CEC îndeamnă la semnarea unui Cod de conduită electorală

Europa Libera, 24 ianuarie 2019 10:40

Comisia Electorală Centrală încearcă să „civilizeze” campania electorală și i-a chemat pe concurenții electorali şi instituțiile de presă interesate să relateze despre scrutinul din 24 februarie să semneze joi un Cod de conduită care să inducă un spirit de „respect reciproc”. Anterior, CEC îi invitase pe concurenții înscriși în cursă să semneze o așa-numită declarație de conduită privind „modul de susținere financiară” a campaniei, simplu spus, să promită că nu vor încerca să cumpere potențiali votanți. Partidul Democrat și cel al Socialiștilor au semnat această declarație.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Europa Libera

Acum o oră
10:40
Ceea ce se poate face realmente e să trecem la sintagma corectă – DE VÎNZARE. Ar fi un punct de plecare, poate, pentru îmbunătăţirea lucrurilor.
Acum 4 ore
08:40
08:20
Lipsa unei majorități parlamentare sau declanșarea alegerilor anticipate nu ar trebui să împiedice organizarea alegerilor locale în vara acestui an, a declarat fostul spicher al Legislativului, vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu.Într-un interviu pentru realitatea.md, Candu a spus că în lipsa unui Parlament funcțional, Curtea Constituțională va trebui să stabilească mecanismele prin care să fie organizat scrutinul local. „Sunt sigur că vor fi mecanisme juridice, inclusiv prin unele interpretări ale Curții Constituționale”, a spus Andrian Candu.Potrivit lui, alegerile ar urma să aibă loc în iunie, când expiră mandatul aleșilor locali, sau mai târziu, în iulie, dacă Parlamentul va reușit, între timp, „să devină funcțional” și să stabilească data scrutinului.Mandatul actualilor primari și consilieri locali expiră pe 14 iunie. Potrivit sursei citate, Legea privind administrația publică locală prevede că mandatul primarului ales sau al consilierului local este în vigoare până la validarea mandatului următorului ales local.
08:10
În Ucraina, premierul Volodimir Groisman a declarat că va participa la alegerile parlamentare din octombrie pe lista unui alt partid decât cel al actualului președinte Petro Poroșenko, învins în scrutinul prezidențial de duminică de actorul Volodimir Zelenski.Într-o emisiune televizată la ICTV, Groisman a spus că va merge la parlamentare alături de „noi forțe politice”, fără a le numi. „În mod cert, va fi o forță politică ce unește oameni cu o bună reputație, care nu numai că vorbesc, dar și sunt capabili să facă lucruri reale”, a spus premierul.În 2014, Volodimir Groisman a devenit parlamentar pe lista Blocului Petro Poroșenko, apoi a fost ales spicher al Radei Supreme, iar din aprilie 2016 a fost numit premier.Observatorii spun că Volodimir Groisman ar putea să rămână în funcție până la alegerile din octombrie. Partidul lui Poroșenko și aliații săi controlează actualul Parlament de la Kiev.Poroșenko a anunțat că intenționează să câștige alegerile parlamentare din toamnă și să revină peste cinci ani la Președinție.
