Socialistii s-au adunat sa protesteze in fata Comisiei Electorale Centrale

Evzmd.md, 11 februarie 2019 12:45

  Manifestantii au blocat strada Vasile Alecsandri. Acum doua zile, PL a depus o contestatie, cerand excluderea socialistilor din cursa. Liberalii spuneau ca Igor Dodon ar fi primit bani din strainatate si s-ar fi folosit de imaginea personalitatilor din Rusia ca sa faca PR socialistilor. Purtatorul de cuvant al presedentiei ne-a spus ca aceste constatari nu sunt intemeiate.  

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 2 ore
19:00
Dispozitivul exploziv fusese găsit la 4 februarie, îngropat sub un şantier de construcţii aproape de şoseaua de centură pariziană în nordul capitalei franceze, a indicat prefectura poliţiei din Paris într-un comunicat, relatează AFP, citată de Agerpres. Bomba a fost deplasată duminică la sfârşitul dimineţii, iar apoi depusă într-un container pregătit în prealabil, unde a fost detonată sub control. „Operaţiunea de distrugere a bombei #PorteDeLaChapelle s-a desfăşurat fără incidente. Restricţiile instituite au fost ridicate, iar celula de informare a publicului a fost dezactivată”, a anunţat prefectura poliţiei într-un tweet. Două perimetre au fost securizate în jurul şantierului unde a fost găsită bomba şi a locului unde a fost distrusă. Operaţiunea a necesitat „evacuarea unei părţi importante a cartierului Porte de La Chapelle şi numeroase restricţii de circulaţie”, potrivit prefecturii poliţiei. Circa 1.500 de localnici au fost vizaţi în cartierul parizian Porte de La Chapelle şi 300 de persoane în oraşul vecin Saint-Denis, a adăugat prefectura. Rezidenţii evacuaţi au fost cazaţi temporar în sălile de sport ale unor gimnazii din cele două suburbii. Circulaţia feroviară a fost puternic perturbată duminică dimineaţă, la plecare şi la sosire în Gara de Nord a Parisului.   
18:45
Nenumărate studii au demonstrat că vinul roşu, băut cu moderaţie, are beneficii asupra sănătăţii. Cea mai recentă cercetare arată însă că, în afară de creşterea longevităţii, resveratrolul din vinul roşu ajută la prevenirea pierderii auzului. Cercetarea a fost realizată de spitalul Henry Ford, din SUA. Beneficiile vinului roșu Beneficiile pentru sănătate ale vinului roşu sunt date de ingredientele sale. Unul dintre ele se pare că previne pierderea auzului. Potrivit cercetării, în afară de creşterea longevităţii, resveratrolul prezent în vin roşu ajută la prevenirea pierderii auzului. Cercetătorii au expus şobolani la zgomot puternic, oferind unui grup de rozătoare un supliment de resveratrol în prealabil. Rezultatele au fost evidente: şobolanii care nu au primit resveratrolul au prezentat pierderi de auz şi au înregistrat chiar şi deteriorării ale ADN – ului. Pe de altă parte, şobolanii care au primit suplimentul au suferit mai puţine daune cu aproximativ 90%, relatează Prevention. La menţinerea unui sistem auditiv sănătos mai pot contribui peştele, mâncat de cel puţin două ori pe săptămână, merele şi cerealele. Conţinutul de alcool al vinului roşu variază de obicei între 12 şi 15%. Potrivit thehealthsite.com, strugurii sunt plini antioxidanţi, cum ar fi resveratrol, catechine, epicatechină şi proantocianidine. Resveratrolul este prezent în pielea strugurilor şi are beneficii anti-îmbătrânire şi pentru sănătatea inimii. Proantocianidinele pot reduce riscul bolilor cardiace şi, de asemenea, ajută la combaterea daunelor provocate de radicalii liberi. Deşi am auzit de multe ori despre beneficiile vinului roşu, mulţi dintre noi nu ştiu exact cum ne ajută. Polifenolii, antioxidanţii din vin, ajută la prevenirea formării colesterolului. Astfel vinul previne bolile cardiace.
Acum 4 ore
17:45
Sunt „sancţiuni punctuale şi individuale”, au precizat mai multe surse europene pentru AFP, relatează Agerpres. Opt persoane vor avea interdicţie de călătorie în UE, iar eventualele lor active în Uniunea Europeană vor fi îngheţate. Măsura va fi prezentată luni pentru aprobare miniştrilor de externe din ţările membre UE în cursul unei reuniuni la Bruxelles. Potrivit aceloraşi surse, procedurile juridice vor fi apoi lansate şi numele persoanelor sancţionate vor fi ţinute secrete până la publicarea deciziei în jurnalul oficial al UE. „Există o unanimitate pentru a decide să se facă ceva pentru a-i sancţiona pe responsabilii deciziei de a se deschide focul asupra celor trei nave ale marinei ucrainene şi de a le captura echipajele”, a explicat una din surse. 164 de ruşi şi ucraineni, între care mai multe personalităţi apropiate preşedintelui rus Vladimir Putin şi noului „preşedinte” al „republicii” autoproclamate Lugansk, Leonid Pasecinik, şi 44 de entităţi au fost înscrise pe lista neagră a UE după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.
17:30
Capabilităţile reţelei de socializare pentru urmărirea utilizatorilor nu sunt folosite la întregul potenţial decât în situaţii cu totul deosebite, relatează go4it. Chiar şi faţă de reprezentanţi ai autorităţilor, Facebook cedează cu oarecare reticenţă informaţiile colectate despre utilizatori şi în general, administratorii reţelei de socializare sunt evazivi în explicaţiile referitoare la modul de colectare sau folosirea datelor despre aceştia. Însă altfel stau lucrurile dacă se pune problema folosirii acestor informaţii pentru a răspunde unor ameninţări la adresa companiei. Practică bine cunoscută, colaborarea cu reprezentanţi ai organelor de justiţie pentru furnizarea de informaţii private din conturile Facebook nu este singura modalitate prin care utilizatorii reţelei de socializare pot ajunge să fie urmăriţi în mod sistematic. Administratorii Facebook păstrează şi o listă separată cu persoane, evaluate ca reprezentând o ameninţare la adresa companiei. Numit BOLO List, prescurtare de  la „be on the lookout”, grupul include foşti angajaţi Facebook care ar putea dori să se răzbune, dar şi persoane intrate în atenţie prin atitudine ostilă, manifestată prin comentarii negative şi ameninţări la adresa companiei. Potrivit declaraţiilor furnizate de foşti angajaţi care au avut acces la instrumentele Facebook pentru monitorizare, administratorii companiei pot combina datele preluate pe toate serviciile Facebook, aflând adresa IP şi chiar locaţia fizică a persoanelor urmărite. Atunci când situaţia o impune, informaţiile colectate pot fi puse şi la dispoziţia autorităţilor. Aceleaşi surse dezvăluie şi că BOLO list-ul păstrat de Facebook include sute de nume, circumstanţele şi modul în care persoanele ajunse pe această listă fiind decis mai degrabă arbitrar. Spre exemplu, insultarea şefului Facebook, Mark Zuckerberg, sau pătrunderea neautorizată într-unul din sediile companiei poate pune făptaşul pe lista persoanelor urmărite. Deşi nu neagă existenţa unui BOLO list cu persoane neagreate de companie, administratorii Facebook dau asigurări că numele incluse pe această listă sunt aprobate numai după o verificare riguroasă, în urma căreia persoana respectivă este considerată o ameninţare la adresa securităţii fizice a companiei sau angajaţilor Facebook.
Acum 6 ore
16:30
Potrivit MAE român, trupele speciale ale MAI local au acţionat pe baza unor informaţii privind iminenţa comiterii unui act terorist de către membri ai structurilor islamist-radicale susţinătoare ale ISIS. De asemenea, autorităţile Republicii Macedonia de Nord au luat măsuri suplimentare de asigurare a securităţii instituţiilor publice şi în locurile aglomerate. „Pe cale de consecinţă, se recomandă cetăţenilor români să acorde atenţie persoanelor din jur, să manifeste atenţie sporită în zonele aglomerate, în special în centrele comerciale, şi să monitorizeze publicaţiile locale pentru obţinerea informaţiilor actualizate de pe acest spaţiu geografic”, se mai spune în comunicat.
15:15
Acest lucru rezultă din explicația oferită de reprezentanții poliției de frontieră la interdicția aplicată, sâmbătă seara, pentru trei cetățeni moldoveni și doi români de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Unul dintre aceștia este Alina Panico, candidată înscrisă în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din R. Moldova. „Poliția de Frontieră confirmă faptul că pe mijlocul de transport exista un consemn de frontieră, ceea ce a constituit temei de interzicere a intrării acestuia în Republica Moldova”, a declarat Raisa Novițchi, ofițerul de presă al Departamentului Poliției de Frontieră, pentru portalul anticoruptie.md. Novițchi a precizat că persoanele aflate în mijlocul de transport au avut acces de intrare în țară, însă din considerentul că punctul de trecere a frontierei Leușeni este cu statut „rutier” și prin lege se interzice trecerea acestuia „ca pieton”, au fost nevoite să facă cale întoarsă. „Deși printre aceștia se aflau cetățeni moldoveni, iar regula in cauză nu se răsfrânge asupra lor, ei nu au dorit să traverseze frontiera din motiv că unitatea de transport se afla în proprietatea unuia dintre ei, inclusiv șoferul era un conațional. Polițiștii de frontieră le-au recomandat persoanelor să revină ulterior în țară cu un alt mijloc de transport, iar proprietarului vehiculului să ceară informație privind consemnul aplicat de la autoritățile de competență”, a declarat ofițerul de presă de la Poliția de Frontieră. Microbuzul în care se aflau cei cinci tineri este vopsit în culorile tricolorului, iar pe partea laterală este inscripționat numele lui George Simion. Acesta candidează în prezent la alegerile europarlamentare din România, iar mesajul său de campanie „România MARE în Europa” apare pe microbuz. De asemenea, pe mașină este desenată harta României mari. Cei cinci susținători ai lui Simion urmau să ajungă sâmbătă seara la Chișinău pentru a da start campaniei de colectare a semnăturilor pentru susținerea liderului Acțiunea 2012 la alegerile europarlamentare. ”După ce am stat vreo două ore în vamă, am făcut cale întoarsă. De noi s-a apropiat un bărbat îmbrăcat în haine civile și ne-a propus să trecem cu alt mijloc de transport. Tot el ne-a spus că legea îi permite să nu ne ofere explicații. Suntem nedumeriți cu ce i-a deranjat de această dată microbuzul, după ce anterior am fost cu el de câteva ori în Republica Moldova”, ne-a declarat Cristina Jalbă, una din persoanele oprite ieri la vama Leușeni. În octombrie 2018, liderul mișcării unioniste Acțiunea 2012, George Simion, a fost expulzat din Republicat Moldova și a fost declarat de autorităţi persona non grata pentru o perioadă de cinci ani. Un grup de reprezentanți ai Platformei Acțiunea 2012 au protestat sâmbătă seara în fața Ambasadei Republicii Moldova la București în legătură cu incidentul de la Vama Leușeni.
