La Bender au fost comemorate victimele Holocaustului

Europa Libera, 11 februarie 2019 17:40

La Bender, în regiunea transnistreană, a fost marcată ziua internațională a Holocaustului, printr-un miting de comemorare la obeliscul ridicat în memoria victimelor Holocaustului. În fiecare an aici se adună câteva zeci de locuitori ai Benderului pentru a-i comemora pe cei 270 de conaționali care au murit în anii genocidului.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 2 ore
20:20
Nu se ştie ce a contat mai mult – presupusele legături bune între Poroşenko şi Plahotniuc sau faptul că odată cu războiul din estul țării, Ucraina a privit cu alţi ochi la conflictul transnistrean.
19:50
19:40
Parchetul General al României a dat publicității un extras din rechizitoriul întocmit de procurorii militari în dosarul Revoluției din 1989. Potrivit hotnews.ro, grupul din jurul lui Ion Iliescu a acţionat abil şi eficient în preluarea puterii politice şi militare în decembrie 1989, componenții acestei grupări înțelegând foarte bine importanţa televiziunii şi a radioului public în acele momente.În acest dosar au fost trimiși recent în judecată fostul preşedinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, fost vice-prim ministru, şi gen. (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviației Militare.Conform rechizitoriului, pe fondul degenerării relaţiilor dintre România şi URSS, după momentul „Praga 1968”, dar şi ca urmare a stării de nemulţumire profundă şi generală din societate, s-a coagulat şi a evoluat o grupare dizidentă care a avut drept scop înlăturarea fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, dar care urmărea menţinerea României în sfera de influenţă a URSS.
19:30
Procurori şi ofiţeri SIS au anunţat reţinerea unui angajat al Ministerului de Interne care gestiona operațiunile de migraţie ilegală, precum şi a unui angajat de la Agenţia Servicii Publice.
19:30
Chiar dacă politicienii au știrbit valoarea campaniilor filantropice, gesturile de caritate mai păstrează motivarea autentică, spune Ana Ceban de la Misiunea socială „Diaconia”.
Acum 4 ore
19:20
Ministrul ceh al justiţiei Jan Kněžínek și-a anunțat astăzi demisia, fără să dea amănunte. Este a treia demisie din cabinetul premierului Andrej Babiš, care ar putea fi trimis în justiție pentru fraudă. Opoziția acuză presiuni din partea premierului după ce ieri poliția cehă a recomandat procuraturii să-l dea în judecată pe premierul Andrej Babiš, acuzat de fraudarea subvențiilor europene. Procuratura a anunțat, miercuri, că a primit rezultatele anchetei Poliției, care a investigat cazul celor două milioane de euro, primite ilegal de o fermă a familiei Babiš. Ferma a putut primi subvenții europene, numai după ce fusese transferată din posesia conglomeratului de firme Agrofert, condus de Babiš, în posesia familiei. Numai în acest condiții, ferma putea fi inclusă în categoria firme mici și mijlocii, subvenționată de Bruxelles. Ulterior, Agrofert a reluat ferma. Premierul respinge toate acuzațiile și se declară nevinovat. Președintele Miloš Zeman a anunțat ca o va numi ca ministru al justiției pe Marie Benešová, o apropiată a lui Zeman, de când era premier al Cehiei în anii 90.
19:10
La Washington, va fi dat publicității peste câteva ore raportul întocmit de către procurorul special Robert Mueller despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Raportul de 400 de pagini a fost editat, unele din informații fiind, în continuare, secretizate. Ministrul american al justiţiei William Barr, într-o conferință de presă, a anunțat că raportul dovedește implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, câștigate de Donald Trump, dar că „investigația – care a durat aproape 2 ani – nu a găsit stabilit că președintele Trump sau echipa sa electorală ar fi conspirat sau ar fi coordonat cu  Rusia implicarea ei în aceste alegeri”.Ministrul american al justiției a mai spus și că raportul Mueller nu prezintă dovezi că președintele Trump ar fi încercat să obstrucționeze justiția în timpul acestei investigații și Casa Albă a colaborat cu investigația. În declaraţiile sale, ministrul Barr a repetat ceea ce prezentase și pe 24 martie în rezumatul de patru pagini al raportului de 400 de pagini al investigației lui Robert Mueller. William Barr a mai spus și că niciun material secretizat din acest raport nu a fost făcut invocându-se „privilegiul președintelui”, dar ministrul justiției a spus că oficialități de la Casa Albă au revăzut raportul redactat care a fost făcut public în această după amiază.
