Socialiștii cer eliminarea din campanie a candidaților democrați Andrian Candu și Pavel Filip pentru folosirea resurselor administrative

Europa Libera, 11 februarie 2019 16:40

Partidul Socialiștilor a organizat un miting în fața Comisiei Electorale Centrale, cerând excluderea de la alegerile din 24 februarie a candidaților democrați Andrian Candu și Pavel Filip pe motiv că spicherul și primul ministru ar folosi imense resurse administrative în campanie în favoarea propriului Partid Democrat. Mitingul la care participă sute de oameni cu steagurile roșii ale socialiștilor are loc la câteva zile de la avertismentul CEC transmis președintelui Igor Dodon. Autoritatea electorală i-a adresat aceleași critici șefului statului, spunând că folosește resurse administrative pentru a-și ajuta fostul său Partid al Socialiștilor să câștige alegerile.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum 5 minute
18:10
Invitatul de astăzi este Dumitru Pelin.
18:10
Sociologul Vasile Cantarji anticipează că în eventualitatea unei prezențe reduse la urnele de vot au de câştigat socialiştii şi democraţii.
Acum 15 minute
18:00
Partidul Democrat a sesizat vineri mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019 „în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile dinRepublica Moldova”. PDM consideră că instituții din Federația Rusă ar desfășura acțiuni de intimidare, abuz și șantaj împotriva liderului partidului, Vlad Plahotniuc, „inventând cu două zile înainte de alegeri un dosar fals pe numele său”. Vineri, mediile moldovene au citat o declaraţie a Ministerului de Interne rus în care se afirmă că Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon ar fi creat un grup criminal care a sustras din Rusia peste 37 miliarde de ruble (mai multe de o jumătate de miliard de dolari) în anii 2013-2014.
18:00
Alegerile parlamentare din 24 februarie vor fi monitorizate de peste patru mii de observatori naționali și internaționali. Comisia electorală Centrală a încheiat astăzi procedura de acreditare a observatorilor iar președinta CEC, Alina Russu, a precizat, după ședință, că au fost acreditați 3412 observatori naționali, din partea a 20 de organizații obștești, şi 776 de observatori internaționali, din partea a 57 de instituții internaționale.
Acum 2 ore
16:30
Uniunea Europeană susține consecvent eforturile de întărire a democrației în R.Moldova și prin alegeri „credibile și inclusive”, dar este la fel de important „ca procesul electoral să nu ducă la noi amânări a unei anchete serioase, imparțiale și a urmăririi penale a tuturor celor implicați în frauda bancară din 2014”, se arată în declarația de vineri a purtătoarei de cuvânt a șefei diplomației europene. La Bruxelles, Maja Kocijančić a precizat că anchetarea și trimiterea în justiție a tuturor celor implicați în „furtul miliardului”, și asta „indiferent de afilierea politică” este ceea ce așteaptă cetățenii R.Moldova pentru a recâștiga încrederea în instituțiile statului.În aceeași declarație de presă se precizează că delegația de observatori ai Parlamentului European la alegerile parlamentare de duminică va fi condusă de Rebecca Harms (din partea grupului ecologist). Din delegația oficială mai fac parte europarlamentarii: Marian-Jean Marinescu (grupul Popular European, EPP), Monica Macovei (grupul Conservatorilor și Reformatorilor/ECR), Joachim Zeller (grupul Popular European/EPP) și Miroslav Poche (grupul Social-Democrat).
Acum 6 ore
13:50
Iranul a început vineri exerciții militare de mare anvergură în Strâmtoarea Ormuz, pe unde trec mare parte din exporturile de petrol din zona Golfului Persic. Agenția iraniană de stat IRNA a spus că peste 100 de nave participă la manevrele de trei zile într-o zonă dintre strâmtoare și Oceanul Indian. În trecut Iranul a amenințat de multe ori să blocheze strâmtoarea, mai ales ca reacție la amenințări americane, atrăgându-și astfel condamnări internaționale.„Exercițiile vor mima respingerea unui spectru larg de amenințări și vor cuprinde testări de arme și evaluarea pregătirii de luptă a personalului militar și armamentului din dotare”, a spus la televiziunea iraniană de stat comandantul marinei militare iraniene, amiralul în retragere Hossein Khanzadi.
