Headmasters of Moldova's education institutions, Interior Ministry's employees to receive higher salaries

Guvernul Republicii Moldova, 11 februarie 2019 17:00

The headmasters of kindergartens, schools and colleges will receive higher salaries by an average of 1,000-1,200 lei. The cabinet today approved needed amendments, in order to motivate some categories of employees, whose salaries were not increased following the implementation of the new law on wage payment.   To remove the present deficiencies, decision-makers will increase the minimum reference values for the calculation of salaries of about 4,000 persons holding leadership offices at education institutions.     Under the same document, the salaries of non-commissioned officers, as well as of officers of the Interior Ministry (MAI) will increase too. In this case, the growths will be of about 500 and 800 lei, from which 9,500 MAI employees will benefit.   Also, under the same draft, five advisers of the National Agency for Settlement of Claims will have higher revenues. The amendments were necessary, as these persons were receiving higher salaries than their subordinates.     As much as 138 million lei is needed to make the increases – money provided for in the state budget. The introduction of amendments to the state budget law for this year was approved by the government by taking responsibility. According to the same principle, at the today’s meeting, the cabinet approved another six drafts.   „It was necessary for us to do this, taking into account the reduced functionality of the parliament now. You have seen that we analyzed a bit and came up with adjustings to the law on wage payment and with other important things which we had to do and which cannot be postponed until we have another functional legislative body,” Prime Minister Pavel Filip said. 

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Guvernul Republicii Moldova

Mai mult de 2 zile în urmă
14:00
Dialogul moldo-ungar este în ascensiune și oferă posibilitatea dezvoltării proiectelor bilaterale în domeniul economic, dar și social și cultural. Constatarea a fost făcută în cadrul întrevederii dintre prim-ministrul Pavel Filip și ministrul Afacerilor Externe şi Comerțului al Ungariei, Péter Szijjártó.   Premierul a apreciat intenția băncii ungare OTP de a procura pachetul majoritar al unei bănci moldovenești. „Venirea băncii ungare OTP pe piața din Moldova este încă o dovadă că am reușit să stabilizăm sectorul bancar din țara noastră. Este un motiv de satisfacție personală, pentru că am venit la conducerea Guvernului pe fundalul unei crize bancare. Iar acum în sectorul bancar vin tot mai mulți investitori străini”, a menționat Pavel Filip.   Ungaria a deschis și o linie de creditare în valoare de 62 milioane de euro pentru  creditarea companiilor moldovenești și ungare care dezvoltă afaceri în comun. „Salutăm  inițiativa de creditare a companiilor din țările noastre. Ne dorim cât mai mulți investitori ungari în Republica Moldova”,  a spus Pavel Filip.   Oficialii au convenit că, pentru dezvoltarea în continuare a cooperării dinte țări, în luna mai a anului curent, se va întruni în ședință Comisia mixtă interguvernamentală pentru colaborare comercial-economică. Aceasta fiind o platformă bună pentru discuții.   Premierul a mulțumit Ungariei și pentru susținerea agendei europene a țării noastre.   Pavel Filip și Péter Szijjártó au făcut, de asemenea, un schimb de opinii privind alegerile parlamentare din 24 februarie curent din Republica Moldova. Premierul a menționat că obiectivul nostru primordial este organizarea unor alegeri libere şi transparente conform standardelor internaționale. Pavel Filip a precizat că autoritățile își doresc un număr cât mai mare de observatori și o apreciere corectă și obiectivă a scrutinului electoral.  
12 februarie 2019
13:30
La aproape un an de la lansarea programului guvernamental „Prima Casă”, 1003 familii și 372 de tineri necăsătoriți și-au procurat prima locuință.   ,,Programul Prima Casă a depășit așteptările Guvernului. Este mult mai eficient decât am crezut la prima etapă. Băncile au început să concureze între ele şi oferă dobânzi mai joase decât presupuneam. Pentru noi este important ca oamenii să rămână acasă, alături de familii", a spus Pavel Filip.   Prin intermediul celor cinci bănci participante la program, în această perioadă au fost acordate credite în valoare de 662 milioane de lei, iar suma garanțiilor oferite de stat este de aproape 331 milioane de lei.   Suprafața unui apartament procurat este în medie de 59 de metri pătrați, cu o valoare de circa 564 mii de lei. Din totalul locuințelor, 1284 au fost cumpărate în orașe,  iar 91- în sate. Vârsta medie a beneficiarilor este de 31 de ani.   În acest an vor fi acordate încă 3000 de credite pentru tinerii și familiile care vor apela la programul „Prima Casă”.   Programul oferă facilități familiilor care au copii. Astfel, statul acoperă 10% din prețul apartamentului pentru familiile cu un copil, 25% – pentru cele cu doi, 50% – pentru familiile care au trei copii, iar pentru cele cu 4 și mai mulți copii, statul achită integral suma, familia plătind doar dobânzile.   Programul guvernamental „Prima Casă” a fost lansat la inițiativa prim-ministrului Pavel Filip la 26 martie 2018.   Informații detaliate despre program pot fi găsite pe site-ul www.primacasa.gov.md și la numerele de telefon: (022) 22 60 65, (022) 22 60 53, (022) 26 25 52.
