Usatîi a publicat mai multe documente care ar demonstra că Șor i-a achitat călătoriile lui Dodon

Democracy.md, 11 februarie 2019 12:50

Renato USATII, LIDERUL PARTIDULUI NOSTRU: „Sor nu minte ca l-a finantat pe Dodon. Daca Sor, intamplator nu le are, eu ii aduc aminte, este vorba despre anii 2013-2014. Eu am in maini mai multe facturi pentru achitarea zborurilor din Chisinau, la Moscova. Iata cum arata. Confirmare de catre Ilan Sor.”Declaratia ex-primarului de Balti, Renato Usatii, a fost facuta intr-un live pe Facebook. Ulterior, acesta a publicat pe pagina sa mai multe facturi care ar confirma ca seful statului a zburat de mai multe ori pe banii lui Sor, condamnat la sapte ani si jumatate de inchisoare in dosarul BEM.Se intampla la cateva zile, dupa ce Sor a anuntat ca l-a plimbat pe Dodon cu avioanele sale personale, ca i-a dat bani pentru doua campanii electorale si ca i-a dus mai multe genti pline cu... ceva, fara sa spuna cu ce anume. Usatii sustine ca si el i-a dat bani lui Igor Dodon, dar nu a mentionat pentru ce.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Democracy.md

Acum 2 ore
19:00
 “Atunci când am venit la guvernare, în 2016, după o perioadă foarte grea pentru Moldova, noi am decis că trebuie să muncim, să începem să stabilizăm ţara şi să începem să aducem beneficii oamenilor”, a declarat Andrian Candu. Acesta a explicat modalitatea în care actuala guvernare a mărit venitruile la buget şi a demarat mai multe proiecte sociale de anvergură. “Trebuia să depunem mai multe eforturi, ca să aducem în buget mai mulţi bani. De aceea am început lupta cu corupţia şi cu schemele criminale de la Vamă, de la Fisc, de la la achiziţiile publice. Toate acestea ne-au dat posibilitatea ca în trei ani de zile să aducem în bugetul statului sume destul de mari, bani care erau în ţară. Am acumulat 15 miliarde de lei pe parcusrul a trei ani de zile, care ne-au permis ulterior să investim în proiecte şi programe naţionale”, a mai spus Andrian Candu.
Acum 12 ore
11:50
 „Legea spune că se votează cu acte valabile. Uneori, CEC a venit cu anumite excepţii menite să încurajeze Diaspora să voteze cu paşapoartele expirate, fiindcă acest lucru era în favoarea partidelor pro-europene. Însă noi am fost criticaţi de OSCE, că nu avem voie să creăm condiţii diferite pentru cetăţeni. Dacă cetăţenii care locuiesc în Moldova votează cu acte valabile, aceeaşi regulă trebuie aplicată şi în cazul moldovenilor din Diasporă”, a spus Andrian candu, într-o intervenţie live pe Facebook.Candu a spulberat şi speculaţiile opoziţiei, privind dorinţa unui număr mare de moldoveni din Diasporă de a vota în baza unor acte expirate. Candu a făcut trimitere la alegerile prezidenţiale din 2016.„În 2016, în turul doi al alegerilor prezidenţiale, în afara ţării au votat 138 350 de cetăţeni. Cu actele expirate au votat doar 135 de persoane”, a mai spus Andrian Candu.
Ieri
14:50
„Aici îmi sunt rădăcinile, de aici îmi sunt rudele și mulți oameni dragi. De localitățile Brătuleni, Boldurești, Bărboieni și Valea-Trestieni mă leagă amintiri multe. Fiind sate vecine, le-am vizitat des, încă din copilărie, iar acum am satisfacția că de câte ori am ajuns aici ȋn ultimii ani, am reușit să rezolv o parte din problemele oamenilor. Și ieri am analizat, ȋmpreună cu ei, ce mai avem de făcut ȋn perioada următoare. Ȋmi doresc și voi face asta, ȋn continuare, și pentru Nisporeni, și pentru întreaga țară”, a continuat Plahotniuc.Liderul PDM a publicat și mai multe poze în care apare alături de localnici.La alegerile parlamentare din 24 februarie, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, candidează în circumscripția nr. 17, Nisporeni.
