Museum house to be switched to administration of Moldova's Education, Culture and Research Ministry

Guvernul Republicii Moldova, 11 februarie 2019 17:30

The museum and house Alexandru Donici will be switched to the administration of the Education, Culture and Research Ministry (MECC) and will become a branch of the Mihail Kogalniceanu National Literature Museum. The cabinet approved a decision to this end today.       The museum has an exhibition potential of local and national importance and the decision was taken to turn to good account the cultural and scientific heritage, as well as to restore the museum. The museum’s work will be ensured by MECC, which will bear including the staff expenses. About 300,000 lei was earmarked from the state budget to pay salaries to the museum’s staff for 2019.       The Alexandru Donici museum and house has its headquarters in the mansion which belonged to the family of the fable writer Alecu Donici. The museum has a fund made up of works of fine art, painting, graphic, drawing, decorative art, facsimiles of relevant documents about the life and work of the Donici family, ethnographic pieces and furniture objects. About 18,000 people visit the museum annually.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Acum 12 ore
17:00
Prim-ministrul Pavel Filip a vizitat astăzi o grădiniță și liceul „Mihai Eminescu” din Strășeni, pentru a verifica cum decurge procesul de implementare a proiectului pilot privind externalizarea serviciilor de alimentație a copiilor și elevilor în instituțiile educaționale. Proiectul a fost lansat la 1 aprilie curent. Câștigător al concursului public a fost desemnată  o companie din Lituania care gestionează acum procesul de alimentație, după modelul lituanian, în 66 de instituții de educație din raionul Strășeni. Copiii și profesorii spun că acum meniul este mai variat, cu multe legume și fructe, iar pâinea consumată este îmbogățită cu fier și acid folic. Și bucătarii susțin că produsele alimentare sunt de o calitate mai bună. Au fost identificate și unele deficiențe, care urmează a fi înlăturate în scurt timp. „Există mereu o rezistență când  vii cu ceva nou. Dar noi vom depăși aceste lucruri prin calitate. Sigur că probleme sunt, dar este important că se intervine și acestea sunt soluționate prompt.  Nimeni nu se ascunde de responsabilități, toți sunt deschiși. Sunt sigur că proiectul va fi unul de succes și va fi extins la nivelul întregii țări”, a menționat Pavel Filip. În prezent, zilnic se alimentează circa 6800 de copii și elevi. Iar de la 1 septembrie, la dorință, vor fi hrăniți contra plată și elevii din clasele V-XII, precum și cadrele didactice. Agentul economic va investi în modernizarea infrastructurii și a echipamentelor în cantine. Totodată, va fi implementat sistemul electronic de achitare pentru alimentație și va fi lansat un site, unde părinții vor putea urmări meniul zilnic al copiilor. Tot astăzi, premierul a inspectat drumul din satul Făgureni, municipiul Strășeni, care duce spre cimitir și acum este în plină reparație. Pentru efectuarea lucrărilor, în variantă albă, au fost alocate circa 350 de mii de lei. „Am promis că vom reabilita acest drum și ne ținem de cuvânt”,  a spus Pavel Filip. În acest an, în cadrul Programului Drumuri Bune 2 pentru localitatea Făgureni au fost alocate peste 2,3 milioane de lei.
Ieri
18:30
Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat astăzi conducerii Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Vamal și Poliției de Frontieră să ia toate măsurile pentru a asigura fluidizarea traficului la frontiera de stat. „Suntem în săptămâna Paștelui. Știm că în această perioadă mulți conaționali revin acasă în vacanță și, evident, se va majora fluxul la frontieră. Vă rog să luați toate măsurile,  astfel încât oamenii să se simtă cât mai confortabil venind acasă”, a spus Pavel Filip.   În context, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, a menționat că acest subiect a fost discutat cu specialiștii de la Poliția de Frontieră română, întrucât la frontiera moldo-română se atestă un flux mai mare de călători. De aceea, autoritățile de specialitate din Republica Moldova și din România au convenit asupra unui set de acțiuni în vederea accelerării trecerii frontierei comune în perioada sărbătorilor pascale.   Și directorul Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a informat că, pentru fluidizarea traficului la frontieră în această perioadă, a fost suplinit numărul de angajați, dar și de echipamente de verificare. Totodată, urmează a fi utilizate toate pistele de control, indiferent de sensul de traversare. Anul precedent, în perioada sărbătorilor pascale fluxul transfrontalier al unităților de transport a crescut cu circa 20%.   De asemenea, Pavel Filip a solicitat ca în noaptea Învierii să fie asigurată ordinea publică şi securitatea anti-incendiară în preajma bisericilor din ţară. Tot în contextul sărbătorilor, premierul a cerut conducerii ASP să asigure buna funcționare a Centrelor multifuncționale, pentru a oferi conaționalilor noștri reveniți în vacanță posibilitatea de a-și perfecta acte de identitate.  
18:00
Producătorii agricoli vor primi subvenții mai mari din partea statului. Sprijinul financiar acordat unui agricultor a fost majorat de la 3 milioane până la 5 milioane de lei pe an. De asemenea, va crește cu 50 la sută valoarea subvențiilor acordate grupurilor de producători. Noile prevederi referitoare la modul de repartizare a mijloacelor Fondului Naţional de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural au fost aprobate astăzi de Guvern.   Proiectul are scopul să asigure o utilizare mai eficientă a mijloacelor financiare prin direcționarea acestora către domenii cu valoare adăugată înaltă. Majorarea plafonului de sprijin acordat unui agricultor sau unui grup de producători va crea premisele necesare pentru îmbunătățirea infrastructurii de post recoltare și va crește posibilitățile de accesare a noilor piețe de desfacere.   De asemenea, proiectul va contribui la consolidarea grupurilor de producători, la motivarea creării grupurilor noi, la stimularea exporturilor, precum și la creşterea calităţii produselor.   Proiectul mai propune majorări a subvenţiilor în ramurile cu un impact sporit în agricultură. Prin urmare, statul îi va sprijini financiar pe cei care vor dezvolta afaceri în sectorul pomicol și viticol, oferind astfel mai multe oportunități pentru tinerii antreprenori de a investi în afaceri în localitățile rurale.   Sunt încurajate și investițiile în dezvoltarea sectorului zootehnic pentru creșterea cantitativă, dar și calitativă a volumului de lapte produs în Republica Moldova, precum și pentru obținerea dreptului de a exporta în Uniunea Europeană carne, ouă de pasăre, dar și produse avicole.