Acum 8 ore
14:15
Per total, cercetătorii au găsit că persoanele religioase tind să fie mai fericite, deşi nu sunt neapărat mai sănătoase, relatează Daily Mail, citat de Descoperă. Astfel, deşi legătura dintre religie şi sănătate nu a fost clară, descoperirile indică faptul că fericirea mărturisită în chestionare este mai mare la cei religioşi. Studiul a împărţit participarea religioasă în trei categorii: religioşii practicanţi (participarea regulată la activităţi religioase), religioşii nepracticanţi (frecventează rar serviciile religioase) şi cei nereligioşi (care nu se identifică cu nicio religie). Mai mult de o treime dintre religioşii practicanţi adulţi din SUA (36%) s-au descris ca fiind „foarte fericiţi”, comparativ cu doar un sfert din celelalte două categorii. Într-un alt exemplu, 45% dintre religioşii practicanţi din Australia s-au declarat foarte fericiţi, în timp ce doar 32% dintre cei nepracticanţi şi 33% dintre cei fără religie s-au declarat aşa. „Nu există ţară în care datele să arate că practicanţii sunt semnificativ mai puţin fericiţi decât ceilalţi (deşi în multe ţări nu există mari diferenţe între religioşii practicanţi şi restul)”, au afirmat cercetătorii. De asemenea, oamenii religioşi tind să aibă un stil de viaţă mai sănătos, fumând şi consumând alcool mai puţin decât persoanele care se încadrează în celelalte două categorii. Dar nu înseamnă că, per total, au o sănătate mai bună.  Descoperirile fac parte dintr-un volum din ce în ce mai mare de cercetări care sugerează că participarea religioasă are un efect pozitiv asupra celor care o desfăşoară.
13:00
La lucrările reuniunii sunt așteptați să participe reprezentați ai Guvernului României, în frunte cu premierul Viorica Dăncilă. Lucrările CALM vor include subiecte legate de activitatea curentă a asociației, propuneri legislative menite să îmbunătățească activitatea de la nivelul comunelor, conferirea titlului, certificatului, plachetei și diplomei de excelență „Primar de 4 stele”, care se acordă primarilor comunelor din România, ca răsplată a meritelor importante și în semn de apreciere deosebită pentru alegerea de patru ori în această funcție.    
Acum 12 ore
12:00
Reghina Apostolova și-a început cariera în 1968 în calitate de instructor de pionieri la Școala rusă nr.14 din Chișinău, actualmente liceul rus „Natalia Gheorghiu”. După absolvirea studiilor, este angajată în calitate de profesoară de geografie, iar în 1981 este avansată la funcția de director-adjunct al școlii. La 8 iulie 1985, este desemnată în funcția de directoare a Liceului „Natalia Gheorghiu”, funcție pe care o deține până la 20 februarie 2007, fiind numită în funcția de pretor al sectorului Râșcani al Capitalei. Înainte de a fi numită în funcția de pretor, Reghina Apostolova a fost timp de 8 ani consilier municipal în Chișinău, fiind aleasă pe listele Partidului Comuniștilor. În 2007, președintele Vladimir Voronin, o decorează pe Apostolova cu ordinul Gloria Muncii. Apostolova se află în funcția de pretor timp de opt luni, după care revine la Liceul „Natalia Gheorghiu” şi activează în calitate de profesoară. În 2015, când Ilan Șor câștigă funcția de primar al orașului Orhei, Reghina Apostolova este numită viceprimară a orașului Orhei, responsabilă de domeniul construcții și infrastructură. Apostolova mai deține și funcția de preşedinte al Organizaţiei de Veterani a Partidului „Șor”, potrvit anticoruptie.md. În 2018 a fost candidata Partidului „Șor” la alegerile pentru funcția de primar al municipiului Chișinău, dar a fost exclusă din competiția electorală pe motiv că ar fi fost finanțată din surse externe.  Conform declarației depusă de Apostolova la CEC, în perioada anilor 2017-2018, candidata a avut venituri salariale de 147 mii 121 lei și 89,6 mi de lei din pensii. Totodată, în calitate de victimă a represiunilor politice ,Apostolova a beneficiat și de îndemnizații în sumă de 4800 lei de la Casa Națională a Asigurărilor Sociale. Candidata lui Șor mai raportează în proprietate și jumătate dintr-un apartament cu suprafața de 93.7 metri pătrați, valoarea căruia este de 541.395 lei. În declarațiile de avere pentru 2016 și 2017, Apostolova indică un apartament de 53 metri pătrați, evaluat la 300 de mii de lei.  Raportul Kroll: „Am luat un credit. În țara noastră e permis acest lucru" Numele Reghinei Apostolova apare în primul raport Kroll în lista de persoane private care, în 2013, au cumpărat acţiuni de la Banca Socială și Unibank, pe bani împrumutați de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank. Banca ABLV din Riga, Letonia este considerată a fi una dintre cele trei instituții bancare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova care au ajuns să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard de euro. Într-o dezbatere de la postul de televiziune PRO TV Chișinău, Reghina Apostolova a declarat că a rambursat toate creditele și că nu are probleme cu legea. „Da, cu adevărat am fost un mic acționar al Unibank. Am luat un credit. În țara noastră e permis acest lucru. Am returnat totul. Nu am probleme cu legea și justiția”, a declarat Apostolova.  Fiind întrebată cum a obținut acești bani, candidata din partea Partidului „ȘOR” a evitat să răspundă. Lipsa de transparenţă la primăria Orhei  Din 2015, Primăria Orhei nu a prezentat niciun raport de activitate şi nu a informat publicul despre rezultatele auditelor interne, nu a publicat pe pagină web nicio Declaraţie de bună guvernare. Timp de 3 ani (iulie 2015 - mai 2018), la rubrica „Achiziţii publice” pe pagina web oficială a Primăriei Orhei au fost publicate doar opt informaţii, dintre care doar șase privitor la achiziţiile publice, potrivit constatărilor raportului de monitorizare a achizițiilor publice de la Orhei, care a fost realizat în cadrul proiectului "Promovarea dezvoltării locale durabile prin utilizarea transparentă a banilor publici", implementat de IDIS-Viitorul.  Autorii au constatat că primul plan de achiziţii a fost publicat pe pagina web a Primăriei Orhei abia pe data de 15 ma2018, după ce 80% din achiziţiile planificate pentru anul 2018 au fost deja realizate. Cele mai mari trei contracte de achiziție publică atribuite de Primăria Orhei, sunt: -1.997.721,00 lei pentru „Servicii de deservire și întreținere a spațiilor verzi în municipiul anul 2018” (Pe pagina web a AC, Primăria Orhei, nu exista vreun document sau vreo informaţie privind respectiva procedură de achiziţie) -3.427.679,02 lei pentru “Lucrări de extindere a iluminatului public în mun. Orhei” (fără ca publicul să aibă acces la informaţii concrete şi relevante despre această tranzacţie, este imposibil de urmărit cum, unde şi dacă lucrările de cca 3,5 milioane lei au fost efectuate) Cele trei achiziții, în sumă totală de 12.303.230 lei, constituie a şasea parte din totalul cheltuielilor de 72.775.400 lei, planificate în bugetul local pentru 2018, aprobat la sfârșitul anului 2017.
11:15
Vibraţia zilei este 8 şi ar fi bine să nu cheltuim toţi banii din cont. (VĂRSĂTOR) O să intraţi şi în banii de facturi dacă ai voştri, în special copiii or să vrea să se dea cu schiurile sau cu patinele la munte. Poate or să vă dea întâlnire nişte persoane cu care nu rezonaţi pe mai toate registrele şi o să amânaţi întrevederea cu unii dintre ei, ca să vă menajaţi. (PEŞTI) Un mesaj cu vorbe alese o să vă convingă să ieşiţi la o întâlnire şi până să vă îndrăgostiţi - lulea - n-o să fie decât un pas. O stare bună, cu energie, entuziasm, o să ieşiţi pe-afară, mai faceţi şi un shopping şi vă mai luaţi câte ceva care să vă binedispună. (BERBEC) Puteţi face o plimbare în afara oraşului vostru şi să revedeţi nişte prieteni cu care -aveti multe în comun, să vă simţiţi bine. O să tot cheltuiţi bani, dar n-aveţi de gând să va-nchideți în casă numai ca să faceţi o economie pentru că vreţi să vă aerisiţi şi să vedeţi lume pe-afară. (TAUR) O să dați curs invitaţiei la un eveniment de grup, poate practicaţi un sport, sau aveţi alt gen de activităţi revigorante. Se poate să vă caute cineva din afara ţării, poate aranjaţi să vă duceţi şi voi acolo, la un moment dat, într-o vacanţă dacă aveţi şi ceva bani de buzunar. (GEMENI) Vă duceţi la un film, la un spectacol, poate e ceva special şi care are legătură şi cu voi. E un moment bun să reparaţi o relaţie care s-a deteriorat în timp, aşa, şi o să ajungeţi şi la căsătorie pentru că e an bun de mariaj până în decembrie. (RAC) O să ieşiţi pe la evenimente şi chiar o să păstraţi încă o vreme bunul obicei să vedeţi ce se-ntâmplă în societate şi o să vă placă. Poate găsiţi ceva gustos şi-i chemaţi pe ai voştri la un prânz cu familionul c-aveţi nevoie de prezenţa lor, să întăriţi legăturile cu membrii familiei. (LEU) Se poate să vă duceţi la schi, sau altundeva şi să fie cu descărcare de adrenalină, ca să vă eliberaţi de stres. E posibil să vă duceți la o zi aniversară şi să mai adăugaţi în lista de prieteni nişte nume, şi-o să vă tot vedeţi cu aceşti oameni de-aici înainte. (FECIOARĂ) E cineva care vrea să reaprindă flacăra iubirii şi se pare c-o să vă prindă într-un moment propice. O să fiţi ceva mai activi în grupul de prieteni şi o să ţineţi pasul cu ieşirile în lume, poate plecaţi într-o escapadă turistică de-o zi, la muine, la zăpadă. (BALANŢA) Poate-aveți de făcut un anunţ, de sărbătorit ceva şi-i chemaţi la o cafea, un fursec pe prieteni şi pe rudele apropiate. Poate le pregătiţi celor mici un miniparty, sau îi duceţi la locul de joacă preferat, la munte, la schi, la săniuş, poate şi în parc, numai să se joace. (SCORPION) Relaţia cu partenerul de cuplu e vijelioasă şi e bine să chemaţi spiritele ca să nu se işte vreo ceartă din senin. Preocupările de grup cu colegi, prieteni or să vă prindă bine c-o să rupeţi monotonia, o să faceţi lucrurile de care se vor bucura cei din jur, c-aveţi multe de oferit. (SĂGETĂTOR) O să vă descurcaţi cu banii dacă apre vreo ocazie specială să plecaţi pe undeva la distracţie şi să-i luaţi şi pe copii. Se poate să plecaţi şi cu trenul la munte, la schi, sau ca să le faceţi o vizita unor prieteni şi să vă-ntoarceţi la noapte, sau mâine dimineaţă. (CAPRICORN) Poate daţi o raită pe la magazine, poate mai prindeţi nişte reduceri să aduceţi un plus de culoare înfăţişării. Poate sunteţi implicaţi într-un program, de timp liber, şi o să vă mai dezmorţiţi un pic după încordarea de la serviciu, vă oferiţi un timp de respiro.    
