2016 vs 2019: Secțiile unde s-au epuizat buletinele de vot la prezidențiale și cum a decis Guvernul să acopere acum această gaură

Agora.md, 18 ianuarie 2019 23:00

În 2016, la alegerile prezidențiale, diaspora s-a confruntat cu mai multe dificultăți. Cea mai mare nemulțumire a fost generată de epuizarea buletinelor de vot în mai multe secții de votare de peste hotarele țării. Pentru alegerile parlamentare din acest an autoritățile au decis să majoreze numărul de buletine de vot care vor fi distribuite acestor secții – de la 3000 la 5000 – dar și numărul secțiilor de votare pentru diaspora.Analizele arată, însă, că localitățile unde a ales Guvernul să deschidă secții suplimentare nu sunt neapărat cele mai potrivite, în lista acestora nefiind localitățile unde s-au epuizat buletinele de vot în 2016.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Agora.md

Acum 5 minute
11:00
Doi tineri au fost reținuți de oamenii legii după ce ar fi răpit și șantajat un bărbat de 31 ani, în timp ce acesta se deplasa spre domiciliu. Aceștia l-au dus într-o pădure de la Ciocana și l-au bătut, l-au amenințat cu arma și au cerut înapoi o pretinsă datorie. 
Acum 30 minute
10:40
Se spune că de sărbători nicăieri nu-i mai bine ca acasă, fapt confirmat de un sondaj realizat de compania Magenta Consulting. Potrivit cercetării, 87% dintre cetățenii R. Moldova sărbătoresc Paștele acasă – cu familia, rudele sau prietenii, în timp ce 11% merg la țară sau în ospeție. Cei care nu stau acasă de Paște sunt în mare parte din mediul urban (41% sunt din Chișinău), iar ¾ au vârsta de până la 50 de ani.
10:40
Să administrezi un colectiv de peste 250 deangajați nu este atât de ușor, însă deloc imposibil. Cel mai dificil probabileste să-i motivezi să se implice în campanii, în programe educative desănătate, în activism civic, să-i fidelizezi pentru ani în șir. Asta fac cei dela „Trigor AVD” SRL, una dintre cele mai mari companii din sfera serviciilor dedistribuție și logistică din Republica Moldova. Viorica Ataman, manager resurseumane din această companie, ne-a povestit despre ce înseamnă pentru eiimplicare și dedicație și cum să motivezi oamenii să „iasă din fișa de post” șidin obligațiile de birou măcar pentru câteva ore.
10:40
Uniunea Europeană va continua cooperarea cu noul Guvern care va reieși din actualul proces politic. Declarația a fost făcută de către șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru IPN. Oficialul european a precizat că această cooperare urmează să se bazeze pe îndeplinirea acelor condiții care au fost comunicate Republicii Moldova în anii precedenți. 
Acum o oră
10:30
Unul dintre teroriştii implicaţi în atentatele desfăşurate duminică în Sri Lanka a studiat în Marea Britanie şi Australia, a informat miercuri ministrul Apărării, Ruwan Wijewardene, relatează Mediafax.
Acum 2 ore
10:00
Doar două persoane din 100 nu sărbătoresc Paștele, se arată într-un sondaj realizat de compania Magenta Consulting. La fel ca în România, de altfel, moldovenii petrec sărbătorile Pascale într-o proporție de 98%. În același timp, în SUA această zi se serbează de către 84% dintre americani – și doar jumătate dintre aceștia merg la biserică.
09:50
O însoțitoare de vagon, angajată la CFM, i-a oferit șefului de tren 7.000 de euro ca să-și scape fiul de pedeapsă într-un caz de trafic de droguri. Bărbatul, care se cunoștea cu un om al legii, a promis că va rezolva problema. Într-un final, însă, toți trei au ajuns pe mâna Procuraturii Anticorupție. 
Acum 4 ore
08:30
Arabia Saudită a executat marţi 37 de cetăţeni condamnaţi de „terorism” - o rară execuţie în masă în regat, la trei ani după cea a zeci de persoane care a precipitat întreruperea relaţiilor cu Iranul, relatează AFP.Execuţiile de marţi au avut loc în şase regiuni, şi anume în capitală, la Riad, în oraşele sfinte Mecca şi Medina, în regiunea sunnită Al-Qassim (centru), regiunea Assir (sud) şi în Provincia de Est, unde se concentrează minoritatea şiită, potrivit Ministerului de Interne.
08:30
Preşedintele rus Vladimir Putin a asistat la lansarea unui nou tip de submarin, care urmează să fie echipat cu viitoare drone submarine nucleare - o armă apocaliptică ce poate provoca un tsunami devastator, relatează The Associated Press, citată de news.ro.
