Ministrul Educației cere elaborarea de urgență a unui program clar de studiere a limbii române în Rep. Moldova

InfoPrut, 16 ianuarie 2019 10:50

  Republica Moldova trebuie să elaboreze un program foarte clar de studiere a limbii române, preferențial pentru alolingvi. De asemenea, autoritățile de la Chișinău trebuie să pregătească un set întreg de manuale care, actualmente, sau sunt lipsă și învechite, sau nu corespund anumitor necesități locale pe care le au minoritățile etnice. Declarația a fost făcută [&hellip The post Ministrul Educației cere elaborarea de urgență a unui program clar de studiere a limbii române în Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de InfoPrut

Acum 24 ore
16:00
  Parlamentul de la Kiev a adoptat joi legea privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat, care reduce la tăcere, practic, limba maternă a celor circa 600.000 de români din Ucraina. Candidatul independent la alegerile europarlamentare George Simion a declarat în acest context că imediat ce va prelua mandatul de eurodeputat, va pune pe [&hellip The post Încă o lovitură grea pentru românii din Ucraina! George Simion: Acest subiect va fi pe masa instituțiilor europene appeared first on InfoPrut.
12:10
  A fost lansat Muzeul pentru Românii de Pretutindeni, un proiect digital al Ministerului pentru Românii de Pretutindeni (MRP). „Misiunea proiectului este de a crea un cadru instituțional care să stimuleze comunicarea dintre românii din diaspore și cei rămași în țară”, se arată în descrierea de pe site-ul proiectului – http://www.muzeu.mprp.gov.ro Această comunicare facilitează accesul [&hellip The post MRP a lansat Muzeul pentru Românii de Pretutindeni appeared first on InfoPrut.
11:10
Republica Moldova are peste 2,2 milioane de terenuri agricole, dintre care 22,5 mii de terenuri irigate, potrivit Cadastrului funciar aprobat de Guvernul de la Chișinău în ședința de miercuri, relatează Moldpres. Potrivit documentului, la situaţia de la 1 ianuarie 2019, suprafața totală a Republicii Moldova era de 3 milioane 384,7 mii de hectare. Potrivit Cadastrului [&hellip The post Câte milioane de terenuri agricole are în prezent Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
Ieri
08:50
  Ștefan-Radu Oprea (PSD) a fost numit joi în funcția de ministru interimar pentru Românii de Pretutindeni, înlocuindu-o la șefia instituției pe Natalia Intotero. Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi decretul prin care Ștefan-Radu Oprea, ministru pentru Mediul de Afaceri, preia șefia interimară a Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Fost prefect de Prahova, Ștefan-Radu [&hellip The post Cine este Ștefan-Radu Oprea, care a preluat șefia Ministerului pentru Românii de Pretutindeni appeared first on InfoPrut.
24 aprilie 2019
11:40
    Toate posturile vamale din Republica Moldova vor activa fără întreruperi pe tot parcursul perioadei sărbătorilor pascale și a minivacanțelor de 1 și 9 mai, transmite Radio Chișinău. Totodată, punctele de trecere a frontierei își vor extinde programul de activitate cu încă două sau trei ore, în funcție de numărul de tranzacții. Este indicația [&hellip The post Cum vor lucra posturile de frontieră dintre România și Rep. Moldova în perioada sărbătorilor pascale appeared first on InfoPrut.
11:20
  Ion Iliescu, fostul președinte al României, ar trebui condamnat pentru faptul că a respins momentul Unirii, imediat după prăbușirea URSS, este de părere actorul Ion Caramitru, directorul Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București. Declarația a fost făcută de actorul Ion Caramitru în cadrul emisiunii „În fața ta” de la postul Digi24. Întrebat cum vede [&hellip The post Ion Caramitru: „Iliescu ar trebui condamnat pentru că a respins momentul Unirii” appeared first on InfoPrut.
10:20
  Ministerul Afacerilor Externe din România a lansat „Ghidul alegătorului român din străinătate”, în contextul alegerilor europarlamentare, care vor avea loc la data de 26 mai. Obiectivul principal al ghidului este de a asigura informarea corectă a cetăţenilor români aflați în afara granițelor, cu privire la condiţiile în care îşi pot exercita dreptul de vot [&hellip The post Alegeri europarlamentare/ Ghidul practic al alegătorului român din afara granițelor appeared first on InfoPrut.