16:00
Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.   Banii au fost distribuiți autorităților publice locale pentru reparația Casei de Cultură și a grădiniței din satul Cotiujeni, Briceni, reparația gimnaziului din satul Mândrești, Telenești și reparația unei case de locuit din satul Chiștelnița, Telenești.   Totodată, 21.700 de lei au fost repartizate Ministerului Apărării pentru recuperarea cheltuielilor suportate la deblocarea unităților de transport în zonele afectate în urma ninsorilor abundente din 11-12 ianuarie curent.     Fondul de intervenție al Guvernului este destinat finanțării cheltuielilor urgente legate de lichidarea consecințelor calamităților naturale, în caz de epidemii, dar și în alte situații de criză.  
16:00
Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.   Astfel, angajatorii de la întreprinderi, organizații și alte instituții din sectorul real al economiei nu vor putea oferi muncitorilor o remunerare mai mică de 16,42 lei pe oră sau 2775 de lei pe lună. Salariul este calculat pentru un program complet de lucru în medie de 169 de ore pe lună.   Cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real servește drept bază pentru diferențierea salariilor, reieșind din pregătirea profesională, calificarea și competența salariatului. Acesta se reexaminează anual de Guvern, în funcţie de creșterea indicelui prețurilor de consum și a ratei de creștere a productivității muncii.   În 2018 salariul minim pe economie a fost de 2610 de lei.   Din 1 decembrie anul trecut, aproximativ 200 de mii de bugetari primesc lefuri mai mari. În unele cazuri, salariile au crescut şi cu peste 100 de procente. 
16:00
Marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat în cadrul Programului guvernamental „Prima Casă” va fi redusă de la 3% la 2%. Prin această măsură statul scade povara asupra beneficiarilor Programului. Astfel, creditul Prima Casă devine mai atractiv, iar băncile comerciale participante în Program  sunt limitate în posibilitatea de a majora procentul pentru creditul acordat. Aceasta și alte modificări la Regulamentul de implementare a Programului „Prima Casă” au fost aprobate astăzi de către Executiv.   Potrivit noilor prevederi, solicitanți ai Programului „Prima Casă” vor putea fi și persoanele care, în decursul ultimelor 12 luni, au în proprietate o locuință cu o suprafață (locuibilă) ce nu depășește 9 metri pătrați pentru fiecare membru al familiei. Anterior, solicitanții trebuiau să nu dețină nicio locuință în perioada menționată pentru a fi eligibili în cadrul Programului.   O altă modificare ține de excluderea carnetului de muncă, certificatului eliberat de Serviciul Fiscal de Stat și extrasului din Registrul Bunurilor imobile din lista actelor obligatorii pe care solicitanții Programului urmau să le prezinte. A fost redus și termenul de perfectare a contractelor de garanție de la 10 la 5 zile lucrătoare.   Până în prezent, la Programul guvernamental „Prima Casă” au aplicat 2100 de tineri și familii tinere, care au primit credite pentru procurarea locuințelor în valoare de peste 1 miliard de lei.
Mai mult de 2 zile în urmă
18:00
Peste o mie de gospodării din satul Măgdăcești, Criuleni, sunt aprovizionate cu apă potabilă și conectate la rețelele de canalizare. Acest lucru a devenit posibil urmare a finalizării cu succes a proiectului de infrastructură în valoare de 33 milioane de lei. „Acest eveniment aici, la Măgdăcești, este despre cele 1000 de gospodării care au acces la infrastructură. Și aceste proiecte vor continua, pentru că aceste proiecte sunt pentru oameni”, a declarat Pavel Filip. Premierul a menționat că infrastructura este fundamentul de dezvoltare a țării, fiind declarată o prioritate a Guvernului. „Pe parcursul a 3 ani de guvernare, în primii doi ani am conectat 106 mii de gospodării la apă potabilă, iar în al treilea an, avem proiectată conectarea pentru 100 de mii de familii. Dacă toţi ar fi lucrat de aceeaşi manieră, în 28 de ani de independenţă, absolut fiecare cetăţean ar fi fost conectat la infrastructura de apă și canalizare”, a spus prim-ministrul. În cadrul proiectului, la Măgdăcești s-au construit 3 km de apeduct, 31 km de rețele de canalizare, o stație de epurare și două stații de pompare. Lucrările au fost efectuate din contribuția Fondului Ecologic Național – peste 28 milioane de lei și a localității – 4,6 milioane de lei. Pavel Filip a precizat că Guvernul lucrează în prezent și pentru rezolvarea altor probleme de infrastructură, între care gestionarea deșeurilor solide și reabilitarea infrastructurii drumurilor. Premierul a vizitat și o porțiune de drum din satul Măgdăcești, care urmează a fi construită în acest an, în cadrul proiectului Drumuri Bune 2. Pentru reabilitarea drumului cu o lungime de circa 500 de metri a fost alocat 1 milion de lei. Anul trecut, tot cu ajutorul programului Drumuri Bune, a fost reparat drumul care asigură accesul spre biserică, grădiniță și liceu. Lucrările au fost efectuate pe o lungime de 800 de metri și au costat circa 1,4 milioane de lei.
