Nicolae Negru // Dreptul la demnitate

Deschide.md, 19 ianuarie 2019 12:40

Într-o zi de iulie, cu mulți ani în urmă, un tânăr, înalt și elegant, intră în magazinul „Sintetica” de pe bulevardul Lenin (vizavi de blocul principal al Institutului Politehnic), din Chișinău. Examinând articolele din vitrină, i se adresă vânzătoarei în limba română: „Domnișoară, arată-mi, te rog, cămașa gri”. Fiindcă tânăra vâzătoare nu manifestă niciun interes față de rugămintea sa, el o repetă, cu politețe accentuată, indicând cu degetul cămașa dorită: „Domnișoară, arată-mi, te rog, cămașa...

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Deschide.md

Mai mult de 2 zile în urmă
13:10
UPDATE (12:55) Surse din cadrul depoului de locomotive Bălți au declarat pentru Deschide.MD că oamenii legi au reținut opt persoane în urma decinderilor de astăzi.
13:10
Procuratura Anticorupție oferă mai multe detalii despre perchezițiile efectuate în această dimineață, în comun cu SPIA, într-un dosar de corupție în care sunt vizați mai mulți angajați ai S.C. „Gara de Nord”.
13:10
Ambasada României în Republica Moldova a anunțat că, în contextul alegerilor europarlamentare care vor avea loc la data de 26 mai 2019, Ministerul Afacerilor Externe a lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate”.
13:00
Un tânăr din Mateuți, dar și patru prieteni de-ai săi, au fost încătușați, după ce ar fi amenințat în trafic o șoferiță cu un mulaj de automat de model AK-47 (Kalașnikov). Incidentul ar fi avut loc în noaptea de 21 spre 22 aprilie, în jurul orei 02:00, pe strada Tudor Vladimirescu, din sectorul Râșcani al capitalei.
12:30
Partidul Socialiștilor are doi consilieri noi în Consiliul municipal Chișinău. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Comisia Electorală Centrală după ce mai mulți consilieri municipali, aleși pe listele PSRM, au obținut mandatele de parlamentari în urma scrutinului din 24 februarie.
12:20
Un poet din Maroc a murit electrocutat după ce a pus mâna pe un microfon, în timpul unei conferințe.
12:10
Partidul Socialiștilor salută tonalitatea mai puțin categorică a blocului ACUM, dar afirmă că - în continuare - invitația celor din PPDA și PAS nu aduce claritate în privința condițiilor clare adoptate de Consiliul politic al PSRM pentru începerea unor eventuale negocieri. Poziția oficială a socialiștilor a fost prezentată de secretarul pentru activități ideologice a formațiunii, Ion Ceban.
12:10
Canalul de televiziune CNN a anunţat că principalul suspect în unul din atentatele din Sri Lanka este un atacator sinucigaş, după ce camerele de supraveghere au prezentat imagini video cu un tânăr purtând un rucsac mare în spate intrând în biserică la scurt timp înaintea exploziilor. Poliţia din Sri Lanka a spus că nu doreşte să ofere comentarii înainte de a efectua o investigaţie propriu-zisă.
11:40
Partidul Acțiune și Solidaritate a fost somat să verse în Bugetul de stat suma de 76 de mii de lei, obținute în anul 2016 contrar prevederilor legislației electorale. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia Electorală Centrală care a oferit formațiunii un termen de șase luni pentru închiderea datoriei.
11:40
Nu cunoaștem dacă există vreo legătură dintre numele lui Martin Bormann (om politic nazist german, judecat în absență la procesele de la Nürnberg și condamnat la moarte în contumacie pentru crime de război și crime împotriva umanității) și gruparea criminală apărută la sfârșitul anilor ’90 în Portugalia cu „darea de mână“ a unui moldovean. În scurt de timp, bandiții au reușit să bage frica în mulți dintre conaționalii noștri aflați la muncă peste hotare, făcând sume colosale de bani pe spatele lor.
