Preşedintele Klaus Iohannis acuză PSD de populism, în contextul dezbaterii privind bugetul 2019

Europa Libera, 12 februarie 2019 21:10

Preşedintele României, Klaus Iohannis a criticat Partidul Social-Democrat, în contextul dezbaterii bugetului pentru 2019, spunând că recurge la noi demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România, afirmând că „printr-un gest cinic, preşedintele PSD pune în opoziţie securitatea naţională cu sănătatea cetăţenilor”. „Guvernul şi Parlamentul au responsabilitatea esenţială de a identifica soluţiile financiare sustenabile pentru fiecare domeniu în parte. În schimb, PSD recurge la noi demersuri populiste, care riscă să vulnerabilizeze România în actualul context geopolitic marcat de incertitudine şi de intensificarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa statelor NATO”, consideră șeful statului român, într-un comunicat de presă, citat de agenţia Mediafax.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 6 ore
15:40
Generalul Eberhard Zorn, șeful Statului Major General al Germaniei, vede Rusia drept „o mare ameninţare” la adresa păcii în Europa, informează sâmbătă agenția DPA, preluată de Agerpres.Generalul german se referă la ocupația peninsulei Crimeea de către Rusia, la situația din estul Ucrainei, la otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie şi la suspendarea participării Rusiei la Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF).Privite în ansamblu, toate acestea evidențiază o anumită tendință, a apreciat Zorn, pentru care faptele Rusiei în Europa „vorbesc de la sine”.Este nevoie de noi eforturi în vederea dezarmării, a adăugat generalul german, într-o referire la tratatul INF. „Dacă acest acord va dispărea cu totul, mi-aş face griji în legătură cu modul în care va evolua situația în privința forțelor nucleare intermediare”, a mai spus general german, adăugând că în aceste condiții ar deveni necesară implementarea unui nou sistem de monitorizare. Însă un astfel de mecanism va trebui să includă toți actorii importanți, a subliniat Zorn, mai exact Rusia, SUA şi China.
15:40
În centrul capitalei Afganistanului, Kabul, a avut loc o explozie și o canonadă, informează Serviciul afgan al Radio Europa Liberă/ Radio Libertatea. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, explozia a avut loc în apropiere de Ministerul Comunicațiilor și de hotelul Serena, frecventat mai ales de străini și care este fortificat. Atacul, care nu a fost revendicat, a avut loc la o săptămână după ce talibanii au anunțat declanșarea ofensivei de primăvară.
15:40
Procurorii americani cer ca Maria Butina să fie condamnată la 18 luni de închisoare, după ce și-a recunoscut vina de conspirație și că a activat ca agent străin al Rusiei fără a fi înregistrată. Potrivit procurorilor, Butina ar fi acționat în cadrul unei scheme mai ample, pentru a obține informații și a stabili canale de comunicare cu politicieni americani, care să poată fi folosite în beneficiul Federației Ruse.În decembrie, Butina a recunoscut că este vinovată, iar procesul ei va avea loc pe 26 aprilie. Pedeapsa maximă pentru faptele comise este de 5 ani de închisoare. Butina a fost arestată în iulie anul trecut și cazul ei a deteriorat și mai mult relațiile dintre Washington și Moscova. Investigația în cazul său nu este legată de cea a procurorului special Robert Mueller, despre amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale din Statele Unite, din 2016.Kremlinul spune că acuzațiile împotriva femeii de 30 de ani sunt „lipsite de temei”, iar președintele Vladimir Putin a acuzat autoritățile americane că au obținut recunoașterea vinovăției femeii prin presiuni. Avocatul Mariei Butina este citat de presa americană cu declarația că ea se așteaptă ca, după proces, să fie trimisă în Rusia.
