MIXT-er electoral despre șansele accederii Partidului Șor și Partidului Nostru în viitorul Parlament (VIDEO)

Agora.md, 11 februarie 2019 23:20

Ce sugerează cifrele sondajelor făcute publice în această săptămână și ce ar trebui să înțeleagă cetățenii din ele. Despre aceasta am discutat în studioul AGORA împreună cu directorul executiv al companiei iData, Mihai Bologan.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum o oră
20:40
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, se arată convins că liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, nu va fi ales speaker al Legislativului. Șeful statului spune că nu e corectă abordarea ca celor de la ACUM să le revină toată puterea și că majoritatea politică ar trebui să fie una durabilă. 
Acum 4 ore
19:20
Rămâne precum a stabilit prima instanță. Un singur inculpat din dosarul morții lui Alexei Veretca din Codrii Orheiului de acum 7 ani urmează să execute opt ani de pușcărie. Fostul deputat, Constantin Țuțu, dar și ceilalți inculpați, printre care și un polițist, învinuiți de huliganism și neglijență în serviciu, au fost declarați nevinovați. Curtea de Apel Chișinău a pus punct în acest dosar, la 7 ani de la producerea crimei și după doi ani și jumătate de examinare, în lipsa succesoarei victimei sau a avocatului care le reprezintă interesele, scrie zdg.md.
18:50
Raportul Organizației „Reporteri fără Frontiere” (RSF), cu privire la ratingul libertății presei pentru anul 2019, poziționează Republica Moldova pe locul 91 din cele 180 de țări monitorizare, potrivit unui comunicat de presă difuzat pe 18 aprilie de RSF, citat de media-azi.md. Precizăm că, din anul 2013 până în prezent, libertatea presei în țara noastră a fost în cădere liberă: în anul 2017, în topul RSF Moldova deținea poziția 80, în 2016 – se situa pe locul 76, în 2015 – pe locul 72, în 2014 – avea poziția 56, iar în anul 2013 poziția - 55. Astfel, în ultimii șase ani Republica Moldova a pierdut 36 de poziții.
18:20
Numărul instituțiilor preșcolare sunt în continuă creștere în ultimii ani. Comparativ cu 2017 acesta s-a majorat cu aproape 2%, iar din 2010 se înregistrază o ascensiune de 7,5%. Totodată, a crescut și numărul copiilor ce frecventează grădinițele. Anul trecut au fost înrolați în instituții peste 149, 5 mii de persoane, fiind în creștere cu circa 15% comparativ cu anul 2010.
18:10
Bine ați venit la Avdarma, cel mai bogat sat din Republica Moldova. Așa i se spune. Și pe bună dreptate, s-ar părea la prima vedere. Muzica pe care tocmai ați ascultat-o venea din difuzoarele instalate pe stâlpii din localitate. Superficial, ați putea afirma. Noi vă spunem că satul Avdarma dispune de propriul muzeu, centru de afaceri, complex memorial, școală și grădiniță cum rar vezi pe meleagurile noastre, străzi iluminate, o primărie fără datorii și zeci de locuri de parcare amenajate în centrul localității. Până și magazinul arată impozant, iar lista poate continua. Totuși, concluziile nu le facem noi.
Acum 6 ore
17:10
Republica Moldova și-a asumat angajamentul de a transpune în Republica Moldova legislația europeană privind administrarea sectorului energetic. Or, pe lângă modificările la nivel funcțional, pentru a asigura dezvoltarea unei piețe energetice după rigorile UE, sunt necesare și modificari la nivel structural care implică și dezvoltarea infrastructurii energetice, a explică expertul în energetică la IDIS Viitorul, Ion Muntean.
16:30
Și-a oferit singură dreptul de a acoperi specializări pentru care nu avea nicio calificare, precum medicină internă și ginecologie. Este vorba despre o femeie din România care a terminat Facultatea de Medicină fără a-și face rezidențiatul, și-a înființat, în anul 1994, propria policlinică, la parterul unui bloc dintr-un cartier din București, scrie recorder.ro. Potrivit sursei citate,  singurul aviz pe care l-a primit doctorița de la Ministerul Sănătății era pentru un cabinet de medicină generală.