Mai mult de 2 zile în urmă
21:50
  „Formarea unei majorități parlamentare care se bazează pe oameni vizați în raportul Kroll ar fi un obstacol foarte mare în cooperarea Uniunii Europene cu Republica Moldova”, susține șeful Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Într-un interviu pentru IPN, ambasadorul a declarat că persoanele vinovate de frauda bancară trebuie să stea la pușcărie. Oficialul UE [&hellip The post Șeful Delegației UE la Chișinău: Vinovații de frauda bancară din Rep. Moldova trebuie să fie la pușcărie appeared first on InfoPrut.
12:40
  În Republica Moldova a fost lansat singurul post de radio cu muzica rock. Este vorba de Radio One, în playlist-ul căruia se regăsesc piese care au făcut istorie începând cu anii ’60 şi până în prezent.  „Radio One este un post de radio alternativ celor care sunt pe piaţă, era un un post de [&hellip The post În Republica Moldova a fost lansat singurul post de radio cu muzica rock appeared first on InfoPrut.
12:00
  Ministrul Sănătății de la București, Sorina Pintea, a declarat luni, într-o conferință de presă susținută la Bistrița, că pentru a acoperi specializările medicale deficitare este nevoie de scoaterea la concurs a unor locuri la concursul de rezidențiat, iar medicina de familie este în centrul atenției. În contextul în care la nivel național sunt aproximativ [&hellip The post Medicii din Republica Moldova, locuri de muncă în România appeared first on InfoPrut.
22 aprilie 2019
11:40
  În anul 2032 voi ieși la pensie, all going well, și împreună cu mine va atinge vârsta de pensie o generație de aproximativ 400.000 de români; această generație va fi înlocuită, pe piața muncii, cu una de sub 200.000 oameni. Teoretic, contribuțiile a câte două generații de câte 200.000 de români (de două ori mai [&hellip The post Petrișor Peiu: Pentru ce votăm la 26 mai? appeared first on InfoPrut.
11:40
  Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor, ultima în care se ţine post înainte de sărbătoarea Sfintelor Paşti. Săptămâna Sfintelor Pătimiri sau Săptămâna Mare începe cu Denia din Sfânta și Marea Luni care s-a oficiat duminică seara și se încheie cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia din Sfânta și [&hellip The post Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămâna Patimilor appeared first on InfoPrut.
21 aprilie 2019
14:50
  Centrul de Informare al României din cadrul Universității de Stat din Comrat ar putea semna un acord de cooperare cu Centrul de Informare al României din Ismail. Anunțul a fost făcut pe Facebook de managerul Centrului de Informare al României din Ismail, Nataia Ursu, după o vizită efectuată în Republica Moldova, la Comrat, capitala [&hellip The post Centrul de Informare al României din Comrat și cel din Ismail, acord de cooperare appeared first on InfoPrut.
09:10
  Câțiva deputați din Adunarea Populară a regiunii găgăuze, apropiați PDM, au depus o plângere la procuratură pe numele bașcanului Irina Vlah, pe care o acuză de „exces de putere”, pentru că nu a semnat Legea cu privire la modificarea Codului Electoral al UTA Găgăuzia, relatează Radio Chișinău. În plângere se spune că, potrivit legislației, [&hellip The post Bașcanul regiunii găgăuze, acuzat la Procuratură de „exces de putere” appeared first on InfoPrut.
19 aprilie 2019
20:20
  1.075 de basarabeni care se află în proces de redobândire a cetăţeniei române au beneficiat de asistență oferită în cadrul Centrului pentru Cetățenie Română din momentul lansării acestuia, la Chișinău, de către deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Deputatul a înființat Centrul pentru Cetățenie Română, la [&hellip The post Peste 1.000 de basarabeni, mai aproape de cetățenia română datorită unui centru lansat la Chișinău de un parlamentar de la București appeared first on InfoPrut.
18:50
Echipa candidatului pentru postul de președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a reacționat la 17 aprilie 2019 la apelul semnat de Uniunea Interregională „Comunitatea Românească din Ucraina” privind necesitatea soluționării problemelor românilor din Ucraina prin respectarea drepturilor minorității românești, consfințite de Constituție și dreptul internațional, informează Agenția BucPress din Cernăuți. Potrivit răspunsului semnat de Ionușas S.C., [&hellip The post Alegeri, Ucraina: Echipa lui Zelenski reacționează la apelul semnat de „Comunitatea Românească din Ucraina” appeared first on InfoPrut.