Acum 6 ore
07:00
Liderul nord-coreean Kim Jong Un a ajuns cu trenul în Rusia, călătorind spre Vladivostok, unde joi se va întâlni cu liderul de la Kremlin Vladimir Putin. Este prima vizită oficială în Rusia a lui Kim, de când a devenit președinte în 2011. În călătoria sa de peste 700 de kilometri cu un tren blindat, liderul de la Phenian este însoțit de o delegație guvernamentală și a forțelor armate.La Moscova, consilierul prezidențial Iuri Ușakov a declarat, în ajun, că „discuțiile de pe 25 aprilie se vor axa pe o soluție politică și diplomatică în chestiunea denuclearizării Peninsulei Coreene”. El a lăudat „inițiativele Coreei de Nord de a opri testarea rachetelor și de a închide poligonul nuclear”.Întâlnirea Putin-Kim va avea loc pe fundalul eforturilor președintelui american Donald Trump de a ajunge cu Phenianul la un acord de denuclearizare. La primele două summit-uri, din iunie 2018 și februarie 2019, Trump și Kim nu au reușit să ajungă la o înțelegere. Administraţia de la Washington a propus un al treilea summit, dar Coreea de Nord a cerut înlăturarea de la negocieri a secretarului de stat Mike Pompeo.Săptămâna trecută, reprezentantul american pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, a purtat discuții la Moscova cu oficialitățile ruse despre „denuclearizarea deplină și verificabilă a Coreii de Nord”. În martie, SUA au impus Phenianului noi sancțiuni în legătură cu programul său nuclear.
06:00
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
Acum 24 ore
20:40
După decizia ca la aducerea Focului Haric la Chișinău să nu participe decît clerul moldovean.
20:30
Interviu cu liderul PMP despre oferta formațiunii ce-i vizează pe cetăţenii români din R. Moldova pentru alegerile europarlamentare.
20:00
Kremlinul a anunțat că președintele rus Vladimir Putin se va întâlni cu liderul nord-coreean Kim Jong Un joi, 25 aprilie, în Rusia. Potrivit consilierului prezidențial Iuri Ușakov, citat de Interfax, întâlnirea va avea loc la Vladivostok, în Extremul Orient rusesc, aproape de granița cu China și Coreea de Nord. Moscova anunțase săptămâna trecută că Kim va face prima sa vizită în Rusia în a doua jumătate a lunii aprilie, fără să precizeze locul unde va fi primit. Kim a avut două summit-uri cu președintele american Donald Trump, pe fondul eforturilor Washingtonului, sprijinit de Coreea de Sud, de a obține denuclearizarea peninsulei coreene. 
20:00
Partidul Maiei Sandu spune că Comisia Electorală Centrală vrea să-l discrediteze cerându-i să verse în bugetul de stat o donație electorală din 2016 care s-a dovedit contrară legii. Potrivit „Ziarului de Gardă”, PAS a spus că deja a dat dovadă de bunăvoință restituind treptat cam un sfert din cei 100.000 de lei, despre care nu știa, în momentul când i-a acceptat, că veneau din străinătate – ceea ce legea electorală moldoveană interzice. PAS spune că somația CEC ar fi cu atât mai nedreaptă cu cât aceeași Comisie ar fi refuzat să oblige Partidul Democrat să întoarcă donații de 47 de milioane de lei, calificate de PAS drept ilegale. CEC a somat marți, 23 aprilie, PAS, să plătească la bugetul de stat 76.000 de lei în termen de șase luni. 
20:00
Șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, spune că UE va coopera cu orice guvern moldovean care va respecta „criteriile” pe care se bazează relațiile bilaterale. Într-un interviu cu agenția de presă IPN, Michalko a refuzat să comenteze direct afirmația liderilor Blocului ACUM, că dacă li s-ar încredința guvernarea, ar debloca rapid asistența macrofinanciară europeană pentru R. Moldova. Michalko a spus că nu poate comenta declarațiile „participanților la procesul politic intern” din R. Moldova. UE a promis Moldovei în 2017 asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro, dar livrarea ei a fost blocată din cauza unor condiții politice neîndeplinite de guvernarea de la Chișinău. 
19:40
La două luni de la alegerile parlamentare Blocul ACUM şi PSRM au avut doar o singură rundă de tratative ce s-a transformat într-un ping-pong verbal.
19:10
Republica Moldova s-a angajat ca până în anul 2030 să reducă emisiile de gaze cu cel puțin 64% față de anul 1990.
18:10
Invitata emisiunii este Galina Vasilieva.