16:00
Toți copiiinăscuți la Institutul Mamei și Copilului vor fi supuși unui screeningneonatal, prin intermediul căruia pot fi depistate anumite erori înnăscute demetabolism. Se întâmplă după ce Centrul de Sănătate, Reproducere și GeneticăMedicală din Chișinău a semnat un proiect de colaborare cu o fundație dinGermania. Procedura este nouă pentru țara noastră,  proiectul însă stagnează din cauza unei simpledefecțiuni tehnice, scrie sanatateinfo.md.
16:00
În capitală, au apărut primele 21 de semafoare inteligente. Acestea sunt dotate cu niște senzori care vor permite fluidizarea automatizată a traficului, în funcție de ambuteiaje. Totuși, sistemul este abia în fază de testare, iar ca acesta să dea rezultate, e nevoie ca și alte semafoare din oraș să fie schimbate.
15:50
Teatrul Național „Satiricus I.L. Caragiale” anunță premiera acestei primăveri pentru vineri, 19 aprilie,ora 18:00. Cunoscutul actor și regizor Vitalie Drucec scoate cel de-aldoilea spectacol pe scena „satiriciștilor”, după ce, acum 3 ani, a montatspectacolul POKER SAU FEMEI de Neil Simon.
15:50
Pe site-urile specializate în anunțuri de vânzări online din România au apărut mai multe anunțuri care promit cumpărătorilor cenușă de la catedrala Notre Dame din Paris, prețul cerut fiind de circa 400-500 de lei, relatează profit.ro.
Acum 8 ore
15:20
Zece copii de la o grădiniță din capitală au fost diagnosticați cu scarlatină. Trei copii au fost internați la spital. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Cristina Stratulat a declarat pentru Agora că toți copii diagnosticați cu scarlatină au fost externați, ei aflându-se sub supravegherea medicilor la domiciliu.
15:00
10 jurnaliste, bloggere şi interprete organizează pe 23 aprilie 2019 un târg de caritate în susţinerea femeilor care suferă din cauza violenţei. Participantele la târg vor vinde haine şi accesorii din garderoba personală, iar banii îi vor dona primului centru de asistență și adăpost din UTA Găgăuzia destinat supravieţuitoarelor violenţei în familie. Instituţia va fi deschisă până la sfârșitul acestui an. 
14:50
17 persoane, printre care un angajat al Ministerului Afacerilor Interne și un șef de secție de la Agenția Servicii Publice, au fost reținute de către oamenii legii. Acestea sunt bănuite că ar face parte din patru grupări criminale transnaționale, specializate în migrația ilegală a persoanelor din state cu risc terorist sporit în UE via Republica Moldova. Totodată, bănuiții ar fi confecționat acte false, ar fi făcut contrabandă cu bani și ar fi spălat mijloace sustrase din state europene. 
14:30
Aceasta a fost principala preocupare a unui grup deexperți din Chișinău și Tiraspol care au cercetat, timp de câteva luni, încadrul unui studiu sociologic amplu, problemele cotidiene ale femeilor de peambele maluri ale Nistrului și din zona limitrofă a acestuia. Studiul a fostrealizat de Institutul de Politici Publice în parteneriat cu Centrul analitic independent deinvestigare „Новый Век” (Tiraspol), iarexperții au concluzionat că: calitatea vieții femeilor din mediul rural esterelativ scăzută, iar în zona Nistrului diferențe mari nu sunt. Studiul a fost lansat public pe 17 aprilie curent la Chișinău. Aceștia au venitși cu un șir de recomandări care ar îmbunătăți diferite aspecte din viațafemeilor care au fost analizate.
14:30
O nouă ședință de judecată din cel de-al doilea dosar al ex-premierului Vlad Filat a fost amânată. Și asta pentru că avocații au depus un recurs la Curtea de Apel. Lui Vlad Filat i se interzice să discute jurnaliștii, au spus apărătorii. „În niciun caz nu am refuzat” (n.r. să comunic cu presa), a fost scurtul comentariu oferit de fostul prim-ministru.
14:20
Spre deosebire de anii precedenți, în acest an, de Paște, politicienii și demnitarii de stat nu vor fi implicați în procesul de aducere a focului haric în Republica Moldova. La Ierusalim va merge o delegație a Mitropoliei Moldovei, condusă de mitropolitul Vladimir și din care vor face parte slujitori ai bisericii și enoriași. Mai mult, cheltuielile de transport și cazare vor fi suportate de fiecare în parte, potrivit secretarului Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș.
14:20
Zece copii de la o grădiniță din capitală au fost diagnosticați cu scarlatină. Trei copii au fost internați la spital. Starea acestora este satisfăcătoare. 