13:50
Serviciul de securitate al Rusiei, FSB, a cerut unei judecătorii din Moscova să prelungească detenția preventivă a fostului pușcaș marin american Paul Whelan, acuzat în Rusia de spionaj. Avocatul lui Whelan, Vladimir Jerebenkov, a declarat agenției Interfax vineri, 22 februarie, că FSB a prelungit ancheta în cazul clientului său până la 28 mai, iar judecătoria Lefortovo a aprobat prelungirea perioadei de detenție până la aceeași dată. Whelan, care are pașapoartele Irlandei, Marii Britanii, Canadei și Statelor Unite, a fost arestat la 28 decembrie la Moscova, fiind acuzat de spionaj. Acuzațiile pot duce la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare. Familia sa spune că Whelan este nevinovat și că în momentul arestării se afla la Moscova ca să meargă la o nuntă, nu ca să spioneze. Autoritățile ruse nu au făcut publice detalii privind acuzațiile aduse americanului.
13:50
Comisia Electorală Centrală a calificat drept „provocare” reținerea temporară joi de către autoritățile transnistrene la postul de control mixt din Varnița a doi funcționari electorali de la o secție de votare din Anenii Noi. Într-un comunicat de presă preluat de Deschide.md, CEC a condamnat, de asemenea, confiscarea temporară de către separatiști a laptopurilor de serviciu ale celor doi funcționari electorali. În viziunea CEC, incidentul a fost „o încercare de destabilizare a situației înainte de ziua alegerilor, inclusiv prin intervenția în sistemele informaționale deținute de CEC”. Comisia Electorală Centrală a decis în urma incidentului să retragă laptopurile din circuit și să înlocuiască tehnica de calcul pentru secția de votare respectivă.
13:30
Un interviu la sfîrșit de campanie electorală cu președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” de la București.
13:00
12:40
Interviul dimineții cu directorul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) despre programul „Start pentru tineri: o afacere durabilă la tine acasă”.
Acum 8 ore
11:40
Autoritățile ruse spun că Vlad Plahotniuc și Veaceslav Platon ar fi creat un grup criminal care a sustras din Rusia peste 37 miliarde de ruble (cam o jumătate de miliard de dolari) în anii 2013-2014, informează presa moldoveană citând un comunicat de presă al Ministerului de Interne de la Moscova. În declarație se spune că oamenii lui Plahotniuc și Platon ar fi „transferat bani din băncile rusești „Zapadnîi” și „Ruskii Zemelnii” în conturile create la „Moldindconbank”, dar și în conturile altor organizații internaționale, prin operațiuni valutare ilegale”. Irina Volk, reprezentanta MAI de la Moscova, a spus că „ancheta cauzei penale continuă”. Purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gămurari, a declarat într-o reacție pe FB că acuzațiile ar fi o încercare de a influența alegerile parlamentare moldovene de duminică. Nu este prima dată când liderul PD, Vlad Plahotniuc, se confruntă cu acuzații inițiate de ruși. În 2017, comitetul de anchetă al F. Ruse l-a învinuit de implicare în uciderea de către o grupare criminală organizată a cel puțin două persoane, iar anul trecut serviciile speciale rusești au încercat să-l dea în urmărire prin Interpol.
11:30
Președintele Statelor Unite, Donald Trump, se va întâlni astăzi la Casa Albă vcu vicepremierul chinez Liu He, pe fondul eforturilor celor două țări de a pune capăt unui război comercial păgubos. Casa Albă a făcut anunțul joi. În decembrie, Statele Unite au suspendat planul de a mări cu 15% tarifele pe bunuri din China în valoare de 200 de miliarde de dolari, pentru a da timp negociatorilor să rezolve disputa comercială dintre cele două țări. Precedenta rundă de negocieri din ianuarie, de la Washington, nu a dus la vreo înțelegere, provocând turbulențe pe piețele internaționale și sporind temele de o încetinire a creșterii economice globale. Trump s-a plâns mereu de practicile comerciale chineze, iar administrația lui solicită Beijingului schimbări majore privind furturile de proprietate intelectuală americană și eliminarea barierelor cu care se confruntă pe piața chineză firmele americane și din alte țări.