11:00
Polițiștii de frontieră le-au dat celor cinci persoane o interdicție pentru 24 de ore de a intra în Republica Moldova, invocând consemn la frontieră. Alina Panico, una dintre persoanele reținute, a precizat pentru portalul anticoruptie.md că nu le-a fost oferită nicio expicație. „Noi mergeam la Chișinău, unde urma să ne întâlnim cu mai mulți unioniști pentru a da start campaniei de colectare a semnăturlor pentru susținerea candidatului George Simion la alegerile europarlamentare din mai 2019. În Republica Moldova sunt peste 700.000 de persoane care dețin cetățenia română”, ne-a comunicat Panico. Tânăra a precizat că se deplasau cu o mașină pe care era scris numele lui George Simion și a cerut să i se permită să plece cu alt transport, însă nu i s-a permis. „Este un abuz. Dar dacă era o urgență? Dacă li se întâmpla ceva apropiaților mei? Candidez pe lista Partidului Democrația Acasă în Circumscripția Națională. Trebuie să mă întâlnesc cu alegătorii, cetățeni ai Republicii Moldova. Pe vameși nu i-a convins nici legitimația de candidat”, a declarat Alina Panico. În octombrie 2018, liderul Mișcării Unioniste „Acțiunea 2012”, George Simion, a fost expulzat din Republica Moldova și declarat persona non grata pentru o perioadă de cinci ani. Până la expulzare, Simion a moderat o emisiune la postul de televiziune TV 10. Alina Panico a lucrat prezentatoare la aceeași televiziune, de unde a fost concediată cu scandal la 27 septembrie 2018, după ce a difuzat în seara de 26 seprembrie o  știre despre mesajul critic al unui europarlamentar la adresa autorităților de la Chișinău. În semn de solidaritate cu Panico, mai mulți jurnaliști au demisionat la TV 10.
11:00
Pe de altă parte, pe listele PSRM figurează şi persoane care nu au raportat nicio casă și niciun apartament. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au analizat și vă prezintă topul celor mai bogați și al celor mai săraci membri ai PSRM ce vor să ajungă în viitorul Legislativ, scrie anticoruptie.md Deputații cu mai multe locuințe Foto: zdg.md 22 din cei 55 de candidați ai PSRM în circumscripția națională se pot lăuda cu averi impunătoare, mai multe case sau apartamente fiind trecute pe numele lor. Unul dintre cei mai înstăriți candidați în lista PSRM este deputatul Vladimir Țurcan, numărul 20 în buletinul de vot și candidatul socialiștilor în circumscripția Cantemir. Acesta declară în actul prezentat la Comisia Electorală Centrală o casă de locuit de 363,9 metri pătrați, evaluată la 2,2 milioane de lei, precum și trei apartamente, cu suprafața de 80, 94,5 și 103,5 metri pătrați, estimate la 260, 400 și 662 de mii de lei. Toate cele patru imobile îi revin familiei Țurcan prin contracte translative de posesie și de folosință. Socialistul a mai trecut pe hârtie două terenuri, de doi și șase ari, care i-au revenit prin contracte de schimb, în 2001. Valoarea totală a celor două loturi se ridică la 736 de mii de lei. Vladimir Țurcan a mai raportat un automobile de model Lexus, cumpărat în 2016 cu 10 mii de euro. în ultimii doi ani, în bugetul familiei socialistului au intrat 575 de mii de lei, din salariu și pensii. Alla Pilipețcaia, președinta organizației teritoriale a PRSM în raionul Soroca și directoarea companiei Debut-Sor SRL din Soroca, specializată în producerea mezelurilor, va lupta pentru fotoliul de deputat de pe poziția a noua în lista de partid. Tot ea este candidata socialiștilor în circumscripția nr. 7, Soroca. Conform declarației de avere prezentate la CEC, deține o casă de locuit cu suprafața de 372,5 metri pătrați și tocmai cinci alte spații locative, fără a menționa despre ce fel de spații anume este vorba. Suprafața acestora variază între 21,5 și 83,8 metri pătrați. Socialista mai are în proprietate două loturi intravilane de doi, respectiv 20 de ari. Valoarea totală a imobilelor se cifrează la aproape două milioane de lei. Împreună cu soțul său care activează la Inspectoratul de Poliție din Soroca, Alla Pilipețcaia a încasat în ultimii doi ani circa 359 de mii de lei și alte 63 de mii din pensii și indemnizații. În același timp, 516 mii de lei au ajuns în bugetul familiei socialistei de la Soroca sub formă de dividende de la firma Debut-Sor, pe care a fondat-o. Și la casă, și la bloc Fiodor Gagauz. Foto: Gagauz Media Pe poziția a 30-a în lista PSRM pentru circumscripția națională și pe poziția a doua în buletinul de vot în circumscripția Ceadîr-Lunga se regăsește deputatul Fiodor Gagauz, care se poate lăuda cu o casă de locuit de 136,9 metri pătrați și tocmai trei apartamente. Primul are 101,2 metri pătrați și a fost achiziționat în 2006 cu 566 de mii de lei, al doilea, cu supratața de 45,3 metri pătrați, a fost cumpărat un an mai târziu cu 22.655 de euro, iar cel de-al treilea, cel mai mare, de 133,3 metri pătrați, evaluat la 820 de mii de lei, a intrat în proprietatea lui Gagauz în 2008. Deși nu raportează niciun automobil, socialistul a indicat în declarația de avere și două garaje de 18 metri pătrați, în care deține diferite cote-părți. În bugetul familiei Gagauz pe parcursul ultimilor doi ani au intrat 595 de mii de lei, din salarii, indemnizații, pensii și vânzarea unui autoturism. Patru imobile locative au fost raportate de către socialista Lidia Onu, numărul 44 în lista PSRM și președintă a organizației teritoriale Ialoveni a formațiunii politice. Femeia candidează pentru un mandat de parlamentar și în circumscripția uninominală nr. 22, Ialoveni. Pe numele ei și al soțului sunt trecute două case de locuit, cu suprafața de 109,7, respectiv 141,6 metri pătrați, și două apartamente, de 22,5 și 121,1 metri pătrați. Valoarea totală a locuințelor se cifrează la circa un milion de lei.  Ea a mai raportat un teren intravilan, 10 loturi arabile și două automobile estimate cumulativ la doar 20 de mii de lei. Lidia Onu declară venituri de 132 de mii de lei din salariul său și al soțului, indemnizațiile de consilier și din vânzarea unui bun. Alesul local în Consiliul Municipal Chișinău, Serghei Basiuc-Brînzei, care se regăsește pe poziția 45 în lista PSRM pentru circumscripția națională, are în proprietate două terenuri, o casă de locuit de 253,9 metri pătrați și două apartamente, cu suprafața de 57,5, respectiv 64,4 metri pătrați. Cel de-al doilea apartament i-a revenit printr-un contract de donație. Valoarea totală a imobilelor se ridică la aproape două milioane de lei. În ultimii doi ani, socialistul și-a cumpărat și două automobile, pentru care a scos din buzunar 8,5 mii de dolari, în timp ce veniturile acestuia pentru 2017-2018 se cifrează la 436 de mii de lei. Alexandr Usatîi, alături de Zinaida Greceanîi, în ziua desemnării în calitate de candidat în circumscripția nr. 9, Bălți. Foto: socialistii.md Consilierul municipal de la Bălți, Alexandr Usatîi, nr. 32 în lista de partid a socialiștilor, dar și candidatul formațiunii în circumscripția nr. 9, Bălți, este proprietarul a cinci imobile. Acesta deține o cotă parte de 1/5 dintr-o casă de 317,6 metri pătrați, evaluată la 5,4 milioane de lei, aceeași cotă parte dintr-o construcție de 51 de metri pătrați și tot o cincime dintr-un apartament de 52,8 metri pătrați, evaluat la 137 de mii de lei. În 2012, Usatîi și-a cumpărat și un garaj, pentru care a achitat aproape 32 de mii de lei, iar anul trecut și-a mai luat un apartament de 44,5 metri pătrați, estimat la 106 mii de lei. Candidatul la funcția de deputat mai deține două automobile. Precizăm că în ultimii doi ani, Usatîi a înregistrat venituri oficiale în mărime de 244 de mii de lei. Și deputatul Radu Mudreac, numărul 18 în lista Partidului Socialiștilor, trăiește pe picior larg. În 2011 acesta a cumpărat un apartament de 103,8 metri pătrați și un garaj de 20,9 metri pătrați, pentru care a achitat 738 de mii de lei. Șase ani mai târziu el a cumpărat un teren intravilan de șase ari contra a 35 de mii de euro. Anul trecut el a semnat actul de recepție finală a unei case de locuit de 200,2 metri pătrați, care a fost evaluată la aproape un milion de lei. Din 2012 Mudreac conduce o Toyota Land Cruiser, cumpărată cu 600 de mii de lei. Trăiește pe picior larg și militarul Victor Gaiciuc, despre care presa a scris că e un apropiat al lui Igor Dodon. Acesta figurează sub numărul opt în lista socialiștilor pentru circumscripția națională. Din 2006, Gaiciuc este proprietarul unui apartament de 73,4 metri pătrați. Un an mai târziu el și-a cumpărat și un garaj pentru care a achitat 4.700 de euro. În 2008 el a primit ca donație un apartament de 130,5 metri pătrați, a cărui valoare ar fi de doar 67 de mii de lei, conform declarației de avere. Anul trecut Gaiciuc a moștenit o casă de locuit de 117,3 metri pătrați, cu tot cu beci și terenul pe care e amplasat imobilul. Familia Gaiciuc mai deține și alte șapte loturi de pământ, evaluate la circa 320 de mii de lei. În garajul socialistului sunt parcate două automobile – un Mercedes cumpărat în 2009 cu 9.700 de euro și o Toyota, achiziționată în 2016 contra a 325 de mii de lei. Veniturile lui Gaiciuc în ultimii doi ani au ajuns la 2,2 milioane de lei, la care se adaugă o dobândă de 2.800 de dolari din depozitele în mărime de 20 de mii de dolari și 10 mii de euro la bancă.   