Sandu și Năstase suspectează că au fost otrăviți cu mercur. Reacția democraților (VIDEO)

Agora.md, 21 februarie 2019 13:50

Liderii blocului electoral „ACUM”, Maia Sandu și Andrei Năstase, suspectează că au fost otrăviți cu mercur. Afirmații în acest sens au fost făcute astăzi de cei doi politicieni.„Vă spun cu toată certitudinea că suntem ținta unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări care ne dorește morți. [...] Ei au atentat la sănătatea și viața noastră prin metale grele. Unul din aceste metale este mercurul. La mercur s-a apelat și împotriva mea, și împotriva Maiei Sandu, și a domnului Alexandru Machedon (n. r. - șeful staff-ului de campanie a lui Andrei Năstase pentru alegerile primarului de Chișinău) și a altor colegi de ai noștri cu care ne-am aflat în același anturaj”, a spus Andrei Năstase.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 10 minute
09:30
Frontera Resources International LLC (Frontera), compania offshore selectată doi ani şi ceva în urmă de Guvernul Filip pentru explorarea, producerea și dezvoltarea resurselor de hidrocarburi din sudul ţării nu a efectuat nicio o activitate în Republica Moldova. Compania nu a publicat vreun raport privind cantitatea de petrol sau gaze găsită în subsolul Moldovei, deși anterior a promis că va pune pe piață cel puțin 100 milioane de barili de petrol și va investi 500 milioane de dolari în economia Republicii Moldova, scrie Mold-Street.
Acum 30 minute
09:10
Un procuror de la Procuratura raionului Cimișlia a examinat cinci plângeri depuse împotriva unui notar, la care soția sa este angajată în funcția de contabil. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că acuzatorul de stat a încălcat, astfel, regimul juridic al conflictelor de interese.
Acum 2 ore
08:30
NASA a confirmat că astronautele Anne McClain, în vârstă de 39 de ani, şi Christina Koch, de 40 de ani, vor fi protagonistele primei plimbări spaţiale a două femei, care urmează să aibă loc la 29 martie. Agenția și-a exprimat, astfel, speranţa ca acest eveniment să inspire noi generaţii, relatează EFE, citat de Agerpres.
07:50
Mai multe formațiuni unioniste sunt în proces de negociere pentru crearea unei forțe unice cu care să participe la următoarele alegeri locale care vor avea loc în acest an. Declarația aparține membrului Blocului Unității Naționale Anatol Ursu. Potrivit lui, obiectivul este ca să obțină cât mai multe „primării unioniste” pe teritoriul Republicii Moldova, transmite agenția IPN.
07:40
Gheorghe Petic a avut condiții mai bune de detenție în comparație cu alți deținuți, iar acțiuni de intimidare nu au fost identificate. Sunt câteva precizări care se regăsesc într-un comunicat emis de Procuratura Generală. Cât despre condamnarea activistului Partidului Platforma DA la trei ani și jumătate de închisoare, procurorii au menționat că plângerea victimei „a fost susținută de un șir de probe incontestabile”.
Acum 12 ore
22:40
După în luna octombrie a anului trecut premierul Pavel Filip solicitase reabilitarea cimitirului evreiesc din Chișinău și edificarea în acest loc a unui un centru cultural-istoric evreiesc, după primele lucrări de defrișare în cimitir mai multe pietre funerare și morminte au fost distruse, scrie europaliberă.org. Potrivit sursei citate, ceea ce se anunțase drept început al unor lucrări de curățare, deocamdată s-a soldat cu copaci tăiați haotic, monumente distruse, cavouri sparte. 
22:10
Satul Rădoaia din raionul Sângerei își propune să devină un paradis rural al afacerilor, scrie tvn. Pentru atragerea investitorilor, autoritățile locale au decis să ofere gratuit spații comerciale agenților economici, care vor crea noi locuri de muncă pentru oamenii din sat. Într-o clădire cu o suprafață de 600 de metri pătrați ar putea să munceacă peste 100 de persoane.
21:00
Zeci de elevi și studenți din țara noastră vor beneficia de lecții de educație financiară. Banca Națională a Moldovei va desfășura, în perioada 25–31 martie 2019, o serie de acțiuni în cadrul Săptămânii Internaționale a Educației Financiare. Acestea vor include vizite pentru copii și adolescenți, prelegeri pentru studenți și vor culmina cu un proiect de educație financiară.
Acum 24 ore
20:00
Prima ședință a noului Parlament ar putea avea loc fără participarea Blocului ACUM. TV8.md scrie că Blocul ACUM cel mai probabil va boicota ședința, protestând astfel față de condamnarea lui Gheorghe Petic și Sergiu Cebotari. Potrivit sursei citate, deputatul Alexandru Slusari a declarat că cei din „ACUM” ar putea lipsi de la ședință.