15:40
„Acţiunile de distrugere a Cimitirului Evreiesc din Huşi reprezintă atacuri împotriva demnităţii umane”, a declarat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, ieri, la Huși, informează agenția Agerpres.Ambasadorul SUA în România a fost vineri într-o vizită în judeţul Vaslui. Însoţit de vicepremierul Ana Birchall, de parlamentari de Vaslui şi de autorităţile judeţene, diplomatul american a avut o întrevedere cu primarul municipiului Huşi, după care a mers să vadă Cimitirul Evreiesc din localitate, devastat în urmă cu trei săptămâni, când 73 de monumente funerare au fost vandalizate. „Nu este primul incident de acest fel din România. În ultimii doi ani au fost acte similare de vandalism în Bucureşti, în Reghin, în Zalău. Acestea nu sunt doar atacuri împotriva evreilor, ca o expresie a antisemitismului, ci sunt atacuri împotriva demnităţii umane”, a afirmat Klemm.Întrebat despre declaraţiile autorităţilor judeţene care au condamnat cele întâmplate, dar au exclus ipoteza conform căreia actele respective ar avea vreo legătură cu anumite acţiuni antisemite, ambasadorul SUA în România a spus că nu vede alte motive pentru care actele de vandalism au avut loc. „Mi-e greu să găsesc altă explicaţie, altceva decât nişte acte anisemite”, a spus Hans Klemm.
15:30
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat cu privire la pericolul pe care îl presupun tentativele de manipulare a viitoarelor alegeri europene din mai, atât din interiorul, cât şi din afara Uniunii Europene, scrie agenția Agerpes.„Văd deja tentative de influențare, prin manipulări, a alegerilor pentru Parlamentul European. Vin din multe direcții, nu numai din afara UE”, a spus Juncker, într-un interviu difuzat vineri de grupul media german Funke.Potrivit șefului Comisiei Europene, există „state în interiorul UE” care încearcă să devieze voința alegătorilor „către o anumită direcție” şi prin intermediul difuzării de „fake news” (ştiri false). Însă Juncker a dat asigurări că executivul european este „echipat” pentru a răspunde acestor tentative şi a anunțat că-şi va înmulți eforturile în următoarele săptămâni pentru a putea face față oricăror situații care ar putea apărea.
Acum 8 ore
13:50
Credincioșii catolici și protestanți sărbătoresc la acest sfârșit de săptămână Paștele. La slujba din Vinerea Mare săvârșită la Roma, Papa Francis i-a criticat pe politicienii care cu „inimi blindate” exploatează sărăcia oamenilor pentru a avea avantaje politice. Papa a condus credincioșii pe Drumul Crucii către Colosseum. La sfârșitul slujbei, Papa Francis a citit o rugăciune despre cei săraci, flămânzi, bătrâni, despre copiii abuzați și despre mediul înconjurător. De asemenea nu a uitat să îi pomenească pe migrații care „găsesc uși închise din cauza fricii și inimilor blindate ale politicienilor”. Papa Francis va conduce serviciile religioase din aceasta noapte și de mâine, de la Vatican, la sărbătoarea Paștelui.
13:40
Elisabeth Warren, care este înscrisă în competiția pentru a deveni candidata Partidului Democrat din Statele Unite pentru alegerile din 2020, a cerut în mod public declanșarea acțiunilor de impeachment împotriva președintelui Donald Trump, după publicarea raportului procurorului special Robert Mueller despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016. Democrata a scris pe Twitter că, potrivit raportului, „un Guvern străin ostil a atacat alegerile din 2016 pentru a-l ajuta pe Donald Trump, iar Donald Trump a salutat acest ajutor”. Doamna Warren mai scrie și că, „odată ales, Donald Trump a obstrucționat investigația”. În opinia ei, dacă Donald Trump nu va fi tras la răspundere, „acest lucru ar putea dauna grav și pe termen lung acestei țari”.Președintele Donald Trump a susținut mereu că nu a existat nicio conspirație cu Rusia a echipei sale electorale și neagă că ar fi încercat să obstrucționeze justiția.Democrații, care controlează Camera Reprezentanților, sunt divizați în legătură cu calea de urmat după publicarea de raportului Mueller. Autoritatea pentru a pune sub acuzare un președinte este a Senatului american, care este dominat de Partidul Republican. Ieri, un comitet al Camerei Reprezentanților a cerut în termeni legali publicarea raportului Mueller în întregime, inclusiv cu pasajele secretizate acum.
13:40
Comunitatea evreiască din Moldova împreună cu evreii de pretutindeni sărbătoresc începând cu seara de 19 aprilie Pesah (Paştile). Sărbătoarea durează opt zile şi se va încheia pe 27 aprilie. Cu această ocazie, președintele Igor Dodon a transmis un mesaj de felicitare pentru întreaga comunitate evreiască din Moldova.„Fie ca Pesah să dăruiască putere şi prosperitate tuturor dumneavoastră, să faciliteze integrarea civică, socio-culturală şi profesională, să promoveze toleranţa interconfesională, interetnică, stabilitatea şi pacea în Republica Moldova şi în toată lumea”, se arată într-un comunicat de presă al președinției, citat de agenția IPN.