19:00
Procedura de achiziție a încă cinci avioane F-16 de către România din Portugalia este pe ultima sută de metri, fiind posibil să se încheie în acest an, a anunțat ministrul roman al Apărării, Gabriel Leș, citat de corespondenții noştri la Bucureşti. În „două-trei săptămâni”, ministerul ar urma să anunțe o decizie prin care achiziția corvetelor să fie deblocată.„Cred cu tărie că în acest an este posibil să semnăm contractul pentru cele cinci avioane”, a spus ministrul Apărării, Gabriel Leș, într-o conferință de presă.Leș a comentat, legat de includerea României de către SUA pe lista de clienți exclusivi pentru avioanele F-35 de generația a 5-a, că „este un pic prea mult”. Un avion F-35 nou costă în jur de 90 de milioane de dolari, în timp ce România a plătit pentru toate cele 12 avioane F-16 second-hand în jur de 150 de milioane de euro, din totalul contractului de 628 de milioane de euro, semnat în 2013 cu Portugalia.
18:10
Compania Facebook a anunțat că a blocat accesul mai multor grupări de extremă dreapta din Marea Britanie și liderilor lor pentru că promovau violența și ura. Dintre organizațiile interzice de Facebook este si Liga Engleză pentru Apărare, Marea Britanie înainte de orice, Frontul Național, Partidul Național Britanic și Gruparea Internațională a Cavalerilor Templieri.Facebook afirmă că aceste grupări au încălcat politica instituției promovând ura și violența. „Indivizii și organizațiile care răspândesc ură, atacă sau cer excluderea altora pe baza a ceea ce sunt, nu au ce căuta pe Facebook”, se arată în comunicatul companiei. Mai mult, comunicatul mai precizează că „postările și alte materiale care exprimă sprijin sau care lauda aceste grupări și lideri, vor fi de asemenea interzise”.Gruparea internațională de extremă dreaptă Cavalerii Templieri a anunţat că este „consternată” de decizia Facebook și că ia în considerare aducerea cazului în fața justiției.
18:10
Organizația Internațională a Muncii (OIM) a lansat, în premieră pentru Republica Moldova, un proiect de Parteneriat Local de Ocupare, în orașul Cahul. Inițiativa urmărește crearea locurilor de muncă pentru tinerii expuși excluziunii sociale, noi oportunități de dezvoltare a afacerilor, posibilități de instruire a șomerilor la locul de muncă și facilitarea asocierii grupurilor de producători, informează un comunicat de presă al OIM, citat de agenţia IPN.„Aproximativ 670 de persoane din raionul Cahul, inclusiv persoanele cu risc de excluziune socială, vor beneficia direct de oportunitățile oferite de proiect și aproximativ 1000 de persoane din comunitate vor deveni beneficiari indirecți”, a comunicat Violeta Vrabie, coordonatoarea proiectului OIM „Promovarea ocupării tinerilor”.Parteneriatul Local de Ocupare din Cahul prevede implicarea a aproximativ 20 de parteneri publici și privați de nivel național și local, costul proiectului fiind de aproape 404 mii de dolari americani, aproape 184 de mii dintre care reprezintă contribuția OIM, iar 15 mii de dolari este contribuția actorilor locali. Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) va contribui cu peste 204 mii de dolari, prin scheme de granturi.Parteneriatul Local de Ocupare a forței de muncă este un model creat de Uniunea Europeană și implementat cu succes de OIM în Bosnia și Herțegovina.
17:40
Lideri ai partidului democrat din Statele Unite îl acuză pe ministrul justiţiei William Barr că ar încerca să îl protejeze pe președintele Donald Trump de informații negative ce ar putea exista în raportul de 400 de pagini al procurorului special Robert Mueller despre implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016, raport ce urmează să fie dat publicităţii astăzi. La ora 16.30, ora Chişinăului, ministrul justiţiei urmează să apară la o conferință de presa, iar raportul va fi trimis ulterior, tot astăzi, Congresului.O versiune cu unele informaţii încă secretizate, va fi publicată pe pagina de internet a echipei procurorului special Mueller. Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a cerut ca informațiile din audieri să fie desecretizate pentru ca deputații să le poată comenta și l-a acuzat pe ministrul Barr că și-a pierdut credibilitatea în legătură cu acest raport, iar liderul minorității democrate din Senat, Chuck Schumer, a declarat că „procesul este pervertit încă înainte ca raportul să fie dat publicității”.Echipa procurorului special Mueller a pus sub acuzație zeci de persoane și instituții, dar nici unul din dosare nu este legat direct de o posibilă colaborare a echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia. Printre cei acuzați s-au numărat primul consilier pe probleme de securitate națională Michael Flynn, un fost șef al campaniei electorale a lui Trump, Paul Manafort, și un consilier apropiat al președintelui, Roger Stone.Ancheta lui Mueller a cercetat și activitatea unor agenți ai serviciilor ruse de informații în legătură că datele furate din computerele campaniei prezidențiale democrate, publicate ulterior de WikiLeaks.Președintele Trump a declarat în repetate rânduri că ancheta condusă de Robert Mueller este numai o „vânătoare de vrăjitoare” și a negat categoric orice colaborare cu oficiali ruși, în contextul alegerilor prezidențiale din 2016 pe care le-a câștigat în fața contracandidatei democrate, Hillary Clinton.
