Un elicopter militar s-a prăbuşit în Istanbul, într-o zonă rezidenţială: Cel puţin patru persoane au murit

Democracy.md, 12 februarie 2019 21:10

Elicopterul s-a prăbuşit în zona Cekmekoy Kirazli din Istanbul, în timpul manevrei de aterizare, informează site-ul cotidianului Hurriyet. "Patru militari au murit în accident", a declarat guvernatorul regiunii Istanbul, Ali Yerlikaya. La locul accidentului au fost trimise numeroase echipaje de ambulanţă. Iniţial, autorităţile turce anunţaseră că patru persoane au fost spitalizate în urma accidentului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 30 minute
16:10
 Locuitorii din suburbiile Capitalei au fost cei care au evidențiat că PDM este singurul partid care vine cu o atitudine pozitivă, bazată pe progres, demonstrând că își dorește cu adevărat ca lucrurile bune începute în țară să continue și după alegeri. “Zilele acestea, oponenții noștri au decis că nu vor colabora în viitorul Parlament cu nicio formațiune politică. Ei nu vor participa la reparația drumurilor, la continuarea Primei Case și a altor proiecte sociale care să ajute tinerii să rămână acasă, iar seniorii să aibă o viață demnă. După ce au făcut promisiuni, au alimentat așteptări, acum cei din opoziție au decis că vor sta într-o parte și vor continua să critice”, a completat Andrian Candu, în discuțiile cu locuitorii din Sângera.  Andrian Candu a mai arătat că Partidul Democrat poate administra țara și lucrează pentru oameni.
Acum o oră
15:50
 Acţiunea de protest a fost anunţată în ajun cu mult patos, de către exponenţii PAS-PPDA şi mediatizată intens din presa afiliată binomului. ”Vino sâmbătă în Piața Marii Adunări Naționale și ia cu tine perechile de încălțaminte ale rudelor plecate peste hotare. Rude plecate nu de bunăvoie, ci plecate de viață grea. Din țara asta oamenii pleacă, și-n urma lor rămân suflete frânte”, se spunea în anunţul celor de la ACUM.Se pare, însă, că locuitorii Capitalei nu au fost sensibilizaţi de mesajul lacrimogen al opoziţiei şi au preferat să-şi caute de treabă.
Acum 2 ore
14:50
 „Reprezentanții Avocatul Poporului au întreprins astăzi i o vizită inopinată la Penitenciarul nr. 13, după ce în presă au apărut informații că Veaceslav Platon ar fi fost înjunghiat. Am avut acces liber în penitenciar, iar întrevederea a avut loc chiar în celula lui Veaceslav Platon. Noi ne-au autosesizat după materialele apărute în mass-media”, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL șefa Direcţiei gestionarea și investigarea cererilor din cadrul instituției Avocatul Poporului, Ada Șimon.Sursa citată a precizat că deținutul era îmbrăcat într-o pereche de pantaloni sportivi. „Era îmbrăcat doar cu pantaloni sportivi. În partea de sus era fără nimic, deoarece este cald în celulă. Starea sa de sănătate este bună. Deținutul a spus că nu are careva pretenții, ci doar vrea ca mâine să-și exercite dreptul la vot”, a punctat Ada Șimon.De menționat că, ieri, unul dintre avocații raiderului nr.
Acum 4 ore
14:10
„Îl cunoaștem pe Alexandru Jizdan de mulți ani, pe când nu deținea funcția de ministru. Pe parcursul anilor am devenit prieteni și apreciem în el calitațile valoroase pe care le are: omenie, corectitudine, înțelepciune, onoare, un bun familist, iubitor de arte și sport”, au scris fraţii Advahov, într-o postar epe Facebook.„Astăzi, când Alexandru Jizdan este candidat la funcția de deputat pentru raionul Anenii Noi, venim cu un mesaj de susținere pentru dumnealui și întreaga echipa!”, se mai spune în mesajul faţilor Advahov.