19 aprilie 2019
17:30
Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu o delegație a Congresului SUA, aflată în vizită în țara noastră. Premierul a menționat că Republica Moldova acordă o atenție deosebită relațiilor bilaterale cu SUA și a apreciat buna colaborare dintre țări.   Șeful Executivului a evidențiat în mod deosebit sprijinul SUA în reglementarea conflictului transnistrean. Totodată, Pavel Filip a accentuat importanța consolidării securității țării în general, dar și a securității energetice, suportul SUA fiind unul valoros în acest sens.   Premierul s-a referit și la cele mai importante reforme implementate de Guvern, care au asigurat stabilizarea sectorului bancar și o creștere economică constantă, în medie de 4% în ultimi 3 ani. Totodată, acțiunile Guvernului pentru îmbunătățirea mediului de afaceri au contribuit la creșterea fluxului de investiții. Astfel, și un grup de importante companii americane s-a arătat interesat să investească în țara noastră. „Ne dorim o valorificare cât mai intensă a potențialului economic și investițional al relațiilor bilaterale moldo-americane”, a declarat Pavel Filip.   În context, premierul a remarcat că anul acesta marcăm cea de-a 20-a aniversare a Parteneriatului Bilateral Republica Moldova-Carolina de Nord, care este un exemplu de cooperare benefică de-a lungul anilor. În prezent, cu sprijinul Carolinei de Nord în țara noastră sunt implementate mai multe proiecte în domeniile apărării, social și educațional.   Reprezentanții Congresului SUA au apreciat dialogul bilateral, exprimând interesul pentru consolidarea în continuare a relațiilor bilaterale în domeniile de interes reciproc.
16:30
Elevii din Republica Moldova vor beneficia de lecții interactive și inovatoare. Vor putea să-și dezvolte abilitățile digitale, dar și gândirea critică și creativitatea. Acest lucru devine posibil odată cu inaugurarea Centrului Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului”. Aici vor fi instruiți anual și peste 1000 de profesori în utilizarea tehnologiilor digitale în procesul educațional. Prezent la deschiderea Centrului, premierul Pavel Filip a menționat că în epoca informațională elevii nu mai pot învăța în baza metodelor vechi, iar în viitorul apropiat, 90% din locurile de muncă vor necesita competențe digitale, abilități care pot fi însușite în ,,Clasa Viitorului”.   ,,Este de datoria noastră să oferim condițiile necesare ca să producem generații capabile să creeze, să se reinventeze și să dea dovadă de creativitate. Instrumentele pe care le oferă domeniul tehnologiei informației desigur că sunt foarte bune şi nu putem să nu le folosim astăzi în procesul educațional”, a spus Pavel Filip. A fost accentuată și necesitatea schimbării curriculei și reingineriei procesului educațional.   Pavel Filip a remarcat că țara noastră poate deveni o țară bogată prin educație. ,,Îmi doresc ca instituţiile de învăţământ să producă creieri. Ulterior, produsele care sunt exportate din Republica Moldova să aibă la baza lor materie primă precum: ingeniozitatea, creativitatea și inventivitatea”, a declarat premierul.   Totodată, Pavel Filip a menționat că Guvernul a depus eforturi pentru dezvoltarea domeniului IT. În acest scop, au fost  elaborate și aprobate politici pentru asigurarea în continuare a infrastructurii și accesului, a conținutului digital și serviciilor electronice, dar și a politicilor care ar asigura dezvoltarea competențelor și utilizării. Astăzi, Republica Moldova este printre țările cu cel mai rapid și ieftin acces la internet, ocupând locul 3 în lume.   Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” este amplasat în cadrul Universității Pedagogice de Stat ,,Ion Creangă” și este dotat cu echipamente digitale educaționale.  Valoarea investițiilor depășește 12 milioane de lei, bani alocați de partenerii externi și din buget.   Proiectul pilot „Clasa Viitorului” a fost inițiat în 2017 în 11 instituții de învățământ general. De acesta beneficiază peste 2200 de elevi și 110 de profesori.    
18 aprilie 2019
21:00
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Oficialii au discutat despre proiectele comune în derulare, dar și despre cele care urmează a fi implementate. Printre proiectele bilaterale de interes major au fost evidențiate – construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, interconexiunea rețelelor electrice, dezvoltarea infrastructuri și eliminarea tarifelor la roaming dintre cele două state.   În context, premierul a menționat că implementarea proiectelor agreate de Guvernele de la Chișinău și București și incluse în Foaia de Parcurs va dinamiza și mai mult dialogul bilateral.   Totodată, Pavel Filip a spus că Republica Moldova mizează în continuare pe susținerea României, inclusiv pe perioada deținerii Președinției la Consiliul Uniunii Europene.   Ambasadorul Daniel Ioniță a declarat că România va susține în continuare drumul  european al Republicii Moldova, care este un partener strategic și un prieten de nădejde.
18:00
Oamenii sunt mulțumiți că acum se pot deplasa pe un drum bun spre biserica din sat. Acesta a fost reparat anul trecut în cadrul programului „Drumuri Bune”. În acest scop, din buget au fost alocate peste 760 mii de lei. Lucariile de reparație a drumurilor din localitate vor continua și în acest an.   „Anul acesta avem de construit  de două ori mai multe drumuri decât anul trecut. Guvernul a alocat pentru aceasta circa 1,9 milioane de lei. Vom continua cu proiecte concrete în fiecare localitate, pentru a soluționa problemele oamenilor”, a spus prim-ministrul.   Urmează reconstrucția grădiniței din sat, pentru care din buget s-au alocat 1,5 milioane de lei, dar și lucrări de reparație la liceu. În acest scop, au fost acordate 400 de mii de lei. Premierul a menționat că educația rămâne o prioritate pentru Guvern. „Am implementat legea cu privire la salarizare, am majorat indemnizația pentru tinerii pedagogi până la 120 mii de lei și alocăm câte 2 mii de lei anual profesorilor pentru materiale didactice. Este cel mai important domeniu și reformele în educație vor continua”, a menționat Pavel Filip.   Tot astăzi, premierul a vizitat oficiul poștal din satul Codreanca. Acesta a fost deschis la inițiativa sa, după ce localnicii s-au plâns că vechiul oficiu se afla într-o stare precară. Oamenii spun că acum au parte de servicii de calitate și își pot ridica pensia și alte alocații în condiții bune. Ei au mulțumit premierului și pentru ajutorul de 600 de lei de Paști. „Ne dorim să permanentizăm acest ajutor, iar cu timpul să-l majorăm. Și vom munci pentru aceasta”, a conchis Pavel Filip.    