18:00
Rabinul-șef al Ucrainei și Kievului, Moșe Reuvan, a declarat că victoria în alegerile prezidențiale ucrainene a actorului Volodimir Zelenski, de origine evreiască, este „un miracol”. „Asta spune multe despre maturitatea poporului ucrainean”, a mai spus rabinul într-un interviu pentru AFP, amintind că „relațiile dintre ucraineni și evrei nu au fost întotdeauna ușoare”. Victoria lui Zelenski a fost salutată de mulți lideri de comunități evreiești și de presa israeliană, care a constatat că de-acum Ucraina va fi singura țară din lume, alta decât Israelul, care are și președinte, și premier evreu. Actualul premier ucrainean este Volodimir Hroisman.
18:00
Uniunea Europeană „regretă” înăsprirea embargoului petrolier american asupra Iranului, a declarat marți o purtătoare de cuvânt de la Bruxelles, adăugând că decizia Washingtonului riscă să submineze și mai mult acordul nuclear cu Teheranul. Luni, Statele Unite a anunțat că nu va mai excepta de la embargoul petrolier iranian câteva țări, inclusiv Grecia și Italia, care avuseseră până acum dreptul să cumpere petrol iranian. Marți, purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic a spus că decizia americană „riscă să submineze încă și mai mult aplicarea” acordului nuclear încheiat de Iran în 2015 cu puterile globale, un acord deja denunțat de administrația președintelui american Donald Trump.
18:00
Președintele Igor Dodon a anunțat că a cerut Curții Constituționale să stabilească dacă șeful statului poate numi un candidat la funcția de premier chiar dacă noul Parlament nu are conducere. Dodon a cerut ca subiectul să fie examinat de urgență, sperând ca în cazul când CC va spune că este obligat să caute un candidat, el să înceapă negocieri cu partidele politice. Demersul vine la aproape două luni de la alegerile de la 24 februarie, perioadă în care partidele nu au ajuns la vreun acord pentru formarea unei noi majorități parlamentare, iar noul legislativ nu și-a putut alege conducerea.
15:50
La Londra, Palatul Buckingham a anunțat marți că președintele Statelor Unite, Donald Trump, va face în 3-5 iunie o vizită de stat în Marea Britanie împreună cu soția sa Melania Trump, la invitația reginei Elisabeta a II-a. Trump a făcut o vizită oficială în Marea Britanie vara trecută, dar aceea nu a fost vizită de stat, neavând pe agendă banchetul cu regina la Palatul Buckingham. Trump se va întâlni la Londra și cu premierul britanic Theresa May. Președintele american se va afla în Europa la începutul lunii iunie cu ocazia celei ce-a 75-a aniversări a debarcării aliaților în Normandia, un moment de cotitură din al Doilea Război Mondial. Casa Albă a anunțat marți că Trump se va întâlni cu președintele francez Emmanuel Macron.
15:50
Sergiu Lucinschi a fost dat în urmărire de poliția din România după ce a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare de un tribunal românesc la începutul lunii aprilie. În vârstă de 53 de ani, fiul cel mare al fostului președinte moldovean Petru Lucinschi a fost găsit vinovat de trafic de influență și extorcarea a patru milioane de euro de la un om de afaceri. În același dosar, justiția din România l-a achitat în aprilie pe Radu Pricop, ginerele fostului președinte român Traian Băsescu. Fiul mai mic al fostului președinte al R. Moldova, Chiril Lucinschi, a fost și el condamnat la cinci ani de închisoare, în R. Moldova, în primă instanță, pentru spălare de bani.
15:30
Organizația Statul Islamic și-a asumat marți răspunderea pentru atacurile de duminică asupra unor biserici și hoteluri din Sri Lanka, soldate cu peste 320 de morți. Anunțul a venit la peste 48 de ore după ce atacurile sinucigașe cu bombe, aproape simultane, au lovit trei hoteluri de lux frecventate de străini și trei biserici în care creștinii sărbătoreau Paștele după calendarul apusean. Guvernul din Sri Lanka spunea înaintea revendicării atacurilor de către Statul Islamic că ele ar fi fost o răzbunare pentru atacurile armate asupra unor moschei din Noua Zeelandă, soldate luna trecută cu 50 de morți. Autoritățile de la Colombo indicaseră drept principal suspect grupare islamistă locală puțin cunoscută, adăugând că verifică dacă ea a avut susținere din străinătate pentru masacre.
