Automobilul care ar putea contribui la creșterea natalității în Ungaria

Radio Chisinau, 12 februarie 2019 15:05

Una dintre măsurile anunțate de premierul ungar Victor Orban destinate creșterii natalității, a fost o alocație de 2,5 milioane de forinți (circa 8.000 EUR) nerambursabilă, pentru familiile cu trei sau mai mulți copii, dacă cumpără o mașină nouă cu șapte locuri. O condiție importanta este că suma alocată poate reprezenta maxim 50% din prețul mașinii. Deci chiar dacă prețul este de 10.000 euro, cumpărătorul va primi doar 5.000 de euro de la stat, față de suma maximă a alocației, de 8.000 de euro.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Radio Chisinau

Acum 10 minute
15:15
Peste 1000 de pacienți au trecut prin Unitatea de terapie intensivă a Institutului de Cardiologie, dotată, acum un an, cu utilaj performant în cadrul Programului de Granturi pentru Securitatea Umană „Kusanone”, susținut de Guvernul Japoniei.
Acum 15 minute
15:10
Ecranul noului telefon al companiei Samsung, Galaxy Fold, care se pliază, a picat nenumărate teste de utilizare, în doar câteva zile, provocând îngrijorări despre durabilitatea dispozitivului în valoare de 1.800 de dolari, transmite The Guardian, potrivit Mediafax.
15:10
„Catalogul de Aur al vinurilor moldovenești–2018” a fost lansat în cadrul unei noi ediții a Vernisajului Vinului desfășurat în seara zilei de ieri la Chișinău. Evenimentul a întrunit 50 de producători din cele patru regiuni cu Indicație Geografică Protejată. Aceștia au delectat publicul cu peste 300 de vinuri albe, rosé și roșii atât din ultima roadă, cât și mature, transmite MOLDPRES.
Acum 30 minute
15:05
Autoritățile constituționale ale Republicii Moldova nu cunosc situația copiilor din regiunea transnistreană. Nu dețin date statistice despre numărul real al copiilor din regiune, inclusiv al copiilor în situație de risc – rămași fără îngrijire părintească, copii abandonați, copii cu cerințe educaționale speciale și nici informații despre incluziunea socială a acestora. De asemenea, nu se cunoaște numărul copiilor aflați în tutelă sau curatelă și despre condițiile de instituire a măsurilor de protecție juridică a copiilor adoptați și a procedurii de adopție, inclusiv cea internațională. Constatările se regăsesc în Raportul pentru anul 2018 cu privire la respectarea drepturilor copiilor în Republica Moldova, prezentat de avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, transmite IPN.
Acum o oră
14:45
Meteorologii au emis avertizare cod galben de îngheț la suprafața solului. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în următoarele două dimineți temperaturile minime vor oscila între -1 și -3 grade Celsius.
14:30
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a anunţat vineri, la Minsk, că următoarele alegeri prezidenţiale din ţara sa au loc în 2020, potrivit calendarului stabilit iniţial, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
14:25
Autoritățile vamale din Rep. Moldova și România au convenit asupra unui set de acțiuni menite să fluidizeze trecerea frontierei comune în perioada sărbătorilor pascale.
14:25
Pentru a atrage cât mai mulți cititori, Biblioteca Națională a Republicii Moldova eliberează astăzi, 19 aprilie, gratuit permise de intrare, care în mod obișnuit costă 15 lei.
Acum 2 ore
14:10
Președintele rus, Vladimir Putin, se va întâlni la Moscova în a doua jumătate a lunii aprilie cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, transmite Rador.
14:05
Organizația Națiunilor Unite a declarat că 30.000 de persoane au fost forţate să îşi părăsească locuinţele, în timpul celor două săptămâni de lupte din capitala libiană, Tripoli. Numeroşi civili au rămas blocaţi în cartierele aflate în apropierea primei linii a frontului, printre care şi aproape 1800 de copii.
14:00
Președintele ucrainean în exercițiu Petro Poroşenko le-a cerut ieri "iertare" alegătorilor pentru erorile sale şi i-a rugat să-i încredințeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi amenință tara, comentează France Presse.
13:55
Din cinci partide invitate să adere la Blocul Unirea, în vederea participării în comun la viitoarele alegeri locale sau, eventual, și parlamentare anticipate, trei au răspuns „mai mult pozitiv decât negativ”.
13:50