11 februarie 2019
14:30
În anul curent continuă indexarea depunerilor băneşti ale cetăţenilor la Banca de Economii. Executivul a aprobat astăzi categoriile de persoane ale căror depuneri vor fi achitate în acest an.   Conform documentului, plata sumei indexate se va efectua deponenţilor născuţi până în anul 1991, inclusiv -sumele indexate aferente primei etape și deponenţilor născuţi până în anul 1947, inclusiv - sumele indexate pentru etapa a doua. În acest scop, în bugetul de stat sunt prevăzute 50 de mii de lei.   Sumele indexate vor putea fi ridicate la ÎS „Poșta Moldovei”.
14:30
Însoțitorii persoanelor cu dizabilități severe de pe urma războiului vor avea dreptul la bilet de tratament sanatorial gratuit, care include pachetul deplin de servicii de recuperare și reabilitare. Modificările Regulamentului privind condițiile, modul de asigurare, evidență și distribuire a biletelor de tratament sanatorial acordate veteranilor au fost aprobate astăzi de Executiv.   Potrivit documentului, însoțitor poate fi orice persoană, cetățean al Republicii Moldova, care a atins vârsta de 18 ani și este apt să ofere servicii de supraveghere, suport și îngrijire beneficiarului pe perioada aflării la tratament sanatorial. În cazul în care persoana întrunește aceste condiții și se află în rând, Casa Națională de Asigurări Sociale sau casele teritoriale au dreptul să elibereze bilete, pentru aceeași perioadă, însoțitorului și persoanei cu dizabilități severe de pe urma războiului.   Biletele se vor elibera la prezentarea adeverinței pentru primirea biletului de tratament și actelor de identitate sau pașaportului, în cazul tratamentului sanatorial peste hotarele țării.     În Republica Moldova sunt înregistrate 1405 persoane cu dizabilități de pe urma războiului, dintre care 322 sunt persoane cu grad sever. Pentru asigurarea dreptului la însoţitor în perioada de tratament sanatorial, din bugetul de stat au fost alocate circa 2,5 milioane de lei.   De asemenea, proiectul aprobat astăzi vine să asigure accesul persoanelor și familiilor defavorizate la serviciile sociale incluse în pachetul minim de servicii sociale. Executivul a exclus caracterul temporar al normei care se referea doar la anul 2018. Decizia are drept scop garantarea, în continuare, a accesului persoanelor defavorizate la pachetul minim de servicii sociale, precum: suport monetar - adresat persoanelor și familiilor defavorizate,  sprijin pentru familiile care au copii în situație de dificultate, dar și asistență personală - pentru persoanele cu dizabilități de gr adul I.    Pentru finanţarea pachetului minim de servicii sociale, în bugetul de stat sunt prevăzute mijloace financiare în valoare de 64 milioane de lei.
14:30
Camerele de monitorizare a traficului rutier vor trece în gestiunea unui partener privat. Guvernul a aprobat astăzi cerințele privind selectarea acestuia, precum și condițiile parteneriatului public-privat care prevede crearea Sistemului automatizat de supraveghere a siguranței publice și rutiere.   Astfel, partenerul privat își va asuma cheltuielile pentru exploatarea și întreținerea tehnică a sistemului și va face investiții în acest scop, în valoare de aproximativ 21 milioane de lei.  Perioada optimă de recuperare a banilor de către partenerul privat este de 25 de ani. Recuperarea se va efectua din contul aplicării amenzilor pentru încălcările înregistrate de noul sistem, iar după finalizarea contractului, sistemul va fi transmis în stare bună partenerului public.   Crearea Sistemului presupune instalarea camerelor de monitorizare și supraveghere video în locurile de interes public, înregistrarea automată a încălcărilor regulilor de circulație rutieră pe drumurile Republicii Moldova, ceea ce va permite evaluarea în timp real a situației în oraș și pe traseele naționale și reducerea numărului accidentelor rutiere prin disciplinarea participanților la trafic.  Numărul, funcționalitatea și cantitatea exactă a unităților de monitorizare, precum și necesitățile de amenajare a teritoriului urban urmează a fi determinate la etapă de proiectare.
14:00
Directorii de grădinițe, școli și colegii vor primi salarii mai mari, în medie cu 1000-1200 de lei. Executivul a aprobat astăzi modificările necesare pentru a motiva unele categorii de angajați, salariile cărora nu au fost majorate în urma implementării noii legi cu privire la salarizare.   Pentru a elimina deficiențele existente, vor fi majorate valorile minime de referinţă pentru calcularea salariilor a circa 4 mii de persoane care ocupă funcții de conducere în cadrul instituțiilor de învățământ.   Potrivit aceluiaşi document, vor fi majorate şi salariile subofiţerilor, dar şi ofiţerilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. În acest caz, majorările vor constitui aproximativ 500 și 800 de lei, de care vor beneficia 9500 de angajaţi ai MAI.   De asemenea, potrivit acestui proiect, cinci consilieri ai Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor vor avea venituri mai mari. Modificările erau necesare pentru că aceste persoane primeau salarii mai mici decât subalternii lor.   Pentru efectuarea majorărilor sunt necesare 138 de milioane de lei, bani prevăzuți în bugetul de stat. Introducerea modificărilor în Legea bugetul de stat pentru acest an a fost aprobată de către Guvern prin asumare de răspundere. Conform aceluiași principiu, în cadrul ședinței de astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat încă 6 proiecte.   „A fost necesar să o facem, luând în consideraţie funcţionalitatea redusă a Parlamentului acum. Aţi văzut că am analizat puţin şi am venit cu unele ajustări în Legea cu privire la salarizare şi cu alte lucruri importante care a trebuit să le facem şi care nu aşteaptă până când vom avea alt Parlament funcţional” , a precizat premierul Pavel Filip.