13:00
La Chișinău, Blocul ACUM a invitat din nou reprezentanții Partidului Socialiștilor pentru discuții post-electorale, în cadrul unui grup de lucru lansat recent.Potrivit unei declarații citată de IPN, deputații blocului ACUM îi așteaptă pe socialiști să se întâlnească miercuri, în Parlament, „pentru a discuta agenda comună antioligarhică și socială, precum și modalitatea formării organelor de lucru ale legislativului, inclusiv identificarea măsurilor concrete de consolidare a încrederii cu scopul evitării alegerilor anticipate”.Săptămâna trecută, Blocul ACUM a propus crearea unui grup de lucru care să examineze, până pe 25 aprilie, „actele normative ale ambelor formațiuni ce țin de dezoligarhizare și îmbunătățirea vieții oamenilor”. În aceeași declarație, Blocul ACUM anunță că „pledează pentru evitarea alegerilor anticipate”, apreciind că anticipatele ar fi o „opțiune preferată de către Partidul Democrat”.„Alegerile anticipate, în condițiile statului capturat, nu vor schimba datele actualei configurații politice, ci vor conduce la irosirea în continuare a banilor publici de către regimul oligarhic, pentru a-și menține scorul electoral. Pentru a depăși impasul creat în Parlament, suntem deschiși în continuare să discutăm separat fiecare etapă a implementării procesului de dezoligarhizare a țării, începând cu formarea organelor de lucru în Parlamentul Republicii Moldova și, ulterior, instalarea unui guvern funcțional, capabil să implementeze legile adoptate”, se spune în declarația Blocului ACUM.
Ieri
11:30
În Sri Lanka, numărul victimelor după șirul de atacuri teroriste de duminică, de Paștele Catolic, a crescut până la 310. Potrivit ministerului sănătății din Sri Lanka, peste 40 de victime încă nu pot fi identificate, aproape 500 de oameni sunt răniți. Nu și-a asumat nimeni, deocamdată, răspunderea pentru atacuri. Duminică, în trei orașe din Sri Lanka au avut loc mai multe explozii coordonate, atacurile fiind îndreptate împotriva unor biserici catolice și hoteluri. Potrivit anchetei, cel puțin șase explozii au fost comise de atacatori sinucigași. Autoritățile au pus atacurile teroriste pe seama unei grupări locale, puțin cunoscută, de islamiști radicali, care posibil să fi fost coordonați de „rețele” internaționale. Anterior, gruparea era pusă în legătură cu distrugerea unor staturi budiste în țară, dar nu cu atacuri teroriste. Majoritatea populației din Sri Lanka este budistă; creștinii reprezintă 7%. Autoritățile au arestat până acum 40 de suspecţi. FBI şi Interpol acordă sprijin anchetei din Sri Lanka. Începând de astăzi, autoritățile au introdus stare de urgență în toată țara.
09:30
Va avea Ucraina un parcurs european mai convingător odată cu alegerea lui Volodimir Zelenski în calitate de șef al statului? Cât de profunde promit să fie schimbările? Și ce așteptări sunt sau nu îndreptățite la Chișinău față de noua Președinție de la Kiev? O convorbire cu politologul de la Chișinău, Dionis Cenușă.   