13:40
În ajunul alegerilor europarlamentare de la sfârșitullunii mai, tot mai mulți candidați ai partidelor din România ajung în R.Moldovapentru a-și promova programele electorale. La 20 aprilie, la Chișinău suntașteptați reprezentanții Alianței USR PLUS, după ce săptămâna trecută, liderii PartiduluiMișcarea Populară au avut o întâlnire cu susținătorii din R.Moldova. Cel carepromovează mesajele Partidului Pro România în R.Moldova este vicepremierulmoldovean pentru integrare europeană, Iurie Leancă, care va participa laeuroparlamentare pe listele acestei formațiuni.
Acum 12 ore
13:20
Evacuarea deșeurilor din municipiul Chișinău se va face la un alt nivel. Cel puțin asta reiese dintr-o postare făcută pe Facebook de către autoritățile municipale. Astfel, în două luni în oraș vor apărea platforme subterane pentru evacuarea gunoiului. 
13:00
Comisia Europeană a dat publicităţii o listă revizuită a companiilor aeriene care nu îndeplinesc standardele internaţionale de siguranţă şi în consecinţă sunt supuse unor interdicţii de a opera în Uniunea Europeană, informează AFP. Astfel, pe lista neagră a UE au ajuns toate companiile aeriene din Republica Moldova, cu excepția a doi operatori. 
12:20
Moldova Agroindbank îşi extinde posibilităţile de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii, pentru a le sprijini eforturile de dezvoltare. Conducerea băncii anunță că IMM-urile vor putea conecta suma maximă a creditului în valoare de 3 mln euro pentru o perioadă maximă de 4 ani.
12:20
Deși au fost aleși în funcția de deputat în Parlament, legislatorii Blocului ACUM par să fie interesați mai degrabă de problemele pe care ar trebui să le rezolve consilierii municipali. Reprezentanții formațiunii, Iurie Reniță și Vladimir Bolea, au organizat o conferință de presă în sala de presă de la Parlament unde au scos în vileag mai multe ilegalități care ar fi fost admise de către autoritățile locale de-a lungul anilor. Printre problemele enumerate de deputați se numără o construcție ilegală, o stradă îngustată dar și un teren care se află în paragină.
12:20
„Chiar dacă faci o donație, fă-o mai discret”. Așa a comentat deputatul PPDA Iurie Reniță intenția democraților de a dona primele salarii primite de la Parlament. Iar deputatul PAS Vladimir Bolea a spus că și-a dat primele venituri mamei sale, ca să-și achite serviciile comunale.
11:20
Elevii care vor păși la toamnă pentru prima dată în clasa întâi vor primi manuale de generație nouă. Anunțul a fost făcut în cadrul Forumului „Hai cu noi în clasa I, dragi părinți și scumpi copii!”, organizat de Direcția generală educație, cultură, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău. Responsabilii de la Direcția Municipală Educație au precizat că noua formulă de predare nu se va limita doar la statul în bancă.
11:00
Facebook a descărcat toate adresele de email salvate în agendele a 1,5 de milioane de utilizatori.Compania susţine că aceste informaţii au fost obţinute neintenţionat şi că le va şterge din serverele sale. Acesta este cel mai nou scandal care ridică semne de întrebare legate de modul în care firma administrează datele personale.
10:40
Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Uniunea Europeană (UE) oferă pentru Victoriabank finanțare în valoare de 5milioane de euro, susținută de granturi. Finanțarea este cu titlu de împrumut.
10:40
Agenții economici, care vor transporta materie primă pe calea ferată pentru Proiectul „Drumuri Bune 2 pentru Moldova” ar putea beneficia de tarife preferențiale. Subiectul a fost discutat de către ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, cu reprezentanții Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova.
10:00
Deputații democrați își vor dona salariile primite pentru luna martie de la Parlament. Anunțul a fost făcut de președintele fracțiunii PDM, Pavel Filip. Potrivit lui, banii nu sunt meritați, în contextul în care Legislativul a fost nefuncțional.
10:00
Zeci de kilograme de carne și de produse din carne se vindeau chiar pe un trotuar din orașul Bălți. Reprezentanți ai instituțiilor pentru siguranța alimentelor au efectuat controale la piață improvizată din regiunea Gării de Nord din capitala de nord a țării. În urma controlului s-au constatat mai multe încălcări la comercializarea cărnii de porc.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.