11:30
Procuratura Turciei a ordonat arestarea a 295 de militari acuzați de legături cu o presupusă rețea condusă de clericul musulman din Statele Unite, Fettulah Gulen, despre care Ankara spune că ar fi orchestrat o tentativă de puci în 2016. Declarația procurorilor, datată 22 februarie, spune că printre cei care urmau să fie reținuți se află trei colonei, patru maiori și zece locotenenți. Poliția turcă a lansat o serie de raiduri la unu noaptea în cadrul investigării unor convorbiri telefonice între presupușii agenți ai lui Gulen, se mai spune în declarație. Peste 77.000 de oameni au fost arestați în Turcia în legătură cu puciul militar eșuat din 2016, soldat cu 250 de morți. Gulen neagă orice implicare în acele evenimente, iar partenerii occidentali ai Turciei au condamnat repetat campaniile de persecuții lansate de puterea de la Ankara după puci.
Acum 12 ore
09:10
Deputatul democrat Sergiu Sîrbu i-a acuzat de „otrăvirea în masă a populației cu minciuni și falsificări” pe liderii opoziției Maia Sandu și Andrei Năstase, după ce aceștia au spus joi că au „suspiciuni rezonabile” că puteau fi otrăviți cu mercur. Într-un mesaj ironic pe Facebook, democratul a spus că se simte și el otrăvit de „penibilul politic” al anunțului celor doi politicieni înainte de alegeri. Anunțându-și suspiciunile ceva mai devreme, Năstase și Sandu au spus că se consideră ținte ale unor atacuri ale Partidului Democrat de guvernământ. Cei doi spun că în urma unor investigații medicale în străinătate, li s-a descoperit un nivel sporit de metale grele în sânge, care nu putea interveni natural, și care a revenit în ciuda tratamentului.
09:10
„Regimul autoritar de la Chișinău are nevoie de alegeri pentru a se legitima” (Armand Goșu/DW).
08:50
Un emisar american va merge în Columbia ca parte dintr-o misiune de aprovizionare cu alimente și alte produse de urgență a Venezuelei vecine, țară adâncită într-o criză politică și economică. Departamentul de Stat de la Washington spune că Reprezentantul Special, Elliott Abrams, va conduce delegația guvernamentală americană care va transporta ajutoare umanitare din Florida spre Columbia în avioane militare. Delegația va porni sâmbătă de la o bază militară americană aflată la sud de Miami. Misiunea lui Abrams face parte din efortul Statelor Unite de a-l forța pe controversatul președinte venezuelean Nicolas Maduro să renunțe la putere, predând-o liderului legislativului, Juan Guaido.
08:50
Miniștrii din UE încep astăzi discuții despre cum și când să lanseze negocierile pe teme comerciale cu Statele Unite, în condițiile în care președintele Donalt Trump ar putea impune tarife importurilor de mașini din Europa dacă europenii întârzie prea mult. Discuțiile miniștrilor comerțului din UE vor avea loc vineri la București, întrucât România deține președinția rotativă a blocului cu 28 de membri. Potrivit agenției Reuters, Germania este dornică să înceapă discuțiile cu americanii de îndată, în vreme ce Franța are rezerve față de orice dialog cu Trump. Statele Unite și UE au ieșit dintr-un prim impas comercial de câteva luni vara trecută, când Trump s-a declarat de acord să amâne tarifele pe automobile europene de dragul discutării unor noi înțelegeri comerciale transatlantice.
08:50
Partidul Socialiștilor a solicitat CEC să ia măsuri pentru ca toți funcționarii electorali să asigure secretul votului. Potrivit IPN, secretarul pentru ideologie al PSRM, Ion Ceban, a declarat joi că există multe semnale că secretul votului nu va fi respectat. Ceban a spus că unii angajați ai întreprinderilor, instituțiilor de stat medicale și școlilor au spus că sunt obligați să promită că vor fotografia buletinele de vot după aplicarea ștampilei VOTAT și că le vor prezenta apoi superiorilor, deși legea interzice acest lucru. Socialiștii s-au mai plâns că înaintea votului de duminică ar exista tentative de corupere.
08:50
Dacă va accede în Parlament în urma alegerilor de duminică, blocul electoral ACUM nu va participa la crearea vreunei coaliții de guvernare cu nici unul din principalii rivali electorali. Așa se prevede într-un angajament semnat în public joi de liderii blocului ACUM, în care se spune că deputații săi viitori nu vor face coaliție formală sau informală cu Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, Partidul Politic Şor, Partidul Politic Partidul Nostru șialte formațiuni „pro-oligarhice și anti-europene” în caz că acestea acced în Parlament. „Mă oblig în fața alegătorilorcare mi-au încredințat acest mandat ca, în caz de încălcare a prezentului angajament, să-mi depun mandatul de deputat”, este un punct al angajamentului semnat de candidații ACUM.