Bogdat Țîrdea. Foto: unimedia.info Svetlana Popa, numărul 49 în lista PSRM pentru circumscripția națională și candidata partidului în circumscripția nr. 32, Chișinău, dar și deputații Ghenadi Mitriuc și Bogdat Țîrdea, la fel au declarat câte o casă și câte un apartament. Mitriuc a trecut pe hârtie o casă de locuit de 133,2 metri pătrați, un garaj, un spațiu comercial și o construcție. O altă construcție și un apartament de 48,3 metri pătrați i-au fost donate. Socialistul deține și șapte automobile, ale căror valoare indicată variază între 10 mii și 35 de mii de lei. Bogdat Țîrdea a raportat în declarația de avere șase ari de pământ, cumpărați în 2017, pe care e amplasată o casă de locuit de 93 de metri pătrați. Imobilul îi aparține în proporție de 2/3. Politicianul mai avea în proprietate, din 2014, un apartament de 67 de metri pătrați. Valoarea totală a imobilelor deținute de Țîrdea e de aproape un milion de lei. Deputatul este proprietarul și a două automobile, estimate cumulativ la 45.500 de euro. Svetlana Popa are în proprietate o casă de locuit de 86,2 metri pătrați, un apartament de 120,1 metri pătrați, un garaj și o construcție. Pe numele ei sunt înregistrate șase loturi arabile. În garajul socialistei este parcată o Toyota Prado în valoare de 26 de mii de dolari. Proprietarii a două și mai multe apartamente Nicolae Pascaru, numărul 36 în lista de partid și candidatul PSRM în circumscripția Răzeni, are tocmai patru apartamente. Primul, cu suprafața de 98,4 metri pătrați, l-a achiziționat în 2011 contra a 663 de mii de lei. Altele trei, de 61,1, 14,9 și 13 metri pătrați, le-a moștenit în 2012. El nu a indicat cât valorează locuințele. În 2017, Pascaru a devenit proprietarul unei construcții nefinalizate de 150 de metri pătrați, al cărei preț nu-l indică în declarația de avere. Acesta mai deține șase terenuri extravilane și două loturi intravilane, precum și două automobile – un BMW X3, estimat la doar 10 mii de lei, și un Mitsubishi Outlander, evaluat la cinci mii de euro. Salariul pentru ultimii doi ani raportat de Nicolae Pascaru este de 108 mii de lei. Alte 10 mii de dolari au intrat în bugetul familiei socialistului din remitențe. Și consiliera în cadrul Secretariatului Parlamentului, Ala Ursu-Antoci, o duce bine. Peseremista a declarat trei apartamente în proprietate. Primul, cu suprafața de 32 de metri pătrați, valorează 10 mii de dolari, al doilea, de 77 de metri pătrați, evaluat la 400 de mii de lei, i-a revenit soțului său prin testament și aparține familiei în proporție de 50 la sută, iar al treilea, cu suprafața de 80 de metri pătrați, a fost cumpărat în 2011 cu 102 mii de euro. Candidata socialistă mai deține un teren intravilan de 80 de ari, estimat la 200 de mii de lei și o mașină marca Honda CRV, pe care a cumpărat-o nou-nouță în 2009 contra sumei de 26 de mii de euro. Veniturile Alei Ursu-Antoci în ultimii doi ani au constituit 204 mii de lei. Vasile Bolea. Foto: Facebook.com Și deputații Vasile Bolea și Adrian Lebedinschi, conform declarațiilor de avere prezentate la CEC, au câte trei apartamente. Din 2003 Bolea este proprietarul unui apartament de 43,8 metri pătrați și al unei treimi dintr-un apartament de 52,7 metri pătrați. Anul trecut parlamentarul s-a împrumutat cu 25 de mii de euro și a investit 790 de mii de lei într-un al treilea apartament, cu suprafața de 56,5 metri pătrați. Bolea mai are două mașini cu o valoare totală de 100 de mii de lei. Adrian Lebedinschi are trei locuințe la bloc, de 67,3, 48,2 și 51,8 respectiv. El mai este și proprietarul a două terenuri extravilane și al unui lot intravilan, iar la capitolul bunuri mobile a declarat două autoturisme, în valoare de nouă mii de dolari și șase mii de euro. Alți șapte candidați socialiști la funcția de deputat în circumscripția națională dețin câte două apartamente. Este vorba despre deputatul Petru Corduneanu, care are două locuințe de 165,2 respectiv 74 de metri pătrați, cu o valoare totală de 1,6 milioane de lei; parlamentara Alla Dolință, proprietară a două apartamente de 64,9 respectiv 155,4 metri pătrați; Adrian Albu, consilier în cadrul Secretariatului Legislativului, care deține un apartament de 41,8 metri pătrați, cumpărat cu 28 de mii de euro și un altul de 78,4 metri pătrați, estimat la 429 de mii de lei; deputatul Corneliu Furculiță, deținător al două locuințe la bloc – de 67,3 și de 50,7 metri pătrați; parlamentarul Anatolie Labuneț, care are în proprietate un apartament de 53 de metri pătrați, unul de 69,1 metri pătrați și o vilă; deputatul Oleg Lipskii, care, având un apartament de 67,4 metri pătrați, în 2018 a mai moștenit unul, de 71,9 metri pătrați; și Adela Raileanu, directoarea postului NTV Moldova, proprietara unui apartament de 46,1 metri pătrați, și a unui altuia, de 67,4 metri pătrați. Socialiștii fără locuințe Nichita Țurcan. Foto: Facebook.com Fiecare al șaselea candidat socialist pe lista de partid susține, în declarația de avere pentru ultimii doi ani, că nu are un apartament sau o casă. Topul socialiștilor cu cea mai modestă avere declarată e condus de Nichita Țurcan, șef al centrului informațional al PSRM. Oficial el nu are nici casă, nici mașină, iar în doi ani a adunat doar 86 de mii de lei, ceea ce înseamnă circa 3.600 de lei pe lună. Nu are casă și mașină nici Olga Rață, contabilă-șef la Partidul Socialiștilor. Veniturile acesteia pentru doi ani se cifrează la 123 de mii de lei. Chiar dacă nu are automobil, ea deține un garaj. Teodora Vanghelii, consilieră în cadrul Secretariatului Parlamentului, care a adunat în ultimii doi ani 226 de mii de lei, tot nu are casă și mașină. În schimb, ea raportează un apartament pe care îl are în comodat. Deputatul Vladimir Odnostalco de asemenea nu deține nicio locuință și niciun automobil. În ultimii doi ani parlamentarul a adunat jumătate de milion de lei din salariu și indemnizații. Printre socialiștii fără case, dar care dețin un automobil se numără deputatul Grigore Novac (venituri pentru doi ani – 554 de mii de lei), care are un automobil de model Volvo XC 90 estimat la 113 mii de lei; Alexandr Suhodolski, vicepreședintele Adunării Populare din Găgăuzia (venituri de 405 mii de lei în 2017-2018), care conduce prin mandat un Mercedes; și consilierul municipal Gaik Vartanean (venituri pentru doi ani – 34 de mii de lei), proprietarul unei Kia, estimate la 10 mii de lei, și al unui Renault Megan, cumpărat în 2018 cu șase mii de euro.
Ieri
20:00
Agenţia de presă RIA Novosti a relatat că 21 de oameni s-ar afla sub dărâmături, în timp ce Interfax notează că mai multe etaje ale clădirii s-au prăbuşit în timpul unor lucrări de renovare, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.
20:00
Cercetătorii conduşi de Ben Gold, doctorand la Montreal Neurological Institute and Hospital din cadrul McGill University, au pus 20 de voluntari la un experiment. Fiecare participant a ales o culoare, apoi o direcţie. Fiecare alegere a venit cu o anumită probabilitate de un acord muzical plăcut sau un acord neplăcut. Cu timpul, participanţii au învăţat ce alegeri duc mai probabil la note muzicale plăcute sau neplăcute, relatează Medical Xpress, citat de Descoperă.  Testul a fost făcut pentru a crea o aşteptare a satisfacţiei sau a lipsei de satisfacţie muzicale. Subiecţii au efectuat sarcinile în timp ce activitatea cerebrală era măsurată cu RMN-ul. Folosind un algoritm, cercetătorii au determinat că eroarea de prezicere pentru fiecare alegere - diferenţa dintre o recompensă aşteptată şi recompansa primită. Au comparat aceste date cu cele obţinute cu RMN-ul, găsind că erorile de predicţie se corelau cu activitatea din nucleus accumbens, o regiune a creierului care se activează când individul ascultă muzică plăcută. „Studiul adaugă înţelegerii noastre cu privire la modul în care stimulii abstracţi precum muzica activează centrii plăcerii din creierele noastre”, a precizat Gold. „Rezultatele demonstrează că evenimentele muzicale pot obţine erori de prezicere precum cele observate pentru recompense concrete precum mâncare sau bani, iar aceste semnale susţin învăţatul”, a adăugat cercetătorul.  
19:00
„Nimeni nu pregăteşte mai bine jamon-ul ca Spania, iar cel propus de Cinco Jotas este cu adevărat special”, a declarat maestrul bucătarul austriac, chef Wolfgang Puck, care de 25 de ani se ocupă de meniul evenimentului, relatează efe, citată de Agerpres. „Este absolut perfect. Invitaţii se vor simţi ca în cel mai bun restaurant din Spania. Este un cadou. Este prima oară când îl aducem de la această firmă, dar nu va fi şi ultima”, a asigurat el. În 2011, Academia de Arte şi Ştiinţe Cinematografice a cheltuit 54.000 de dolari pe 90 de jamboane întregi de la o altă marcă spaniolă. Academia a precizat că sunt pregătite cinci jamboane întregi disponibile pentru cei 1.500 de invitaţi de la petrecere, deşi María Castro, responsabila cu comunicaţiile a firmei Cinco Jotas, a subliniat că au fost aduse în total zece, pentru a suplimenta eventuala cerere. Jamon-ul va fi servit pe mici platouri alături de alte opţiuni, precum conopidă caramelizată, stafide aurii, caju, migdale, pere asiatice, salată de grapfruit, brânză burrata şi frunze de rucola. Vor fi serviţi şi 7,5 litri de vin desert Pedro Ximénez, potrivit Academiei. Vinurile obţinute din soiul de struguri din care este făcut (Pedro Ximenez) sunt folosite pentru a îndulci sherry-urile spaniole şi sunt rar scoase pe piaţa comercială. Ca platouri calde sunt propuse clasicul meniu Puck cu cartof copt umplut cu caviar, plăcintă de pui cu trufe negre, muşchi de vită wagyu (sunt pregătite 240 de kilograme) şi o amplă gamă de sushi, stridii, fructe de mare şi deserturi delicioase. Nu vor lipsi nici platourile tradiţionale cu pizza artizanală (400) şi deja clasicile figurine din ciocolată reprezentând silueta „unchiului Oscar” (6.500). 