13:20
Doi bărbați au fost arestați în legătură cu atacul armat în care jurnalista de 19 ani Lyra McKee a fost ucisă la Londonderry, a anunțat Serviciul de Poliție al Irlandei de Nord.Cei doi bărbați sunt în vârstă de 18 și 19 ani, iar atacul armat de joi spre vineri din Londonderry este tratat de poliţie ca incident terorist. Tânăra era considerată o „speranță”' a jurnalismului de investigație şi cu doar câteva ore înainte de a fi ucisă transmitea pe Twitter despre „nebunia absolută”' din oraşul nord-irlandez. Contul său de pe rețeaua socială nu mai este public.Lyra McKee, în vârstă de 19 de ani, a devenit cunoscută în 2014, după ce a postat pe blog o „Scrisoare către mine la 14 ani”, despre problemele adolescenților homosexuali din Belfast.
13:20
Ieri seara, la Kiev, pe stadionul olimpic a avut loc prima confruntare față în față a celor doi candidați la președinția Ucrainei: actualul președinte Petro Poroșenko și actorul Volodimir Zelenski, un nou venit în politică.Cu două zile înainte de al doilea tur de scrutin – care va avea loc mîine, 21 aprilie - cei doi candidați s-au înfruntat în fața a mii de spectatori.„Cum se face că Ucraina, una dintre cele mai sărace țări, este condusă de cel mai bogat președinte din istorie?”, i-a spus Zelenski oponentului său, prosper om de afaceri care a făcut o avere din dulciuri și care este acuzat că a eșuat în lupta anticorupție.„Putin visează la un președinte slab, nepregătit. Cu cât președintele ucrainean este mai slab, cu atât președintele rus este mai puternic”, a spus Poroșenko în dezbaterea cu Zelenski. Potrivit ultimelor sondaje de opinie – de dinaintea acestei dezbateri – Zelenski avea un avans major față de actualul președinte.Mai multe despre alegerile prezidenţiale din Ucraina vedeţi aici.
Acum 12 ore
10:30
La sfârșit de săptămână, Valentina Ursu a discutat cu locuitori de la Rezina și cu actorul Boris Cremene, stabilit în Portugalia.
Acum 24 ore
23:20
Interviu cu secretarul executiv al Partidului Socialiștilor despre eventualele tratative cu reprezentanții Blocului ACUM.
21:50
Atacurile cibernetice au devenit foarte frecvente în scrutinele din ultimii ani.
20:50
La Kiev, pe stadionul Olimpic, a avut loc dezbaterea electorală între candidații la președinția Ucrainei - actualul șef al statului Petro Poroșenko și actorul de comedie, favoritul campaniei, Volodimir Zelenski. Au fost primele și singurele dezbateri ale celor doi concurenți care se vor confrunta în turul doi al alegerilor, duminica aceasta.Petro Poroșenko a repetat că Volodimir Zelenski nu ar avea destulă competență pentru a fi un președinte capabil să apere Ucraina de agresiunea Rusiei și l-a acuzat, din nou, de faptul că nu este un candidat independent, ci reprezentantul unor oligarhi certați cu legea – „o coloană a 5-a a Rusiei”, care doresc să-și ia revanșa. La rândul său, Volodimir Zelenski l-a acuzat pe Poroșenko de faptul că el însuși este un oligarh, care ar putea să compară în fața justiției. Zelenski a spus că el este rezultatul greșelilor guvernării lui Poroșenko, al dezamăgirii celor care au făcut Revoluția „EuroMaidan”, în 2014. „Am venit să distrug sistemul”, a spus Zelenski. Cei doi au respins vehement acuzațiile pe care și le-au adus reciproc. Răspunzând la una din întrebările lui Poroșenko, Zelenski spus că Ucraina a ales calea europeană și a plătit un preț enorm pentru aceasta, iar el va apăra alegerea ucrainenilor.Și tot Volodimir Zelenski, într-un interviu pentru RBK Ucraina, a promis că în cazul probabil în care va fi ales președinte, va organiza un referendum în legătură cu aderarea Ucrainei la NATO. „Este evident că NATO înseamnă securitate și un nivel înalt de pregătire al armatei, dar vreau să unesc țara”, a spus Zelenski. El a adăugat că va depune eforturi pentru a convinge oamenii din părțile estice ale Ucrainei, care vorbesc în cea mai mare parte limba rusă, să depășească viziunea lor negativă asupra NATO.