15 aprilie 2019
11:30
Peste 2000 de credite  în valoare de circa 1 miliard de lei au fost oferite familiilor tinere și tinerilor necăsătoriți în cadrul Programului guvernamental Prima Casă. Suma totală a garanțiilor de stat este de circa 500 milioane de lei.   Din 2000 de beneficiari, 1450 sunt familii tinere, iar 550 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a solicitanților este de 31 de ani, iar valoarea medie a unei locuințe constituie aproximativ 580 mii lei. Din totalul locuințelor, 1873 au fost cumpărate în orașe,  iar 127  - în sate.   În prezent, Guvernul pregătește lansarea Programului Prima Casa 4, destinat angajaților din sectorul privat.  „De acest program vor beneficia angajații din sectorul privat, cărora statul le va oferi compensații de până la 50% din valoarea creditului Prima Casă. Compensațiile vor fi oferite în funcţie de mărimea salariului beneficiarului. Prin aceste FAPTE, ne dorim ca tinerii noștri să-și construiască un viitor aici, ACASĂ”, a spus premierul Pavel Filip.   Actualmente, statul acoperă până  la 50% din valoarea creditului pentru angajații în cadrul instituțiilor bugetare, conform pachetului  Prima Casa 2. De aceste facilități au beneficiat, până în prezent, 260 de persoane.   De asemenea, conform pachetului Prima Casa 3, familiile care au copii beneficiază de suport la procurarea primei case. Statul achita 10% din prețul locuinței pentru familiile cu un copil, 25% – pentru familiile cu doi copii, 50% – pentru familiile cu trei copii, iar pentru cei care au 4 și mai mulți copii, Guvernul achită integral suma, familia plătind doar dobânzile. Deja au fost achitate compensații pentru peste 520 de familii care au copii.   Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip, la 26 martie 2018.   Informații detaliate despre program pot fi găsite pe site-ul www.primacasa.gov.md și la numerele de telefon: (022) 22 60 65, (022) 22 60 53, (022) 26 25 52.
12 aprilie 2019
22:00
Urmare a eforturilor Guvernului Republicii Moldova, partea ucraineană a decis sistarea oricăror lucrări privind construcția hidrocentralelor în cascadă pe râul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei pe mediu în contextul transfrontalier.    „La toate întâlnirile pe care le-am avut cu oficialii ucraineni, inclusiv cu premierul Volodimir Groisman, am discutat despre râul Nistru ca despre un bun comun și despre interesul nostru suprem de păstrare a ecosistemului acestui fluviu. Mulțumesc colegilor care au fost implicați în negocieri, dar și părții ucrainene care a dat dovadă de deschidere și înțelegere”, a spus premierul Pavel Filip.   Tema mediului a fost mereu prezentă pe agenda discuțiilor moldo-ucrainene:   În vara anului 2017, în urma negocierilor, Ucraina a ratificat Acordul de la Roma din 2012 privind cooperarea în domeniul protecției Nistrului. Acest acord a prevăzut inclusiv crearea Comisiei mixte privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru.   În decembrie 2017, premierii Pavel Filip și Volodimir Groisman au semnat o adresare comună către Comisia Europeană pentru obținerea asistenței de expertiză pentru efectuarea unui amplu studiu ecologic de impact pe tot bazinul râului Nistru.   În ambele state, se realizează proiectul Fondului Ecologic Global "Facilitarea cooperării transfrontaliere și gestionarea integrată a resurselor de apă în bazinul râului Nistru", care face o analiză aprofundată a bazinului râului Nistru, cu evidențierea problemelor și riscurilor transfrontaliere. De asemenea, Ambasada Suediei în Republica Moldova efectuează un Studiu privind impactul social și de mediu pe teritoriul Republicii Moldova urmare a funcționării complexului hidroenergetic Nistrean.
15:00
Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit astăzi cu reprezentanții unui grup de importante companii americane, care se află la Chișinău cu ocazia participării la Forumul de afaceri Republica Moldova-SUA. Premierul a spus că de fiecare dată găsește timp în agendă pentru discuții cu potențialii investitori. Șeful Executivului a apreciat interesul companiilor americane pentru țara noastră și trecut în revistă principalele reforme și acțiuni implementate de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri: reducerea instituțiilor cu funcții de control și a actelor permisive, modificarea Codului Muncii, stabilizarea sectorului bancar, reformele fiscală ș vamală.   „Urmare a reformelor și acțiunilor promovate de Guvern, au fost asigurate toate componentele pentru atragerea investițiilor și impulsionarea relațiilor comercial-economice dintre statele noastre. Vă încurajez să analizați cu atenție portofoliul oportunităților investiționale din Republica Moldova, iar noi vom face tot posibilul să vă convingem să investiți în țara noastră”, a menționat Pavel Filip.   Premierul a exprimat recunoștință pentru asistența financiară acordată de SUA țării noastre de la declararea independenței, care se cifrează la 1,4 miliarde de dolari. Totodată, a precizat că își dorește o trecere cât mai mare de la asistența financiară la investiții în economia națională.   Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck J. Hogan, a declarat că actuala vizită a companiilor americane este cea mare misiune de afaceri în Republica Moldova și este doar începutul consolidării relațiilor economice dintre țările noastre.   Între Republica Moldova și SUA sunt semnate 64 de tratate bilaterale, între care  acordurile privind relațiile comerciale și protejarea reciprocă a investițiilor. În proces de negociere sunt Convenția pentru evitarea dublei impuneri și Acordul privind transportul aerian. În țara noastră activează 406 întreprinderi cu capital american, suma investițiilor fiind de circa 527 milioane de lei.   