14:00
  Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a avut o întrevedere cu ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță. Oficialii au discutat despre proiectele comune în derulare, dar și despre cele care urmează a fi implementate. Printre proiectele bilaterale de interes major au fost evidențiate – construcția gazoductului Ungheni-Chișinău, interconexiunea rețelelor electrice, dezvoltarea infrastructuri și eliminarea tarifelor [&hellip The post Discuții despre gazoductul Ungheni-Chișinău și eliminarea tarifelor de roaming dintre România și Rep. Moldova appeared first on InfoPrut.
18 aprilie 2019
17:10
Basarabeanca Irina Rimes a fost premiată de celebra revistă Forbes România, fiind inclusă în generația 30 sub 30 cei mai de succes tineri. Evenimentul a avut loc ieri, 17 aprilie. Alături de alți 29 de câștigători, artista a primit renumitul trofeu „Forbes”, pentru care a „mulțumit din suflet”, dar a oferit și un interviu pentru revistă, împărtășindu-și experiențele [&hellip The post Irina Rimes, premiată de Forbes România. „Îmi place să muncesc, să mă zbat pentru mine și pentru oamenii mei” appeared first on InfoPrut.
17 aprilie 2019
10:30
  Miercuri se împlinesc 8 ani de Acțiunea 2012. Pe 17 aprilie 2011, tineri, activiști civici, revoluționari, studenți, intelectuali și alți patrioți români s-au unit sub un singur blazon pentru reîntregirea neamului românesc, Platforma Unionistă Acțiunea 2012. Sute de acțiuni, de la cunoscutul graffiti „Basarabia e România”, la conferințe și dezbateri în Parlamentul României, constituirea [&hellip The post 17 aprilie 2011: Ziua în care unioniștii au constituit Acțiunea 2012 appeared first on InfoPrut.
16 aprilie 2019
21:10
  Astăzi, 16 aprilie 2019, deputatul Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, a prezentat în Camera Deputaților o declarație politică privind derapajele antidemocratice și antieuropene repetate ale Ucrainei împotriva cetățenilor și oficialilor români. La tribuna Camerei Deputaților, președintele Constantin Codreanu a ținut să puncteze: „Doamnă președinte de ședință, [&hellip The post Declarație în Parlamentul de la București: „Condamn manifestările antidemocratice ale Ucrainei împotriva cetățenilor și oficialilor români” appeared first on InfoPrut.
20:50
  În perioada 11-14 aprilie, Biblioteca Metropolitană București (BMB) a derulat proiectul „Cartea, itinerar la Chișinău”, în cadrul căruia au avut loc mai multe activități: transfer de cărți cu titlu gratuit Bibliotecii Municipale B.P. Hasdeu, realizat în baza Protocolului de Cooperare între Primăriile municipiului București și municipiului Chișinău, un schimb de experiență,cu participarea a 15 [&hellip The post Biblioteca Metropolitană București, 3.000 de cărţi pentru Biblioteca „B.P. Hașdeu”, din Chișinău appeared first on InfoPrut.
17:00
  Pe 7 mai 2014 un sondaj de opinie lansat de INSCOP îl clasa pe Mircea Diaconu, candidat independent la alegerile europarlamentare, cu doar 1% din opţiunile de vot. Două săptămâni mai târziu acesta avea cumuleze la alegeri peste 6% din voturile celor prezinţi, adică peste PMP sau UDMR. Se spune că istoria se repetă [&hellip The post Marius Lulea: Ce șanse are independentul George Simion la alegerile europarlamentare din acest an? appeared first on InfoPrut.
15 aprilie 2019
09:50
  Victor Ciobanu a ajuns în topul podiumului și a făcut istorie pentru Republica Moldova în ziua de închidere a campionatelor europene de la București, titrează site-ul Federației Internaționale de Lupte, potrivit Radio Chișinău. În finala categoriei de 60 kg, Victor Ciobanu a produs probabil cel mai mare șoc al acestor Campionate Europene, învingându-l pe [&hellip The post Victor Ciobanu a scris istorie pentru Rep. Moldova, învingându-l la București pe campionul mondial, rusul Serghei Emelin appeared first on InfoPrut.