19:20
Autorităţile din China își propun să construiască una din cele mai mari insule artificiale din lume, scrie Agerpres. Potrivit sursei citate, propunerea Cabinetului de Miniștri de la Hong Kong prevede recuperarea a 1.000 de hectare din jurul celei mai mari insule care formează teritoriul Hong Kong. Scopul autorităților este de construi până la 260.000 de locuinţe şi de a rezolva astfel deficitul de locuinţe din oraş. Hong Kong-ul este renumit pentru că are una din cele mai puţin accesibile pieţe imobiliare de pe planetă.
18:40
Se va diviza sau nu blocul „ACUM” în fracțiuni parlamentare? Întrebarea rămâne valabilă în condițiile în care reprezentanții blocului nu au oferit un răspuns clar dacă cei 26 de deputați care au acces în Parlament pe listele blocului electoral vor forma sau nu o singură fracțiune.
18:40
O scurtă amânare a Brexit-ului este posibilă  doar dacă parlamentul britanic va aproba acordul ieşirii Regatului Unit din UE. Declarația a fost făcută de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, citat de AFP.  Potrivit sursei citate, cu nouă zile înaintea datei prevăzute pentru Brexit, 29 martie, premierul britanic Theresa May le-a cerut miercuri liderilor europeni o amânare până la 30 iunie, cu scopul ca ţara sa, incapabilă să se adune în jurul unui acord de separare, să evite o ieşire fără o plasă de siguranţă.
18:00
Tehnologia 5G a fost testată și în Republica Moldova de către un grup de telefonie mobilă. Aceasta se bazează, în principal, pe îmbunătăţirea benzii mobile de mare viteză, își propune să ofere acces de mare viteză în ceea ce priveşte reţeaua fixă, dar şi aplicaţii noi pentru a sprijini transformarea digitală a afacerilor. Până în anul 2020, testele ce vizează aceste trei zone vor pregăti sosirea 5G atât pentru consumatori, cât şi pentru clienţii business.
17:40
După ce în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora polițiștii ar fi folosit gaze lacrimogene în încercarea de a îndepărta un grup de susținători ai lui Gheorghe Petic, în apropierea Judecătoriei Orhei, care l-a condamnat astăzi pe activistul Platformei DA la trei ani și jumătate de închisoare pentru infracțiunea de viol, Poliția a reacționat. Potrivit unui comunicat de presă, în timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari. Totodată, omul legii ar fi fost amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel, polițistul  a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță.
17:20
După ce în presă au apărut mai multe informații potrivit cărora polițiștii ar fi folosit gaze lacrimogene în încercarea de a îndepărta un grup de susținători ai lui Gheorghe Petic, în apropierea Judecătoriei Orhei, care l-a condamnat astăzi pe activistul Platformei DA la trei ani și jumătate de închisoare pentru infracțiunea de viol, Poliția a reacționat. Potrivit unui comunicat de presă, în timpul formării cordonului, un angajat al Inspectoratului Național de Patrulare a fost bruscat, inclusiv fizic, de unul dintre protestatari. Totodată, omul legii ar fi fost amenințat cu răfuială fizică de către un bărbat din mulțime, astfel, polițistul  a aplicat mijloacele speciale, și anume gaze lacrimogene, pentru a opune rezistență agresiunilor și pentru a permite deplasarea transportului în deplina siguranță.
17:10
Fiecare al patrulea membru al organizațiilor de partide din Republica Moldova nu s-ar simți în siguranță dacă ar avea în echipă o persoană de etnie romă. Cel puțin asta arată un studiu realizat de compania IData, la comanda  Centrului de Consultanță și Educație Civică.
17:00
18 organizații non-guvernamentale au publicat astăzi un raport în care sunt analizate încercările de deteriorare a mediului de activitate al organizațiilor societății civile (OSC) din Republica Moldova pe parcursul anului 2018.Documentul a fost elaborat în contextul în care un număr din ce în ce mai mare de OSC-uri independente devin ținta numeroaselor acțiuni de discreditare și denigrare, spun autorii.
17:00
Promo-LEX își exprimă îngrijorarea cu privire la acțiunile forțelor de ordine de la întrunirea desfășurată azi în fața sediului Judecătoriei Orhei. Potrivit asociației, la protest participau circa 40 de persoane, iar cei circa 20 de polițiști prezenți erau suficienți pentru a asigura manevrele necesare fără a aplica mijloace speciale.
16:40
Strugurii moldovenești ar putea ajunge pe rafturile magazinelor din România. Ministrul Agriculturii, Nicolae Ciubuc, susține că pentru a soluționa problema legată de supraproducția din acest an a strugurilor, au fost purtate discuții cu partenerii români pentru a putea vinde struguri în rețelele de magazine de peste Prut, scrie Ipn. Potrivit sursei citate, Ciubuc a adăugat că  s-a făcut o inventariere a tuturor cantităților de producție care sunt în prezent în depozitele frigorifice. 