15:00
Începând de astăzi, 12 aprilie, beneficiarii de toate tipurile de pensii şi alocaţii sociale de stat, stabilite până la 1 aprilie 2019, al căror cuantum lunar nu a depăşit 2.000 de lei, pot ridica un suport unic în mărime de 600 de lei.   Potrivit datelor, de ajutor din partea statului, cu ocazia sărbătorilor de Paşti, vor beneficia peste 612 mii de persoane. Majoritatea beneficiarilor, circa 400 de mii, primesc pensii pentru limită de vârstă, iar ceilalţi- pensii de dizabilitate, pensii de urmaş sau alocaţii sociale de stat.   Cheltuielile pentru acordarea suportului unic sunt acoperite din contul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale de stat şi constituie 367,9 milioane de lei. Pentru a achita suportul unic, CNAS a efectuat transferul mijloacelor băneşti către prestatorii de servicii de plată, desemnaţi de beneficiari.
11 aprilie 2019
14:00
Aspecte ale colaborării comercial-economice moldo-poloneze au fost discutate astăzi la întrevederea prim-ministrului Pavel Filip cu ministrul Investițiilor și Dezvoltării Economice al Republicii Polonia, Jerzy Kwiecinski.   Premierul a apreciat sprijinul financiar polonez acordat în cadrul Programului de Asistență pentru Dezvoltare. Republica Moldova este declarată țară prioritară pentru asistența poloneză pentru dezvoltare în domenii precum buna guvernare, dezvoltarea regională și rurală și agricultura. În decurs de 15 ani, Republica Polonă a implementat în țara noastră 264 de proiecte în sumă de 15 milioane de euro.   Șeful Executivului a încurajat investitorii polonezi să participe la privatizarea întreprinderilor de stat, dar și să investească în activitatea Zonelor Economice Libere și a Parcului IT „Tekwill”. „Guvernul, pe care am onoarea să-l conduc, este un Guvern ”pro-business” și  a realizat o serie de reforme pentru susținerea mediului de afaceri și atragerea investițiilor. Efortul pe care l-am făcut deschide ușa pentru potențialii investitori, pe care noi îi tratăm cu maximă atenție”, a spus Pavel Filip.   Părțile au discutat și despre promovarea produselor agricole moldovenești pe piața europeană, Polonia plasându-se pe primele poziții printre țările UE la importul vinurilor moldovenești.   Premierul a exprimat, de asemenea, recunoștință  Guvernului polonez pentru susținerea acordată țârii noastre în cadrul instituțiilor europene, în calitate de unul dintre statele iniţiatoare ale Parteneriatului Estic.   Jerzy Kwiecinski a declarat că Republica Polonă va susține în continuare cursul european și reformele de modernizare a țării noastre. Oficialul a accentuat importanța continuării colaborării moldo-poloneze, exprimând interesul pentru extinderea prezenței investițiilor poloneze în economia țării noastre.   În prezent, în țara noastră activează 102 întreprinderi mixte moldo-poloneze. Suma investițiilor poloneze este de 227 milioane de lei.  
13:30
Guvernul a aprobat astăzi unele modificări la Hotărârea Guvernului nr. 1001/2001 cu privire la declararea mărfurilor de către agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova. Actul va contribui la unificarea procesului de implementare a politicilor vamale, care se vor aplica față de toți agenții economici din raioanele de est ale Republicii Moldova înregistrați la Agenția Servicii Publice.
9 aprilie 2019
14:00
Candidatul Republicii Moldova la Premiul Nobel pentru Pace 2019, Ion Lazarenco, va participa, în perioada 15 - 21 aprilie curent, la Simpozionul Național „Ziua Pământului”, ediția a XIII-a, care va avea loc în România.   Este prima acțiune din Planul de promovare a imaginii ţării şi a mesajului de pace susţinut de Ion Lazarenco. Pentru această campanie, Executivul a alocat 1 milion de lei.   „Suntem obligați să-i apreciem pe cei care aduc plusvaloare țării. De fapt, primul mesaj pe care trebuie să-l promoveze fiecare dintre noi este cel de apreciere a Republicii Moldova. Suntem datori să ne iubim țara”, a declarat premierul Pavel Filip.   Conform Planului de acțiuni, candidatura lui Ion Lazarenco urmează a fi promovată pe plan internațional prin diverse activități, care vor contribui la informarea societății despre realizările sale și mesajele de pace și unitate promovate prin înot.   Ion Lazarenco a fost declarat trei ani consecutiv „Cel mai bun înotător al Irlandei”, devenind și prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare șapte strâmtori. În același timp, deși este stabilit în Irlanda, sportivul înoată în calitate de cetățean al Republicii Moldova și atrage atenția comunității asupra conflictului transnistrean. Primul său proiect a fost „Înotul de Pace de pe Nistru”, pe o distanță de  240 km, parcursă în 8 zile, în scop caritabil. Un alt proiect realizat cu mesaj de pace și prietenie este proiectul „Nistrul unește Moldova”.   Pentru activitate remarcabilă și contribuție la promovarea imaginii Republicii Moldova, sportivul a fost distins cu Diploma de Onoare a Guvernului.   Laureații Premiului Nobel pentru Pace vor fi anunțați în decembrie curent.  