14:00
Casa-muzeu „Alexandru Donici” va fi transmisă în administrarea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării (MECC) și va deveni o filială a Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.   Muzeul deține un potențial expozițional de importanță locală și națională, iar decizia a fost luată în scopul valorificării patrimoniului cultural și științific, dar și restaurării muzeului. Funcționarea acestuia va fi asigurată de MECC, care va suporta inclusiv și cheltuielile de personal. Pentru anul 2019 din bugetul de stat  au fost alocați circa 300 de mii de lei pentru salarizarea personalului muzeului.   Casa-muzeu „Alexandru Donici” își are sediul în conacul care a aparţinut familiei fabulistului Alecu Donici. Muzeul deţine un fond alcătuit din lucrări de artă plastică, pictură, grafică, desen, artă decorativă, facsimiluri ale unor documente relevante despre viaţa şi activitatea familiei Donici, piese cu caracter etnografic, precum şi obiecte de mobilier. Anual, muzeul este vizitat de circa 18 mii de vizitatori.
10:30
Cabinetul de miniştri a aprobat astăzi Planul manifestărilor consacrate Zilei comemorării celor căzuți în războiul de pe Nistru, marcată anual la data de 2 martie. Documentul include o serie de acțiuni, care vor fi organizate atât în municipiul Chişinău, cât şi în localitățile țării.   În capitală, ceremonia va începe cu Marşul Memoriei, depuneri de flori și un miting de comemorare la Complexul memorial „Eternitate”. În același timp, în instituțiile de învățământ din țară și în unitățile militare vor fi organizate întâlniri cu veteranii războiului de pe Nistru. Eroii căzuți pe câmpul de luptă vor fi comemorați prin organizarea expozițiilor, difuzarea emisiunilor tematice TV și radio, precum și desfășurarea competițiilor sportive. Totodată, în mai multe localități vor fi instalate plăci comemorative, iar unele străzi vor fi redenumite în memoria eroilor căzuţi.   Planul de acțiuni prevede și acordarea ajutorului material anual familiilor participanţilor decedaţi în acţiunile de luptă și persoanelor cu dizabilități în urma războiului. Aceștia vor beneficia și de asistența medicală necesară.   În acest an, se împlinesc 27 de ani de la începutul acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova. În conflictul armat de pe Nistru au participat circa 60 de mii de militari, nemijlocit în acțiunile de luptă au fost implicați aproape 30 de mii de combatanți.  
10:30
16 veterani din 6 raioane ale țării vor primi o indemnizație unică din partea statului pentru construcția, restaurarea sau procurarea locuinței. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Executiv.   În acest scop, din bugetul de stat vor fi alocați aproape 800 de mii de lei. Banii vor fi transmiși în gestiunea autorităților publice locale. Cele mai mari sume vor fi repartizate raioanelor Drochia - 205 mii de lei și Ștefan Vodă – 184 de mii de lei. Câte 123 de mii de lei urmează să primească raioanele Cahul și Ungheni. Restul sumei va fi direcționată către autoritățile din Briceni și Rîșcani.   Indemnizația unică la construcția, renovarea sau procurarea locuinței se acordă anual, persoanelor care au avut de suferit în urma conflictelor armate și familiilor acestora, victimelor avariei de la Cernobîl și veteranilor de război. În anul curent, pentru acordarea acestor indemnizații în buget au fost prevăzute 8,5 milioane de lei.  
10:00
Circa 6 milioane de euro va oferi țării noastre Guvernul Elveției pentru implementarea fazei a II-a a Programului „Valorificarea potenţialului migraţiei în Republica Moldova”. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi inițierea negocierilor şi aprobarea semnării Memorandumului de înțelegere dintre Cancelaria de Stat şi Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare.   Odată cu semnarea documentului, Biroul Relații cu Diaspora al Cancelariei de Stat va implementa două proiecte din cadrul Programului. Acestea vor contribui la îmbunătățirea cadrului instituțional, combaterea sărăciei și consolidarea capacităților diasporei de a se implica activ în dezvoltarea socială și economică a țării.   Implementarea Programului va contribui la realizarea strategiei naționale „Diaspora-2025” și a Planului de acțiuni pentru anii 2019-2021. În același timp, Programul va permite eliminarea lacunelor existente în domeniul migrației forței de muncă, oferind bărbaților și femeilor mai multe oportunități pentru migrația legală și temporară în scop de muncă. Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă va beneficia de sprijin pentru îmbunătățirea serviciilor de reintegrare prin angajare în câmpul muncii a migranților reveniți acasă.   Totodată, prin intermediul Programului vor fi implementate proiecte de inovare și instruire, dar și de diseminare a celor mai bune practici la nivel național și raional.  
