima ședință, la care s-a anunțat înființarea câtorva fracțiuni parlamentare, dar, în lipsa unei majorități, nu a făcut vreo tentativă de alegere a conducerii forului legislativ. Președintele Igor Dodon a spus la ședință că va invita în zilele următoare la convorbiri liderii parlamentari, dar că este gata să desemneze un nou premier și guvern doar dacă majoritatea este formată de fracțiuni parlamentare. Dacă majoritatea este formată de „transfugi”, Dodon a spus că preferă să forțeze alegeri parlamentare anticipate.Spre deosebire de celelalte partide parlamentare, blocul electoral ACUM, format din Platforma DA și PAS și având 26 de deputați, a amânat creare fracțiunii sau fracțiunilor sale. Liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a spus că blocul ACUM rămâne unit, dar fracțiunile parlamentare vor fi anunțate pe parcursul următoarelor zece zile prevăzute de regulament.Presa a speculat că cele două partide ar vrea să formeze două fracțiuni pentru a avea o reprezentare mai robustă în biroul permanent și în comisiile parlamentului.PSRM a anunțat că și-a format fracțiunea compusă din 35 de deputați și având-o în frunte pe lidera partidului Zinaida Greceanîi, fracțiunea PD compusă din 30 de deputați este condusă de premierul în exercițiu Pavel Filip, fracțiunea Partidului Șor compusă din șapte parlamentari este condusă de primarul Orheiului, Ilan Șor.Data următoarei ședințe a parlamentului nu a fost anunțată, urmând ca, în lipsa unui spicher ales, să fie condusă ca și prima de cel mai vârstnic deputat, socialistul Eduard Smirnov.
Acum 12 ore
13:10
 S-au adeverit avertizările Comisiei de la Veneția? – așa este intitulat un articol publicat pe portalul SIC.md. Experții internaționali avertizau în legătură cu influența business-ului asupra politicului, finanțare incorectă a campaniilor, abuzuri în folosirea resurselor administrative etc. Alegerile din 24 februarie au arătat că avertizările Comisiei de la Veneția nu sunt cai verzi pe pereți și ar trebui luate în considerare măcar pentru următorul scrutin, se scrie în articol. „Desigur, partidul cel mai avantajat de aceste „scăpări” ale sistemului electoral este tot cel care a scris regulile de joc”, se conchide în material.În ediția de joi a ZdG, aflați detalii noi despre cine a transportat votanții transnistreni în mod organizat la secțiile de votare în ziua alegerilor parlamentare. O parte din vehiculele cu care aceștia au venit au fost închiriate de la câteva firme din R. Moldova, inclusiv fiind implicată o firmă din stânga Nistrului, scriu jurnaliștii de investigație.Portalul Report.md scrie că Republica Moldova ar păși spre dictatură, cu referire la condamnarea a doi foști funcționari care au dezvăluit mai multe scheme ilegale – Sergiu Cebotari și Gheorghe Petic. În material se citează înalta reprezentantă l UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Federica Mogherini, care a declarat că UE este cu ochii pe Republica Moldova și că vor „urmări îndeaproape” formarea noului guvern de la Chișinău și elaborarea programului de guvernare.Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Nicolae Ciubuc, spune că pentru a soluționa problema legată de supraproducția din acest an a strugurilor, au fost purtate discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri în rețelele de magazine de peste Prut. Totodată, ministrul spune că pe termen scurt este foarte greu să se vină cu soluții, transmite IPN. Una dintre măsurile întreprinse sunt discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri rețelelor de magazine de peste Prut. „Doar că trebuie să conștientizăm încă o dată că la ziua de astăzi calitatea strugurilor creează foarte multe dificultăți în partea ce ține de furnizarea producției în stare proaspătă”, spune Nicolae Ciubuc.Expertul în politici publice Ștefan Gligor a afirmat pentru Jurnal TV că discursul UE unul steril, foarte rezervat și echilibrat. „El nu este unul deosebit, el nu este la fel de ofensiv precum erau declarațiile și rezoluțiile Parlamentului European, inclusiv privind acordarea asistenței macrofinanciare unde s-au spus foarte clar niște lucruri în contextul reformei electorale”, spune Ștefan Gligor. În opinia lui, limbajul UE este foarte echilibrat pentru că opoziția din Republica Moldova este acea entitate de la care s-a așteptat să adopte anumite acțiuni.Unica şansă a lui Igor Dodon de a intra în istorie pentru multe generaţii înainte este de a „rezolva” conflictul transnistrean, afirmă Dan Nicu, într-un articol de opinie pentru ziarul Timpul. Probabil, la asta s-a gândit aşa-zisul socialist atunci când a propus „pachetul comprehensiv” vizând Transnistria, la conferinţa de securitate de la Munchen, specifică autorul. Propunerile sale reiau aproape integral prevederile memorandumului Kozak, din 2003, de federalizare a R. Moldova, consideră Dan Nicu. „S-a afirmat că documentul este o nouă tentativă a Moscovei de a forţa tranşarea chestiunii transnistrene, pentru a o folosi apoi împotriva Ucrainei”, menționează autorul.Datoria de stat externă a coborât la cel mai scăzut nivel din octombrie 2017, scrie portalul economic Mold-Street. La finele lunii februarie 2019, datoria de stat externă a Republicii Moldova constituia 1,667 miliarde de dolari, în scădere cu 30 milioane de dolari faţă de finele lunii ianuarie a acestui an, arată date ale Ministerului Finanţelor, se precizează în articol.