11:30
Rusia utilizează intens tehnologii de perturbare a sistemului de navigaţie prin satelit GPS în peninsula ucraineană anexată Crimeea şi în Marea Neagră, informează marţi publicaţia Ukrainska Pravda, citând un nou raport al organizaţiei neguvernamentale americane C4ADS, potrivit agerpres.
11:30
Petru Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova Petru Lucinschi, a părăsit România cu șapte luni înainte de hotărârea Curții de Apel București, prin care a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru "șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participare improprie în forma instigării la infracțiunea de fals intelectual". Suse din cadrul INTERPOL au comunicat pentru DESCHIDE.MD, sub protecția anonimatului, că ultima dată când Sergiu Lucinschi a trecut frontiera a fost în luna aprilie a anului 2017. Atunci, au precizat sursele, el a părăsit Republica Moldova cu o aeronavă de la Chișinău spre Moscova, unde se presupune că s-ar afla până în prezent.
11:30
Președinția s-a adresat la Curtea Constituțională să afle dacă președintele are dreptul de a înainta un candidat la funcția de prim-ministru sau nu. Maxim Lebedischi, reprezentantul șefului statului, spune că e necesară această interpretare în momentul în care există o criză politică, similară cu cea de acum, când nu pot fi constituite nici măcar structurile de conducere a Parlamentului.
11:30
Un bărbat și-a pus capăt zilelor în timp ce se afla după gratii. Cadavrul acestuia a fost găsit de gardieni fiind spânzurat cu un cerșaf într-o celulă din Pentitenciarul Nr.6 Soroca, unde își ispășea pedeapsa pentru omor. Informația a fost confirmată pentru Deschide.MD de către Oleg Pantea, purtătorul de cuvânt al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
11:00
S-au încheiat alegerile prezidențiale în Ucraina și, cu un scor covârșitor, actorul de comedie Volodymyr Zelensky a câștigat cel de-al doilea tur de scrutin în fața președintelui în exercițiu Petro Poroshenko. O alegere care spune multe despre alegătorii ucraineni, cultura democratică în Ucraina, clasa politică ucraineană – îngenuncheată practic de un necunoscut. Și care lasă un mare semn de întrebare în privința perspectivelor Ucrainei în zodia Zelensky. Asta pentru că, cine afirmă astăzi că ar...
10:50
Raionul Orhei are un nou președinte. Este vorba despre consilierul raional din partea PDM, Ion Frunze.
10:50
Furnizorului de serviciu poștal universal îi sunt rezervate serviciile de trimiteri de corespondență în limita de greutate de până la 100 g cu tarif pentru distribuire egal sau mai mare de 3 ori decât tariful furnizorului de serviciu poștal universal, stabilit pentru trimiterile de corespondență din prima treaptă de greutate, iar către anul 2021 drepturile exclusive nu se mențin. În nota proiectului de lege pentru modificarea Legii comunicațiilor poștale se mai menționează că, la prestarea serviciilor furnizorul de serviciu poștal universal (Î.S. „Poșta Moldovei”), în anul 2017, a înregistrat un deficit bugetar de peste 25 mil. lei,
10:40
Ambasadele mai multor ţări europene au fost ţinta unui atac coordonat al hackerilor ruşi, dezvăluie un raport al celor de la Check Point Research, relatează the Verge. Hackerii ar fi abordat oficialii ambasadelor prin emailuri care, aparent, proveneau din surse guvernamentale, însă erau pline de viruşi. Raportul precizează că nu s-au găsit dovezi care ar arăta că atacul ar fi fost susţinut de către statul rus.
10:00
Tăcerea PSRM din primele săptămâni de după alegeri a avut într-o oarecare măsură tangențe și cu reacția altor partide referitor la invitația făcută de către PSRM de a participa la negocieri. Opinia a fost exprimată de Gaik Vartanean, deputat din partea Partidului Socialiștilor, potrivit căruia, formațiunea a invitat la discuții doar Blocul ACUM, însă a văzut din start o reacție destul de dură din partea Blocului, care, în opinia sa, a continuat o retorică electorală, inclusiv prin declarații de genul „nu ne așezăm la negocieri cu hoții”. Potrivit deputatului, această retorică în ultima perioadă s-a domolit, însă, spre regret, esența ei a rămas aceeași.