8 februarie 2019
11:30
Guvernul va acoperi integral cheltuielile pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova decedați în accidentul rutier produs în această noapte, în apropiere de regiunea Vinița, Ucraina. În urma impactului, 3 cetățeni moldoveni au murit, iar 4 persoane au suferit diverse traumatisme.   Premierul a transmis condoleanțe rudelor persoanelor decedate și a cerut structurilor responsabile să ofere tot suportul necesar celor aflați în dificultate și familiilor acestora. În acest scop, Pavel Filip a dispus crearea Celulei de Criză care va monitoriza situația și va ajuta cetățenii Republicii Moldova care au avut de suferit în acest accident rutier. Totodată, un grup de salvatori din țara noastră se va deplasa imediat în Ucraina, pentru a vedea la fața locului care este situația și a acorda suportul necesar victimelor.   Pentru informarea suplimentară a rudelor și apropiaților persoanelor care au avut de suferit în accident, a fost creată linia fierbinte 022-78-50-32.   În accidentul produs în această noapte în regiunea Vinița, Ucraina, a fost implicat un microbuz cu 12 pasageri la bord, cetățeni ai Republicii Moldova. Acesta s-ar fi ciocnit cu un autocamion.
11:30
43 mii de persoane au fost consultate gratuit pe parcursul a jumătate de an în cadrul campaniei „Un doctor pentru tine”, lansată la inițiativa premierului Pavel Filip. „Sănătatea este o prioritate pentru noi și mă bucur că această campanie a prins contur. Aceasta ne oferă posibilitatea să salvăm mai multe vieți”, a spus premierul. Echipele mixte de specialiști, formate din medici endocrinologi, oftalmologi, neurologi și cardiologi au mers în raioanele țării, unde au examinat peste 10 mii de persoane. În anul curent, echipa de medici se extinde cu 35 de specialiști oncologi, care vor examina pacienții în scopul prevenirii maladiilor oncologice și informării societății  despre grupurile de risc și tratamentele aplicate. În același timp, în cadrul campaniei, peste 5000 de femei au efectuat deja screening mamar gratuit, serviciu lansat în a doua etapă a campaniei. De asemenea, peste 22 de mii de persoane au beneficiat de screening prin radiografie pulmonară, iar circa 5500 de copii au fost consultați de medici stomatologi.   Campania „Un doctor pentru tine” a fost lansată  la 2 august 2018. Aceasta continuă și în anul 2019 – examinarea gratuită a locuitorilor satelor se desfășoară conform graficului stabilit.
6 februarie 2019
13:00
Republica Moldova ocupă locul 97 din 180 de țări incluse în clasamentul elaborat de Fundaţia americană Heritage şi revista The Wall Street Journal, care evaluează gradul de deschidere a economiilor naționale.   Potrivit raportului „2019 Index of Economic Freedom” (Indicele Libertăţii Economice),  țara noastră a urcat opt poziții în clasamentul mondial, înregistrând un scor de 59,1 puncte din 100 și se apropie tot mai mult de țările cu economii ,,moderat libere”. În ultimul trei ani, Republica Moldova a urcat 20 poziții și și-a îmbunătățit performanța cu aproape două puncte.   Țara noastră a acumulat note mai mari decât în anul trecut la 7 indicatori din 12, inclusiv la capitolele: dreptul de proprietate, eficiența juridică, libertatea afacerilor, plata taxelor și altele.   În același timp, Republica Moldova a fost apreciată la nivelul țărilor din fruntea clasamentului la indicatorul - fiscalitate (92.0 puncte) și plata taxelor (85.4), domeniu în care economia moldovenească este calificată drept liberă.   Potrivit indicelui libertății economice, Republica Moldova se plasează pe locul 40 din 44 de state din Europa. Țările vecine, România și Ucraina, ocupă locul 42 și respectiv 147.   Conform experților, economia moldovenească a înregistrat o creștere cu 0,7 puncte procentuale față de anul trecut, urmare a îmbunătățirii eficienței judiciare, cheltuielilor guvernamentale și sănătății fiscale, care au depășit scăderea la capitolul „libertatea forței de muncă”.   Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă sunt considerate țări cu cele mai libere economii.  
12:00
În doar două luni de la lansarea Programului guvernamental „O nouă viață”, peste 5500 de familii din întreaga țară au primit setul de articole pentru nou-născuți. Proiectul este implementat atât în maternitățile de stat, cât şi în cele private și acoperă o parte din cheltuielile familiilor tinere la nașterea copiilor.    „Este un proiect care vine în sprijinul familiilor din Moldova. Noi am reușit majorarea indemnizației unice la nașterea copilului până la 5300 de lei. Luând în considerație și acest proiect, se adaugă încă 2000 de lei - costul unei cutii. Astfel, indemnizația ajunge la 7300 de lei”, a spus prim-ministrul Pavel Filip.   Cutia oferită la nașterea copilului include bunuri de prima necesitate: haine pentru nou-născuți, pachet cu scutece, lenjerie, pătură, set de produse cosmetice pentru copii și o jucărie de pluș. Articolele sunt de producție autohtonă, cu excepția scutecelor. Setul este oferit atât părinților care sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cât şi străinilor cu drept de ședere în țara noastră.   Programul guvernamental „O nouă viață” a fost lansat la 1 decembrie 2018. În 2017, în Republica Moldova s-au născut peste 34 de mii de copii.