13:30
În consecinţă, cei doi au fost nevoiţi să organizeze astăzi un briefing de presă, pentru a încerca să stopeze exodul din PAS-PPDA, din preajma scrutinului. În cadrul briefingului, Maia Sandu şi Andrei Năstase au lansat un nou val de acuzaţii la adresa guvernării, făcându-se că nu înţeleg că principalele motive ale plecărilor masive sunt campania electorală extrem de slabă, dar şi gafele monumentale, care au surprins opinia publică. Cea mai răsunătoare eroare a fost declaraţia despre pretinsa otrăvire cu mercur a fruntaşilor PAS şi PPDA, care a provocat un val de ironii pe reţelele de socializare.Mesajele emise de Năstase şi Sandu la conferinţa de presă au fost nebuloase şi lipsite de sens. “Va mulţumim că aţi venit. Este important ca toţi să iasă mâine la vot. Fac apel la observatori să fie cu ochii pe întreaga ţară”, spus, între altele, Andrei Năstase.
13:10
Salvatorii au fost testați după ce au urcat echipați pe o clădire supraetajată. Aceștia au coborât folosind funii de salvare și au improvizat operațiuni de evacuare de la înălțime a sinistraților. Alpiniștii au susținut examenul în fața unei comisii specializate după ce pe parcursul a două săptămâni au fost instruiți teoretic și practic de un grup de 4 formatori. Mai mult, angajații IGSU au avut parte și de provocări la înălțime, iar de competența acestora a fost să iasă din situații de risc echipați corespunzător cu sinistrați care au ajuns în siguranță la sol.  După susținerea examenului salvatorii au primit certificate de absolvire, acte prin care aceștia pot practica salvare de la înălțime a persoanelor aflate în situații excepționale. Potrivit IGSU astfel de instruiri au loc de două ori pe an în cadrul instituției, iar noile abilități oferă posibilitate angajaților să exercite misiuni complicate la înălțime.
Acum 6 ore
12:30
Într-o postare pe Facebook, Vitalie Cara se arată dezamăgit de prestaţia lui Liviu Vovc, candidat în circumscripţia numărul 22 din partea binomului PAS-PPDA. „Liviu Vovc a dat dovadă de incompetență şi lipsă de profesionalism, ceea ce a decepționat alegătorii”, a scris Vitalie Cara, pe Facebook. Circumscripția numărul 22 include 10 localităţi din raionul Ialoveni şi câte cinci din raioanele Străşeni şi Călăraşi. Aici concurează cinci canidaţi.
12:20
Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a menționat că zona de referință este una aglomerată, îndeosebi Viaductul, cu trafic sporit, unde frecvent sunt înregistrate accidente rutiere. Astfel, municipalitatea a decis că acest segment să fie modernizat prin iluminat stradal, chiar de la începutul anului în curs.Prin modernizarea instalațiilor de iluminat pe cele două artere, municipalitatea va obține avantaje duble: un grad sporit de securitate pe străzi, cât și cheltuieli cu 45 % mai mici la energia electrică față de iluminatul clasic.În prezent se desfășoară lucrări de modernizare a iluminatului public pe str. Muncești, tronsonul Grădina Botanică – bd. Dacia, Calea Moșilor, bd. Moscova și str. Kiev.E de menționat că pe bd. Mircea cel Bătrân, str. Ion Creangă, str. Alba – Iulia și Parcul Valea Trandafirilor a fost executate lucrări de înlocuire a corpurilor de iluminat, până în prezent fiind valorificați 5,2 de mil.
11:20
La masa plină de bucate, fraţii Plahotniuc au depănat amintiri din copilărie, au vorbit despre şotiile făcute împreună şi despre cum se ajutau unul pe celălalt. Deşi nu-i place să vorbească despre politică, Zinaida Plahotniuc şi-a îndemnat fiul să ducă la bun sfârşit ceea ce a promis oamenilor.Zinaida Plahotniuc şi-a amintit, între altele, că fiul său, fiind student, i-a dat aproape toţi banii pe care i-a câştigat, într-o vară: „Şi ai scos şi mi-ai dat 500 mie. Dar eu ţi-am zis” Vladic, lasă-ţi ţie şi cumpără-ţi ce-ţi mai place ţie. „Nu, mama, picii ceia, cumpără lor ce le mai trebuie, că ştiu că bani noi nu prea avem”.Determinarea pentru faptele bune a apărut încă atunci când, fiind student, Vlad Plahotniuc a însoţit-o pe mama sa la Ministerul Muncii, unde spera să i se recalculeze pensia, care era, pe atunci, prea mică pentru stagiul de peste 35 de ani.