13:10
Deplasându-se ieri la instituția medicală, după mai multe ore de tratative cu agenții de securitate a unui ONG, oficialii moldoveni au obținut permisiul de a discuta cu ei doar pentru 10 minute.Prezentându-se la fața locului, oficialii moldoveni au fost somați de agenții de pază și doar după mai multe ore de tratative cu conducerea ONG-ului respectiv, au obținut dreptul de a se vede cu conaționalii, respectând unele condiții înaintate nefondat, care contravin dreptului internațional și bunului simț – limitarea temelor de discuții. Un subiect interzis categoric a fost cel privind perioada de când conaționalii noștri se află în spitalul respectiv.
13:00
„Am făcut tot posibilul ca chișinăuienii să aibă transport public de calitate”, a scris primarul pe o rețea de socializare.Mold-Street a scris anterior că licitația pentru achiziționarea autobuzelor a costat circa 80 milioane lei și a fost câştigată de compania offshore Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd din Ciprul de Nord.Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd are doi asociaţi – Kazim Erarslan (cota de 99%) şi Mehmet Gultekin (1%), iar domeniul de activitate nu este transportul public sau producerea de autobuze, ci servicii de plăţi online, servicii IT etc.De altfel numele asociatului şi managerului, Kazim Erarslan, coincide cu cel al fondatorului Paynet Services SRL din Moldova, companie ce deţine licența Băncii Naționale pentru activitatea de emitere a monedei electronice şi prestează servicii plăţi online.
13:00
Specialiștii de profil deja au acordat asistență psihologică copilului agresat, cât și părinților acestuia. De asemenea, autoritățile municipale (Centrului psiho-socio-pedagogic municipal) sunt pregătite cu personal calificat pentru a oferi asistență specializată, în vederea prevenii cazurilor de acest fel pe viitor.De asistență vor beneficia: angajații din instituțiile de educație timpurie, școli și licee, precum și părinții copiilor, în vederea depășirii situațiilor de abuz, cât și consilierea eventualelor victime ale fenomenului enunțat.De asemenea, Primarul general interimar al municipiului Chişinău a ieșit cu o reacție la acest subiect, condamnând cazurile de abuz în domeniul educației. Ruslan Codreanu a subliniat că violența față de copii nu poate fi tolerată, iar asemenea cadre nu pot fi parte a sistemului municipal de profil.
Mai mult de 2 zile în urmă
19:50
În context, MAEIE se adresează reprezentanților mass-media să se abțină de la utilizarea acestora, verificând proveniența lor, precum și sursa difuzării.
18:20
Acesta este al treilea sector din țară orientat spre activitatea polițienească comunitară care a fost construit în conformitate cu cerințele internaționale și bunele practici în domeniu, asigurând tuturor cetățenilor acces liber și transparent la servicii polițienești de calitate.La eveniment a participat șeful IGP, Alexandru Pânzari, primarul general interimar, Ruslan Codreanu, polițiști,  dar şi locuitori ai sectorului Râșcani. Modernizarea sectorului de poliție nr. 4 Râșcani a fost posibilă grație suportului oferit de Uniunea Europeană în cadrul procesului de reformare instituțională și implementare a standardelor UE în activitatea Poliției.     Valoarea totală a asistenței oferite pentru construcție și dotarea tehnică a sectorului de poliție este de 3mln. 808 mii lei.
17:20
Acesta a fost plasat în izolatorul CNA pentru 72 de ore şi este cercetat pentru corupere pasivă. Potrivit materialelor cauzei penale, bănuitul ar fi transmis bani reprezentantului CSP, pe parcursul lunii decembrie 2018, pentru a obţine avizarea certificatelor medicale fără ca angajaţii companiei să participe la instruiri.În prezent, numărul persoanelor audiate în dosarul CSP a ajuns la 31. Din aceştia 11 au statut de învinuit -4 se află în arest preventiv pentru 30 de zile, iar 7 şi-au recunoscut vina, cooperează cu ancheta şi sunt cercetaţi în stare de libertate. Alte 20 de persoane au calitatea de bănuit.Precizăm că, până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de către instanţa de judecată, orice persoană se prezumă a fi nevinovată.  Conducerea urmăririi penale este efectuată de către Procuratura anticorupţie.