13:00
Șase persoane au fost omorite și 23 rănite, în urma mai multor explozii la Kabul, în zona șiită a orașului, a anuntat purtatorul de cuvint al ministerului afgan al sănătății . Exploziile au avut loc pe fundalul sărbătorii de Norouz, noul an persan pre Islamic. Potrivit ministerului apărării autorul exploziilor ar fi fost arestat. Nimeni nu și-a asumat responsabilitatea pentru atac, dar în ultimul timp, astfel de atacuri sunt revendicate în Afganistan de grupări affiliate Stateului Islamic și care au ca ținte predilecte pe musulmanii șiiți, considerați de gruparea Statul Islamic drept eretici.
13:00
Poliția din Astana a arestat aproximativ 20 de persoane care au protestat împotriva decizie de a renumi capitala Kazahstanului după  fostul președinte Nursultan Nazarbaiev, care a condus țara cu o mînă de fier timp de aproape 30 de ani. Nazarbaev și-a anunțat retragerea din funcție pe 19 martie. Pe 20 martie, parlamentul de la Astana a aprobat schimbarea numelui capitalei Kazahstanului la inițiativa președintelui interimar Quasim Zhomart Tokaev. Nazarbaiev, in virsta de 78 de ani, rămâne președintele Consiliului de Securitate al țării și liderul partidului de guvernamint Nur-Otan.
12:40
Blocul ACUM organizează un protest în fața Parlamentului de la Chisinau, înainte de prima ședință a noului legislativ. Protestul a fost organizati după condamnarea, miercuri, în prima instanță, a doi activisti ai Platformei DA. Blocul ACUM consideră că deciziile au fost luate în baza unor  „dosare fabricate”.Este vorba despre fostul candidat al blocului ACUM în alegerile parlamentare, Gheorghe Petic, din Ungheni, și de fostul director adjunct la Poșta Moldovei, Sergiu Cebotari . Petic a fost condamnat de judecatoria Orhei , la trei ani și șase luni de închisoare, cu executare în penitenciar de tip semi-închis, și amendat cu de 30 de mii de lei, fiind acuzat de viol într-un caz pe care el îl consideră fabricat din rațiuni politice. Fostul director adjunct la Poșta Moldovei, Sergiu Cebotari, a fost condamnat la opt la ani de închisoare, a fost privat de dreptul de a ocupa funcții de administrare și de a desfășura activitate de întreprinzător pe un termen de patru ani și la plata unei despăgubiri părților vătămate de aproape 308 mii de lei. Cebotari a fost condamnat pentru escrocherie și muncă forțată la care ar fi fost supuse mai multe persoane.   NOU Mai multe formați
10:20
Interviul matinal cu Doina Bordeianu, președinta Centrului de Consultanță și Educație Civică.despre fobii și stereotipuri care persistă pînă astăzi.