09:40
Procurorii anticorupție, în comun cu ofițerii Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, descind în aceste momente în cadrul S.C. Gara de Nord Chișinău, dar și la domiciliul și automobilele unor angajați ai instituției.
09:40
Blocul ACUM invită repetat deputaţii socialişti la şedinţa grupului de lucru în vederea examinării pachetului „anti-oligarhic” și a proiectelor anunțate de PSRM. Ședința este programată pentru miercuri, 24 aprilie, ora 11.00.
09:30
UPDATE (09:26) Surse din cadrul depoului de locomotive Bălți au declarat pentru Deschide.MD că șeful adjunct și patru mașiniști escortați la sediul Procuraturii anticorupție, oficiul Nord.
09:20
Un cutremur de 6,1 grade a lovit luni principala insulă din Filipine, Luzon, ucigând cel puțin 11 persoane. Un aeroport a fost grav avariat și cel puțin două clădiri au fost distruse. Autoritățile se tem că zeci de persoane sub blocate sub dărâmăturile unei clădiri prăbușite în provincia Pampanga, zona cel mai puternic lovită de seism.
09:20
Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente în cadrul Depoului de Locomotive Bălți al ÎS ”Calea Ferată din Moldova”.
09:10
Un bărbat din raionul Străşeni a fost condamnat la detenţie pe viaţă, fiind recunoscut culpabil de viol şi acţiuni violente cu caracter sexual, comise în privinţa fiicei sale minore.
09:10
Expertul Igor Boțan consideră că cetățenii trebuie să urmărească cum se desfășoară agenda politică a celor pe care i-au votat și să facă concluzii. Dacă politicienii nu vor găsi un numitor comun, cetățenii trebuie să știe că alegerile anticipate sunt soluția pentru depășirea situațiilor de blocaj. În opinia sa, și Partidul Democrat trebuie invitat la discuții pentru ca cetățenii să vadă cum această formațiune, după situația creată, răspunde la întrebarea – cum de s-a ajuns la situația când cu PDM nimeni nu-și dorește să coopereze.
08:50
Ofițerii Direcției Investigarea fraudelor economice a Inspectoratului Național de Investigații în comun cu cei ai DP mun. Chișinău, sub conducerea Procuraturii mun. Chișinău, Oficiul Principal, au deconspirat o grupare specializată în comercializarea mărfurilor supuse accizelor, fără marcarea lor cu timbre de control sau timbre de acciz şi contrabandă săvârșite în proporții deosebit de mari.
08:30
Poliția română l-a anunțat în căutare pe Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean, Petru Lucinschi. Acesta este căutat pentru a-și ispăși pedeapsa penală urmare a unei decizii luate de Curtea de Apel București la începutul lunii martie, curent.
22 aprilie 2019
22:20
Poliția română l-a anunțat în căutare pe Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean, Petru Lucinschi. Acesta este căutat pentru a-și ispăși pedeapsa penală urmare a unei decizii luate de Curtea de Apel București la începutul lunii martie, curent.
21:10
Un tânăr bulgar a fost condamnat luni, în primă instanță, la 30 de ani de închisoare pentru violarea și uciderea ziaristei Viktoria Marinova, în octombrie, 2018, a anunțat tribunalul din Ruse, potrivit AFP. • • Arestat în Germania, unde fugise după crima din 6 octombrie, Severin Krasimirov, 21 de ani, a recunoscut faptele, evitând astfel închisoarea pe viață.Acesta urmează să plătească o amendă de 450.000 leva (225.000 euro) familiei victimei.Potrivit parchetului, este vorba de "o crimă cu motiv...
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.