5 februarie 2019
13:30
346 de companii autohtone și străine din domeniul tehnologei informației au aderat în anul 2018 la primul parc IT din țara noastră, creat la inițiativa premierului Pavel Filip. Conform rezultatelor preliminare, în anul precedent, venitul din vânzări a ajuns la aproape 2  miliarde de lei. „Pentru Republica Moldova domeniul IT este unul de perspectivă. Fiind  o țară mică, nu trebuie să producem doar brațe de muncă, trebuie să pregătim specialiști pentru industrii cu valoare adăugată înaltă”, a spus Pavel Filip.   În primul an de activitate, peste 6600 de persoane au fost angajate în companiile din cadrul Moldova IT Park. Salariul mediu al acestora ajunge la aproape 26 de mii de lei. În această perioadă, exporturile rezidenților au crescut până la 600 milioane de lei în trimestrul IV de activitate, iar numărul companiilor cu capital străin a ajuns la 96.   Moldova IT Park rămâne în continuare o platformă atractivă pentru rezidenți. Printre facilitățile acordate se numără achitarea impozitului unic în mărime de 7% din venitul din vânzări, precum și eliminarea barierelor birocratice. De asemenea, parcul oferă un regim virtual de funcționare - rezidenții acestuia își pot desfășura activitatea și beneficia de facilitățile acordate chiar din propriile oficii sau reședințe, după o înregistrare prealabilă.   Primul parc IT din Republica Moldova și-a început activitatea la 1 ianuarie 2018,  fiind fondat pe un termen de 10 ani. În această perioadă, numărul rezidenților parcului urmează să ajungă la circa 500 de companii IT. Printre obiectivele stabilite sunt atragerea investițiilor locale şi străine, crearea noilor locuri de muncă, pilotarea unor servicii noi și, ca urmare, impulsionarea creșterii industriei tehnologiei informației.
10:00
De astăzi, toate categoriile de vehicule pot traversa punctul comun de trecere a frontierei de stat Palanca, unica condiție este ca acestea să nu transporte produse alcoolice, din tutun și mărfuri supuse controlului veterinar și fito-sanitar. Până acum, circulația era permisă doar pentru vehiculele cu masa de până la 3,5 tone și o capacitate de până la 22 de locuri.   Punctul comun de trecere a frontierei moldo-ucrainene a fost inaugurat la 28 decembrie 2018, în prezența premierului Pavel Filip și a președintelui Ucrainei, Petro Poroşenko. Premierul a menționat că avantajele controlului comun sunt deja resimțite de fiecare persoană care traversează frontiera - cetățenii nu mai stau ore în șir la coadă, iar infrastructura modernă ne apropie de țările europene. „Este al șaselea punct de control comun și un exemplu când Republica Moldova are posibilitatea să controleze frontiera pe segmentul central”, a spus Pavel Filip.   Postul de la Palanca a fost construit în cadrul unui proiect implementat de PNUD Moldova,  în valoare de 6,18 milioane de euro, dintre care 4,5 milioane au fost alocate de Uniunea Europeană, iar 1,68 milioane de euro a fost contribuția Guvernului Republicii Moldova.   Actualmente, controlul comun este aplicat în șase puncte de trecere a frontierei de stat: „Criva-Mamalîga”, „Larga-Kelmențî”, „Briceni-Rossoșanî”, „Giurgiulești-Reni”, „Cuciurgan-Pervomaisc” și  „Palanca-Maiaki-Udobnoe”.  
1 februarie 2019
15:00
Links:  Retrospectiva celor mai importante decizii și acțiuni ale Guvernului din perioada 26 ianuarie - 1 februarie 2019
30 ianuarie 2019
19:00
Prim-ministrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu delegaţia misiunii preelectorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), condusă de Claude Kern. Echipa de observatori se află în Republica Moldova pentru a monitoriza lucrările de pregătire pentru scrutinul electoral din 24 februarie curent.   Premierul a apreciat faptul că APCE  a dat curs invitației de a observa procesul electoral din țara noastră, menționând că la nivel instituțional au fost luate toate măsurile necesare pentru a asigura buna desfășurare a viitorului scrutin. „Este în interesul nostru ca aceste alegeri să fie corecte, libere și transparente, astfel încât să nu lăsăm nici un element care ar pune la îndoială corectitudinea acestei campanii electorale. Ne dorim cât mai mulți observatori, pentru ca acest proces electoral să fie monitorizat cât mai bine, dar și cât mai obiectiv”, a spus premierul.   Membrii delegației APCE au salutat deschiderea Guvernului pentru comunicare: „Republica Moldova este o țară foarte importantă pentru noi. Nu suntem aici pentru a critica, ci pentru a monitoriza obiectiv și imparțial procesul electoral”.   Procesul preelectoral din țara noastră este monitorizat de 32 de observatori ai APCE, care se vor afla în Republica Moldova până pe 31 ianuarie curent. La finalul vizitei va fi difuzată o declarație. Misiunea Adunării Parlamentare a Consiliului Europei monitorizează procesul electoral din Republica Moldova începând cu anul 1994.      