09:30
  Istoricul Alexandru Filipașcu va fi evocat miercuri, 17 aprilie, cu începe de la ora 18.00, în cadrul unui eveniment organizat de Institutul „Frații Golescu” la Clubul Țăranului, din cadrul Muzeului Țăranului Român. „Ne propunem să aducem în actualitate personalitatea istoricului ALEXANDRU FILIPAȘCU (1902-1952), care și-a dedicat întreaga energie românilor maramureșeni. Lucrarea sa «Istoria Maramureșului» [&hellip The post Marele istoric Alexandru Filipașcu, evocat la Clubul Țăranului. „Un patriot neclintit al neamului său” appeared first on InfoPrut.
14 aprilie 2019
18:00
  Din două rele, mai bine alegi răul mai mic. Aceasta pare să fie concluzia lui Traian Băsescu, fostul președinte al României, care a declarat la Chișinău că blocul ACUM al Maiei Sandu și al lui Andrei Năstase ar trebui să formeze guvernul cu PSRM al lui Igor Dodon. „Dacă discutăm de ACUM, te uiți [&hellip The post Traian Băsescu ar face alianță cu socialiștii appeared first on InfoPrut.
17:20
  Luxemburghezii știu adevărul istoric. În acest sfârșit de săptămână, echipa de rugby a Republicii Moldova a întâlnit echipa de rugby a Luxemburgului. Organizatorii au difuzat ca imn național al oaspeților din stânga Prutului imnul României, „Deșteaptă-te, române!”. „Iată că demersurile noastre de unificare a rugbyului românesc cu cel moldovenesc, nu rămân fără ecou ”, a comentat [&hellip The post „Deșteaptă-te, române!”, imnul național al Rep. Moldova. Faza săptămânii în Luxemburg appeared first on InfoPrut.
13 aprilie 2019
20:20
  Salvarea pădurilor din România reprezintă o prioritate pentru unionistul George Simion. După ce a participat de-a lungul ultimilor 10 ani la mai multe acțiuni de împădurire, militantul pentru unirea României cu Republica Moldova a plantat sâmbătă frasini în Grădiștea de Munte, în apropiere de Sarmizegetusa Regia, vechea capitală a Daciei pre-romane. „Recomand doritorilor să [&hellip The post George Simion: Hai să salvăm pădurile împreună! appeared first on InfoPrut.
12 aprilie 2019
14:20
  1 aprilie 1941. Între 2.000 si 4.000 de români sunt uciși de trupele sovietice la Fântâna Albă, în Bucovina de Nord, când încearcă să treacă granița din URSS în România. Este un exemplu dintr-o serie de evenimente asemănătoare ce au avut loc și la Crasna, Lunca Prutului și Igești. Institutul Cultural Român, prin Compartimentul Comunități Istorice, [&hellip The post „Masacrele inocenților“. Proiect în memoria românilor uciși de trupele sovietice la Fântâna Albă și în alte zone appeared first on InfoPrut.
13:10
  Departamentul de Politică Informațională și Relații Publice din cadrul Ministerului Învățământului și Științei din Ucraina a comunicat că, la ora actuală, în regiunea Cernăuți există doar 57 de școli cu predare în limba română (687 clase cu 10.829 de elevi) și 19 mixte româno-ucrainene (183 clase cu 2.638 elevi), scrie Libertatea cuvântului. Comparativ, în anul școlar 2001/2002, în regiune funcționau 83 [&hellip The post Condamnate la dispariție. Numărul școlilor cu predare în limba română din regiunea Cernăuți continuă să scadă appeared first on InfoPrut.
11 aprilie 2019
17:30
  Un clip video postat pe Facebook de părinţii unei fetiţe, care locuiesc peste hotare, suprinde tristeţea copilei plecare din Republica Moldova, care nu se poate integra în ţara de adopţie. Clipul a devenit viral pe reţeaua de socializare. Peste o treime din populaţia Republicii Moldova a emigrat în ultimii deceniu. Practic, potrivit datelor statistice, [&hellip The post VIDEO. Drama migraţiei masive din Rep. Moldova văzută prin ochii unei fetiţe appeared first on InfoPrut.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.