Acum 8 ore
09:30
Istoria despre otrăvirea cu mercur, aruncată plebei cu două zile înainte de alegeri, descrie perfect ceea ce spuneam mai devreme. Nu știu cine le-a dat această idee, dar în mod sigur le face mai mult rău decât bine. În primul rând, pentru felul în care a fost prezentată această informație și perioada aleasă. Parcă ar fi o replică la ultimele sondaje de opinie, care arată că blocul lor de unică folosință n-are nicio șansă să ajungă la guvernare, prin urmare, se cerea o bombă mediatică, menită să le acopere goliciunea și incompetența. Altfel spus, să-i justifice prin victimizare. Doar că, se pare că maximum ce-au găsit a fost o simplă petardă, care a pocnit și a făcut un pic de fum. Probabil, autorii ideii au perceput-o ca pe un colac de salvare, însă teamă mi-i să nu fie exact opusul, adică o piatră de moară care să-i tragă la fund, exact în cel mai nepotrivit moment.Motivul este simplu.
Acum 24 ore
21:10
Inițial Jaka Banditu’ a vrut să stea de o parte în această campanie electorală, să nu se implice absolut deloc, dar îi este greață de experiența care a avut-o după ce a privit un video pe Facebook cu Maia Sandu. De aceea a decis să reacționeze în consecință. „În afara de câteva videouri pe care le-am văzut neintenționat, nu urmăresc nimic legat de alegeri, am un profil pe facebook, unde o am în druji pe mama și femei-mea numa și alți 3 druji, atât. Nu-s abonat la pagini de ștori și nici nu vreau… în fine, nu despre asta e vorba”, scris Jăka Banditu’.Aceasta spune că a văzut că cineva a dat share la un video cu Maia Sandu, în care lidera PAS „cu ibala speriată ca de tun, zice să nu-l votați pe Alin Patron, pentru că, aista ar fi afiliat cu PD și ei au dovezi. Bun, pân aiși îi tot za*bisi, până am văzut că cineva a dat share la un live cu Alaiba, candidatul PAS.
19:50
”Aceste informații sunt eronate. În Penitenciarul nr. 13, unde se află deținutul, nu au avut loc incidentele de natura menționată, ca atare nici condiția fizică a deținutului nu a avut de suferit»”, se conține în comunicatul ANP.ANP îndeamnă instituțiile media care au publicat această informație să o dezmintă oficial.”Ne exprimăm regretul că instituțiile mass-media nu au verificat informația sau starea de sănătate a deținutului, înainte de a lansa public un fals. Toți cei care au publicat deja informațiile neverificate, sunt rugați să le dezmintă public, pentru a nu contribui la propagarea acestei dezinformări”, se mai conține în comunicatul citat.
19:30
”Faptul că plătesc contribuții la bugetul statului cu 5% mai mici, îi ajută să angajeze mai multe persoane și să le ofere acestora noi beneficii. Ne place ce auzim și vrem să continuăm activitatea în această atmosferă relaxată pentru agenții economici”, declară reprezentanții Grand Hall.De aceeași părere este și conducerea de la Baby Hall - centru comercial specializat pentru copii.”Mulțumită reformelor fiscale adoptate de autorități care îi sprijină pe agenții economici, aceștia sunt optimiști în privința că vom reuși să devenim mai mari. Economiile pe care ei le fac în urma acestora îi ajută să își îmbunătățească aferta pentru clienți și chiar își doresc să deschidă noi locuri de muncă aici, pentru moldoveni. Suntem alături de ei și susținem continuarea bunului mers al antreprenoriatului din țara noastră!”, scriu cei de la Baby Hall, tot pe Facebook.