16:20
Potrivit legislaţiei electorale, alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secţiei de votare, poate solicita biroului electoral votarea cu urna de vot mobilă.Cererile se fac, în scris, pînă la ora 18.00 a zilei precedente votării. În ziua votării, cererile pot fi făcute în scris pînă la ora 15.00, dacă se prezintă şi certificat medical. Doar persoanele cu dizabilităţi de vedere pot înainta cereri privind votarea la locul aflării inclusiv în formă verbală.Persoanele menţionate votează conform listei de alegători pentru votarea la locul aflării, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare în baza cererilor depuse.
16:10
La eveniment vor participa înalți demnitari ai guvernelor din România și Republica Moldova, directorul general al SNTGN Transgaz SA România, administratorul Vestmoldtransgaz SRL și președintele consiliului de administrație al constructorului implicat în realizarea proiectului.Complexul operațional Vestmoldtransgaz va fi construit în apropierea Universității Agrare de Stat din Chișinău, pe o suprafață de peste patru hectare și va fi format din șase corpuri de clădire: Clădirea Principală de dispecerat și comandă, Hala Industrială cu Atelier Mecanic și Depozit, Clădire Poartă, Clădire Laborator, Clădire Pompe PSI.
15:30
„Unul dintre motivele pentru care Premierul Pavel Filip și cu mine facem echipă bună este că avem experiență ȋn mediul de business și ȋmpărtășim aceeași viziune - că Moldova și economia de aici se vor dezvolta ȋn măsura ȋn care afacerile vor crește și vor prospera, asigurând noi și noi locuri de muncă”, ascris Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.„Antreprenorii din raionul Strășeni au ȋnțeles că suntem de partea lor și de partea tuturor cetățenilor, pentru că ȋn ultimii ani au avut ȋn stat un partener, nu un adversar. Pe mai departe, vor liniște, stabilitate, taxe și impozite mai mici, mai puțină birocrație. Perfect, asta vrem și noi, asta am ȋnceput să facem și tot pe drumul ăsta mergem mai departe”, a mai scris Vlad Plahotniuc.
15:20
Țigaretele erau disimulate în mai multe ascunzișuri din unitățile de transport verificate – roțile de rezervă, rezervorul pentru combustibil și aripile laterale.Conform procedurii, atât țigaretele, cât și vehiculele au fost reținute pentru continuarea cercetărilor. În plus, bărbații riscă și achitarea unor amenzi care pot ajunge până la 4 500 lei.
15:00
Casa Albă a anunţat deja joi că preşedintele SUA va adopta măsuri executive pentru a obţine fondurile necesare pentru construcţia frontalieră, pe care Congresul i le-a refuzat.Ameninţarea cu declararea stării de urgenţă a fost lansată cu mai multe săptămâni în urmă. Până acum, Trump a încercat să obţină aceste fonduri din partea Congresului, ca parte a unei înţelegeri mai largi cu democraţii, referitoare la migraţie. Mai exact, preşedintele ceruse 5.700 de milioane de dolari pentru bariera frontalieră. Cu toate acestea, democraţii, care în ianuarie au reluat controlul politic asupra Camerei Reprezentanţilor, au rămas fermi pe poziţie, refuzând solicitarea preşedintelui şi au fost de acord, în cele din urmă, cu acordarea a doar 1.375 milioane de dolari pentru construirea a aproximativ 90 de kilometri de zid.
14:00
Amintim că, proiectul este finanțat de Uniunea Europeană (64,28%) și co-finanțat de Guvernele ambelor state (35,72%), în cadrul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020. Bugetul acestuia este de 10 milioane de euro, dintre care 5 milioane de euro sunt destinate Republicii Moldova.Postul de frontieră Sculeni reprezintă al doilea cel mai traversat punct vamal din țara noastră, înregistrând constant unele dintre cele mai mari valori de trafic, în special, în perioada estivală și a Sărbătorilor Pascale și de iarnă. Potrivit datelor, în asemenea perioade, acesta este traversat zilnic de peste 2.000 de unități de transport, dintre care până la 250 sunt autocamioane. Odată cu darea în exploatare a postului renovat, capacitatea de procesare a acestuia se va dubla.
