Un autobuz supraetajat a fost implicat într-un accident în capitala Canadei, Ottawa

Evzmd.md, 12 ianuarie 2019 19:45

Salvatorii au intervenit cu scări speciale pentru a evacua pasagerii. Femeia aflată la volanul autobuzului a fost reţinută pentru audieri. Într-o postare pe Twitter, premierul Justin Trudeau a transmis condoleanţe familiilor celor care au avut de suferit. Autorităţile canadiene au iniţiat o anchetă pentru a stabili circumstanţele în care s-a produs accidentul.

Citeşte toată ştirea

• • •

Alte ştiri de Evzmd.md

Acum 12 ore
20:00
Viiturile din sudul ţării s-au produs după câteva zile de inundaţii care au afectat mai mult de 56.000 de persoane ce trăiesc în 270 de sate şi orăşele din provinciile nordice Mazandaran şi Golestan de-a lungul Mării Caspice, a informat televiziunea publică iraniană. 'Cel puţin 17 persoane au murit şi 74 au fost rănite în viiturile din oraşul Shiraz... provocate de ploile torenţiale care au început dimineaţă', a declarat pentru Tasnim şeful serviciilor medicale de urgenţă ale Iranului, Pirhossein Kolivand, referindu-se la capitala provinciei Fars. Două persoane au murit în provinciile Golestan şi Mazandaran din nordul ţării, au informat luni mass-media locale, relatează dpa. Pirhossein Kolivand a afirmat că o persoană şi-a pierdut viaţa în Sarpol-e Zahab, în provincia vestică Kermanshah. Din cauza ploilor torenţiale din întreaga ţară, autorităţile au emis avertizări de inundaţii şi pentru alte provincii, inclusiv pentru capitala Teheran. Guvernatorul provinciei Fars, Enayatollah Rahimi, a declarat pentru televiziunea publică că situaţia este sub control şi echipe de salvare au fost trimise în zonele afectate de inundaţii. 'Îi sfătuiesc pe oameni să rămână în locuinţe pentru a nu fi răniţi', a spus el. 'Nivelul daunelor provocate de inundaţii urmează să fie stabilit', a mai spus el.
19:00
La Briceni(8) și Bălți cerul va fi posomorât, iar temperatura aerului nu va depăși 8 grade Celsius. De 9 grade Celsius și cer noros vor avea parte și locuitorii Sorocii(9), dar și cei de la Orhei. Temperaturile scad ușor și în sudul țării, unde sunt prognizate ploi. La Cahul, Comrat și Leova maxima termică va oscila între 7 și 8 grade. Aceași maximă va fi și la Tiraspol. Nici locuitorii Chișinăului nu vor avea parte de vreme însorită. Se așteaptă ploi pe toată perioada zilei. Valorile termice se vor încadra între 10 grade Celsius ziua și 4 grade noaptea. La București cerul va fi în mare parte senin, doar pe alocuri ar putea cădea ploi slabe. La amiază termometrele vor indica 13 grade Celsius. Nori și averse vor fi la Iași, iar maxima termică va indica 9 grade. Și La Kiev cerul va fi parțial acoperit de nori și ar putea cădea precipitații, iar la prânz se vor înregistra 8 grade. În capitala Italiei va fi cald deși soarele se ascunde după nori, iar în a doua parte a zilei vor cădea ploi. Mercurul din termometre va urca până la 15 grade Celsius. La Atena va fi soare din plin, iar maxima va fi de 19 grade. La Bruxelles soarele va fi acoperit de nori, iar mercurul din termometre ajunge la 8 grade Celsius. La Paris cerul va fi senin iar la amiază mercurul din termometre va indica 9 grade. Soarele îi va răsfăța pe locuitorii Madridului, iar mercurul din termometre va urca până la 18 grade. La Berlin sunt prognozate 17 grade Celsius și cer noros. La Londra soarele va fi scump la vedere iar maxima termică nu va depăși 11 grade Celsius.
17:45
Astfel, euro se va aprecia cu trei bani, până la cotația de 19 lei și 53 de bani. Dolarul va câștiga un ban și va avea un preț oficial de 17 lei și 27 de bani. Hrivna ucraineană va rămâne la valoarea de 64 de bani. Pentru leul românesc și rubla rusească BNM de asemenea a stabilit cotații similare celor înregistrate astăzi. Astfel, leul românesc își va păstra prețul de 4 lei și 10 bani, iar rubla rusească va avea în continuare prețul de 26 de bani.
Acum 24 ore
17:15
'Imaginile arată o formă de barcă (...). Este imposibil în acest stadiu să se determine starea de conservare a epavei sub turbă', a declarat Terje Gansum, directorul patrimoniului cultural al Vestfold, într-un comunicat. Măsurători suplimentare cu ajutorul georadarului vor fi realizate înainte de o posibilă excavare. Există şapte epave cunoscute de nave datând din epoca vikingilor în Europa, dintre care trei au fost descoperite în acelaşi comitat. Rămăşiţele unei nave vikinge au fost de asemenea localizate anul trecut în sud-estul ţării scandinave. În epoca vikingilor, în timpul căreia aceşti războinici şi comercianţi din nordul Europei au străbătut mările între secolele al VIII-lea şi al XI-lea, exista obiceiul ca regi şi conducători să fie înmormântaţi la bordul unei nave înălţate pe pământ şi îngropate sub o movilă. 'Descoperirea unei corăbii vikinge în Vestfold este istorică. Ea a fost realizată într-o zonă bogată în trecutul său legat de moştenirea vikingă', a declarat ministrul mediului, Ola Elvestuen.
16:30
Totodată instituția a precizat că la anul Republica Moldova va adopta aceeași poziție ca și țările din Uniunea Europeană privind trecerea la ora de vară. Prin introducerea orei de vară, s-a urmărit ca oamenii să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale. Pentru prima dată, trecerea la ora de vară a fost aplicată în Noua Zeelandă, în 1895. Republica Moldova a recurs la această practică în 1979.
15:45
Tricolorii vor sa uite infrangerea suferita vineri, in fata campioanei mondiale en-titre, Franta, cu scorul de 1 la 4. Nationala noastra a disputat aseara antrenamentul oficial pe stadionul Eskisehir, din Turcia si este motivata inaintea duelului de astazi. Tricolorii isi doresc sa dea lovitura si sa demonstreze ca Moldova poate juca un altfel de fotbal. Alexandru SPIRIDON, SELECTIONER NATIONALA MOLDOVEI: „Eu nu cred ca meciul cu Franta a fost unul reusit din partea noastra. Baietii asteapta sa demonstreze astazi ca si Moldova poate juca un alt fel de fotbal.” Pe langa capitanul Alexandru Epureanu, care este accidentat, de la partida de astazi vor lipsi inca doi fotbalisti convocati. Atacantul lui Torino, Vitalie Damascan, a suferit o usoara accidentare si a plecat in Italia pentru investigatii, iar fundasul lui Milsami Artur Craciun a fost lasat acasa de tehnicianul Alexandru Spiridon. Meciul dintre Turcia si Moldova se va disputa astazi la ora 19.
15:45
  Sputnik a comunicat că acțiunea a avut ca scop "respectarea contractelor militare" aflate în derulare, însă Javier Mayorca, jurnalist venezuelean, a scris pe Twitter că au fost debarcați aproximativ 100 de militari și 35 de tone de echipament. Potrivit acestuia, în operațiunea comandată de generalul rus Vasily Tonkoshkurov, a fost implicată o aeronavă de transport militar Antonov – 124 și un avion de dimensiuni mai mici. Legăturile dintre Moscova și Venezuela s-au consolidat în ultimele luni pe fondul înrăutățirii relațiilor Caracasului cu Washingtonul. Se împlinesc aproape trei luni de când cele două țări au organizat exerciții militare comune. Rusia a trimis două avioane de vânătoare la aceste aplicații. De-a lungul timpului, Kremlinul a acordat credite națiunii sud americane în valoare de miliarde de dolari și a sprijinit industria petrolieră și militară. Moscova a fost extrem de vocală în ceea ce privește sancțiunile SUA impuse regimului Maduro și a condamnat orice declarații sau acțiuni de sprijin a liderului Opoziției, Juan Guaidó, autoproclamat președinte în ianuarie 2019. Nicolas Maduro l-a acuzat pe Guaidó de tentative de lovitură de stat cu sprijinul SUA. Kremlinul a preluat acest discurs acuzându-l pe Guaidó de tentative de uzurpare a puterii cu girul SUA și a pledat pentru "realizarea a tot ceea ce este necesar" pentru sprijinirea lui Nicolas Maduro.
15:15
''Cei 29 de aliaţi au indicat în mod clar că Georgia va deveni membră a NATO'', a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă alături de premierul georgian Mamuka Bakhtadze. ''Vom continua să lucrăm împreună pentru a pregăti aderarea Georgiei la NATO'', a adăugat el. Într-o referire la Rusia, Stoltenberg a mai spus că nici o ţară nu are dreptul de a influenţa politica porţilor deschise a NATO. ''Nu acceptăm ca Rusia - sau oricare altă putere - să poată decide ce membri poate să aibă NATO'', a declarat Stoltenberg. La summitul NATO din 2008 din România, liderii alianţei au afirmat că Georgia va adera la NATO la o dată nespecificată, dar au refuzat până acum să pună ţara pe calea formală a aderării. Perspectiva Georgiei de a adera la NATO este considerată de către Kremlin drept o ingerinţă occidentală în sfera sa tradiţională de influenţă. Premierul Bakhtadze a declarat la rândul său că Moscova nu are dreptul de a împiedica o ţară suverană ''să-şi aleagă aranjamentele de securitate''. ''Aderarea la NATO este alegerea poporului georgian şi este consfinţită în Constituţia noastră'', afirmat el. La exerciţiile militare NATO-Georgia, desfăşurate la Centrul comun Georgia-NATO de instruire şi evaluare de la Krtsanisi, din împrejurimile capitalei Tbilisi, participă 350 de militari din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi alte 17 ţări ale alianţei, precum şi din Azerbaidjan, Finlanda şi Suedia.