17:40
Ședința de judecată, programată pentru astăzi la Judecătoria Chișinău în cel de-al doilea dosar deschis pe numele fostului premier Vlad Filat, a fost amânată până pe 2 mai, informează site-urile de știri moldovenești.Amânarea a fost solicitată de avocații lui Vlad Filat, iar avocatul său Victor Munteanu a cerut să se determine dacă aceasta este instanța competentă pentru a judeca acest caz.Vlad Filat a fost escortat de mascați și a transmis jurnaliștilor că își dorește să discute cu presa, dar nu este lăsat s-o facă.Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare și se află în detenție pentru corupție. În acest al doilea dosar este învinuit de spălare de bani în proporții deosebit de mari.
17:40
Deputații din Partidul Acțiune și Solidaritate au făcut o solicitare către Serviciul de Informație și Securitate în care au adresat opt întrebări cu referire la expulzarea celor șapte profesori turci de la liceele Orizont în septembrie 2018. Documentul solicitării în acest sens a fost făcut public de deputatul PAS Dumitru Alaiba, citat de site-ul Unimedia.La data expulzării, Amnesty International Moldova a criticat acțiunea autorităților, considerând că a fost încălcată legislația internațională, iar în Turcia, profesorii nu vor avea parte de un proces echitabil.Șapte eurodeputați au trimis o scrisoare către președintele Igor Dodon și prim-ministrului, Pavel Filip, prin care au solicitat eliberarea urgentă a profesorilor reținuți, dar autoritățile nu au dat nici o explicație. Critici pentru acțiunile autorităților de la Chișinău au venit și de la comisarul european pentru extindere si politica vecinătății, Johanes Hahn.
17:40
O discuție cu fostul deputat şi ministru liberal despre cine şi cum luptă în România la europarlamentare pentru voturile moldovenilor cu cetățenie română.
Acum 6 ore
17:20
O consilieră a președintelui american Donald Trump, Fiona Hill, a avut, miercuri, convorbiri la Moscova cu oficiali ruși, a anunțat, joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Potrivit lui Peskov, doamna Hill a discutat cu Iuri Ușakov, un consilier al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. Fiona Hill este director principal pentru afaceri europene și rusești în Consiliul de Securitate națională al Statelor Unite. Potrivit lui Peskov, la aceste întâlniri s-a discutat despre relațiile bilaterale, dar nu și despre vreo potențială întrevedere între președintele Statelor Unite și cel al Rusiei.Vizita a avut loc cu o zi înainte ca ministerul american al justiției să facă publică o variantă mai amplă a raportului procurorului special Robert Mueller privind acuzațiile de amestec rusesc în alegerile din 2016, câștigate de Donald Trump - cu unele nume și informații secretizate.Rusia a negat orice implicare în alegerile americane din 2016, iar Peskov a spus, joi, că raportul este neimportant pentru Rusia.Imediat după publicarea „raportului Mueller”, o echipă de colaboratori ai lui Trump în frunte cu avocatul Rudy Giuliani va da publicității o „dezmințire”. Trump a spus deja că raportul îl „exonerează” total, dar criticii lui spun că documentul îl incriminează cel puțin în ce privește bănuielile de obstrucționare a justiției.