18:00
Descoperirea a avut loc în situl arheologic Mata Indio, din provincia Lambayeque (nord-vest), a precizat arheologul Luis Chero, care conduce muzeul Huaca Rajada-Sipan, relatează efe, citată de Agerpres. Camera funerară, „o arhitectură unică în genul său”, relevă, în opinia lui, importanţa defunctului precum şi prezenţa cochiliei de Spondylus (o moluscă marină), ofrandă de prestigiu în acea epocă incaşă (secolele XII-XVI). Locul mai fusese vizitat în trecut, dar nu de cercetători, ci mai degrabă de căutătorii de comori. Cu toate acestea, arheologii au găsit şi câteva obiecte, precum vase şi oale tipice incaşilor, precum şi nişa unui alcov. Aceste descoperiri „demonstrează maiestuozitatea şi importanţa sitului”, a subliniat Luis Chero. Situl se află la aproximativ 2.000 km de Cuzco, capitala Imperiului Inca, cu o suprafaţă vastă care se întindea din sudul Columbiei până în Chile. 
17:45
Șeful statului român participă la eveniment în calitate de preşedinte al ţării care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Mesajul lui vine, de asemenea, în contextul în care Rusia a cerut Statelor Unite să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu pe care îl vede ca o ameninţare, relatează DIGI24. „Nu putem ignora provocările cu care ne confruntăm pe Flancul Estic. În timp ce UE își pune în aplicare deciziile cu privire la sancțiuni - și ar trebui să continue să o facă cu strictețe - este nevoie ca NATO să își întărească în continuare postura de descurajare și apărare pe acest Flanc. De aceea România sprijină ferm o coeziune crescută pe Flancul Estic, între nordul și sudul acestuia.  (...) Un reper al președinției noastre la Consiliul Uniunii Europene va fi Summitul informal de la Sibiu, din data de 9 mai.  Acest summit va reprezenta un bun prilej să transmitem un mesaj de unitate, de angajament pro-european și să proiectăm o perspectivă pozitivă pentru viitorul Uniunii Europene”, le-a spus Klaus Iohannis participanților la Conferința de securitate de la München.  
17:00
Elena Hrenova a deținut în perioada 2011–2014 funcția de consilieră din partea PCRM în Consiliul Municipal Chișinău. În 2014 a aderat la Partidul Socialiștilor și a obținut funcția de deputat în urma alegerilor din 30 noiembrie același an. Este președinta Asociației Obștești „Societatea Protecției Invalizilor și Veteranilor ECHITATE”, relatează anticoruptie.md. În campanie din 2009, a donat pentru PCRM 10.000 de lei. În 2011, a continuat să sprijine partidul, donând  20.000 de lei pentru campania electorală la alegerile locale. În declarația de venit depusă la Comisia Electorală Centrală pentru anul 2013, consiliera comunistă a declarat că a avut venituri din partea Consiliului Municipal Chișinău, fără a preciza valoarea acestora. Doar la secțiunea imobile a indicat două apartamente, primul de 43 de metri pătrați, dobândit în 2002, și cel de-al doilea de 46 de metri pătrați, procurat în 1999. Aleasa locală a evitat să precizeze valoarea celor două locuințe. La secțiunea obligațiuni, a indicat 220 de acțiuni la „Asito-Invest”, precizând că nu a avut niciun venit din 1995. În 2014, când a ajuns în Parlament, a indicat în 2014 un venit de 17.000 de lei din indemnizații de consilieră din partea Consiliului Municipal Chișinău. Legislatoarea a mai trecut alte imobile decât în 2013 – un apartament cu suprafața de 17 metri pătrați deținut în coproprietate și dobândit în 2014 și altul de 24 de metri pătrați dobândit în 2002 – fără a preciza ce a făcut cu cele menționate cu un an înainte. La aceeași secțiune, deputata a trecut o casă de locuit cu suprafața de 43 de metri pătrați. Site-ul avere.md a confirmat că, în 2013, 2014 şi 2016, ea a prezentat informaţii eronate despre suprafaţa şi anul dobândirii imobilelor deţinute şi nu a declarat valoarea acestora. Donații pentru PSRM în 2014 Deși a indicat venituri modeste în decursul a doi ani, conform rapoartelor financiare depuse la Comisia Electorală Centrală, Elena Hrenova a donat pentru noua sa formațiune politică, PSRM, în campania electorală pentru alegerile din 2014, 153.700 de lei ca președintă a Societății PDIV„Echitate”. După ce a făcut aceste declarații de venit, legislatoarea a intrat în „Topul demnitarilor publici care au donat mai mult decât au câştigat” realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă. Diferența dintre veniturile declarate și donațiile pe care le-a făcut pentru PSRM a constituit 136.700 de lei. Pentru 2015, conform declarației pe venit, venitul încasat de Hrenova de la Parlament a constituit 1.405.545 de lei! JURNAL de Chișinău încercat să afle dacă această sumă este adevărată, însă Hrenova nu a vrut să vorbească. În același timp, avere.md arată că venitul deputatei în 2015 a fost, de fapt, 199.130 de lei. În același an, la secțiunea imobile, socialista a declarat trei apartamente: unul de 24 de metri pătrați, cu valoarea de 130.000 de lei, și altul de 43 metri pătrați, estimat la 252.000 de lei, ambele procurate în 2002. A treia locuință cu suprafața de 17 metri pătrați și valoarea de 12.000 de lei, deținută în coproprietate, a fost dobândită în 2010 în urma unui contract de întreținere. Obișnuintă cu donații generoase pentru formațiunile din care a făcut parte, la alegerile locale din 14 iunie 2015, deputata a donat pentru PSRM 90.000 de lei. Pentru 2016 Hrenova a declarat un venit total de 217.000 de lei, din care 150.164 a constituit salariul de deputat, iar 66.835 indemnizațiile.  La compartimentul bunuri imobile, legislatoarea a indicat trei apartamente, dar anii dobândirii și suprafețele acestora diferă. Un apartament cu suprafața de 45,9 metri pătrați a fost dobândit în 1999; al doilea de 18,7 metri pătrați a fost cumpărat în 2002 și al treilea de 30,6 metri pătrați, deținut în coproprietate, a fost obținut în 2008.  În același an, deputata a indicat că are un depozit în valoare de 50.000 de lei la BC „Moldinconbank”. La alegerile prezidențiale din același an, Hrenova și-a susținut colegul de partid, Igor Dodon, cu 73.100 de lei.  Conform declarației pe avere și interese personale pentru 2017, deputata a avut un salariu de 112.696 de lei, la care s-au adăugat plăți compensatorii și un ajutor material în mărime de 70.000, ceea ce constituie în total 182.969 de lei. La secțiunea imobile, a indicat trei apartamente: primul cu suprafața de 30,6 metri pătrați dobândit în baza unui contract în 2008, deținut în coproprietate, în valoare de 190.261 de lei; al doilea de 43,5 metri pătrați și valoarea de 245.807 lei, dobândit în 2002; al treilea de 45,2 metri pătrați și valoarea de 272.459 de lei dobândit în 1999. Declarație de venit pentru 2018, care nu indică niciun venit În declarația de avere și interese depusă în calitate de candidată la funcția de deputat, pentru alegerile din 24 februarie 2018, Hrenova a indicat, în perioada 1 ianuarie 2017–26 decembrie 2018, 223.154 de lei drept salariu și alte 132.585 ca indemnizații din partea Parlamentului Republicii Moldova, ceea ce constituie 355.739 de lei. În plus, ea a mai declarat același depozit în valoare de 50.000 de lei la BC „Moldinconbank”. În 2018, Hrenova a donat partidului din care face parte peste 38.000 de lei. at faptul că în cererea de înscriere în actuala campanie electorală, Elena Hrenova a depus o declarație la Comisia Electorală Centrală în care a menționat că, în decursul anilor 2017–2018, nu a avut niciun venit. Solicitată de JURNAL de Chișinău să spună de ce nu a trecut salariul de deputat în cererea de înscriere în cursa electorală depusă la Comisia Electoral Centrală, aceasta a afirmat: „Salariul este salariu, și ce?! Salariul nu se declară!… Do svidania!”, a spus ea și a întrerupt discuția telefonică. Pentru a elucida cazul legat de cele două declarații de avere – prima fără venituri și a doua completată –, am solicitat opinia candidatei, care a insistat inflexibil că a depus o sigură declarație. „Nu am depus repetat, eu eram în spital. Am avut pneumonie. Vsio do svidania!” Pentru a preciza datele despre cele două declarații de avere, am solicitat reprezentantul Comisiei Electorale Centale, care ne-a declarat următoarele: „În ce privește declarațiile candidaților care au fost depuse la CEC, acestea pot găsite pe site-ul instituției”.
14:45
„Am creat un prototip pentru un test de sânge care poate spune doctorilor dacă pacientul simte durere şi cât de severă este această durere. Este foarte important să ai o măsură obiectivă a durerii, întrucât durerea este o senzaţie subiectivă. Până acum a trebuit să ne bazăm pe relatările pacienţilor şi pe impresia pe care o aveau doctorii”, a precizat Niculescu. „Când am început lucrarea, părea un obiectiv greu de atins. Dar ideea era să găsim o modalitate de a trata şi a prescrie tratamente mai potrivite pentru cei care aveau durere”, a adăugat cercetătorul. În timpul studiului, Niculescu şi echipa sa au analizat biomarkerii găsiţi în sânge - în acest caz molecule care reflectă severitatea unei boli. Aşa cum glucoza este un biomarker pentru diabet, aceşti biomarkeri permit doctorilor să stabilească severitatea durerii pe care o simte un pacient, oferind pe baza testului un tratament într-o manieră proporţională. Cu epidemia şi riscurile opioidelor, Niculescu susţine că nu a existat un timp mai potrivit pentru a administra medicamente într-un mod responsabil, relatează Medical Xpress, citat de Descoperă.  Studiul deschide astfel calea pentru medicină de precizie împotriva durerii. Prin tratarea şi prescrierea medicamentelor în moduri individualizate, testul prototip poate rezolva această problemă. De asemenea, experţii au descoperit biomarkeri care nu doar se potrivesc cu medicamentele care tratează durerea fără să provoace dependenţă, dar poate prezice şi când cineva va avea dureri în viitor, ajutând să determine dacă un pacient are dureri cronice care pot duce la o vizită la medic. „Prin medicina de precizie, oferi pacientului un tratament care este făcut pentru el şi pentru nevoile lui. Doream să vedem unii indicatori pentru durere care sunt universali şi am fost realizat acest lucru. Ştim, totuşi, bazându-se pe datele noastre că sunt unii markeri care lucrează mai bine pentru bărbaţi, iar alţii lucrează mai bine pentru femei. Unii markeri pot fi mai buni pentru dureri de cap, unii care sunt mai potriviţi pentru depistarea fibromialgiei. Aici sperăm să continuăm cu studii mai mari”, a adăugat cercetătorul român. Alexander Niculescu a absolvit Facultatea de Medicină Carol Davila din Bucureşti în 1991. În 1992, era masterand la Universitatea din Geneva, Elveţia. Şi-a luat doctoratul în biologie moleculară la The Scripps Research Institute Kellog School of Science and Technology din La Jolla, California, Statele Unite. În 2003, a devenit cercetător în psihiatrie biologică la University of California San Diego, La Jolla, CA. În prezent, este profesor de psihiatrie la Indiana University School of Medicine, SUA. A publicat numeroase studii de specialitate în psihiatrie şi genetică în publicaţii importante, fiind printre primii oameni de ştiinţă care au demonstrat că tulburările psihiatrice sunt complexe din punct de vedere genetic. De asemenea, Alexander Niculescu a propus şi un model unificator (mindescape) pentru conceptualizarea modului în care mintea funcţionează.