14:15
La doar șase luni de la proclamarea independenței, în 1991, Moldova s-a confruntat cu un conflict militar, după ce fâșia de pe malul de răsărit al Nistrului a declanșat un război de secesiune. Conflictul din primăvara și vara anului 1992 a costat viața a 1.130 de oameni, lăsând 3.500 de răniți. După armistițiul semnat între Moldova și Rusia la 21 iulie 1992, teritoriul separatist cunoscut ca Transnistria și-a făcut apariția peste Nistru, cu sprijinul militar și financiar al Rusiei. De atunci oamenii de pe cele două maluri trăiesc în lumi paralele: Moldova aspiră la o societate democratică, iar Transnistria visează la independență ca treaptă pentru a deveni parte Rusiei. Transnistrenii și moldovenii trăiesc în spații informaționale diferite: nu primesc corespondența poștală și nu au conexiune telefonică directă. Fiecare are sistemul său educațional – Moldova a adoptat modelul occidental, în timp ce Transnistria l-a păstrat pe cel sovietic. „La aproape 30 de ani de la război a apărut o nouă generație, una care nu știe nimic despre țara comună”, spune Ilia Trombițchi, director al Eco-Tiras, un grup de zeci de ONG-uri pe ambele maluri ale Nistrului. „Presa și politicienii au plăsmuit în cei aproape 30 de ani chipul dușmanului de peste râu”, observă el. Păstrătorii râului Ideea de a crea un grup transfrontalier de asociații pentru a proteja Nistrul a apărut în momentul în care Trombițchi (foto) și colegii săi de la Societatea Ecologică „Biotica” din Chișinău au început să discute despre modul cel mai adecvat de abordare a situației precare a râului. Au pornit de la poluarea apei potabile contaminate și impactul hidroenergetic, al suprautilizării acestui râu, principala sursă de apă potabilă pentru toată Moldova și regiunea Odesa. Nistrul curge pe un teritoriu de peste 1.300 de kilometri. Din Carpații Ucrainei traversează Moldova și se întoarce din nou în Ucraina pentru a se revărsa în Marea Neagră. Bazinul Nistrului acoperă peste 70.000 de kilometri pătrați, în care trăiesc aproximativ 8 milioane de oameni. „Am înțeles că Nistrul poate fi protejat doar după schimbarea atitudinii față de toate statele care au acces la bazinul hidrografic – Ucraina și Moldova, inclusiv Transnistria”, spune Trombițchi. În 1999, Biotica a organizat două conferințe internaționale cu ONG-uri de mediu din Ucraina și Moldova. La sugestia unui oaspete, expertul în probleme de mediu John Bonine de la Universitatea din Oregon, ecologiștii din Moldova, Transnistria și Ucraina au preluat un model de cooperare din America de Nord – riverkeeper-ul, o idee aplicată mai întâi în valea râului Hudson din statul New York, SUA. La vremea respectivă, Nistrul era privit mai mult ca un zid decât un curs de apă capabil să restabilească legăturile rupte. La aproape un deceniu după ce luptele s-au oprit, rănile erau încă deschise. Certurile din cauza limbii de stat, curentul național și sloganuri precum „Cemodan, vokzal, Rossia” au cântărit încă mult în societate, la locul de muncă, printre prieteni și chiar în familiile mixte. „Odată, în 1992, m-am dus la Chișinău, unde am întâlnit o veche cunoștință. Am salutat-o în rusă și nu a răspuns, nu a răspuns până nu am salutat-o moldovenește. Din acel moment și până în 2003, timp de peste zece ani, nu am mai mers la Chișinău”, spune Nicolai Galeiliuc, directorul organizației ecologice „Turunciuc” din Cioburciu, sudul Transnistriei. După război, autoritățile de la Chișinău și guvernul autoproclamat de la Tiraspol au descurajat sau au împiedicat cu perseverență inițiativele menite să consolideze încrederea între cele două foste maluri beligerante. Începând cu 1993, o asociație a început să organizeze acțiuni de consolidare a încrederii pe ambele maluri ale Nistrului, dar trei ani mai târziu șeful poliției politice de la Tiraspol a solicitat închiderea acestei campanii, pentru „activități subversive”, probabil un pas convenit cu autoritățile de la Chișinău, spune Oazu Nantoi, expert la Institutul pentru politici publice din Chișinău. Configurarea rețelei Totuși Eco-Tiras a înțeles că problemele ecologice ale Nistrului nu puteau fi rezolvate fără participarea activă a Transnistriei. În 2003, fondatorii săi au decis să formeze o rețea de ONG-uri de mediu în stânga Nistrului sub umbrela Eco-Tiras, pornind de la contactele lor personale. „Am folosit relațiile stabilite cu unii participanți la proiectele noastre mai vechi. De exemplu, o expediție cu caiac pe Nistru, de la izvor până la mare. Unii oameni din Transnistria au luat parte la această expediție. Îi cunoșteam pe alții din vremurile sovietice”, spune Trombițchi. Galeiliuc descrie prima întâlnire cu unul dintre liderii Biotica: „O femeie frumoasă, Tatiana Sineaeva, a venit la Cioburciu, ne-am plimbat prin parc și mi-a povestit despre activitățile lor, care mi-au trezit interesul. Am întrebat-o dacă făceau parte dintr-o sectă religioasă, pentru că sunt ortodox și nu îmi plac politica și propaganda religioasă”, își amintește el. Deși Eco-Tiras are ca scop ocrotirea Nistrului, grupul său de ONG-uri și-a lărgit activitatea, incluzând o serie de acțiuni sociale și educaționale. ONG-urile din Transnistria au obligația să nu facă politică. „Suntem în afara politicului”, insistă Leonid Erșov, directorul organizației „Pelican” din Bender, al doilea oraș ca mărime din Transnistria. Eco-Tiras include acum peste 50 de organizații de mediu și alte organizații în Moldova și Ucraina. Proiecte și probleme pe malul stâng La început, Eco-Tiras, prin partenerii săi transnistreni, a deschis opt centre de informare în satele și orașele importante din regiune, oferind nu doar informații despre mediu, ci și acces la internet. „Vorbim despre perioada 2004–2005, moment în care internetul nu era accesibil tuturor celor din Transnistria. Aceste centre au fost ferestre de comunicare cu lumea din afara”, spune Ivan Ignatiev (foto stânga), președinte al Asociației „Ecospectrum” din Bender. În zilele noastre, când toată lumea are internet, centrele au devenit locuri unde se încheie parteneriate pentru a rezolva problemele sociale și ecologice, precum și pentru a face rost de fondurile necesare. Legislația regiunii restricționează finanțarea externă atât pentru societatea civilă, cât și pentru autoritățile locale, care caută fonduri pentru a-și rezolva problemele. „Autoritățile locale au nevoie de sprijinul nostru pentru a obține granturi de la donatori externi”, spune Ignatiev. În 2018, Transnistria a adoptat o lege inspirată de legislația rusească, ce obligă ONG-urile finanțate din străinătate și implicate în activități „politice” să se înregistreze ca agenți străini. Trebuie spus că autoritățile autoproclamate de la Tiraspol aprobă finanțarea occidentală când este vorba de proiecte de infrastructură și de dezvoltare, pentru a-și ușura povara financiară. La rândul său, legislația moldovenească interzice finanțatorilor internaționali să sprijine direct organizațiile de pe malul stâng al Nistrului, urmărind scopul să încurajeze cooperarea dintre ONG-urile de pe ambele maluri ale Nistrului pe proiecte care nu sunt considerate „politice”. Cunoștințe versus prejudecăți Unul dintre cele mai de succes proiecte ale Eco-Tiras este o școală de vară care a sărbătorit a 11-a ediție în 2018. Aceasta a devenit un generator de idei, sporind numărul organizațiilor neguvernamentale locale. În fiecare an, 70 de adolescenți și studenți – 35 de fiecare parte a râului – sunt selectați pentru un program de zece zile. „Combinăm lecții despre ecologie, drepturile omului, anti-rasism, instituțiile europene, practic totul”, spune Trombițchi. Tabăra se desfășoară la Molovata Nouă, pe malul stâng, într-o mică bucată de teritoriu controlată de Chișinău. Directorul pensiunii unde se desfășoară această activitate, Ștefan Driga, spune că tabăra ajută enorm la ruperea barierelor. „La început, când nu se cunosc, copiii vin cu viziuni și prejudecăți diferite, mai ales studenții din Transnistria. Anume ei au ideea că Moldova este inamicul numărul unu, dar după zilele petrecute aici se conving de faptul că nu este așa”, spune Driga. „Pentru mine a fost ceva șocant, eu am crezut [inițial] că politica ar putea rezolva problemele transnistrene, dar atunci am înțeles cine le poate rezolva cu adevărat. Copiii, prin cunoașterea reciprocă, au văzut că dușmanii nu sunt pe nicio parte a Nistrului”, adaugă el. Un tânăr care a frecventat tabăra de mai multe ori și este acum educator spune că această acțiune contracarează ceea ce au învățat copiii în școală: „Toți încep cu această prejudecată că oricine altcineva [din partea opusă] este rău. La sfârșit, după zece zile, își dau seama că lucrurile nu sunt așa cum li s-a spus la școală sau cum și le-au imaginat ei”, ne-a spus Dumitru Savga (foto) din orașul transnistrean Camenca, în prezent student la Universitatea de Medicină și Farmacie din Chișinău. „Elevii din Transnistria aud la școală că Moldova este un loc rău și din această cauză nu merg acolo. Singurii care își schimbă viziunea sunt cei care studiază în Moldova. […] Dar cei care rămân în Transnistria și nu