Acum 24 ore
05:10
Preţurile scad înainte de alegeri şi cresc după?
02:20
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
21 februarie 2019
20:40
Poliția moldoveană spune că doi funcționari electorali au fost reținuți pentru aproximativ trei ore de militarii transnistreni la punctul comun de control de la Varnița, unde li s-au verificat laptopurile de serviciu conectate de diverse baze de date oficiale. Șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, este citat de Unimedia spunând că poliția a cerut Comisiei Electorale Centrale să blocheze de urgență accesul la baza de date a alegătorilor și la baza de date cu caracter personal. Cei doi funcționari, șeful și secretarul secției de votare 48/10 din Anenii Noi, au fost reținuți de autoritățile transnistrene, când se întorceau de la un seminar de pregătire a alegerilor. Incidentul s-a petrecut după ce autoritățile transnistrene și-au revendicat recent controlul asupra satului Varnița situat de pe malul drept al Nistrului în apropiere de Bender.
20:40
Grupurile utilizatorilor din regiunea transnistreană de pe rețelele de socializare abundă zilele acestea de zvonuri și discuții cu privire la faptul că șefii holdingului Sheriff, companie care controlează viața politică și economică a regiunii separatiste, ar fi anunțat, informal, mobilizarea pentru ca angajații structurilor lor să meargă la alegerile parlamentare de duminică și să voteze în favoarea candidatului Partidului Democrat și a celui al Partidului Șor.Vestea se pare că i-a luat prin surprindere pe reprezentanții Partidului Socialiștilor, care considerau cele două mandate de pe circumscripțiile pentru regiunea transnistreană ca fiind practic în buzunarul lor, având în vedere retorica pro-rusească a președintelui Dodon, întâlnirile lui dese cu Vladimir Putin și mesajele de susținere pe care le-a primit de la Moscova. În plus, majoritatea celor 16 mii de alegători care au fost mobilizați la secțiile de votare pentru cel de al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2016 l-au susținut pe Igor Dodon.Pe parcursul actualei campanii electorale, reprezentanții administrației transnistrene nu au făcut niciun fel de declarații publice. În schimb, utilizatorii rețelelor de socializare semnalează că în stânga Nistrului se fac liste cu persoanele care vor merge să voteze, iar fiecărui participant i se promit sume între 200 de ruble transnistrene, aproximativ 200 de lei, și 20 de dolari.Analistul politic Ernest Vardanean spune că are și el confirmări din surse sigure că aceste lucruri chiar au loc și spune că holdingul Sheriff face tot posibilul pentru ca cele două mandate pentru regiunea transnistreană să nu ajungă la Partidul Socialiștilor.Ernest Vardanean: „Am primit aceste informații din mai multe surse foarte demne de încredere, de aceea le consider veridice. Este vorba de un fel de remunerare de 20 de dolari pentru fiecare persoană care dorește să voteze candidații respectivi. Holdingul Sheriff organizează un fel de agitație în întreprinderile pe care le controlează, la instituțiile de stat, la alte întreprinderi la care are acces, astfel încât să convingă lucrătorii de acolo care au cetățenia Republicii Moldova să vină în ziua de 24 februarie să voteze într-o circumscripție candidatul Partidului Democrat, iar în alta – pe cel al Partidului Șor.Deci, în primul rând, avem o campanie de agitație de către compania Sheriff în favoarea candidaților PDM și a Partidului Șor. În al doilea rând, avem demonstrația faptului că cei doi oligarhi de pe ambele maluri ale Nistrului – Vladimir Plahotniuc și Victor Gușan – organizează o campanie împotriva Partidului Socialiștilor și, respectiv, împotriva intereselor Federaţiei Ruse.Și cea mai importantă concluzie pe care eu o trag în această situație este faptul că compania Sheriff, care se află într-o regiune pro-rusă, Transnistria, organizează o campanie de fapt anti-rusă.”Expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță, ridică semne de întrebare în legătură cu valabilitatea mandatelor obținute prin votul alegătorilor aduși organizat din stânga Nistrului.Ion Tăbârță: „Este dificil de afirmat în aceste condiții că votul în aceste circumscripții este unul care corespunde rigorilor unor alegeri libere, corecte, fără influențe și așa mai departe.”Europa Liberă: Dl Dodon și Partidul Socialiștilor aveau impresia că aceste