20:20
Ieri
19:50
„Guvernarea şi reprezentanții lui Plahotniuc au simţit pericolul anulării mixtului, respectiv sesizează Curtea [Constituțională]”, afirmă analistul Victor Ciobanu.
19:00
Invitatul de astăzi este Dumitru Pelin.
18:40
La Minsk, președintele Aleksandr Lukașenka a anunțat că alegerile parlamentare în Belarus vor avea loc deja în 2019, pe 7 noiembrie, cu un an mai devreme de încheierea mandatului de patru ani al deputaților. Într-un discurs către națiune și Parlament, el a ținut să asigure că nu caută avantaje să se mențină la putere. Alegerile prezidențiale în Belarus ar urma să aibă loc în 2020. Observatori independenți anticipează că acest scrutin ar putea și el să aibă loc înainte de termen, odată cu alegerile parlamentare anticipate. Scrutinul legislativ din 2016 din Belarus au fost recunoscute numai de observatori din Rusia și CSI, în timp ce misiunea OSCE a anunțat că acestea nu au fost nici libere, nici corecte.
18:40
Despre negocieri, posibile coaliții și cum Republica Moldova ar putea ieși din blocajul politic, într-o discuție cu fostul premier de la Chişinău din 1999.
18:20
La Kiev, pe stadionul Olimpic, în cursul serii va avea loc dezbaterea electorală între candidații la președinția Ucrainei, actualul șef al statului Petro Poroșenko și actorul de comedie, favoritul campaniei, Volodimir Zelenski. Sunt primele dezbateri electorale ale celor doi concurenți din turul doi al alegerilor care vor avea loc duminică, 21 aprilie.Cu puțin timp înainte, la o întâlnire cu alegătorii, Poroșenko l-a numit pe Zelenski „dezertor”, repetând acuzațiile ministerului apărării potrivit căruia, în 2014, oponentul său s-ar fi eschivat de la încorporarea în armată. Poroșenko a spus că liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, visează la un președinte „slab și nepregătit” al Ucrainei. În opinia sa, Zelenski nu ar avea capacitatea să i se opună lui Putin și că el ar fi „o amenințare pentru Ucraina”. Mandatul de cinci ani de președinte nu este „o comedie” sau un „experiment”, a mai zis Poroșenko.Pentru dezbaterile de pe stadion între Poroșenko și Zelenski s-a rezervat puțin peste o jumătate de oră. După acestea sunt programate dezbateri la televiziunea publică, dar Zelenski a anunțat nu va veni la televiziune.
18:20
La Chișinău, avocatul poporului Mihai Cotorobai a declarat că situația drepturilor omului anul 2018 a continuat să degradeze în mai multe domenii, între cele mai importante fiind accesul la justiție, libertatea de exprimare, drepturile deținuților și dreptul la asistența medicală. Ombudsmanul a prezentat, într-o conferință de presă, un raport cu privire la respectarea drepturilor omului în Republica Moldova pe parcursul anului trecut. Totodată, ombudsmanul a spus că, în 2018, statul Republica Moldova nu a reușit să asigure dreptul cetățenilor de a alege și de a fi ales, referindu-se la anularea rezultatelor alegerilor pentru funcția de primar în Chișinău.
18:00
O discuție despre viitorul scrutin local cu secretarul delegației naționale a Republicii Moldova la Congresul Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei.
16:30
Serviciul Hidrometeorologic de Stat al Republicii Moldova a emis un avertisment cu cod galben de îngheț la suprafața solului. Riscul unor înghețuri se menține în următoarele două zile, când dimineața devreme, izolat, temperaturile ar putea să cadă până la -1, -3 grade. Se anunță că, începând cu săptămâna viitoare, vremea se va încălzi treptat - de la o medie de +12 grade luni, până la +23 de grade, vineri.
16:10
La Chișinău, un grup de deputați independenți a cerut Curții Constituționale să precizeze dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral înaintea unor alegeri anticipate. Deputații Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au rugat Înalta curte să se pronunțe în regim de urgență, precizează un comunicat de presă al Legislativului. Între altele, ei au cerut Curții să spună că Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare. Cei trei deputați consideră că modificarea sistemului electoral și organizarea de alegeri anticipate convenabile doar unor actori politici este „o încălcare extrem de gravă a principiilor statului de drept”.