comunică cu cei de pe malul drept rămân cu opiniile lor”, adaugă el. „În această școală de vară, oamenii pot să vorbească liber în română și rusă. Și nimeni nu încearcă să facă pe cineva să se simtă incomod”, spune Erșov. Banii din Vest Eforturile societății civile de a apropia cele două maluri ale Nistrului nu sunt auzite de către autoritățile de la Chișinău și Tiraspol. Trombițchi ilustrează acest lucru cu o experiență pe care a avut-o în 2012, când a sugerat vicepremierului pentru reintegrare că, decât să vorbească despre inițiative de reconciliere, Guvernul de la Chișinău ar trebui să se implice în proiecte aflate în desfășurare, care au deja rezultate în creșterea gradului de conștientizare a problemelor sociale. Drept replică, Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău, al cărui obiectiv este să pună capăt rupturii de 27 de ani, l-a îndrumat la un acord semnat în același an între Moldova și Uniunea Europeană privind finanțarea proiectelor legate de mediu. În ciuda sprijinului oficial pentru încurajarea încrederii între cele două maluri, Chișinăul s-a concentrat aproape exclusiv pe programe legate de întreținerea și dezvoltarea infrastructurii în zonele aflate sub jurisdicția sa, cum ar fi renovarea și întreținerea școlilor de pe malul stâng unde se predă în limba română, pe reparația și renovarea clădirilor publice, ca școli și primării, iluminatul public etc. Deci, pe proiecte care nu au nimic în comun cu consolidarea încrederii între oameni. Într-un răspuns la întrebările noastre cu privire la activitățile sale în Transnistria, Biroul Politici de Reintegrare a declarat că a oferit sprijin financiar în valoare totală de 45 de milioane de lei între 2014 și 2018 fermierilor moldoveni care nu și-au putut lucra pământul. De fapt, este vorba de terenurile de dincolo de drumul Râbnița–Tiraspol, care nu au nimic în comun cu politicile de reintegrare. În zona de securitate, unde staționează de peste 20 de ani un contingent de aproximativ 1.200 de pacificatori ruși, moldoveni și transnistreni, Biroul a declarat că a pus la dispoziție 96 milioane de lei pentru a finanța 355 de proiecte de dezvoltare între 2011 și 2018. În plus, cele opt școli cu predare în română au primit în aceeași perioadă 5,7 milioane de lei pentru activități educaționale. Pe scurt, nu a fost înregistrat în perioada 2011–2018 niciun proiect comun care să includă și cetățeni din regiunea transnistreană. Proiectele comune au fost finanțate exclusiv de donatori și parteneri externi ai R. Moldova în cuantum de 17 milioane de euro. Depășirea limitelor Constrângerile legate de soluționarea conflictului transnistrean sunt multe, dar toate converg în mod inevitabil spre lipsa de voință politică în ambele părți, potrivit activiștilor din rețeaua Eco-Tiras și altor analiști. Directorul Eco-Tiras, Trombițchi, este sceptic cu privire la posibilitatea găsirii unei soluții la nivel guvernamental. „Potențialul de colaborare dintre Chișinău și Tiraspol pentru accesarea de fonduri din străinătate este foarte mare. Dar ministerele noastre nu vor o astfel de cooperare. Orice inițiativă moldo-transnistreană trebuie să treacă prin Biroul de reintegrare aflat sub administrația de la Chișinău, unde practic nu se ia nicio decizie. De exemplu, Ministerul Mediului nu are niciun drept, nici disponibilitatea să intre în contact direct cu colegii săi din partea stângă, chiar și atunci când este cu adevărat nevoie”, susține el. „La Chișinău nu există voință politică, iar la Tiraspol nu este permisă nicio apropiere între cele două maluri”, mai spune Trombițchi. Organismele internaționale care ar putea să finanțeze proiectele de cooperare au auzit mesajul care trebuie păstrat clar, adaugă el. Din perspectiva societății civile transnistrene, Ignatiev susține că nu există probleme între ONG-urile din ambele părți ale Nistrului. Problemele apar odată ce se implică autoritățile. De exemplu, biroul de afaceri externe din Tiraspol împiedică accesul delegațiilor străine în regiune, spune el.   Nicolae Grosu, șeful ONG-ului „Renasterea” din Talmaza, sud-estul Moldovei, asociație afiliată la Eco-Tiras, explică faptul că, deși nu există lipsă de inițiative de consolidare a încrederii, Tiraspolul pune prea des obstacole în calea lor.„Primul este că înainte de a putea să mergem cu proiectele noastre de cealaltă parte a Nistrului, trebuie să avem aprobarea ministerului afacerilor externe din Transnistria”, spune el. Asociația lui Grosu a avut de departe un mare succes pe malul stâng. În 2009–2010, Primăria Nezavertailovca, Transnistria, a avut nevoie urgentă de reparații la sistemul de apă și canalizare, Eco-Tiras și Renaștere au obținut finanțare din Programul ONU pentru Dezvoltare. „Au fost construiți 11 kilometri de apeduct, asigurând cu apă potabilă școala și grădinița. A fost reparată stația de pompare și sistemul de canalizare”, spune el. Organizația non-guvernamentală Turunciuc din sudul Transnistriei a rezolvat, de asemenea, problema de aprovizionare cu apă datorită aceluiași parteneriat. „Cu sprijinul Eco-Tiras, am obținut 45.000 de dolari de la Ambasada SUA [la Chișinău]. Cu acești bani am cumpărat 10 kilometri de conducte moderne, „pentru a repara sistemul de apă învechit din Cioburciu, spune directorul Galeiliuc. În afară de piedicile birocratice și incapacitatea celor două părți de a coopera pe tot felul de proiecte, există alte complicații în relațiile cu partenerii din Transnistria. Grosu spune că partenerii săi trebuie să informeze autoritățile, inclusiv kgb-ul, înainte de începerea unui proiect. „Poliția lor îi împiedică pe partenerii noștri să vină pe malul drept, spre deosebire de poliția moldovenească, care nu a creat niciodată probleme. Autoritățile moldovenești nu au făcut niciodată nimic pentru a restrânge circulația [transnistrenilor]”, spune Grosu. Potrivit lui Erșov, acum, la fel ca la început, ministerul securității de stat din Transnistria monitorizează activitatea liderilor societății civile. Cum se scrie cuvântul „mamă”? Critic, analistul politic Nantoi susține că activitatea asociațiilor ecologice din Transnistria este dificilă, deoarece organele de securitate regională, despre care crede că sunt ghidate de omologii lor ruși, permit doar activitățile pe care le consideră inofensive din punct de vedere politic. „În Transnistria, activitatea dvs. poate fi legată de integrarea socială a copiilor cu autism, dar nu puteți atinge nimic legat de așa-numita componentă politică, începând cu alfabetul pe care îl folosiți pentru a scrie cuvântul “mamă””, spune expertul. Aceeași viziune este împărtășită de fostul șef al IDIS, Igor Munteanu, care susține că toate activitățile ONG-urilor transnistrene sunt controlate de serviciul de securitate. Poliția secretă permite activitățile finanțate din străinătate, cu condiția ca acestea să nu fie politice. Grigori Volovoi, președinte al unui fond de apărare a drepturilor omului din Transnistria, susține că astfel de opinii sunt greșite. Societate civilă există în Transnistria, dar este mai puțin dezvoltată decât în partea principală a Moldovei, spune el. „În Transnistria există o societate civilă nemulțumită de cei de la putere, la fel cum există și partide politice de opoziție. Problema este că nici Chișinăul și nici Tiraspolul nu iau în considerare opiniile experților Eco-Tiras”, spune Volovoi. Privind dincolo de birocrație, rivalități politice și indicii de infiltrare a societății civile de serviciile secrete, toți cei care se ocupă de Nistru sunt de acord că generația viitoare va fi crucială pentru protecția și dezvoltarea ei. Natalia Sârbu, din raionul Slobozia, Transnistria, spune că adolescenți ca fiica ei, de 17 ani, nu sunt afectați de vechea viziune propagandistică a problemei de pe ambele maluri și vede prezentul diferit. Fiica ei, Maria, a participat la două ediții ale școlii de vară organizate de Eco-Tiras. „Am fost impresionat de organizarea și starea de spirit acolo”, spune femeia. „Cred că sarcina noastră, ca adulți, este în primul rând să avem încredere în copiii noștri. Copiii trag concluzii corecte. Ei comunică, își fac prieteni, se invită reciproc, își scriu scrisori după aceste școli de vară. […] Cred că noi, adulții, suntem împovărați prea mult cu problemele noastre. Uneori, lumea ar trebui văzută cu ochii copiilor”, spune ea. Autori: Mădălin Necșuțu, Ilie Gulca. Reportajul a fost realizat în cadrul unui program de „Solutions Journalism” implementat în Republica Moldova de Transition Online (TOL) din Cehia
13:45
„În permanenţă am sprijinit instituţii din Republica Moldova, nu oameni. Nu am promovat pe cineva în dauna celuilalt. Întotdeauna am dorit să transmitem experienţa noastră în legătură cu consolidarea instituţiilor, cu buna guvernare, cu funcţionarea justiţiei, a statului de drept şi aşa mai departe. La nivelul Uniunii Europene, nu mi-e ruşine să spun, suntem unul dintre cei mai vajnici apărători şi sprijinitori ai Republicii Moldova în continuarea unui program foarte serios de reforme”, a afirmat Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe al României.