13:30
Cabinetul de miniștri a decis să aloce 1 milion de lei pentru promovarea imaginii țării și mesajului de pace susținut de candidatul la Premiul Nobel pentru Pace, Ion Lazarenco. „Eu, personal, mă mândresc cu acest om, chiar dacă este plecat de mai mult de 20 de ani în Irlanda, a înotat mereu în calitate de cetățean la Republicii Moldova și s-a înfășurat cu drapelul țării după victoriile obținute. Aceasta este o lecție de patriotism pentru noi. Ion Lazarenco a demonstrat că dacă există voință și curaj, atunci se obțin rezultate”, a spus Pavel Filip.    Ion Lazarenco a mulțumit prim-ministrului pentru susținere și decizia de a îl înainta la Premiul Nobel pentru Pace. „Eu am crezut în visul meu, în mesajul meu și îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru această decizie eroică de a înainta candidatura mea. Cred în noi ca țară, dacă o sa ne unim forțele, de la mic la mare, o să producem schimbarea. Împreună putem deveni ambasadori ai păcii și ai binelui”, a menționat Ion Lazarenco.   Premierul a precizat că acum este momentul să demonstrăm că moldovenii pot fi uniți. „Cred cu tărie că Republica Moldova este ca Ion Lazarenco - ambițioasă și rezistentă, așa că dacă ne organizam și ne mobilizam pentru promovarea sportivului, o să avem cu ce ne mândri în continuare”, a conchis Pavel Filip.    Ion Lazarenco este prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare  cele șapte strâmtori. În același timp, el a înotat pe râul Nistru pentru a atrage atenția comunității asupra conflictului transnistrean. Primul său proiect a fost „Înotul de Pace de pe Nistru”, la o distanță de  240 km, parcursă în 8 zile, în scop caritabil. Un alt proiect realizat cu mesaj de pace și prietenie este proiectul „Nistru unește Moldova”.   Laureații Premiului Nobel vor fi anunțați în luna decembrie curent.
13:00
Prim-minsitrul Pavel Filip a avut astăzi o întrevedere cu ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Dereck J. Hogan.   Oficialii au făcut un schimb de opinii privind desfășurarea procesului electoral în Republica Moldova. Premierul a reconfirmat determinarea Guvernului de a asigura un proces electoral corect, transparent, liber și în conformitate cu toate normele internaționale. În acest scop, au fost invitați mai mulți observatori străini pentru monitorizarea alegerilor, iar în secțiile de vot for fi instalate camere de luat vederi. În același timp, premierul a solicitat să fie asigurată o atitudine obiectivă din partea observatorilor și a partenerilor.   Premierul Pavel Filip și ambasadorul Dereck J. Hogan au discutat, de asemenea, despre dinamizarea dialogului moldo-american, inclusiv impulsionarea cooperării în domeniile tehnologiei informației și a securității cibernetice.
12:30
Prim-ministrul Pavel Filip a vorbit, în debutul ședinței de astăzi a Cabinetului de miniștri, despre speculațiile apărute în legătură cu noua lege cu privire la salarizare. Premierul a menționat că de fapt, legea este una fără precedent - odată cu aplicarea acesteia s-a reușit să se facă regulă în tot sistemul de salarizare, iar mii de oameni au beneficiat de majorări.   „Sunt foarte multe reclamaţii precum că au fost ridicate salarii mai joase decât în trecut. Vreau să le sugerez tuturor să se adreseze la contabili, la directorii întreprinderilor care nu au calculat salariul mediu pe anul trecut şi nu le-au plătit această compensaţie. Iar aceștia trebuie sincer să le spună angajaţilor că încă nu au reuşit să facă calcule şi compensaţia sau diferenţă urmează a fi plătită. Mă întristează faptul că oamenii nu au răbdare şi nu au încredere să se adreseze atunci când identifică o problemă, dar imediat se apucă să facă politică şi declaraţii”, a spus premierul.   În același timp, Pavel Filip a subliniat că asupra legii s-a lucrat mai mult de un an, iar punerea în aplicare a noilor prevederi nu este un proces simplu. În acest sens, premierul a solicitat Ministerului Finanțelor să acorde în continuare suportul necesar direcțiilor financiare pentru a asigura corectitudinea calculelor efectuate. De asemenea, în urma reclamațiilor se va interveni cu modificări, precum în cazul angajaților din sistemul educațional –  aceștia își vor primi ca și până acum suplimentul la salariul pentru deţinerea gradului managerial.   „Peste o lună de zile vom analiza absolut tot ce s-a întâmplat odată cu punerea în aplicare a acestei legi, de aceea, nu voi reacţiona la nici un caz care apare în instituţiile media. În perioada următoare, dacă apar unele necesităţi de modificare, noi vom veni şi în şedinţă, prin asumare de răspundere, vom face aceste modificări, astfel încât să răspundem la toate întrebările și să eliminăm toate deficiențele”, a conchis premierul.
12:00
Cabinetul de miniștri a decis să aloce 1 milion de lei pentru promovarea candidatului la Premiul Nobel pentru Pace, Ion Lazarenco.„Eu, personal, mă mândresc cu acest om, chiar dacă este plecat de mai mult de 20 de ani în Irlanda, a înotat mereu în calitate de cetățean la Republicii Moldova și s-a înfășurat cu drapelul țării după victoriile obținute. Aceasta este o lecție de patriotism pentru noi. Ion Lazarenco a demonstrat că dacă există voință și curaj, atunci se obțin rezultate”, a spus Pavel Filip.    Ion Lazarenco a mulțumit prim-ministrului pentru susținere și decizia de a îl înainta la Premiul Nobel pentru Pace. „Eu am crezut în visul meu, în mesajul meu și îi mulțumesc domnului prim-ministru pentru această decizie eroică de a înainta candidatura mea. Cred în noi ca țară, dacă o sa ne unim forțele, de la mic la mare, o să producem schimbarea. Împreună putem deveni ambasadori ai păcii și ai binelui”, a menționat Ion Lazarenco.   Premierul a precizat că acum este momentul să demonstrăm că moldovenii pot fi uniți. „Cred cu tărie că Republica Moldova este ca Ion Lazarenco - ambițioasă și rezistentă, așa că dacă ne organizam și ne mobilizam pentru promovarea sportivului, o să avem cu ce ne mândri în continuare”, a conchis Pavel Filip.    Ion Lazarenco este prima persoană de pe glob care a traversat din prima încercare  cele șapte strâmtori. În același timp, el a înotat pe râul Nistru pentru a atrage atenția comunității asupra conflictului transnistrean. Primul său proiect a fost „Înotul de Pace de pe Nistru”, la o distanță de  240 km, parcursă în 8 zile, în scop caritabil. Un alt proiect realizat cu mesaj de pace și prietenie este proiectul „Nistru unește Moldova”.   Laureații Premiului Nobel vor fi anunțați în luna decembrie curent.