16:10
Criticul de teatrul şi film despre noul său volum lansat zilele trecute şi care îl are protagonist pe compozitorul Eugen Doga.
15:40
Cu cât mai aproape va fi termenul de dizolvare a Parlamentului, cu atât discuțiile între formațiunile care au acces în legislativ vor fi mai constructive, a declarat președintele Igor Dodon, într-o emisiune televizată la Moldova 1, citat de IPN. În opinia lui Igor Dodon, Partidul Socialiștilor, la fel ca formațiunile blocului ACUM, ar fi în opoziție față de partidul de guvernământ al democraților, de aceea ar trebui să găsească un limbaj comun ca să-și unifice forțele împotriva guvernării. Potrivit estimărilor șefului statului, dacă până pe 21 iunie deputații nu aprobă nicio lege și nu reușesc să învestească un guvern, atunci Parlamentul ar putea fi dizolvat.
12:00
Curtea Constituţională din România a amânat pentru a treia oară, până pe 20 mai, decizia asupra sesizării vicepreședintelui Camerei Deputaților, Florin Iordache, pe tema constituirii completurilor specializate de judecată în cazurile de corupție la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ). Dacă Curtea Constituțională dă curs sesizării, sentinţele din prima instanţă în cazuri de corupție ar putea fi contestate și desființate, iar procesele reluate de la zero. O astfel de hotărâre l-ar putea scăpa pe liderul Partidului Social Democrat de guvernământ,Liviu Dragnea de condamnarea, în primă instanță, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare,în procesul angajărilor fictive.Florin Iordache susține în sesizare că toate procesele de corupție din prima instanță de la Înalta Curte de Casație și Justiție ar fi trebuit judecate de completuri specializate în fapte de corupție. Pe de altă parte, șefa instanței supreme, Cristina Tarcea, a spus că, începând cu 2005, toate completurile de la secția penală au fost specializate în fapte de corupție. Totodată a arătat că din toate țările UE, numai în Austria funcționează completuri specializate în fapte de corupție pe lângă Curțile Supreme.
12:00
O jurnalistă de investigație a fost ucisă joi seară, în Irlanda de Nord, în timpul ciocnirile violente dintre protestatari și forțele de ordine. Poliția crede că a fost un „atac terorist” al unei noi grupări extremiste republicane „Noua IRA”, care viza forțele de ordine. S-ar părea că uciderea jurnalistei Lyra McKeen a fost accidentală, ea fiind în apropierea unui mașini de poliție când s-a tras.
11:50
La Belgrad este programată o demonstrație a susținătorilor președintelui sârb Alexander Vucici după luni de proteste săptămânale ale opoziției. Nu este clar câtă lume va participa la manifestația de vineri, dar săptămâna trecută, în capitala Serbiei a avut cel mai mare protest al opoziției împotriva tendințelor autoritate ale președintelui Vucici, a atacurilor la libertatea presei dar și a altor probleme interne. Protestele opoziției au izbucnit în decembrie 2018, după ce unul din liderii opoziției, Borko Stefanovic a fost bătut de persoane mascate.Ani de zile un naționalist, Vucici s-a reformat într-un politician pro-european, care încearcă totuși să mențină relații strânse de cooperare cu Rusia.
11:50
Ministerul american al apărării a confirmat joi că Phenianul a efectuat un test de armament cu o zi înainte, precizând că nu a fost vorba despre o rachetă balistică. „A fost un test", a declarat ministrul interimar american al apărării, Patrick Shanahan.Presa nord-coreeană a anunţat că liderul de la Phenian, Kim Jong Un, a supervizat miercuri testarea unei noi „arme tactice ghidate", fără să ofere detalii despre natura armei.„Nu doresc să intru în detaliile serviciilor noastre de informaţii, dar spun că nu a fost vorba despre o rachetă balistică", a afirmat Patrick Shanahan.Președintele american Donald Trump a avut două întrevederi cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, în tentativa de a negocia un acord de dezarmare nucleară a peninsulei Coreea, sondate fără nici un rezultat, motiv pentru care sancțiunile economice impuse regimului de la Phenian nu au fost ridicate.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.