14:00
„Partidul Democrat va lua un rezultat foarte înalt. Este adevărat că PD nu poartă responsabilitatea pentru ce s-a întâmplat până în 2016. Mihai Ghimpu, Vlad Filat, Serafim Urecheanu, cei care au pus piatra unghiulară a AIE, la ce se gândeau?”, a declarat Igor Boțan.De aceeaşi părere este şi colegul său de emisiune, Andrei Popov. Acesta a mai spus că PSRM va înregistra un scor mai mic decât se anticipează.„Anticipez un scor mai mare pentru PDM decât cred unii. Cred că va fi al doilea ca număr de mandate. Va fi un scor mai mic pentru PSRM, sub 42 de mandate”, a declarat Andrei Popov.Mai multe sondaje atestă creșterea constantă a democraților, dar și a încrederii cetățenilor în liderul PDM, Vlad Plahotniuc. Acest lucru este explicat prin proiectele derulate de guvernare, dar și de faptul că democrații promovează mesaje consecvente, axate pe acțiuni concrete pentru creșterea bunăstării populației.
12:20
La moment, în cadrul Programului participă 5 bănci comerciale: BC „Moldova-Agroindbank” S.A., BC „Moldindconbank” S.A., BC „Victoriabank” S.A., BC „Mobiasbancă- Groupe Societe Generale” S.A. și BC „Eximbank” S.A.Din momentul lansării Programului, martie 2018, până la data de 11 februarie 2019 au fost înregistrate 1500 cereri privind acordarea creditului în cadrul Programului, din care:1399 – garanțiile de stat active;1     – garanție a fost stinsă pe motivul rambursării anticipate a creditului;15   – cereri sunt acceptate și urmează să fie semnate contractele de credit;14   – sunt depuse complet și prezentate comisiei spre examinare;27   – cereri sunt în analiză;4     – cereri au fost respinse pe motivul necorespunderii criteriilor de eligibilitate;40   – cereri au fost retrase de bănci din diverse motive.Suma totală a garanțiilor de stat emise este de 337,5 mil.lei.
11:40
„Acasă, în Grozești, am fost întâlnit, ca de obicei, cu multă căldură. Oamenii de aici știu că eu le-am rămas mereu aproape. Simt asta ȋn toate proiectele folositoare care s-au realizat ȋn localitatea lor drumuri bune, gazificare și iluminare stradală sau modernizarea instituțiilor de ȋnvățământ”, a scris Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook.„Am ajuns și în Bălăurești, la vecinii unde am copilărit. Am primit și aici aprecieri, dar și noi sugestii de măsuri pentru comunitate. E normal să fie așa, pentru că au văzut deja că noi, la PDM, ținem cont de nevoile lor. Ca de obicei, am plecat cu agenda plină de propuneri. Ȋn curând, o să le vedeți devenite realitate”, a mai scris Plahotniuc.
11:20
Prestigiosul târg de alimente ecologice – BIOFACH, este la cea de-a XXX – a ediție și este considerat o poveste de succes remarcabilă. Expoziția a fost organizată pentru prima dată în anul 1999 și a reunit până la 1.276 de expozanți și peste 15.384 de vizitatori.Companiile agricole certificată ecologic din țara noastră vor oferi potențialilor clienți din sute de țări oportunitatea de a cunoaște gustul produselor alimentare ecologice moldovenești. Alimentele  ecologice expuse la BioFach trebuie să corespundă standardelor ecologice ale Uniunii Europene.În acest an, la târg sunt așteptați peste 3.200 de expozanți de produse ecologice și circa 50.000 de vizitatori.Pentru producătorii din țara noastră evenimentul este o oportunitate de a cunoaște alți producători ecologici, a cunoaște piața și a iniția potențiale parteneriate.