08:00
În anul 2019, PIB-ul Moldovei va creşte cu doar 2,5%, cel mai scăzut nivel din anul 2015, ajungând la 205 mliliarde de lei în expresie nominală, se arată în studiul „Tendinţe în economia Moldovei” elaborat de experţii de la Institutul Naţional de Cercetări Economice (INCE).Aceasta va fi cea mai mică din anul 2015, arată studiul. Totodată prognoza INCE este una dintre cele mai pesimiste, în condiţiile în care FMI, Guvernul şi Banca Mondială au prognozat o creştere economică mai mare de 3,5% pentru 2019, scrie Mold-Street.com.
07:20
O femeie din Emiratele Arabe Unite și-a recăpătat cunoștința, după ce a petrecut ultimii 27 de ani în stare vegetativă. Munira Abdulla avea 32 de ani când a suferit o lovitură puternică la cap, după ce mașina în care se afla a fost lovită de un autobuz, în 1991, scrie 
Acum 12 ore
22:50
Chiar dacă Republica Moldova nu va avea în viitorul apropiat un Parlament funcțional, alegerile locale vor putea fi organizate. Declarația a fost făcută de către fostul președinte al Legislativului, Andrian Candu, în cadrul unui interviu pentru realitatea.md. Potrivit sursei citate, Curtea Constituțională se va expune asupra unor mecanisme prin care fiecare cetățean din țară să-și aleagă primarii.
22:40
Accesul la informație, dreptul la reglementări clare, dar și  dreptul la un tratament corect și profesionist. Sunt câteva dintre cele 8 drepturi esențiale ale întreprinderilor din țara noastră în raport cu instituțiile de stat. Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova a lansat o declarație în acest sens. Potrivit președintelui AIM, David Smith, o astfel de declarație este necesară pentru că multe companii din Republica Moldova fie nu știu cum să-și apere drepturile, fie se tem să o facă.
22:10
Accesul mașinilor personale va fi interzis pe teritoriul cimitirului „Sfântul Lazăr”. Anunţul a fost făcut de administraţia Combinatului Servicii Funerare Chişinău, iar prevederea intră în vigoare începând cu data de 1 mai. Directorul instituției municipale, Ludmila Boțan a precizat că săptămâna viitoare, în zilele de luni și marți, mașinile personale vor putea intra pe teritoriul cimitirului.
Acum 24 ore
21:40
Aterizarea pe Aeroportul International Chișinău a uneiaeronave a companiei Air Moldova, care venea de la Istanbul, s-a lăsat cu osperietură zdravănă pentru pasageri. Mai mult, unii călători au avut nevoie deasistență medicală, scrie newsmaker. Potrivit sursei citate, din dialogulpilotului cu controlorul traficului aerian, publicat de Runway 08, reiese căpilotul ar fi ignorat indicațiile controlorului, iar înainte de aterizare aînceput să piardă brusc din înălțime. Aceeși sursă notează că în legătură cu acestincident Air Moldova a pornit o anchetă internă.
21:10
Pasiunea pentru albine dar și dorința de a reuși să-și dezvolte o afacere acasă l-au inspirat pe Ivan Chiriac să creeze produse din miere și săpunurile artizanale cu diferite adaosuri naturale. Le știe proprietățile pe îndelete și niciun cumpărător nu pleacă de la el fără câteva sfaturi prețioase, scrie ea.md. Ivan a participat la primul târg stradal din acest an, marca YardSale care s-a desfășurat în scuarul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău. 
20:30
Uniunea Europeană va continua cooperarea cu noul Guvern care va reieși din actualul proces politic. Declarația a fost făcută de către șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru IPN. Oficialul european a precizat că această cooperare urmează să se bazeze pe îndeplinirea acelor condiții care au fost comunicate Republicii Moldova în anii precedenți. 
19:10
Profesorii din Polonia au intrat în a treia săptămână de grevă. Aproximativ 2.000 de cadre didactice au protestat în fața ministerului învățământului din Varșovia. Profesorii cer majorarea cu 30% a salariilor, în condițiile în care un profesor cu grad didactic câștigă aproximativ 816 euro lunar. Demonstrații similare au avut loc și în alte orașe poloneze, iar activitatea în școli și grădinițe a fost suspendată din 8 aprilie, scrie presa internațională.
18:50
Primăria capitalei duce discuții intense cu agenții economici responsabili de publicitatea stradală. Autoritățile municipale își propun să creeze reguli clare de joc pentru toți, fără abordare preferențială față de o firmă sau alta. O declarație în acest sens a fost făcută de către primarul interimar Ruslan Codreanu pe pagina o rețea de socializare. 