13:00
La Tokyo, indicele Nikkei a terminat şedinţă cu o cădere de 3,01%, în timp ce bursa de la Hong Kong a pierdut 2,03% iar cea de la Shanghai a înregistrat o scădere de 1,97%. Bursele europene au urmat aceeaşi tendinţă, chiar dacă pierderile lor au fost mai modeste, în jurul orei 9:15 GMT bursa de la Paris înregistra o scădere de 0,66%, în timp ce bursa de la Londra afişa o scădere de 0,47% iar cea de la Frankfurt un declin de 0,43%. Vineri seara, toţi cei trei indici principali de pe Wall Street au cunoscut cea mai proastă şedinţă din acest an, indicele Nasdaq înregistrând o pierdere de 2,50%, în timp ce indicele Dow Jones a pierdut 1,77% iar S&P 500 a pierdut 1,90%. Motivul pare să fi fost publicarea unor date statistice europene dezamăgitoare, în special în Germania. "Toate aceste date confirmă ceea ce ştiam deja: economia mondială încetineşte, după un deceniu de creştere alimentat de relaxarea monetară a marilor bănci mondiale", a comentat Jeffrey Halley, analist la firma de brokeraj Oanda. Decizia Rezervei Federale americane de a renunţa să mai majoreze în acest an dobânda de politică monetară, ţinând cont de încetinirea economică, a generat şi ea pesimism pe bursă. În plus, Banca centrală americană şi-a revizuit, în jos, estimările privind evoluţia primei economii mondiale, mizând pe un avans al PIB de 2,1% în acest an, faţă de 2,3% cât estima în decembrie. Luni, semnele de întrebare cu privire la riscul unei recesiuni americane au fost alimentare de publicarea unui studiu bazat pe un panel de 55 de economişti. Chiar dacă riscurile unei recesiuni până în 2020 rămân slabe, trei sferturi din economiştii intervievaţi şi-au revizuit prognozele de creştere, mizând, în medie, pe o creştere a PIB-ul SUA de 2,4% în acest an, după un avans de 2,9% în 2018.
12:45
Mai exact, Alaiba este de părere că raportul este secretizat întrucât în el ar figura liderul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc. „Raportul deplin Kroll 2 e ținut sub șapte lacăte și nimeni nu are acces la el, de parcă ar fi codurile de lansare a bombei atomice. Ceva îmi spune că nu numele lui Ilan Șor este ținut secret în raportul Kroll 2, ci un alt nume. Puține nume sunt păzite atât de bine și atât de mult în țara noastră. De obicei toate ”secretele” se află mult mai repede. La Kroll 2 – stabilitate, nici o scurgere deja câțiva ani”, opinează Alaiba. Deputatul spune că „cu atâta înverșunare ar putea fi păzit numele Vladimir Plahotniuc, iar guvernarea are o singură metodă să demonstreze opusul, și anume să publice raportul Kroll 2 neredactat. „Blocul ACUM a promis în campanie că vom obține publicarea raportului Kroll 2. O să solicităm și o să obținem asta. Publicarea raportului Kroll 2 e un pas important și pentru declanșarea sancțiunilor personale la nivel internațional. E un document în baza căruia vom duce o muncă de convingere cu partenerii externi. Ce ziceți dacă mai băgăm și o lege? Dacă ești ”om onest” menționat în raportul Kroll (1 sau 2), atunci nu ai dreptul să deții funcții de demnitate publică pentru următorii 30 de ani. Iar dacă deja ești parlamentar (ești deja ales al poporului și noi, spre deosebire de ei, nu anulăm votul popular pentru că așa ne place), atunci ți se retrage imediat imunitatea”, mai spune Dumitru Alaiba. După ce Banca Națională a Moldova a primit raportul Kroll 2, vicepreședintele PDM, pe atunci președinte al Parlamentului, Andrian Candu, dar și prim-ministrul PAvel Filip au declarat de mai multe ori că raportul nu va fi făcut public, pe motiv că ar perturba dosarele în derulare. Mai mult, Filip a apreciat că 90% din persoanele care figurează în raport ar fi „oneste”.
12:30
'It's show time' scrie pe invitaţia la evenimentul programat a se desfăşura luni, 25 martie, în amfiteatrul Steve Jobs de la cartierul său general de la Cupertino, California trimisă mass media de Apple. Analiştii cred că acesta va fi primul eveniment organizat de Apple la care nu va fi prezentat noi gadget-uri sau hardware. O serie de celebrităţi de la Hollywood, precum Jennifer Aniston, Reese Witherspoon, Oprah Winfrey şi Steven Spielberg, sunt aşteptate să participe la evenimentul la care Apple ar urma să dezvăluie serviciu său de televiziune şi filme. Potrivit surselor citate anterior de Reuters, show-urile originale produse de Apple ar urma să fie oferite împreună cu opţiunea de a te abona la conţinut oferit de firme precum Viacom Inc şi Starz, printre altele. Obiectivul Apple ar fi acela de a aduce într-un singur loc show-uri de televiziune, pentru a face mai uşor găsirea, cumpărare şi vizionarea lor. Apple a făcut eforturi pentru ca show-urile să poată fi privite mai uşor pe televizoarele tradiţionale produse de firme precum Sony Corp, VIZIO Inc, LG Electronics Inc şi Samsung Electronics Co Ltd. Însă prin această iniţiativă Apple se va alătura pe un segment unde deja rivalii Prime Video şi Netflix Inc au făcut investiţii consistente pentru a capta atenţia privitorilor, şi banii lor, cu seriale şi filme originale. Acest război pentru audienţă a dus la un val de consolidare în rândul companiilor de media. Walt Disney Co a cumpărat 21st Century Fox iar grupul de telefonie AT&T, care anul trecut a preluat Time Warner Inc, intenţionează să lanseze un nou serviciu de video streaming în acest an. Decizia Apple de a lansa un serviciu de TV şi video streaming marchează o modificare substanţială a afacerilor grupului. În ultimul exerciţiu fiscal, vânzările de echipamente hardware, care altădată aduceau profituri mari, precum iPhone, iPad şi Mac fie au stagnat fie au scăzut. Fără un nou gadget de succes, Apple ar urma să se bazeze pe vânzarea abonamente şi servicii precum video, muzică şi asigurări de hardware.
12:15
Astfel, Igor Dodon o așteaptă pe Zinaida Greceanîi (PSRM) de la ora 14:00, pe Vlad Plahotniuc (PDM) la ora 15:00 și pe Maia Sandu și Andrei Năstase (ACUM) de la ora 16.00 pentru a discuta despre probabilitatea de creare a unei coaliții parlamentare de guvernare. „Aceste formațiuni sunt partidele care au suficiente mandate pentru a discuta formarea unor partide”, a declarat Dodon, care a constatat crearea unui vid în spațiul politic post-electoral. „Am decis să tai acest nod al blocajului politic și să invit partidele politice la dialog. Fiecare partid separat, îl invităm să ne spună care e poziția lor, care-s condițiile pentru a discuta”, a spus acesta. „Nu doresc să discute între ei. S-a creat un vid, un gol. Conform Constituției, dacă timp de 3 luni nu se aprobă legi în Parlament, președintele poate dizolva Parlamentul și anunța alegeri anticipate. Nu ne putem permite să așteptăm trei luni. Trebuie să avem o discuție serioasă cu partidele care pot crea o majoritate parlamentară, pentru a lua o decizie foarte clară și de a informa cetățenii. Sau avem o majoritate care alege conducerea Parlamentului, creează sau nu coaliții, sau partidele spun că nu avem șanse de a crea majoritate parlamentară, și să mergem la alegeri anticipate. Trebuie să fim sinceri cu cetățenii”, a declarat Dodon. Acesta nu a răspuns la întrebările jurnaliștilor, dar i-a invitat și pe ei, mâine, la Reședința de Stat. Potrivit lui, această locație a fost aleasă pentru că ar fi mai „neutră” decât clădirea Președinției.
11:30
Într-un interviu pentru postul de televiziune PRIME, Pavel Filip a îndemnat politicienii din opoziţie să se abţină de la comentarii în domenii în care nu se pricep, scrie publika.md. „În general, vreau să vă spun, cât ține de economie, problemele sociale, nu este punctul forte al opoziției, de aceea mai bine să nu se bage aici, de aceea au demonstrat şi prin alte declarații că au dat greş. Cu toată încrederea vă spun că acești bani sunt bugetați în bugetul Republicii, în bugetul ţării, de aceea, vă asigur că nu vom avea probleme cu plata pensiilor, cu plata salariilor la nivelul care au fost majorate pentru că noi am fost şi suntem o echipă responsabilă şi atunci când luăm o decizie, desigur vrem să ne asigurăm sau este obligatoriu să ne asigurăm că această decizie să fie una sustenabilă”, a declarat Pavel Filip. Amintim că, aproximativ 200 de mii de bugetari primesc salarii mai mari din 1 decembrie anul trecut. În unele cazuri, lefurile au crescut şi cu peste 100 de procente. Totodată, de la 1 ianuarie 2019, aproximativ 450 de mii de pensionari au beneficiat de o majorare a pensiilor cu 10%, iar din 1 aprilie acestea vor fi indexate cu 5,3%, aproape dublu față de ce era prevăzut anterior.