11:00
Astfel, Mihai Ghimpu consideră că Năstase i-a lezat onoarea și demnitate atunci când a afirmat că și dânsul ar fi avut beneficii din furtul miliardului din sistemul bancar și „spălătoria” rusească. Ghimpu solicită scuze publice de la Năstase și daune morale de un leu.„Nu aș fi depus cererea în instanță de judecată, dar în loc să-și ceară scuze, obrăznicia și minciunile lui Andrei Năstase continuă și astăzi, inclusiv la întâlnirile cu cetățenii. „Eroul salvator” folosește aceleași metode ale KGB-ului de cândva, utilizate în acești ani de slugile Kremlinului (Voronin, Dodon etc.) pentru a-și salva nașul”, a menționat președintele de onoare al PL.Tot ieri, președintele PL, Dorin Chirtoacă, a sesizat Procuratura Generală a Germaniei, „în legătura cu frauda comisă de gruparea Țopa-Țopa-Năstase la „Air Moldova”, începând cu anul 2000 și prejudiciul de 7 milioane de euro, acum 15-20 de ani, adus bugetului de stat al R.
10:20
  Astăzi 15 februarie Condiția atmosferică Temperatura aerului °C Pr. atmosf. Mm/Hg Viteza vânt.
09:30
Ratele oficiale de schimb – Banca Națională a Moldovei la data: 15.02.2019, transmite...
14 februarie 2019
21:30
Într-un comunicat de presă, Asociația Promo-LEX precizează că în spațiul public au apărut pliante ale blocului electoral „ACUM”, comandate la 8 februarie curent și care conțin textul: „Turul 2 nu va fi „, care este de fapt un fragment al sloganului „Turul 2 nu va fi, votează din prima”, care face parte din campania de educație electorală apolitică a asociației. Tot acolo, reprezentanții asociației spun că pentru realizarea unei informări obiective nu pot accepta transferul de imagine de la produsele elaborate în cadrul campaniei Promo-LEX cu produsele elaborate de un concurent electoral. În acest context, solicită concurentului electoral vizat, retragerea din circulație și neadmiterea imprimării unor materiale noi de agitație electorală cu folosirea sloganului folosit de către Asociația Promo-LEX.
20:50
„Am fost și suntem mereu în discuții cu antreprenori și cu angajații lor, pentru a vedea cât și cum i-au ajutat modificările fiscale de până acum și de ce măsuri ar mai avea nevoie. Am făcut asta și ȋn Ștefan Vodă, unde am vizitat o fabrică de confecții și o vinărie. Ȋn ambele locuri se lucrează ȋn condiții bune, cu tehnologii moderne. Vrem ca astfel de companii, din cât mai multe domenii, să vedem ȋn toate regiunile din țară”, a scris Vlad Plahotniuc, într-o postare pe Facebook. „Vom continua cu noi măsuri pentru stimularea mediului de afaceri, iar unul dintre proiectele de viitor ale PDM este introducerera cotei zero la impozitul pe profitul reinvestit”, a mai spus liderul democrat.
20:00
Europarlamentarul s-a referit la acțiunile de combatere a influențelor rusești în procesul electoral din Moldova, solicitând informații despre cooperarea serviciului diplomatic al Uniunii Europene, și în special a grupului operativ East Stratcom, cu autoritățile de la Chișinău, în scopul prevenirii implicării actorilor externi în alegerile parlamentare.În context, Cristea a declarat că „numeroase surse de încredere din mediul politic, diplomatic și din mass-media au confirmat existența unei campanii de dezinformare puternică și susținută, precum și implicarea Federației Ruse în procesul electoral din Moldova”. Mai mult decât atât, eurodeputatul român a subliniat pregătirile instituțiilor europene și ale statelor membre UE pentru a combate, la rândul lor, posibila implicare a Rusiei și a altor actori non-statali în alegerile europene din primăvara acestui an.
18:20
În contextul cooperării sectoriale, ambasadorul Kęstutis Kudzmanas a reiterat disponibilitatea Lituaniei de a asista Republica Moldova în materie de combatere a amenințărilor hibride, fiind discutată posibilitatea organizării unor evenimente în comun cu partenerii lituanieni la acest capitol.Interlocutorii au avut un schimb de opinii privind colaborarea bilaterală între cele două state pe platforma multilaterală a Consiliului Europei, oportunitățile de eficientizare a acestora, precum și provocările cu care se confruntă această organizație în prezent. În context, diplomatul de la Vilnius a prezentat candidatura lui Andrius Kubilius, ex-prim-ministru, membru al Seimas-ului (Parlamentul) Lituaniei, la funcția de Secretar General al Consiliului Europei. Alegerile respective urmează să aibă loc în anul curent.