14:00
SA „Apă-Canal Chişinău” menţionează că, în legătură cu executarea lucrărilor planificate de către compania „Gas Natural Fenosa”, este posibilă deconectarea energiei electrice, proces care va conduce la sistarea alimentării cu apă pe adresele respective. Consumatorii vizați sunt îndemnați să-și asigure rezerva minimă de apă pentru consum și uz casnic pe perioada întreruperii furnizării ape. După finalizarea lucrărilor, livrarea serviciilor de alimentare cu apă va fi reluată la parametrii planificați. Pentru informații suplimentare consumatorii sunt îndemnați să sune la Dispeceratul central, la numărul de telefon: 022-25-66-66 sau 022-85-77-77.  
13:45
Conservat în aceeaşi colecţie privată vreme de aproape o sută de ani, opera „Le jardin de Pissaro, Quai du Pothius à Pontoise” este un peisaj impresionist realizat în 1881 şi va fi unul dintre loturile cheie ale licitaţiei organizate de casa Sotheby's pe 29 martie, relatează Le Figaro, citat de Descoperă.  Paul Gauguin, în 1881, la doar 33 de ani, ducea o viaţă confortabilă de burghez în Paris, alături de soţia sa de origine daneză, Mette-Sophie Gad, şi de cei cinci copii ai lor. Făcuse deja cunoştinţă cu impresioniştii, câţiva ani mai devreme, prin intermediul lui Gustave Arosa, om de afaceri şi mare amator de artă. În 1874, îl cunoscuse pe Camille Pissarro, care l-a făcut să iubească pictura şi să îşi expună lucrările alături de ale sale. În 1882, Gauguin îşi va abandona slujba la bursă pentru a se dedica exclusiv picturii. Tabloul scos la licitaţie este reprezentativ pentru perioada de început a pictorului Paul Gauguin. Reprezentanţii casei Sotheby's spun că lucrările din această perioadă de tinereţe a lui Gauguin ajung foarte rar la licitaţii. Ca mulţi alţi artişti, Paul Gauguin a devenit celebru post-mortem, în 1903, la vârsta de 54 de ani. Opera sa a fost sursă de inspiraţie pentru avangarda franceză şi mulţi artişti moderni, precum Pablo Picasso şi Henri Matisse.  
12:30
Gandeste-te in ce locuri merge telefonul tau cu tine, in fiecare zi. Il folosesti in metrou sau in autobuz, dupa ce te-ai tinut de bare, il tii in buzunarele in care ai tinut banii care au trecut prin mainile atator persoane si umbli pe ecranul lui imediat ce ai deschis usa unei bai. Daca e sa ne luam dupa statistici, probabil ca atingi telefonul de cel putin 50 de ori pe zi. Si daca suntem sinceri cu noi, trebuie sa recunoastem ca nu intotdeauna ne spalam pe maini inainte de a-l folosi. Si cred ca nici nu il dezinfectam de 10 ori pe zi. Acum, ganditi-va cate bacterii aduna smartphone-ul vostru in fiecare zi avand in vedere locurile prin care trece. Studiile spun ca telefonul aduna mai multe bacterii decat capacul de la toaleta. Ceea ce trebuie sa ne puna serios pe ganduri. E adevarat ca il putem curata macar de doua-trei ori pe zi cu o carpa din microfibra si putin alcool medicinal pentru a-l dezinfecta, dar nu va fi suficient pentru a scapa de toate bacteriile pe care le cara, potrivit foodstory.stirileprotv.ro. De aceea, este mai bine e sa lasi telefonul in alta camera atunci cand pregatesti mancarea, dar si atunci cand te asezi la masa sa mananci. Nu numai ca te vei feri de bacterii, dar te vei putea bucura in liniste de ritualul gatitului sau de savuratul mancarii, fara ca ecranul sa iti distraga atentia de la ce faci cu adevarat.  
11:45
Oraşul Belushia Guba a implementat un „regim pentru situaţii de urgenţă” în ultima săptămână, în contextul în care 50 de urşi polari au intrat în zone rezidenţiale, a precizat administraţia locală, relatează DPA, citată de Agerpres. „Este imposibil să fugi de un urs polar!”, a precizat administraţia într-un comunicat. „Din cauza unui deficit de mâncare, urşii polari îşi îndreaptă atenţia asupra oricărei surse potenţiale de hrană, inclusiv oameni”, se mai arată în comunicat. Conform unor relatări media, întinderile de gheaţă care în mod tradiţional oferă teren de vânătoare natural pentru urşi s-au diminuat din cauza unor temperaturi relativ mai mari. Armata a precizat în publicaţia sa oficială, Steaua Roşie, că îi va apăra pe localnici împotriva urşilor cu „comportament agresiv” în contextul în care sunt implementate măsuri pentru a preveni viitoare inundaţii. În locul gropii de gunoi în aer liber din apropierea oraşului ar urma să se instaleze un cuptor de incinerare a deşeurilor în următorii doi ani pentru a nu mai atrage urşii în căutare de mâncare. Însă există speranţă, a precizat armata, în ciuda unei creşteri semnificative a numărului urşilor în zonă în ultimele două săptămâni. Şi asta pentru că s-a format un strat de gheaţă pe fondul recentelor scăderi de temperatură. Astfel că noua gheaţă ar putea atrage atenţia urşilor spre prada lor naturală - focile, a precizat armata. 
10:30
„Este o secvenţă incredibilă de imagini, realizată de o sondă care a explorat o lume aflată la 6,5 miliarde de kilometri de Terra”, a precizat Alan Stern, investigator principal al Southwest Research Institute din cadrul NASA. „Nimic asemănător nu a mai fost până acum înregistrat în imagini”, a adăugat acesta. De asemenea, noile imagini conţin informaţii ştiinţifice importante cu privire la forma obiectului, ceea ce devine una dintre cele mai mari descoperiri ale survolării, scrie Phys, citat de Descoperă.  Primele imagini ale lui Ultima Thule îl înfăţişau drept un „om de zăpadă”, cu două părţi aproape sferice. Dar imaginile de plecare, dintr-un alt unghi, au scos la iveală o nouă privelişte a obiectului, cu regiuni care nu erau iluminate de Soare. Din cele 14 imagini, s-a putut face un mic video de „la revedere” a obiectului numit oficial 2014 MU69. Se confirmă existenţa celor două porţiuni, doar că acestea sunt departe de a fi sferice. „Este mai aproape de realitate să spunem că forma lui Ultima Thule este mai turtită, precum o clătită. Dar mai important, noile imagini generează întrebări ştiinţifice cu privire la modul de formare al obiectului. Până acum, nu am văzut niciun obiect asemănător care să orbiteze Soarele”, a adăugat Stern. „Deşi chiar natura survolării are unele limite, putem determina adevărata formă a obiectului, iar noile rezultate arată în mod clar că Ultima şi Thule sunt mult mai turtite decât s-a crezut şi mult mai turtite decât ne-am fi aşteptat noi”, a menţionat Hal Weaver, savant în cadrul misiunii New Horizons. „Acest lucru ar motiva cu siguranţă noi teorii ale formării planetezimalelor la începutul Sistemului Solar”, adaugă cercetătorul de la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory din cadrul NASA.  
09:45
 În cadrul experimentului desfăşurat vineri de Airbus, un harpon a străpuns învelişul unei mostre atârnate la o distanţă de un metru şi jumătate. După ce este capturat, obiectul este tractat cu ajutorul unei pânze. Deşi mai sunt mulţi ani până la utilizarea operaţională a harponului, acest experiment reprezintă un important pas înainte către eliminarea gunoiului spaţial în contexul în care numărul misiunilor spaţiale continuă să crească. Potrivit astronautului Tim Peake, care a publicat în 2016 o imagine cu un hublou ciobit pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS), pagubele produse de deşeurile aflate pe orbită pot dăuna navelor spaţiale. Se estimează că ciobitura ar fi fost provocată de un fragment de vopsea întărită, care s-a ciocnit cu viteză de ISS. Oamenii de ştiinţă speră că, în momentul în care va deveni operaţional, harponul va putea fi lansat către deşeurile spaţiale aflate la o distanţă de 30 de metri. Pe Pământ, inginerii caută în continuare o cale pentru ca sistemul să poată fi utilizat pentru a străpunge obiectele aflate în mişcare. Harponul, realizat în urma colaborării între Airbus, Universitatea din Surrey şi Surrey Satellite Technology, poate atinge o viteză de 20 de metri pe secundă. Un experiment anterior RemoveDebris a demonstrat modul în care o plasă poate fi utilizată pentru a prinde obiectele potenţial periculoase care orbitează Terra. În cadrul pasului următor, grupul va testa sistemul de tractare, la 12 martie. „În cazul în care se lovesc de sateliţi, deşeurile spaţiale pot avea consecinţe grave pentru sistemele noastre de comunicaţii”, a declarat Chris Skidmore, ministru pentru Cercetare şi Ştiinţă din Marea Britanie. „Acest proiect demonstreză că experţii britanici vin cu răspunsuri pentru această potenţială problemă prin utilizarea unui harpon, un instrument folosit de oameni de-a lungul istoriei. Această misiune este un exemplu elocvent al expertizei britanice în domeniul tehnologiei spaţiale şi al faptului că, prin prin colaborare, universităţile noastre de clasă mondială şi companiile inovatoare pot contribui în mod semnificativ la obiectivele Guvernului pentru o economie cu înaltă calificare în cadrul Strategiei Industriale moderne”, a adăugat oficialul. RemoveDebris este un proiect de cercetare finanţat de Uniunea Europeană care dezvoltă şi efectuează o misiune demonstrativă cu costuri reduse pe orbită şi care urmăreşte determinarea riscurilor şi verificarea tehnologiilor necesare pentru misiunile viitoare de eliminare activă a deşeurilor. Dispozitivul - în formă de cub - cântăreşte 100 de kilograme. Acesta cuprinde trei tipuri de tehnologii pentru captarea deşeurilor spaţiale şi scoaterea lor activă de pe orbită - un harpon, o plasă şi un sistem de tractare. Odată ce toate experimentele sunt finalizate, satelitul va desfăşura o plasă care va aduna deşeurile şi va accelera procesul de mutare de pe orbită pentru a fi arse în atmosferă. În cazul în care experimentul are succes, oamenii de ştiinţă speră că acesta poate servi drept model pentru metode cu costuri scăzute de recuperare a resturilor spaţiale. Ei speră, de asemenea, să lanseze misiuni suplimentare în viitor. Satelitul RemoveDEBRIS, trimis în misiune de pe ISS, a fost lansat la începutul anului 2018 de la Centrul Spaţial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, cu o racheră Falcon 9 a companiei Space X, alături de capsula Dragon încărcată cu circa 2.600 kilograme de provizii pentru ISS şi alte echipamente pentru experimente ştiinţifice. Potrivit NASA, peste 20.000 de deşeuri cu dimensiuni mai mari decât o minge de crichet se află pe orbita Pământului şi se deplasează cu viteze de până la 7.823,2 metri pe secundă. De asemenea, se estimează că printre acestea se află şi circa 500.000 de obiecte mai mici. 