08:50
„Noul președinte al Ucrainei unește, în mod simbolic și efectiv, Estul și Vestul țării” (I.Munteanu/ Deutsche Welle)
08:30
În România, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a achitat definitiv pe președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, într-un dosar în care era acuzat de mărturie mincinoasă. Magistrații au respins, luni seara, demersul DNA și au menținut în vigoare decizia primei instanțe. În 2016, procurorii DNA Brașov l-au acuzat pe Călin Popescu Tăriceanu că a mințit în declarațiile făcute ca martor în cauza privind retrocedarea presupus ilegală a unei suprafeţe din Pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa, în care sunt judecați prinţul Paul, Remus Truică, Tal Silberstein şi Dan Andronic. După aflarea sentinței, într-o intervenție la postul de televiziune Antena3, Tăriceanu a denunțat ceea ce a numit „abuzurile justiției”. Tăriceanu mai este acuzat de procurorii anticorupție și într-un alt dosar pentru luare de mită în valoare de 800.000 de euro. Senatul a amânat de mai multe ori ridicarea imunității sale parlamentare.
07:10
Coreea de Nord a confirmat că liderul său Kim Jong Un va vizita Rusia „în curând”. Agenția oficială de știri KCNA transmite că președintele rus Vladimir Putin a extins invitația pentru vizita lui Kim, fără să indice o dată exactă. Anterior, Kremlinul anunțase că liderul de la Phenian intenționează să viziteze Rusia în a doua jumătate a lui aprilie. Putin urmează să viziteze China pe 26-27 aprilie, participând la un forum internațional dedicat căilor de transport terestre și maritime. Unele media au scris că Putin și Kim s-ar putea întâlni la Vladivostok. Întâlnirea ar avea loc pe fundalul eforturilor președintelui american Donald Trump de a obține un acord privind denuclearizarea Coreei de Nord.
06:40
Aseară, la Kiev, în fața administrației prezidențiale a avut loc un miting în sprijinul lui Petro Poroșenko și în semn de mulțumire pentru reformele inițiate și realizate de el pe durata mandatului său de președinte, în ultimii cinci ani. La acțiune au participat câteva mii de oameni. Angajații administrației au deschis porțile și toți doritorii s-au putut apropia de clădirea instituției. Poroșenko a ieșit în fața susținătorilor săi, mulțumindu-le pentru sprijin, și i-a asigurat că va câștiga următoarele alegeri. „Vom merge împreună să învingem în alegerile parlamentare”, a declarat Poroșenko.
05:30
Din agenda principalelor evenimente anunțate ale zilei.
22 aprilie 2019
20:40
Președintele american Donald Trump a decis să nu extindă, începând cu luna mai, derogările pentru importul de petrol și gaze condensate din Iran, oferite de SUA, în toamna anul trecut, unor state, între care China, India, Japonia, Coreea de Sud și Turcia. Decizia a fost anunțată pe site-ul Casei Albe de la Washington.Secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că scopul urmărit este de a reduce la zero exporturile de țiței iranian. Pompeo a spus că sancțiunile americane, introduse în septembrie, au lipsit deja regimul de la Teheran de „miliarde de dolari”.Până acum, opt țări au beneficiat de derogări de la sancțiunile americane, însă trei dintre acestea - Italia, Grecia și Taiwan - au renunțat, între timp, la importurile de petrol iranian.Astfel, de pe 2 mai, SUA vor putea introduce sancțiuni împotriva oricărui stat din lume care va încălca interdicția la importul de țiței din Iran. Potrivit secretarului de stat american Mike Pompeo, deficitul de petrol pe piața globală va fi suplinit de Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. După anunțul Washingtonului, prețurile la petrol au crescut la peste 74 de dolari barilul.SUA a denunțat acordul nuclear cu Iranul din 2015 și a impus sancțiuni regimului de la Teheran, încercând să-l forțeze să renunțe la programul său nuclear. Pentru Iran, exporturile de petrol sunt o sursă vitală de venituri.Într-o primă reacție, ministerul de externe al Iranului a calificat decizia SUA drept „ilegală”.
19:40
În ultima vreme democraţii sunt mai puţin vocali şi par să urmărească calm gâlceava dintre socialişti şi Blocul ACUM.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.