17:20
Kremlinul a anunțat că liderul nord coreean Kim Jong Un ar intenționa să facă o vizita la Moscova „în a doua jumătate a lunii aprilie”, la invitația președintelui Rusiei Vladimir Putin.Putin va merge în China, unde va participa, între 26-27 aprilie, la un forum consacrat traseelor maritime și terestre de transport.Anunţul Kremlinului vine pe fundalul eforturilor diplomatice americane de a convinge Fenianul să renunțe la ambițiile sale nucleare. Astăzi, Coreea de Nord a cerut Statelor Unite să îl îndepărteze de la aceste negocieri pe secretarul de stat Mike Pompeo. Reprezentantul special al Statelor Unite pentru negocierile cu Coreea de Nord, Stephen Biegun, se afla la Moscova de ieri, pentru a discuta denuclearizarea Coreii de Nord.
17:10
Un sondaj de opinie dat publicității astăzi în Ucraina, îl plasează pe actorul Volodimir Zelenski mult în fața președintelui în exercițiu Petro Poroșenko, înaintea celui de-al doilea tur de scrutin prezidențial, din 21 aprilie, în care cei doi urmează să se confrunte. Zelenski este creditat cu 57,9% din preferințele electoratului, iar Poroșenko cu 21,7%. Este ultimul sondaj de opinie dinaintea alegerilor de duminică.Într-un sondaj anterior, din 5 aprilie, Zelenski avea 61%, iar Poroșenko 24%.Mâine este anunțată confruntarea electorală dintre cei doi pe stadionul olimpic de la Kiev, care are o capacitate de 70 de mii de locuri, și unde, pe 14 aprilie, s-a prezentat numai președintele în exercițiu.Ministrul ucrainean de interne Arsen Avakov a declarat că se așteaptă participarea a 60 de mii de persoane și că masurile de securitate vor fi întărite.
17:10
Acum 8 ore
14:00
13:40
Cancelara Germaniei, Angela Merkel, și-a exprimat condoleanțe după ce un autobuz cu turiști a ieșit de pe carosabil în insula portugheză Madeira, omorând cel puțin 29 de oameni, majoritatea turiști germani. Merkel a mulțumit, de asemenea, serviciilor de ambulanță din Madeira pentru eforturile de salvare. În autobuz se aflau cel puțin 55 de persoane, iar tragedia s-a petrecut miercuri seara în apropierea capitalei Funchal. Nu este încă limpede care a fost cauza. Presa locală a scris că frânele nu ar fi funcționat. Guvernul regional din Madeira a declarat trei zile de doliu începând de joi.
13:40
O persoană din Moldova se află pe lista deținuților de la Roma cărora Papa Francisc le va spăla picioarele joi după-masă în cadrul unui ritual pascal. Ceremonia va avea loc la închisoarea Velletri. Papa va spăla picioarele la 12 oameni – ca și numărul apostolilor lui Isus. Potrivit unui oficial de la Vatican, pe listă se află patru italieni, doi filipinezi, doi marocani și câte o persoană din Moldova, Nigeria, Columbia și Sierra Leone. Cei 12 au religii diferite – inclusiv ortodox-creștină, relatează DPA. Papa va aduce deținuților daruri. Catolicii și alți membri ai bisericilor apusene sărbătoresc Paștele săptămâna aceasta.
Acum 12 ore
13:20
Poliția de la New York a arestat miercuri seară un bărbat care intrase în catedrala neo-gotică St. Patrick, din centrul Manhattanului, cu două canistre de benzină și dispozitive de aprindere. Incidentul a avut loc la doar două zile după ce un incendiu a avariat grav catedrala pariziană Notre-Dame. Poliția spus că bărbatul susține că o luase pe scurtătură prin biserică în drum spre mașina care rămăsese fără benzină. Poliția a constatat că în rezervorul mașinii individului se afla destulă benzină și a declarat apoi că bărbatul de 37 de ani îi este „cunoscut”, fără să dea alte detalii.
13:20
Un nou raport despre libertatea presei în lume al organizației cu sediul la Paris „Reporteri fără frontiere” plasează România pe locul 47 în lume, înaintea Statelor Unite, în vreme ce R. Moldova este situată pe locul 91, imediat după Serbia. Țările cu presa cea mai liberă sunt considerate Norvegia, Finlanda, Suedia, Olanda și Danemarca. Dintre fostele țări comuniste, cea mai liberă în ce privește presa este Estonia (locul 11), a cărei vecină și fostă stăpână din epoca sovietică, Rusia, se află aproape de coada clasamentului, pe locul 149. Pe ultimele două locuri se află Coreea de Nord și Turkmenistan.