18:40
Primarul interimar Ruslan Codreanu a cerut demisia de bună voie a conducerii Direcției Educație Buiucani. Anunțul a fost făcut de edil pe pagina sa de pe o rețea de socializare. Codreanu a adăugat că în caz contrar va solicita Direcției Generale să inițieze procedura legală de demitere.
18:20
Primăria capitalei duce discuții intense cu agenții economici responsabili de publicitatea stradală. Autoritățile municipale își propun să creeze reguli clare de joc pentru toți, fără abordare preferențială față de o firmă sau alta. O declarație în acest sens a fost făcută de către primarul interimar Ruslan Codreanu pe pagina o rețea de socializare. 
17:40
Ingeniozitatea moldovenilor nu are limite. O demonstrează unii taxatori care activează pe liniile de troleibuz din capitală. Aceștia duc de nas Regia Transport Electric vânzând  pasagerilor copii ale biletelor, în loc să le ofere pe cele tipărite de întreprinderea municipală. Potrivit protv.md, administrația întreprinderii recunoaște că în felul acesta taxatorii își atribuie încasările care în mod normal ar trebui să ajungă în haznaua orașului.
17:20
Au trecut deja două luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Deși mandatele deputaților au fost validate, prima ședință a Parlamentului a avut deja loc, negocierile bat pasul pe loc. Cei trei concurenți electorali care au reușit să obțină cele mai multe fotolii în noul Legislativ – PSRM, PDM și blocul ACUM – au reușit să facă schimbi de replici, să se acuze, ca mai apoi să se așeze la masa de dialog, însă fără succes. Cum au arătat principalele ieșiri publice din jurul formării unei coaliții de guvernare, vedeți în video de mai jos.
17:00
Preotuldin satul Derenu, raionul Călărași este bănuit de un grup de enoriași că ar fi stropit cu o substanță toxică în biserică, scrie jurnal.md. Potrivit sursei citate,  în urma acestei acțiuni, două persoane au fost transportate la spital. Localnicii susțin că nu ar fi pentru prima dată când omul lui Dumnezeu intră în neînțelegeri și conflicte cu sătenii. De cealaltă parte, preotul Florin Marin neagă acuzațiile. El susține că ar fi simțit un miros de picioare nespălate și a dat cu mir pentru a scăpa de mirosul neplăcut.
16:50
Fine Wine Guide „30 devinuri străine în Moldova” este titlul unui nou ghid, realizat de jurnalistulși fondatorul blogului www.finewine.md, Andrei Cibotaru. Cel mai scump vin descris în ghid poate fi cumpărat laChișinău cu aproape 6 000 lei, iar cel mai ieftin circa 150 de lei. Publicația a fost lansată, marți, în cadrul unei ceremonii la o vinotecă din capitală. 
16:40
O echipă de oameni de ştiinţă din China a descoperit că absenţa unei proteine specifice din organismul insectei Drosophila melanogaster, numită şi musculiţa de oţet, provoacă un dezechilibru la nivelul florei intestinale şi cauzează simptome similare cu cele ale autismului la oameni, relatează Agerpres.
16:40
Fine Wine Guide „30 devinuri străine în Moldova” este titlul unui nou ghid, realizat de jurnalistulși fondatorul blogului www.finewine.md, Andrei Cibotaru. Cel mai scump vin descris în ghid poate fi cumpărat laChișinău cu aproape 6 000 lei, iar cel mai ieftin circa 150 de lei. Publicația a fost lansată, marți, în cadrul unei ceremonii la o vinotecă din capitală. 
16:10
Anul trecut piața serviciilor IT din Moldoa a ajuns la 154,4 milioane de dolari și urmează o creștere estimată de 262,26 milioane USD până în 2024. Declarația a fost făcută de ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici. Liderul mondial de market intelligence, International Data Corporation a elaborat un studiu care trece în revistă politicile dedicate ale Guvernului privind dezvoltarea industriei IT, parc virtual, mediul fiscal favorabil, dar și analizează profund toate componentele ecosistemului necesar pentru lansarea și dezvoltarea afacerilor IT în țara noastră.
16:00
Procurorii anticorupție, oficiul Nord, în comun cu colaboratorii Direcției Nord al Centrului Național Anticorupție, descind în aceste momente la Depoul de Locomotive Bălți al ÎS „Calea Ferată din Moldova”.
15:30
Persoanele diagnosticate cu diabet zaharat vor primi gratuit lucometre, teste şi lanţete. Acţiunea intră în vigoare de astăzi și este o premieră națională lansată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină în colaborare cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.