8 aprilie 2019
16:00
Prim-ministrul Pavel Filip s-a întâlnit, astăzi, cu ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatîşin.   Oficialii au discutat despre stadiul actual şi perspectivele relațiilor bilaterale moldo-ucrainene.   Părțile au constatat rezultatele bune ale cooperării bilaterale în ultimii ani. În mod special a fost evidențiate: controlul comun la frontiera moldo-ucraineană pe segmentul transnistrean, care sporește securitatea în regiune, deschiderea podului Unguri-Bronnița pe râul Nistru și liberalizarea transportului auto și aerian între țări.   Oficialii au făcut un schimb de opinii și privind realizarea înțelegerilor comune convenite anterior, inclusiv în domeniul ecologic.
5 aprilie 2019
15:00
15 angajați din sistemul de sistemul medical au fost distinși astăzi cu cea mai înaltă distincție a Executivului - Diploma de Onoare a Guvernului, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, marcată la 7 aprilie.   Prim-ministrul Pavel Filip a exprimat recunoștință angajaților din sistemul de sănătate pentru profesionalism și devotament. ,,Ați îmbrățișat o profesie nobilă, dar și foarte responsabilă. Sunteți cei care stați la straja celui mai de preț lucru al unei națiuni – sănătatea. O națiune sănătoasă înseamnă în continuare și o țară dezvoltată”, a menționat Pavel Filip.   Printre cei distinși cu Diploma Guvernului sunt specialiști din diverse domenii: practicieni, conducători de instituții medicale, cadre didactice, dar și medici de familie, care de la 1 ianuarie și-au început exercitarea practicii independente. „Sunt convins că reforma asistenței medicale primare va rezolva problema pe care o mai avem astăzi în Republica Moldova - lipsa medicilor de familie”, a declarat șeful Executivului.   Premierul a accentuat că echipa guvernamentală va supraveghea în continuare implementarea reformelor în sănătate, astfel încât acestea să aducă beneficii oamenilor, fie că e vorba de sănătatea publică, asistența medicală primară, cea spitalicească sau de urgență.   Prim-ministrul a mărturisit că poartă un respect deosebit pentru profesia de medic, inclusiv dintr-un motiv personal. „Trebuie să recunosc că maică mea a vrut foarte mult să devin și eu doctor, am dezamăgit-o, alegând profesia de inginer și acest drum m-a adus acolo unde sunt, dar în schimb sunt bucuros că am ocazia să vă aduc mulțumiri și felicitări pentru activitatea pe care o faceți”, a conchis Pavel Filip.    La rândul lor, angajații din domeniul sănătății i-au mulțumim prim-ministrului pentru apreciere și s-au arătat încrezători că, împreună, vor duce la bun sfârșit reformele începute, contribuind astfel la însănătoșirea sistemului de sănătate și la creșterea calității serviciilor medicale.    
4 aprilie 2019
17:30
Implementarea reformei în domeniile cercetării și inovării și următorii pași în această direcție au fost principalele teme de discuție la întrevederea de astăzi dintre premierul Pavel Filip, conducerea Academiei de Științe a Moldovei (AȘM) și un grup de savanți.   Pavel Filip a menționat că reforma cercetării și inovării era necesară pentru a pune accent pe performanță și calitate. „Până la reformă, conducerea Academiei muncea nu atât pentru știință, cât pentru gestionarea patrimoniului. Acum, AȘM nu mai trebuie să se ocupe de întreținerea clădirilor instituțiilor și de distribuirea banilor destinați cercetării, dar se poate concentra nemijlocit pe știință. Urmare a reformei, AȘM devine consultantul strategic al Guvernului în domeniile cercetării și inovării”, a spus prim-ministrul.   Premierul a precizat că nu lipsa banilor a fost și este cea mai mare problemă, ci faptul cum sunt gestionați acești bani. „Dacă facem ordine în domeniile cercetării și inovării, putem nu doar să supraviețuim, dar și să ne dezvoltăm. Prin reformele promovate dorim salvarea și renașterea Academiei, astfel încât să ne mândrim cu știința națională”, a subliniat Pavel Filip.   În cadrul discuțiilor, a fost accentuată importanța asigurării dezvoltării armonioase atât a științei fundamentale, cât și a celei aplicative. Totodată, a fost evidențiată necesitatea intensificării colaborării dintre AȘM, universități și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării(MECC).   În timpul apropiat, AȘM va prezenta un raport privind starea sistemului național de cercetare și inovare și va consulta MECC în definitivarea Programului Național în domeniile cercetării și novării în următorii 4 ani, în conformitate cu dezvoltarea strategică a țării. În acest document vor fi stabilite prioritățile, în baza cărora vor fi finanțate proiectele propuse de echipele de cercetători.
3 aprilie 2019
18:00
35 de proiecte pentru dezvoltarea şi modernizarea instituțiilor din sistemul educațional, reabilitarea apeductelor, iluminarea stradală vor fi implementate în acest an pentru cetățenii de pe ambele maluri ale râului Nistrului. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Programul activităţilor de reintegrare a ţării pentru anul 2019.   Pentru implementarea acestora din bugetul de stat pentru acest an au fost alocate 15 milioane de lei, cu 5 milioane de lei mai mult decât anul trecut. Acțiunile vor contribui la dezvoltarea durabilă a localităților din Zona de Securitate, dar și la promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între populația de pe ambele maluri ale Nistrului.   Ca și în anii precedenți, toate cele 8 instituții de învățământ preuniversitar din regiunea transnistreană cu predare în limba română vor primi un ajutor unic în valoare de 100 de mii de lei.   În perioada 2011-2018, au fost implementate 11 programe privind activitățile de reintegrare a țării, pentru care au fost alocate circa 96,7 milioane de lei din bugetul de stat.   Lista celor 35 de activități de reintegrare a ţării pentru anul 2019 poate fi accesată aici.