11:15
"Sunt extrem de bucuros să îi primesc pe preşedintele XI Jinping şi pe soţia sa în Franţa. Această vizită va întări parteneriatul nostru strategic şi va afirma rolul Franţei, al Europei şi al Chinei în favoarea unui multilateralism puternic", a scris Macron pe Twitter, la câteva momente după ce l-a primit pe Xi la Beaulieu-sur-Mer (Alpii Maritimi) pentru un dineu privat, în ajunul vizitei pe care liderul chinez o începe oficial luni în Franţa. Precedaţi de cuplul Macron, Xi şi soţia sa au ajuns în jurul orei locale 19:00 la vila Kérylos, vilă-muzeu Belle Epoque, cu reminiscenţe greceşti, la malul Mării Mediterane, la câţiva kilometri de Nisa. La sosirea sa, Xi a făcut turul vilei alături de Macron, admirând apusul pe mare. "Sunt încântat să vă primesc în Franţa", i-a spus preşedintele francez. Emmanuel Macron i-a oferit omologului său o traducere în franceză din Confucius datând din secolul al XVII-lea, un manuscris care ilustrează în special începutul sinologiei europene. Xi i-a oferit un vas preţios special conceput pentru această ocazie, asociind imagini reprezentând cele două ţări, în special un urs panda şi un cocoş. Preşedintele francez, care încearcă să unifice abordarea europeană faţă de China, deopotrivă rival şi partener, a asociat Germania şi Uniunea Europeană vizitei preşedintelui Xi în Franţa. În contextul în care Europa este în plin proces de chestionare a ambiţiilor diplomatice şi comerciale ale Chinei, lui Xi şi Macron li se vor alătura marţi la Paris cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru unul din momentele cheie ale acestei vizite. În Italia, precedenta sa oprire înainte de vizita în Franţa, Xi a promis un 'Nou drum al mătăsii' în dublu sens, pentru a încerca să dezamorseze îngrijorările de la Bruxelles şi Washington legate de planurile sale economice. Anunţul participării Italiei la acest proiect faraonic de infrastructură maritimă şi terestră - printr-un protocol de acord 'fără caracter obligatoriu', potrivit premierului italian Giuseppe Conte - a fost primit cu răceală de unii parteneri europeni. Macron a criticat poziţia de cavaler singuratic a Italiei, iar lui i s-au alăturat şi oficiali germani, în special ministrul german de externe Heiko Hass sau comisarul european pentru buget, Günther Oettinger. Vizita liderului chinez în Franţa va fi cu siguranţă marcată de anunţuri privind contracte comerciale, în paralel "cu schimburi de păreri aprofundate asupra relaţiilor sino-franceze, relaţiilor sino-europene, precum şi asupra chestiunilor internaţionale şi regionale de interes comun", potrivit unei surse oficiale chineze. Vizita se înscrie în cadrul celei de-a 55-a aniversări a relaţiilor bilaterale între cele două ţări. Însă vizita va fi însoţită şi de manifestaţii ale unor opozanţi. Încă de duminică o mie de manifestanţi care susţin cauza tibetană s-au adunat în Piaţa Trocadero, iar pentru luni sunt anunţate proteste la Paris de către organizaţii de apărare a drepturilor omului. Înainte de întâlnirea cu preşedintele francez, Xi s-a deplasat duminică în Monaco, unde a participat la un dineu şi a petrecut două ore şi jumătate pentru întrevederi bilaterale în domeniul economic. Această întâlnire constituie un succes diplomatic istoric pentru suveranul Albert al II-lea de Monaco: în afară de Franţa, Monaco şi cei 38.000 de locuitori ai său nu au primit niciodată liderul unei mari puteri, membră a Consiliului de Securitate al ONU. În afară de interesele în turism de lux şi cazinouri, Monaco va fi în 2019 primul teritoriu străin de testare pentru reţeaua 5G a Huawei, gigantul chinez de telecomunicaţii faţă de care Washingtonul are temeri că ar putea fi folosit de Beijing pentru a spiona comunicaţiile Occidentului.
10:45
Ruslan Codreanu a afirmat că un târg similar va mai fi organizat în capitală duminica viitoare, întrucât producătorii mai au struguri în frigidere. Totodată, Codreanu a propus organizarea iarmaroacelor tematice în toate sectoarele capitalei, astfel încât fermierii să-și poată comercializa marfa, iar locuitorii capitalei să poată procura fructe proaspete autohtone direct de la producător. Inițiativa de a desfășura târgul „Ia Moldova acasă” a venit după ce mai mulți fermieri din Moldova au anunțat că mai au mari rezerve de struguri în depozite și riscă să suporte mari pierderi financiare. În acest context, producătorii au îndemnat consumatorii să ofere în dar de sărbători struguri locali, și nu buchete de flori de import. Potrivit datelor statistice, producătorii din Republica Moldova au recoltat anul trecut 680 mii tone de struguri, de pe o suprafață totală de 128 mii hectare de viță-de-vie.
10:15
'Un atac criminal a fost comis împotriva statului Israel, iar noi îi vom răspunde cu forţă', a declarat premierul, într-o declaraţie video difuzată de biroul său de presă. 'Am decis, având în vedere evenimentele de securitate, să-mi scurtez vizita în Statele Unite. În câteva ore, mă voi întâlni cu preşedintele Trump şi, imediat după aceea, voi reveni în Israel pentru a conduce îndeaproape operaţiunile noastre', a adăugat şeful guvernului israelian. O rachetă a lovit în cursul nopţii de duminică spre luni o casă din localitatea Mishmeret, la nord de Tel Aviv, provocând un incendiu în care cinci persoane au suferit răni uşoare, au anunţat poliţia şi serviciile de urgenţă. Mishmeret est situat la mai mult de 80 km de Fâşia Gaza, o distanţă atinsă rar de tiruri de rachete trase din enclava palestiniană. Premierul israelian Benjamin Netanyahu se afla în momentul atacului la Washington, unde urma să se întâlnească luni şi marţi cu preşedintele american Donald Trump. Netanyahu este în plină campanie electorală pentru alegerile legislative anticipate ce vor avea loc la data de 9 aprilie. Tirul din cursul nopţii de duminică spre luni a survenit după ce două rachete au fost trase din Gaza spre zona Tel Avivului la 14 martie, când nu au fost semnalaţi răniţi. În replică, Israelul a întreprins circa o sută de lovituri împotriva poziţiilor Hamas, inclusiv asupra unui important punct de fabricare de rachete, a indicat armata. Patru palestinieni au fost răniţi în aceste atacuri.
10:00
Amplasată în peisajul emblematic al plajei din Carolina de Nord, pelicula, produsă de Monkeypaw Productions, îi are ca protagonişti pe Lupita Nyong'o, laureată a premiului Oscar, în rolul lui Adelaide Wilson, o femeie care se întoarce în casa de la mare unde şi-a petrecut copilăria, împreună cu soţul ei, Gabe (Winston Duke), şi cu cei doi copii ai lor, pentru vacanţa de vară. Frământată de o traumă din copilărie, adusă acum la suprafaţă şi agravată de o serie de coincidenţe bizare, Adelaide devine tot mai sigură că ceva cumplit urmează să i se întâmple familiei ei. Când se înserează, membrii familiei Wilson observă patru siluete care se ţin de mână şi refuză să plece de pe aleea de la intrare. Terifiaţi, aceştia descoperă că cele patru siluete sunt, de fapt, dubluri ale lor - "doppelgängers" -, care au venit peste ei cu un scop precis. Cu încasări de 70,3 milioane de dolari în intervalul vineri-duminică în SUA şi Canada, acest thriller se anunţă un nou succes pentru regizorul Jordan Peele, al cărui prim film de groază, "Get Out", i-a adus în 2018 un Oscar pentru cel mai bun scenariu original. După două săptămâni în poziţia de lider, "Captain Marvel", primul film din universul Marvel consacrat unei supereroine, cade pe poziţia a doua, cu 35 de milioane de dolari obţinuţi în weekend, şi un total de 910 milioane la nivel mondial de la lansare. Filmul, în regia Annei Boden şi a lui Ryan Fleck, o are în rolul principal pe Brie Larson, actriţă care a obţinut premiul Oscar în 2016 pentru interpretarea din ''Room''. Personajul său, Carol Danvers, alias Captain Marvel, este o femeie-pilot de elită, a cărei aeronavă intră în coliziune cu o navă extraterestră. În urma acestui incident, protagonista capătă puteri supranaturale. Cea de-a treia treaptă a podiumului este ocupată de animaţia studiourilor Paramount "Wonder Park", în care vedete precum Matthew Broderick, Jennifer Garner sau Mila Kunis dau voce personajelor. Comedia, cu încasări de 9 milioane în timpul weekendului, spune povestea unui parc de distracţii în care plăsmuirile imaginaţiei unei fetiţe foarte creative, pe nume June, prind viaţă. Pe locul al patrulea, la mică distanţă, regăsim pelicula "Five Feet Apart" - cu încasări de 8,8 milioane de dolari după acest weekend -, care spune povestea de dragoste dintre doi adolescenţi, Stella (Haley Lu Richardson) şi Will (Cole Sprouse), ambii suferind de fibroză chistică. Cu încasări de 6,5 milioane de dolari, animaţia ''How to Train Your Dragon: The Hidden World'', ajunge după acest weekend pe poziţia a cincea. Produsă de studiourile DreamWorks, pelicula îi reuneşte pentru a treia şi ultima oară pe tânărul viking Hiccup şi pe dragonul său, Toothless.