08:50
Banca Națională a Moldovei a dat asigurări că deprecierea leului față de euro în ultimele zile a fost doar o „ajustare” și nu prevestește vreo criză. „Nu există premise pentru situații de criză pe piața valutară, existând decalaje minore între cerere și oferta de valută străină. Principalii operatori de pe piață manifestă calm și activează în regim normal”, a spus joi BNM, citată de TV8. Aceeași sursă amintește că joi un euro a ajuns să coste 20 de lei și 25 de bani la casele de schimb valutar, cu 20 de bani mai mult decât cu doar două zile mai înainte.
08:50
Mitropolia Moldovei spune că anul acesta din delegația care va aduce Focul Haric de la Ierusalim nu vor face parte politicieni, ci numai prelați. Secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, a fost citat de Realitatea.md cu declarația că delegația va fi condusă de mitropolitul Vladimir și nu va cuprinde nici un om politic. „Fără vedete”, a spus funcționarul Mitropoliei. Cheibaș a mai precizat că delegația va merge cu o cursă obișnuită de avion, iar membrii ei își vor plăti drumul și o noapte la hotel. Potrivit „Ziarului de Gardă”, din delegația care a adus Focul Haric anul trecut au făcut parte democrații Eugeniu Nichiforciuc, Constantin Țuțu, Iurie Chiorescu, Nae-Simion Pleșca și șeful-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc. Mai înainte făcuseră parte din delegație politicieni ca Vladimir Voronin, Vlad Filat sau Igor Dodon.
08:50
Vizitele tot mai dese ale socialiștilor la Moscova (Vlad Țurcanu/Radio Chișinău).
08:40
Rectorul catedralei pariziene Notre Dame a spus că locașul de cult căzut pradă unui incendiu marți va fi închis vreme de cinci sau șase ani. Episcopul Patrick Chauvet a făcut remarca la discuții avute miercuri cu proprietarii unor firme din vecinătatea catedralei, care și-a pierdut acoperișul și turla în incendiul de la 15 aprilie. Chauvet a mai spus că nu este limpede cum își vor câștiga existența cei 67 de angajați ai catedralei, pe perioada închiderii ei. Tot miercuri, premierul Franței, Edouard Phillippe, a anunțat un concurs internațional pentru reconstrucția turlei prăbușite. Între timp anchetatorii au spus că miercuri nu au reușit încă să intre în catedrală, dar au continuat intervievarea martorilor, inclusiv a muncitorilor care lucrau la restaurarea clădirii.
08:40
Activista suedeză pentru mediu Greta Thunberg va ține joi un discurs în Senatul Italiei, înainte să ia parte vineri la greva de o zi a școlarilor italieni împotriva schimbărilor climaterice. În ajun, Thunberg, care are 16 ani, a avut o scurtă întâlnire la Vatican cu Papa Francisc. Într-un interviu cu presa suedeză, Thunberg a spus că i-a mulțumit Papei pentru că luptă pentru climă, iar el a îndemnat-o să „meargă înainte”. Adolescenta suedeză a inspirat tinerii din toată Europa și de pe alte continente cu activismul său ecologist, după ce a organizat o grevă școlară și a pichetat periodic Parlamentul țării sale, Suedia.
08:40
În Statele Unite, Ministerul justiției ar urma să facă publică o variantă mai amplă, dar cu unele nume și informații tot obliterate, a raportului privind acuzațiile de amestec rusesc în alegerile din 2016, câștigate de Donald Trump. Imediat după publicarea „raportului Mueller”, o echipă de colaboratori ai lui Trump în frunte cu avocatul Rudy Giuliani va da publicității o „dezmințire”. Trump a spus deja că raportul îl „exonerează” total, dar criticii lui spun că documentul îl incriminează cel puțin în ce privește bănuielile de obstrucționare a justiției.
08:40
Liderii blocului ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, s-au întâlnit joi la Chișinăui cu ambasadorul SUA, Dereck Hogan, cel al Uniunii Europene, Peter Michalko, și cu ambasadorul Federației Ruse, Oleg Vasneţov. Potrivit IPN, s-a discutat impasul creat în discuțiile pentru crearea unei noi majorități parlamentare după alegerile cu rezultat neconcludent de la 24 februarie. Tot ieri deputatul Ilan Șor a avut o întrevedere cu ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vasnețov. Potrivit unui comunicat de presă de la Parlament, cei doi au discutat despre „relațiile seculare” de prietenie moldo-rusă, despre nevoia cunoașterii limbii ruse în Moldova și despre „realizările” obținute la Orhei de Șor, în calitate de primar.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.