mandate sunt în buzunarul lor. Cile le trage acum preșul de sub picioare? Și de ce?Ion Tăbârță: „Cei care au resursele administrative la mâna lor. Noi știm că partidul de guvernământ, la nivelul relațiilor informale, are relații bune cu factorii decizionali din regiunea transnistreană.”Europa Liberă: Noi ne dăm foarte bine seama că câteva zeci de autocare nu pot pleca din centrul Tiraspolului fără să aibă o anumită undă verde din partea administrației de acolo. Ion Tăbârță: „Exact. Noi așa și nu avem răspuns la ce s-a întâmplat de fapt în turul doi a alegerilor prezidențiale. Pentru că în turul întâi s-au prezentat cinci sau șase mii de alegători, iar la cel de al doilea tur, în două săptămâni, s-au prezentat 17 mii. De unde vine această trezire a sentimentului de a-și respecta drepturile politice, așa și nu am primit răspuns. Instituțiile statului din Republica Moldova așa și nu ne-au dat un răspuns ce s-a întâmplat. Dar este evident că fără concursul, sau fără ne-opunerea, să-i spunem așa, a așa-numitelor autorități de acolo acest lucru nu ar fi fost posibil.Probabil atunci mecanismul a fost testat, iar acum urmează să mai fie utilizat încă o dată.”Mai mulți experți transnistreni care au vorbit săptămâna trecută la o masă rotundă la Tiraspol au estimat că numărul de votanți transnistreni s-ar putea ridica de această dată la 20 de mii. Dacă prognoza se va adeveri, aceasta va fi cea mai mare participare a electoratului din regiunea separatistă la alegerile din Republica Moldova de până acum.
20:10
Președintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, a demis guvernul acuzat că nu a fost în stare să ridice nivelul de trai al populației și să diminueze dependența economiei de sectorul energetic. „În multe domenii el economiei, nu au fost obținute schimbări pozitive în ciuda a numeroase legi și hotărâri de guvern care au fost adoptate”, se spune în anunțul lui Nazarbaev publicat pe pagina web a președinției. Decizia președintelui aflat la conducerea Kazahstanului de trei decenii survine pe fundalul tot mai multor proteste cauzate de nivelul de trai scăzut. Ele au fost catalizate de cazul a cinci copii arși într-un incendiu în propria casă din capitala Astana în timp ce ambii părinți lucrau în ture de noapte pentru a-și putea întreține familia.
20:10
Comisia Europeană a reacționat la relatările de la București despre o plângere penală împotriva prim-vicepreședintelui său, Frans Timmermans, și comisarei pentru Justiție, Vera Jourova. În plângerea înregistrată de Secția pentru anchetarea magistraților din România, un portal mediatic apropiat guvernului, Lumea Justiției, îi acuză pe oficialii europeni de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și alte crime. „Am vrea să le reamintim autorităților din România că oficiali ai comisiei, atunci când se află în exercițiul funcțiunii, pot fi anchetați doar de către Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Acesta a mai spus că instituțiile europene au aflat despre acuzații din presă și a reamintit că Bruxelles-ul tocmai și-a exprimat din nou îngrijorarea în legătură cu statul de drept în România.
20:00
O altă presupusă victimă, Alexandru Machedon, spune că ar fi fost și el contaminat, doar că în 2016. Ce se ascunde în spatele acestor declarații?
19:10
Din materialul publicat de BTV se vede cum o mașină ce ar aparține unui candidat PDM îl lovește pe la spate pe cameraman.
18:50
Invitata de astăzi este Mariana Colun.
18:30
Un tribunal din Macedonia de Nord a cerut parlamentului să-i ridice imunitatea unui deputat conservator și fost spicher acuzat de organizarea asaltului violent asupra clădirii legislativului în 2017. Procurorii spun că Trajko Veljanovski și alți patru suspecți ar prezenta o „amenințare teroristă la adresa ordinii constituționale și securității”. Suspecții ar fi ajutat protestatarii naționaliști să pătrundă violent în clădirea parlamentului pentru a împiedica alegerea unui spicher noi. Peste 100 de deputați jurnaliști au fost răniți. Tribunalul de la Skopje a eliberat astăzi mandat de arestare pentru doi foști miniștri reținuți miercuri în același dosar. Alți doi suspecți, inclusiv fostul premier Nikola Gruevski se ascund în străinătate, Gruevski aflându-se în Ungaria unde a fugit anul trecut după condamnarea la doi ani de închisoare pentru corupție.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.