09:45
Pentru persoanele juridice şi fizice rezidente ale Republicii Moldova, care desfășoară activitate de întreprinzător, precum şi persoanele care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei, impozitul pe venit se aplică aferent venitului obținut de aceștia din orice surse aflate în țară, precum şi din orice surse aflate în afara statului (cu excepția deducerilor şi scutirilor la care au dreptul). Contribuabilii, persoane juridice și fizice care practică activitate de întreprinzător, urmează să depună Declarația/Darea de seamă cu privire la impozitul pe venit la Serviciul Fiscal de Stat, inclusiv în mod electronic, conform prevederilor stabilite de art. 187 alin.(21) din Codul fiscal. În format electronic sunt obligați să depună declarația: -subiecţii înregistraţi în calitate de plătitori ai TVA; -subiecţii care desfăşoară activitate profesională în sectorul justiţiei; -rezidenţii parcurilor pentru tehnologia informaţiei; -contribuabilii care au cinci sau mai mulţi angajaţi. Termenul-limită de achitare a impozitului pe venit la buget coincide cu termenul de prezentare a declarațiilor și a dărilor de seamă, adică 25 martie.
09:30
La intersecția străzilor 31August 1989 – Bulgară, nu funcționează obiectivul de semafoare. Flux majorat de transport la această oră, se stabilește: Sectorul BUIUCANI: -intersecția cu sens giratoriu: str.Calea Ieșilor - I.Creangă – bd.Ștefan cel Mare; -V.Lupu intersecție cu str.V.Belinski direcția str.M.Kogălniceanu. Pentru cei care doresc să se deplaseze din sectorul Buiucani spre sect.Rîșcani sau Ciocana, pot să circule pe șos Balcani, ulterior deplasîndu-se pe str.Petricani sau str.Doina și respectiv viceversa. Sectorul CIOCANA: -intersecția cu sens giratoriu: TUTUN CTC; Sectorul CENTRU: -Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor Bulgară – Armenească; -București, intersecție cu str.Ciuflea, direcția str.Ismail; -Ismail de la bd.D.Cantemir direcția bd.Ștefan cel Mare. Sectorul RÎȘCANI: -A.Russo, direcția str.N.Dimo; -Calea Moșilor, direcția str.Ismail; -intersecția cu sens giratoriu: bd.Moscova – str.A.Russo – Kiev; -Calea Orheiului, intersecție cu str.Studenților, direcția intrare în capitală; -Calea Orheiului, intersecție cu sens giratoriu Renașterii Naționale. Cei care se deplasează de la sensul giratoriu CRICOVA (km 11), pentru a ocoli intersecția străzilor.C.Orheiului – Studenților: -spre sect.Ciocana pot să circule pe str.Bucovinei / N.Milescu Spătaru; -spre sect.Rîșcani(Poșta Veche) pot să circule pe șos.Balcani, str.Doina. Echipajele mobile ale INP, dotate cu dispozitive pentru măsurarea vitezei de deplasare de tip ,,RADAR”, astăzi, vor activa pe drumurile publice naționale și republicane: -M 3: Chișinău – Comrat, (pe segmentul r-l Ialoveni); -M 5: Bălți – Chișinău – Tiraspol, km 255 – 266; -R 2: Chișinău – Bender; -R 1: Chișinău – Ungheni, (pe segmentul r-l Strășeni); km 40 – 70; -R 3: Chișinău – Hîncești – Cimișlia, km km 26 – 42, 44 – 65; -R 6: Chișinău – Orhei, km km 13 – 21, 23 – 60; -R 16:Fălești – Sculeni – Ungheni, km 53 – 81; -R 30: Anenii Noi – Căușeni; -R 34: Hîncești – Leova – Cahul, km km 22 – 42; 70 – 124.
09:00
La Orhei se aşteaptă 15 grade, în timp ce la Tiraspol 16 grade Celsius. La Leova sunt prognozate 17 grade. La Comrat şi Cahul se vor înregistra 18 grade Celsius. În Capitală, astăzi, se vor înregistra 16 de grade Celsius. Săptămâna începe cu ploi slabe şi în Chişinău. Noaptea termometrele vor indica între minus patru grade şi plus două grade Celsius, iar ziua, maxima va fi de 15 grade. Astăzi, în cea mai mare parte a Europei, cerul va fi variabil. La Madrid se vor înregistra 22 de grade, iar la Paris şi Londra câte 12 grade Celsius. Ploi şi şapte grade în termometre sunt prognozate la Berlin. La Roma nu va fi mai cald de 19 grade. La Viena se aşteaptă 11 grade, în timp ce la Praga vor fi opt grade, iar la Varşovia nouă grade Celsius. La Budapesta se vor atesta 15 grade. La Belgrad maxima va fi de 20 de grade, iar în Capitala României cu un grad mai mult. La Atena se anunţă 19 grade, iar la Ankara 14 grade Celsius. La Kiev vor fi nouă grade, în timp ce la Moscova se aşteaptă şase grade Celsius.
08:45
Partida din etapa a 2-a a preliminariilor EURO 2020 a fost una deosebit de spectaculoasă, ridicându-se la statutul de derby al acestei prime săptămâni de meciuri. Pentru Olanda au marcat De Ligt (42) şi Depay (63), în timp ce pentru Germania au punctat Sane (15), Gnabry (34) şi Schulz (90). Surpriza zilei a avut loc la Budapesta. Ungaria a învins vicecampioana mondială Croația. Pentru Ungaria au marcat Szalai (34) şi Patkai (76), în timp ce pentru Croaţia a înscris Rebic (13). Iată toate meciurile și rezultatele înregistrate duminică: Grupa C Irlanda de Nord – Belarus 2-1 (Evans ’30, Magennis ’87 / Stasevich ’33) Olanda – Germania 2-3 (de Ligt ’48, Depay ’63 / Sane ’15, Gnarby ’34, Schulz ’90) Grupa E Ţara Galilor – Slovacia 1-0 (James ‘5) Ungaria – Croaţia 2-1 (Szalai ’34, Patkai ’76 / Rebic ’13) Grupa G Israel – Austria 4-2 (Zahavi ’34, ’45, ’55, Dabbur ’66 / Arnautovic ‘8, ’75) Slovenia – Macedonia 1-1 (Zajc ’34 / Bardhi ’47) Polonia – Letonia 2-0 (Lewandowski ’76, Glik ’84)
08:30
Pe rută vor activa 3 unități cu propulsie autonomă, iar intervalul de circulație va fi de 24 min. Lungimea totală a liniei este de 25 km, iar timpul de rotație de 70 min. Ruta nr. 37 face legătura între zona centrală a capitalei și satul Bubuieci, pentru a rezolva problema asigurării cu transport a călătorilor din localitatea suburbană și va avea următorul itinerar: Tur: În raza urbei: bd. Iu. Gagarin, bd. D. Cantemir, str. Ismail, str. Uzinelor, în raza sat. Bubuieci: str. Toader Bubuiog (centru); Retur: în raza sat. Bubuieci: str. Toader Bubuiog, în raza urbei: str. Uzinelor, str. Ismail, bd. D. Cantemir, bd. Iu. Gagarin. Pe traseul rutei se stabilesc următoarele stații ale transportului public: tur – Gara, Hotelul „Cosmos”, bd. D. Cantemir, str. A. Hâjdeu, Calea Basarabiei, Asociația „TUTUN-CTC”, Asociația „CEREALIERE”, str. Negreșteni, Centrul comercial „KERAMIN”, Asociația „AGROMAȘINA”, Școala medie pe schimburi nr. 3, str. Voluntarilor, EFES-VITANTA, Asociația „MACON”, str. Uzinelor, 188, sat. Bubuieci, str. Grigore Vieru, Primăria comunei Bubuieci (stația terminus); retur – sat. Bubuieci, str. Grigore Vieru, str. Uzinelor, 188, Asociația „MACON”, EFES-VITANTA, str. Uzinelor, Școala medie pe schimburi nr. 3, Asociația „AGROMAȘINA”, Centrul comercial „KERAMIN”, str. Negreșteni, Asociația „CEREALIERE”, Asociația „TUTUN-CTC”, Gara auto Nord, Calea Basarabiei, bd. D. Cantemir, Hotelul „Cosmos”, Gara.