16:30
Echipa națională a Republicii Moldova are un istoric de șapte participări la campaniile de calificare la Campionatul European de fotbal, însă n-a reușit să se califice la nicio ediție a turneul final. În acești peste 20 de ani, deși au evoluat în șapte grupe de calificare, tricolorii au întâlnit doar două echipe de clasă mondială: Germania și Olanda, împotriva cărora au pierdut toate meciurile. De această dată, în preliminariile Campionatului European din 2020, moldovenii vor da piept cu actuala campioană mondială, Franța.
16:20
Nu a respectat termenii indicați de către autoritățile locale și s-a pomenit că ghereta pe care o gestiona a dispărut. Este vorba despre un agent economic din sectorul Centru. Responsabilii de la Primărie au demontat forțat punctul de comerț în conformitate cu dispoziția Pretorului.
16:00
O autospecială de intervenţie la incendii, dar şi şase echipaje de patrulare INP au verificat dacă conducătorii auto din trafic oferă prioritate echipelor de intervenţie cu sistemele de semnalizare conectate. Pompierii şi poliţiştii au mers pe mai multe trasee din capitală, testând șoferii la capitolul respectării Regulamentului Circulaţiei Rutiere. Se întâmplă în cadrul operațiunii „Girofar”, desfășurată de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă al MAI în comun cu Inspectoratul Naţional de Patrulare.
15:50
Blocul ACUM nu se va diviza în fracțiuni parlamentare. Cel puțin asta a dat de înțeles deputatul ales pe listele acestei formațiuni, Igor Munteanu, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă. Potrivit sursei citate, blocul va încerca să-și păstreze unitatea. Totuși, deputatul a precizat că nu e de ignorat faptul că cele două partide au particularități aparte. 
15:10
Blocul ACUM anunță un protest pentru ziua de mâine, 21 martie. Manifestația va avea loc în fața Parlamentului, cu puțin peste o oră înainte de începerea primei ședințe de constituire. Anunțul a fost făcut după condamnările de astăzi din cazul activistului Partidului Platforma DA Gheorghe Petic și cel al ex-angajatului de la Poșta Moldovei Sergiu Cebotari.
14:50
Autoritățile de la București analizează posibilitatea legalizării canabisului în România în scopuri medicinale, în condițiile în care mai multe țări europene au făcut acest lucru. Anunțul a fost făcut de către ministrul român al Finanțelor, Eugen Teodorovici.
14:10
Negociatorii Parlamentului European (PE) şi ai Consiliului Uniunii Europene nu au ajuns miercuri la un acord cu privire la desemnarea primului procuror-şef european, funcţie pentru care candidează şi fostul procuror-şef al Direcției Naționale Anticorupție de la București, Laura Codruţa Kovesi. Următoarea lor reuniune este prevăzută pentru data de 27 martie. Informaţia a fost confirmată pentru Agerpres de către ofiţerul de presă al PE, Iina Lietzen.
13:40
Parlamentul Kazahstanului a aprobat redenumirea capitalei din Astana în „Nursultan”, scrie RIA Novosti. Se întâmplă la scurt timp după ce președintele în exercițiu al țării, Kasym-Jomart Tokayev, a venit cu această inițiativă în onoarea fostului șef al statului, Nursultan Nazarbayev.
13:20
850 de euro. Atât ar fi pretins și primit un bărbat din Edineț pentru a ajuta o persoană să obțină permisul de conducere „fără probleme”. Suspectul a ajuns însă în atenția oamenilor legii, fiind astăzi reținut de către ofițerii CNA și procurorii anticorupție.
13:20
Polițiștii ar fi folosit gaze lacrimogene în încercarea de a îndepărta un grup de susținători ai lui Gheorghe Petic, în apropierea Judecătoriei Orhei, care l-a condamnat astăzi pe activistul Platformei DA la trei ani și jumătate de închisoare pentru infracțiunea de viol. Din imaginile publicate de TV8 se vede cum un grup de oamenise plânge de faptul că polițiștii au fosit gaze lacrimogene, iar câteva persoane se spală pe față cu apă îmbuteliată pentru a reduce efectele gazelor.
13:10
Ativistul Platformei „Demnitate și Adevăr”, Gheorghe Petic, a fost condamnat de către prima instanță la trei ani și jumătate de închisoare cu executare în penitenciar de tip semi-închis. Mai mult, sentința prevede și o amendă de 30.000 de lei. Anunțul a fost făcut de avocatul lui Petic. Sentința este cu drept de apel și va fi atacată la Curtea de Apel Chișinău, a declarat Andrian Cojocaru.Sentința a fost pronunțată astăzi de către Judecătoria Orhei în cadrul dosarului penal în care liderul organizației teritoriale Ungheni a PPDA este cercetat pentru viol.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.