12:00
Două drumuri naționale vor fi reabilitate cu sprijinul Băncii chineze, China Citic Bank Corporation Limited. Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra рrоiесtеlоr Acordurilor de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca chineză.   În urma semnării Acordurilor va fi reabilitat drumul național M5 care cuprinde sectorul Criva - Bălți și reconstruit drumul R13, Bălți – Florești – R14.   Reabilitarea drumurilor menționate este о continuitate а Proiectului de susținere а Programului în Sectorul Drumurilоr implementat cu suportul Instituțiilor Financiare Internaționale.  Proiectul are drept scop susținerea Republicii Moldova în reabilitarea rețelei de drumuri naționale, pentru facilitarea transportului rutier,  sporirea siguranței și a capacității de gestionare a rețelei rutiere.   Suma estimativă а împrumutului constituie 228 de milioane de euro.       
11:30
În debutul ședinței de azi a Executivului, prim-ministrul Pavel Filip a menționat că de la 1 februarie curent cetățenii vor beneficia de o serie de medicamente gratuite, hotărârea fiind publicată ieri în Monitorul Oficial.   ,,Îmi pare bine că de la 1 februarie, practic fiecare om din Republica Moldova, fiecare cetățean va beneficia de medicamente gratuite. Vorbim despre 148 de denumiri comune internaționale, dintre care câte un medicament va fi acordat gratuit”, a spus Pavel Filip.   Premierul a solicitat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să asigure o comunicare activă și să ofere mai multe informații la acest subiect, astfel încât cetățenii să cunoască cum pot beneficia de preparatele gratuite.    Pavel Filip a precizat că, pe parcursul ultimilor 3 ani, guvernarea a reușit să dubleze lista medicamentelor compensate, ajungând la 148 de medicamente. În același timp, vârsta copiilor care primesc medicamente gratuite a fost majorată de la 7 la 18 ani.
11:00
Aproape 1200 de persoane cu funcții de conducere din cadrul instituțiilor de învățământ, vor primi sporuri salariale pentru deținerea gradului managerial. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv, pentru motivarea cadrelor de conducere să se  dezvolte profesional și să realizeze la maxim potențialul intelectual și creativ.   Sporul pentru eficiență managerială va fi achitat în funcție de gradul obținut în urma atestărilor profesionale, astfel încât pentru gradul managerial doi, acesta va constitui 300 de lei, pentru gradul managerial unu – 600 de lei și 1000 de lei pentru gradul managerial superior. Costul implementării proiectului pentru anul curent, în instituțiile de învățământ finanțate direct din buget, constituie circa 20,2 milioane de lei.   De asemenea, modificările aprobate de Executiv vizează și cadrele de conducere din instituțiile de învățământ cu autogestiune financiar-economică, și anume cei din învățământul profesional tehnic. Aceștia vor beneficia de majorarea claselor de salarizare, în funcție de gradele manageriale deținute: cu 2 clase succesive pentru gradul managerial doi, cu 4 clase succesive pentru gradul managerial unu și cu 6 clase succesive pentru gradul managerial superior. Implementarea acestei măsuri pentru 140 de cadre de conducere va costa circa 2,5 milioane de lei.   În același timp, documentul prevede acordarea premiului anual pentru rezultatele activității persoanelor care dețin funcții de demnitate publică și funcționarilor publici din administrația publică locală. Acesta va fi achitat în funcție de veniturile suplimentare obținute de către autoritățile locale în anul bugetar 2018. Cuantumul unui premiu nu va depăși 3 salarii lunare (de funcție) calculate pentru luna noiembrie a anului trecut.    
11:00
6300 de cadre didactice cu funcții de conducere vor primi compensația financiară de 2000 de lei anual, începând cu 2019. Inițial, aceasta era acordată doar pedagogilor și educatorilor. Totodată, mecanismul de acordare a compensațiilor bănești anuale va fi simplificat. O hotărâre în acest sens a fost aprobată astăzi de Executiv.   Conform noilor prevederi, pentru eliminarea procedurilor birocratice, va fi exclusă obligativitatea de prezentare a documentelor care confirmă achiziționarea bunurilor respective. ,,Adevărat este că Regulamentul prevedea mai multe chestiuni care țin de birocrație, cu prezentarea cecului, a unor rapoarte către conducătorul instituției și am decis să eliminăm aceste cerințe", a spus Pavel Filip.   Compensațiile bănești vor putea fi folosite pentru procurarea materialelor didactice, a tehnicii de calcul, dar și a produselor software, necesare pentru desfășurarea activităților de instruire în regim on-line.   Pentru implementarea proiectului sunt necesare circa 12,6 milioane de lei.