08:30
Evenimente     101: Împăratul Traian a părăsit Roma, îndreptându-se spre Moesia Superior pentru a începe luptele cu dacii conduși de regele Decebal. Această dată marchează începutul primului război daco-roman (101-102)     1245: O scrisoare a papei Inocențiu al IV-lea (1234-1254) menționează existența românilor în spațiul danubiano-pontic     1655: Titan, cea mai mare lună a lui Saturn, este descoperită de Christian Huygens - matematician și fizician olandez     1646: Tratatul de alianță dintre principele Transilvaniei, Gheorghe Rákóczi I, și domnul Moldovei, Vasile Lupu (1634 - 1653)     1807: A fost abolit comerțul cu sclavi în Anglia     1821: Grecia își declară independența față de Imperiul Otoman     1849: Apare la Brașov gazeta Espatriatul     1882: Mitropolitul primat al Ungrovlahiei, Calinic Miclescu, săvârșește în premieră la București sfințirea marelui mir, pas care a însemnat autocefalia (independența) Bisericii Ortodoxe Române față de Patriarhia de Constantinopol. Patriarhia de Constantinopol a recunoscut explicit autocefalia Bisericii Ortodoxe Române în 25 aprilie 1885.     1924: Proclamarea republicii în Grecia. Sărbătoare națională     1939: Cardinalul Eugenio Pacelli devine papa Pius al XII-lea     1949: S-a constituit Uniunea Scriitorilor din România prin fuziunea Societății Scriitorilor Români cu Societatea Autorilor Dramatici     1957: Semnarea Tratatului de la Roma, intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958, prin care s-au pus bazele Comunității Economice Europene, CEE, devenită Uniunea Europeană de la 1 noiembrie 1993, data intrării în vigoare a Tratatului de la Maastricht     1975: Regele Faisal al Arabiei Saudite a fost asasinat de către unul din nepoții lui, Faisal bin Musaid.     1994: Este incendiată sinagoga din Lübeck. Primul atentat de acest fel comis în Germania după perioada nazistă     Trupele americane s-au retras din Somalia     1997: Prin Ordonanța de Guvern 20/1997, pe întreg teritoriul României ora de vară este corelată cu orarul de vară practicat în statele Uniunii Europene. Astfel, din ultima duminică a lunii martie, ora 03:00 devine ora 04:00 (ora oficială a României trece de la GMT+2 la GMT+3). Orarul de vară se aplică până în ultima duminică a lunii octombrie.     1998: Comisia Europeană recomandă adoptarea monedei unice, Euro, de către 11 țări     1999: Revoltă antiNATO la Skopje. Aproximativ 10.000 de protestatari au atacat cu cockteiluri Molotov Ambasadele Statelor Unite, Germaniei și Marii Britanii, precum și Hotelul Aleksander (unde erau găzduiți verificatorii OSCE evacuați din Kosovo) și Hotelul Continental, sediul NATO la Skopje, provocînd pagube clădirilor și incendiind automobilele diplomatice.     2002: Se are în vedere începerea lucrărilor de construcție a Catedralei Mântuirii Neamului în perimetrul cuprins între străzile Nerva Traian, Mircea Voda și Bulevardul Mărășești din București. Catedrala patriarhală va purta hramul Înălțarea Domnului și Sfântului Apostol Andrei, iar ansamblul arhitectural va include două pasaje subterane semi-îngropate și o piață pietonală.     2002: A avut loc, la București, summitul Grupului de la Vilnius (Primăvara noilor aliați) ce a adus în discuție extinderea Alianței către Estul Europei și aderarea statelor candidate la NATO, după evenimentele din 11 septembrie 2002 în care s-a confirmat interesul strategic pe care îl reprezintă zona Mării Negre (25-26)     2004: În localitatea Cislău (județul Buzău), în prezența ministrului Apărării, Ioan Mircea Pașcu, pirotehniștii români au distrus ultimul lot de mine antipersonal; evenimentul a reprezentat contribuția României la eforturile comunității internaționale de a combate acest flagel, în calitate de semnatară a Convenției de la Ottawa privind interzicerea minelor antipersonal (convenție intrată în vigoare în 1999)     2005: Se deschide Expo Aichi 2005 - prima expoziție mondială a secolului XXI, având ca temă Înțelepciunea naturii (Japonia, Aichi) Nașteri     1259: Andronic al II-lea Paleologul, împărat bizantin (d. 1332)     1297: Andronic al III-lea Paleologul, împărat bizantin (d. 1341)     1345: Blanche de Lancaster, soția lui Ioan de Gaunt (d. 1369)     1347: Ecaterina de Siena, sfântă italiană (d. 1380)     1539: Christopher Clavius, matematician german (d. 1612)     1541: Francesco I de' Medici, Mare Duce de Toscana (d. 1587)     1699: Johann Adolph Hasse, compozitor german (d. 1783)     1767: Joachim Murat, rege al Neapolelui (d. 1815)     1782: Caroline Bonaparte, regină a Neapolelui (d. 1839)     1808: Jose de Espronceda, poet spaniol romantic (d. 1842)     1812: Aleksandr Herzen, scriitor rus (d. 1870)     1857: Elena Teodorini, soprană, prima artistă lirică din România care a evoluat pe scena Operei Scala din Milano (d. 1926)     1867: Arturo Toscanini, dirijor italian (d. 1957)     1881: Bela Bartok, compozitor, pianist și folclorist, unul dintre marii creatori ai muzicii moderne (d. 1945)     1885: Mateiu Caragiale, scriitor român (d. 1936)     1887: Nicolae Bretan, compozitor, cântăreț de operă, dirijor român (d. 1968)     1897: Max W. Arnold (Mendel Wechsler Arnold), pictor (d. 1946)     1902: George Lesnea, poet român (d. 1979)     1908: Sir David Lean, regizor englez (d. 1991)     1912: Geo Barton, actor român de teatru și film (d. 1983)     1912: Jean Vilar, actor și regizor francez, organizator al Festivalului de teatru de la Avignon (d. 1971)     1913: Dinu Adameșteanu, arheolog italian de origine română, membru de onoare al Academiei Române (d. 2004)     1920: Henri Mălineanu, compozitor român de muzică ușoară, muzică de film și teatru (d. 2000)     1921: Alexandra a Iugoslaviei, soția regelui Petru al II-lea al Iugoslaviei (d. 1993)     1921: Simone Signoret, actriță franceză (d. 1985)     1922: Ion Cârja, prozator român (d. 1975, New York)     1925: Ion Pavelescu, actor român     1925: Dinu Ianculescu, actor și poet român     1942: Ana Blandiana, poetă română     1942: Aretha Franklin, cântăreață americană (d. 2018)     1942: Basarab Nicolescu, matematician, fizician, filosof român, stabilit în Franța     1947: Elton John, cântăreț și compozitor britanic     1949: Costache Mircea, politician român     1955: Maisie Williams, cântăreață britanică, membră a trupei Boney M     1953: Nicolae Popa, politician român     1955: Árpád-Francisc Márton, politician român Decese 752: Papa Ștefan al II-lea 1005: Kenneth al III-lea al Scoției (n. 967) 1223: Afonso al II-lea, rege al Portugaliei (n. 1185) 1537: Charles, Duce de Vendôme, bunicul regelui Henric al IV-lea al Franței (n. 1489) 1625: Giambattista Marini, poet italian (n. 1569) 1751: Frederic I, rege al Suediei (n. 1676) 1774: Caroline de Nassau-Saarbrücken, contesă palatină de Zweibrücken (n. 1704) 1801: Novalis, poet romantic german (n. 1772) 1914: Frédéric Mistral, poet francez de limbă provensală, filolog, laureat al Premiului Nobel (n. 1830) 1918: Claude Debussy, compozitor francez (n. 1862) 1938: Ettore Majorana, fizician italian (n. 1906) 1940: Ion Nonna Otescu, compozitor român (n. 1888) 1954: Emil Isac, poet român (n. 1886) 1958: Ștefan Bezdechi, filolog și traducător român, membru corepondent al Academiei Române (n. 1886) 1958: Constantin Ramadan, actor român (n. 1896) 1999: Valentin Lipatti, diplomat și cărturar român (n. 1923) 2006: Buck Owens, cântăreț și chitarist american (n. 1929) Sărbători Buna Vestire Ziua Națională a Pădurilor Grecia: Ziua Independenței
08:15
Taur Ai tendinţa de a te simţi destul de limitat, astăzi. Libertatea de mişcare este absentă şi realizezi că nu ai încotro să te îndrepţi, pentru a face lucrurile bine. Fii atent la ce ţi se spune de către şefi. Gemeni Deşi comunici cu cea mai mare uşurinţă astăzi se eşti neatent la potrivirea sensurilor cuvintelor şi rişti să faci gafe. Nu încerca să îndrepţi greşelile comise ci fii sincer şi recunoaşte-ţi slăbiciunile. Rac Reacţionezi la orice stimul exterior, cât de mic, într-o manieră nu foarte obiectivă, ceea ce îţi poate aduce reacţii maliţioase din partea celor apropiaţi. Vestea bună este că ştii ce spui şi ce ai de făcut. Leu Este o zi în care ar fi bine să-ţi păstrezi liniştea interioară. Dacă izbucneşti de fiecare dată când te superi, rişti să rămâi singur. Mai bine canalizează-ţi întreaga energie spre lucruri simple şi frumoase. Fecioara Ai nevoie de o judecată limpede şi obiectivă pentru a reuşi să găseşti soluţii la ceea ce trebuie să clarifici. Se deschid noi orizonturi profesionale, dar aveţi senzaţia că vă aşteaptă din nou clipe grele. BALANȚA Comunicarea, relaţiile cu persoanele din anturajul apropiat, drumurile şi studiile pe termen scurt le vei aborda într-o nouă manieră, începând din această săptămână. Ai forţă şi strălucire în cuvinte, astfel că vei fi urmărit și ascultat cu interes. Pe 27 şi 28 Martie vei fi nevoit să te ocupi de treburile gospodăreşti și de relațiile cu membrii familiei. Ar fi bine să-ți îmbunătățești condițiile de locuit, să repari ce este necesar și totodată să stai de vorbă cu cei dragi pentru a le afla problemele. Ai șanse să-i sprijini, iar ei la rândul lor te vor aprecia pentru asta. Finalul săptămânii este potrivit activităților recreative alături de cei dragi. Un adevărat carusel de stări şi evenimente! SCORPION Pentru tine, chestiunile finaniciare, bunurile materiale şi tot ce ţine de