Până la expirarea mandatului aleșilor locali au rămas mai puțin de două luni, dar Parlamentul nu a stabilit data alegerilor ordinare și există riscul ca nici să nu o facă în timpul apropiat sau, în general în actuala legislatură, având în vedere blocajul politic. Președintele Igor Dodon nu exclude faptul că alegerile locale ar putea fi amânate pentru anul viitor, dar experții susțin că această posibilitate depășește spiritul Constituției, iar incertitudinea afectează activitatea autorităților locale.
13:35
În 2018, în Republica Moldova au fost încălcate de numeroase ori drepturile omului și ale copilului. Un raport al Oficiului ombudsmanului de la Chișinău, prezentat astăzi, 19 aprilie, arată că cetățenii sunt cel mai nemulțumiți de felul în care este le este asigurat dreptul la justiție. Republica Moldova nu a înregistrat progrese nici la respectarea dreptului la exprimare, iar copii sunt supuși în continuare violenței, relatează Radio Chișinău.
Acum 4 ore
13:20
Ministerul de Externe rus a respins vineri concluziile raportului mult aşteptat al procurorului special al SUA Robert Mueller şi consideră că acesta nu a reuşit să prezinte nicio dovadă privind un amestec al Rusiei în alegerile din 2016 din SUA, relatează agenţiile de presă ruse citate de Reuters.
13:10
Legea „amnistiei fiscale” și cea a „cetățeniei prin investiție” ar putea facilita spălarea banilor. Aceasta este una dintre concluziile Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), scrie Ziarul de Gardă.
12:55
Timp de trei zile, 21 de polițiști de frontieră alături de colegii patrupezi au participat în cadrul competiției chinologice ”Cea mai iscusită echipă canină”, organizată anual de către Poliția de Frontieră.
12:35
Biroul migrație și azil a asigurat transferul a 51 de cetățeni ai Republicii Moldova care se aflau ilegal pe teritoriul Germaniei.
12:25
O nouă analiză de sânge prin care se pot detecta până la 90% dintre cazurile de endometrioză a fost dezvoltată de oameni de ştiinţă din Marea Britanie, relatează marţi Press Association.
12:20
Aseară, 18 aprilie, la Chișinău s-a desfășurat ediția a XVI-a a Vernisajului Vinului. Evenimentul a migrat de la locațiile tradiționale (Palatul Republicii sau Moldexpo) spre periferie și anume în incinta hotelului „Prezident”.
12:05
Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic au solicitat Curții Constituționale să se expună dacă este în drept Parlamentul să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al legislativului și dacă pot fi organizate alegeri parlamentare anticipate în baza unui alt sistem electoral decât cel folosit la alegerile parlamentare ordinare.
11:35
Creştinii romano-catolici şi protestanţii sunt astăzi, 19 aprilie, în Vinerea Sfântă, ziua în care îşi aduc aminte de răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce, participând la ritualul Drumul Crucii. La Roma, acest drum este parcurs simbolic, în jurul Colosseumului, unde mulţi creştini au murit martiri.
Acum 6 ore
11:15
Ofiţerii Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) și procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au reţinut un cetăţean al R.Moldova în urma mai multor acțiuni de investigații.
11:00
Boxerii moldoveni Victor Carapcevschi (75 kg), Dumitru Galagoț (64 kg), Andrei Zaplitnâi (91 kg) și Alexei Zavatin (plus 91 kg) au promovat în semifinalele memorialului ”Branko Pesic” de la Belgrad (Serbia), relatează MOLDPRES.
10:50
Un număr de 30 de tineri vor beneficia de burse anuale în valoare de 10 mii de lei în cadrul Programului „Burse pentru Viitorul Tău!”. Finaliștii au fost premiați la o ceremonie desfășurată joi, 18 aprilie, la Chișinău, informează MOLDPRES.
10:40
Banca Națională a Moldovei (BNM) intenționează să completeze cu încă 16 state sau regiuni, lista jurisdicțiilor ce nu implementează standarde internaționale de transparență, scrie Mold-street.com.
10:30
Mâine, 20 aprilie, Misiunea Socială „Diaconia” va desfășura în peste 100 de magazine din întreaga țară, colecta de produse alimentare pentru susținerea oamenilor nevoiași.
10:05
Autorităţile canadiene au transmis că trei alpinişti sunt consideraţi decedaţi, în urma unei avalanşe produse în Munţii Stâncoşi, în zona Parcului Naţional Banff din Canada, relatează BBC, potrivit Mediafax.
10:00
Un oficial al poliţiei din Franţa a informat că investigatorii consideră că un scurtcircuit este cauza cea mai probabilă a incendiului de la catedrala Notre-Dame de Paris, scrie Associated Press și News.ro.
09:55
Un adolescent în vîrstă de 16 ani din satul Bucuria, raionul Cahul a murit, cel mai probabil, intoxicat cu o substanță necunoscută, pregătită în condiții de casă, după ce s-a îmbolnăvit de scabie, comunică Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.