18:00
Pe Aleea Clasicilor din capitală va fi edificat un bust în memoria marelui poet Dumitru Matcovschi. Decizia a fost aprobată astăzi de Guvern.   Cheltuielile pentru edificarea bustului şi amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din bugetul municipiului Chişinău.   De-a lungul anilor, Dumitru Matcovschi a editat peste 50 de volume care includ poezii, proză, dramaturgie, în limbile rusă, franceză şi lituaniană. Operele sale au răsunat pe scenele teatrelor din ţară, iar poeziile au fost puse pe note muzicale de compozitori ca Eugen Doga şi Ion Aldea-Teodorovici.   Tot în cadrul şedinţei de astăzi, Guvernul a aprobat înființarea plăcii comemorative în memoria regizorului Victor Bucătaru. Aceasta va fi amplasată pe fațada casei din capitală, în care a locuit regizorul.
18:00
Studenții care au absolvit facultățile de pedagogie vor beneficia de indemnizația de 120 mii lei la angajare nu doar în anul absolvirii, dar și în decurs de 3 ani după absolvirea instituției de învățământ. Decizia respectivă a fost adoptată astăzi de Executiv.   Prin extinderea perioadei de oferire a indemnizațiilor de angajare tinerilor specialiști, Guvernul dorește să asigurare instituțiile de învățământ cu cadre didactice calificate. ,,Anul trecut, am majorat indemnizația unică la debut de carieră a celor care intră în profesia de pedagog până la 120 mii de lei. Astăzi extindem și termenul în care tinerii pedagogi se pot angaja în câmpul muncii și beneficia de acest suport. Cred că această profesie va deveni tot mai atractivă”, a spus Pavel Filip.   De asemenea, proiectul  prevede repartizarea  în  câmpul  muncii,  în funcție de necesitățile statului, a tinerilor specialiști, care şi-au făcut studiile în instituțiile de învățământ  superior și profesional tehnic postsecundar, atât în grupele cu finanțare de la bugetul de stat cu frecvență, cât și cu frecvență redusă.   Indemnizația pentru tinerii specialiști încadrați în sistem constituie 120 mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ superior şi 96 mii de lei pentru absolvenții instituțiilor de învățământ profesional tehnic postsecundar. Ajutorul se achită etapizat: prima tranșă – în termen de o lună de la data angajării în funcţie, a doua – la expirarea unui an de activitate și a treia – la expirarea a 3 ani de activitate în funcţie.   În anul de studii 2018 – 2019, sunt circa 2 000 de posturi didactice vacante în instituțiile de învățământ din țară.    
17:30
Prim-ministrul Pavel Filip s-a referit în debutul ședinței de astăzi a Guvernului la 2 proiecte sociale importante pentru cetățeni, care sunt implementate în această lună: indexarea pensiilor cu 5,3% și acordarea suportului unic de 600 de lei cu ocazia  sărbătorilor de Paști. Șeful Guvernului a ținut să afle de la ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, cum decurge procesul de implementare a acestor proiecte sociale. „Oamenii trebuie să cunoască când și unde pot primi acești bani, astfel încât să reușim să acordăm aceste plăți până la sărbătorile de Paști”, a spus Pavel Filip.   Silvia Radu a informat că de ajutorul unic vor beneficia circa 610 mii de pensionari și beneficiari de alocații sociale, mărimea cărora nu depășește 2000 de lei. În acest scop, au fost alocate 370 milioane de lei. Ajutorul va fi achitat de Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS) prin intermediul oficiilor poștale sau prin transferuri bancare. Săptămâna viitoare, CNAS urmează să prezinte listele de beneficiari ministerului, astfel încât ajutorul material să ajungă la cetățeni până la Paști.   Cu referire la indexarea pensiilor, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a precizat că, de la 1 aprilie curent, au fost  indexate pensiile la peste 690 de mii  de persoane. Beneficiarii vor primi pensiile indexate în oficiile poștale, pe conturile bancare sau pensia va fi adusă acasă de poștaș, conform graficului stabilit anterior. În acest scop, au fost alocate circa 600 de milioane de lei din bugetul Casei Naționale de Asigurări Sociale și din Bugetul public național.  
17:00
Mărfurile supuse controlului de către Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) vor putea fi introduse mai ușor în țară. În acest scop, Guvernul a aprobat astăzi o serie de modificări la Regulamentul privind modul de trecere a frontierei de stat a mărfurilor supuse controlului de către ANSA. Astfel, va fi exclus termenul minim (24 de ore) de notificare de către operatorii economici la introducerea în țară a mărfurilor supuse controlului fitosanitar. De asemenea, va fi revizuit conceptul de control fitosanitar al ambalajelor din lemn: lăzi, lădițe, coșuri, cilindri, clasificate la poziția tarifară 4415, prin excluderea acestora din Nomenclatorul mărfurilor supuse controlului fitosanitar. Totodată, va fi anulată obligativitatea prezentării certificatului de calitate eliberat de autoritățile competente din UE pentru produse alimentare de origine non-animală și produsele care sunt utilizate ca ingrediente pentru prepararea produselor alimentare destinate consumului uman. În locul acestui certificat importatorii vor prezenta o declarație pe proprie răspundere, emisă de producătorul sau exportatorul din UE, prin care se confirmă siguranța și calitatea produselor.   Certificatul privind inofensivitatea produselor eliberat de autoritățile competente ale statului exportator va fi solicitat doar pentru un spectru redus de produse alimentare de origine non-animală supuse controlului consolidat, cu un grad sporit de risc, conform unei liste publicate și actualizate cel puțin de 2 ori pe an de către ANSA.