19:10
Cristi Borcea a cerut investigații medicale suplimentare, având în vedere istoricul său medical. El a susținut, la un moment dat, că s-a intoxicat cu mercur din cauza consumului excesiv de fructe de mare.Cristi Borcea a fost condamnat, pe 7 februarie, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanța și Mamaia, sub acuzația că a prejudiciat statul român cu aproximativ 28 de milioane de euro. El fusese eliberat condiționat așa că mai are de executat și un rest de pedeapsă.
18:40
Celula va funcționa începând cu deschiderea secțiilor de votare și până la prezentarea rezultatelor finale ale scrutinului și va asigura implicarea instituțiilor vizate pentru eliminarea eventualelor deficiențe.De asemenea, a fost instituită linia fierbinte pentru apeluri 022 250888, 022 255063, unde cetățenii vor putea semnala situațiile care periclitează buna desfășurare a scrutinului.Și Comisia Electorală Centrală are un Centru de apel pentru alegerile parlamentare și referendumul republican consultativ, cu numărul unic de telefon 022 880101, la care alegătorii pot afla răspunsuri la întrebările legate de procedurile de vot.
18:30
De menționat că din informațiile preliminare, rezultă că accidentul a fost provocat de un șofer care venea pe contrasens, încercand sa facă o depășire și care nu a adaptat viteza la condițiile meteo nefavorabile, cu un carosabil umed și alunecos.Nici o persoană nu a fost rănită.
18:20
La data de 25 februarie 2019 expiră termenul de prezentare a dării de seamă EMPOLDEP19. EMPOLDEP19 se prezintă utilizînd în mod obligatoriu metode automatizate de raportare electronică în condiţiile stipulate la art.187 alin.(21) din Codul fiscal.Pentru informații suplimentare cu privire la procesele de ordin tehnic apelați Centrul Unic de Apel al Serviciului Fiscal de Stat 0 8000 1525.
17:40
Astfel, administrația Chișinăului a plătit 129,5 mii de euro pentru o unitate de transport, cea din Constanța – 174 de mii, cea din Iași – 154 de mii de euro, cea din Ploiești – 167 de mii.Mai scumpe decât autobuzele livrate Chișinăului sunt și unitățile de transport vândute în Cehia. Astfel, un vehicul livrat în această țară costă 175 de mii de euro.Presa afiliată binomului PAS-PPDA vehicula, zilele trecute, cifra de 87 de mii de euro pentru un autobuz, livrat de „Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd” autorităților din Tagikistan. Aceasta uită să menționeze, însă, că respectiele vehicule sunt de tip Citibus, adică mai scurte decât cele de timp Citysport. De aici și prețul mai mic decât al celor livrate Chișinăului.
17:30
Experții mai spun că dacă se consumă cantități importante de pește, care acumulează mercur dizolvat în apă, acesta se va elimina din organism în decurs de aproximativ un an, dacă se încetează consumul de pește.De asemenea, medicii recomandă consumul maxim de 340 g pe săptămână de pește sau scoici și atrag atenția că anumite specii conțin un nivel ridicat de metale grele - homarii, specii de ton, somonul sau dracul-de-mare.Amintim că și în cazul lui Andrei Năstase, experții spun că indicele sporit de metal greu poate fi explicat prin consumul de pește. „Da, poate să fie și de la consumul de pește. Depinde ce pește și dacă mănâncă în fiecare zi”, a declarat Nicolae Gurschi, specialist principal în toxicologie la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău.Trebuie să menționăm că liderul PPDA a fost văzut de mai multe ori la un restaurant cu specialitatea fructe de mare, amplasat pe strada Veronica Micle din Chișinău.