08:45
  BERBEC  Sâmbătă trebuie să dai dovadă de oarecare hotărîre în ceea ce spui şi în ceea ce faci. Bea mai multă apă, poate ceai. Astăzi refuză programele de ieşit în oraş şi odihneşte-te cât poţi mai bine! Sâmbătă ia deciziile care se impun încă de dimineaţă. Eşti inspirat în domeniul financiar, adică poţi să faci cumpărături inspirate de la supermarket. Seara socială – poate chiar un eveniment cultural. Aspectele planetare oferă un timp pentru posibilitatea rezolvării unor vechi probleme. Călătoriile sunt, de asemenea sub un semn fast. Transformări în bine, mai ales acasă. Atenţie mărită la sfârşitul perioadei când sănătatea îţi este pusă la încercare, mai ales din cauza răcelei, sau incidentelor, neînțelegerilor în comunicare. TAUR  Perioada este favorabilă, mai puţin în adaptarea termică. Atenţie la frig şi umezeală, îmbracă-te corespunzător şi totul poate să fie normal! Prudenţă în relaţiile cu Capricornii şi Vărsătorii. Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi pragmatică a caracterului tău de proprietar, de cel care preţuieşte banii şi proprietatea. Sâmbătă poţi profita de acest lucru! In acesta perioada păstrează-ţi calmul în discuţiile cu colegii, partenerii sau cu cei din familie. Fii la obiect în ceea ce afirmi. Evita divagaţiile şi comparaţiile care nu fac decât să te încurce. Este bine să dai dovadă de prudenţă la tot ceea ce înseamnă uniune, asociaţie, adunare. GEMENI  Sâmbătă nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Continuă cu tenacitate şi voinţă pe drumul ales de tine. O perioadă excelentă pentru finalizarea unor lucruri incepute, pentru înţelegeri strategice, pe termen lung. Comunicarea ta este favorizata. Trebuie să ai aerul unui gânditor profund şi preocupat de mari probleme. Asta te ajuta sa rezolvi multe probleme de imagine. Duminică ai vrea să te duci până la munte, dar celălalt geamăn vrea să zacă în pat, la căldură şi cu pisica torcând hipnotic lângă el. Şi un căţel este bun, că ţine de cald, vă spun din experiență! RAC  Este o perioadă bună pentru mici îmbunătăţiri în casă. Poţi face şi mici schimbări de program dar fără implicări majore. Ai semne că poţi primi ajutorul solicitat, de la rude şi prieteni. Sâmbătă nu intra in discutii despre patrimoniul comun cu familia sau asociatii. Nu-ti schimba planurile, sau programul! Este de bine! O periodă de mici realizări şi acumulări. O serie de evenimente te vor obliga la o analiză aprofundată. Noi evenimente sau propuneri vor face perioada interesanta. Duminică nu trebuie să neglijezi propriul confort nervos – o activitate prea tumultoasă, chiar daca esti intr-o zi liberă – distracţia este tot un consum de energie - face să nu obţi rezultatul dorit. LEU  Trebuie să dai dovadă de calm şi răbdare ca să anulezi influenţa unor aspecte şi a unor temeri. Atenţie la cumpărături. Limitează cheltuielile la cele necesare, dar nici nu fii zgârcit! Un drum necesar. Atentie la viteza, nu a maşinii, sigur că în primul rând a maşinii, dar şi la cea cu care iti programezi evenimentele! Nu te grabi inutil cand orice ora este buna. O veste buna si una… aşa şi aşa Nu uita că ai niste proprietati aici, sau aiurea, care au nevoie de atentia ta. Ochiul stapanului îngraşe turma de oi! – spune un proverb vechi macedo-român. Iar dacă nu ai nimic-nimic, nici o pisică acolo, esti fericit că ai scapat de griji! FECIOARĂ  Eşti în postura plăcută nativilor să analizeze detalii, să taie firul în patru. Ziua este favorabilă pentru activităţile tale de sâmbătă. În general lumea uită, fă să-şi amintească de tine! Dedică weekend-ul celor dragi, celor apropiaţi, familiei, anturajului, în general. Pari uşor plictisit şi distrat de tot ce ţi se întâmplă... Cu toate că un mic incident întunecă imaginea generală, astrele îţi sunt favorabile. Duminică poţi obţine recunoaşterea unor eforturi trecute. Este timpul unor mai mari sau mai mici decizii. Pe care este bine să nu le amâni. Mai bine acţionează! Sanatatea este cam veştejită, treci masiv pe produse naturale, dar atenţie la stomacul tau sensibil. BALANŢĂ  Trebuie să pui la punct unele probleme tehnice legate de casă. Nicio configuraţie negativă şi nicio grijă importantă. Este una din zilele acelea când eşti zâmbitor, liniştit şi optimist. Sâmbătă este o perioadă mai deosebită. Într-o astfel de zi poţi să acorzi încredere tot cui nu trebuie. Sau să fii genial în tot ce faci! După o perioda pe care ai caracteriza-o drept mediocra ai, în sfârşit, două zile de zodie fastă. Paşi mici, dar fermi pe drumul care ţi l-ai ales. Te poți simţi foarte bine citind o carte sau vizionand un film bun, acest lucru, sigur sâmbătă seara. Poti petrece sfarsitul de săptămână cu prietenii la munte. Nu incepe acţiuni pe care nu le poţi finaliza singur, deoarece vei fi dezamăgit de cei cărora le vei solicita ajutorul. Mai multe obligaţii uitate se fac simţite spre sfârşitul celor două zile, duminică seara. Ai uitat ceva... Nimic nu este nou sub soare, lucrurile se uită pentru că nu este nimeni să-ţi amintească de ele! SCORPION  Sâmbătă dimineața nu te implica în discuţii cu semnele de foc. Afacerile personale sunt aspectate favorabil. Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Totul se rezolvă cu bine! Magnetismul personal este în creştere. O persoană influentă pentru domeniul tau de activitate, sau din anturajul tau de weekend, Leu sau Vărsător, te va ajuta, probabil sâmbătă. Este o perioadă splendidă ca să începi proiecte noi, să legi noi prietenii. Nu te lăsa impresionat de ceea ce se discută. Investeşte în relaţii de prietenie şi în dragoste. În dimineaţa zilei de duminică, ai o ocazie de parvenire sociala, sau ceva se schimbă în relaţiile tale. Nu este obligatoriu sa o ratezi, aşa cum faci cu multe lucruri din viaţa ta, dar nici nu te omori cu firea dacă nu-ţi iese. Nici nu este indicat în acest weekend să fi „apucator”, ”să înhaţi”, aşa cum se spune despre Scorpioni ca ceea ce apucă nu mai lasă. Dar poţi să te dezbari de caracter? SĂGETĂTOR  Cu toate că ţi-ai programat din timp ziua de sâmbătă pentru cumpărături, ceva neaşteptat, din fericire nu negativ, te face să-ţi schimbi planurile. Seară culturală, la un spectacol bun. Sâmbătă o întâlnire programată se amână, fii fără grijă, se rezolvă, însă. Seara propice relaxării şi distracţiilor. Perioada în discuţie este un prilej de schimbări. Dacă ai de făcut deplasari sau călătorii, weekend-ul aceasta este perioada. Schimba locul si îţi schimbi şi norocul. O mică supărare provocată de cineva din anturajul apropiat, dar pe total perioada iti este favorabilă. Ceva foarte important nu pare că se intamplă în aceasta perioadă! CAPRICORN  Cei din jur te plac, profită să-ţi promovezi cu tact interesele. Din nou ai ceva de rezolvat, dar numai dimineaţa. Ziua de sâmbătă te ajută să te înţelegi mai bine cu cei apropiaţi, cu anturajul. Sâmbătă, o informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar. Mănâncă mai multe verzituri, salate, fructe şi lămâi, dar nu fructe dintre cele care fermenteză repede. Mai pe seară, Luna iți aduce o oportunitate neşteptata. Duminică, nu te grabi, dar nici nu refuza. O atitudine inteligentă poate aduce mai multe informaţii la suprafaţa, asa încât decizia sa fie justa. Ai nevoie de mai mulţi bani şi nu prea şti de unde. Întreaba un prieten. Poate te împrumută, poate te trimite la alt prieten! VĂRSĂTOR  Domeniul emoţional este bine aspectat. Cu mai mult realism şi mai puţine utopii poţi să te simţi confortabil. O veste din presă te interesează, dar nu exagera impactul asupra vieţii tale. În acest weekend zodiacul tau este bine aspectat, mai ales in partea de “distracţii, petreceri şi pierdut timpul”. Si cu norocul stai bine ! Sigur, necazurile sunt tot cele pe care le ştii, dar un necaz care dureaza mai mult de doua luni devine viata cotidiana. In orice caz trebuie, cu orice pret, sa termini ce ai inceput. Mereu amâni, mai târziu, şi mai târziu. Atenţie să nu devină prea târziu! PEŞTI  Configuratiile celeste sunt favorabile, mai puţin în domeniul familiei. Cu tact şi calm poţi evita discuţiile. Zâmbeşte mult şi nu te lăsa provocat. O sâmbătă bună, în special pe seară - sâmbătă este o zi favorabilă planurilor de viitor, în care visurile par uşor de realizat. Nu te repezi, asteapta confirmarile. Ai şi un drum de făcut la capătul căruia te aşteaptă o discuţie cu partenerul de viaţă despre casă, maşină, împrumuturi... Timpul, însă, lucreaza in favoarea ta. Duminică, aspecte favorabile cu vesti bune de la partenerii sau rude de la mare distanţă.