moravuri, vor suferi o reală transformare, încă din primele zile. Oricum, turnurile fericite vor fi frecvente. Există şi ceva umbre, însă deocamdată sunt la distanţă. Pe 27 şi 28 Martie sunt posibile drumuri scurte, discuții aprinse cu persoanele din anturajul apropiat, impunându-se multă prudență și discernământ. Evită escaladarea conflictelor și vorbele sterile mai ales pe 27 Martie. Weekend-ul aduce treburi gospodărești și întâlniri cu membrii familiei și cu neamurile. În mod special, persoanele vârstnice au nevoie de sprijinul tău moral și material. SĂGETĂTOR Personalitatea ta se va face remarcată în primele zile ale săptămânii, astfel că farmecul tău va atrage în preajma ta admiratori și susținători importanți. Intervalul 27 – 29 Martie aduce preocupări financiare serioase. Sunt posibile cheltuieli mari, neplănuite, fie pentru a rezolva chestiuni profesionale urgente, fie pentru a ajuta pe cineva drag. Fii prudent, pentru că este rost de pierderi, fraudă, minciuni. Rezumă-te la cheltuieli strict necesare și evită investițiile pe termen lung. Veniturile tale sunt fluctuante și în orice moment te poți trezi cu pierderi iremediabile. La sfârșitul săptămânii se întrezăresc întâlniri și dialoguri cu persoanele din anturajul apropiat. CAPRICORN Începutul săptămânii îți aduce stări interioare confuze, dar în acelaşi timp, o descătuşare de energii, ce stagnau de mult timp în sufletul tău. Te vei simţi mai uşurat, ca şi cum ai scăpat de o mare povară. Perioada cuprinsă între 27 şi 29 Martie te predispune la implicare în diverse activități mai mult sau mai puțin folositoare ție. Selectează atent prioritățile și lasă-i pe ceilalți să-și rezolve singuri problemele. Sănătatea este vulnerabilă în continuare, astfel că odihna, relaxarea pe malul apelor, compania oamenilor dragi și de încredere sunt binevenite. În weekend apar cheltuieli, dar vin și câștiguri, favoruri sau cadouri de bună calitate. VĂRSĂTOR Săptămâna debutează alături de prieteni. În acest sector se pot petrece lucruri deosebite, ale căror ecouri le vei resimţi multă vreme de acum încolo. Recomandabil este să profiți de aceste momente şi să adopți o atitudine pozitivă faţă de aceste persoane, total diferită de până acum. Oricum, schimbarea în acest sens se va produce. În zilele de 27 şi 28 Martie sunt posibile stări interioare confuze, îngrijorătoare. Sunt fondate, deoarece la locul de muncă există conflicte nerezolvate, iar sănătatea ridică şi ea probleme de mult timp. Însă, astrele îți vor trimite raze minunate, în a doua parte a zilei de 29 Martie și te vei liniști. În weekend, ocupă-te de tine și de activități recreative. PEȘTI Cariera şi imaginea în societate vor fi mult răscolite în primele zile ale săptămânii. Sunt posibile discuții aprinse cu șefii și autoritățile, dar le vei depăși cu prudență și discernământ. Intervalul 27 şi 29 Martie îți aduce în preajmă prieteni, care îți vor oferi sfaturi de excepţie, ce te vor călăuzi spre noi orizonturi. Totuși, unii te-ar putea necăji prin remarcile sau gesturile lor, astfel că vei decide să renunți rapid la cei care depășesc o anumită limită personală. Evită să discuți cu alții despre slăbiciunile sau planurile tale de viitor. Weekend-ul aduce dorință de interiorizare, stări sufletești confuze și gânduri neliniștitoare vizavi de cele petrecute în ultimele zile. Detașează-te de toate și ai încredere că toate se petrec spre folosul tău.
Ieri
19:30
Descoperirea este neobişnuită deoarece ţesutul moale al multor creaturi, inclusiv pielea, ochii şi organele interne, au fost extraordinar de bine conservate. Paleontologii au calificat descoperirea drept "uluitoare", în special pentru că mai mult de jumătate dintre fosile sunt specii nedescoperite până acum. Descoperirea este extrem de remarcabilă pentru că "majoritatea creaturilor sunt organisme moi, precum meduze şi viermi, care în mod normal nu au nici o şansă de a deveni fosilizate", a declarat pentru BBC profesorul Robert Gaines, un geolog care a participat la studiu. Fosilele, cunoscute ca Qingjiang biota, au fost găsite lângă râul Danshui din provincia Hubei. Au fost strânse mai mult de 20.000 de exemplare şi până în prezent au fost analizate 4.351 de exemplare, inclusiv viermi, meduze, anemone de mare (actinia) şi alge. Ele vor deveni o "sursă foarte importantă în studiul originilor acestor creaturi", a declarat unul dintre cercetători, profesorul Xingliang Zhang de la Universitatea Northwest din China.
18:45
"Am trei copii, aşa că sunt foarte atentă cu privitul la televizor. Este interesant să încerci să creşti copii în ziua de astăzi deoarece totul este nou - presiunile, resursele, să ai lumea în mâinile tale", a declarat actriţa în vârstă de 51 de ani. Starul din Pretty Woman şi Erin Brockovich a declarat că încearcă să-şi ţină copiii departe de social media, "pentru că eu chiar nu înţeleg de ce au ei nevoie de asta acum". "Sunt o mamă strictă, nu îmi pierd cumpătul, însă cred că este important ca copiii să ştie că există limite. Dacă se întâmplă ceva, nu-i pedepsesc cu adevărat, prefer să vorbesc cu ei. Cred că faţa mea serioasă este o pedeapsă suficientă", a mai spus Julia Roberts. "Nu vreau ca ei să depună eforturile pe care eu le-am depus în copilărie, dar trebuie să ştii cum să-şi faci patul, să-ţi speli rufele şi să găteşti o porţie de mâncare. Acestea sunt abilităţi importante în viaţă", a mai spus ea. Julia Roberts s-a căsătorit cu directorul de imagine Danny Moder în 2002 şi au împreună doi gemeni, Phinnaeus şi Hazel în vârstă de 14 ani, şi un fiu Henry, de 11 ani.
17:45
Directorii celor doi producători auto au încheiat negocierile. Şefii FCA nu doresc o alianţă cu PSA deoarece astfel ar spori expunerea lor la piaţa europeană matură, în timp ce familia Agnelli, acţionar majoritar, nu este interesată de o tranzacţie finanţată cu acţiuni PSA, susţine WSJ. Oferta PSA va include probabil folosirea acţiunilor pentru realizarea tranzacţiei, ţinând cont de nivelul ridicat al datoriei companiei franceze, după achiziţionarea afacerilor europene ale General Motors. În schimb, directorul general al Fiat Chrysler, Mike Manley, a afirmat că nu se opune unui acord prin care compania italo-americană ar deveni mai puternică. "Vreau să găsesc domenii în care cooperarea va duce la producerea unor maşini mai bune pentru clienţii noştri şi câştiguri mai ridicate acţionarilor noştri. Sunt foarte deschis la această idee", a declarat luna aceasta Mike Manley. Şi analistul Richard Hilgert de la Morningstar aprecia că o combinare între FCA şi PSA "ar avea sens din punctul de vedere al volumului de vehicule vândut de cei doi producători auto". Împreună, FCA şi PSA vând aproape nouă milioane de vehicule pe an, putând concura cu Volkswagen, Toyota şi alianţa Renault-Nissan-Mitsubishi într-un mod în care nu nu o pot face pe cont propriu. O eventuală alianţă între FCA şi PSA ar fi crucială pe segmentul maşinilor mici, în special în Europa şi America de Sud, a explicat Richard Hilgert. Recent, PSA şi Fiat Chrysler şi-au extins până în 2023 acordul ce prevede construirea unor vehicule comerciale mari la fabrica Sevelsud din Italia. Săptămâna trecută, acţiunile Fiat Chrysler (FCA) au crescut la bursă după ce Robert Peugeot, preşedintele FFP - holdingul familiei Peugeot - a declarat publicaţiei franceze Les Echos că sprijină orice noi achiziţii şi a sugerat că Fiat Chrysler se află printre opţiuni. "Cu ei, dar şi cu alţii, planetele ar putea fi aliniate", a răspuns Robert Peugeot, când a fost întrebat despre ţintele de achiziţii sau fuziuni. Declaraţiile lui Robert Peugeot vin după apariţia unor informaţii privind interesul directorului general al grupului PSA, Carlos Tavares, pentru afaceri cu Fiat, General Motors şi Jaguar Land Rover. După ce a raportat câştiguri record în 2018, grupul PSA a anunţat că-şi va reduce dependenţa de Europa prin lansarea Peugeot în America de Nord, Citroen în India şi Opel in Rusia. Profitul operaţional recurent al grupului auto francez a crescut cu 43% în 2018, pe fondul majorării vânzărilor de SUV-uri şi a modelelor Peugeot 3008 şi Peugeot 5008. Anul trecut, profitul a urcat la 5,69 miliarde de euro (6,46 miliarde de dolari), în timp ce vânzările au înregistrat un avans de 19%, la 74,03 miliarde de euro, iar marja de profit a urcat la 7,7%. Performanţa financiară "demonstrează capacitatea grupului nostru de a înregistra o creştere profitabilă solidă", a afirmat directorul general Carlos Tavares. Acesta a adăugat că grupul vrea să-şi reducă dependenţa de Europa şi până în 2021 va lansa brandul Citroen în India, iar Opel va reveni pe piaţa din Rusia.
17:15
Începând cu data de 30 martie curent  piața EcoLocal își va deschide cele peste 40 de tarabe pentru clienții fideli, se arată pe pagina EcoloLocal Farmes Market.  Potrivit organizatorilor pe parcursul sezonului vor fi disponibile pomușoare, fructe, legume, dar și pâine artizanală. Mai mult, producătorii certificați ecologic beneficiază de o reducere de 50% a taxelor de participare. Piața EcoLocal se va organiza săptămânal, în zilele de sâmbătă, între orele 9.00 – 13.00 în sectorul Buiucani, bulevardul Ștefan cel Mare 202.
Mai multe ştiri
©2004—2019 Eltonic SRL | Atomate. Toate titlurile si continutul stirilor apartin surselor respective.
Republicarea materialelor este posibila doar cu acordul sursei.Condiţii de utilizare.