17:20
„Gestul dumneavoastră de a face această donare este impresionant. Nu mulţi sunt cei care pot să se jertfească pentru a salva viaţa altei persoane. În semn de recunoştinţă pentru acest gest, vi se oferă Insigna de Aur a CNAM şi adeverinţa de asigurat medical”, a menţionat Tamara Andruşca.Documentul confirmă faptul că donatorul face parte din categoriile asigurate de Guvern şi că va deţine pe tot parcursul vieţii acest statut.Adeverinţa de asigurat conferă dreptul de a beneficia de asistenţa medicală necesară în volum deplin, conform Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală, şi este valabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.
Ieri
16:20
Menţionăm că în cazul în care observatorii se fac vinovaţi de încălcarea normelor electorale în ziua votării, ei sînt îndepărtaţi imediat din localul secţiei de votare, la indicaţia preşedintelui organului electoral, fapt care este documentat printr-un proces-verbal semnat de către acesta.
15:20
În acest context, Comisia a decis să retragă laptopurile respective din circuit și să înlocuiască tehnica de calcul oferită biroului electoral al secției de votare nr.48/10 pentru desfășurarea acțiunilor electorale în ziua alegerilor.Facem apel către comunitatea internațională și misiunile de observatori acreditate pentru monitorizarea alegerilor din 24 februarie curent, către forțele de ordine și Comisia Unificată de Control să ia atitudine față de reținerea celor doi funcționari electorali întru evitarea repetării situațiilor similare ce pun în pericol securitatea cetățenilor Republicii Moldova și buna desfășurare a procesului electoral.
14:20
PDM consideră că instituții din Federația Rusă desfășoară acțiuni de intimidare, abuz și șantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său. ”Considerăm că aceste acțiuni au fost inițiate cu scopul de a influența rezultatul alegerilor din Republica Moldova, de a manipula opinia publică și de a sprijini o anumită forță politică în detrimentul alteia”, se arată într-un comunicat al formațiunii.PDM a informat comunitatea internațională inclusiv asupra încercărilor repetate ale unor servicii speciale ruse de a îngrădi libertatea de deplasare a unor lideri ai partidului, prin intermediul unor sesizări false transmise către Interpol, inclusiv în perioada pre-electorală.
14:20
Aceeași lege prevede unificarea informației ce ține de raporturile de muncă pentru stabilirea drepturilor sociale și medicale într-un singur formular, precum și extinderea termenului de prezentare a informației sus-menționate de la 1 zi până la 10 zile lucrătoare.De asemenea, astăzi a intrat în vigoare și Ordinul Ministerului Finanțelor care vine să asigure implementarea prevederilor Legii nr.13/2019, precum și să simplifice modul de raportare. Astfel, începând cu 22 februarie 2019, entitățile, care nu calculează contribuții de asigurări sociale şi nu au angajați, nu au obligația de a prezenta darea de seamă forma IPC18. Prevederile menționate se extind și asupra dărilor de seamă (Forma IPC18) care urmează să fie prezentate până la 25 februarie 2019, pentru luna ianuarie curent.
14:20
Nicolae Gurschi, specialist principal în toxicologie la Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău a comentat pentru Ziarul Național aceste cifre. Potrivit specialistului, în majoritatea statelor este considerată intoxicație cu mercur cea care atestă de la 10 micrograme pe decalitru în sângele unei persoane. În același timp, în SUA acest prag pornește de la 7 micrograme, dar sunt și state care stabilesc norma și de la 20.„Mai sus de 10 micrograme s-ar putea să se dezvolte efectele toxice în organism. Odată intrat în organism, mercurul nu se elimină definitiv niciodată. Dar, în cantități mici, el nu se implică în procesul metabolic”, ne-a spus Gurschi. Respectiv, în cazul Maiei Sandu, concentrația de mercur este puțin depășită și foarte aproape de valoarea de referință de 2 micrograme. În cazul lui Andrei Năstase, specialistul spune că indicele sporit de metal greu poate fi explicat prin consumul de pește.