18:00
„După comunicatul Facebook, lucrurile au devenit clare. Un oarecare ONG, care “nu” este afiliat cu partidele opoziției, binomul politic PAS cu DA, s-a adresat la Facebook, în realitate i-a prezentat acestei rețele de socializare, care până mai ieri era liberă, o listă cu profile și pagini incomode pentru Maia Sandu și Andrei Năstase ca să fie blocate. Zis și făcut!”, scrie vicepreședintele Tineretului Democrat Ion Harghel, într-o postare pe Facebook.Precizăm că Ion Harghel și emisiunea sa online ”Într-un PAS bun” este în ”lista neagră” a PAS-PPDA. În lista cu pricina au ajuns și alte pagini neagreate de Maia Sandu și Andrei Năstase.„Alte pagini care au fost blocate, pagini la fel de incomode pentru Maia Sandu și Andrei Năstase, sunt și Times News Moldovan sau MoldovanDREAM.
17:30
Într-o postare pe Facebook, Mark Tkaciuc scrie că respectiva înțelegere, parafată documentar, a avut loc în timpul scandalului „Pădurea Domnească”.„Atunci, la sfârșitul anului 2012-începutul anului 2013, după scandalul „Pădurea Domnească”, interesele PLDM și PCRM au coincis perfect. Era vorba despre înlăturarea lui Plahotniuc din funcția de vicepreședinte al Parlamentulu și a lui Marian Lupu din funcția de președinbte al Legislativului. De asemenea, era vorba despre anularea unor proiecte de legi, votate de deputații Alianței pentru Integrare europeană, precum și despre provocarea alegerilor parlamentare anticipate. A fost o coincidență rară de opinii și interese, dar nu putem vorbi despre o alianță de lungă durată între PLDM și PCRM”, a postat Mark Tkaciuk.Fostul comunist mai scrie că alianța așa și nu a fost formată din cauza lui Filat.„Filat avea o pasiune fierbinte, să finalizeze tranzacția frauduloasă privind Banca...
17:20
Incidentul a avut loc în dimineața zilei de ieri, 13 februarie a.c. Aflată în misiune de verificare a patrulei de serviciu, conducerea SPF Brânza a observat în apropiere de sat. Slobozia Mare o persoană cu arma în spate. La solicitarea de a opri pentru efectuarea verificărilor de rigoare, bărbatul nu s-a supus somațiilor, dar din contra a îndreptat arma asupra angajaților Poliției de Frontieră, fiind trase două focuri de armă. Ulterior, acesta a aruncat arma și a încercat să fugă în direcția localității. Pentru reținerea acestuia, polițiștii de frontieră au folosit arma din dotare cu efectuarea a cinci împușcături în plan vertical.Și în aceste circumstanțe, bărbatul a opus rezistență și a prezentat un comportament agresiv față de angajații PF. Cercetările suplimentare au stabilit că persoana era în stare de ebrietate, etilotestul a indicat 0,18 mg/l alcool în aerul expirat.
16:50
„Dacă vine opoziţia la guvernare, ar însemna să ne întoarcem de unde am pornit, în perioada haosului, în perioada instabilităţii, în perioada când investitorii străini şi locali vor fugi din ţară sau nu vor veni", a declarat Vladimir Cebotari.Fruntașul PDM a precizat că opoziția nu are capacitatea să continue reformele inițiate de PDM și implementate de Guernul Filip.„Partidele de opoziţie au declarat că nu ştiu de unde pot plăti în continuare pensiile care deja sunt stabilite şi majorate de PDM. Ei nu au capacitatea şi soluţii pentru a continua repararea drumurilor, precum şi alte proiecte, cum ar fi apă bună în fiecare gospodărie, dar şi alte proiecte pe care le-am iniţiat şi pentru care PDM are acoperire financiară şi pe care ştie cum să le ducă la bun sfârşit”, a conchis Vladimir Cebotari.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.