10:00
Copiii care au deficiențe de văz, auz sau dizabilități locomotorii vor putea frecventa grupurile sportive. Totodată, de la 10 la 14 va fi majorat numărul elevilor din sate, incluși în grupurile pentru taberele sportive de vară. Aceste prevederi se conțin în noul Regulament de organizare și funcționare a școlilor sportive, aprobat astăzi de Guvern.   O altă noutate se referă la începutul anului de studii. Astfel, școlile sportive vor începe anul de studii la 1 septembrie, și nu la 1 ianuarie, cum este în prezent. Totodată, vârsta de admitere pentru mai multe categorii de sport, printre care gimnastică, fotbal, lupte, baschet și tenis va fi micșorată. De exemplu, la gimnastică fetele vor fi admise de la 5-7 ani și nu de la 6-8 ani cum este în prezent, iar băieții vor fi admiși la fotbal de la 7-9 ani, în loc de 8-10 ani cum este acum.     Regulamentul prevede și introducerea unor discipline noi, precum fotbalul de plajă, biatlonul, hocheiul, fotbalul-tenis, trânta și oina.   Pentru aprecierea performanțelor obținute de cei mai buni sportivi la nivel internațional și includerea lor în Lotul național, se vor lua în considerație Jocurile Mondiale și Jocurile Olimpice de Tineret – concursuri care anterior nu erau în lista competițiilor oficiale. De asemenea, sportivii de performanță, premianți ai campionatelor naționale și ai competițiilor internaționale oficiale, își vor putea continua instruirea în grupurile „Avansați” și după vârsta de 21 de ani, actualmente, această vârstă fiind de 20 de ani.   În Republica Moldova activează 93 de școli sportive și 6 licee cu profil sportiv.
10:00
Guvernul a aprobat astăzi semnarea unui precontract privind cumpărarea şi deetatizarea acțiunilor nou-emise de banca de importanță sistemică BC „Moldindconbank” S.A. Astfel, 63,89% din acțiunile nou-emise vor fi cumpărate de către Agenția Proprietății Publice (APP), la un preț de peste 760 milioane de lei.   După procurarea pachetului de acțiuni a băncii comerciale, APP îl va expune la vânzare ca pachet unic, pe piața reglementată a Bursei de Valori, prin intermediul licitației cu strigare. În același timp, vor fi asigurate condiții egale de participare la licitație pentru potențialii achizitori care au aprobarea prealabilă a Băncii Naționale a Moldovei. În următoarea etapă, Agenția Proprietății Publice va semna, în numele Guvernului, un antecontract cu achizitorul desemnat câștigător al licitației.    Decizia Executivului de a cumpăra și ulterior a vinde acțiunile nou emise ale BC „Moldindconbank” S.A. va contribui la menținerea stabilității băncii, va facilita realizarea tranzacției cu potențialii investitori și va impulsiona și mai mult reformarea sistemului bancar. Aceeași procedură, care corespunde bunelor practici din țările europene, a fost aplicată în anul 2018, în cazul unui pachet de acțiuni al Moldova-Agroindbank.     Pentru cumpărarea acțiunilor nou emise și acoperirea costurilor aferente cumpărării acțiunilor, Ministerul Finanțelor va aloca APP, circa 764 milioane de lei. Banii vor fi recuperați de la investitor.
29 ianuarie 2019
20:30
Prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) să sesizeze reprezentanții mediatorilor și observatorilor în procesul de reglementare transnistreană în legătură cu unele abordări provocatoare întreprinse recent de către așa-numitele structuri din regiunea transnistreană în privința satului Varnița, Anenii Noi.   Pe 25 ianuarie curent, liderul de la Tiraspol a semnat o așa-numită decizie în care se menționează precum că satul Varnița s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca. MAEIE urmează să se adreseze reprezentanților din partea OSCE, a Federației Ruse, Ucrainei, UE și SUA pentru a utiliza potențialul formatului de negocieri „5+2” în vederea încetării efectelor acestei acțiuni provocatoare. Concomitent, urmează să fie examinată oportunitatea abordării subiectului în cauză în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Permanent al OSCE la Viena.
12:30
Compania bulgară „DOVERIE UNITED-HOLDING AD” dorește să investească în sectorul financiar-bancar din Republica Moldova. Despre această intenție reprezentanții companiei au vorbit astăzi, în timpul întrevederii cu prim-ministrul Pavel Filip. Premierul a asigurat potențialul investitor de susținere pentru realizarea acestui proiect investițional.   „Venirea unui nou investitor pe piața financiar-bancară din țara noastră este o dovadă că acțiunile Guvernului de asanare a pieței financiar-bancare își au efectul, iar sectorul bancar devine tot mai atractiv pentru potențialii investitori”, a spus Pavel Filip.   Premierul a precizat că după criza financiar-bancară, acum asistăm la o redresare a situației în sectorul financiar-bancar din țara noastră. Modificările cadrului legal, instrumentele oferite BNM dau rezultate. Astfel, 4 bănci din țara noastră au fost recunoscute ca fiind cele mai stabile în Europa de sud-est.   La rândul lor, reprezentanții companiei bulgare au spus că au studiat atent pe parcursul ultimilor doi ani situația de pe piața financiar-bancară din țara noastră și au observat progrese semnificative. Ultimele evoluții i-au determinat să vină cu investiții în Republica Moldova.   ”DOVERIE UNITED-HOLDING AD” se prezentă publicului ca fiind una dintre cele mai importante companii din Bulgaria. A fost înființată în anul 1996 ca un fond de privatizare cu un portofoliu de participații în peste 20 de întreprinderi din diverse domenii economice, care activează în mai multe țări din regiune.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.