13:20
Ilan Șor a declarat că din miile de discuții pe care le-a avut cu oamenii în această campanie s-a convins că cetățenii nu mai vor „politicani”, dar manageri care să le rezolve problemele, așa cum au ales în 2015 și orheienii, iar în doar trei ani au obținut rezultate la care nici nu visau.În acest context, Ilan Șor a declarat că este gata să devină „primarul” întregii țări și al fiecărui cetățean în parte ca să rezolve problemele cele mai presante cu care se confruntă oamenii.„Acum declar cu toată responsabilitatea că sunt gata să devin primarul întregii țări, al fiecărui oraș, sat și a fiecărei mahalale, al fiecărui om  și de dimineață până seara să rezolv problemele fiecărui cetățean. Sunt gata să devin primarul care de dimineața până seara se va ocupa de chestiunile importante pentru oameni”, a declarat Ilan Șor.
13:20
Computerele au fost donate în anul 2018 Ministerului Educației, Culturii și Cercetării de către Republica Coreea, în urma semnării Memorandumului de înțelegere privind cooperarea în domeniul TIC cu Oficiul Special Guvernamental pentru Educație al Provinciei Jeju. Instituțiile de învățământ beneficiare sunt selectate conform următoarelor criterii:Numărul total al elevilor;Numărul elevilor cu reședință în alte localități;Standarde minime de dotare TIC pentru instituțiile de învățământ general.Valoarea totală a computerelor este de peste 125 de mii de dolari SUA.
12:50
"Stimaţi cetăţeni, dragi moldoveni! Duminică, 24 februarie, veţi decide soarta ţării şi veţi alege. Or continuăm faptele bune realizate de PDM, or permitem opozţiei să arunce din nou ţara în haos şi sărăcie.Să ne amintim că, în 2016, am preluat o ţară aflată în criză gravă, cu salarii şi pensii restante, cu bugetul şi băncile furate şi cu grădiniţe şi şcoli închise.Imediat am început să facem ordine în ţară, i-am pedepsit pe cei care furau din buget şi am repornit economia. Ca rezultat, am majorat salariile şi pensiile, am construit drumuri bune, am lansat programul Prima Casă pentru tineri şi am oferit 600 de lei de Crăciun şi vom repeta şi de Paşte, iar toţi copiii vor primi câte 200 de lei lunar până la 18 ani.Oamenii vor ca toate aceste realizări şi fapte bune să le continuăm şi după alegeri.
12:40
”În ultima perioadă, au contat foarte mult și eforturile guvernării, care a fost un adevărat partener al mediului de afaceri. Încurajăm această susținere și pe viitor”, se conține într-un mesaj al angajaților companiei de mezeluri Rogob.De aceeași părere sunt și angajații rețelei de magazine Bomba, care comercializează electrocasnice.”Îmbunătățirile legislative recente făcute de guvernare, care stimulează antreprenoriatul, au fost bine venite și ne permit să vă oferim în continuare promoții uimitoare. Ne dorim să vedem cît mai multe astfel de măsuri de încurajare și pe viitor pentru businessuri. O țară dezvoltată este pentru noi șansa de a ne face fericiți clienții și angajații”, se arată în mesajul celor de la Bomba.
12:20
Cei doi oficiali au efectuat punctual o trecere în revistă a relaţiilor bilaterale, referindu-se la perspectivele dialogului moldo-leton, interlocutorii realizând şi un schimb de opinii privind interacţiunea în diverse domenii în perioada următoare, inclusiv pe dimensiunea integrării europene, dat fiind faptul aniversării a 10 ani de la lansarea Parteneriatului Estic. În context, Ambasadorul Uldis Mikut a reiterat susţinerea ţării sale pentru avansarea parcursului european al Republicii Moldova. Interlocutorii au mai discutat subiecte ce vizează avansarea colaborării comercial-economice, consolidarea cadrului juridic bilateral, cooperarea şi susţinerea reciprocă în cadrul organizaţiilor internaţionale, etc.Secretarul de stat Carolina Perebinos i-a urat succes ambasadorului leton în îndeplinirea mandatului şi l-a asigurat de sprijinul Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene în desfășurarea activității sale în ţara noastră.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.