Acum 24 ore
08:00
La Bruxelles are loc summitul Uniunii Europene la care se va discuta despre posibila amînare a ieșirii Marii Britanii din UE pentru a evita un Brexit fără nici un acord (hard Brexit). Potrivit ultimelor decalrații ale liderilor europeni, există un consens când vive vorba de amînare, nu însă și de dată: pînă pe 30 iunie, cel mai tîrziu, cum a cerut premierul britanic Theresa May? Sau numai până pe 23 mai, dată când încep alegerile europarlamentare? Orice decizie privind amînarea Brexit-ului trebuie luată în unanimitate.Data Brexit-ului, în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, este 29 martie iar summitul care începe la Bruxelles ar urma să fie ultimul la care participă un premier britanic.Miercuri seară, cu numai nouă zile până la Brexit, premierul britanic Theresa May a cerut din nou Parlamentului de la Londra să aprobe cât mai repede acordul pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană, acord respins deja de două ori. Într-un scurt discurs, Theresa May a mai spus că regretă că a cerut Uniunii Europene amânarea ieșirii țării sale până pe 30 iunie, adăugînd că nu se va accepta nici o prelungire după această dată.Pe de altă parte, președintele Consiliului European Donald Tusk a declarat la Bruxelles că UE nu poate accepta decît o prelungire scurtă și numai dacă Londra aprobă, săptămâna viitoare, acordul negociat deja cu premierul May privind condițiile în care va avea loc ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. 
07:30
Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a anunțat că din 11 aprilie va fi interzisă vânzarea armelor de asalt militar și a celor semiautomate ca urmare a noilor legi adoptate după atacul terorist  de săptămîna trecută asupra a două moschei de la Christcurch. Atacul s-a soldat cu moartea a 50 de oameni . Autorul presupus al atacului este un australian cu vederi supremasiste si rasiste și care a difuzat atacul live pe Facebook. A fost arestat și adus in fata justitiei, unde va fi judecat pentru crime.Joi,  la Christchurch se așteaptă participarea masivă a oamenilor la ceremoniile de doliu pentru victimele atacului care a șocat opinia publică .
07:30
Autoritățile ruse au arestat mai mulți membri ai „Martorilor lui Jehova” în peninsula Crimeea, anexată acum 5 ani. Potrivit cultului religios, raidurile au avut loc la Ialta si la Alukpa și 6 persoane au fost reținute pentru interogări, printre care Artiom Gherasimov, de 34 de ani. Reținerea acestuia a fost confirmata de FSB.„Martorii lui Jehova„ au fost declarați în 2017 de către Curtea Suprema a Rusiei drept organizație extremistă, iar membrii cultului supuși persecuțiilor în întreaga Rusiei. Potrivit cultului religios, care are sediul central în Statele Unite, în Rusia  ar avea  circa 170 de mii de adepți. 
07:10
Amnesty International Moldova cere Procuraturii Generale și Inspectoratului General de Poliție efectuarea unei investigații privind comportamentul polițiștilor și utilizarea de către aceștia a gazelor lacrimogene la protestul de miercuri, 20 martie,  din fața sediului Judecătoriei Orhei unde a fost judecat și condamnat pentru viol activistul platformei DA, Gheorghe Petic , într-un caz, considerat de acesta drept ”`motivat politic”. Incidentul s-a produs după anunțarea sentinei, informeaza site-ul Moldova.org.Potrivit Amnesty International Moldova utilizarea gazelor lacrimogene împotriva unor manifestanți pașnici a fost o măsură excesivă și disproporționată. Aceasta în condițiile în care imaginile de la protest nu indicau că exista vreo amenințare la adresa ordinii publice , vreo altercație sau pericolul unor acte de violență. Organizația atenționează că de pe uniformele forțelor de ordine care au intervenit impotriva protestatarilor lipseau însemnele de identificare individuală. Potrivit Unimedia, șase persoane au ajuns la spital. Și organizatia Promo Lex a criticat incidentul considerănd intervenția forțelor de ordine drept „ disproporționată”.
04:20
Din agenda evenimentelor anunțate pentru joi, 21 martie 2019
20 martie 2019
23:30
Cu numai 9 zile până la Brexit, premierul britanic Theresa May a cerut din nou Parlamentului de la Londra să aprobe cât mai repede acordul pe care l-a negociat cu Uniunea Europeană, acord respins deja de două ori. Într-un scurt discurs ținut miercuri seară, Theresa May a ținut să precizeze că regretă acum faptul că a cerut Uniunii Europene amânarea Brexit-ului până pe 30 iunie dar a precizat că nu va accepta nici o prelungire peste această dată. La Bruxelles, președintele Consiliului European, Donald Tusk a declarat , pe de altă parte, că UE nu poate accepta decît o prelungire scurtă și numai dacă Parlamentul de la Londra aprobă acordul negociat deja cu premierul May privind condițiile în care va avea loc ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.Data Brexit-ului , în conformitate cu Tratatul de la Lisabona, este 29 martie. O eventuală amânare va fi discutată joi la Bruxelles, la summitul UE, teoretic ultimul summit la care participă și premierul britanic. 
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.