08:00
  Evenimente 1646: Are loc bătălia de la Torrington, din cadrul primului război civil englez. Forțele parlamentare conduse de Thomas Fairfax au obținut victoria punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării. 1699: Prima diplomă leopoldină ce recunoaștea clerului greco–catolic aceleași privilegii de care se bucurau și preoții catolici. 1742: Spencer Compton, Conte de Wilmington, devine prim-ministru britanic. 1875: Are loc prima ședință publică a Societății Studenților în Medicină. 1918: Consiliul Lituaniei a adoptat Declarația de Independență, prin care cerea crearea unui stat lituanian democratic. 1923: La Geneva s–au pus bazele noului pact al Micii Înțelegeri. 1923: Mormântul faraonului Tutankamon a fost inclus în circuitul turistic egiptean. 1926: Înființarea Fundației Culturale Regele Ferdinand I. 1930: Federația Română de Fotbal s-a afiliat la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA).  1933: Greva de la Atelierele CFR Grivița; Pactul de reorganizare a Micii Înțelegeri (Geneva). 1935: A fost adoptată Legea pentru înființarea Monetăriei Naționale. 1959: Fidel Castro a preluat conducerea Cubei. 1968: România a renunțat la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființat unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București. 1976: S–a desemnat, la Barcelona, de către reprezentanții a 12 state mediteraneene, „Convenția pentru protecția Mediteranei împotriva poluării”. 1985: Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, ce luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban. 2005: A intrat în vigoare Protocolul de la Kyoto, după ratificarea sa de către Rusia. Nașteri 1497: Philipp Melanchthon, umanist și reformator german (d. 1560) 1620: Frederic Wilhelm, Elector de Brandenburg (d. 1688) 1698: Pierre Bouguer, matematician francez (d. 1758) 1761: Jean-Charles Pichegru, general francez (d. 1804) 1786: Marea Ducesă Maria Pavlovna a Rusiei (d. 1859) 1801: Constantin, Prinț de Hohenzollern-Hechingen (d. 1869) 1822: Sir Francis Galton, explorator englez, biolog și statistician (d. 1911) 1826: Joseph Victor von Scheffel, poet german (d. 1886) 1831: Nicolai Leskov, scriitor rus (d. 1895) 1834: Ernst Haeckel, biolog și filozof german (d. 1919) 1838: Henry Adams, istoric și om de litere american (d. 1918) 1843: Constanța Dunca-Schianu, critic muzical, pianistă și scriitoare 1848: Octave Mirbeau, scriitor francez (d. 1917) 1853: Ioan Artenie Anderca Honorodeanu, poet și memorialist (d. 1877) 1866: Viaceslav Ivanov, poet rus (d. 1949) 1878: Lajos Ágner, scriitor, istoric literar, orientalist maghiar (d. 1949) 1886: Constantin Budeanu, inginer, unul dintre întemeietorii școlii românești de electrotehnică, membru al Academiei Române (d. 1959) 1893: Emil Dorian, poet și prozator român (d. 1956) 1896: Alexander Brailovsky, pianist american de origine rusă (d. 1976) 1903: Ioan Siadbei, lingvist și istoric literar, vicepreședinte al Societății române de lingvistică (d. 1977) 1906: Tiberiu Popoviciu, matematician, membru al Academiei Române (d. 1975) 1910: Lucia Demetrius, scriitoare română (d. 1992) 1925: Carlos Paredes, cel mai mare compozitor portughez de muzică de chitară (d. 2004) 1926: John Schlesinger, regizor de film (d. 2003) 1935: Sonny (Salvadore) Bono, membru al grupului Sonny and Cher (d. 1998) 1936: Fernando Solanas, regizor argentinian 1939: Ilie Constantin, poet, prozator și eseist român stabilit în Franța 1942: Kim Jong-il, fiul dictatorului Kim Ir Sen, președinte nord-coreean (d. 2011) 1949: Maria Elena Bjornson, considerată printre cei mai buni scenografi ai ultimelor decenii din teatrul mondial 1959: John McEnroe, jucător de tenis american 1961: Andy Taylor, muzician englez (Duran Duran, The Power Station) 1964: Constantin Enceanu, interpret de folclor 1968: Adina Vălean, politician român 1969: Liviu Alexandru Miroșeanu, politician român 1979: Valentino Rossi, pilot de motociclism Decese 1279: Regele Alfonso al III-lea al Portugaliei (n. 1210) 1391: Ioan al V-lea Paleologul, împărat bizantin (n. 1332) 1899: Félix Faure, președinte al Franței (n. 1841) 1907: Giosuè Carducci, poet, prozator și eseist italian, laureat Nobel (n. 1835) 1917: Octave Mirbeau, scriitor francez (n. 1848) 1932: Ferdinand Buisson, pacifist francez, laureat Nobel (n. 1841) 1945: Börries, baron de Münchhausen, poet liric german, autor de balade (n. 1874) 1982: Tamás Barta, muzician maghiar (n. 1948) 1995: Victor Kernbach, prozator, poet, eseist, traducător, autor al unui Dicționar de mitologie generală (n. 1923) 1996: Nicolae Carandino, gazetar, traducător și director al Teatrului Național din București, ultimul dintre supraviețuitorii procesului Iuliu Maniu (n. 1905) 2000: Lila Kedrova, actriță de origine rusă, laureată a Premiului Oscar pentru cel mai bun rol secundar feminin în filmul Zorba grecul (n. 1919) 2005: Regina Narriman, a doua soție a regelui Farouk (n. 1933) 2013: Dumitru Sechelariu, om de afaceri, primar al Bacăului în perioada 1996-2004 (n. 1958) 2016: Boutros Boutros-Ghali, fost secretar general al ONU (n. 1922). Sărbători Lituania—Ziua națională - Aniversarea proclamării independenței (1918)
02:00
Organizaţia OpenAI, printre ai cărei susţinători se numără Elon Musk şi Microsoft, a decis să nu publice în întregime codul de sistem, cunoscut drept GPT-2, din cauza îngrijorărilor legate de modul în care acesta ar putea fi utilizat în mod abuziv pentru producţia pe scară largă a ştirilor false convingătoare, relatează Press Association, citată de Agerpres. În schimb, OpenAI a dat publicităţii o versiune restrânsă. Echipa care lucrează la acest proiect a dezvoltat o modalitate prin care AI poate continua să redacteze în mod independent articole utilizând un set de date cuprinzând opt milioane de pagini web plecând de la doar câteva linii de text scrise de om. Au fost utilizate în mod specific date obţinute prin accesarea unor link-uri cu trimitere externă de pe site-ul social de agregare de ştiri Reddit, cu cel puţin trei voturi - un indicator al calităţii şi importanţei. Câteva exemple publicate de oamenii de ştiinţă demonstrează modul în care afirmaţiile false, precum cea potrivit căreia reciclarea este nocivă pentru planetă, sunt redactate de AI pe un ton autentic. Acest tip de tehnologie AI prezintă beneficii, însă poate fi totodată utilizată în scopuri maliţioase, atrage atenţia OpenAI. „Aceste concluzii, coroborate cu rezultate anterioare cu privire la imagistica sintetică, audio şi video, implică faptul că tehnologiile reduc costurile generării de conţinut fals şi a campaniilor de dezinformare”, a explicat organizaţia non-profit. „Aşa cum fenomenul „deep fake” necesită mai mult scepticism în privinţa imaginilor, publicul larg va trebui să devină mai sceptic în privinţa textului găsit online”, a notat OpenAI. Cercetătorii au atras atenţia că dezvoltarea sistemelor AI poate conduce atât la crearea de ştiri înşelătoare, cât şi la asumarea altor identităţi în mediul online, la publicarea unor mesaje automate abuzive sau false în media de socializare, dar şi la crearea automată de conţinut spam sau a mesajelor tip phishing. Grupul a notat că sunt necesare cercetări suplimentare pentru conceperea unor „contramăsuri tehnice şi non-tehnice mai bune” împotriva „capabilităţilor ce nu pot fi încă anticipate ale acestor actori” şi a îndemnat totodată guvernele să monitorizeze impactul unor astfel de tehnologii.
Mai mult de 2 zile în urmă
20:00
  Astfel, potrivit sinopticienilor, sâmbătă, în raioanele din Nord, maxima va fi de +7 grade, în Centrul Moldovei și în Capitală se vor înregistra temperaturi de +8 grade Celsius. Iar în partea de Sud a țării, mercurul din termometre va urca până la +9 grade. Că suntem în plină iarnă nu o vom simți nici măcăr noaptea, când minima va oscila între -3 și +2 grade Celsius. Iarna va fi și mai primăvăratică duminică, când valoarea termică a aerului resimțită pe timp de zi va depăși +13 grade, în timp ce noaptea, aceasta va urca până la +5 grade Celsius.   Potrivit sinopticienilor, săptămâna viitoare va debuta, la fel, cu maxime ridicate, care se vor menține pe tot parcursul ei. Cerul va rămâne parțial noros, iar vântul va sufla moderat.
19:15
  Conferinţa respectivă, organizată la invitaţia eurodeputaţilor belgian Ralph Packet (ECR) şi sloven Ivo Vajgl (ALDE) şi a cărei temă este procesul separatiştilor catalani care are loc în prezent în Spania, era prevăzută pentru luni. Decizia preşedintelui PE urmează unei cereri a eurodeputaţilor spanioli din principalele grupuri politice. Parlamentul European ''nu trebuie să primească pe cineva care se sustrage acţiunii justiţiei spaniole şi care a ignorat în repetate rânduri ordinele Curţii Constituţionale'', au cerut trei eurodeputaţi spanioli într-o scrisoare trimisă lui Antonio Tajani. În această scrisoare, eurodeputaţii Iratxe Garcia Perez (din grupul socialist), Esteban González Pons (grupul PPE) şi Javier Narte (grupul liberal) susţineau că Antonio Tajani nu ar trebui să permită ca această conferinţă să aibă loc. După ce au organizat la 1 octombrie 2017 un referendum de independenţă interzis de justiţia spaniolă, separatiştii catalani au proclamat la 27 octombrie acelaşi an o republică independentă catalană, declanşând cea mai gravă criză constituţională din Spania de la sfârşitul dictaturii franchiste.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.