16:30
Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Planul manifestației consacrate Zilei comemorării victimelor catastrofei de la Cernobîl și ale altor avarii nucleare, marcată anual pe 26 aprilie. Documentul include o serie de acțiuni, care vor fi organizate atât în municipiul Chişinău, cât şi în localitățile ţării.   În capitală, ziua de 26 aprilie va începe cu Marşul Memoriei, depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt şi un miting de comemorare la Memorialul victimelor catastrofei de la Cernobîl.   În această zi, în municipiul Chișinău, dar și în raioanele țării, vor fi organizate mese de pomenire și întâlniri cu participanții la lichidarea avariei. Tinerii sunt încurajați să participe la activități de voluntariat pentru îngrijirea monumentelor și a mormintelor celor decedați în urma catastrofei.   Guvernul va oferi în continuare ajutor material anual familiilor participanţilor decedaţi în acţiunile de lichidare a consecinţelor avariei de la Cernobîl și persoanelor cu dizabilități în urma catastrofei. Aceștia vor beneficia și de asistența medicală necesară.   Pe parcursul acestui an, vor fi edificate monumente în memoria participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl în localităţi din raioanele Şoldăneşti, Taraclia, Briceni, Sîngerei, Străşeni, Comrat și Ceadîr-Lunga.   De asemenea, va fi editată o carte despre eroismul participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi ale altor avarii nucleare.   În prezent, în Republica Moldova locuiesc peste 2000 de participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.   În acest an, se împlinesc 33 de ani de la producerea catastrofei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl. Acest dezastru este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.      
16:30
Persoanele cu dezabilități vor beneficia de asistență telefonică gratuită. Executivul a aprobat astăzi Regulamentul de organizare și funcționare a Serviciului de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu nevoi speciale și a Standardelor minime de calitate.   Prin acest serviciu se urmărește prevenirea și reducerea încălcării drepturilor persoanelor cu dizabilități. Apelând numărul de telefon gratuit, persoanele cu nevoi speciale vor primi suport informațional, consiliere, vor putea raporta cazurile suspecte de încălcare a drepturilor sau situațiile de risc. Cazurile identificate vor fi redirecționate către organele competente și organizațiile partenere.    Serviciul va avea un număr de telefon gratuit, care va fi disponibil în regim non-stop, cu acces simultan din țară și de peste hotare. Costul apelurilor interne sunt suportate de prestator, iar a celor externe - de apelant. Serviciul poate fi contactat și prin WhatsApp, Viber, Skype sau SMS.   Serviciile de consultanță vor fi oferite de un prestator acreditat, contractat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Serviciul este destinat atât persoanelor cu dizabilități, cât și familiilor acestora, membrilor comunității și profesioniștilor în domeniu. Pentru activitatea Serviciului, în bugetul de stat pentru anul curent sunt prevăzute peste 963 mii de lei.   Serviciul de asistență telefonică gratuită pentru persoanele cu dizabilități a fost lansat în ianuarie 2017, în cadrul unui proiect pilotat de societatea civilă și finanțat de UE. Timp de 2 ani, au fost recepționate peste 3200 de apeluri, cu 22% mai multe apeluri în 2018 față de 2017.   Serviciul reprezintă un răspuns al statului la reducerea cazurilor de violare a drepturilor persoanelor cu nevoi speciale, precum și la realizarea angajamentelor asumate prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. În Republica Moldova locuiesc peste 180 mii de persoane cu nevoi speciale.
16:30
288 de mii de lei vor fi alocate din fondul de rezervă al Guvernului pentru confecționarea legitimațiilor de tip nou pentru victimele reabilitate ale represiunilor politice. O hotărâre în acest sens a fost aprobată în ședința de astăzi a Executivului.   Mijloacele financiare vor fi transferate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, care va asigura confecționarea noilor legitimații prin intermediul Agenției Servicii Publice. Costul unei legitimații este de 32 de lei. În total, peste 9 mii de persoane vor primi legitimații noi.   Guvernul a aprobat anul trecut un amplu pachet social, care include mai multe facilități pentru persoanele care au avut de suferit în urma represiunilor politice. Astfel, alocația lunară pentru victimele represiunilor politice a fost majorată de la 100 la 500 de lei, iar ajutorul material a crescut până la 1000 de lei, cu 300 de lei mai mult. De asemenea, victimele deportărilor beneficiază anual de examene medicale profilactice gratuite, tratament de reabilitare la spitalul Guvernului, precum și de reduceri de 50 la sută la biletele de sanatoriu.
16:00
În cadrul Programului Național „Drumuri Bune 2”, în acest an, vor fi construiți circa 2600 km de drum, cu 1000 km mai mult decât anul trecut. În acest scop, a fost prevăzut un buget de peste 2,7 miliarde de lei. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.   ,,Așa cum am promis, venim anul acesta cu proiectul Drumuri Bune 2. Și dacă anul trecut am ajuns până la 1600 de km, anul acesta o să reparăm și chiar o să construim până la 2600 km de drum. Bani pentru acest proiect sunt prevăzuți atât în fondul rutier, cât și nemijlocit în bugetul statului, până la 2, 7 miliarde lei. Eu cred că oamenii anume aceasta așteaptă de la noi: pe de o parte, proiecte de infrastructură, pe de alta, proiecte care țin de dimensiunea socială” a menționat Pavel Filip.   Pentru reparaţia periodică a drumurilor naţionale, locale, comunale şi a străzilor în Bugetul de stat pentru anul curent sunt planificate 1,7 miliarde de lei. Din acești bani  vor fi reparate drumuri în peste 1000 de localităţi din țară, conform propunerilor autorităţilor publice locale.   Totodată, din Fondul Rutier pentru drumurile publice naţionale va fi alocat peste 1 miliard 24 milioane de lei. Aproximativ jumătate din sumă, peste 498 milioane de lei, va fi utilizată pentru întreţinerea de rutină a drumurilor publice naţionale. Pentru efectuarea lucrărilor de reparaţie a drumurilor şi construcții inginereşti (poduri și pasaje peste cale ferată) sunt prevăzute circa 326 milioane de lei. Iar pentru extinderea drumurilor naţionale: proiectare, evaluare a drumurilor şi procurare a terenurilor sunt preconizate 20 milioane de lei.    Anul trecut, în cadrul Programul național „Drumuri bune” au fost reabilitați circa 1600 km de drum în 1200 de localități. Suma totală a investițiilor a constituit peste 1,9 miliarde de lei, bani alocați din Fondul rutier şi din Bugetul de stat.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.